FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VRT 08.07.16 5:13
Basta je ove godine rekao bih sa visokom ocjenom.Priprema zemljista je obavljena poprilicno kvalitetno.Sejanje i rasada takodje.Sam pripremam rasadu, sjemena su iz Novog Sada, nije GMO.Kod sejanja povrca je jako bitno na vreme zasejati, tj ne rano,dok se ne steknu optimalni uslovi klijavosti( temperatura i vlaznost zemljista.)Posto ne koristim hemijske preparate cesto imam problema sa crvima, jednostavno preseku mladi izdanak.Lek za to je nova sadnja ili presadivanje nove rasade.Sada kada imam tri kokoske iduce godine po pripremi zemljista one bi trebale da " pokupe" crve.Protiv ostalih biljnih bolesti i stetocina borim se raznim eksperimentalnim prirodnim preparatima . Bitno je redovno zalivanje rano ujutro za vrijeme ovih ljetnih vrucina, u toku noci biljke uzmu nesto vode i iz vazduha. Prilikom sadnje koristim samo stajnjak, ne NPK djubriva..Pomalo pazim i na plodored, gdje su mi ove godine mahunarke iduce zasejem paradajz i td.
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: VRT 11.07.16 23:55
Sto se tice prihrane i zastite biljaka u amaterskom povrtlarstvu ukoliko se zelii proizvoditi organska hrana nailazimo na velike izazove.U organskoj zastiti " carica" je kopriva i orahov list, maslacak takodje.Kako nemam niti koprive u okolini za prihranu imam obilato lista od vinove loze i makljena.Listove od vinove loze ubacim u bure sa vodom, trzim tako tri dana posle ih izvadim a dobijeni rastvor koristim prskanjem za prihranu.Zadovoljan sam sa rezultatom dok ne zasadim negdje koprivu.Bez nje organska proizvodnja je cisto amaterstvo. Postavicu sliku tog " procesa", tj otpad od loze i bure.
milutins Kapetan I klase
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VRT 12.07.16 0:21
[You must be registered and logged in to see this link.] Sve što je prirodno i bez hemije dobro je, a onaj gmo, da i ne pominjem. Imamo mi naših semena, te nema se potrebe njiva zagđivati. Dopada mi se što si batalio hemiju i samo koristiš prirodu. Što se tiče zalivanje, isto tako kao ujutru, tako i kasno naveče, tamo oko 21 sat, isto zaliti kada se zemlja malo ohladi i sunce zađe.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 12.07.16 0:24
Prosle godine sam na jednoj oglednoj parceli povrsine 2,4×2,4 metra zasejao svijetlozeleni( zuti) pasulj( NS sjeme).Oko pola metra plodnog zemljista u dubinu.Optimalni uslovi, adekvatno zalijevanje i prihrana.Malo sam kasnio sa sjetvom ali zahvaljujuci idealnim vremenskim uslovima branje je bilo rekordno.Imam slike te parcele.Ubrao sam 7 kg cistog, suvog pasulja( ne mahuna).To mu dodje vise od 1kg po kvadratnom metru.
Naravno da ima trik, vidjecete na slici
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 12.07.16 3:05
Sloba1 (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] Sve što je prirodno i bez hemije dobro je, a onaj gmo, da i ne pominjem. Imamo mi naših semena, te nema se potrebe njiva zagđivati. Dopada mi se što si batalio hemiju i samo koristiš prirodu. Što se tiče zalivanje, isto tako kao ujutru, tako i kasno naveče, tamo oko 21 sat, isto zaliti kada se zemlja malo ohladi i sunce zađe.
Meni je bastovanstvo hobi i zadovoljstvo, volim da posmatram kako biljke napreduju, vazda nesto piskaram, pratim kako napreduje.Sto se tice vecernjeg zalivanja nije bash preporuceno iz razloga sto moze da izazove probleme u korijenu, to je moje nekakvo iskustvo.Ako si primetio na mojim slikama basta je sa svih strana zasticena od vjetra, sa jedne strane je kuca, sdruge strane je vocnjak, drvece kao i vinova loza.Kada stignu tikve slikacu ih i izvagati-mada ne koristim " gigantsko" sjeme, tikve koristim za pite i rostilj. Najvaznija je priprema zemljista, obogacivanje sa kompostom i totalno izbaciti hemiju.
