FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1648 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Ljubitelji dobrog zvuka 12.03.14 4:39
U vreme kada smo odrastali domaca audio tehnika je bila vrlo skupa a i zostajala je inostranim proizvodjacima.Uvozna tehnika je bila nepristupacna za vecnu , tako da su ljudi uglavnom svercovali iz Austrije ili Nemacke. Posto moji roditelji nisu imali nameru da trose novac na takve stvari, brat i ja smo se sami snalazili. Nabavili smo RIZ-ov receiver , koji je zaista bio odlican, a onda smo skupili pare za Tosca gramofon. Na kraju je moj brat prosvercovao kasetofon iz Austrije i tako smo kompletirali liniju negde 81ve. Moj brat samo sto nije dobio infarkt kad je cuo da su roditelji sve to poklonili nekome zajedno sa plocama. Mislim da je narednih par godina u svakom razgovoru spominjao taj RIZ-ov receiver i ploce koje je kupovao od dzeparca. Moram da priznam da je i meni zao tih stvari jer sam za njih ostao emotivno vezan. I danas obozavam da slusam muziku, a ono sto nisam mogao da imam u mladosti dao sam sebi oduska u poznim godinama.Da li danas RIZ i dalje radi i sta se desilo sa Toscom? Max na tebe racunam kada su u pitanju fotografije jer si za to neprevazidjen ekspert.
Zapravo je ova tehnika bila neuništiva ako se pazilo na nju tijekom korištenja. Nekako se ne sjećam da se to nije moglo kupiti u Yu. Ispravne Tosca gramofone imaju mnogi i danas!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 12.03.14 5:28
Moji roditelji su imali češki gramofon Supraphon, sličan ovome:
Još je negdje u podrumu, ali nije ispravan iz razloga jer sam ja nešto polomio kad sam bio malo dijete. Dali su mi da se igram s njim? Ne znam kako je to bilo moguće, a sjećam se nekih slika u magli.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 12.03.14 5:45
Prije Grundig televizora, imali smo jedan od RIZ-ovih modela, ali se njega slabo sjećam...
prije njega smo ispred c/b TV stavljali staklo u boji, ako se netko sjeća, to je bio izum stoljeća
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
vladimir Pukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 8075 ČLAN OD: : 2011-01-25
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 12.03.14 8:27
ISTI takav tv je imao I moj zastavnik. radio industrija Zagreb. bio je to dobar tv licenca telefunken.
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 12.03.14 10:19
tako je Vladimire, rađen je po licenci Telefunkena, ali je zato bio težak kao da su dijelovi iz Željezare Sisak, to nam je prvi TV da nije trebao onaj famozni stabilizator.
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 18.03.14 5:31
Secam se proklete nedelje. Bio je onaj cuveni nedeljni program a slika bleda. Nije cak ni stabilizator pomagao nego smo zamracivali sobu da bi gledali Zelepugina ili Pantica. Onda smo konacno kupili cudo tehnike EI B10. Vise nije trebao stabilizator a i TV se palio preko daljinca. Steta, samo par godina nakon toga, prekinuli nedeljom popodne...
Jozo Trklja Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 502 ČLAN OD: : 2013-02-27 Zagreb
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 18.03.14 15:26
Ljudi stvarno kad ovo gledam zapitam se kud je sve ovo otišlo mi smo na ove televizore gledali utakmice filmove svašta na tim gramofonima smo slušali glazbu a danas bez jebenog Koreanca ne mogu vidit vremensku prognozu kud li smo zabrazdili?
Delboy Džomba
BROJ POSTOVA: : 167 ČLAN OD: : 2013-03-14 DOB : 55 Uzice
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 22.03.14 18:03
Eeeeeeeeeeeeej , dobra stara vremena .Ove slike teraju suze na oci
Slobodan. Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 233 ČLAN OD: : 2014-04-28 DOB : 54 Vojvodina
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 03.05.14 13:48
Imao sam još jedan Marantz tuner, sada se ne sečam više modela, marantz zvučnike, Osim tunera i zvučnika imam još sve uz CD 5X player sony i zvučnike moje izrade. Postaviču i slike moje ''mojstrovine''
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 27.06.14 23:01
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
guster danijel Mladji Vodnik
BROJ POSTOVA: : 372 ČLAN OD: : 2014-04-06 DOB : 54 kostolac
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 03.08.14 11:40
Pero ne mozes da slusas dobru muziku bez kvalitetnog ozvucenja,a ti imas dobre zvucnjake .Drvene kutije su dobre za kvalitet zvuka .Ti drveni a jos oni od pre koliko godina su dobri, Ali tad nije bilo ovakve muzike da mozes svasta da cujes preko interneta.I ja volim opasno muziku da slusam.Ja imam neke Kvadro 5PLUS 1 i dobar vufer ali se cuje kao da si na nekom veselju a i kvalitetno.Ja sve preko interneta i radio i jutub.Ima neka stanica radio UB ,tu sve pustaju uzivo.Pozdrav
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 22.09.14 21:09
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
BEOGRAD Podporučnik
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 24.02.15 23:29
013gonzo (citat):
U jednoj garaži sam večeras uslikao (mobilni nema blic pa je loš kvalitet) ova tri muzička istorijska dela
Važno napomenuti sva tri RADE !!!
