FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-04-30
Naslov komentara: Jeruzalemski sindrom Wed Nov 11, 2015 8:50 am
Dubok vjerski zanos
Ovo je napad psihičke konfuzije pri dolasku u sveti grad Jeruzalem. Zabilježeno je da neki labilni posjetelji Jeruzalema bivaju svladani snažnim vjerskim ozračjem u gradu u kojemu se susreću tri vjere, da padaju u duboki vjerski zanos, koji uključuje i halucinacije i iluziju o vlastitom povijesnom poslanju. Primjerice, neki si umisle da su Isus Krist. Ovakvo stanje zabilježeno je i kod kršćana i kod židova, međutim redovno su to bili ljudi kojima "nije bilo dobro" još i prije dolaska u glavni izraelski grad. Nakon nekoliko tjedana od napuštanja Jeruzalema čini se da tegobe jenjavaju i kod najzanesenijih.
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-15 Svedska
Naslov komentara: Re: Jeruzalemski sindrom Wed Nov 11, 2015 7:47 pm
VBČ (citat):
Dubok vjerski zanos
Ovo je napad psihičke konfuzije pri dolasku u sveti grad Jeruzalem. Zabilježeno je da neki labilni posjetelji Jeruzalema bivaju svladani snažnim vjerskim ozračjem u gradu u kojemu se susreću tri vjere, da padaju u duboki vjerski zanos, koji uključuje i halucinacije i iluziju o vlastitom povijesnom poslanju. Primjerice, neki si umisle da su Isus Krist. Ovakvo stanje zabilježeno je i kod kršćana i kod židova, međutim redovno su to bili ljudi kojima "nije bilo dobro" još i prije dolaska u glavni izraelski grad. Nakon nekoliko tjedana od napuštanja Jeruzalema čini se da tegobe jenjavaju i kod najzanesenijih.
O ovome sam citao u raznim stampama a i bilo je i nekih tv reportaze o tome i mislio sam se pre naseg putovanja, dali je to moguce.
Moram priznati da se pri poseti svetim mestima, se osetio neki cudnovati osecaj. Ipak je to bilo mocno videti i doziveti.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: Jeruzalemski sindrom Thu Nov 12, 2015 6:04 am
Ipak se smatra mentalnim poremecajem . Naglasena religioznost je preduslov .
K.Marx kao da je predvideo ovaj sindrom, zbog njegove teze religija je opijum za mase. Veca doza opijuma i eto sindroma....
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Jeruzalemski sindrom Thu Nov 12, 2015 7:33 am
Alexsandar,nije baš tema ali kad si već spomenuo...
Da,zanimljiva je ta Marxova teza o religiji.Religija koju je on ponudio narodu odnosno radničkoj klasi jest također opijum za narod. (Iz opijuma se kemijskim postupkom dobiva derivat heroina, dakle, opijum je opojno sredstvo.) Naime, socijalizam kao prva stuba do komunizma u kojemu nema izrabljivanja ljudi je opijum za narod, kao mrkva za zeca koji za njom trči, ali je nikada ne dostiže. Tako su komunisti svoju ideju odnosno konačno ostvarenje svog programa prebacili u budućnost, čime je ostala neprovjerljiva.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Jeruzalemski sindrom Sun Jan 06, 2019 9:24 am
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Jeruzalemski sindrom Wed Sep 30, 2020 7:18 am
Zanimljivo. Sad znam točno o čemu se radilo. Kad smo hodočastili Majci Božjoj u Lurd,jedna je žena u aotobusu počela vikati i nekontrolirano se tresti,pri čemu naseg svećenika koji je bio u stručnom vodstvu to nimalo nije uzbudilo. Pitao sam ga što da radimo,on je rekao da nista ne poduzimamo,da je zena u dubkom vjetskom zanosu,da joj damo malo vode i da ce sve proci samo od sebe. I bi tako. Kasnije ju je pred nama bilo sram. Sto reci nego da su cudni putovi Gospodnji!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Jeruzalemski sindrom Wed Sep 30, 2020 8:13 am
Jedan moj prijatelj, kad god se napije dobije tu vrst sindroma.