FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Vojna policija Brioni 27.08.10 23:27
Decembarska 1985 ,prvi dan vojske u Puli i spavanje na Katarini,onda drugi dan su nas vozili na Brione u malu kasarnicu malo van iz centra . Kapetan mislim da se zvao Bajrektarevic Ramiz Ljetom 1986 su kasarnicu pustili turizmu i vojna policija prebacena na Penedu kraj pozadine . Na Brionima smo bili za strazu treh vila i Vange. Mislim da smo bili zadnja generacija vojne policije na Brionima. Ima mozda jos koji policajac iz Briona ?
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 02.08.11 21:27
Niste bili zadnja generacija ! Ja sam sluzio tamo "88 godine kao protivpozarac, u tada novoformirani mesoviti policisko-protivpozaran vod , ciji je komandir bio zastavnik Tomislav Markovski. Tu su bili i stari vodnik Ivanovski , stari vodnik Raseta, i zastavnik Zubenica . Ova zadnja dvojica su tek tada stigli na Brione ! To je bila novoformirana jedinica i nas protivpozarce su doneli iz sve YU garnizone. Ja i jos jedan smo dosli iz Skopskog garnizona . Prvo sam imao tromesecnu obuku u Vranje, pa prekomanda u Stip (Makedonija) gde sam bio samo mesec i neki dan , a odatle prekomada - Brioni ! Na Brionima smo bili u objektima na oko kilometar od rta Peneda gde su bili mornaricki pesadinci , i mi nismo imal veze snjima. Svake druge nedelje smo isli na otok Vanga , gde je Titova vila i vinograd i plantaza mandarina i tu smo dezurali na telefonskoj centrali i dva tri puta dnevno smo obilazili otok , dok policajci su strazarili na osmatracnice ( bilo je dve osmatracnice). Sto se tice slike "male kasarnice" - ta mi nije poznata ! Nasa mala kasarnica - to su bili tri prizemna objekta i garaza gde su stajali pinzgauer i dva policiska motora verovatno zaostale iz Titove garde. Tu je bila i zubarska ordinacija koja je bas tada prestala da radi ali su instrumenti ostali tu . Odmah iza (do mora )nalazila se trim staza i vratila , a 50 metara iznad spavaonica nalazio se manji fudbalski stadion gde smo cesto igrali fudbal . Tu blizu se nalazila i jedna stara tvrdzava Tegenkof ili tako nesto koja je bila vojni magacin. Cesto su nam jeleni ulazili u kasarnicu , cak i u spavaonice ! A jednom smo uhvatili i zeca . Staresine su dolazili u 8:30 sati i odlazili u 14:30 - tada je kretao brod za Fazana. Znaci veci deo dana smo bili sami i slobodni .Na Penedu smo isli samo na dorucak , rucak i veceru, i nismo imali veze sa njihovim staresinama , niti su oni dolazili kod nas. Negde u centru ostrva bio je stacioniran manji vod mornarice.
Gerr Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2010-08-27 Slovenija
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 17.08.11 0:06
Aha hvala ti za ove info. Dakle Markovski je primio to u ruke,dali mozda znas sta se desilo sa Kapetanom Bajrektarevicem? Mislim da su ga slali nekamo u prekomandu,jer nekoliko prije mog odlaska iz Jna imali smo neku specialnu kontrolu-mislim da se zvala gina i oni nisu bili zadovoljni sa stanjem u ceti pa su kapetana premestili nekamo drugdje.A zastavnik Zubenica bio je vec prije tamo ,bio je on super covijek. Dali mozda znas kamo su otisli stari vodnik Cicmil i stari vodnik Arsic ? Slika male kasarnice ti je nepoznata jer je ona nehih 500 metara zapadno od centra i luke na Brijunu i policija je tamo bila do ljeta 1986 kad smo se od tamo odselili na Penedu kraj pozadine i tamo i ostali... Lp.