Na prvoj slici je Simfonija ili gresim?
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 24.02.15 23:33
BEOGRAD (citat):
Na prvoj slici je Simfonija ili gresim?
ne znam nije bilo nikakvih oznaka a domaćin, korisnik garaže je znao samo da su tu već .... Gore je radio a dole kada se otvori gramofon ali nije automatski, već se samo isključi kada ručica sa glavom dođe do sredine. Za ono vreme (početak 60'tih kako reče domaćin) vrhunac tehnike
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Pera-Sopot Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 244 ČLAN OD: : 2013-12-12 DOB : 65 Sopot Srbija
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 25.02.15 11:08
Ja obožavam te stare nosače zvuka,imam gramofon sa trubom na navijanje i ploče za njega,stare radio aparate,Kosmaj,Opereta,Melodija...televizor Orion iz koji je moj otac kupio kada sam imao par godina....od mlađih imam muzički stub RIZ sa kraja 80-tih,ludilo od zvuka,2x140 w preko dva njihova vrhunska zvučnika,Gorenje minilinija,ručno napravljen radio prijemnik....ma svašta ima tu,slikaću jednom prilikom kada budem raspoložen... Ali....moj kućni ljubimac je JukeBox Rock-Ola iz 1974. god. snage 2x120w isporučene preko 4 zvučnika. Brutalan zvuk uz obavezno pucketanje ploča....kada sam kod ploča,ako neko ima a ne trebaju mu singlice,tu sam da ih udomim na pravo mesto.
_________________ Svi smo mi ljudi,malo ko je čovek!
SveJug Kapetan I klase
VZ Medalja za VZ PV BROJ POSTOVA: : 4341 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Ljubitelji dobrog zvuka 25.02.15 11:41
Pera-Sopot (citat):
Ja obožavam te stare nosače zvuka,imam gramofon sa trubom na navijanje i ploče za njega,stare radio aparate,Kosmaj,Opereta,Melodija...televizor Orion iz koji je moj otac kupio kada sam imao par godina....od mlađih imam muzički stub RIZ sa kraja 80-tih,ludilo od zvuka,2x140 w preko dva njihova vrhunska zvučnika,Gorenje minilinija,ručno napravljen radio prijemnik....ma svašta ima tu,slikaću jednom prilikom kada budem raspoložen... Ali....moj kućni ljubimac je JukeBox Rock-Ola iz 1974. god. snage 2x120w isporučene preko 4 zvučnika. Brutalan zvuk uz obavezno pucketanje ploča....kada sam kod ploča,ako neko ima a ne trebaju mu singlice,tu sam da ih udomim na pravo mesto.
To je danas raritet . Posedujem i sam preko 200. Neke su iz sredine 60-ih.
_________________ Više ne krivim ljude koji me razočaraju, od sad krivim sebe što očekujem previše!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 01.03.15 1:41
Telekomunikacije Ljubljana (Iskra) model Soča 59 3D
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 01.03.15 3:40
U roditeljskoj vikendici ovo cudo i dalje radi. Kupljen pre nego sto sam se ja rodio i za divno cudo jedina stvar koja se pokvarila je konopac za biranje stanica.Sve lampe rade i danas . Juce pricao sa roditeljima i zadnji put kada su obilazili vikendicu koristili isti. Nekada se pravilo da traje, a danas jeftino ali svake 2-3 godine kupujes novo.
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 11.03.15 1:59
Pera-Sopot (citat):
Ali....moj kućni ljubimac je JukeBox Rock-Ola iz 1974. god. snage 2x120w isporučene preko 4 zvučnika. Brutalan zvuk uz obavezno pucketanje ploča....kada sam kod ploča,ako neko ima a ne trebaju mu singlice,tu sam da ih udomim na pravo mesto.
Svaka čast za ljubimca. Ja imam singlice, ali nemam juke box, pa ako si za razmenu...
Šalu na stranu, mašina je prva liga!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 11.03.15 4:03
PHILIPS STEREO 2623 iz 1979. Radio je na struju i baterije.
