FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 31.07.17 11:30
Odličan serijal od Pitera Breta, ko voli ovakvu vrstu štiva [You must be registered and logged in to see this image.] Knjige imam u epub i mobi file formatu za čitanje sa mobilnih i tableta.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 08.09.17 17:45
Nisam još čitao ovaj humoristični roman, pronaći ću, navodno je hit...
Nakladna kuća Verbum u sklopu svog književnog izdavačkog niza Stilus objavila je humoristični hit roman "Kad župniku prekipi", literarni prvijenac autora Jeana Merciera. Izvorno objavljen na francuskom jeziku, ovaj roman je dobio odlične književne kritike, a izvrsno je prihvaćen i od publike, postavši izdavački fenomen u Francuskoj s nakladom od 50.000 primjeraka... Glavni lik romana je vlč. Benjamin koji se suočava s mnogobrojnim problemima: župljanke zadužene za cvjetne aranžmane na oltarima međusobno se ogovaraju i svađaju, netko je uneredio ispovjedaonicu, a nekolicina vjernika pokrenula je peticiju protiv njega. Jedni mu zamjeraju da je konzervativan i zaostao, a drugi da nije dovoljno predan zaštiti tradicionalnih vrijednosti. Biskup je nezadovoljan, a on krajnje frustriran. Svega mu je dosta, definitivno mu je prekipjelo te odlučuje pokupiti stvari i nestati. Čitav niz neočekivanih događaja koji će potom uslijediti čitateljima koji uzmu u ruke ovaj roman jamči odličnu zabavu i istinsko zadovoljstvo čitanja, ali i jedan sasvim novi pogled na život i ljude...
Od posljednjeg pročitanog: + Günter Grass s Limenim bubnom ali tek poslije nekih 150 stranica i ogromnih pauza. Morao sam se naviknuti na njegovo silnu mašta i još bogatije riječi. To ne možeš brzo čitati, barem ja. - William Golding i Gospodar muva, pročitaš onako za"pet minut".
Dolazi Zločin i kazna.Bacio se na klasike.
Ali baš sam se sada maknuo sa YouTuba. Za dobra stara vremena, pročitao sam - Zagor protiv vampira. U boji.
goran9030 voli ovaj upis
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 05.11.18 15:52
Knjiga "Dolje je najbolje" (tj. 'Sve što vas je oduvijek zanimalo o vagini') autorica dr. Nina Brochmann (diplomirana liječnica) i Ellen Støkken Dahl (studentica zadnje godine medicine) iz Norveške proizvod je shvaćanja da očito postoji potreba za informacijama o ženskom tijelu te frustracija zbog velike količine zabluda i srama koji okružuju priče o ženskoj seksualnosti. Knjiga je osvojila svijet i prevedena je na više od 30 jezika. Nina i Ellen žele osnažiti žene cijeloga svijeta putem dobre seksualne edukacije. Knjiga uskoro izlazi i kod nas u nakladi Znanja. Osim toga, približava nam se vrijeme darivanja, a ovo bi mogao biti idealan poklon…
Biblioburro operira u kolumbijskom departmanu Magdalena u sjevernom dijelu drzave na obalama Karipskog mora. Je putujuca knjiznica koju putuju po tom podrucju na ledima dviju magaraca s imenom Alfa i Beto. Akciju je poceo zaljubljenik u knjige Luis Soriano. Poceo je sa 70 knjiga, u 2012 su mu zbog nesrece amputirali nogu ali nastavlja s radom.
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 01.06.19 18:54
Ja upravo čitam ovu knjigu. Dao mi profesor sa fakulteta jer Ja radim kao obezbeđenje na tom objektu. Jako je opširna jer ima preko hiljadu stranica.[You must be registered and logged in to see this image.]
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 01.06.19 22:19
Sloba1 (citat):
Ja upravo čitam ovu knjigu. Dao mi profesor sa fakulteta jer Ja radim kao obezbeđenje na tom objektu. Jako je opširna jer ima preko hiljadu stranica.
