FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15058 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 25.02.16 17:51
Данас, после распада Југославије, југоносталгичари на Интернету имају свој „FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA“, на коме сам, пратећи вертикалу потпоглавља „KANTINA“, „VIRTUALNI „MUZEJ“ JNA“ на стр. 7
затекао да један Загрепчанин поставља питање: „Зашто ћирилица“?
после чега се развила дискусија, коју овде преписујем:
„vladimir: Зато што је произведено у Србији.
Max Blitz: Сад ми тек није јасно. Свашта је било произведено у Србији иначе, па није била ћирилица или није била само ћирилица. Зар није у ЈНА службено писмо била латиница? Не бих хтио да ово сад испадне језично питање, али је куриозитет, зар не?
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 25.02.16 18:25
Ne znam što bi dodao napisima u ovom članku osim da autor ne poznaje da je u JNA bio propis (ali ne znam točno od koje godine, nije od 1945.) - "srpskohrvatski jezik ekavskog izgovora i latinično pismo" kao službeni. Toga su se pak držali službeni dokumenti SSNO-a, (pretpostavljam i da su imali lektore), a sve ostalo je bilo kako je tko naučio ili nije naučio u civilnom životu i kako je tko donio iz zavičaja. Više-manje. (Izuzevši tiskovine, priručnike, brošure........)
Dokumenata ('papira') kucanih na pisaćim mašinama u JNA po kancelarijama, ima s gramatičkim grešakama, tipfelerima i raznim što ne bi odgovaralo ni jednom pravopisu, ali to nije bilo bitno, nego je bilo bitno da se u konačnici razumije što piše. A pitanje je jesu li svi sve razumjeli.
Moj zaključak - živi, a i pisani jezik (i pismo) u JNA je bio pokušaj kompromisa. Na wiki se može naći podatak, ali ne znam kako je funkcioniralo u praksi....
Od saveznoga Ustava 1974. godine događa se postupno oslobađanje od stege srpskohrvatskoga jezika tako što je omogućeno zapovijedanje na slovenskome jeziku i makedonskome jeziku, a bilo je dopušteno govoriti i pisati jezicima naroda i narodnosti, kao što su mađarski i albanski iako se tim jezicima nisu izdavale zapovjedi niti su se na njima objavljivali vojni listovi. U Enciklopediji Jugoslavije (2. izd., 6. sv., 1990., str. 242.), August Kovačec navodi kako se u jedinicama teritorijalne obrane potiče uporaba jezika socijalističkih republika, socijalističkih autonomnih pokrajina, općina i sl.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 18.05.18 12:14
_
KAKO TIJELA PAMTE: TETOVAŽA IZ JNA KAO FIGURA SJEĆANJA
Diplomski rad
Duje Dorotka
Mentor: Dr. sc. Sanja Potkonjak
Zagreb, 2014.
spominje se i Max Blitz
Izvadci:
Iako sam, dakle, svoje istraživanje bazirao na ovom drugom, aktivnijem pristupu, prije samog ulaska u teren pokušao sam se ipak donekle involvirati u ono što tražim. U ovoj, predterenskoj fazi putem internetskog Foruma bivših pripadnika nekadašnje JNA stupio sam u kontakt s brojnim ljudima koji aktivno njeguju svoja sjećanja na vojničke dane. Navedeni forum sugestivnog podnaslova: “svatko ima pravo na sjećanje” oblikuje internetsku zajednicu prisjećanja koja svoje članove adresira upravo podnaslovom ispisanim na svim jezicima zemalja bivše Jugoslavije, uključivo na mađarskom i albanskom. Osim što je taj forum izborom tema o životu u JNA bio iznimno informativan i inspirativan, također je poslužio i kao dobra platforma za upoznavanje ljudi, među kojima sam se s nekima našao i u kasnijim fazama istraživanja.
U pokušaju pronalaska odgovora na ova pitanja ključno otkriće bio je internetski Forum bivših pripadnika nekadašnje JNA. Ovaj forum osmišljen je kao platforma za okupljanje pojedinaca koji kroz razmjenu i međusobno komentiranje različitih iskustava aktivno njeguju svoja sjećanja na dane provedene u jugoslavenskoj vojsci. Podijeljen je na nekoliko glavnih grupa tema (prema vojničkim rodovima, regijama odsluženja i Civilna platforma kao rubrika „razno“) a najposjećenija je rubrika Kantina u čijem podnaslovu stoji „Neobavezno ćaskanje o 15 vojničkim danima“. Ovo je ujedno i „najslobodnija“ rubrika u kojoj bivši vojnici u temama poput Vojničke priče, Anegdote, zanimljivi i smešni događaji i doživljaji iz JNA, Život poslje JNA (...) iznose svoje doživljaje i refleksije o pojedinim segmentima iz sveukupnog života u vojsci. U trenutku pisanja rada forum broji nešto više od četiri i pol tisuće registriranih korisnika. Kako bih ilustrirao značaj koji neki od članova foruma pridaju ovom segmentu svoje prošlosti, mogu ovdje spomenuti i svoj prvi kontakt. Na početku potrage za kazivačima na dotičnom forumu u postojećoj temi naslovljenoj Tetovaže iz vojske9 predstavio sam se kao student etnologije koji piše diplomski rad o tetovažama iz JNA, uz „oglas“ u kojem tražim da mi se jave (po mogućnosti tetovirani) ljudi koji bi voljeli popričati o svojim iskustvima. Iako na kraju nisam uspio doći do kazivača na ovaj način, reakcije na temu bile su više nego zanimljive. Među prvima koji su odgovorili bio je član pod nadimkom Max Blitz koji je izrazio nepovjerenje prema bilo kakvim akademskim interpretacijama života u JNA. Uputio me na drugu otvorenu temu u kojoj se nekolicina aktivnih članova izrazito negativno opredijelila prema studiji Tanje Petrović naslovljenoj „Šta će nama vojničke priče?10“. Izdvojiti ću samo neke od komentara: „Ništa posebno autorica nije rekla, tko je bio u JNA sve mu je jasno“ (MaxBunker); „Autorka je verovatno imala nameru da istovremeno bude filozof, sociolog i psiholog frojdovske provinijencije, a uz to da u pojedinim delovima otkrije i toplu vodu (...) “ (dpuric); „Tanja Petrović ocigledno nije cula za nas forum. Pozivam je da postane punopravni clan foruma i razmeni misljenja sa nama“ (vladimir).
