FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15046 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: POZITIVA 13.05.15 21:13
Priča o humanosti bračnog para Prodanović iz sela Šube kod Foče do sada se uglavnom pričala prijateljima i među stanovnicima sela koje se početkom rata našlo u okruženju srpske vojske. Miholjka i Svetozar služili su se lukavstvima, molili, a ponekad i fizički štitili svoje komšije Bošnjake. Većina stanovnika ovog sela preživjela je rat i danas često posjete dvoje staraca koji su im prije 23 godine spasili živote.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: POZITIVA 13.05.15 21:52
Film govori o svećeniku Srpske pravoslavne crkve Miloradu Golijanu koji nije puno razmišljao o konformizmu kada je 1992. godine primio od dvojice vlaseničkih hodža poziv u pomoć. Stao je u njihovu zaštitu, i pored strašne osude svojih sugrađana koja ga je primorala da napusti Vlasenicu zatražio je od tadašnjih vlasti propusnicu za Muniba Ahmetovića i njegovog kolegu Begu Selimovića. Na drugoj strani Bosne i Hercegovine, u Livnu, fra Marko Gelo činio je dobra djela za svoje komšije druge nacionalnosti – Srbe i Bošnjake. Spasivši ikone i druge vrijednosti Srpske pravoslavne crkve zaslužio je najviši orden SPC – Orden Svetog Save, ali mu on nikada nije uručen.
goran9030 voli ovaj upis
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: POZITIVA 18.05.15 19:47
Prekršio stroga vjerska pravila kako bi spasio život dječaku
Muškarci vjerske zajednice Sika ne smiju skinuti turban i pokazati kosu, pogotovo ne u javnosti. Ipak ovaj Sik je prekršio to vjersko načelo zbog povrijedjenog djeteta.
Svojim humanim tekstom jedan turski par koji se vjenčao prošle sedmice zapanjio je svijet.
Naime, Ali Uzumcuoglu i njegova supruga vjenčali su se u pokrajini Kilis koja se nalazi blizu sirijske granice koja je trenutno dom hiljada izbjeglica koje bježe od sukoba.
Ovaj par je riješio da svoje vjenčanje proslave na drugi način iako tradicionalne turske svadbe traju obično tri dana, od utorka do četvrtka. [You must be registered and logged in to see this image.]
Mladenci su odlučili da svoj svadbeni ručak podijele sa 4.000 sirijskih izbjeglica tako su zajedno sa svatovima napunili kamione hranom za izbjeglice.
Mnoge su ugostili i na svadbenom ručku, a mladoženjin otac rekao je kako je porodica htjela da podijeli malo svoje sreće s onima koji su manje sretni.
goran9030 voli ovaj upis
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8052 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: POZITIVA 07.08.15 0:21
pre 20 godina upucen je apel gradjanima da dobrovoljno daju krv za ranjenike koji su iz krajine prebaceni u Beograd. odazvao sam se pozivu I dao krv. nadam se da je to bilo od neke pomoci
semsudin Podporučnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 1435 ČLAN OD: : 2013-03-11 DOB : 57 GRABOVAC, VELIKA KLADUSA
Naslov komentara: Re: POZITIVA 24.09.15 12:01
[You must be registered and logged in to see this image.] Šutnjom i zvonjavom odao poštu preminulom imamu
Nesvakidašnja scena desila se jučer u Puračiću tokom dženaze preminulog efendije Mehmeda Mrahorovića. Koliko je voljen i poštovan Mrahorović bio u Puračiću pokazuje i akt pravoslavnog sveštenika Slavke Pantelića koji je, u trenutku kada je prolazila kolona sa tijelom Mrahorovića izašao da oda poštu, dok su u čast preminulog efendije zvonila i crkvena zvona. Pantelić je i nekoliko minuta stajao ispred tabuta efendije Mrahorovića, odajući mu počast i pokazujući da razlika u vjerama ne mora i ne smije biti prepreka poštovanju u ljudskosti.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4601 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Najmladji sin danas zavrsio srednju skolu.Sledi dalje skolovanje na Temple University-Philadelphia,PA.Svrha zavrsetka visoke skole trebala bi biti da se sa znanjem pomogne prevashodno drugima.Ako se postaje doctor,advokat,inzenjer ,professor......da bi se obezbedio bolji standard,laksi posao,ugodan zivot-onda je to irelevantno,dzaba od svih skola. Sta li je moja generacija maturanata skolske 1980 uradila po tom pitanju?Mislim da smo fulali,da smo postali manje vise glupi nacionalisti opsjednuti idejom o nekakvim 'historijskim cinjenicama,povijesnim teznjama I sl."Licno mislim da smo mi Balkanci jedni of najglupljih,zato I jesmo danas predmet podsmeha gotovo cijelog covjecanstva. Da li je to zbog losih djaka ili losih profesora je drugo vazno pitanje koje trebamo sebi postaviti-ako smo realni.
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: POZITIVA 22.09.20 12:16
Ma VBČ..stvarno si nevjerojatan. Pohvala i Šemsudinu..jer razlika među vjerama, pa i ovdje među nama na Forumu, bez obzira na nacionalnost nikako ne smije biti dovedena u pitanje. Ljudskost ne poznaje granice
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: POZITIVA 22.09.20 16:09
milutins (citat):
Sta li je moja generacija maturanata skolske 1980 uradila po tom pitanju?Mislim da smo fulali,da smo postali manje vise glupi nacionalisti opsjednuti idejom o nekakvim 'historijskim cinjenicama,povijesnim teznjama I sl."Licno mislim da smo mi Balkanci jedni of najglupljih,zato I jesmo danas predmet podsmeha gotovo cijelog covjecanstva. Da li je to zbog losih djaka ili losih profesora je drugo vazno pitanje koje trebamo sebi postaviti-ako smo realni.
Na žalost, nema tog profesora ni pameti u đaka koji može prevladati usađen kućni odgoj. Možda se može malo korigirati, ali u principu sve stečeno znanje i spoznaje primjenjuju se prema onome gdje su nas kod kuće usmjerili.
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: POZITIVA 22.09.20 16:20
Kako si othranit tako ti i je..znali su govoriti naši stari. Sve izlazi iz kuće i kućnog odgoja..sve si lojepo napisao. Nema tu neke velike mudrosti..sve je jasno
goran9030 voli ovaj upis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: POZITIVA
POZITIVA
Stranica 1/1