Zbunio me naslov na prvu ruku. A onda sam vidio da je ćirilica u pitanju. Nema gore stvari nego čitati knjigu koja ti nije zanimljiva. A pogotovo kad još ima 1000 stranica.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 04.06.19 22:28
Vojnik Graničar (citat):
Sloba1 (citat):
Ja upravo čitam ovu knjigu. Dao mi profesor sa fakulteta jer Ja radim kao obezbeđenje na tom objektu. Jako je opširna jer ima preko hiljadu stranica.
Zbunio me naslov na prvu ruku. A onda sam vidio da je ćirilica u pitanju. Nema gore stvari nego čitati knjigu koja ti nije zanimljiva. A pogotovo kad još ima 1000 stranica.
Ima raznih podataka ali teško će to ući u glavu. Moraću se vraćati na neke od stranica da se podsetim šta je pisalo, jer ne mogu čitati u kontinuitetu već na prekide kako mi obaveze dopuštaju.
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 28.08.20 12:59
Omiljeni hobi mi je čitanje knjiga Predlažem da pročitate:
Pod mramornim nebom/ John Sors U sjeni vjetra/ Zafon SPQR/ Mary Beard Nitko ne voli centuriona Kraljev gambit...obje knjige od Robertsa Madoxa Stići prije Boga/ Hrall Ana Violina iz Aushwitza/Anglada Sarin ključ/ de Rosnay
Mikula 67 voli ovaj upis
croato Džomba
PV BROJ POSTOVA: : 194 ČLAN OD: : 2012-12-08
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 28.08.20 14:08
Po narudzbi sina sam ( inace zaljepljen za telefon/kompjuter ...) uzeo i doslovce " trilogiju" ruskog pisca Dmitria Glukhovskog METRO 2033/2034/2035. Radi se o postapokalipticnom romanu smjestenom u moskovski metro . Ako ste ljubitelji mracnog vidjenja buducnosti ...
Mikula 67 and Doktor Živago vole ovaj upis
Mikula 67 Podporučnik
VZ VZ JM JM PV Tehnička Služba BROJ POSTOVA: : 1546 ČLAN OD: : 2013-12-22 DOB : 57 Šabac
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 01.09.20 15:39
croato (citat):
Po narudzbi sina sam ( inace zaljepljen za telefon/kompjuter ...) uzeo i doslovce " trilogiju" ruskog pisca Dmitria Glukhovskog METRO 2033/2034/2035. Radi se o postapokalipticnom romanu smjestenom u moskovski metro . Ako ste ljubitelji mracnog vidjenja buducnosti ...
Odlične knjige, inače volim da čitam fantaziju...
_________________ Koliko god bila varljiva, nada služi barem tome da nas ugodnim putem vodi do kraja života.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 18.09.20 17:27
Evo upravo sam pročitao knjigu " Čovjek iz Krležine mape" o životu i smrti dr. Đure Vranešića od Milana Gavrovića. Sjajna knjiga..cita se kao najbolji napeti triler jer se neda čitati uz pauze. Za svaku preporuku
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 18.09.20 18:11
Prije neki dan sam po drugi puta pročitao "Švejka". Opet sam se kao i prvi puta nasmijao od srca, a isto tako i rastužio kod zadnje stranice, jer se radnja naprasno prekida zbog piščeve smrti. Pročitao sam negdje da je netko drugi završio djelo, ali nikad nisam potražio nastavak. Osjećam da to ne bi bilo to... Od preporuka, svakako "Dugi brodovi", kompletan opus A. Dumas-a, ma zapravo ja obožavam knjige, romane, stripove i čitanje kao takvo. Teško je dati preporuku jer je svako djelo na svoju stranu dobro (ili nekome loše)...
