FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 9160 REPUTACIJA : 136 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 58 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Kamping zona 18.12.18 17:27
I ova stvarčica mi je vrlo simpatična. Pakuje se u neku, (valjda) najlon futrolu...
...koja se može navući na remen.
Zatvara se "čičak" patentom...
... a unutra "multifunkcionalan pribor".
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK GENERAL POTPUKOVNIK
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 9160 REPUTACIJA : 136 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 58 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Kamping zona 20.12.18 11:43
Emotivna preteča predhodnog pribora je multifunkcionalna alatka, koju sam nosio kao osnovac, je ovakva (slika sa neta)
Nedostatak mu je bio što su se svi funkcionalni djelovi otvarali na jednu stranu i nije se mogla istovremeno koristiti viljuščica i nožić.
Predstavljeni pribor je taj problem prevazišao.
Može se svaki dio koristiti pojedinačno.
Kada su otvorene kašičica i viljuščica, alatka se odvaja na dva dijela:
Tako se bez problema može koristiti kao odvojen pribor za jelo.
A ima i još neke korisne dodatke dodatke.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Naslov komentara: Re: Kamping zona 16.01.19 19:41
Kuvanje i podgrijavanje hrane na vatri obavezno izazivaju garež na posuđu. Ljetos sam taj garež otklanjao na efikasan, ali i neprihvatljiv način - uranjanjem posuđa u žar, što je izazivalo deformisanje istog.
Na kampovaanjima sam ga čistio nekom kombinacijom pepela i pijeska, sto je bilo prilično efikasno. No, ovo što sam vidio, djeluje mi još efikasnije. Nisam u potpunosti isprobaao metod, ako ste vi, naapišite iskustva.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 15.02.19 14:04
Nedavno sam nabavio zapadnonjemačku vojnu porciju za jelo tj zamijenio sam jednu kompletnu JNA porciju za nju. Imao sam ih tri ipo, pa mislim da sam prošao više nego dobro. Tako ne moram da modifikujem nji da bih imao i žicu za kačenje iznad vatre i poklopac tokom kuvanja.
Možda joj je nedostatak šro nema svoju torbicu za pakovanje i pribor za jelo. Mislim da bi trebalo da ima neki kaiščić širine otvora na ručki i, preko ručke se provlači kroz otvor na kraju, a onda ide s druge strane porcije. Valjda se tako i kači za opasač ili nešto drugo.
Zapremina veće posude je oko 1,6 ltara i može biti dovoljna za klopu 2-3 osobe. To je duplo više nego metalni dio porcije JNA.
Drugi dio, ovaj s ručkom može poslužiti tava i tanjir i zapremina mu je 0,6 l. Plastični poklopac naše porcije ima istu zapreminu.
Treći dio koji se (inače pakuje u veći, pa se oba poklope manjim) ima zapreminu oko 0,5 l.
U nekim armijama (a mnoge su modifikovale ovaj tip)ove unutrašnje posude imaju ručku, koja se savija preko nje same prilikom pakovanja. To je, po meni bolja verzija od ove.
Nek ne zbunjuje što je garava, jer sm je koristio za pravljenje truda za potpalu.
Trud za potpalu, ugljenisano pamučno platno ili drvo (kao ćumur), koje prihvata, pali se iskricom, ili zracima sunca pod lupom i tinja. Nisam, doduše to koristio za loženje vatre, nego samo za pripaljivanje cigareta.
VBČ GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
SP JM BROJ POSTOVA: : 8765 REPUTACIJA : 180 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Kamping zona 01.03.19 20:53
nikad čuo...
_________________ Ni smrt, ni život, ni angjeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje nas neće moći rastaviti od ljubavi Božje...
Urbano čeljade Pridruži mi se na kampovanju pa ćeš naučiti da pališ vatru i kašikom
Naslov komentara: Re: Kamping zona 02.03.19 9:26
Možeš opisat kako se pripravlja?
_________________ Ni smrt, ni život, ni angjeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje nas neće moći rastaviti od ljubavi Božje...
