FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Karaula Bezdanica kod Halova 17.08.15 13:26
Evo nešto informacija o ljudima koji su bili na karauli Bezdanica u proljeće i ljeto 1989., kod sela Halovo, okolina Zaječara. Možda nekome može poslužiti. Temeljnu pješačku obuku sam prošao u Knjaževcu od 15 rujna 1988. do, mislim, 12 siječnja 1989. Zapovjednik garnizona JNA u Knjaževcu tada je bio major Živorad Vučićević ("Vučko"). Sjećam se da je bilo, pored njega, još 4 majora u vojarni u zapovjedništvu. Ja se sjećam, od tih iz zapovjedništva, majora Mišića, kapetana 1. klase Kneževića. Tada su u Knjaževcu bile tri pješačke čete. Zapovjednik 1 čete je bio kapetan Slavoljub Nikolić ("Nidžo"), zapovjednik druge čete kapetan Davor Peitl (kasnije je bio časnik HV-a, moguće i zapovjednik zbornog područja Rijeka), zapovjednik 3 čete bio je kapetan Jovanović. Zanimljivo da je u zapovjednik 1. voda treće čete bio također kapetan Vasić. Navodno je čin kapetana dobio jer je na "mrtvoj straži" "otresao", mislim, kravu. Postojala je također MMB (mješovita minobacačka baterija) čiji je zapovjednik bio kapetan Kocevski. Ja sam bio u Prvoj četi, treći vod. Tada je zapovjednik voda bio vodnik Nuraj Brahim ("Nuki"). Zamjenik zapovjednika voda bio je desetar Hidajet Alić, iz Mehurića kod Travnika, kao desetari su još tada bili Marko Anželak, iz Slovenije, Stevanović Mirko iz Srbije i Kostić Milomir iz istočne Bosne, Zvornik ili Bratunac. Zapovjednik 1. voda bio je poručnik Zoran Jevtić ("Jevta") iz Jajca, 2. voda mlađi vodnik Todor Mandić mislim iz Benkovca. U sklopu garnizona bila je protivoklopna četa (POČ), čiji je zapovjednik bio mlađi vodnik Robert Sedlar. Imali smo kao nekakvog "logističara" zastavnika Šinišu Stamenkovića (zvanog "Cipiripi"). On je dijelio pisma, pakete i lovu kada bi stiglo. Kao graničari smo pripadali graničnom odsjeku, vojnoj pošti 5390 Zaječar. Mi sa Zaječarom nismo imali ništa, pošto su oni bili pod Nišom, VP 1178 mislim, samo smo imali zapovjedništvo tamo. Tada je zapovjednik graničnog odsjeka bio major Marko Rosić iz Livna. Od ostalih oficira u Komandi graničnog odsjeka ja se sjećam kapetana 1. klase Miodraga Vilotijevića, kapetana Ivana Đokića, kapetana Zorana Milenovića (on je vodio tečaj za zapovjednike desetina kada smo stigli na karaulu), poručnika Antonijević Slobodan-a ("KOS-ovac"), zastavnika Šemse Kamenjaševića iz Olova, vodnika Mitića. U Zaječaru je bio granični vod. Zapovjednik je bio, mislim, stariji vodnik Suljić (nisma siguran za prezime). Karaula Bezdanica je bila najnovija karaula u zaječarskom graničnom odsjeku, mislim da je sagrađena 1984. godine. U odnosu na Ljubu Nešića, na kojoj sam bio, imala je dosta bolji konfor. Od Halova je bila udaljena jedno sat vremena pješke po širokom makadamskom putu. Ja sam stigao na ovu karaulu u travnju 1989. i bio di 15 rujna 1989. Tada je zapovjednik karaule bio poručnik Danković Dragan (mislim da je bio iz Niša). Od "majaca" što se ja mogu sjetiti bili su Miketa Mijo iz Banja Luke, Marko "Barba" (ne sjećam se prezimena), Pačariz Omer, kuhar, iz Sarajeva, Lazić Željko, desetar, ZKK, iz Srbije, moguće, Kraljevo, Zoran, desetar, iz Beograda. Od "septembaraca" tu su bili Babić Branko, kerovođa, iz Fojnice, razvodnik Sven Tomas iz Zagreba (mislim da je bio raketaš), Milenko Petrovič ("Peks") iz Slovenije, pomoćni kuhar, Ajrula Kurtiši, iz Makedonije, Raković Fadil, desetar, zamjenik komandira karaule iz Banja Luke, Bašić Senad iz Bosne, Mustafa Ali iz Makedonije, mislim iz Tetova, Kelić Idriz sa Kosova, Džafer Šefketovski, Saša Milanković iz Srbije. Od "majaca" 1989. tu su bili Tomica Žalac iz Jastrebarskog, Leskovar Ivan, mislim također iz Jastrebarskog, Popović Rumenko, desetar, iz Srbije, Juraić Nenad, desetar, iz zagrebačke okolice, Predrag Babić iz bosanske Krajine, Simaković Milanko iz bosanske Krajine, Rajlić Aco iz Čelinca, Husić Nedžad iz Bosne, Tetaj Martin sa Kosova, Škodra Enver sa Kosova. Ako je nekome zanimljiv neki podatak, slobodno me može kontaktirati. S time da ja baš i nemam neku namjeru širiti "bratsvo i jedinstvo". Bar ja ne pamtim tu godinu zajebavanja po pripizdinama bugarske granice kao nešto što je naročito spomena vrijedno. Niti mi je netko naročito ostao u sjećanju da bi ga, nakon 30 godina, baš jako volio vidjeti ponovno. Da je to valjalo, bilo bi zaslužnijih od mene tamo.
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 17.08.15 17:15
Vec sam stavio ove slike, ali da ih ponovim i na konkretnoj temi, zasluzuju:
Karaula Bezdanica, selo Halovo, granicni odsek Zajecar [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 17.08.15 17:43
Dopuna prvom mom postu o vojnicima na karauli Bezdanica 1989. godine. Marko "Barba" je bio iz Dalmacije, moguće sa Šolte. Mislim da se prezivao Radić, ne smijem se kladiti. "Septembarci" su bili još Bešić Šećo, mislim iz Bijeljine i Đelili Jusuf, iz Makedonije. Ne znam što je bilo sa poručnikom Dankovićem, pričalo se da će dobiti na jesen (kada sam ja išao kući) čin kapetana. Da li ga je dobio i do kada je bio u službi, ne znam.
Hary voli ovaj upis
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Karaula Bezdanica. 17.08.15 19:47
granicar1989 (citat):
Dopuna prvom mom postu o vojnicima na karauli Bezdanica 1989. godine. Marko "Barba" je bio iz Dalmacije, moguće sa Šolte. Mislim da se prezivao Radić, ne smijem se kladiti. "Septembarci" su bili još Bešić Šećo, mislim iz Bijeljine i Đelili Jusuf, iz Makedonije. Ne znam što je bilo sa poručnikom Dankovićem, pričalo se da će dobiti na jesen (kada sam ja išao kući) čin kapetana. Da li ga je dobio i do kada je bio u službi, ne znam.
A da ja pokušam. Da se taj tvoj prijatelj slučajno ne zove Marko Maretić. Je li on u to vrijeme možda bio malo bucmast.!?
granicar1989 Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2015-08-17
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 17.08.15 22:20
Kemo Specijalac (citat):
Ako se ne varam, karaula Bezdanica je ovde:
S obzirom na blizinu Zajecara, da li ste imali izlazak u grad, ili ste isli samo do Halova?
Da, to je Bezdanica, tada najnovija karaula u zaječarskom graničnom odsijeku. Kada mognem (to sada ne mogu radi glupog pravila) ubacit ću sliku sa linka odozgor.
Ne, samo do Halova. A kako je stalno netko bio van stroja, po bili kojoj osnovi, izlazio si jedino u "rejon". Ja sam npr imao jedino redovno i to najminimalniji broj dana koji sam mogao dobiti (ne samo ja, da se razumijemo). Bar meni nije padalo na pamet nakon svakodnevnog pješačenja od bar 6 sati još idem pješke u selo u kojem si mogao popiti vopi u nekoj birtiji na poziv (zoveš vlasnika da ti otvori). Nisam bio toliki ljubitelj kapljice da bi se tako maltretirao. Osim toga, nama je netko (najvjerojatnije neki "guzoliz" profiter) traktorom dovlačio sitnice tipa keksa, čokolada, žileta i slično, pa smo imali nešto slično "kantini". Ako se dobro sjećam, Tajson je bio "prodavač", svakako nije išao na rejon. Ne sjećam se više cijena u kantini, ali znam da je kantina u Knjaževcu bila bezobrazno skupa u odnosu na cijene preko žice. Naravno, čuvali smo "bratstvo i jedinstvo ka zenicu oka svoga", pa si za to mogao jedino da se buniš Maršalu na Dedinju.