_________________ In medias (t)res...
Doktor Živago voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 18.09.20 18:16
Sloba1 (citat):
Nisam još vidio ovu knjigu. Od Dedijera inače imam Dnevnik I II i III Svakako ću je potražiti prvom prilikom
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 19.09.20 0:34
Ljudi moji na što vi mene sve nećete nagovoriti. Tko je spomenuo ustanak i borbu i ne znam ti ja što sve??? Eto, samo sam slučajno otvorio na internetu knjigu "Dvanaesta slavonska" i morao sam je pročitati do kraja. Eto na što sam potrošio popodne i večer. Ali sam pronašao i par zanimljivih podataka... [You must be registered and logged in to see this link.] Evo, pa ako netko želi čitati.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 19.09.20 10:14
Pa moj omiljeni portal je kad je 2.svj.rat u pitanju [You must be registered and logged in to see this link.] Obilje fotografija i podataka o jedinicama svih zaracenih strana u Jugoslaviji. Fenomenalan portal. Bravo Gorane.vidim da si legao u ditne sate..hehe..sta je to za nas koji volimo čitati
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 19.09.20 12:16
Ma krasan je to portal, ali ja sam prilično staromodan tip. Nekako više volim papirnatu knjigu nego elektronsku. Nedostaje mi listanje. A sitni sati? Pa to je jedino vrijeme kada je tišina u kući, nema telefona, nitko ništa ne pita... milina!!!
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 11:05
Sjena Vjetra od Carlosa Luisa Zafona je također knjiga za preporuku. Triler i fantastika uz ljubavnu priču kao sjajna preporuka za čitanje
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 13:58
Tematika Vikinga kao i arturovih vitezova - predlažem engleskog pisca Gilesa Kristiana. Napisao je dvije vikinške sage koje se nastavljaju, ali se mogu čitati i neovisno jedna o drugoj. Prva vikinška trilogija se sastoji od naslova Bog osvete, Zimska vatra i Krila oluje. Druga trilogija je objedinjena u serijalu "Gavran", a naslovi su Krvavo oko, Sinovi groma i Odinovi vukovi. U obje trilogije prate se događaji iz života Sigurda Haraldarsona i njegovih ratnika. Radnja je brza i stalno vas vuče da pročitate bar još jedno poglavlje. Opisi su prilično sirovi i mora se reći krvavi. Pisac ne štedi skoro nikoga od junaka priče, tako da oni pogibaju bez "holivudske logike", bez obzira da li su pozitivci ili negativci. Jedina loša strana ove dvije trilogije je to što do sada nije napisana još jedna.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 14:02
Giles Kristian - Lancelot
Začuđujeće kratka knjiga (od nekih 500-tinjak stranica) za ovog pisca. Čitavu priču o vitezu Lancelotu smjestio je samo u jednu knjigu, kao da se pomalo umorio do pisanja. Nije toliko raskošno djelo kao što su vikinške trilogije, ali definitivno nećete pogriješiti ako je pročitate. O Kristianovom načinu pisanja ne bih opet - krv do koljena je zagarantirana.
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 14:12
Oliver Pötzsch - Serijal "Krvnikova kći"
Do sada su izašli naslovi Krvnikova kći i Crni redovnik. Radnja se odvija u Bavarskoj u 17. stoljeću, nedugo nakon tridesetogodišnjeg rata. Svaka knjiga/naslov se može čitati neovisno o drugom, a zajednički su im glavni i poneki sporedni likovi. Nema toliko krvi kao kod Kristiana, ali način pisanja je dostojan jedne Agate Christie. Tek na kraju knjige saznate da je vrtlar ubojica. - šala mala, nema tu nikakvog vrtlara, za više info - pročitajte knjige ili pitajte
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 14:22
Već sada imam nekoliko preporuka, prvenstveno od pisca C.J. Sansoma, ali nema smisla sve odmah postaviti. Može nešto ostati i za sutra.
Nego - IMAM JEDNU MALU MOLBICU - za kolege iz Srbije. Imam jednu knjigu koju je napisao Saša Edi Đorđević. Zanima me njegova "Trilogija o slobodi" i iz nje imam tek drugi dio pod nazivom Ustanik. Nakladnik je Evro book. Da li netko možda ima info gdje bi se mogli nabaviti prvi i treći dio? Hvala
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 15:03
Sve čitao od C.J.Sansoma..gospodin Mathew Shardlake..
