FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 09.11.22 13:44
Ja licno nisam sluzio u Kumbor ali godisnji odmor provodimo i tom kraju pa pamtim tadasnje vreme a video sam i promenu. Licno smatram da je trebalo ostaviti nesto iz tog vremena. Ipak je to ostavilo mnogo uspomene, dozivljaje i ljudi su se stime i usavrsavali/razvijali u zivotu.
Tonka voli ovaj upis
Doktor Živago KONTRA ADMIRAL
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 55 Vinkovci
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 09.11.22 14:33
Hvala kolegici Tonki na iznimnim fotografijama i zapažanjima. Nikad nisam bio u Kumboru ali sam mišljenja da postojeći potkopi za skrivanje podmornica ili ratnih brodova također mogu posluziti turistima za razgledavanje. Ipak je prosperitet mjesta i zapošljavanje danas na prvom mjestu. To je nazalost budućnost i neminovnost.
Tonka voli ovaj upis
Tonka Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2022-02-03
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 10.11.22 12:13
Doktor Živago (citat):
Hvala kolegici Tonki na iznimnim fotografijama i zapažanjima. Nikad nisam bio u Kumboru ali sam mišljenja da postojeći potkopi za skrivanje podmornica ili ratnih brodova također mogu posluziti turistima za razgledavanje. Ipak je prosperitet mjesta i zapošljavanje danas na prvom mjestu. To je nazalost budućnost i neminovnost.
Nude se tu i tamo u okviru turističkih izleta brodicama razgledavanja brodskih potkopa, na turi do otočića Mamula ili plave špilje. Čini mi se da je čak i kod gostiju u Portonovom popularno - šta ne čudi jer s plaže / prozora hotela ili ekskluzivnih apartmana gledaju direktno na vojne tunele preko puta.
SveJug voli ovaj upis
Tonka Gušter
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 10.11.22 12:13
Na Visu su pak military ture postale standard. Mada mi se čini da se tu svašta priča turistima ;-)
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 10.11.22 12:24
Tonka (citat):
Na Visu su pak military ture postale standard. Mada mi se čini da se tu svašta priča turistima ;-)
Ah. Turističke priče su slične lovačkim pričama. Sve se radi da se zaradi. Ti ljudi pretežito žive od turizma i valja ih razumijeti. Kakav bio turizam bilo moguće ostvariti npr.u Željavi. Niti jedna država, niti BiH ni RH ju ne žele. Tamo bi Ameri napravili Las Vegas grad u pustinji ili neku drugu tur.atrakciju. Premda mi je žao kad vidim koliko ex objekata JNA stoji prazno i devastirano. Volio bih da nam cesće pošaljete fotke i opise stare JNA infrastruktue pa da čak i otvorite temu sa sličnim nazivom,jer člana ka Vi, kolegice, jos nismo imali.
Tonka voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 10.11.22 15:32
Tonka (citat):
Nude se tu i tamo u okviru turističkih izleta brodicama razgledavanja brodskih potkopa, na turi do otočića Mamula ili plave špilje. Čini mi se da je čak i kod gostiju u Portonovom popularno - šta ne čudi jer s plaže / prozora hotela ili ekskluzivnih apartmana gledaju direktno na vojne tunele preko puta.
Jeste i ja sam jedan od njih koji je posetio i mogu reci da sam jako pozitivan sa time.
SveJug: komentar modifikovan dana: 10.11.22 15:34; prepravljeno ukupno 1 puta
oficir s ruzom, Doktor Živago and Tonka vole ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 10.11.22 15:33
Tonka (citat):
Jeste i ja sam jedan od njih koji posetio to i mogu reci da sam jako pozitivan sa time.
Tonka voli ovaj upis
Djole71 Gušter
BROJ POSTOVA: : 36 ČLAN OD: : 2012-09-25 Београд
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 29.01.23 18:15
Tonka (citat):
Od kasarne nije ostalo ništa osim dijela stabala i jedne zgrade - navodno bivšeg Doma JNA ili zgrade komande (nisam sigurna, možda netko ovdje zna? - to je ova zgrada na zadnjoj slici), ali i ona je u budućnosti predviđena za rušenje. Zapravo samo crkvica koja je bila unutar kasarne (već prije izgradnje kasarne) je ostala i restaurirana je, a i spomenici su očuvani, ali premješteni na nova mjesta. Jedan (zapadni) dio još nije izgrađen i zatvoren je ogradom, ali navodno bi na kraju trebao biti javni put od Kumbora do Đenovića. Napravljen je već javni park unutar turističkog resorta i javna šetnica, koja je ovo ljeto bila dobro posjećena. Ali zona uz more je uglavnom ekskluzivna/privatizirana.
Drago mi je da je ova tema ponovo postala aktivna...!Tako je,ova zgrada je Vojnički klub i mnogo puta sam boravio u njoj,čak i neko vreme spavao tamo,nakon što su mene i ostale vojnike iselili iz komande kasarne,gde sam bio kurir komandantu.Uslovi za vojsku su bili nezamislivi,posebna kupatila sa tuš kabinama,svaka sa svojim bojlerom,sobe za spavanje kao u hotelima,razglas sa vrhunskom audio opremom...Pre par godina,pre rušenja ,sam sa porodicom boravio u blizini,pokušao da obiđem kasarnu,ali me vojnik i pored svih objašnjavanja nije pustio da uđem... Možda se neki sećaju,verovatno mnogi i ne,nakon ulaska na glavnu kapiju ka kuhinji i trpezariji,sa desne stane se nalazila omanja fontana sa zlatnim ribicama,podneblje im je odgovaralo za opstanak... Za mene ,kasarna koja mi se urezala duboko u sećanje...Kada smo krenuli u prekomandu,u tom momentu je bilo oko 10 - 12 stepeni u minusu,kada smo stigli pred kapiju,onako natrontani sa zimskom opremom,bilo je oko 17 u plusu...velika razlika za samo manje od dana putovanja iz Leskovca u Kumbor,vozom preko Bara... Šteta za lansirnu rampu,tamo sam dosta često sa mornarima boravio na njihovim vezanim brodovima...riba sa roštilja i opasno dobro vino...! Sa nihovim podoficirima sam bio u veoma dobrim odnosima,čak su me dva puta vozali manjm plovilima po zalivu,samo zato što sam,kao mlađi,sa roditeljima,plovio po Jadranu i Dunavu i Savi... Razumem ja sve...i turizam i ekonomiju,ali je ipak nešto moralo da ostane...Hangari,koliko sam čuo,su več odavno prebačeni za Beograd i čeka se njhovo postavljanje kod muzeja vazduhoplovstva.Hangari su iz vremena Austrougarske i treba ih sačuvati. Pozdrav,
goran9030, Doktor Živago and Tonka vole ovaj upis
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 29.01.23 18:21
Hvala druže Djole71 na tvom postu.
Ovo je za sve naše kolege koji prate ovu temu a posebno za kolegicu Tonku.
Ako imaš jos nekih sjećanja ili fotki, molio bih te da i to postaviš.
goran9030 and Tonka vole ovaj upis
Tonka Gušter
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 07.02.23 10:38
Hvala na javljanju Djole 71! Ta zgrada koja je ostala (i koju planiraju kasnije srušiti) je bila Vojnički klub? Koja je razlika između Vojničkog kluba i Doma JNA? To da Vojnički klubovi nisu bili za civile, ili? Za ovu zgradu sam čula i da je bila Vojnički klub i da je bila Dom JNA i da je bila zgrada komande. Možda se i mijenjala funkcija kroz vrijeme? Pozdrav!
Tonka Gušter
Naslov komentara: Re: KUMBOR 1986./1987. 07.02.23 10:51