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 17.08.15 23:13
U Halovu sam bio nekoliko puta, imao neke skolske drugove; vise puta sam bio u Velikom Izvoru, selu pored Halova koje je takodje imalo karaulu u blizini (negde sam vec napisao da sam do 19 godine ziveo u Zajecaru).
Toliko nas je sve u tim mladim godinama zanimalo, da nismo imali pojma da su ta sela jako blizu granice, i da blizu postoje karaule...za nas iz grada bugarska granica je bila jedino Vrska Cuka, i karaula pored nje RTB BOR, na koju su nas vodili na drzavne praznike.
Apsurd je i to sto pored bugarske granice zivi stanovnistvo koje govori vlaskim jezikom; to bi se pre ocekivalo na rumunskoj granici (sela Sipikovo, Halovo, Gradskovo...). Izuzetak je Veliki Izvor - oni govore nekim svojim dijalektom koji nije ni srpski ni šopski ni bugarski
Sto se piva tice, mislim da u Halovu nije bilo kafane...seoska prodavnica (zadruga) je bila centar drustvenog zivota tamo, ispred nje se pilo pivo; iz grada smo dolazili u Halovo i Veliki izvor, kupovali pivo na gajbe (bilo jeftinije nego u gradu), i isto tako kao i vi morali da zovemo prodavca da nam otvori
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 18.08.15 0:30
Jeste li se ikada susretali sa bugarskom patrolom?
Nasao sam jednu fotografiju gde je prikazan taj deo granice, ali kao plan karaule sa bugarske strane, Golemanovo.
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 18.08.15 7:49
Kemo Specijalac (citat):
Jeste li se ikada susretali sa bugarskom patrolom?
Nasao sam jednu fotografiju gde je prikazan taj deo granice, ali kao plan karaule sa bugarske strane, Golemanovo.
Levo je iscrtana normalna granica... desno ?
Je li prostor izmedju tih crta granicni pojas? ps. evo jos malo slika te bugarske karaule, pandanu karauli Bezdanica:
Nema mjerila na karti pa ne mogu točno reći, mislim da bi to trebao biti bugarski granični pojas. Njihova objekti u graničnom pojasu su bili ograđeni žicom. Kosovci su pričali da ne bi netko pobjegao, iako mi nije nimalo čudno da poljoprivredni objekti budu ograđeni. Selo bar ja nisam mogao vidjeti prostim okom sa patrolne staze. Ispred granice je postojao, bar na dijelu gdje sam bio ja, (manje više dio ravnice i oranica) "meki pojas". U ljeto 1989. više ga nisu orali, bar ne tako prilježno. Bugari su bili, bar kada sam ja bio tamo, NATO za Maršalovu "JNA". Oni su uglavnom patrolirali na konjima i vozili se UAZ-ima. Rijetko si mogao vidjeti patrolu koja žulja pješe. Ja kada sam ih viđao često je bio neki "činovnik" tu. Nije bilo nekog kontakta, oni bi pozdravili i nastavili svojim putem. Nisu pokazivali interes da popričaju sa nama.
velika gorica Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-07-21
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 11.11.15 1:49
Pozdrav svima
Pošto sam na Internetu vrlo često vodim svoj Poljoprivredni Forum i koješta ponešto još ubacio sam svoje ime u Google i gle viti ti to Karaula Bezdanica gdje sam služio vojni rok kao graničar bivše JNA, moram priznati da pošto sam na internetu bio vrlo često i tražio svašta tako sam i naletio na ovaj Forum o bivšim pripadnicima JNA još puno prije.
Imao sam već upita za Karaulu Bezdanicu putem FB no nisam dobio odgovor iz Gradskova tako da dalje nisam ništa više ni pokušavao, i iznenadio se na ovaj post neznanog kolege sa Karaule Bezdanice.