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 18.05.18 12:40
VBČ (citat):
spominje se i Max Blitz...
Eh, da, našao sam se s ovim čovjekom (autorom rada) na kavi, pa smo malo popričali. Mladi znatiželjan čovjek, tad je bio student pri završetku studija i na pragu života u smislu radnog vijeka.
Nisam sasvim nepovjerljiv "prema bilo kakvim akademskim interpretacijama života u JNA", kako navodi, ali su tu ključne riječi "bilo kakvim". Hoću reći, da je još dovoljno živih i zdravih koji su to prošli iz prve ruke, pa bih im ipak dao prednost pri obrađivanju materije u odnosu na mlade, žene i sl. koji nemaju osobna iskustva. Prenose se i neki ne sasvim ispravni stereotipi i predrasude, te bi bila potrebna neostrašćenost, znači ni (jugo)nostalgični vapaji ni nekritičko pljuvanje. Što se tiče akademskog "otkrivanja tople vode"... hm... za onoga tko ne zna ništa ili malo informacije 's potpisom i pečatom' su dobrodošle, ali kriterije treba odrediti sama akademska zajednica što je opet druga tema. Ima i tu pretakanja iz šupljeg u prazno, dapače.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 18.05.18 14:47
Nisi nam ništa pričao o tome da smo bili pod opservacijom.
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 18.05.18 18:37
VBČ (citat):
Nisi nam ništa pričao o tome da smo bili pod opservacijom.
Ništa značajno, bez brige , sama tematika se procvatom (drugih) društvenih mreža razmahala, ali po meni i ispuhala i sve manje je zanimljiva. Ovaj forum je u stvari zamro, da ne kažem 'umro', aktivno je svega par ljudi, a tek nešto više samo čita. "Proš'o voz." Međutim još može biti zanimljivo uz pivo na šanku pretresati zgode s odsluženja, anegdote i smiješne stvari, ovisno o načinu interpretacije. Meni smeta ako se priča zaozbilji u pretjerano kukanje zapravo za mladošću ili kako rekoh pljuvanje.
Btw, u diplomskom radu na str. 29 ima greška kod ilustracija (fotografija) jer to nisu "primjeri „profesionalnih“ tetovaža iz JNA" već od dosta kasnije. To je i primjer greške kad se s nečim bavi netko tko ne poznaje kako je bilo, a ne poznaje ni profesorica/mentorica rada. Ali, eto, akademska zajednica je "nešto" napisala.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 23.05.18 14:39
-
Duje Dorotka:
"Za pregršt korisnih informacija ključno otkriće mi je bio internetski 'Forum bivših pripadnika nekadašnje JNA.' Ovaj forum osmišljen je kao platforma za okupljanje pojedinaca koji kroz razmjenu i međusobno komentiranje različitih iskustava aktivno njeguju svoja sjećanja na dane provedene u jugoslavenskoj vojsci. Forum broji nešto više od četiri i po tisuće registriranih korisnika".
Procitah ovde u drugom postu da nas je neko okarakterisao kao "jugonostalgicare", ja licno nisam jugonostalgicar, samo sam bivsi pripadnik JNA, zato malo ovde i ponesto kuckam.
Vojnik Graničar voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8067 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 09.12.20 21:01
nista lose nema u tome sto je neko jugonostalgicar
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 09.12.20 21:12
Brkakougar (citat):
Procitah ovde u drugom postu da nas je neko okarakterisao kao "jugonostalgicare", ja licno nisam jugonostalgicar, samo sam bivsi pripadnik JNA, zato malo ovde i ponesto kuckam.
Brko, nije ovo "jugonostalgija", ovo je zal za mladoscu. Da je bila i Austro-Ugarska, mi bi se opet okupljali.
A oni sto lijepe etikete ne vjerujem da su procitali:
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 09.12.20 21:30
vidim da se i moje ime pominje u nekim citatitima. ne znam dali je to dobro ili lose. samo da im kazem jednu bitnu stvar, meni je na ovom forumu isto dobro kao u JNA.
Vojnik Graničar voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 13.02.23 16:53
Посланица немачког Бундестага из редова Левице Жаклин Настић осудила је притиске ЕУ, а посебно Немачке, који су усмерени само на Београд. Настић оцењује да то значи да ће Приштина, све више кршити договоре и споразуме, а то води даљим сукобима.
Naslov komentara: Re: Drugi o nama 15.04.23 14:55
Sloba1 (citat):
Посланица немачког Бундестага из редова Левице Жаклин Настић осудила је притиске ЕУ, а посебно Немачке, који су усмерени само на Београд. Настић оцењује да то значи да ће Приштина, све више кршити договоре и споразуме, а то води даљим сукобима.