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 20.05.15 0:47
E sad si me našao Max. Onaj Sony iz gornjeg posta koji si imao "još u osnovnjaku" je bio predmet moje žestoke čežnje otprilike u istom uzrastu. Dakle rane teen godine, doba kada muzika ulazi u tvoj život. Zbog raznoraznih okolnosti nisam mogao da ga imam, što je verovatno pojačavalo moju želju. Tek, par godina kasnije, šansa se ukazala zahvaljujući rođaku koji je gastarbajterisao u Nemačkoj. Naručio sam baš takav (crven off course). By the way, magazin Time ga je uvrstio u listu 100 najpopularnijih gadgeta svih vremena. Elem, rođak se nije baš razumevao u tehniku niti u brendove pa se vratio sa jednim dugim modelom, koji uopšte nije bio Sony, što je mene u prvi mah strašno razočaralo. Međutim, već na drugi pogled pokazao se superiornim. Imao je radio, što je već bio napredak u odnosu na Sony. Bio je izrađen od daleko kvalitetnijeg materijala i čak bolje dizajniran. Npr. FF i REW dugmići su bili iznad koturića koji okreću kasetu i pritiskom na njih se aktivira elektromotor koji pokreće premotavanje. To mi je bilo strašno cool. I naravno, Dolby sistem i još ponešto. E, to je onaj mališa Toshiba KT pod brojem 4 u prethodnom postu. On je sa mnom prošao dobar deo vojnog roka i to inkognito jer su takve stvarčice, naravno, bile zabranjene u JNA. Kasnije ga je nasledio moj mlađi brat. Za ovaj post ručica sama kreće ka plusiću.
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 20.05.15 0:58
Sećanja sama naviru. Kada sam ga pustio u javnost, naglo mi je skočila cena među ljubiteljima i ljubiteljicama dobrog zvuka i dobre muzike. Prva prilika za masovnu promociju bila ja školska ekskurzija. Sećam se da smo u nekoj diskoteci negde na primorju bili nezadovoljni muzičkim programom, jer se pustao neki njanjavi Italo disco. Probali smo DJ-a da nagovorimo da zavrti neku našu kasetu, što je on, naravno, sa indignacijom odbio. Tada je moj drug Stole iz protesta nabio moju Toshibu na uši i producirao se po lokalu igrajući u svom ritmu kao sumanut. Mislim da je slušao kasetu sa albumom Sex Pistolsa, koji je u to vreme bio apsolutni hit u našem društvu.
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 20.05.15 1:14
A evo i anegdote iz JNA. Kada imaš walkman, No1 problem ti je sa baterijama. Brzo se troše, a ne možeš baš stalno da ih nabavljaš. Jednom prilikom smo činili grupu koja je trebala nešto da fizikališe na jednom izdvojenom objektu koji je čuvala straža. Trebalo je da prekopamo meki pojas koji je bio zaštićen video ćelijama ili kao se to već zove. Video ćelije su usmerene jedna prema drugoj, emituju IC zrake ili nešto slično, pa kada "neprijatelj" prođe kroz meki pojas, prekine kolo i aktivira alarm i tako straži automatski da uzbunu. Kako su u ta vremena jedini "neprijatelji" bili krtice, miševi, veverice i štatijaznam nešto što je svako malo davalo straži lažne uzbune. Zbog toga je taj sistem bio isključen. Elem, kopajući tako u zemlji naletimo na baterije koje su snabdevale sistem. Bile su vezane jedna za drugu kao kobasice. Jedan drugar koji se razumeo u te stvari identifikovao ih je kao nikl-kamdijumske, vrhunskei znatno trajnije od onih običnih koje smo kupovali i koristili za walkmene. Jedno šest komada završilo je kod njega u torbici i uz pomoć njegovog znanja i umeća naši walkmeni su su bili snabdeveni energijom do kraja vojnog roka.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 21.05.15 1:56
Mister Havana (citat):
Jedno šest komada završilo je kod njega u torbici i uz pomoć njegovog znanja i umeća naši walkmeni su su bili snabdeveni energijom do kraja vojnog roka.
I mi smo koristiki neke vojne baterije, velike četvrtaste crne, ne sjećam se za što su u stvari bile...
Drago mi je da sam ti malo pomogao da se prisjetio nekih stvari...
Nego, uz onu sliku s walkmanima je i kazeta U2 'War' koja se dijelila (a ne znam je li i kod nas tako bilo)... (Uz iPhone 6 je išao album U2 'Songs of Innocence'.)
Mister Havana Vodnik
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 22.05.15 0:39
Citat :
Nego, uz onu sliku s walkmanima je i kazeta U2 'War' koja se dijelila (a ne znam je li i kod nas tako bilo)... (Uz iPhone 6 je išao album U2 'Songs of Innocence'.)
Ne bih rekao da je tako bilo kod nas, ali se sećam da je krajem osamdesetih uz Varteksove Levi's farmerice išla neka kompilacija Parnog valjka na kaseti.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 30.05.15 22:40
BROJ POSTOVA: : 186 ČLAN OD: : 2013-11-11 DOB : 57 Zagreb
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 31.05.15 16:42
Čitavi vojni rok je prošao moj sanyo sa aktivnim zvučnicima(u svakom zvučniku još po tri baterije)Al sam se nakupovao baterija,sjećam se nekih zmaj,nisu bile loše.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Ljubitelji dobrog zvuka 11.09.15 23:36