FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4618 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 15:56
Izgleda ne. Graniči se sa Kinom takodje
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4618 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 16:00
Uzbekistan
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15077 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 16:50
Točno tako. Jedino Uzbekistan graniči sa zemljama koje sve imaju ime koje se završava na -stan. Graniči s Kazahstanom na sjeveru, Kirgistanom na sjeveroistoku , Tadžikistanom na jugoistoku , Afganistanom na jugu i Turkmenistanom na jugozapadu .
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 17:01
Stan je perzijska riječ koja označava zemlju. Srodna je s našom riječi stan, stanovati, stado, stati, kao i s njemačkim Staat, Stadt ili engleskim State.
Iako Turci za svoju republiku nisu uzeli naziv sa -stanom već naziv Türkiye, ipak mnoge države kod Turaka i danas nose naziv sa -stan. Tako i dvije države bivše Jugoslavije. Koje to dvije države s naših prostora u turskom imaju nastavak na -stan?
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 17:37
A kod nas se smatra da su to pogrdni nazivi koje označavaju ekonomsku nerazvijenost ili vjersku zatucanost.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 17:41
Pitanje:
Iako se kod nas često pošprdno upotrebljava naziv Džamahirija za nešto što je ekvivalent Banana-Republici ili neuređenoj državi, ovaj naziv u arapskome je u biti jako ozbiljan i označava narodnu republiku, odnosno republiku direktnih narodnih izbora. Naziv za običnu parlamentarnu republiku je Džumhurija. Mnogi ne poznaju razliku izmedju ova dva naziva, pa misle da su sve arapske republike ustvari Džamahirije. No, postojala je samo jedna Džamahirija. Koja je to država u pitanju?
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8093 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 18:16
Libija
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 18:31
vladimir (citat):
Libija
Točno, samo Libija je pod Gadafijem bila Džamahirija, ostale arapske republike su Džumhurije. Zanimljivo da je Libija danas zvanično Devlet, odnosno Država.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 18:44
Kad smo kod republika, nije samo kod Arapa drukčiji naziv. Turci svoju republiku zovu Cumhuriyeti, također jedna izvedenica iz arapskoga. Kod Poljaka je to Rzeczpospolita, Magyarország je naziv za Mađarsku Republiku. U njemačkom stari naziv za Republiku je Freistaat, koji i danas nose tri savezne pokrajine, a jedna od njih je Bavarska. Naša Dubrovačka Republika je primjer starih republika u monarhističkim okruženju. A, sad pitanje: koja je najstarija Republika na svijetu koja i danas postoji?
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 21:41
Republika Nauru
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 22:03
A, pa to je relativno mlada država. Stekla neovisnost u šezdesetima prošloga stoljeća. Za pomoć, tražena republika je ujedno i jedna od najstarijih neovisnih država, a stara je nekih 17 stoljeća. Čak je blizu nas, od Splita pola sata leta. Ali nisam siguran da imaju zračnu luku.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 22:50
Od tih manjih država može bit San Marino? Monaco? Nisam siguran da li je samostalan ?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 13.10.24 22:55
Tako je, San Marino. Prastara država nadomak Riminija u Italiji i nadomak Jadranskoga mora, na nekih par kilometara svega. Zračnom linijom je bliža Puli nego Zagreb.Tako nam blizu, ipak se jako malo zna o njoj. Postoji već 17 stoljeća i najstarija je republika na svijetu.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 13:18
Pitanje. Zna li netko zašto je baš San Marino zadržao neovisnost, iako su sve talijanske države ugašene i ušle u sastav Italije, čak i papinska država. Vatikan je tek kasnije pod Mussolinijem stekao neovisnost. Ali, San Marino nikad nije ugašen. Zašto?
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 14:02
Nisam neki poznavalac istorije republike (Italija) ali pokušaću dati nekakav odgovor,vjerovatno fulam? S obzirom da San Marino predstavlja enklavu u današnjoj Italiji koja je nekada bila (pre formiranja republike) od mnogo malih “političkih enklava “da ih tako nazovem. Njihovim ujedinjenjem/prisajedinjenjem/osvajanjem/okupacijom nastale je Italija. Sve unutra,pa u relativno velikoj mjeri i sam Vatikan,osim San Marina?? A mogli su,bez dileme. Ostavljena iz nekih razloga? Kao primjer? Čega? Po mom mišljenju kao primjer demokratije,eto vidite u srcu Italije enklava/nezavisna država. Možda zvuči grotesno poredjenje : kao kada bi mi Srbi u srcu Šumadije ispred auto puta “Miloš Veliki “ stavili statuu Murata sa elektronskom kamerom da pokažemo time da gledamo u budućnost. A da Hrvati ispred Pelješkog mosta stave statuu Milana Babića kraj njega maketa manastira Krka. I da time “dokažu “da Srbi gledaju u prošlost a Hrvati su eto napredni/EU/NATO!
