FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Aerodrom Petrovec Skopje

Go down 
+9
cvrle61
cedo1951
topalovicdj
Matrix
zokika
Max Blitz
saban
dpuric
avijacijaMKD
13 posters
AutorPoruka
avijacijaMKD
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 3
ČLAN OD: : 2013-08-16
M(j)esto Skopje

Aerodrom Petrovec Skopje Empty
KomentarNaslov komentara: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime17.08.13 22:50

Zdravo svima.
Vidim da niko nije otvorio temu za aerodrom Petrovec pa ovaj topic neka bude pocetak.
Sjecam se da u zgradu gde je moj deda zivio (bio je nositelj borbene spomenice iz drugog svetskog rata, inace je bio artilerac) bila si tri pilota. Nazalost sjecam se imena samo na Vrankic Ilija koi je nakon raspada Yu otiso u Hrvatskoj, ostali su bili jedan slovenac i jedan srbin...nadam se da moj prijatelj iz ABG Lovre moze dopuniti ovu temu

avijacijaMKD: komentar modifikovan dana: 17.08.13 23:07; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Pravna Služba Pravna Služba
BROJ POSTOVA: : 3438
ČLAN OD: : 2012-10-22
DOB : 58
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime17.08.13 23:00

[You must be registered and logged in to see this link.], moram da Vas upozorim da vas post nije u poptunosti sa pravilima foruma koji je inace nepolitican. U postavljenom snimku postoje odredjene politicke kvalifikacije sto nije dozvoljeno.
Na vrh Go down
saban
Vodnik
Vodnik
saban

BROJ POSTOVA: : 431
ČLAN OD: : 2011-06-15

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime20.11.13 11:47

[You must be registered and logged in to see this image.]

Na vrh Go down
saban
Vodnik
Vodnik
saban

BROJ POSTOVA: : 431
ČLAN OD: : 2011-06-15

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime20.11.13 11:59

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime20.01.14 12:09

Na vrh Go down
zokika
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 607
ČLAN OD: : 2013-10-10
DOB : 67
M(j)esto SG - SLO

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime20.01.14 21:24

Mislim, da sam na jednoj temi več pisao o tome:
Na aerodromu Petrovec sam bio u aprilu 1977. Tada su nas 26 instruktora vožnje u Kovinu odredili da idemo u FAP Priboj. Tamo smo zadužili 25 FAP-ova 1314 (jedan instruktor je bio rezerva) i vozili smo jih u Petrovac. Tada se je tamo formirala neka jedinica, koliko smo saznali neka raketna jedinica u sklopu RV i PVO. Možda neko na forumu zna nešto više o tome. 
Kad smo stigli u Petrovac, tamo su več bila vozila TAM u ograđenom prostoru sa stražom. Posle parkiranja vozila imali smo i slobodno vreme, da se malo razgledamo po aerodromu. Neki smo brzo uspostavili stik sa pilotima i malo porazgovarali o njihovom radu. Dosta su nam obrazložili šta i kako se radi na aerodromu.
A bili smo i malo iznenađeni, jer smo tamo sreli trojicu naših kolega iz Kovina. u međuvremenu so utišli u prekomandu u Petrovac i bili vozači u vojnoj policiji
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime21.01.14 2:52

Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
Matrix

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
BROJ POSTOVA: : 2369
ČLAN OD: : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime17.04.14 23:39

Petrovec je bio kao i Krivolak,danju vrućine a noću hladnoće.Zimi da ni ne pišem jer onaj tko je tamo služio znao je da su piste uvijek morale biti spremne za letove aviona.Tu sam prvi put i vidio MIG-ove 29-tice u uzdizanju i spuštanju.Tad je to izgledalo kao fantazija a taman je bio u trendu ovaj lola sa ovim filmom,Ray Bankama,GPZ-om i naravno letačkom pričom,nezaboravan detalj.

