FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Pravopis 03.12.15 14:49
Pa takvih slučajeva u zadnje vreme zapažam mnogo, tako u novinama i još više na internetu. Ponekad treba da pročitaš više puta, da znaš o čemu je reč.
Poznato je i ovo.
Nekog su usudili na smrt streljanjem. U zadnji tren stigne poruka:
STRELJATI NE AMNESTIRATI
Zaboravili staviti zarez. Postavite ga iza STRELJATI ili iza NE. Sasvim drugačije značenje.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Pravopis 04.12.15 14:24
...da,pravopis se izgubio i ovdje.Nekada se pazilo na takve stvari što je velika šteta.
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Pravopis 04.12.15 14:30
Baš tako. Član sam i nekog tehničkog foruma u SLO. Člani su i iz drugih republika sa područja ex-Yu i vodi se računa kako se piše. Nije problem jezik ali gramatika se poštuje.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Pravopis 16.01.17 0:08
Čitam jedan od naslova: Šerbedžija oštro prozvao Ministarstvo branitelja: Zašto se bavite mnome
Ako je mnome onda je ovo (pravi) instrumental, dok bi sa mnom bio socijativ.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 12:27
Tvrdi se kako još trećina govornika srednjejužnoslavenskog govornoga područja razlikuje akcent u dativu i lokativu, što je glavni razlog zadržavanja ova dva padeža, iako su se oni u biti izjednačili. Zanima me tko još osjeća tu razliku. Ja, ne!
Pitanje:
Razlikujete li naglasak u riječima more i zid kad se izgovaraju:
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 12:41
VBČ (citat):
Zanima me tko još osjeća tu razliku. Ja, ne! Razlikujete li naglasak u riječima more i zid kad se izgovaraju:
Da, i izgovaram da se osjeti razlika.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 13:14
VBČ (citat):
Tvrdi se kako još trećina govornika srednjejužnoslavenskog govornoga područja razlikuje akcent u dativu i lokativu, što je glavni razlog zadržavanja ova dva padeža, iako su se oni u biti izjednačili. Zanima me tko još osjeća tu razliku. Ja, ne!
Pitanje:
Razlikujete li naglasak u riječima more i zid kad se izgovaraju:
Dativ: moru Lokativ: u moru
Dativ: zidu Lokativ: na zidu
Molim te daj te rijeci u nekom kotekstu. Ja vidim razliku u recimo: "Prilazi zidu" i "pricamo o zidu".
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 13:59
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Zanima me tko još osjeća tu razliku. Ja, ne! Razlikujete li naglasak u riječima more i zid kad se izgovaraju:
Da, i izgovaram da se osjeti razlika.
Izgovaraš li po dalmatinski s naglaskom na u kod u moru. Ako je tako onda se radi samo o povlačenju naglaska naprijed pri čemu se sve čuje kao jedna riječ.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 14:12
VBČ (citat):
Pa zanima me razlikuješ li u izgovoru lokativ i dativ.
U primjeru koji si navodio da, razlika je u naglascima na glasovima 'o', tj. 'i' i 'u', ali ne puno, tj. nisam nešto posebno obraćao pažnju na to, ali ta razlika se i spontano pojavi, znači da sam upio od negdje, po meni više iz škole.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 14:17
U školi se ne uči ova razlika. Nosi se iz lokalnih govora.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 14:30
VBČ (citat):
U školi se ne uči ova razlika. Nosi se iz lokalnih govora.