_________________ Nije nam bilo bas tesko u JNA , bili smo jos mladi.....
pelister1 Džomba
BROJ POSTOVA: : 101 ČLAN OD: : 2011-08-02
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 17.08.11 14:23
Kad sam ja dosao na Brione na pocetku '88, glavni staresina je bio stari vodnik Markovski , a bio je jos i stari vodnik Ivanovski i jos jedan stari vodnik Makedonac(ne secam se imena)ali taj je bas tada bio premesten u Puli . Za tog kapetana Bajrektarevica prvi put cujem. Posle dva meseca u prekomandu je dosao zastavnik Zubenica.Prvi put cujem da je bio tu i ranije...Meni je rekao da je dosta godina sluzbovao u Makedoniji...Tek sada mi je jasno zasto je tako dobro poznavao Brione i Vangu ! Inace neznam dali si znao da Markovski i Ivanovski su bili na Brione mnogo godina u Gardi jos dok je Tito bio ziv ! Negde u avgustu mesecu( secam se da su nas vodili na Pulski festival ) Markovski je bio unapredzen u zastavnika . A Zubenica je bio dusa od coveka , simpatican starcic sa brkovima,i pre nego sam se skinuo , ozenio se opet - govorili su po 5 put ,hahaha. A kad smo isli na Vangu , cesto je brao neka biljke kraj obale ,i jednom kad sam ga pitao cemu sluze - rekao je za reumu! Dok jedan Sibencanin , nam je govorio da nije to biljka za reumu , vec za potenciju hahaha...izgleda bilo mu je sramota da kaze ... Inace na Vangu smo isli svaku drugu nedelju ,i kad nije bilo dovoljno policajaca , a to se redovno dogadzalo , i mi pepejci smo davali straze .Verovatno se secas da je bilo dve osmatracnice gde se strazarilo danju sa dvogledom u ruci , a nocu u strazarskoj kucici ispred osmatracnice.Nas ja cudilo zasto strazarimo sa praznom puskom ( municiju smo drzali u torbicu), pa kad smo pitali Markovskog rekao nam je razlog : Pre nego sto smo mi dosli (mozda u tvojoj klasi) ,jedan vojnik nocu kad je strazario u strazarsku kucicu, bio je napadnut od zmije , i ovaj se uplasio i poceo se penjati na osmatracnici , ali mu puska zapele na stepenice pa je sama opalila i ranila u nozi .Kazu da se podigla frka u komandi i zato su izricito zabranjivali da se priblizavamo osmatracnici nocu , i da punimo puske. Inace svi mi jedva smo cekali da dodzemo na Vangi ,a kad je sa nama u smeni bio Zubenica , dozvoljavao nam je da se kupamo na Titovoj plazi , i da slobodno setamo po ostrvu. A mene bas interesuje kako ste se na Brionima borili sa komarcima - bili su napast ! Secam se da je jedan Bosanac dao originalnu ideju , kao da na ulazu u spavaonice postavimo bure sa vodom , i da ce komarci piti vodu i nece nas napadati . Ali dzaba nikakav rezultat. Jedan je predlozio da zapalimo plastiku i da okadimo spavaonicu i da nece ulaziti zbog dima - i to nije uspelo , samo sto nedelju dana nam je spavaonica smrdela na plastiku.Jednog dana primetio sam kako se nas cata Zagrebcenin maze necim i spava nepokriven plahtom i da mu komarci ne cine nista ! Ujutro kad sam ustao provirio sam mu u kasetu , i video to nesto kao ruz za usne i zove se AUTAN !U to vreme nije se mnogo znalo o tome .Pa smo posle toga svi smo iznakupovali autan . A nas sebican cata nije hteo da na oda "tajnu" hahaha... Srecom na Vangi nije bilo komaraca , ali je bilo bubasvaba ...
pelister1: komentar modifikovan dana: 08.01.12 11:13; prepravljeno ukupno 2 puta
Gerr Gušter
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 17.08.11 22:37
Pozdrav. Ma mozda je Zubenica nekad bio u Makedoniji ali 1986 bio je na Brionima i Vangi, Kad smo davali strazu na Vangi i kad je on dosao u obilazak vec je pola kilometra prije vikao " Faco kde si"...bio je to fantastican covijek. A komarca se ja ne secam ili jih nije bilo ili je moja memoria....I mi smo stalno morali imati pusku praznu,imali smo okvir u kalasnikovu ali nije smijelo nikad biti metka u cijevi i puska zakopcana. Dakle ni Cicmila ni Arsica nije vise bilo kad si ti bio tamo? Lp.
Groundmaster Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2012-01-07 Budva, Montenegro
Naslov komentara: Re: Vojna Policija Brioni 07.01.12 23:18
U ovoj kasarni sam sluzio 1980. I ja sam jedan od starijih.
šercer Gušter
FS PV BROJ POSTOVA: : 47 ČLAN OD: : 2009-10-27
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 22.01.12 12:38
Gerr (citat):
Aha hvala ti za ove info. Dakle Markovski je primio to u ruke,dali mozda znas sta se desilo sa Kapetanom Bajrektarevicem? Mislim da su ga slali nekamo u prekomandu,jer nekoliko prije mog odlaska iz Jna imali smo neku specialnu kontrolu-mislim da se zvala gina i oni nisu bili zadovoljni sa stanjem u ceti pa su kapetana premestili nekamo drugdje.A zastavnik Zubenica bio je vec prije tamo ,bio je on super covijek. Dali mozda znas kamo su otisli stari vodnik Cicmil i stari vodnik Arsic ? Slika male kasarnice ti je nepoznata jer je ona nehih 500 metara zapadno od centra i luke na Brijunu i policija je tamo bila do ljeta 1986 kad smo se od tamo odselili na Penedu kraj pozadine i tamo i ostali... Lp.
Kapetan Ramiz Bajrektarević je penzioner i nalazi se u Sarajevu.
Gerr Gušter
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 01.02.12 21:57
Ljepo. Hvala za ovu informaciju.
JOŽE HUMERCA Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2015-02-11
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 11.02.15 21:21
Služio na Brionima 12/88 do 12/89. Prvo u 1. četi mornaričke pešadije, pa 2. polovicu kao pp zajedno s policijo, bili su zastavnik Markovski, zastavnik Zubenica, stari vodnik Ivanovski i došao novi vodnik Novković (ili nešto slično)
JasamLasica Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2015-04-07 Zaječar
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 07.04.15 12:36
JOŽE HUMERCA (citat):
Služio na Brionima 12/88 do 12/89. Prvo u 1. četi mornaričke pešadije, pa 2. polovicu kao pp zajedno s policijo, bili su zastavnik Markovski, zastavnik Zubenica, stari vodnik Ivanovski i došao novi vodnik Novković (ili nešto slično)
Ta ekipa oficira sa por. Novkovićem na na čelu je očigledno ubrzo prešla u kasarnu "Mlin" u Puli. Ja sam tamo služio od 90-91 Bio je i tamo taj PP vod sa nama Na Brijunima smo neko vreme išli na stražu. Tačnije, straža je bila na otoku Vanga Trebao bih otvoriti novu temu o tome...
navyblue Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2015-07-19 DOB : 61 Sombor
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 21.07.15 23:13
U vreme kad sam ja bio tamo, a to je period decembar 1989.-decembar 1990. poručnik Novković je prvo bio komandir voda u POČ (protivoklopna četa), a kasnije je prebačen za komandira čete vojne policije u Puli upravo u kasarnu "Mlin" koja je bila u blizini željezničke stanice u Puli.
Znači u vreme kad sam ja bio tamo sve do decembra 1990. komandir voda je bio Zastavnik I kl. Markovski Tomislav, a baš pred kraj mog roka je došao neki mlad potporučnik koji je više bio posmatrač i verovatno se pripremao da preuzme vod od zast. Markovskog. Mislim da se zvao Srđan, a prezimena mu se ne sećam. Pouzdano znam da mu prezime nije bilo Novković. Poručnik Novković je postao komandir čete VP u Puli negde krajem prve polovine 1990. godine, najranije u aprilu, a najkasnije u junu.
Da ne bi bilo zabune, POČ je pripadao bataljonu mornaričke pešadije koji je pripadao 139.mbmp. Vojna policija koja je bila stacionirana u Puli nije bila deo te brigade.
Mešoviti vod vojne policije za obezbeđenje otoka Vanga (MVVPZOOV) je pripadao 139.mbmp i nije imao nikakve veze sa vojnom policijom iz Pule. Kad sam došao u taj vod bili smo stacionirani na Velikom Brionu, a posle smo premešteni u kasarnu 1. maj poznatu kao Katarina, u paviljon koji se nalazio u krugu autoparka.
Kad sam odslužio vojni rok kao pripadnik 2. čete mp i kao pripadnik vojne policije sa Briona/Katarine i otišao kući moguće je da je ovaj vod prebačen i spojen sa četom vojne policije u Puli i da je poručnik Novković preuzeo komandu nad njim. To potvrđuje @[You must be registered and logged in to see this link.] u prethodnom postu.
navyblue: komentar modifikovan dana: 28.07.15 10:26; prepravljeno ukupno 1 puta
navyblue Gušter
BROJ POSTOVA: : 11 ČLAN OD: : 2015-07-19 DOB : 61 Sombor
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 22.07.15 19:32
[You must be registered and logged in to see this image.] Možda će neko prepoznati Stražarsko-osmatračko mesto 1 (SOM 1), otok Vanga.
Cejko Kahteran Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2016-11-02
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 03.11.16 17:31
Obuku sam zavrsio u Kasarni Istarskih brigada u Puli sep-79 - april-80. Prekomanda na Brione , Bili smo u kasarni sa gardistima. Ima li neko da je sluzio u vojnoj policiji na Brionima 80 god. Neko ko se sjeca starijesina i slicno
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Vojna policija Brioni 03.11.16 18:07
[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
maki65 Gušter
BROJ POSTOVA: : 3 ČLAN OD: : 2018-02-05
Naslov komentara: Brioni 84/85 07.02.18 9:19
Jasam bio 84/85 na malim Brijonima,a posle prebacen u pliciju Kapetam Barjektarevic