FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Evo i ja sam bio "Izviđački vod ABHO" VP 1266/14 Ajdovščina 1984/85. i tada je osim vodnika Savića bio i potporučnik Tomaž Strgar, fizički jako sposoban, a možda i pameta.. Nisam tada ja bio pretjerano pametan pa da procjenjujem nećiji IQ [You must be registered and logged in to see this image.] Moja generacija je bila posljednja, mi smo završili obuku od 5 mjeseci i nešto dana i to je bio kraj. Ja sam jedini ostao u toj kasarni, ostali svi su premješteni u tu drugu kasarnu u Ajdovščini i u Vipavu. Znaći, novembarska 1984. godine, novembarac... Sa izviđačima sam preko zime bio na kursu skijanja u Velike Bloke, na kraju obuke sudjelovali smo na Bloškim tekama... Po raspustu Izviđačkog voda ABHO poslali su nas u FAŽANU, u vojno odmaralište, prije sezone, tamo smo uređivali odmaralište, auto kamp sa inžinjerijom iz Postojne. Kasnije smo gradili bungalove koji su tamo još i sad. Po povratku u kasarnu Srećko Kosovel sljedio je raspust, ja sam prekomandovan u sobu nasuprot moje bivše, u Komandni vod i sa njima sam proveo do kraja vojnog roka.. Petak 13. prosinca 1985. godine sam se skinuo. Dolaskom u Varaždin, u kinu je igrao hororr PETAK 13 koji sam pogledao. Pa drugovi i gospodo ako ovo pročita neko iz te klase neka se javi, večinu pamtim, a imam i slike iz tog vremena... Sa jednim iz Bosne sam u kontakti, i tada smo bili "dobri drugovi" Evo nas na polaganju zakletve, mi fazani sa potvrdama u rukama, potporučnik i stare kuke.
Sa ljeva na desno stoje: potporučnik Tomaž Strgar, njegov čato Matej Oblak (Ljubljana), do njega stari vojnik iz Južne Srbije, ne sjećam se imena, iza njega slovenac iz Kočevja ili Novog mesta Eduard Kočevar, sljedeći je albanac Meha Skender (radio u cirkusu), albanac Jetula Selmani, ja, do mene osoba sa kojom se i danas čujem je iz Tešnja Mahmutović Omer, jedan od naših desetara Ljubiša Stanimirović iz Loznice (vodnika Savića zemljak), stari vojnik albanac Fetah Statovci... Čuče: Velievsko Nevrus iz Resena, Makedonija, do njega je Srećko Živojinović iz Požarevca (veterinar), sljedeći je Jukić Ante iz Sarajeva (84. godine Arena ga je izabrala za junaka godine jer je iz neke hladne bosanske rijeke spasio par putnika iz potonulog auta), posljedni je srbin Đokić Dejan iz Beograda, Petlovo brdo, trenirao nogomet u Crvenoj zvezdi. Bilo je još par starih vojnika, desetar iz Nevesinja, Rom iz Niša i jedan albanac, boksač....
Autonoman: komentar modifikovan dana: 11.08.14 13:16; prepravljeno ukupno 2 puta
Autonoman Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2014-08-08 DOB : 59
Naslov komentara: Gdje su sad potporučnik slovenac Jože Strgar i vodnik Slobodan Savić??? 08.08.14 11:10
Jel netko zna nešto o oficirima koji su bili zapovjednici u izviđačkom vodu ABHO, vodniku Slobodanu Saviću iz Loznice i potporučniku Tomaž Strgar... Koja je njihova sudbina nakon 1985. godine???? Ovo je Jože Strgar 1984. godine
Jel netko zna nešto o oficirima koji su bili zapovjednici u izviđačkom vodu ABHO, vodniku Slobodanu Saviću iz Loznice i potporučniku Jože Strgar... Koja je njihova sudbina nakon 1985. godine???? Ovo je Jože Strgar 1984. godine
Na slici je Tomaž Strgar, sada pukovnik slovenačke vojske i vojni izaslanik RSlovenije u Ruskoj Federaciji.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
Na slici je Tomaž Strgar, sada pukovnik slovenačke vojske i vojni izaslanik RSlovenije u Ruskoj Federaciji.
Hvala druže, ja ga prekrstio u Jože... Tomaž je taj Strgar... Već onda se vidjelo da je budučnost pred njim, nadam se da je svijetla E baš mi je drago da sam saznao nešto o njemu... Moja generacija mu je bila prva koju je nakon akademije zadužio ali sve pozitivno mogu reči za njega.. Bio je ok za vojnika... Još ako neko zna šta je sa vodnikom Savićem, on je snama bio u Fažani, na terenu.. Jebač malo veći.. Tad je bila hit pjesma Suada, a bila jedna plava Suada među čistačicama... A zna se, neće ona dati vojniku dok je podoficir tu...
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka PV BROJ POSTOVA: : 2558 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 68 BG
Hvala druže, ja ga prekrstio u Jože... Tomaž je taj Strgar... Već onda se vidjelo da je budučnost pred njim, nadam se da je svijetla E baš mi je drago da sam saznao nešto o njemu... Moja generacija mu je bila prva koju je nakon akademije zadužio ali sve pozitivno mogu reči za njega.. Bio je ok za vojnika... Još ako neko zna šta je sa vodnikom Savićem, on je snama bio u Fažani, na terenu.. Jebač malo veći.. Tad je bila hit pjesma Suada, a bila jedna plava Suada među čistačicama... A zna se, neće ona dati vojniku dok je podoficir tu...
Znaš druže, U principu sam protiv javnog pisanja o kasnijim sudbinama naših starešina ( i kolega) iz JNA, ali eto kad si tako lepo zamolio učinio sam izuzetak.
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Znaš druže, U principu sam protiv javnog pisanja o kasnijim sudbinama naših starešina ( i kolega) iz JNA, ali eto kad si tako lepo zamolio učinio sam izuzetak.
Nidzo, za JNA dio se slazem, al'nadam se da nemas nista protiv da cujemo sta se "desilo" sa Suadom? Mislim, znamo sta, samo da vidimo kako.
East&West Poručnik
Kažu kad čoveka napusti duh onda je ugasio, a ti Perice imaš i viška-za društvo. Zato još jedan +. Eto i ovaj naš kolega Autonoman pametno zaključio o davanju, mogli bi podoficiri i njemu neki plusić.
A Suada ......... moguće da je na osnovu njenih sećanja nastalo ovo ili je samo potvrdila opštepoznatu teoremu:
Znaći nemože se raspitivat za svoje bivše oficire i drugare????
Može. Ali ako je nešto krenulo kasnije jako naopako s nekim, trebalo bi znat stat s raspitivanjem.
Pomoću opcije privatne poruke, sugovornici sami odlučuju na koji način i o čemu razgovaraju, tu nema ograničenja, ali mora biti obostrana usaglašenost za nivo komunikacije.
Ma vjerujem da forum postoji da se i dozna o oficirima i vojnicima, s kojima smo imali prilike služiti,...gdje su sad i jesu li živi, što rade i jesu li još aktivni...ne vidim razloga za skrivanje jer na ovim prostorima skoro smo svi ratovali protiv svih....ali to je dio prošlosti i povijesti i nju nećemo moći promijeniti, ma kako to željeli!!! Nismo mi krivi za događanja mada je velika večina sudjelovala u istim, kao pripadnici vojske republika u kojima smo boravili, osim izuzetaka!!! Ako je nešto doista teško ili mučno onda naravno prekidamo diskusiju kako ne bismo previše dirali stare rane, ali za ostalo što da ne saznamo, pa to je i osnova druženja tu!!! Neće zato neki bivši oficir biti manje vrijedan ako ga se spomene da je u mirovini ili da je u dipomaciji, ili da je nažalost poginuo!!! To je moje mišljenje, dozvoljavam i drukčije naravno!!! a sad vi odlučite dokle se smije u takvoj diskusiji ići tj koliko odvojiti u privatni dio!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
East&West Poručnik
Ma vjerujem da forum postoji da se i dozna o oficirima i vojnicima, s kojima smo imali prilike služiti,...gdje su sad i jesu li živi, što rade i jesu li još aktivni...ne vidim razloga za skrivanje jer na ovim prostorima skoro smo svi ratovali protiv svih....ali to je dio prošlosti i povijesti i nju nećemo moći promijeniti, ma kako to željeli!!! Nismo mi krivi za događanja mada je velika večina sudjelovala u istim, kao pripadnici vojske republika u kojima smo boravili, osim izuzetaka!!! Ako je nešto doista teško ili mučno onda naravno prekidamo diskusiju kako ne bismo previše dirali stare rane, ali za ostalo što da ne saznamo, pa to je i osnova druženja tu!!! Neće zato neki bivši oficir biti manje vrijedan ako ga se spomene da je u mirovini ili da je u dipomaciji, ili da je nažalost poginuo!!! To je moje mišljenje, dozvoljavam i drukčije naravno!!! a sad vi odlučite dokle se smije u takvoj diskusiji ići tj koliko odvojiti u privatni dio!!!
Slažem se u potpunosti sa ovim što si napisao. Bio sam protiv i sada sam protiv da se otvori posebna tema Sudbina naših bivših starešina ... gde se iz naslova vidi čime bi se bavila i o čemu bi se razgovaralo. Stazio je posle dao korektno i razumljivo objašnjenje zašto ne kao posebna tema. A to da neko u svojoj priči o mestu služenja, svojoj obuci itd, pomene svog starešinu, neke njegove osobine, kasniji domet i sadašnji status neka ostane u okvirima korektnosti, baš kako kažeš: Neće zato neki bivši oficir biti manje vrijedan ako ga se spomene da je u mirovini ili da je u dipomaciji, ili da je nažalost poginuo!!!
Zar danas uopšte ima tajni iz neke od vojnih oblasti, pa čak i među nama - običnim smrtnicima, a posebno još ako se radi o javnim vojnim osobama?
Nije mi jasno zašto bi neko tajio nečiju ili svoju vojnu poziciju, izuzev ako nije prekršio pravila službe i zakone...
Nema tajni možeš slobodno iznijeti saznanja o oficirima gdje je ako znaš ili zatražiti informaciji, ne otvaramo samo novu temu ali pod svim temama ovo ostaje javno ukoliko se poštuju pravila!!!
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
slucajno sam naisao na ovaj forum,veoma mije drago sto mogu dase rapitam o moj drugarima iz bivse jna.naime ja sam bio generacija januarska 78-79 u ajdovscini u drugoj ceti porucnika PETKOVICA SRBOLJUBA a koliko se secam komandant kasarne nam je bio LEKA MARSENIC a njegov zamenik kapetan VINCIC ime mu se nesecam a MPV nam je bio BOSKO PEULIC koliko se secam.secam se da nam je bio komandant u momandi stana cin sam zaboravio LIEPOLD ROZANC 253 BRIGADE,secam se jos da na prvom spratu je bila 1 pesadijska ceta KAPETANA MALINOVICA,spomenuo bih nekoliko imena moji saboraca. DRAGAN KABLAR bg,desetara DJORDJIC MILOSA, MILOSAVLJEVIC JOVICA iz okoline NISA VODNIK stazista nam je bio ZVONKO UTROSA iz celja pa desetara SLIPIC SENADA IZ ZAVIDOVICA ako sa foruma zna nesto ili procita neka se slobodno javi u komentare bio bih veom seran kad bi bio sa njima u kontaktu veliki pozdrav za ADMINA sto se setio da napravi ovaj forum pozdrav...