Hm, nisam formalno stručan, ali su nastavnici, osobito jezika, dužni držati se u školi normiranog jezika u pisanju i izgovoru (i prije je tako bilo i sad je). A u obitelji nismo posebno njegovali strogo lokalni izgovor. Kako možda neki znaju, tj. bolje reći znali su u cilju očuvanja dijalekta, pa 'pretjeraju'. Ne znam kako bih rekao drugačije što želim reći. Danas je primjetno kod djece i mladih da su se izgubila lokalna narječja u izgovoru, svi govore 'isto'. I ne samo sasvim mladi već mlađi ljudi. Ima veze s time što su danas brojna djeca vrtićke i mlađe školske dobi u vrtiću i školi od jutra do 16-17h popodne, ne čuvaju ih doma bake. Neki stariji će reći da to nije dobro, ima argumenata za i protiv, s tim da se dijalekti po meni trebaju očuvati kroz literarne grupe i KUD-ove. Govorim iz svoje perspektive gdje već živim i gdje idem, a to nije svaki kutak RH.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 14:48
Baš me zanima šta će reći članovi iz drugih krajeva. Jer i u stručnim krugovima se vode raspre, treba li lokativ i dalje tretirati kao poseban padež, ili kao podpadež/oblik dativa. Oni koji su za očuvanje, ističu ovu malu razliku u svega nekoliko riječi koja se održala u naglasku. Većinom se u suvremenom govoru potrala razlika izmedju ova dva padeža, dok jezička manjina i danas osjeća tu razliku. Tako kažu. Ja osobno ne osjećam nikakvu razliku, pa mi nikad nije bilo jasno postojanje lokativa.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 15:25
Kod mene bi se reklo(genitive,dativ,akuzativ)ovako(ako nisam pobrkao padeze.
Dobio sam PP od Pere Vratio sam PP Peri A,Peru nisam video od ............
Kod porucnika vjerovatno ovako.
Dobio sam PP od Pera Vratio sam PP Peru A,Pera nisam video od ..............
Sta je ispravno nemam pojma?
Ja bih npr rekao:Sinoc sam citao Na Drini Cuprija od Ive Andrica. Max je vjerovatno sinoc citao od IVA Andrica?
PS:U pitanju je PERO a ne PERA.(Slovenac a ne bosanac )
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 15:29
milutins (citat):
Max je vjerovatno sinoc citao od IVA Andrica?
Ne, od Ive Andrića.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 15:37
Ti vjerovatno tako,naveo si da govoris Hr knjizevnim jezikom,mislim da se u Dalmaciji i CG vrlo cesto licna imena mijenjaju kroz padeze vjerovatno neknjizevno. Npr kada pratim crnogorske vijesti cujem recimo "politika Mila Djukanovica(ime mu je Milo).Na Bg dnevniku bi rekli "politika Mile Djukanovica".
Pazite,u pitanju su javna sredstva informisanja,cisto sumnjam da oni spikeri na TV neznaju padeze ili deklinacije-znaci da je to kod njih pravilno? Ja barem tako mislim,porucnik bi trebao malo vise o tome..
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 15:40
Ovo je Crnogorsko-Sandžački način mijenjanja po padežima.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 15:52
milutins (citat):
Ti vjerovatno tako,naveo si da govoris Hr knjizevnim jezikom,mislim da se u Dalmaciji i CG vrlo cesto licna imena mijenjaju kroz padeze vjerovatno neknjizevno...
U Dalmaciji onog tko se zove Ivo, najčešće u nominativu zovu Ive, a poneko se tako i službeno zove. Tako je i Pero - Pere, Franjo, Frano, Fran - Frane, Božo - Bože, i sl.
Pa je onda moguće dalje sklanjanje od Ive u Iva... kako si naveo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 16:00
milutins (citat):
MRTVA TRKA MILA I MOMIRA. Meni to odmah bode oci,naravno sa gramaticke strane. Valjda je pravilno Mile I Momira.
Ako je ime Milo, trebalo bi Mila. Ako je ime Mile, onda (od) Mile, a često je i od Mileta, ali mislim da to nije pravilno.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 16:07
Mislim da nisi u pravu,u sustini vec sam dugo vani,dosta se toga zaboravilo,gramatika pogotovo. Da malo "okrenem"na shalu,a u svakoj shali ima malo zbilje.
Upravo sam diskutovao sa dvojicom Zagrepcana-jedan iz Trogira a drugi iz Apatina. Purger bi volio ovo procitati
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 16:41
milutins (citat):
Mislim da nisi u pravu,u sustini vec sam dugo vani,dosta se toga zaboravilo,gramatika pogotovo.
