FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 12.10.15 21:35
013gonzo (citat):
A pre toga crtani film i reklame od samo 5 (pet) minuta da ne poveruješ
Jeste, i u to vreme i uputa deci - pranje zuba i krevet...
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 12.10.15 21:39
zokika (citat):
013gonzo (citat):
A pre toga crtani film i reklame od samo 5 (pet) minuta da ne poveruješ
Jeste, i u to vreme i uputa deci - pranje zuba i krevet...
Plusič ...
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 12.10.15 21:57
kao klinac bilo je rijetki slućaj da sam doživio pogled na taj sat prije dnevnika. kako kaže kolega 7 i 15 crtani i laganica u krevet, e kasnije se gledalo na drugome (eksperimentalnome programu) i 24 sata.
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.10.15 22:41
Jeste,ja sam daaaavno u svojoj radionici cisto iz zezanja jedan radio "ubacio" u drvo,izgleda kao oni stari zidni sat iz kojeg iskace ptica kukavica svakih sat vremena,mada dugmad nisam zamaskirao.Jos uvijek radi i predmet je znatizelje. Sam radio je nepoznate starosti,ja sam ga nasao na otpadu i onako iz zezanja ga dekorisao
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.10.15 23:07
1969g. u početku smo bježali i gurali se ispod TV-a kada su bili partizanski filmovi i pucalo se.
VBČ KONTRA ADMIRAL
SP FS JM BROJ POSTOVA: : 15058 ČLAN OD: : 2009-05-01
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.10.15 23:16
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4608 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.10.15 23:32
gerard ford (citat):
1969g. u početku smo bježali i gurali se ispod TV-a kada su bili partizanski filmovi i pucalo se.
Nasmejao si me sa ovim -stize +
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 17.10.15 16:57
Šest stanica koje su mogle da se podese, ne zbog šest različitih kanala / programa. Bio je samo jedan program i adapter za drugi ali to tek krajem 60'tih. Problem je bio sa snabdevanjem strujom predajnika, pa si isprogramirao predajnike, pa kad crkne jedan prebaciš se na drugi. U bgd su bili Avala i Crveni Čot na Fruškoj gori. A sretnici na severnoj strani Zvezdare su mogli da hvataju i Vršku Čuku, pa je program uvek mogao da se gleda.
A obavezna je bila "šustikla" vezeni / heklani podmetač koji je morao da visi preko ekrana da svi koji dođu vide kako se vodi računa o sitnicama. Pre paljenja TV-a, se prebaci na gore, i normalno na najnapetijem delu filma ili utakmice padne, pa se trči da podigne a da pri tome ne smetaš onima koji gledaju i viču "Pomeri se, brže to nameštaj..."
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 17.11.15 20:23
Gonzo, zaboravio si rezervne lampe. Mislim da je bilo nesto kao PCLxxx. Moj otac je uvijek drzao punu kutiju. Ko na neku stvar, uvijek crkne upola utakmice.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 17.11.15 20:32
pera84 (citat):
Gonzo, zaboravio si rezervne lampe. Mislim da je bilo nesto kao PCLxxx. Moj otac je uvijek drzao punu kutiju. Ko na neku stvar, uvijek crkne upola utakmice.
U pravu si ali to samo za one "malo stručnije" u koje i sebe ubrajam ali tek kada sam upisao fakultet i upoznao se na prvoj godini sa maturantom ETŠ Nikola Tesla, koji mi je pokazao kako se pronalazi crknuta (ne svetli žarna nit), pa onda vadiš i ideš u prodavnicu iza ugla (mislim da je bila Elektrotehna) sa tom lampom i tražiš istu ili zamensku...
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 15.01.16 7:46
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
zokika Stariji Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 607 ČLAN OD: : 2013-10-10 DOB : 67 SG - SLO
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 15.01.16 13:59
SveJug, nisi bio jedini daljinski. ima nas još...
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 15.01.16 20:30
Od kako su ugasili signal sa Crvenog čota ne gledam tv, jer ga nemam, koristio sam jedan u boji, mali od gazda, ali je takav model od onih prvih u koloru da nema ništa pozadi da se nakači onaj resiver, kako bi gledao te domaće kanale, i sad moram kupiti tv, koji ima ono da se može utaći resiver, a resiver košta oko 3 iljade i plus neki tv, da to može da vata, pa nemam te pare, da budem iskren. Pitam neke da li su sačuvali te korišećene a da mogu vatati domaće kanale tj. taj resive, odgovaraju u stilu: Imo sam, ali sam ga bacio i kupio onaj sa ravnim ekranom"... Baš nemam sreće, i da mi je neko reko da ću od maja prošle godine kad su Čot isključili, da neću gledati tv, rekao bih mu da je lud, ali eto, to je ipak stvarnost. Izvinjavam, se na ovoj žalopojki.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 15.01.16 20:31
Tema posta me podstakla da napišem ovo što sam napisao, te se izvinjavam svima ako sam nekog ovim uznemirio.
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 15.01.16 20:35
Sloba1 (citat):
Tema posta me podstakla da napišem ovo što sam napisao, te se izvinjavam svima ako sam nekog ovim uznemirio.
Slobo, ne vjerujem da si ikog uznemirio. A i hebo TV. Cuvena Madona je jos davno rekla da ne dozvoljava svojoj djeci da gledaju televiziju, utice negativno na razvoj.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 15.01.16 21:02
Imaš li neki na tavanu ili pomoćnoj prostoriji da ga ne koristiš... uh, pa ti si preko bare, sad videh, ništa onda...
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.01.16 0:17
Slobo, nemoraš kupovati nov TV možeš i sa tim starim samo moraš kupiti Set top box model DVB-T2 152 Vivax, kod mene je trenutno 2999,00 on se priključuje na TV RF konektorom ili ti običnim antenskim kablom kao što se nekad priključivao video rekorder, u paketu dobijaš dodatni antenski kabal kako bi mogao da uradiš povezivanje antene, set top box-a i TV-a.
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.01.16 20:30
Mikula, reci mi, jel moram da imam onu običnu antenu izvučenu kao ranije ili fizički ne moram imati tu antenu, jer koliko vidim i ne vidim više te klasične antene po krovovima. Puno ti hvala, sad ću upisati model i nadam se da će moći. Ovaj podstanarski tv što imam je jako star ali je u boji i ima antenu na njemu koja se izvlači i nosač sa gornje strane, mislim da je vid portabla.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.01.16 21:20
Sloba1 (citat):
Mikula, reci mi, jel moram da imam onu običnu antenu izvučenu kao ranije ili fizički ne moram imati tu antenu, jer koliko vidim i ne vidim više te klasične antene po krovovima. Puno ti hvala, sad ću upisati model i nadam se da će moći. Ovaj podstanarski tv što imam je jako star ali je u boji i ima antenu na njemu koja se izvlači i nosač sa gornje strane, mislim da je vid portabla.
Moraš da imaš antenu, bez nje nemožeš da uhvatiš signal, nije bitno da li je antena unutrašnja ili spoljna bitno je da hvata signal. Antena se priključuje u set top box a on u TV, kada upališ set top box moraš naći njegov meni na TV-u (kod starijih TV-a ako ima skart ili činčeve pretražuješ na AV ako ideš preko antenskog kabla kao za model koji sam ti napisao pustiš klasičnu pretragu kanala dok nenađe meni od set top box-a. Svaki set top box na daljinskom upravljaču ima dugmence "info", kad pritisneš to dugme na TV-u će u meni-ju set top box-a biti prikazani snaga i kvalitet signala koji ne bi smeli da budu ispod 90 %, što je postotak manji lošiji je signal što znači da sama antena nije dobro okrenuta ka repetitoru, antenu okrećeš sve dok nedobiješ najveći postotak signala, ako nema signala znači da nije dobra antena ili antenski utikač. Može se skretnicom postaviti i više antena koje se okrenu ka različitim repetitorima, svaki repetitor ima iste nacionalne kanale ali su im različiti regionalni kanali.Većina set top box-ova ima T i T2 tuner tako da ako si u blizini kakve granice antenu možeš okrenuti ka repetitoru te države i tako dobiti i njihove kanale. Nadam se da sam ti išta pomogao a ne zbunio...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.01.16 22:36
Slabo vladam sa tehnikom jer sam po struci službenik ekonomski tehničar, pa ću tvoj tekst iskopirati na moj fejsbuk nalog tj. zid, i čitati polako . Tv ima na sebi antenu i mislim da će ta biti dovoljna. Hvala, na trudu da mi pojasniš.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 16.01.16 23:15
Šteta što nisi bliže Petrovaradinu, jer poznaješ problematiku
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 18.01.16 20:23
Mikula, kupio sam večeras uređaj po karakteristikama kako si rekao, baš su te cifre koje si napisao stim da je radnik rekao, da može i dao mi sa RF Modulatorom... Ja uređaj još nisam ni raspakovao i prosto se bojim da trgam kutiju jer nisam siguran dal ću umeti montirati. Cena je 3590 dinara u Gigatronu radnja, ta mi je bila najbliža..
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 19.01.16 12:19
RIZ-ov dućan na Trgu republike, Zagreb, 60-te.... (Još su prolaznici zastajkivali gledat TV u izlogu.)
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 25.01.16 21:47
Da, crtani behu u to naše vreme koje pamtimo mi rođeni 60 tih godina prošlog veka...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 07.02.16 11:52
Bome i ovakvi retro servisi se rijetko više viđaju... Odnio sam nešto prije koju godinu, i pošteno mi je rečeno - kupi novo, ne isplati se popravak.....
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 08.02.16 17:19
Max Blitz (citat):
Bome i ovakvi retro servisi se rijetko više viđaju... Odnio sam nešto prije koju godinu, i pošteno mi je rečeno - kupi novo, ne isplati se popravak.....
Fuš majstor koga mrzi da radi. Pravi majstor kaže "Popravka košta 2000 dinara / kuna / konvertibilnih maraka, a ti sam procenjuješ da li se isplati ili ne isplati popravka.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 08.02.16 17:26
013gonzo (citat):
Fuš majstor koga mrzi da radi. Pravi majstor kaže "Popravka košta 2000 dinara....
Nije baš tako, to jest, rekao je cijenu.... Radilo se o CD playeru, otišao laserski čitač, popravak malo manje od kupovine novog. Takve stvari se (sad) popravljaju jedino ako imaju sentimentalnu vrijednost.
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 08.02.16 17:27
Max Blitz (citat):
013gonzo (citat):
Fuš majstor koga mrzi da radi. Pravi majstor kaže "Popravka košta 2000 dinara....
Nije baš tako, to jest, rekao je cijenu.... Radilo se o CD playeru, otišao laserski čitač, popravak malo manje od kupovine novog. Takve stvari se (sad) popravljaju jedino ako imaju sentimentalnu vrijednost.
To je drugo ali si prvo naveo samo "Ne isplati se popravka..."
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 08.02.16 17:32
013gonzo (citat):
To je drugo ali si prvo naveo samo "Ne isplati se popravka..."
Pa ako je popravak malo manje od cijene novog, naravno da se ne isplati, tako smo oboje zaključili. Skužio je da znam kako se kreću cijene novih stvari..... a on ne izrađuje dijelove nego ih isto mora kupit...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 29.02.16 0:36
15. svibnja 1956., na 30. obljetnicu emitiranja programa Radija Zagreb u Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. Uređaji su bili smješteni u sobi broj 15, a signali su slani s antene na krovu doma. Osnivač i prvi generalni direktor RTV Zagreb je bio narodni heroj Ivan Šibl, po kojem se danas zove nagrada za životno djelo HRT-a. Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje Televizije Zagreb. Tek nekoliko Zagrepčana u ono vrijeme imali su televizijske prijamnike, no građani su vrlo brzo s velikom znatiželjom prihvatili televizijsku novinu unatoč tehničkim poteškoćama kao što je slab prijam te nepoznavanje rukovanja uređajima. Nakon nekoliko mjeseci povremenog emitiranja emisija iz Graza i Italije, redovno televizijsko emitiranje Televizija Zagreb započela je 29. studenoga 1956. Tog dana u dvadeset sati navečer emitiran je iz studija u Jurišićevoj 3 prvi televizijski Dnevnik. Nakon Dnevnika prikazan je dugometražni film 'Dokument jednog vremena'. Putem satelita 'Telstar' preuziman je strani program, a 1966. godine počinje emitiranje u boji.......
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Prvi susreti sa televizorom 10.11.16 22:01
Max Blitz (citat):
15. svibnja 1956., na 30. obljetnicu emitiranja programa Radija Zagreb u Tomislavovom domu na Sljemenu proradio je prvi televizijski odašiljač u tadašnjoj Jugoslaviji, ali i u ovom dijelu Europe. Izravnim prijenosom svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma na južnoj obali Save 7. rujna 1956. počelo je emitiranje Televizije Zagreb.
Izravni TV prijenos svečanog otvorenja Zagrebačkog velesajma 7. rujna 1956..