FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VBČ: komentar modifikovan dana: 10.03.16 0:18; prepravljeno ukupno 1 puta
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:19
..dakle materija je postojala od uvije?
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:27
Dakle, vrijeme je filozofska kategorija...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15045 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:33
gerard ford (citat):
..dakle materija je postojala od uvije?
Teško je nešto onkretno reći u ovome slučaju, budući da su naše vrijesti često bombastične u naslovu, a sama vjest ne bude potkrijepljena s dovoljno činjenica.
No u svakom slučaju, opcija univerzuma bez početka je vrijedna pažnje. Bar što s mene tiče, ravnopravna u odnosu s teorijom Velikoga praska, koja na koncu i nije baš zaokružena kako treba i dolikuje.
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:35
kozmologija ili poddisciplina metafizike koja se bavi pitanjima kozmosa,dakle zadire u filozofiju koja definira slutnju o početku i kraju materijalnog jer to egzaktna znanost za sada nemože..
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:37
PORUCNIK (citat):
Dakle, vrijeme je filozofska kategorija...
Vrijeme je samo po sebi teško fizikalno uokviriti i definirati. Einsteinu je pošlo za rukom povezati vrijeme i prostor. No ima tu mnogo rupa koje se još trebaju popuniti.
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:39
gerard ford (citat):
kozmologija ili poddisciplina metafizike koja se bavi pitanjima kozmosa,dakle zadire u filozofiju koja definira slutnju o početku i kraju materijalnog jer to egzaktna znanost za sada nemože..
S teološkog stajališta je jasno da materija ima početak, jer bi njena vječnost implicirala božanske atribute, koje ona ne može imati. No, nismo na teološkoj već na znanstvenoj temi.
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:39
[You must be registered and logged in to see this link.] ..ovo mi se učinilo zanimljivim.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:47
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
S teološkog stajališta je jasno da materija ima početak, jer bi njena vječnost implicirala božanske atribute, koje ona ne može imati. No, nismo na teološkoj već na znanstvenoj temi.
Onda je Tvorac vanvremenska kategorija. Prvo je stvorio vrijeme, pa po vremenskim podjelama nebo i zemlju, svjetlost, ziva bica i ostalo u sedam vremenskih termina. Ili sest, ako je sedmog odmarao.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 21:55
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Onda je Tvorac vanvremenska kategorija. Prvo je stvorio vrijeme, pa po vremenskim podjelama nebo i zemlju, svjetlost, ziva bica i ostalo u sedam vremenskih termina. Ili sest, ako je sedmog odmarao.
Opet se vrtimo oko teologije. No dobro: naravno da je Praiskon van vremena. I nije prvo nastalo vrijeme!
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 09.03.16 22:10
VBČ (citat):
PORUCNIK (citat):
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Opet se vrtimo oko teologije. No dobro: naravno da je Praiskon van vremena. I nije prvo nastalo vrijeme!
Kako god, ali prije univerzuma nije postojalo ni vrijeme. Od kad i kako se racuna je relativno ili cak - proizvoljno. Ni mi na Zemlji ga ne racunamo isto, a kako li je tek u svemiru
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 0:09
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Ako je sve počelo iz ideje kako govori Platon,a Biblija kaže ,,da u početku bijaše riječ,,nemožemo teologiju odvojiti od flozofije bitka,isto tako materiju od Riječi.Jedni tvrde da je materija neuništiva i da samo mijenja oblik,u tom slučaju šta bi bio Univerzum bez materije u obliku različitom od ovog kakvo u mi poznajemo?
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 0:15
gerard ford (citat):
VBČ (citat):
gerard ford (citat):
Ako je sve počelo iz ideje kako govori Platon,a Biblija kaže ,,da u početku bijaše riječ,,nemožemo teologiju odvojiti od flozofije bitka,isto tako materiju od Riječi.Jedni tvrde da je materija neuništiva i da samo mijenja oblik,u tom slučaju šta bi bio Univerzum bez materije u obliku različitom od ovog kakvo u mi poznajemo?
Tacno. Ne moze biti prasak iz nicega i od nicega. Mene su ucili da je univerzum materija + energija, a ja to izjednacavam, ma koliko bio neuk i ogranicen. Po mom (visokoumnom filozofskom ) shvatanju, materija je "zgusnuta" energija, a rijec je energija.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 0:19
Izmijenio sam naslov temi jer je sve krenulo u teologiju. A naum mi je bio znanstvena tema.
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 0:27
VBČ (citat):
Izmijenio sam naslov temi jer je sve krenulo u teologiju. A naum mi je bio znanstvena tema.
Svaka cast. Mada, daleko od toga da sam "znanstvenik" ili slicno, samo pokusavam da mislim svojom glavom, a na ovoj temi ne bi trebali biti uvrijedjeni vjernici bilo koje konfesije. Zato je ja smatram "filozofskom" (dakle - apstraktnom) temom.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 0:51
VBČ (citat):
..ti si vjerovatno mislio samo sa stanovišta prirodnih znanosti,nisam baš neki stručnjak ali mislim da Univerzum uz to podjednako interesantan i za filozofiju i teologiju
Eurokrem Generacija Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2016-03-09 DOB : 56 Pariz
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 0:59
Univerzum je dio multiverzuma koji se neprestano rađa i nestaje.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 10.03.16 4:30
Eurokrem Generacija (citat):
Jednom rijecju - ne postoji Usput, dobrodosao na forum, kad ti ranije ne pozeljeh dobrodoslicu
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Univerzum (filozofsko-teološki gledano) 03.05.18 1:05
Eurokrem Generacija (citat):
Teorija multiverzuma je takodjer jedna od popularnih teorija, ali naravno samo teorija. Ona otvara više pitanja nego što daje odgovora.