Ne znam 100% jer nisam detaljno proučavao, navodim kako je nekako uobičajeno i kako paše uhu, a konkretno kod imena Milo možda ima ulogu glas 'l'. Tako bi i kod imena Danilo bilo Danila, ne Danile.
Btw, evo nešto s neta: [You must be registered and logged in to see this link.]
Ukoliko se osoba zove Mile, pravilno će biti pozdravite Mileta. Ako je reč o osobi koja se zove Milo, pozdravite Mila. Isti je slučaj sa imenima Pero, Vlado, Savo, Aco...
U hrvatskom ne bi tako bilo, nego bi bilo pozdravite Milu, Peru, Vladu, Savu, Acu..... Ali, recimo kod imena Dino, bilo bi pozdravite Dina, ne Dinu.
To jest, budući da se radi o osobnim imenima, mogu pri sklanjanju imati prednost regionalni oblici: [You must be registered and logged in to see this link.]
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 17:36
Max Blitz (citat):
U hrvatskom ne bi tako bilo, nego bi bilo pozdravite Milu, Peru, Vladu, Savu, Acu..... Ali, recimo kod imena Dino, bilo bi pozdravite Dina, ne Dinu.
To jest, budući da se radi o osobnim imenima, mogu pri sklanjanju imati prednost regionalni oblici: [You must be registered and logged in to see this link.]
Ne znam šta se danas svašta izmišlja.
Ja govorim i prirodno mi je da je Dine (ako je Dino u pitanju) a Dina (kad je Din) u pitanju.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 17:53
VBČ (citat):
Ne znam šta se danas svašta izmišlja. Ja govorim i prirodno mi je da je Dine (ako je Dino u pitanju) a Dina (kad je Din) u pitanju. Pozdravi Dinu (Dino) Pozdravi Dina (Din)
Objašnjeno je time radi li se o npr. pjevačima imena Dino Dvornik ili Dino Merlin. A mogu zaista reći da u Dalmaciji 'nitko' nije sklanjao ime Dino u Dinu, već Dina.
Generalno (mi) je pravilo da ću napisati onako kako kaže pravopis, jbg, nemam ja tu što kao pojedinac mudrovati puno. Za neformalni razgovor nije bitno.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 18:06
Max Blitz (citat):
VBČ (citat):
Ne znam šta se danas svašta izmišlja. Ja govorim i prirodno mi je da je Dine (ako je Dino u pitanju) a Dina (kad je Din) u pitanju. Pozdravi Dinu (Dino) Pozdravi Dina (Din)
Objašnjeno je time radi li se o npr. pjevačima imena Dino Dvornik ili Dino Merlin. A mogu zaista reći da u Dalmaciji 'nitko' nije sklanjao ime Dino u Dinu, već Dina.
Generalno (mi) je pravilo da ću napisati onako kako kaže pravopis, jbg, nemam ja tu što kao pojedinac mudrovati puno. Za neformalni razgovor nije bitno.
I pravopisi se mijenjaju kako tko stigne.
Ipak zlatno pravilo je da se muška imena s nastavcima na samoglasnik mijenjanju:
1. Dvosložna: Pe-ro, Me-ho, A-co, Di-no, Fra-n(j)o, Ja-ko kao da su ženskoga roda: Peru, Mehu, Acu, Dinu, Fran(j)u, Jaku
2. Višesložna: Da-ni-lo, Sa-mu-i-lo, Ći-ri-lo, kao da su muškoga roda: Danila, Samuila, Ćirila
3. Dvosložna, kod kojih se na kraju prvog i početku drugog sloga nalazi suglasnik Vin-ko, Din-ko, Slav-ko, Mar-ko, Žar-ko kao da su muškog roda: Vinka, Dinka, Slavka, Marka
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 18:18
VBČ (citat):
I pravopisi se mijenjaju kako tko stigne.