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 15:18
Taman taj. Mislio sam da bi te on mogao zanimati, pa sam u idućem postavljanju htio staviti to. Uvijek u frci, uvijek osporavan i blizu da i sam završi u tamnici, ali i uvijek u blizini visokog plemstva i zanimljivih istraga.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 17:13
Fenomenalan lik i žao mi je što u našim knjižnicama nema vise kniga sa njim u gl.ulozi. Veličanstveni Grbavac sa velikm G.
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 23.09.20 17:14
Upravo sad citam vrlo zanimljive krimiće Henninga Mankela,švedskog pisca sa gl.likom inspektorom Kurtom Walanderom. Za svaku preporuku ljubiteljima krimića.
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 30.09.20 9:21
Trenutno najprodavanija knjiga po Amazonu jest knjiga Roda Drehera" Live Not By Lies "( ne živite u laži ) posvećena hrvatskom svećeniku Stjepanu Poglajenu, koji je u Slovačkoj pokrenuo osnivanje laičkih " podzemnih crkava ", te tako pomogao očuvati vjeru tijekom mračnog razdoblja komunizma. Poglajen je djelovao pod tajnim imenom Tomislav Kolaković. Knjigu nisam pročitao no ovaj sam podatak o najprodavanijoj knjizi na svijetu pronašao na internetu.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 29.12.20 12:42
upravo sam završio čitanje sjajnog romana " Parižanke " Riječ je o četiri žene koje su se u vihoru Drugog. svj. rata našle igrom slučaja u hotelu Ritz u Parizu. Sjajno nešto...predobro
Vojnik Graničar voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 30.06.21 10:07
Evo, drugovi moji nešto posebno za preporuku. Knjiga pod nazivom "Najveći trgovac na svijetu", autor je OG Mandino Knjigu posebno preporučujem svakome tko se bavi nekom vrste trgovine poput našeg druga Gorana, ali i svakome onome tko je vjernik i vjeruje mudrim ljudima- Ova knjiga će vas nadahnuti, oraspoložiti i motivirati, i po tome je jedna od najboljih knjiga koju sam ikada pročitao. Posve mi je jasno zašto je tako sjajno prihvaćena. Džepnog je formata i sastoji se od dva dijela sa ukupno 200-tinjak stranica Počinje ovako:
" Ustrajat ću dok ne pobijedim. Nisam došao na ovaj svijet da budem poražen niti mi gubitništvo kola žilama. Nisam ovca koja čeka da je pogura pastir. Ja sam lav i odbijam razgovarati, hodati i spavati sa ovcama. Nije mii suđena klaonica za gubitnike. Ustrajat ću dok ne uspijem."
Možete promijeniti život pomoću neprocjenjive mudrosti sadržane u 10 drevnih svitaka ( sa 10 rečenica) koji su se tisućama godina prenosili sa koljena na koljeno.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 30.06.21 10:10
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 30.06.21 21:11
Hvala za info, knjige su čekirane u našoj gradskoj knjižnici. A da odmah iskoristim ovaj post kako bih opet spomenuo odlične romane sa radnjom u srednjem vijeku. [You must be registered and logged in to see this image.] Prije par dana sam nabavio treći nastavak serijala. Kako sam već napisao, svaka knjiga se može čitati kao zasebna cjelina, ali likovi i neki detalji iz prethodnih epizoda se spominju. Zanimljiv je i pogovor u kojem pisac daje svojevrsni vodič za one koji požele posjetiti Pfaffenwinkel ili Augsburg i obići lokacije koje se navode u pričama. Naravno, u pričama su korišteni razni tajni prolazi i hodnici koji u stvarnosti ne postoje, ali pisac to u pogovoru pošteno priznaje. U svakom slučaju, onaj tko počne ovo čitati neka se ne nada da će (gotovo) do zadnje stranice doći do konačnog raspleta.
Doktor Živago voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 24.09.21 10:01
Preporučujem knjigu " Dječak iz Toskane", koja u sebi ima sve elemente trilera, povijesnog i ljubavnog zapleta, intrige i izdaje u vrijeme 2. svj.rata. Knjiga do samoga kraja doslovno ne otkriva izdajnika, a kada shvatite tko je on...opravdano si postavljate pitanje: " Zar ništa nije sveto"?
