FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
JM JM PV BROJ POSTOVA: : 1905 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 75 Zagreb
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 13.11.14 15:14
Antonin Dvorák, Slavenski ples broj 8:
https://www.youtube.com/watch?v=VrOosUb0shw
Stanko1 Podporučnik
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 13.11.14 15:17
Giuseppe Verdi, Trubadur, zbor cigana:
https://www.youtube.com/watch?v=yjMHCzoneuM
Stanko1 Podporučnik
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 13.11.14 15:25
Giuseppe Verdi, Aida, Pobjednička koračnica:
https://www.youtube.com/watch?v=EkktfPo0Gqg
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 01.01.15 23:25
Stanko1, čestitam na izboru.
Stavljam Beethovenovu 5. sinfoniju. U glavnom je Beethoven svoje radove napisao tako, da je bio uvom prislonjen na pijano, kako bi osjetio vibracije, naime gubio je sluh. Kad je prvi put dirigirao svoju 9. sinfoniju bio je več sasvim gluh.
_________________ Audaces fortuna iuvat
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 16.01.15 21:31
Za jednu Elisu,ma što ona bila
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 16.01.15 22:12
Osobno preferiram Vivaldijeva Četiri godišnja doba ali i ovaj Zbor sužnjeva iz Verdijevog Nabuka je odličan za opuštanje.
https://www.youtube.com/watch?v=2F4G5H_TTvU
_________________ Semper Fidelis
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 05.02.15 23:33
Da, da četri godišnja doba su nešto posebno. Zbor sužnjeva i Nabuko je bila radijska čestitka mojim roditeljima za 30 godišnjicu braka tamo u ranim osamdesetima. Inače je bila nedelja rezervirana za goveđu/kokošju župu, tenstan krompir uz govedinu i još neko pečenje ili kokoš. Naravno sve to uz emisiju naši slušaoci čestitaju i pozdravljaju (čestitke in pozdravi), gdje je kraljevala goveđa muzika.
Tako, da je bio tad ta nabuko nešto specijalno i sasvim nekonformirano za čuti u nedelju za južinu.
Ali ja momentalno ostajem kod Beehovena i njegove pete sinfonije - na drugi način moglo bi se reči.
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 05.02.15 23:55
Volim Četni ozbiljno o neozbiljnim stvarima i dakako neozbiljno o ozbiljnim. Pa je treba staviti madžarsku rapsodiju Franza Lista.
SveJugu več sam poklonio Brahmsov madžarski ples, pa nešto nije bio posebno oduševljen, tako da ne dobija više ništa. Ipak mogao bi u tom primeru pomoči sa prevodom, jer ni ja nisam razumeo svega rečenoga.
Uozbiljite se drugovi i nemojte da mislite da so to Tom & Jery.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 7:49
Četni evidentičar (citat):
Da, da četri godišnja doba su nešto posebno. Zbor sužnjeva i Nabuko je bila radijska čestitka mojim roditeljima za 30 godišnjicu braka tamo u ranim osamdesetima. Inače je bila nedelja rezervirana za goveđu/kokošju župu, tenstan krompir uz govedinu i još neko pečenje ili kokoš. Naravno sve to uz emisiju naši slušaoci čestitaju i pozdravljaju (čestitke in pozdravi), gdje je kraljevala goveđa muzika.
Tako, da je bio tad ta nabuko nešto specijalno i sasvim nekonformirano za čuti u nedelju za južinu.
Ali ja momentalno ostajem kod Beehovena i njegove pete sinfonije - na drugi način moglo bi se reči.
Goveđa / kokošja ŽUPA još razumljivo ali šta je TENSTAN krompir? moj dobar drugar inače direktor, za ovakve greške uvek kaže:
je?em ti debele direktorske prste, to treba dati sekretarici da kuca ...
ma šta to značilo ...
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 8:01
013gonzo (citat):
Goveđa / kokošja ŽUPA još razumljivo ali šta je TENSTAN krompir? moj dobar drugar inače direktor, za ovakve greške uvek kaže:
je?em ti debele direktorske prste, to treba dati sekretarici da kuca ...
ma šta to značilo ...
Restani,pire,zdruzgani krompir.
A sekretarica da kuca i da se kucka
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 9:52
Da, restani korompir je tenstani krompir - u neku ruku je to praženi krompir i potenstan (začinjen) onom gde se peklo meso.
Da nebi bilo nekih dvojbi, evo jako seksi recepture za tenstani krompir.
https://www.youtube.com/watch?v=dDavxL7YtK0
A dali ste znali drugovi, da ima i jako aktivno Društvo za priznanje praženog krompira kao samostale harne? E, pa sad znate.
Moš mislit društvo praženog krompira? Svašta...
I njihov geslo jim je: Za domovino s praženim naprej!
http://prazen.krompir.si/
A imadu i svoju himnu. Pa ozbiljna je i mogu je staviti tu među ozbiljnu muziku.
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 13:13
Bliži nam se dan zaljubljenih, treba se polako pripremati...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 13:32
Mikula 67 (citat):
svaka čast na izboru muzike ODLIČNA je ali sam iskoristio plusič za danas
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 13:35
013gonzo (citat):
svaka čast na izboru muzike ODLIČNA je ali sam iskoristio plusič za danas
Kolega,želja ti ispunjena.Zapamti pa vrati
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 20:17
Svaka čast Mikula 67. Evo idemo u pravcu ljubavi i romantike. Podsjetio si me na Jamesa Lasta. Mnogo ga volim. Pogotovo Biscaya mi je jako pri srcu.
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 21:01
Uz tu melodiju, dobim Četni jaku inspiraciju i šarm zavodenja. Neke su mi žene priznale, da su postigle vrhunac več time što su me slušale. Da ne nastavim dalje...
7
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 22:47
Mikula 67 (citat):
Mislim da uz dan zaljubljenih ovo uvijek "pali"
https://www.youtube.com/watch?v=3JWTaaS7LdU
https://www.youtube.com/watch?v=zmbw8OycJrE
_________________ Semper Fidelis
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 06.02.15 23:17
pukovnik (citat):
Mislim da uz dan zaljubljenih ovo uvijek "pali"
https://www.youtube.com/watch?v=3JWTaaS7LdU
https://www.youtube.com/watch?v=zmbw8OycJrE
Jes da nije ozbiljna muzika ali za izbor +
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 07.02.15 14:50
Ako malo skrenemo, nema veze. Samo da je tu orkestar.
Evo, to mi je najlepša izvedba te pjesme između svih, čak mnogo bolja od originala. Taj irski dečko ima danas dvadeset i koju godinu, a pjevao je u grupi Celtic.
Svakako ide uz temu ljubavi.
goran9030 voli ovaj upis
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 02.10.15 11:38
Ajde stavi to zame prijatelju u rubriku ozbiljne muzike (naglasi da sam che na strani izbeglica i u njim avidim samo ljude) i .........
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 03.10.15 13:54
Ovo je prilično ozbiljno.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 19.12.16 2:35
Mozart je u 2016. prodao više CD-a od Beyonce, Adele i Bowieja... U listopadu je objavljen "Mozart 225: The New Complete Edition", box set od čak 200 CD-a koji obuhvaća kompletan glazbeni katalog Wolfganga Amadeusa Mozarta; od simfonija do fragmenata njegova rada od kojih su ostale skice. Riječ je o dakle o najsveobuhvatnijem diskografskom potezu ikad ostvarenom. Po Billboardu, ta fascinantna kolekcija prodana je u 6.200 primjeraka i kad se to pomnoži s 200 fizičkih CD po box setu, Mozart je prodao 1.25 milijuna metalnih pločica, što je više nego su u 2016. prodali Beyonce, Justin Bieber, Kanye West, Adele i pokojni David Bowie. Prilično impresivno za kompozitora koji je mrtav već dugo vremena. (I taj box set sigurno nije bio jedini način prodaje CD-a s Mozartovom glazbom, postoje i pojedinačna izdanja...)
BROJ POSTOVA: : 68 ČLAN OD: : 2016-09-20 DOB : 61 Czech Republic
Naslov komentara: Re: OZBILJNA MUZIKA 16.02.17 11:43
Zelenka, Jan Dismas
Kad se J. S. Bach sretne sa W. A. Mozartom .....
Zelenka [ze'~], Jan Dismas, češki skladatelj (Louňovice pod Blaníkem, kršten 16. X. 1679 – Dresden, 22/23. XII. 1745). Čini se da se školovao kod isusovaca u Pragu. Nakon preseljenja u Dresden 1710., djelovao je kao svirač u tamošnjoj Dvorskoj kapeli, istodobno surađujući s katoličkom dvorskom crkvom. Razdoblje 1716–19. proveo je na studijskim boravcima u Italiji (vjerojatno u Napulju i Veneciji) i Beču. Iako plaćen samo kao svirač, u Dresdenu je razvio znatnu skladateljsku djelatnost, no nikada nije bio imenovan na istaknuto mjesto kapelnika Dvorske kapele. Plodan autor, skladao je uglavnom crkvenu glazbu (mise i misne stavke, rekvijeme, lamentacije, psalme, Magnificate, himne, marijanske antifone, litanije i dr.), ukupno više od 200 skladbi. Pedesetak svjetovnih djela sastoji se od talijanskih arija, melodrama, serenate, kanona i dr., te instrumentalne glazbe (sonate, capriccia, uvertire, simfonije i dr.) u mješavini kasnobaroknog i pretklasičnoga galantnoga stila. Iako pod utjecajem J. J. Fuxa te suvremene talijanske i francuske glazbe, smatra ga se jednim od najizvornijih skladatelja svojega doba, a cijenili su ga i J. S. Bach, G. F. Telemann, J. Mattheson i dr.