U školu sam (u SRH, Trogir, Split) išao dosta odavno, a mogu reći da se od onda nije puno promijenilo, odnosno nije drastično. Ako stručnjaci smatraju da nešto treba korigirati, neka korigiraju, općenito je promjena bilo manje nego što se misli ili želi reći.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 18:34
VBČ (citat):
I zašto bi se drukčije sklanjao Dino Dvornik i Dino Merlin? Nigdje veze.
Moguće da se u Dalmaciji drukčije sklanja, ali Dalmacija nije norma jezika.
Načelno bi se moglo drugačije sklanjati jer se radi o pjevačima iz različitih država, pa se ne mora raditi o istoj jezičnoj normi. A konkretno ovdje se vjerojatno radi o nekoj tzv. iznimki... ne znam sasvim. Nije nešto osobito važno. Kod Dina Dvornika je uvijek bilo baš tako, ne Dine Dvornika, i baš mi je čudno i napisati i reći - Dine.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 18:40
Imam dojam da je najbolja sklonidba ovih imena u Bosni. Bar u mome uhu zvuči najprirodnije.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 19:03
VBČ (citat):
Kad si u nedoumici pitaj nekog iz Bosne...
Paaa, 'dolje' se odmah znalo tko je od kud kako je već nazivao pok. Dvornika, jer je on nekako bio najpoznatiji, najeksponiraniji, a samo ime Dino u Dalmaciji nije među najčešćima.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 19:17
Imamo i istaknutoga predstavnika još jednog imena/nadimka: Tito
Sukladno svim pravilima ovdje je valjalo uzeti e-sklonidbu. Bosansko uho je to prepoznalo pa je u Bosni medju narodom i bila e-sklonidba:
genitiv: Tite prisv. zamj. : Titin
No u književnome je prevladala a-sklonidba:
genitiv: Tita prisv. zamj. : Titov
Vjerojatno je ova sklonidba nastala u ranim danima NOB-a u Južnoj Srbiji, Sandžaku ili Crnoj Gori, te prevagnula nad bosanskom sklonidbom.
U hrvatskom ova a-sklonidba odgovara imenu Tit, kao recimo u Novom Zavjetu: Poslanica Titu.
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 19:24
Takodje sam misljenja da se najcistiji knjizevni jezik izgovara u BiH.Cesto imam problema da razumem dalmose,a ove sa juga Srbije vrlo slabo razumem mada govorim Makedonski jezik skoro kao Makedonci.
VBČ KONTRA ADMIRAL
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 19:33
Milutin slusa Sabana.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pravopis 17.01.17 19:35
Mileta Kitica.Usput receno Mile mi je zet,ozenio moju rodicu iz sela-Martu.Nekada davnooo,Mile je pjevao kod oca u kafani,ne narodne nego nase izvorne pjesme,sargija I violin.Tako je pocinjao. Mozda postiram kratak video gdje Mile pjeva izvornjake-bio je pravi majstor.
milutins Kapetan I klase
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Pravopis 18.01.17 3:07
milutins (citat):
Kod mene bi se reklo(genitive,dativ,akuzativ)ovako(ako nisam pobrkao padeze.
Dobio sam PP od Pere Vratio sam PP Peri A,Peru nisam video od ............
Kod porucnika vjerovatno ovako.
Dobio sam PP od Pera Vratio sam PP Peru A,Pera nisam video od ..............
Sta je ispravno nemam pojma?
Ja bih npr rekao:Sinoc sam citao Na Drini Cuprija od Ive Andrica. Max je vjerovatno sinoc citao od IVA Andrica?
PS:U pitanju je PERO a ne PERA.(Slovenac a ne bosanac )
Ako je "Pero", onda je 'od Pera". Ako je "Pera", onda je od "Pere" Ako je "Ivo" Onda je od IVA, a ako je "Iva", onda je od "Ive", ne znam sta tu nije jasno...
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Pravopis 18.01.17 15:01
"Pera" samo da doda, ja nisam nikome slao PP, sto mene trpate u gramatiku?!?!
Ja na ovo vise gledam kao na bogatstvo jezika nego kao nedostatak pravila. Dijalekti su najnormalnija stvar, bitno je da se razumijemo.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL