FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Vojna policija Brioni

Go down 
+6
JasamLasica
JOŽE HUMERCA
šercer
Groundmaster
pelister1
Gerr
10 posters
AutorPoruka
Gerr
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 5
ČLAN OD: : 2010-08-27
M(j)esto Slovenija

Vojna policija Brioni Empty
KomentarNaslov komentara: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime27.08.10 23:27

Decembarska 1985 ,prvi dan vojske u Puli i spavanje na Katarini,onda drugi dan su nas vozili na Brione u malu kasarnicu malo van iz centra .
Kapetan mislim da se zvao Bajrektarevic Ramiz scratch
Ljetom 1986 su kasarnicu pustili turizmu i vojna policija prebacena na Penedu kraj pozadine . Na Brionima smo bili za strazu treh vila i Vange.
Mislim da smo bili zadnja generacija vojne policije na Brionima.
Ima mozda jos koji policajac iz Briona ?

Jos slika nas male kasarnice:

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
pelister1
Džomba
Džomba
pelister1

BROJ POSTOVA: : 101
ČLAN OD: : 2011-08-02

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime02.08.11 21:27

Niste bili zadnja generacija ! Ja sam sluzio tamo "88 godine kao protivpozarac, u tada novoformirani mesoviti policisko-protivpozaran vod , ciji je komandir bio zastavnik Tomislav Markovski. Tu su bili i stari vodnik Ivanovski , stari vodnik Raseta, i zastavnik Zubenica . Ova zadnja dvojica su tek tada stigli na Brione ! To je bila novoformirana jedinica i nas protivpozarce su doneli iz sve YU garnizone. Ja i jos jedan smo dosli iz Skopskog garnizona . Prvo sam imao tromesecnu obuku u Vranje, pa prekomanda u Stip (Makedonija) gde sam bio samo mesec i neki dan , a odatle prekomada - Brioni !
Na Brionima smo bili u objektima na oko kilometar od rta Peneda gde su bili mornaricki pesadinci , i mi nismo imal veze snjima. Svake druge nedelje smo isli na otok Vanga , gde je Titova vila i vinograd i plantaza mandarina i tu smo dezurali na telefonskoj centrali i dva tri puta dnevno smo obilazili otok , dok policajci su strazarili na osmatracnice ( bilo je dve osmatracnice).
Sto se tice slike "male kasarnice" - ta mi nije poznata ! Nasa mala kasarnica - to su bili tri prizemna objekta i garaza gde su stajali pinzgauer i dva policiska motora verovatno zaostale iz Titove garde. Tu je bila i zubarska ordinacija koja je bas tada prestala da radi ali su instrumenti ostali tu . Odmah iza (do mora )nalazila se trim staza i vratila , a 50 metara iznad spavaonica nalazio se manji fudbalski stadion gde smo cesto igrali fudbal . Tu blizu se nalazila i jedna stara tvrdzava Tegenkof ili tako nesto koja je bila vojni magacin. Cesto su nam jeleni ulazili u kasarnicu , cak i u spavaonice ! A jednom smo uhvatili i zeca . Staresine su dolazili u 8:30 sati i odlazili u 14:30 - tada je kretao brod za Fazana. Znaci veci deo dana smo bili sami i slobodni .Na Penedu smo isli samo na dorucak , rucak i veceru, i nismo imali veze sa njihovim staresinama , niti su oni dolazili kod nas. Negde u centru ostrva bio je stacioniran manji vod mornarice.

Na vrh Go down
Gerr
Gušter
Gušter

M(j)esto Slovenija

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime17.08.11 0:06

Aha hvala ti za ove info. Dakle Markovski je primio to u ruke,dali mozda znas sta se desilo sa Kapetanom Bajrektarevicem? Mislim da su ga slali nekamo u prekomandu,jer nekoliko prije mog odlaska iz Jna imali smo neku specialnu kontrolu-mislim da se zvala gina i oni nisu bili zadovoljni sa stanjem u ceti pa su kapetana premestili nekamo drugdje.A zastavnik Zubenica bio je vec prije tamo ,bio je on super covijek. Dali mozda znas kamo su otisli stari vodnik Cicmil i stari vodnik Arsic ?
Slika male kasarnice ti je nepoznata jer je ona nehih 500 metara zapadno od centra i luke na Brijunu i policija je tamo bila do ljeta 1986 kad smo se od tamo odselili na Penedu kraj pozadine i tamo i ostali...
Lp.

Džomba
Džomba
pelister1

BROJ POSTOVA: : 101
ČLAN OD: : 2011-08-02

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime17.08.11 14:23

Kad sam ja dosao na Brione na pocetku '88, glavni staresina je bio stari vodnik Markovski , a bio je jos i stari vodnik Ivanovski i jos jedan stari vodnik Makedonac(ne secam se imena)ali taj je bas tada bio premesten u Puli . Za tog kapetana Bajrektarevica prvi put cujem. Posle dva meseca u prekomandu je dosao zastavnik Zubenica.Prvi put cujem da je bio tu i ranije...Meni je rekao da je dosta godina sluzbovao u Makedoniji...Tek sada mi je jasno zasto je tako dobro poznavao Brione i Vangu ! Inace neznam dali si znao da Markovski i Ivanovski su bili na Brione mnogo godina u Gardi jos dok je Tito bio ziv ! Negde u avgustu mesecu( secam se da su nas vodili na Pulski festival ) Markovski je bio unapredzen u zastavnika . A Zubenica je bio dusa od coveka , simpatican starcic sa brkovima,i pre nego sam se skinuo , ozenio se opet - govorili su po 5 put ,hahaha. A kad smo isli na Vangu , cesto je brao neka biljke kraj obale ,i jednom kad sam ga pitao cemu sluze - rekao je za reumu! Dok jedan Sibencanin , nam je govorio da nije to biljka za reumu , vec za potenciju hahaha...izgleda bilo mu je sramota da kaze ...
Inace na Vangu smo isli svaku drugu nedelju ,i kad nije bilo dovoljno policajaca , a to se redovno dogadzalo , i mi pepejci smo davali straze .Verovatno se secas da je bilo dve osmatracnice gde se strazarilo danju sa dvogledom u ruci , a nocu u strazarskoj kucici ispred osmatracnice.Nas ja cudilo zasto strazarimo sa praznom puskom
( municiju smo drzali u torbicu), pa kad smo pitali Markovskog rekao nam je razlog : Pre nego sto smo mi dosli (mozda u tvojoj klasi) ,jedan vojnik nocu kad je strazario u strazarsku kucicu, bio je napadnut od zmije , i ovaj se uplasio i poceo se penjati na osmatracnici , ali mu puska zapele na stepenice pa je sama opalila i ranila u nozi .Kazu da se podigla frka u komandi i zato su izricito zabranjivali da se priblizavamo osmatracnici nocu , i da punimo puske. Inace svi mi jedva smo cekali da dodzemo na Vangi ,a kad je sa nama u smeni bio Zubenica , dozvoljavao nam je da se kupamo na Titovoj plazi , i da slobodno setamo po ostrvu.
A mene bas interesuje kako ste se na Brionima borili sa komarcima - bili su napast ! Secam se da je jedan Bosanac dao originalnu ideju , kao da na ulazu u spavaonice postavimo bure sa vodom , i da ce komarci piti vodu i nece nas napadati . Ali dzaba nikakav rezultat. Jedan je predlozio da zapalimo plastiku i da okadimo spavaonicu i da nece ulaziti zbog dima - i to nije uspelo , samo sto nedelju dana nam je spavaonica smrdela na plastiku.Jednog dana primetio sam kako se nas cata Zagrebcenin maze necim i spava nepokriven plahtom i da mu komarci ne cine nista ! Ujutro kad sam ustao provirio sam mu u kasetu , i video to nesto kao ruz za usne i zove se AUTAN !U to vreme nije se mnogo znalo o tome .Pa smo posle toga svi smo iznakupovali autan . A nas sebican cata nije hteo da na oda "tajnu" hahaha... Srecom na Vangi nije bilo komaraca , ali je bilo bubasvaba ...

pelister1: komentar modifikovan dana: 08.01.12 11:13; prepravljeno ukupno 2 puta
Na vrh Go down
Gerr
Gušter
Gušter

M(j)esto Slovenija

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime17.08.11 22:37

Pozdrav.
Ma mozda je Zubenica nekad bio u Makedoniji ali 1986 bio je na Brionima i Vangi, Kad smo davali strazu na Vangi i kad je on dosao u obilazak vec je pola kilometra prije vikao " Faco kde si"...bio je to fantastican covijek.
A komarca se ja ne secam Rolling Eyes ili jih nije bilo ili je moja memoria....I mi smo stalno morali imati pusku praznu,imali smo okvir u kalasnikovu ali nije smijelo nikad biti metka u cijevi i puska zakopcana.
Dakle ni Cicmila ni Arsica nije vise bilo kad si ti bio tamo?
Lp.

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 3
ČLAN OD: : 2012-01-07
M(j)esto Budva, Montenegro

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna Policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime07.01.12 23:18

U ovoj kasarni sam sluzio 1980. I ja sam jedan od starijih. Smile
Na vrh Go down
šercer
Gušter
Gušter

Forumska Spomenica 2009 FS
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 47
ČLAN OD: : 2009-10-27

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime22.01.12 12:38

Gerr (citat):
Aha hvala ti za ove info. Dakle Markovski je primio to u ruke,dali mozda znas sta se desilo sa Kapetanom Bajrektarevicem? Mislim da su ga slali nekamo u prekomandu,jer nekoliko prije mog odlaska iz Jna imali smo neku specialnu kontrolu-mislim da se zvala gina  i oni nisu bili zadovoljni sa stanjem u ceti pa su kapetana premestili nekamo drugdje.A zastavnik Zubenica bio je vec prije tamo ,bio je on super covijek. Dali mozda znas kamo su otisli stari vodnik Cicmil i stari vodnik Arsic ?
Slika male kasarnice ti je nepoznata jer je ona nehih 500 metara zapadno od centra i luke na Brijunu i policija je tamo bila do ljeta 1986 kad smo se od tamo odselili na Penedu kraj pozadine i tamo i ostali...
Lp.