Mali ispravak bili smo januarci, ja sam iz jednog sela sam sa Žumberačkog gorja koje pripada gradu Jastrebarsko, Leskovar Ivan iz Petrijaneca kod Varaždina, Juraić Nenad desetar iz grada Zagreba, Popovič Rumenko desetar iz Raške Srbija. Septembarac Sven Tomas iz Velike Gorice.
Kapetana Davor Peitel vidio sam ga par puta blizu Zagreba nije me prepoznao a i tko bi nakon tih zbivanja, desetat Juraić Nenad viđali smo se iz početka na kavi po završetu služenja vojnog roka JNA, sa kuharom Omerom sam se vidio nekoliko puta po završetku vojnoga roka JNA.
Godine su prošle pitanje je gdje su ljudi i tko je još živ uopće.
Ove građevine sa lijeve strane na fotografiji mišljenja sam da nije bilo dok sam bio na Karauli Bezdanica, po ulasku u sam krug sa desne strane bio je objekat za kontrolu oružja po dolasku sa patrole iz granice i odlasku patrole na granicu, i ove osmatračnice montažne metalne nije bilo..
Toliko lp
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 11.11.15 3:54
Pozdrav clanu Velika Gorica
Nisam sluzio tamo, ali sam ziveo blizu...Zajecar. Pod stare dane se zbog foruma zainteresovao za karaule u okolini, i otkrio skoro sva sela na tom podrucju gde su bile smestene.
velika gorica (citat):
Imao sam već upita za Karaulu Bezdanicu putem FB no nisam dobio odgovor iz Gradskova
Trazio si u pogresnom selu . Pored Gradskova je bila druga karaula (mislim da se zvala Branko Peric).
O njihovoj karauli sam vise puta slao upite, i slao ljude iz sela koje poznajem (dvojicu) da slikaju ono sto je ostalo od njihove karaule, ali odgovora nema vec citavu godinu...
Vratimo se na tvoju Bezdanicu...da si trazio info od nekog iz sela Halova, nasao bi je na isti nacin kao i ja; upitom na fb "karaula Bezdanica", ili "karaula Halovo"; otud mi i slike koje sam ovde objavio.
Uglavnom, nasao si se gde treba, pa raspali o karauli, dozivljajima sa terena i ostalim granicarskim stvarima...
martovac-raketaš Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2016-02-20 Slavonski Brod
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 20.02.16 13:32
Eh provedoh ovdje službujući nezaboravnih 6 mjeseci. Od rujna 1986 do odlaska kuću u ožujku 1987.g. Netko je rekao "jednom graničar uvijek graničar". Istina. I zato se sjetim svih tih drugara te generacije mladih ljudi sa kojima sam doživio stvarno lude trenutke. Pozdravljam vas sve ma gdje god bili! [You must be registered and logged in to see this image.]
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 21.02.16 10:18
Pozdrav clanu martovac-raketaš
U kojoj si jedinici imao obuku u Zajecaru? Postoji ovde i tema o zajecarskoj kasarni, sa nekim skorijim slikama [You must be registered and logged in to see this link.]
Kakvi su bili mestani Halova prema vojsci iz karaule? Kakve utiske nosis iz sluzenja u istocnoj Srbiji?
martovac-raketaš Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 21.02.16 11:41
Pozdrav Kemo! U Zaječarskoj kasarni provedoh 6 mjeseci na temeljnoj i specijalističkoj obuci u VP2123/3, baterija raketaša-maljutkaša pod komandom kap. Jakovljević Dragana, martovska klasa. Paviljon i pista nam je bila od glavnog ulaza odmah sa desne strane. Inače je nedugo ranije jedinica bila izmještena iz Knjaževca. Auto-park i poligon nam je bio van kasarne odmah preko puta glavnog ulaza. Po dolasku na karaulu, kao graničar-maljutkaš, svake srijede smo išli na obuku ( trenažiranje ) u kasarnu u Zaječaru. Pa smo bili malo u povlaštenoj poziciji u odnosu na ostale jer smo imali svake srijede izlazak u grad. Tako da sam više izlazio u Zaječar nego u Halovo gdje smo odlazili kod jednog mještanina po vino. Mislim da se zvao Žare. Mještani su nas poštovali jer su mnogi imali zemlju blizu granične linije a i mi njih jer je poručnik imao kuću u samom selu. Uvijek pamtim njegovog "zmaja" od peglice koju je vozio kao formulu 1. Bio je dobar zapovjednik.