PS: vjerovatno ste na gornjoj fotografiji na desnoj strani visoko iznad stabala jabuka i krusaka primijetili zalosnu vrbu.pre 15- ak godina doneo sam grancicu iz crkve( cvetna nedelja) i usadio u zemlju.Tu je u drustvu vocaka i crnogoricnog drveca.Imam dosta drveca i ukrasnog zbunja koje sam zasadio ovdje. Favoritni mi je kanadski javor zasadio sam ga negdje oko 2003 godine, pronasao u parku mladu biljku, tek nekoliko cm veliku i presadio.
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: VRT 13.07.16 1:03
Da, primetio sam vrbu, doduše ne odmah, ali kad sam studioznije gledao. Ovo za zalivanje naveče koristio sam za papriku, rano ujutru pre sunca i vrućine i potom, kad se zemlja ohladi, u kasnim večernjim satima, mislim, još se vidi ali već je mračak, i tada sam uz stabljiku zalivao papriku. Dok sam živeo u roditeljskoj kući, držali smo kukuruz a između redova posađen pasulj, tako se to u sremu radilo, sada sam podstanar i nisam više u toj mogućnosti. Sve dosta promenilo u životima, ali to je već neka druga tema.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 13.07.16 1:43
Sa zalivanjem treba oprezno, narocito dok je korijen mlad i slabo razvijen, prekomjerna vlaga ce prouzrokovati trulenje.U principu zalivam 2-3 × nedeljno.Idealna lokacija za bastu je da nije izlozena prekomjernom suncu, oko 7h dnevno je OK.Takodje treba zastita od vjetra.Pasulj koji spominjes je upravo svijetlozeleni, uobicajen naziv u mom kraju je " zuti", sejem ga svake godine.Krecem u vecernji rad/obilazak baste, berba mahuna i sl.
milutins Kapetan I klase
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 14.07.16 5:39
Visegodisnjo bastensko cvijece koje ne podnosi mrazeve , kao liandere sa gornje slike, preko zime vadim iz zemlje i drzim u podrumu u saksijama.Saksije su idealne i za dvogodisnje povrtlarske biljke, odnosno za dobivanje sjemena neophodnog za rasad. Kupus posto je dvogodisnja biljka- dve mlade biljke zasadim u saksije. Kupus cvjeta druge godine, uberem sjeme i u prolece imam za rasadu. Nije komplikovano.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 14.07.16 6:08
Plasim se da ce za 10- ak godina biti manjak seljaka, odnosno ljudi koji znaju kako proizvoditi hranu.Prilikom zadnje posjete starom kraju zaprepastio sam se kada sam u seoskoj samoposluzi video u augustu mjesecu veliku ponudu povrca i piletine.Pitao sam vlasnika prodavnica da li je moguce da ima toliko robe, ko to kupuje?Sada i na selu rijetko se sadi basta, uzgajaju pilici, krupnu stoku da i ne pominjem.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 14.07.16 6:57
Ove godine sam smanji bastu, zasadio sam nesto vise od 100 mkv.Vjerovatno cu iduce godine zasejati ponovo kompletnu povrsinu, negdje oko 250mkv.Sada imam pasulj, papriku, paradajz, mrkvu, blitvu, patlidzan, krastavac, luk i tikvu.Iduce godine cu saditi jos kupus, krompir, suncokret,kukuruz, dinju i lubenicu.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VRT 14.07.16 12:10
milutins (citat):
Plasim se da ce za 10- ak godina biti manjak seljaka, odnosno ljudi koji znaju kako proizvoditi hranu.Prilikom zadnje posjete starom kraju zaprepastio sam se kada sam u seoskoj samoposluzi video u augustu mjesecu veliku ponudu povrca i piletine.Pitao sam vlasnika prodavnica da li je moguce da ima toliko robe, ko to kupuje?Sada i na selu rijetko se sadi basta, uzgajaju pilici, krupnu stoku da i ne pominjem.
