FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 51 ČLAN OD: : 2016-10-11 DOB : 55 Deutschland
Naslov komentara: VIS Avanture Sat Oct 15, 2016 1:03 pm
Jesam vam pricao kako umalo ja ne zaglavih zatvora/robije na Vis-u?
Za ovu pricu se moramo malo vracati u proslost (pre Vis-a) da bi upoznali par likova u ovoj prici i dotaci se malo i Biologije.
Tacno receno ptica. Tacnije, FAZANA.
16 Septembar Sreda 87', dosao ja u Zadar/SRO ASC. nakon 2-3 dana, okupi nas u ucionici K-dir voda por.sima delic. Ko smo, sta smo, odakle smo itd..
Dodje na red Uskokovic Nenad iz Beograda. Shmeka ga Sima, "sta je tebi otac" pita njega sima. Smeskajuci se odgovara mu pitomac "Vojno Lice". "Aha" veli sima.
Dosla zakletva. Meni dosao Brat, rodjak i frend brzim prugama jugoslovenske zeleznice. Hocu reci morali su vec popodne se vratiti natrag.
Nista, neznam kako ali ja nekako sa Uskokovicevom Familijom. Upoznam tom prilikom Nenadovog Oca (naravno u civilu). Cika Ljubo.
Mart 1988, Vis/Stoncica. Dosao ja na staziranje.
Cudi me da na Temu VIS jos niko nije spomenuo Fazane. Pa to je bilo (za mene) Senzacionalno koliko ih je na Vis-u bilo.
Opet, nemislim na novu vojsku ili ti poganog gustera, nego na pravog fazana. Mogao si mu na 2m prici i on (Fazan) kao malo nesto poskoci i dalje hoda.
Nesto slicno kao Kokosh na selu. Kako su tamo dospeli (Fazani) Bog jedini zna.
Trebalo meni oko jedan mesec dok nisam svario Vis. Ko, gde, zasto, kako itd. Nebih da ulazim sada u detalje, ali, bude nasa kuhinja u kasarni stoncica obijena/orobljena.
Hajde jedanput, nego dva puta. Bezbednjaci, ma kao ceo CSI u Stoncici. Ali, Neprijateljski Elementi (ako se dobro secam spomenuo je jedan put i "Saboteri") nisu bili uhvaceni.
Za mene su to bili Banditi. Najvise je nestalo ili ti orobljeno, uredjenih pilica.
Zaboravih reci da sam nakon mesec dana na Vis-u izvrsio par taktickih re-organizacija u HAB-u. HAB je imao 2e spavaone. veliku (1&2 vv) i malu (racunari i ostali dzaba-lebarosi).
Reorganizacija je postojala u tome da sam u veliku spavaonu smestio svu novu vojsku i catu, a u malu spavaonu smestio podoficire, moju malu malenkost i dzombe. Ma kakve dzombe.
Ma niso to bili Dzombe, to su bili Blokovi od Granita.
Dok je vojska isla na kupanje na za to predvidjenu plazu, ja, podoficiri (razvodnici, desetari) i blokovi od granita smo isli u nasu malu plavu lagunu, nedaleko od kasarne.
Kako su se tog kobnog dana ona dva pileta nasla na raznju ja do danasnjeg dana nemam pojma.
Iskace iz Zbuna kuhinjski vodnik sa dva pogana gustera i PAPovkama i naravno punim magacinom bojeve municije. Onaj jedan meson nasao pa jos repetira. Mi...kao da nas je Medusa pogledala. Kipovi.
Jebo ti Holivud. *ovno se u tebi zaledi. IZDAJA DRUGOVI, VELEIZDAJA, mislim se. pitam ja vodnika "u cemu je problem?", on pokazuje na pilice a la winerwald "sta je to?!".
Kazem ja "fazani". Kaze on "fazani?". Kazem ja opet "fazani".
"ajde kupi prnje" i pod pratnjom/PAPovkama u komandu. Blokovi od Granita nista, posto blokovi. Na razvodnike malo povisen glas. na desetare malo vike. a ja?.
zadnje reci K-danta MAD-a (zaboravio sam mu ime), gubim cin, bruka, sramota, bicu procesuiran pa zatvor, zbog mene ce pasti berlinski zid itd. Gotova moja karijera kao pripadnik JNA, mislim se ja.
prodje 2-3 dana. UZBUNA. ja prvo pomislih dosli da me vode u Split. Ne, nego vodi stazo bateriju na vp. dosla GINA. Hocu li ja na osmatracnicu sa ljubenom (G. Ljuben K-dir HAB-a)?
ne, izvodi bateriju na vp a slavko (H. Slavko por. 1 vv/HAB) tu da mi pomogne (decentno). prvi cilj na bisevo. razorili. GINA misli da nam je neko dojavio pa mi uvezbavali. Tako narod posle pricao.
drugi cilj na bisevo. GINA licno odabrala. razorili+rasturili. dolaze dve kampanjole, nemislim na one istocnoevropske proizvodnje, nego na Mercedesa.