velika gorica Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2013-07-21
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 10.03.16 2:15
Pozdrav
Očito da sam fotografiju karaule tražio u pogrešnom smjeru, hvala na fotografijama sjećanja naviru iako je prošlo puno i svakakvoga vremena, ne može se to samo tako zaboraviti ostavlja to duboki i trajan trag. Sačuvao sam značku graničara za uspomenu trajnu, gledam ove fotografije izvan karaule oko koša za košarku otraga se vidi pas tu su bili smješteni i za mojeg služenja vojnog roka. Dali se zna što je sa Dankovićem Draganom komandirom karaule Bezdanica.
martovac-raketaš Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 17.03.16 16:50
e mogu ne spomenuti kakvi smo mi graničari frajeri bili. Često ni sami to nismo znali. Vršili našu dužnost skromno, časno i savjesno. Nije bila šala kad svaki dan u svojoj puški imaš bojevu municiju i spreman si otvoriti vatru na svakog tko ne treba biti na tvom rejonu. U tom kontekstu, nikad neću zaboraviti događaj koji sam doživio u Beogradu na željezničkoj stanici, kad sam išao kući na redovan dopust kao džomba sa nekih sitno dana do kraja. Dođem vlakom iz Zaječara u Beograd i moram presjesti za vlak prema Brodu. Imam nekih tri sata čekanja i naravno idem popit pivu i pojesti fenomenalne baklave koje su se tada pravile. Poslije toga se uputim napraviti đir po Beogradskim ulicama, naravno onako šeretski kao džomba kako sam hodao po Zaječaru bez kape na glavi već zataknutom za pojas. I šetam ja tako kad iza mene netko se prodere "Stoj druže vojniče na licu mesta!" Stao ja, okrenem se i vidim tri vojna policajca. A oni kršni momci ko od planine odvaljeni a ja ih gledam ko na Triglav. Oštri oni prema meni, gdje mi je kapa, zašto su mi ruke u džepovima, kud sam krenuo, traže vojnu knjižicu i dozvolu za izlazak. Iz iskustva sa vojnom policijom iz Zaječara koja je bila jbn stroga prema ostaloj vojsci ali vrlo tolerantna prema graničarima, otkopčavam vjetrovku da uzmem iz džepa bluze vojnu knjižicu a na istom džepu je i graničarska značka. I dok sam ja smotano otkopčavao dugme vojni policajac desetar kako je oštar bio ranije prema meni kad je vidio značku mirnim glasom mi reče "Druže graničaru, ne treba...samo stavi na glavu kapu jer ovdje ima mnogo visokih oficira u prolazu pa ti mogu prigovarati" Vojnički me pozdraviše i odoše. A ja zabezeknut samo ih ispratim pogledom, vratim knjižicu u džep, stavim kapu na glavu i uputim se na kolodvor. Još dugo sam bio pod dojmom tog događaja. Ali znam da sam bio strašno ponosan na tu graničarsku značku koju sam nosio i još danas je imam kod kuće. Možda se mani to samo čini iz niza osobnih sretnih okolnosti i iskustava ili su stvarno graničari imali određeni status poštovanja.
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 17.03.16 18:50
martovac-raketaš (citat):
e mogu ne spomenuti kakvi smo mi graničari frajeri bili.
Često ni sami to nismo znali. Vršili našu dužnost skromno, časno i savjesno. Nije bila šala
Možda se mani to samo čini iz niza osobnih sretnih okolnosti i iskustava ili su stvarno graničari imali određeni status poštovanja.
Dajem ti za pravo.
duci64 Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 208 ČLAN OD: : 2012-08-15 DOB : 60 NOVI KNEZEVAC
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 18.03.16 15:13
martovac raketaš kod nas se značka graničara nikada nije nosila na vetrovci ili je to samo zbog slikanja
martovac-raketaš Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 19.03.16 11:31
duci 64, značku na vjetrovku stavio mi fotograf iz Zaječara koji je očigledno imao neku umjetničku žicu. Bio je to cijeli foto-sešen, pa namjesti se ovako pa onako a ja došao načiniti zadnju vojničku sliku jer sam se skidao za nekih deset dana.
