FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 17.07.17 13:52
milutins (citat):
Sta znam /Po meni je ovo nevidjena glupost sa aspekta upozoranja,tj bezbednosti saobracaja za vozace. Evo zasto. Koliko ljudi zna da kosac u crnom simbolizira opasnost,mislim prevashodno na strance-npr siguran sam da ameri nemaju pojma o tome. Takodje I table na makedonskom jeziku,opet problem?Koliko stranaca u tranzitu moze to procitati I razumeti ?
Prvi put će lokalni stanovnici refleksno prikočiti kad vide siluetu, a kasnije će znati o čemu se radi. A trebalo je biti i barem još na engleskom. U svakom slučaju se prikoči kad se vidi tako nešto, a to je svrha. I ostavlja dojam.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 19.07.17 20:07
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 23.07.17 0:23
Putovao čak devet dana: Nijemac na ljetovanje u Hrvatsku došao traktorom Ernst Ebeling 63-godišnji Nijemac ove je godine na ljetovanje u Hrvatsku došao traktorom. Ernst živi u malom gradiću Hohenhameln koji je 35 kilometara udaljen od Hannovera. Na put do Trogira gdje je ljetovao dva tjedna vozio se oko 1700 kilometara. Putovanje je podijelio na devet dana, a prelazio je po danu 110-250 kilometara pri brzini od 24-27 kilometara na sat. Ernestova supruga Andrea ipak se nije odvažila na ovaj put već je avionom došla u Trogir...
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4610 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 23.07.17 3:03
Bash da krene na tako dugacak put je malo preterano.Pretpostavljam da je imao nekakvog sponzora. Dve godine pre iseljenje ziveo sam sam na selu,obradjivao 10 hektara ,traktor mi je sluzio i kao osnovno prevozno sredstvo,narocito u selu,odlasci u kafane,na igranke,sastanak kod djevojke.Imao sam dva IMT 558 i IMT 539. Jedino za cim zalim kao iseljenik je bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.Vjerovatno bi danas bio lider u poljoprivrednoj proizvodnji,najvjerovatnije bi se bavio intenzivnim povrtlarstvom,proizvodnji pasulja. Po meni moguce je to ali treba obradjivati 50 ak hektara.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 30.07.17 4:43
Bertha Benz (1849-1944) - prva žena za upravljačem automobila
"Ona je voljela moje automobile baš kao što sam ja volio nju. No, ona je željela o njima znati više od mene samoga!" To su bile riječi kojima je u svojim memoarima pionir automobilske industrije Karl Friedrich Benz (1844-1929) opisao svoju suprugu Berthu. Ove riječi idu i u prilog staroj poslovici da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena! Bertha je svojom emancipacijskom vožnjom u kolovozu 1888. upravo to dokazala i postala zaslužna za prodaju automobila svog supruga. O vožnji gospođa Benz nije unaprijed obavjestila supruga, već ga je toga ljeta 1888. ujutro na kuhinjskom stolu samo dočekala poruka: Eugen, Richard i ja odvezli smo se baki u Pforzheim! Benz je tada još bio uvjeren da se pod onim odvezli, podrazumijeva vlak. Tek kada je dobio prvi brzojav sredinom dana iz Bruchsala, postao je svjestan da je Bertha zapravo putovala njegovim automobilom! Hrabri trojac za svoj automobil gorivo Ligroin kupovao je u apotekama, svakih 20 km nadolijevali su vodu za hlađenje, a pomoću Berthinih hulahopki izolirali su proboj električnih kabela. Bertha je iglom za kosu čistila rasplinjač, a kožni pogonski remen i tadašnje kožne obloge na kočnicama popravio im je seoski postolar. Zapravo, najmanje problema imali su s gumama i to zbog jednostavne činjenice da se radilo o obručima presvučenim punom gumom, bez zračnice. Nakon prelaska 106 kilometara dugog puta, ekipa je iz Mannheima stigla na cilj u Pforzheim. Bertha je odmah suprugu poslala telegram s potvrdom sretnog dolaska na cilj, ali i s listom niza primjedbi koje mora hitno promijeniti na automobilu kako bio on postao sigurnim i pouzdanim prometalom. Povratak kući je, sada već iskusnoj vozačici, bio puno jednostavniji. Bertha je ovim podvigom dokazala da je motorno vozilo njezinog supruga doseglo razinu svakodnevne uporabljivosti i da je spremno za komercijalizaciju na tržištu.
Mislim da i na CG primorju rade policajci iz Srbije.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 07.09.17 0:36
Požega je u subotu 9. rujna domaćin 5. "Trophy Zlatnom dolinom 2017". Oldtimeri na dva i četiri kotača voze od Požege do Pleternice, Velike i "Zlatnog Luga"
Olditmer klub "Trophy" iz Požege priprema za subotu 9. rujna zanimljivu manifestaciju oldtimera koja će se održati dijelom u Požegi, te u Pleternici, Velikoj i Donjim Emovcima (izletište "Zlatni Lug"). Predviđeno je da u subotu od 9 sati traju prijave sudionika tj. vozača i suvozača, iza 11 sati je pozdravni govor gradonačelnika Požege, zatim razgledanje Sajma antikviteta u požeškom Gradskom muzeju u Požegi, te turistička šetnja središtem grada uz turističkog vodiča. Iz "Trophyja" od 12 sati najavljuju start rally-a u pravcu Pleternice...
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 08.09.17 8:47
Dvadesetčetvorogodišnja Bjelopoljka I.R. krećući se vozilom marke "punto" iz pravca Bijelog Polja ka Sutivanu, izgubila je kontrolu nad vozilom, preskočila betonsku ogradu i vozilom preletjela u pravoslavno groblje na Kisjelim Vodama. Ona je lakše povrijeđena.
Naslov komentara: Re: AUTO hm KUTAK 06.10.17 1:13
Na Sajmu automobila u Parizu 5. listopada 1955. predstavljen je Citroën DS, jedan od najuspješnijih modela 20. stoljeća. Radilo se o revolucionarnom automobilu u pogledu tehničkih i voznih osobina, a veliku je upečatljivost postigao i svojim dizajnom. Citroën DS bio je i prvi masovno proizvedeni automobil s disk-kočnicama u povijesti. Osobitu specifičnost predstavljao je hidropneumatski ovjes, koji je omogućavao regulaciju visine automobila u odnosu na cestu. Osim toga, pomoću pneumatskog sustava riješeno je bilo i okretanje kotača (servo-volan), pritiskanje kočnica (servo-kočnice) pa čak i mijenjanje brzina (servo-mjenjač). U trenutku kad je lansiran 1955. godine Citroën DS bio je ispred svog vremena. Premda je Citroën DS bio razmjerno velik i skup automobil, postigao je veliku popularnost, što je rezultiralo i uspješnom prodajom. Proizvedeno je gotovo milijun i pol primjeraka tog vozila.