Mozes misliti kako je bilo meni kad sam, prije nekoliko godina, u seoskom marketu vidio gajbu sa jabukama i cijenu od 1,10 eura. Pitam prodavacicu da li to neko kupuje. Rece da kupuje, naravno, zasto bi inace drzali tu robu. Kupuju li i Gubavcani? Naravno da kupuju. Od cuda sam zinuo. Predhodni rod jabuka sam bio prodao 100kg za 5 eura. I to samo da ne trunu po vocnjaku. Od tih para sam kupio pivo i sokove da pocastim ljude koji su skupljali jabuke. Doduse, licno nisam pomagao dok su ih skupljali.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 14.07.16 13:35
Znam da je glavni problem sada na selu otkupna cijena proizvoda.Ako se nesto ne promijeni doci ce do potpunog ekonomskog i demografskog sloma sela.Svrha mog vrta i vocnjaka je prevashodno psihicko opustanje i neophodna fizicka aktivnost.Jednostavno se odmaram u basti" pustim mozak na pashu", usput proizvedem za sebe poprilicno zdravog povrca i voca- narocito povrca. Da zivim u svom selu bavio bih se intenzivnom poljoprivredom, ratarstvom i stocarstvom narocito.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 14.07.16 14:38
Dok sam ja jutros zalivao bastu kokoske su bile " aktivne "oko cvijeca- vec prave haos po dvoristu [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 15.07.16 17:01
[You must be registered and logged in to see this image.] Za 5 dana pita od bundeva na stolu
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 22.07.16 3:11
Plodovi baste/ vrta. [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 22.07.16 3:28
Basta je ove godine zaista impresivna.Rod mahuna( sejao sam 3 vrste) je iznad svakog ocekivanja, berem oko 2,5 kg svako vece.Veliki deo poklanjam rodbini i prijateljima.Krastavce, papriku i mrkvu pomalo spremam kao zimsku salatu/ tursija.Naravno sve je organik i bez GMO- nase domace sjeme .Bastovanstvo mi je hobi.
milutins Kapetan I klase
Nije nas, nas je jos zelen. Susjedov, probava sa raznim i kojekakvim sjemenkama. Paradajz bi trebao ostati crven.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 28.07.16 23:36
Kod mene ima zrelog, u zadnjih 10 ak dana berem pomalo za salatu.Zasadio sam 40 ak strukova,izuzetno je krupan i uspjesno odoleva zaista enormno visokim temperaturama(redocno zalijevam) u zadnje 2 nedelje. Paprike su dobro rodile, trebalo bi da ima dovoljno za zimnicu. Sada su mahune kod mrne glavna preokupacija u vrtu.Berem izjutra i uvece, stavljam u zamrzivac. Volim da imam svoje povrce za zimnicu
milutins Kapetan I klase
pucflek Vodnik
BROJ POSTOVA: : 447 ČLAN OD: : 2016-02-26
Naslov komentara: Re: VRT 29.07.16 22:26
Danas smo ga probali i moram da priznam, da i nije los okus. Sladak, vise nego sto smo navikli. Ali kemija, Nizozemske sjemenke, svaka uspije. No, nema preko domaceg, jos nekoliko dana i nas ce...za salatu. Vjerovatno imas, Milutins, samo paradajz u stakleniku?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 29.07.16 22:37
Nemam ja staklenik, jednostavan vrt sa paradajzom, paprikom, mrkvom, mahunama,tikvama, lukom, patlidzanom i salatom.Imas gore par slika tog vrta/ baste.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 29.07.16 22:48
Slika je par dana stara, bez obzira na najtoplije ljeto ikada zabiljezeno kod mene- basta odolijeva [You must be registered and logged in to see this image.]
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re: VRT 30.07.16 0:45
Dobre ti pritke Milutine
Pritka • Kolac , motka , podupirac za rast biljaka.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 30.07.16 1:43
Ma znam sta je pritka. , isto se kaze i u mom kraju..Kod mene ti je sve po seljacki.Moja sestra ovdje ima bastu, sto bi se reklo za facebook, sve pod konac, ogradjeno, na kapiji sa strane posadjene ruze puzavice koje su sa slavolukom napravile zaista lijep prizor.Ali svi sada dolaze kod mene i " grebu" se za povrce.Niko da povjeruje da sam ubrao vec 15 kg mahuna, berem svako vece.Rod paprika je iznad svih ocekivanja, skoro kao holandske po rasadnicima.Najbitnije je kvalitetan kompost, " potrefiti" sadnju/ klijavost, cistiti od korova,adekvatno zalivanje. Kod mene s obzirom da ima dosta shume i jezero na 20- ak metara najveci problem su ipak srne, rakuni, tvor, groundhogs( mrmoti) i jazavci. Imam ja lijeka i za te sitne stetocine, malokalibarka sa optikom- bemliga ne smem- odo u zatvor,ovdje nema za to zalbi, amnestija...pravo u...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: VRT 30.07.16 4:09
milutins (citat):
Ma znam sta je pritka. , isto se kaze i u mom kraju..Kod mene ti je sve po seljacki.Moja sestra ovdje ima bastu, sto bi se reklo za facebook, sve pod konac, ogradjeno, na kapiji sa strane posadjene ruze puzavice koje su sa slavolukom napravile zaista lijep prizor.Ali svi sada dolaze kod mene i " grebu" se za povrce.Niko da povjeruje da sam ubrao vec 15 kg mahuna, berem svako vece.Rod paprika je iznad svih ocekivanja, skoro kao holandske po rasadnicima.Najbitnije je kvalitetan kompost, " potrefiti" sadnju/ klijavost, cistiti od korova,adekvatno zalivanje. Kod mene s obzirom da ima dosta shume i jezero na 20- ak metara najveci problem su ipak srne, rakuni, tvor, groundhogs( mrmoti) i jazavci. Imam ja lijeka i za te sitne stetocine, malokalibarka sa optikom- bemliga ne smem- odo u zatvor,ovdje nema za to zalbi, amnestija...pravo u...
