- Pero™ (citat):
- Kemo, stvarno si specialac. Da imam kapu i da ne sedim, skinuo bi kapu i priklonio se.
Ja sam iz slovenije, a nisam stavio nijednu sliku karaule ili JNA objekta. A ti toliko, čak i znaš šta se tamo nalazi. Svaka čast.
Nema tu mnogo mudrosti; detaljna pretraga i kopanje po Internetu...od nekoliko poznatih pojmova pretragom pronaci nesto cega cesto nema, uz rizik da pronadjes nesto sto je vec neko na forumu pronasao
...
I to sve pretraziti na slovenackom jeziku, koji poznajem svega nekoliko fraza da izgovorim, uglavnom uspomena sa sluzenja JNA u Mariboru, i par kratkih boravka u tastovoj tazbini u Primorskoj (doduse, sve razumem i znam sve da procitam
)
da je lako, nije...malo stvari na netu je postavljeno na tanjiru; recimo, traziti karaulu, obicno rezultira plakatima za film Karaula
; onda se mora traziti pojmovima
stražnica, obmejna stražnica, opuščena karavla, bivša karavla, itd, plus naziv karaule ili mesta. Ali, posle 20 i kusur godina toponimi nisu isti, niti igde postoji zvanican spisak karaula JNA na jednom mestu...mnoge bivse karaule su u tekstovima oznacene nekim drugim toponimima. A treba se boriti i sa tim da Slovenci u tekstovima kao bivse karaule oznacavaju sve: i davno napustene JNA, i napustene posle 91, i stare italijanske, i stare jugoslovenske pre II sv.rata...iz celog tog miksa treba izdvojiti one koje treba prikazati na Forumu
Da ne odem puno u offtopic - po spisku iz Wikipedie, postoji u GO Ajševica - Nova Gorica karaula pod nazivom Rožna Dolina - tu je bio i granicni prelaz. Raspitujem se ja medju lokalnim stanovništvom gde je karaula (naravno, poznanike, nepoznata lica ne bih pitao da ne bi doslo do nesporazuma) - karaule u Rožnoj dolini NEMA
...nemoguce da niko u mestu koje ima nekoliko kuca, zgrada, firmi, i granicni prelaz, ne zna gde je bila karaula...dok mi nisu rekli da je karaula zapravo na Rafutu...
na mapi je Rafut neka dzungla, park, sta li...onda saznam da je Rafut zapravo kraj "preko grane" tj preko ulice i pruge sa italijanske strane, a da se mesto sa nase strane zove Pristava...udaljeno od Rozne doline toliko da presaltas 3 brzine iduci do tamo...Tri puta sam menjao 3 brzine i svaki put prosao pored (iza) karaule, a da je nisam video - nije tipski gradjena da bih je prepoznao sa ulice.
Kad sam saznao gde je zapravo (u njoj se sada planira postavka muzeja sverca, tihotapstva
), bio sam daleko i od Rožne, i od Slovenije; tako da je forum ostao uskracen za autorsku fotografiju bivse karaule Rožna Dolina, tj Rafut, tj Pristava
Ovo je samo jedan od primera licnog istrazivanja, za tastaturom je dugotrajnije i daje malo rezultata...
ps. sa karaulom Solkan iz istog GO sam imao vise srece - nasao iz drugog puta...