FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 788 ČLAN OD: : 2016-09-07 DOB : 72 kočevje
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 17.03.18 21:30
je, tisti kuglici sta klip-klap, to je bil hit okoli leta 70 ali malo prej, imel sem črno zapestje od udarcev in razbito ročno uro - darvil - co , "ne ni za ono nešto drugo", dobro ajde uslovno moglo bi.. ., ali tada se ono drugo radilo sa onim pravim od mesa i krvi..., ne sa kuglicama...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 17.03.18 22:43
Ja ovo nisam ni mogao da sanjam, a kamoli da imam... Jesi li ti?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 20.05.18 22:38
PORUCNIK (citat):
Ja ovo nisam ni mogao da sanjam, a kamoli da imam... Jesi li ti?
Privatno nisam imao baš jedrilicu, već je stari imao brod, 8 m. (U JRM vozio barkasu, promjena skoro nikakva. ) Jedrenjem sam se bavio u klubu u Trogiru, klasa optimist, pa laser... tu tradiciju nastavlja kćer, ona jedri sad u optimistu. Prošao sam dosta po moru i oko mora, volim i dalje, ali mi nije WOW kao turistima.
Kćer, i to na na Jarunu, jedri i na moru kod Opatije...
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8067 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 05.06.18 7:45
glavno je bilo fudbalska lopta i sangajke patike.ko je imao adidas ili pumu taj je je bio glavna faca. nismo mnogo imali ali smo kao deca bili i srecniji i zadovoljniji nego deca danas.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 05.06.18 15:40
vladimir (citat):
glavno je bilo fudbalska lopta i sangajke patike.ko je imao adidas ili pumu taj je je bio glavna faca. nismo mnogo imali ali smo kao deca bili i srecniji i zadovoljniji nego deca danas.
Zaboravio si reci da je onaj, cija je bila lopta, birao i tim u kom ce igrati.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 05.06.18 20:32
pera84 (citat):
vladimir (citat):
Zaboravio si reci da je onaj, cija je bila lopta, birao i tim u kom ce igrati.
Nas sedmorica je bilo u ekipi razreda od drugog do četvrtog osnovne. Raspitali bismo se koliko košta gumeno-plastična lopta, a onda podjednako skupljali novac da bismeo je kupili. Na lopti bismo ispisali imena i poslije škole bi, do sjutrašnjeg dolaska u školu, nosili kući redom. Kad je neradan dan poslije školskog (a bila je neradna samo neđelja), u selu u kom se zatekla lopta, preuzimao je učenik iz istog sela. I to je funkcionisalo.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
vladimir Pukovnik
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 05.06.18 22:31
nama i jedna lopta bila dovolja a sad mobilni i facebook
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15058 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 05.06.18 22:45
vladimir (citat):
nama i jedna lopta bila dovolja a sad mobilni i facebook
Vremena se mijenjaju, tko zna šta će djeca ove djece imat. Možda zrakoplove?
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 06.06.18 8:23
pre 20 tak godina ja u istambulu udjem u jednu prodavnicu igracaka da kupim mom klincu nesto. vodi se tu neka velika rasprava izmedju kupca rusa i prodavca ,nikako da se dogovore oko cene. rus daje 150usd a prodavac kaze malo hoce vise. ja se cisto zapitam sta ovaj kupuje, kakva je to igracka? dzip na daljinsko upravljanje. mozes misliti sta ce to dete da trazi od oca kada bude imalo 18/20 god.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 06.06.18 14:51
vladimir (citat):
pre 20 tak godina ja u istambulu udjem u jednu prodavnicu igracaka da kupim mom klincu nesto. vodi se tu neka velika rasprava izmedju kupca rusa i prodavca ,nikako da se dogovore oko cene. rus daje 150usd a prodavac kaze malo hoce vise. ja se cisto zapitam sta ovaj kupuje, kakva je to igracka? dzip na daljinsko upravljanje. mozes misliti sta ce to dete da trazi od oca kada bude imalo 18/20 god.
pa ličnog vozača u džipu na daljinsko upravljanje
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 07.06.18 16:35
E, a ne razumin... Uhvatia oktopoda, a zna li plivat?
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 14.06.18 21:21
PORUCNIK (citat):
Nije, tata je ulovio, ali se 'morsko' dijete ne boji primat sve iz mora u ruke.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 14.06.18 21:41
Max Blitz (citat):
PORUCNIK (citat):
Nije, tata je ulovio, ali se 'morsko' dijete ne boji primat sve iz mora u ruke.
A, to...Neki moji drugari su držali živu zmiju za rep. Ja je nisam volio rukama dirat, ali se nisam ni plašio...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 14.06.18 23:20
Ipak, dečku žuti karton od mene, a tata je za crveni jer je dečko ovako odoka preveliki za rukavice. Do 3.5 - 4 godine mora plivat ko ribica. Može se malo pomoć perajama, a ne rukavicama.
jozl52 Stariji vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 14.06.18 23:52
ma ti rokavčki so zopet čisti nateg kot voda v plastenkah, pa človeško telo plava na vodi, problem je samo z dihanjem..., uf sem pameten..., samo učenje mora biti pravilno, pa nebom zdaj tu..., moji trije vnuki plavajo vsi brez vsega, dva s 6 leti in ena z 10, so pa vsi znali že pri 3...4 letih, enako moja dva klinca, starša teh treh...
pa še ena luštna glede plavanja: dodje mujo na more sa familijom i odoše na kupanje- da uče plivanje, sa mola baci maloga u more, pa viče mujo: selime maš rucicama, selime maš rucicama, selime maš rucicama, ah jebiga..., malo je crn a čuo sam ga od Bosanca...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 01.08.18 3:18
Ovih igračaka se rado sjećam. Jako sam ih volio, ali ih nije bilo puno. Mislim da u cijeloj školi klinci nisu imali više od pedesetak, ukupno. Ja sam ih imao oko 7-8. posebno sam volio one kojima se ornji dio trupa mogao okretati, a naročito konje i likove bez postolje kojima se konj mogao uglaviti između nogu.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 23.10.18 0:57
Ovakve lutke (iz Italije) su bile gotovo isključivo za ukras, a najčešće bake nisu dozvoljavale ni diranje, da se ne bi slučajno kako oštetile. Sad žene, nekad djevojčice, u komentarima navode da im onda to nije bilo smiješno, već traumatično.