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 20.03.16 0:50
martovac-raketaš (citat):
duci 64, značku na vjetrovku stavio mi fotograf iz Zaječara koji je očigledno imao neku umjetničku žicu. Bio je to cijeli foto-sešen, pa namjesti se ovako pa onako a ja došao načiniti zadnju vojničku sliku jer sam se skidao za nekih deset dana.
u Zajecaru su u to vreme bile 2 fotografske radnje u centru...foto Vanja i foto Dragisa. S obzirom na umetnicku nastrojenost, rekao bih da si isao kod foto Vanje.
posavljak Vodnik I klase
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 01.04.16 17:58
"graničar 1989" sjećaš li se ko je bio momandir karaule ljuba nešić kada si ti bio na toj karauli
posavljak Vodnik I klase
VZ PV BROJ POSTOVA: : 553 ČLAN OD: : 2013-04-08 DOB : 62 Derventa, Republika Srpska, BiH
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 21.05.16 9:32
"graničar 1989" ne odgovori nam ko je bio komandir karaule Luba Nešić kada si službovao u toj karauli. Inače taj "meki pojas" bio je karakterističan za bugarsku granicu koji je pokrivao zaječarski granični odsek. Isto tako odlazak na redovno odsustvo je maltene bio problem jer je uvijek manjkalo ljudstva. Ako imaš kakvih slika sa te karaule bilo bi lijepo da ih vidimo.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 27.12.16 13:29
Koliko vidim granica je neobijezbeđena......niko se ne javlja da je živ....
aronija Gušter
BROJ POSTOVA: : 88 ČLAN OD: : 2017-02-12 DOB : 71 Čapljina
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 10.02.18 20:17
Karaula Bezdanica kod Halova.JAVI SE.
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 14.02.18 15:43
LJUBA NEŠIĆ SE JAVLJA !!! Niko se DRUGI ne javlja moj kolega. Izgleda da smo mi ostali sami na granici....
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 07.03.18 16:09
Halo "granicar1989" JAVI SE !!!
granicar1989 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 04.09.18 13:23
Kemo Specijalac (citat):
Vec sam stavio ove slike, ali da ih ponovim i na konkretnoj temi, zasluzuju:
Karaula Bezdanica, selo Halovo, granicni odsek Zajecar [You must be registered and logged in to see this image.]
granicar1989: komentar modifikovan dana: 05.09.18 0:40; prepravljeno ukupno 2 puta
Hary voli ovaj upis
granicar1989 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 04.09.18 13:34
posavljak (citat):
"graničar 1989" sjećaš li se ko je bio momandir karaule ljuba nešić kada si ti bio na toj karauli
Nemam namjeru da raspravljam sa ljudima kojima stoji da su iz republike srpske. Derventa je u Bosni i Hercegovini.
granicar1989: komentar modifikovan dana: 08.09.18 23:26; prepravljeno ukupno 1 puta
granicar1989 Gušter
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 05.09.18 0:24
velika gorica (citat):
Pozdrav svima
Pošto sam na Internetu vrlo često vodim svoj Poljoprivredni Forum i koješta ponešto još ubacio sam svoje ime u Google i gle viti ti to Karaula Bezdanica gdje sam služio vojni rok kao graničar bivše JNA, moram priznati da pošto sam na internetu bio vrlo često i tražio svašta tako sam i naletio na ovaj Forum o bivšim pripadnicima JNA još puno prije.
Imao sam već upita za Karaulu Bezdanicu putem FB no nisam dobio odgovor iz Gradskova tako da dalje nisam ništa više ni pokušavao, i iznenadio se na ovaj post neznanog kolege sa Karaule Bezdanice.
Mali ispravak bili smo januarci, ja sam iz jednog sela sam sa Žumberačkog gorja koje pripada gradu Jastrebarsko, Leskovar Ivan iz Petrijaneca kod Varaždina, Juraić Nenad desetar iz grada Zagreba, Popovič Rumenko desetar iz Raške Srbija. Septembarac Sven Tomas iz Velike Gorice.