Svakako preporučujem
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 24.09.21 10:25
Znači, treba pročitati samo zadnju stranicu i sve znamo
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 24.09.21 13:19
Nije baš na zadnjoj stranici ali je pri kraju...nevjerojatna knjiga!
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 12.10.21 11:01
Osim ovoga Foruma ( Bog neka poživi i njega i naše članove), omiljeni hobi mi je čitanje knjiga. Upravo sam dovršio sjajan roman " Plemeniti gospodin u Moskvi", Amora Towlesa.
Roman govori o iznimno simpatičnom ruskom grofu Aleksandru Rostovu, kojega je boljševički sud zbog grofova nekajanja osudio na doživotni kućni pritvor u hotelu Metropol u Moskvi. Ali, umjesto u svom apartmanu, grof mora živjeti u tavanskoj sobi dok Rusija proživljava desetljeća burnih previranja. Unatoč tomu što u životu nije radio niti jedan dan, njegova erudicija, neuništiv duh i duhovitost, pomoći će mu da malo-pomalo počne razumijevati rusku povijest koja se odvija pred vratima hotela. Iako mu novi poredak neumitno donosi velika ograničenja, njegov unutarnji emocionalni svijet istodobno doživljava preobrazbu koja ga od dokonog bogataša pretvara u čovjeka koji mora izvršiti ozbiljan zadatak.
Što reći, nego Remek djelo sa velikim R.
Knjiga je objavljena 2016, a proglašena je knjigom godine, te je je još uvijek na vrhovima ljestvica najčitanijih knjiga u cijelom svijetu. Veličanstveno dijelo sa filmskim i očaravajućim završetkom.
goran9030 voli ovaj upis
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 08.12.21 11:29
Ovih dana kada je dodeljivanje Nobelove nagrade aktuelno, pogotovo iz knjizevnosti gosp. Abdulrazak Gurhan-u, setio sam se Nobelovca Ivo Andrica i knjige koje podedujem. Bese davno da sam ih citao pa mozda u u ove zimske dane opet dodju na red. [You must be registered and logged in to see this image.]
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 08.12.21 11:31
I ja često čitama stare knjige koje smo imali za lektiru, pogotovo ovako eminentnih pisaca. Imam kod kuće više od 4500 knjiga sa vrlo širokim izborom naslova i tematike. Čitanje mi je omiljena zabava koju svakome preporučujem.
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 28.12.22 10:31
Jučer sam završio čitanje iznimno zanimljivog, svakako prekrasnog i na trenutke jako napetog romana " Vrijeme između krojenja", španjolske književnice Marie Duenas.
Ukratko: Roman govori o burnom vremenu španjolske povijesti između građanskog rata i Drugog svj. rata kroz prizmu Sare Quiroga koja kroz svoj dva talenta, šivanja i želje da preživi mijenja svijet i vrijeme u kojem je živjela.
Ljubavnica i prijateljica, krojačica i špijunka, je ponajprije hrabra žena koja ne bježi od izazova, gdje pratimo njen put od Madrida, do egzotičnog Maroka, preko Lisabona i mondenih portugalskih ljetovališta koja ne poznaju razaranja Drugog svj. rata do povratka u Španjolsku i rada za pokret otpora prema nacizmu i fašizmu u cjelini.
Roman je koktel pustolovine, strasti, špijunaže, glamura i mode i kao takav je već sad klasik.
Dragi kolege forumaši, svi vi koji niste ovisnici o televizoru, a volite dobru knjigu, ovo je svakako knjiga za svaku preporuku.
Prekrasno i nadahnuto djelo, sa napomenom, da se dijelom radi o povijesnim ličnostima i istinitim događajima.
pera84, SveJug and goran9030 vole ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Knjiga za preporuku 20.04.23 16:34
Ovo delo su mi preporučili. Kažu da je knjiga kvalitetna