Narežem pamučnu tkaninu (dobar je džins) na kvadratiće i poslažem u konzervu. Na drugoj konzervi probušim rupu na dnu i poklopim konzervu u kojoj je platno. prilično dobro se uklapa, skoro hermetički zatvara svojim dnom otvor. Onda se obe stave na vatru u ravnom položaju. Bitno je nadgledati probušenu rupu. U jednom trenutku pojavi se dim. Platno je počelo da sagorijeva od toplote. Počne da ispušta i zapaljive gasove, pa se umjesto dima pojavi plamičak. Kad se plamičak ugasi, izvade se konzerve iz vatre. i sačeka se hlađenje. Platno se ugljenisalo. Može da se koristi kao trud. Mnogo jednostavnije od kuvanja gljive sa stabla itd.
PS.Prebaciću ovo u "kaming zonu"
Naslov komentara: Re: Kamping zona 02.03.19 17:37
Hvala za informaciju. Ali šta ću s tim objektom?
Pa možeš zapaliti cigaretu, ili vatru, ako nemaš upaljač ili šibice. meni se dešavalo da ostanem bez plina u upaljaču,a u cijeloj kući ni jedna šibica. Onda pospem malo kafe po ringli i čekam daa se zažaari, da bih pripalio cigaretu. Da sam imao trud, mogao sam ga upaliti iskrom iz kremena tog praznog upaljača. Mnogo jeftinije
Predhodni video je o trudu od drveta. Ovaj je od platna.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 02.03.19 18:24
Upaljača imam hrpu, toga ne smije nedostajat!
Čini se korisna stvarčica, da li je isprobano dobra?
Nisam imao prilike da isprobam. Posljednji put kad sam imao krpelja, čupao sam ga noktima. Ostala glava u koži, pa sam cigaretom spržio do kosti. Nije mi se dalo ići u ambulantu.
Mislim da ovo badi pouzdanije od pincete, manja mogućnost da se glava otkine.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 07.08.19 22:50
Nedavno mi je komšija donio iz Norveške nož, koji bi trebao biti krisna alatka za kamping.
Izgleda dosta impresivno i masivno, nešto između noža i mačete.
Valjda je to bila jača norveška firma, ali sad im kinezi proizvode.
Ovako izgleda kad ga dobiješ
No cijena je 20€ pa se ne možeš žaliti kad se desi ovo:
Mikula 67 GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik Tehničke Službe
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1485 REPUTACIJA : 529 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 54 Šabac
Naslov komentara: Re: Kamping zona 08.08.19 9:18
Na prvi pogled deluje impresivno, ali je loše odrađen, pogotovo kada vidim da je ceo u futroli te se teško vadi iz nje.
Vidim da si ljubitelj Gerber Bear noževa. Ja imam jednu verziju preklopnog Gerber noža iz vremena prije spajanja sa firmom Bear. Navodno, koriste ga piloti VCG (vjerovtno helikopterci, jer aviona nemamo).
Čini mi se da kooperacija te dvije firme proizvodi kvalitetnije stvari, mada mi se njihova sjekirica uopšte ne dopada.
Ovaj ima testerastu oštricu, čiji je nastavak potpuno tup.
Nikad ga nisam koristio, niti razumijem svrhu takve oštrice. Možda je pogodnija za rezanje katrona, plastike, lima i sl. od obične oštrice.
Na zapešću drške ima iglu kao za rezanje (i razbijanje stakla), ali nije dijamantska
Ima još jednu zarezastu oštricu i meni se, po nekoj logici, čini da je namijenjena za kidanje kanapa ili slično.
Na prvi pogled deluje impresivno, ali je loše odrađen, pogotovo kada vidim da je ceo u futroli te se teško vadi iz nje.