Kapetana Davor Peitel vidio sam ga par puta blizu Zagreba nije me prepoznao a i tko bi nakon tih zbivanja, desetat Juraić Nenad viđali smo se iz početka na kavi po završetu služenja vojnog roka JNA, sa kuharom Omerom sam se vidio nekoliko puta po završetku vojnoga roka JNA.
Godine su prošle pitanje je gdje su ljudi i tko je još živ uopće.
Ove građevine sa lijeve strane na fotografiji mišljenja sam da nije bilo dok sam bio na Karauli Bezdanica, po ulasku u sam krug sa desne strane bio je objekat za kontrolu oružja po dolasku sa patrole iz granice i odlasku patrole na granicu, i ove osmatračnice montažne metalne nije bilo..
Toliko lp
Ti možeš biti jedino Žalac Tomica. Osmatračnicu je preselio Kemura sa Ljube Nešića (sada napuštena karaula u selu Mali Jasenovac).
granicar1989: komentar modifikovan dana: 05.09.18 0:41; prepravljeno ukupno 2 puta
aronija Gušter
BROJ POSTOVA: : 88 ČLAN OD: : 2017-02-12 DOB : 71 Čapljina
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 02.08.19 15:44
granicar1989 (citat):
Evo nešto informacija o ljudima koji su bili na karauli Bezdanica u proljeće i ljeto 1989., kod sela Halovo, okolina Zaječara. Možda nekome može poslužiti. Temeljnu pješačku obuku sam prošao u Knjaževcu od 15 rujna 1988. do, mislim, 12 siječnja 1989. Zapovjednik garnizona JNA u Knjaževcu tada je bio major Živorad Vučićević ("Vučko"). Sjećam se da je bilo, pored njega, još 4 majora u vojarni u zapovjedništvu. Ja se sjećam, od tih iz zapovjedništva, majora Mišića, kapetana 1. klase Kneževića. Tada su u Knjaževcu bile tri pješačke čete. Zapovjednik 1 čete je bio kapetan Slavoljub Nikolić ("Nidžo"), zapovjednik druge čete kapetan Davor Peitl (kasnije je bio časnik HV-a, moguće i zapovjednik zbornog područja Rijeka), zapovjednik 3 čete bio je kapetan Jovanović. Zanimljivo da je u zapovjednik 1. voda treće čete bio također kapetan Vasić. Navodno je čin kapetana dobio jer je na "mrtvoj straži" "otresao", mislim, kravu. Postojala je također MMB (mješovita minobacačka baterija) čiji je zapovjednik bio kapetan Kocevski. Ja sam bio u Prvoj četi, treći vod. Tada je zapovjednik voda bio vodnik Nuraj Brahim ("Nuki"). Zamjenik zapovjednika voda bio je desetar Hidajet Alić, iz Mehurića kod Travnika, kao desetari su još tada bili Marko Anželak, iz Slovenije, Stevanović Mirko iz Srbije i Kostić Milomir iz istočne Bosne, Zvornik ili Bratunac. Zapovjednik 1. voda bio je poručnik Zoran Jevtić ("Jevta") iz Jajca, 2. voda mlađi vodnik Todor Mandić mislim iz Benkovca. U sklopu garnizona bila je protivoklopna četa (POČ), čiji je zapovjednik bio mlađi vodnik Robert Sedlar. Imali smo kao nekakvog "logističara" zastavnika Šinišu Stamenkovića (zvanog "Cipiripi"). On je dijelio pisma, pakete i lovu kada bi stiglo. Kao graničari smo pripadali graničnom odsjeku, vojnoj pošti 5390 Zaječar. Mi sa Zaječarom nismo imali ništa, pošto su oni bili pod Nišom, VP 1178 mislim, samo smo imali zapovjedništvo tamo. Tada je zapovjednik graničnog odsjeka bio major Marko Rosić iz Livna. Od ostalih oficira u Komandi graničnog odsjeka ja se sjećam kapetana 1. klase Miodraga Vilotijevića, kapetana Ivana Đokića, kapetana Zorana Milenovića (on je vodio tečaj za zapovjednike desetina kada smo stigli na karaulu), poručnika Antonijević Slobodan-a ("KOS-ovac"), zastavnika Šemse Kamenjaševića iz Olova, vodnika Mitića. U Zaječaru je bio granični vod. Zapovjednik je bio, mislim, stariji vodnik Suljić (nisma siguran za prezime). Karaula Bezdanica je bila najnovija karaula u