Svi se ukipili. Tu i moj K-dant MAD-a. Otvaraju se vrata. Ko izlazi???
Cika Ljubo.
Naime ispostavi se da je Cika Ljubo, Pukovnik Ljubomir Uskokovic, GINA/ glavni inspektor artiljerije.
da skratim pricu. dobih ja moga vodnika (cin) to jest ppor u rezervi, dobih ja pohvalu, dobih ja i 10 dana nagradnog.
Pozdrav, Gandi.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Sat Oct 15, 2016 10:49 pm
Sumnjivi su mi ti tvoji "fazani". Ja ni jednog nisam vidio Komadant "Stoncice" Pemac ili Cvetkovic?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Gandi21-2 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Sat Oct 15, 2016 11:00 pm
Porucnice svaka cast. K-dant je bio Cvetkovic a zamenik Agovic Hivzija.
Pozdrav, Gandi.
Gandi21-2 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Mon Oct 17, 2016 3:44 am
Porucnice, vi oficiri ste dolazili kao zadnji a odlazili prvi (nista negativno ) iz kasarne. A Fazani (Kids from Town to neznaju) su se mogli videti ujutro i navecer/predvecer. I veruj mi, bilo ih je mnogo. I skoro kao kucni ljubimac.
Pozdrav, Gandi.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-20 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Mon Oct 17, 2016 4:38 am
Malo da se uključim, Ja sam u Zadru imao veliku neugodnost, kad sad Gandi pominje zatvor, pa se setih. Reč je o priredbi koju sam hteo da organizujem 10. aprila, i to se protumačilo da slavim Ndh ? Ni pomislio na to nisam, već bez veze datum odabran, ali ajde ti to Klepi objasni ? Drko me ceo dan i vikao, ali major Vilotić se umešao i sve se dobro završilo... Iz tvog teksta sam prepoznao Nešu Uskokovića, koga sam poznavao i sada si me na njega podsetio. Tačno je da je njegov otac bio visoko rangiran oficir JNA.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Mon Oct 17, 2016 8:56 pm
Gandi21-2 (citat):
Porucnice, vi oficiri ste dolazili kao zadnji a odlazili prvi (nista negativno ) iz kasarne. A Fazani (Kids from Town to neznaju) su se mogli videti ujutro i navecer/predvecer. I veruj mi, bilo ih je mnogo. I skoro kao kucni ljubimac.
Pozdrav, Gandi.
Doduse, ja u kasarnu "Stoncica" nisam cesto dolazio, mozda nekoliko puta u obilazak kuhinje. Kuvari su bili moji vojnici na cijelom ostrvu.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Gandi21-2 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Fri Jun 02, 2017 8:56 am
Posto sam naleteo na Porucnikovu pricu u Thread-u "Starjesine JNA kojih se sjecam" a tice se Straze, da vam ispricam i ovu pricu sa Vis-a.
Vis/Samogor, 28.06.1988 Utorak, 22 dan straze, rano jutro ili ti kasno vece i je*eni vruc Jun. U isto vreme samo 6 sati/casova razlike (27.06.), u Convention Hall/ Atlantic City/ USA, BOXmatch izmedju Mike Tyson i Michael Spinks. Mike Tyson pobedjuje u prvoj rundi u 1 minutu i 31 sekundi. Tada u SFRJ naravno prenos uzivo. Razume se. Mi smo u "ucioni" imali TV i to U KOLORU. I imao je kanale na kojima si mogao gledati Match uzivo ili ti Live.
Bude me moji vojnici (nisam imao duznost.Je*o te). Dreka, vika, smak sveta. Ako me secanje nevara, bio je “postariji” ppk (nije bio zamenik K-danta Vis-a). Secam se da sam, kada sam se malo razbudio, se pitao :”odakle visok cin u ovo vreme”?. P A K A O. Strasno. Od mojih Vojnika, neki su spavali na gomili u "ucioni". Neki su spavali usput ka strazarskom mestu (sami su se razvodili). Neki su spavali i na strazarskom mestu. Hocu reci, SVI smo spavali. Neki su ostavili puske na strazarskom mestu ili izgubili usput kada su dolazili do "ucione" da gledaju Live prenos Boxmatch-a. Najveca tragedija (po meni) je, da je 90% njih kojih su hteli odgledati match, zaspalo. Opet, P A K A O. Strasno.