Pa sto ne tuzis stetocine, nek idu u Yumu, kao sto je David Strbac svog poslao u Zenicu?
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 30.07.16 4:30
Vec sam bio na sudu zbog kera, napisacu u psi ljubimci i lutalice da ne spamam temu, znas da sam pod " budnim okom admina"
PORUCNIK Pukovnik
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 04.08.16 4:38
Sa ove dvije gornje slike pokusacu vam objasniti neke osnovne nacine borbe protiv gljivicnih oboljenja u povrtlarstvu, prevashodno onih najcescih, tj plamenjace i pepelnice.Te dve brste bolesti su zaista veliki problem u proizvodnji bez hemijskih preparata, tj fungicida.Tim fungicidima su extremno naprskane povrtlarske kulture koje svakodnevno kupujemo po supermarketima i pijacama- narocito paprike, paradajz i tikve.Osim toga fungicidi dovode i do zagadjenja samog zemljista a preko njega i ploda.
Evo nekoliko bitnih stvari. Sjeme mora biti zdravo da bi dalo zdrav rasad.Posto je na slici uglavnom paprika, izuzetno zdrava bez ikakvih gljivicnih oboljenja objasnicu vam citav proces, zasto je onaj luk na slici, kao i mahuna medju paprikama?? Sadnja rasade samo uz shaku djubriva u prolece, nikakvo djubrenje u jesen sto bi moglo da izazove i razvoj gljivica. Kao preventiva koristim chaj od crvenog luka, kako listova tako i ploda, takodje i od lista cesnjaka. Sadnja je na mjestu gdje sam dve godine imao mahune- zemljiste je obogaceno sa azotom. Za vrijeme visokih temperatura ne zalijevati listove nego samo zemljiste, drasticno se smanjuje mogucnost razvoja gljivica na listovima( vlaga i visoka temp su okidaci za gljivice). Mahunarke medju paprikama su neko malo iskustvo- ako ce napast neka napadnu stabljiku mahune koju mogu i da fizicki uklonim bez nekih posledica po sveukupan rod. Krastavci su jako podlezni glj obolenjima, sadite ih uz kraj baste da nemaju dodira sa ostalim povrcem. Ako berete povrce za koje sumnjate da je vec napadnuto( npr krastavci) nemojte posle berbe ulaziti medju ostale biljke.
Ps kod paprika na slici vec je zavrsena jedna berba, za 5-6 dana pokazacu vam rod kao i zarazene krastavce.Paprika je 100% zdrava.
PS: ko ima koprivu, maslacak i orahov list neka od njih napravi rastvor, drzi to 3 dana, posle izvadi, procijedi i time prsce- tretira mlade biljke- kao preventiva- a znamo da je preventiva najbolji lijek.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 05.08.16 20:31
Kod mene je vrt i basta svakodnevni ritual, narocito od ranih jutarnjih sati ( od 6 do. negdje 10:30), tu se ispija jutarnja kafa, pregleda posta, dnevna stampa.Ako je kisa onda sam u bastenskoj kucici. [You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 07.08.16 1:19
Basta u komsiluku kod sestre[You must be registered and logged in to see this image.]
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: VRT 10.08.16 20:20
Sada razumijem one moje zemljake na selu sto su zapostavili vrtove i ne seju povrce.Takodje nemaju ni kokoske( o krupnoj stoci da i ne govorim). Jednostavno vezan si svakodnevno za to, nema odlaska na godisnji odmor a i povrce je jevtino/ nije isplativo/ trazi mnogo truda. Ja zbog toga propustam godisnji odmor. Supruga i omladina su bukirali 28 augusta odlazak na Bahame.Kruzer iz New York City, 10 dana kopna i povratak takodje kruzerom. Ti kruzeri su mi odvratni, putujuci grad/ dzungla. Za to vrijeme cu sjedjeti pod makljenom i ocekivati prva jaja od koka.Naravno zezati se oko baste takodje.
milutins Kapetan I klase