Kapetan Ramiz Bajrektarević je penzioner i nalazi se u Sarajevu.

Na vrh Go down
Gerr
Gušter
Gušter

M(j)esto Slovenija

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime01.02.12 21:57

Ljepo.
Hvala za ovu informaciju.

Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2015-02-11

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime11.02.15 21:21

Služio na Brionima 12/88 do 12/89. Prvo u 1. četi mornaričke pešadije, pa 2. polovicu kao pp zajedno s policijo, bili su zastavnik Markovski, zastavnik Zubenica, stari vodnik Ivanovski i došao novi vodnik Novković (ili nešto slično)
Na vrh Go down
JasamLasica
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2015-04-07
M(j)esto Zaječar

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime07.04.15 12:36

JOŽE HUMERCA (citat):
Služio na Brionima 12/88 do 12/89. Prvo u 1. četi mornaričke pešadije, pa 2. polovicu kao pp zajedno s policijo, bili su zastavnik Markovski, zastavnik Zubenica, stari vodnik Ivanovski i došao novi vodnik Novković (ili nešto slično)

Ta ekipa oficira sa por. Novkovićem na na čelu je očigledno ubrzo prešla u kasarnu "Mlin" u Puli.
Ja sam tamo služio od 90-91
Bio je i tamo taj PP vod sa nama
Na Brijunima smo neko vreme išli na stražu.
Tačnije, straža je bila na otoku Vanga
Trebao bih otvoriti novu temu o tome...
Na vrh Go down
navyblue
Gušter
Gušter
navyblue

BROJ POSTOVA: : 11
ČLAN OD: : 2015-07-19
DOB : 61
M(j)esto Sombor

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime21.07.15 23:13

U vreme kad sam ja bio tamo, a to je period decembar 1989.-decembar 1990. poručnik Novković je prvo bio komandir voda u POČ (protivoklopna četa), a kasnije je prebačen za komandira čete vojne policije u Puli upravo u kasarnu "Mlin" koja je bila u blizini željezničke stanice u Puli. 

Znači u vreme kad sam ja bio tamo sve do decembra 1990. komandir voda je bio Zastavnik I kl. Markovski Tomislav, a baš pred kraj mog roka je došao neki mlad potporučnik koji je više bio posmatrač i verovatno se pripremao da preuzme vod od zast. Markovskog. Mislim da se zvao Srđan, a prezimena mu se ne sećam. Pouzdano znam da mu prezime nije bilo Novković.
Poručnik Novković je postao komandir čete VP u Puli negde krajem prve polovine 1990. godine, najranije u aprilu, a najkasnije u junu.

Da ne bi bilo zabune, POČ je pripadao bataljonu mornaričke pešadije koji je pripadao 139.mbmp.
Vojna policija koja je bila stacionirana u Puli nije bila deo te brigade.

Mešoviti vod vojne policije za obezbeđenje otoka Vanga (MVVPZOOV) je pripadao 139.mbmp i nije imao nikakve veze sa vojnom policijom iz Pule. Kad sam došao u taj vod bili smo stacionirani na Velikom Brionu, a posle smo premešteni u kasarnu 1. maj poznatu kao Katarina, u paviljon koji se nalazio u krugu autoparka.

Kad sam odslužio vojni rok kao pripadnik 2. čete mp i kao pripadnik vojne policije sa Briona/Katarine i otišao kući moguće je da je ovaj vod prebačen i spojen sa četom vojne policije u Puli i da je poručnik Novković preuzeo komandu nad njim. To potvrđuje @[You must be registered and logged in to see this link.] u prethodnom postu. 

navyblue: komentar modifikovan dana: 28.07.15 10:26; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
navyblue
Gušter
Gušter
navyblue

BROJ POSTOVA: : 11
ČLAN OD: : 2015-07-19
DOB : 61
M(j)esto Sombor

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime22.07.15 19:32

[You must be registered and logged in to see this image.]
Možda će neko prepoznati Stražarsko-osmatračko mesto 1 (SOM 1), otok Vanga.
Na vrh Go down
Cejko Kahteran
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2016-11-02

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime03.11.16 17:31

vojničina
Obuku sam zavrsio u Kasarni Istarskih brigada u Puli sep-79 - april-80. Prekomanda na Brione , Bili smo u  kasarni sa gardistima. Ima li neko da je sluzio u vojnoj policiji na Brionima 80 god. Neko ko se sjeca starijesina i slicno
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime03.11.16 18:07

[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Na vrh Go down
maki65
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2018-02-05

KomentarNaslov komentara: Brioni 84/85   Vojna policija Brioni Icon_minitime07.02.18 9:19

Jasam bio 84/85 na malim Brijonima,a posle prebacen u pliciju
Kapetam Barjektarevic
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Vojna policija Brioni   Vojna policija Brioni Icon_minitime

Na vrh Go down

Vojna policija Brioni
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Vojna policija JNA
» Karlovac, Petrova gora, vojna policija 1990/91
» VP 1703 Topčider Vojna policija
» Karlovac 88/89, vojna policija
» Bitola Vojna policija 84