Zaboravih reci da smo tih 22 dana spavali na sledeci nacin. Uzmes Plahtu, stavis pod hladnu vodu. Iscedis je I onda se umotas u nju. Drugacije nisi mogao (koliko toliko) spavati. Naravno, odeca koja nije bila u upotrebi ili ti plahte, pod hladnu vodu i kaci po sobi. Kazem zbog toga jel je cela scena bila i malo smesna. Naravno da niko nije spavao u pidzami. Spavali smo samo u donjem vesu ili ti i goli. Jun na Vis-u, mnoogo je*eno vruc.
Kada se situacija „malo smirila“, i ppk nas malo bolje pogledao/zagledao. Postavlja mi ppk sledece pitanje, :“Koliko ste vec na strazi?“. Pazi, nije pitao „Koliko ste na strazi?“ (tadah pomislih „Eh, ovo je znaci Oficir“). Ja mu odgovaram da nam je ovo 22 dan straze, i nikad ispod 32/33 stepena. Voljno. Okrene se i pocne u Dnevniku listati, zastane na 18-om danu gde sam ja upisao da mi je vojnik pri smotri ispred straze kolabirao. Pa na 19-om danu, kada mi je drugi vojnik pri jutarnjoj smotri kod glavne kapije (pri predaji raporta) kolabirao (razbio se kao zvecka). I jos kojih drugih dogodovstina (o kojima cu neki drugi put pisati). Hocu reci. Dan jos nije bio komplet svanuo, nama je dosla nasa smena.
Taj izraz lica kod vojnika, izraz radosti,srece,olaksanja nikada necu zaboraviti. Pazi, mi nismo imali vise snage drugacije se radovati. Mi smo bili ifizickiipsihickiMrtvi. Menijebioritam 8satiduznost, 8satispavanje, 8satiovo/ono. Kod Vojnika 2/2/2 i to vec 22 dana.
Vratili se/Dosliu „Stoncicu“. Obilnosmofrustukovali. Jasamlegao, i ja sam spavao i probudio se sledece veceri. Da bih pi*ao i vecerao i opet legao i spavao. NIKO nas nije dirao niti je nekome od nas kasnije falila dlaka saglave. Od Oficira nebih znao reci.
Pozdrav, Gandi.
[You must be registered and logged in to see this link.], kolije to mogao biti? K-dant Visa bio je Kapetan fregate a zamenik je bio ppk (imena zaboravio) koji je vozio plavog trabanta, ali on to nije bio.
PS: Zaboravih reci da su nam te godine zakinuli Junsku klasu. Dali na celom Vis-u ili samo na "Stoncici" nebih znao reci. PPS: samo 5 dana kasnije, opet na strazu. Ovaj put samo 7 dana.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Sat Jun 03, 2017 1:36 pm
Gandi21-2 (citat):
Menijebioritam 8satiduznost, 8satispavanje, 8satiovo/ono. Kod Vojnika 2/2/2 i to vec 22 dana.
Vratili se/Dosliu „Stoncicu“. Obilnosmofrustukovali. Jasamlegao, i ja sam spavao i probudio se sledece veceri. Da bih pi*ao i vecerao i opet legao i spavao. NIKO nas nije dirao niti je nekome od nas kasnije falila dlaka saglave. Od Oficira nebih znao reci.
Pozdrav, Gandi.
[You must be registered and logged in to see this link.], kolije to mogao biti? K-dant Visa bio je Kapetan fregate a zamenik je bio ppk (imena zaboravio) koji je vozio plavog trabanta, ali on to nije bio.
Razumijem taj umor. Nedelju dana, jedne prilike, smo jedan poručniok i ja jedan drugom predavali dužnost dežurnog kasarne. Mislio sam da ću da puknem.
Ne znam ko je mogao biti u toj kontroli. Garnitura se promijenila nakon moje prekomande. Zamjenik komandanta je mogao biti Bančević, ako je dobio čin. On je bio zamjenik u činu majora 1986. ggodine.
