FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Ulazak u krug vojne bolnice. 24.08.15 16:26
Dok sam obilazio vojnu bolnicu skoro me pregazio auto kod njene istočne kapije. Što je naj gore vozila su ulazila u krug bivše vojne bolnice na istočnoj kapiji iako je znakom zabranjen prolaz na tom mjestu. Ustvari pogledajte slike.
Ulijeću koooo kamikaze u krug vojne bolnice. Ne gledaju na postavljeni prometni znak ni na pješake i vozila koja im dolaze u susret. I onda se ja odlučio požaliti gradskim službama putem interneta. I od njih dobijem ovakvu sličicu.
Hitna... E šta sam tu noći i dana proveo... Dr Tomić, Gl sestra Ana, itd...
Hvala na fotki... Budi nostalgiju, predivni dani moje mladosti...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojna Bolnica Split 16.10.15 14:11
Bosna (citat):
Hitna... E šta sam tu noći i dana proveo... Dr Tomić, Gl sestra Ana, itd... Hvala na fotki... Budi nostalgiju, predivni dani moje mladosti...
Evo još jedne slike Vojne bolnice u Splitu. Lijevo od "Hitnog prijema" se nalazi ulaz ako se ne varam za posjete bolesnicima. Sada je bolnica izvani obnovljena, sjaji se koooo nova.
Otpilali su i one jablanove koji su rasli uz bolnicu.
Bosna Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2013-11-26
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 17.10.15 1:31
Ova fotka, lijevo od hitne, kada smo mi sanitetlije/regruti bili tamo, je bio poliklinički dio bivše VBS... Tu su se vršili uobičajeni pregledi i dijagnostika, (neležeći pacijenti).
A ova , veća zgrada iznad hitne je bolnički dio , odjeljenja: interna, kožno, ortopedija, otorinolaringologija...Međutim, koliko se sjećam nije bilo neurohirurgije, ginekologije i još nekih odjeljenja, pa su ta odjeljenja pacijenti, (i vojni i civilni osigurnici), imali u kc "Firule".¸
Moja malenkost je najviše provela na hitnoj, koja je bila najzahtjevnija,( turnusi, izuzetno teški slučajevi saobraćajke, povrede, infarkti i sl), ali je bilo, za nas vojnike i jako interesantno/dinamično, vrijeme je brzo prolazilo.
Inače preko puta nekadašnje manje zgrade poliklinike, ali više prema onom gornjem ulazu u bolnicu, bio je: "Vojno pomorski institut", i tu je služio jedan dio regruta koji nisu bili, sanitetlije, kao u VBS/ bolničari/med tehničari, znam da su tu ronioci npr. dolazili na liječenje...
Koliko se sjećam direktor bolnice je bio po činu, kapetan bojnog broda/što bi odgovaralo činu-pukovnika...
Mi smo, mislim na hitnu, primali uglavnom vojne osiguranike ili građanska lica na službi u JNA, izuzev, (čini mi se ponedjeljkom, kada smo mi bili glavna hitna pomoć za cijeli Split i šire, a ostalim danima su bile zadužene, "Firule"...
P.S. Inače, sami građani Splita, koji su dolazili kao pacijenti, predivni ljudi, prema nama regrutima , (znalo se dobiiti po koja kutijica cigara, Bogami i po koji dinarčić za kafu i slično...).
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojna bolnica Split 17.10.15 18:53
Bosna (citat):
Ova fotka, lijevo od hitne, kada smo mi sanitetlije/regruti bili tamo, je bio poliklinički dio bivše VBS... Tu su se vršili uobičajeni pregledi i dijagnostika, (neležeći pacijenti).