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 14:26
San Marino postoji već više od 1700 godina. Nikad nije bio sila, ali su gotovo svi uvijek poštivali njegovu neovisnost. Samo dva puta na kratko je bio okupiran. 1503 ga je okupirao papin sin Cesare Borgia, ali su San Marinjani podigli ustanak i oslobodili se. Drugi put je bio okupiran na par tjedana od strane Ujedinjenog Kraljevstva, na kraju 2. Svjetskog rata pri povlačenju Nijemaca iz Italije. Prva je država u svijetu u kojoj su nakon 2. Svjetskog Rata na demokratskim izborima izabrani Komunisti koji su vladali dok nisu bili smijenjeni isto tako demokratskim izborima. Čak je i Napoleon, koji je pokorio gotovo čitavu Europu, poštivao neovisnost San Marina i čak mu nudio teritorijalno proširenje. Berlinski kongres je izričito potvrdio neovisnost San Marina. Sveta Stolica ili Papska država je također odavna priznavala San Marino i nikad nije dovodila njegovu neovisnost u pitanje. Nisu ni Nijemci kad su okupirali Italiji. I, na koncu nije ni Garibaldi, ujedinitelj Italije, koji je ukinuo sve države i državice na tlu Italije. Čak je ukinuta bila i Papska država, ali ne i San Marino. Čudno? Neobično?
Ne, nije se radilo o prestižu ili dokazivanju bilo čega i bilo kome. Italija je mogla ukinuti i San Marino bez problema. Ali nije.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 14:34
Ima li veze sa religijom? Ili sa pravom (porodično pravo)/katastar?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 14:42
Nema veze s religijom niti katastrima. Doduše pitanje je krajnje teško. Stoga evo i odgovora. U 19. stoljeću kad se vodila borba za ujedinjenje Italije, mnogi koji su bili za to su proganjani od strane talijanskih država koje nisu bile za ujedinjenje. Takvi su začudo utočište nalazili baš u San Marinu. Neki tvrde da je pribježište u San Marinu našao i sam Garibaldi. To je bilo čudno da mala država kojoj i samoj prijeti da bude ukinuta i pripojena Italiji, pomaže ujedinitelje. Zbog tog svoga poteza i pomoći koji je San Marino pružio ujediniteljima, Garibaldi je obećao da San Marino neće pripojiti Italiji. I, održao obećanje.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 14:58
Vrlo dobro objašnjenje koje pokazuje još jednu veličinu velikog Giuseppe Garibaldija. Ja sam posle svoje prve teorije naginjao ka katastru. No u mome poredjenju prikazu Murata i Milana Babića je i nekakav anarhronizam. Sam Giuseppe G je u neku ruku (velikim dijelom)bio ispred svog vremena,možda sam tu nevješto hteo da upravo njega,prikazujući ovu dvojicu (kao i Srbe i Hrvate) da prikažem kao futuristu.
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 14.10.24 15:00
Pouka: iako je u životu često tako da kada nekome pomogneš, da će taj kasnije voljeti da te nema, ponekad se dobročinstvo isplati, kad bude prepoznato od prave osobe.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 19.10.24 2:06
Moja pretpostavka Hamburg?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 19.10.24 12:34
Točno, Versajskim dogovorom mlada Čehoslovačka, kako nije imala izlaza na more, dobila je dio luke u Hamburgu na 99 godina, budući da je Elba plovna sve do Čehoslovačke. Nakon razdruživanja Češke i Slovačke, Češka je postala sljednica ovog dogovora, tako da se ta luka i danas nalazi u posjedu Češke. Dogovor ističe 2028 kada će luka biti vraćena pod suverenitet Njemačke.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 19.10.24 14:45
SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić ugostio je danas kralja Esvatinija Mswatija III. Vučić je izrazio zadovoljstvo posjetom kralja koji će boraviti u Srbiji do utorka.
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 10.11.24 23:09
Da,rinša taxi. Na Karibima u Port-au-Prince (glavni grad Haitija) isto ima ali ga zovu tap-tap
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 10.11.24 23:19
Prilikom moje zadnje posjete Srbiji najviše vremena sam proveo na jugu posjetivši Boljevac,Sokobanju,Aleksinac i Niš. Imao sam svojevrstnu turu. Pratio Moravicu od njenog izvora do ušća. Pitanje? Posjetio sam crkvu Svetog Djordja i “Šiljak “? Gdje sam ja to bio?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 10.11.24 23:32
Ne,šiljak se ne odnosi na papriku ako si u tom smjeru.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 10.11.24 23:33
milutins (citat):
Prilikom moje zadnje posjete Srbiji najviše vremena sam proveo na jugu posjetivši Boljevac,Sokobanju,Aleksinac i Niš. Imao sam svojevrsnu turu. Pratio Moravicu od njenog izvora do ušća. Pitanje? Posjetio sam crkvu Svetog Djordja i “Šiljak “? Gdje sam ja to bio?
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 10.11.24 23:44
Bio sam na Šiljak a to je vrh planine Rtanj.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 10.11.24 23:48
Evo jedno lagano pitanje. Mislim da sam ranije,pretpostavljam u poetskom kutku napisao pjesmu posvećenu jednoj rijeci. Rijaka je dugačka tačno 365 metara i zovu je Godina. E sad pitanje. U BiH ima jedna planina čuvena po svojim izvorima pitke vode. Ima ih 365. Kako se zove ta planina?
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 11.11.24 13:08
Ne
VBČ KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Kviz znanja 11.11.24 17:53
Kad su Sremci krenuli sa te Fruške gore pa odoše za Bosnu tamo da se bore. Kad su stigli do Bosne, do te reke Save, ugledaše Majevicu, brda joj se plave. Oj, ti Bosno, ponosna, visokih bregova, eto tebi u pomoć Sremačkih sinova. Da bijemo fašiste, da ih isteramo, a kad Bude gotovo kući se vraćamo. Na Bosnu su, na Bosnu, udarili Nemci, a ne znaju, a ne znaju, da su tamo Sremci!''