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 23.10.18 11:48
max:
pa kje si za vraga dobil sliko mojih "starih", točno tako je bilo, lutka in "kopertna" s ponterossa po letu 60..., ko nas je "titek" spustil ven, uau, bravo..., ne ni pa bila to igrača, to je bila samo za gledat, za "lepo"...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 23.10.18 11:56
jozl52 (citat):
max:
pa kje si za vraga dobil sliko mojih "starih", točno tako je bilo, lutka in "kopertna" s ponterossa po letu 60..., ko nas je "titek" spustil ven, uau, bravo..., ne ni pa bila to igrača, to je bila samo za gledat, za "lepo"...
Osobno nisam obraćao preveliku pažnju na te lutke, ali se u magli sjećam da sam ih viđao... imala je i moja baka i naravno, nije se smjela dirati. Bio je neki poseban ritual s tom lutkom, kao da je neznam što, a 'svi' su je imali. Kad bi se nagnula, pomoću mehanizma se glasala 'mama', a i to nije smjelo obavljati dijete, već baka ili mama u 'posebnim' prilikama. U vodoravnom položaju bi joj se sklopili očni kapci, i to je bilo interesantno.
Te lutke su bile i pokazatelj 'bolje' kuće, jer nisu bile ni jeftine. Uglavnom, neki od starih običaja pa i ovaj s lutkom je meni bio dobar vodič kako NE odgajati dijete. Da djetetu branim dirati lutku?! (Koja nije od stakla ili porculana, pa bi se mogla razbiti i ozlijediti.)
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 28.10.18 18:41
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 03.11.18 2:12
Na fotki su stariji omladinci iz Bijelog polja, i nije zamjerljivo što u tim godinamaa koriste ove "igračke" s obzrom na nepredvidljivu ćud Lima. Ovakvi "šlaufi" su bili omiljeni i u mom selu. ja nisam imao svoj, ali za taj uzrast, jedan je bio dovoljan za dvojicu klinaca.
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 13.12.18 20:00
PORUCNIK (citat):
Na fotki su stariji omladinci iz Bijelog Polja, i nije zamjerljivo što u tim godinamaa koriste ove "igračke" s obzrom na nepredvidljivu ćud Lima. Ovakvi "šlaufi" su bili omiljeni i u mom selu. Ja nisam imao svoj, ali za taj uzrast, jedan je bio dovoljan za dvojicu klinaca.
Prvi "rafting" niz Lim sam imao na jednom od ovakvih šlaufa. Imao sam samo 12 godina. Debele bih batine popio da su mi roditelji to saznali. Anije bilo baš bezopasno, s obzirom na bukove i nepredvidive brzake i virove. Ne znam da li bih se sada usudio da to ponovim sa istom opremom...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 28.12.18 21:05
PORUCNIK (citat):
ČEZNE
Nekad u Gubavču nije bilo puno djece koja su imala sanke, iako su zime bile kao što treba: snijeg padne krajem novembra i ne kopni do marta-aprila... Rijetke dječje sanke, kaike, su bile od drveta. Imalo ih je samo nekoliko dječaka u selu.
Poželio i mališan Murčo da ih ima. Ušao je u izbu kod oca. Vidio ga je u velikom poslu i uplašio se da ovaj nece imati vremena ni volje da mu izadje u susret. Napravio je tužnu grimasu na licu i glasom, kao na ivici placa, rekao ocu:
- Babo, ja ti čeznem.
Vidjevši tako rastuženog mališana, Šabo je poželio da mu ispuni svaku želju.
- A za čim čeznes, sine? - pitao ga je zabrinuto.
Shvativši da je pridobio oca, Murčo je razvukao lice u sirok, srećan osmijeh:
- Za kaike.
Pričica iz mog kraja, a omiljena zimska igračka - kaike, izgledale su ovako, otprilike:
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 28.12.18 22:07
Porucnik, ovo su u Bosni zvali ligure.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 28.12.18 22:37
pera84 (citat):
Porucnik, ovo su u Bosni zvali ligure.
Različito su se zvale u različitim krajevima. U mom selu su bile kaike, a u nekim selima okolo imala su drugačiji naziv. Mogao se kanap vezati za prednju letvicu da bi se vukle uzbrdo i po ravnom (ovakve su se morale nositi).
jozl52 Stariji vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 29.12.18 10:58
pri nas so to "sanke ali sani"...
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Igre i igracke mog djetinjstva 29.12.18 13:14
jozl52 (citat):
pri nas so to "sanke ali sani"...
Kod nas su sanke došle kasnije i bile su metalne, tako su se i po imenu razlikovale. Saone su bile zaprežna stvar i koristile su se, najčešće u brtskim i planinskim krajevima kod nas. Služile su za prevoz tereta (stajskog đubriva, sijena, snopova žita itd) i u zimskim i u ljetnjim usloima. Negdje su na njih ptavili neke "kućice" u kojima su planinski čobani spavali, a po potrebi premještalu u praćenju stada.