Poklonjenom konju se ne gledaju zubi. U stvari, mislio sam da on radi u Švedskoj i, kad me je pitao šta da mi donese, zamolio sam ga da mi donese neki morakniv, debljine oštrice oko 5mm. On me je ubjeđivao da su to loši noževi, da rđaju itd i da će mi on naći bolji. Naručio je preko interneta neki koji lijepo izgleda, i želi da mi ga pokloni. Objašnjavao sam mu da, po nekom vjerovanju, noževi, makaze i oštre stvari se ne poklanjaju (da ne bi presjekli prijateljstvo), nego samo da donese, a ja ću platiti. I tako, pošto je krenuo na godišnji u CG,, a nož mu nije dostavljen, u radnji je kupio ovaj, kao privremeno rješenje za jednu sezonu.
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1485 REPUTACIJA : 529 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 54 Šabac
Naslov komentara: Re: Kamping zona 08.08.19 17:58
Nes, taj tvoj preklopni nož je u stvari nož koji koriste padobranci, nazubljeni noževi se koriste za presecanje kanapa i namenski su, sličan sam imao dok sam se bavio padobranstvom.Na skokove se uvek nosio jedan takav nazubljeni nož u slučaju da dođe do upetljavanja kanapa prilikom otvaranja padobrana kako bi se istih mogao osloboditi, to je ujedno jedna od najgorih i najčešćih nezgoda a bez takvog noža...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Nes, taj tvoj preklopni nož je u stvari nož koji koriste padobranci, nazubljeni noževi se koriste za presecanje kanapa i namenski su, sličan sam imao dok sam se bavio padobranstvom.Na skokove se uvek nosio jedan takav nazubljeni nož u slučaju da dođe do upetljavanja kanapa prilikom otvaranja padobrana kako bi se istih mogao osloboditi, to je ujedno jedna od najgorih i najčešćih nezgoda a bez takvog noža...
Hvala na objašnjenju. Dakle, korisniji je vozačima u "nedajbože" situacijama, nego kamperima.
Mislim da bi mogali da ga koriste dječaci, manje je opasan od običnog.
Ovaj sam improvizovao od neke konzerve, čisto da se vidi da može i od priručnog materijala. Palo mi je na pamet da modifikujem rende, prije nego što sam vidio da su ljudi to već radili, doduše na drugi način.
Mislio sam da sam postavio sliku na ovom forumu, ali je ne vidjeh. Ove godine sam nabavio original. 2 560 dinara bez poštarine (oko 22€).
Dolazi u svojoj mrežastoj vrećici
Kompaktno uklopljeni jedan u drugi...
... sastoji se iz četiri dijela.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 08.09.19 0:23
Dio sa rupičastim dnom, se uklapa u dio sa duplim zidom, koji ima otvore pri vrhu. U tom dijelu se vrši sagorijevanje ogrijevnog materijala, a kroz rupe pri vrhu je sagorijevanje gasova iz istog, što upotpunjuje iskorišćenost energije sadržane u gorivu. Dio sa rupičastim dnom se spušta do dna i lijepo naliježe, uklapa se u dio sa duplim zidom.
Sve zajedno se uklopi u postolje. To je dio koji pri dnu ima otvore, koji služe za cirkulaciju vazduha i poboljšavaju sagorijevanje goriva, a istovremeno onemogućuju eventualno širenje vatre na materijal okolo.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 08.09.19 0:48
Četvrti dio na ovom modelu mi je neprihvatljiv, a ima i modela sa boljim rješenjem.
Ima neka pokretna krilca, koja omogućavaju postavljanje posude užeg dna iznad vatre
... kao što je ova.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 08.09.19 0:51
Ili šireg...
... kao ova JNA model.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 11.09.19 3:24
Teško je tako ubacivati grančice dok je posuda na vatri, pa sam to riješio na jednostavan način. Izrezao sam komad sulundara prečnika 12cm.
Taj dio povećava visinu, ali je lako ubacivati grančice. Metalnim šatorskim klinovima ili nečim sličnim...
... napravi se postolje za uže...
... ili šire posude.
Sasvim dobro funkcioniše i prilično brzo zagrije pokrivenu metalnu JNA porciju vode.
Naslov komentara: Re: Kamping zona 11.09.19 10:26
Dobra stvarčica i sviđa mi se nije preterano velika.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.