zaječarskom graničnom odsjeku, mislim da je sagrađena 1984. godine. U odnosu na Ljubu Nešića, na kojoj sam bio, imala je dosta bolji konfor. Od Halova je bila udaljena jedno sat vremena pješke po širokom makadamskom putu. Ja sam stigao na ovu karaulu u travnju 1989. i bio di 15 rujna 1989. Tada je zapovjednik karaule bio poručnik Danković Dragan (mislim da je bio iz Niša). Od "majaca" što se ja mogu sjetiti bili su Miketa Mijo iz Banja Luke, Marko "Barba" (ne sjećam se prezimena), Pačariz Omer, kuhar, iz Sarajeva, Lazić Željko, desetar, ZKK, iz Srbije, moguće, Kraljevo, Zoran, desetar, iz Beograda. Od "septembaraca" tu su bili Babić Branko, kerovođa, iz Fojnice, razvodnik Sven Tomas iz Zagreba (mislim da je bio raketaš), Milenko Petrovič ("Peks") iz Slovenije, pomoćni kuhar, Ajrula Kurtiši, iz Makedonije, Raković Fadil, desetar, zamjenik komandira karaule iz Banja Luke, Bašić Senad iz Bosne, Mustafa Ali iz Makedonije, mislim iz Tetova, Kelić Idriz sa Kosova, Džafer Šefketovski, Saša Milanković iz Srbije. Od "majaca" 1989. tu su bili Tomica Žalac iz Jastrebarskog, Leskovar Ivan, mislim također iz Jastrebarskog, Popović Rumenko, desetar, iz Srbije, Juraić Nenad, desetar, iz zagrebačke okolice, Predrag Babić iz bosanske Krajine, Simaković Milanko iz bosanske Krajine, Rajlić Aco iz Čelinca, Husić Nedžad iz Bosne, Tetaj Martin sa Kosova, Škodra Enver sa Kosova. Ako je nekome zanimljiv neki podatak, slobodno me može kontaktirati. S time da ja baš i nemam neku namjeru širiti "bratsvo i jedinstvo". Bar ja ne pamtim tu godinu zajebavanja po pripizdinama bugarske granice kao nešto što je naročito spomena vrijedno. Niti mi je netko naročito ostao u sjećanju da bi ga, nakon 30 godina, baš jako volio vidjeti ponovno. Da je to valjalo, bilo bi zaslužnijih od mene tamo.
Granični vod u Zaječaru stariji vodnik Osman Suljić,bio je 1974 vodnik na karauli Stanko Paunović.
Hary voli ovaj upis
posavljak Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 18.11.19 17:11
Vidim da u jednom od komentara naš kolega "graničar1989" pominje premještanje osmatračnice sa karaule Ljuba Nešić u neku drugu karaulu (Bezdanica) što je čista glupost. Konfiguracija graničnog pojasa koji je pokrivala karaula Ljuba Nešić nije zahtijevala postavljanje osmatračnice a sama karaula je bila udaljena od granične linije u prosjeku oko 1,5 km tako da postavljanje osmatračnice na samoj karauli bi bila još veća glupost...tako je bilo sve do kraja 1982 godine...jedino ako posle nije došlo do nekog pomjeranja terena.. .....Isto tako da ga informišem da se Derventa stvarno nalazi u entitetu Republika Srpske i državi Bosni i Hercegovini i da to ne treba da bude razlog da ne odgovara na komentare....
Hary Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2021-01-08
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 09.01.21 17:21
Bio sam na karauli bezdanica 89/90 i poznavao sam sve pomenute u ovom periodu službe na granici
privorac Džomba
BROJ POSTOVA: : 161 ČLAN OD: : 2017-02-16 DOB : 71 Čapljina BiH
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 07.01.24 17:26
aronija (citat):
granicar1989 (citat):
Granični vod u Zaječaru stariji vodnik Osman Suljić,bio je 1974 vodnik na karauli Stanko Paunović. Selo Rajac.
privorac Džomba
BROJ POSTOVA: : 161 ČLAN OD: : 2017-02-16 DOB : 71 Čapljina BiH
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova 07.01.24 17:28
Sretna Nova2024.
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Karaula Bezdanica kod Halova