Gandi21-2 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Sat Jun 03, 2017 11:51 pm
Porucnik, pa ti si ziva Enciklopedija. Ja sam puno Imena pozaboravio. Ima zanimljiva mala Anekdota u vezi Bancevica i njegovog plavog trabanta. Naime na gore navedenoj strazi dva dana (u prvoj nedelji straze) su mi Vojnici govorili o koje kakvim stravicnim zvukovima koje cuje. Ti zvukovi su se culi samo kod glavne kapije/heliodrom. Zvukovi su se najcesce culi u pre i poslepodnevnim satima.
Crkli smo od smejanja kada smo razresili misteriju. Kao sto rekoh, Bancevic je vozio plavog Trabanta. Prodjes glavnu kapiju (Samogor) i odmah levo (naspram heliodroma), tu je uvek parkirao svoj plavi Karton de la blamaz. Naime, njegov se trabant u prebodnevnim satima (kada Sunce izlazi) sirio a u poslepodnevnim satima (sunce zalazi) skupljao a pri tome je stvarao cudne zvuke.
pozdrav, gandi.
[You must be registered and logged in to see this link.], jeli u tvoje vreme dolazila kao neka vrsta "kontrole" iz Splita?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Sun Jun 04, 2017 3:13 am
Gandi21-2 (citat):
Porucnik, pa ti si ziva Enciklopedija. Ja sam puno Imena pozaboravio. Ima zanimljiva mala Anekdota u vezi Bancevica i njegovog plavog trabanta. Naime na gore navedenoj strazi dva dana (u prvoj nedelji straze) su mi Vojnici govorili o koje kakvim stravicnim zvukovima koje cuje. Ti zvukovi su se culi samo kod glavne kapije/heliodrom. Zvukovi su se najcesce culi u pre i poslepodnevnim satima.
Crkli smo od smejanja kada smo razresili misteriju. Kao sto rekoh, Bancevic je vozio plavog Trabanta. Prodjes glavnu kapiju (Samogor) i odmah levo (naspram heliodroma), tu je uvek parkirao svoj plavi Karton de la blamaz. Naime, njegov se trabant u prebodnevnim satima (kada Sunce izlazi) sirio a u poslepodnevnim satima (sunce zalazi) skupljao a pri tome je stvarao cudne zvuke.
pozdrav, gandi.
[You must be registered and logged in to see this link.], jeli u tvoje vreme dolazila kao neka vrsta "kontrole" iz Splita?
Moguće da su dolazili, ali mi nešto nisu ostali u sjećanju. Vjerovatno je sve bilo korektno, bar u mom vodu. Da su me ribali, zapamtio bih to.
prvi nisandzija Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2017-01-26
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Thu Jul 06, 2017 10:35 am
Nikad necu zaboraviti gasenje pozara 87, na logorovanju i onih kanadera ...spasavanja vinograda !
_________________ Sluzio casno i posteno
donevs Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2017-07-07 DOB : 55 Vis
Naslov komentara: Poručniće jesi li ti onda bio stacioniran u Samogoru?Skladište hrane desno od prijavnice? Fri Jul 07, 2017 6:35 am
PORUCNIK (citat):
Gandi21-2 (citat):
Pozdrav, Gandi.
Doduse, ja u kasarnu "Stoncica" nisam cesto dolazio, mozda nekoliko puta u obilazak kuhinje. Kuvari su bili moji vojnici na cijelom ostrvu.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Fri Jul 07, 2017 7:27 am
Pozdrav, donevs! Vidim da si s Visa i bio si pmladinac prije vojske dok sam bio tamo. Omladina s Visa je, uglavnom, bila na školovanju u Splitu ili drugdje. Dolazili ste preko vikenda, organizovali lutrije i slično. Nezaboravne su mi maškare. Kako je sad na Visu?
U tom skladištu je radio sv. Stanković Ljubiša. Mene se možda sjećaš kao "vodnika sa stapom", kako su me mještani zvali. Ili po biciklu, plavoj kroserici BMX, s kojim sam ulazio u disko.
donevs Gušter
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2017-07-07 DOB : 55 Vis
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Fri Jul 07, 2017 9:21 pm
PORUCNIK (citat):
Pozdrav, donevs! Vidim da si s Visa i bio si pmladinac prije vojske dok sam bio tamo. Omladina s Visa je, uglavnom, bila na školovanju u Splitu ili drugdje. Dolazili ste preko vikenda, organizovali lutrije i slično. Nezaboravne su mi maškare. Kako je sad na Visu?