Tamo je to i danas, ništa se nije promijenilo.!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Vojna Bolnica Split 17.10.15 18:56
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 20.10.15 1:05
Bivša VBS, se nije puno promijenila, izuzev, radova na fasadi/stolarija i sl. Za razliku od drugih objekata bivše JNA , koji su, zbog znatnog smanjenja OS, u svim ex Yu republikama, (u odnosu na nekadašnju, glomaznu saveznu JNA), uglavnom promijenili funkciju, bolnice/ambulante su to ostale i dalje,uglavnom pod civilnom upravom...
Inače sam iz Sarajeva, pa kada se vrši uporedba između bivših: VBS u Splitu i VB Sarajevo, mislim, barem kada je sarajevska bivša VB u pitanju, (danas "Opća bolnica"), da su dio navika i discipline, nasljeđenih iz ex Yu, zadržale do danas. I danas su, barem u Sarajevu, sobe, hrana, briga o pacijentima, (barem je to moj osobni utisak), daleko na većem nivou u bivšoj vojnoj, nego u civilnoj, (Klinički centar Koševo)...Mislim da razlog leži u tradiciji, u naslijeđenoj disciplini, nekadašnjeg JNA osoblja, koje je te navike prenijelo i na mlađe kolege. Vjerujem da je takav slučaj i sa bivšim VBS,u odnosu na civilne "Firule"...
Inače , nekada glomazne kasarne: Splita, Sarajeva, Beograda, Zagreba...danas su u velikoj mjeri studentski centri, fakulteti, zgrade sudova, i x drugih namjena, izuzev dijela koji je ostao u službi O.Snaga, današnjih samostalnih ex Yu republika...
Pokušao sam potražiti, zasad neuspješno, nekoliko crno/bijelih fotki, iz vojničkih dana, u našim bijelim uniformama saniteta, (slikanih sa stražnjeg dijela VBS), prema moru... Ako uspijem naći, postaviću...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 19.06.17 23:42
Dio auto-kampa hotela Split, u pozadini lijevo vojna bolnica, oko 1970.
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 06.04.19 13:16
Vojna Bolnica Split 06.04.2019. god. uređuje se južna strana dvorišta, kosi se trava, obrezuju se masline, kupi se smeće... Nisam uspio viditi je li to radi vojska ili firma "Parkovi i nasadi".
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 20.10.19 9:12
Dok sam prolazio pokraj vojne bolnice u Splitu, preko ograde sam zapazio ovaj detalj. U vojnu bolnicu se uvodi plinovod. Naj jeftiniji izvor energije. Oni vojnici koji su "radili" u vojnoj bolnici u Splitu i ukoliko se ne mogu orjentirati na ovoj slici gdje je slikana to je O V D J E.
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 18.04.20 19:57
Evo danas 18.04.2020. god. oko 17:00 sati sam prošao kroz krug vojne bolnice u Splitu. I zatekao sam ovakvo stanje. Tu su postavili ovaj metalni kontejner i iz njega izlaze i ulaze osoblje bolnice maskirano komplet od glave do pete protiv virusa.
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 18.04.20 20:05
Prije onog kontejnera je netko i na ovu nadstrešnicu ovog parkirališta postavio poruku-parolu osoblju bivše vojne bolnice koja glasi: "Za dobrobit svih nas ne bojite se rada, zbog toga vas poštuju čuvari ovog grada".!!!
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 18.04.20 20:12
Za vrijeme jugoslavije gore na vrhu ovog puta i ove zelene ograde je bila kapija i vrlo rijetko se je otvarala za izlaz vozila i osoblja bolnice. Danas ulazi tko hoće i kad hoće.
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 18.04.20 20:15
Ovdje je područje odgovornosti Hrvatske vojske. Čak su i znak postavili. Vidi se sa desne strane. To je jedino područje unutar bivše vojne bolnice kojeg kontrolira vojska.
Naslov komentara: Re: Vojna bolnica Split/Visoka 23.02.23 14:49
23.02.2023. - barokomora u vojnoj bolnici u Splitu. Nekad je bila pod kontrolom JNA a iza JNA je pod kontrolom Hrvatske vojske. Evo par slika od danas...