U tom skladištu je radio sv. Stanković Ljubiša. Mene se možda sjećaš kao "vodnika sa stapom", kako su me mještani zvali. Ili po biciklu, plavoj kroserici BMX, s kojim sam ulazio u disko.
Sjećam se ja tebe sad kad si napisao da si se vozio na BMX.Na Visu ti je uvijek isto jedino što sad ljudi većinom žive od turizma,jer je sve drugo zatvoreno,viđam ti ljeti kolege koji su oženjeni za viške a s nekima sam i frend na fejsu.Pozdrav!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Fri Jul 07, 2017 11:14 pm
Iako sam bio samo godinu dana na visu, zavolio sam ga i često ga sanjam. Nekad su bila samo dva kafića u Visu, teta-Marin JONIE i KUT na kutu. U snovima od neku noć bilo ih je više. Imena zaboravljam, na žalost. Stanovao sam u ulici Sloge, br 15, kod teta Lucije. Bila je samohrana udovica. Da li je živa?
bugmenot2013 Gušter
BROJ POSTOVA: : 59 ČLAN OD: : 2013-08-13 Split
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Thu Aug 17, 2017 7:54 am
Poručniče i Gandi21-2, u moje je vrijeme (1986.) k-dant VPU Vis bio puk. Nikola Marić (inženjerac), a njegov zamjenik maj. Radomir Bančević (artiljerac). Još su bila dva majora: maj. Vukajlo Čađenović (k-dant pješadijskog bataljona iz Komiže, nosio je plavu uniformu) i maj. Mitar Jalovi (s oznakama pješadije, ne sjećam se točno njegove funkcije u Samogoru). Svi su ostali imali činove niže od majora.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Thu Aug 17, 2017 8:56 am
bugmenot2013 (citat):
Poručniče i Gandi21-2, u moje je vrijeme (1986.) k-dant VPU Vis bio puk. Nikola Marić (inženjerac), a njegov zamjenik maj. Radomir Bančević (artiljerac). Još su bila dva majora: maj. Vukajlo Čađenović (k-dant pješadijskog bataljona iz Komiže, nosio je plavu uniformu) i maj. Mitar Jalovi (s oznakama pješadije, ne sjećam se točno njegove funkcije u Samogoru). Svi su ostali imali činove niže od majora.
Da, bilo je tako i kad sam dobio prekomandu. Gandi je bio par godina poslije nas, pa je moguće da je neko došao u prekomandu u međuvremenu, ili dobio čin. Jalovi je bio pomoćnik za MPV.
villy1969 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2018-07-24
Naslov komentara: Vis 1987/88 Mon Jan 14, 2019 1:13 am
Pozdrav ekipa, evo da se i ja uključim u ovu temu. U moje vrijeme komandant VPU je bio kap.fregate Marko Sunarić, a Bančević mu je bio zamjenik. Ja sam inače bio na Stončici od 15.09.1987. do 02.01.1988. u HAB 105 (kap. Ljuben Georgiev, por. Slavko Harc, vod. Branko Tavić), a onda sam bio u Samogoru u tehničkom vodu (kap. Jovica Avramović, i puno podoficira kao, Zlatko Hrga, Zaim Mehičević, Pero Žgela, Cimić itd.). U Samogoru je bila i komanda VPU, pa sam neke visoke oficire i osobno upoznao, kao majora Sebajdin Ajdaria, majora Antu Govorušića, kap. I kl. Josipa Martinčevića itd. Bilo mi je jako zanimljivo jer sam praktično obišao sve objekte na Visu, jer mi smo se brinuli o tehničkom održavanju. Također smo sudjelovali na vježbi Lignja 88. Malo šturo sam napisao, ali tek za prvo javljanje, pa ako nekoga zanima nešto više neka se javi. Sad sam čest na Visu i obilazim te objekte čisto iz zabave :-).
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Mon Jan 14, 2019 6:01 am
Jedva čekam daa pročitam tvoje utiske iz tih dana, jer sam i sam tamo službovaao i sarađivao sa ljudima koje pominješ. Ali, molim te, piši na temi Vis - komiža [You must be registered and logged in to see this link.]
Gandi21-2 Gušter
Naslov komentara: Re: VIS Avanture Tue Dec 17, 2019 10:00 am
Villy, ja sam koji mesec dosao posle tebe u HAB, zamena za Branka Tavica. Jeli on bio aktivan vodnik ili staza?
Sponsored content
Naslov komentara: Re: VIS Avanture
VIS Avanture
Stranica 1/1