topalovicdj
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2014-07-14

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime21.07.14 21:55

bio na letelistu od marta 70 do aprila 71 u 98ab.Imali F-84G,F-86D,T-33 kurire za vezu.Inace smo bili gosti na aerodromu a domicilan je bio avio puk sa CL-13.Kasnije smo dobili J-21 Jastreb a puk L-12/21f13/
pozdrav Djordje
Na vrh Go down
cedo1951
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2015-12-27
M(j)esto novo selo /loznica

KomentarNaslov komentara: petrovec skoplje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime27.12.15 15:42

Trazim drugove iz generacije 1970/71 iz jedinice rv pvo. Komandir nam je tada bio kapetan Z.Pavlovic.
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime27.12.15 15:58

[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Na vrh Go down
cedo1951
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2015-12-27
M(j)esto novo selo /loznica

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime28.12.15 16:38

drugovi kragujevcani: Petrovic Slobodan[ prosvetni radnik]  Milovanovic M [mas- inzinjer]  Makedonci: Petrov Risto ,  Zivko T:  Hrvati: Kastmiler Viktor, Sikic Josip[sreli smo se u Essenu1989]  Loznicanin : Stevanovic Slobodan [pravnik] i ostali!!!!
Na vrh Go down
cvrle61
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2016-01-27

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime27.01.16 20:02

Krajem decembra 1980 dosao u cetu veze kapetana Vasica. Iznad nas bila ceta VOJIN. Malo bili u zgradi aerodroma, a posle dezurali u brdu pod zemljom  desetak km od Petrovca. Secam se kuvara tako smo ga zvali koji je kuvao kafe i vozio nas  u centar veze. Pribisica iz Zrenjanina, koji je samnom isao na takmicenje u BGD i Sombor. Mislim  da je bio porucnik Ristovski koji je dosao negde u Julu iz Marsal Tito i sve nas malteretirao iako smo  bili stare kuke. Par predivnih starijih vodnika i sifrera, Jovanovica i dr cijih se imena ne mogu setiti.
Na vrh Go down
dpuric
Kapetan
Kapetan
dpuric

JM10 JM
M(j)esto Kraljevo

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime27.01.16 20:28

[You must be registered and logged in to see this link.], dobro dosao na forum!
Na vrh Go down
maxim.69
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 42
ČLAN OD: : 2016-03-28

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime11.04.16 1:12

Matrix (citat):
Petrovec je bio kao i Krivolak,danju vrućine a noću hladnoće.Zimi da ni ne pišem jer onaj tko je tamo služio znao je da su piste uvijek morale biti spremne za letove aviona.Tu sam prvi put i vidio MIG-ove 29-tice u uzdizanju i spuštanju.Tad je to izgledalo kao fantazija a taman je bio u trendu ovaj lola sa ovim filmom,Ray Bankama,GPZ-om i naravno letačkom pričom,nezaboravan detalj.

na krivolaku sam bio, dok sam bio na obuci u vranju (bojevo gadjanje), i secam se tih hladnih noci i vrelih dana, bio je august.. a na petrovcu sam bio kada sam vec bio u prekomandi u vojnoj bolnici u skopju, i gledao sam te iste migove 29 u poletanju i sletanju, tada su bili novi... tu smo dosli kao na neku vezbu jedan dan.. tj stajali sa strane sa radio uredjajima i posmatrali... a inace su piloti vrlo cesto dolazili kod nas u bolnicu.. secam se i one sedmorice pilota koji su poleteli u aremniju sa petrovca (nosili humanitarnu pomoc) i svi izginuli pred samo sletanje u jerevanu, taj dan su svi bili kod nas u bolnici, i na vece su poleteli na svo poslednji let, da bi mi sutradan culi da su poginuli...

a to su bili ovi piloti:

inace ovaj spomenik na slici je podignut njima u cast u glavnom gradu aremenije jereveanu, jedino sto na ploci pise da se radi o srpskim pilotima, a radi se o jugaslavenskim pilotima zasto je tako napisano ne znam... to je bilo 11. 12. 1988.

Natovaren sa 10,8 tona humanitarne pomoći koja je među prvima trebalo da bude dopremljena teško stradalom narodu Armenije, vojni transporter AN 12 poleteo je sa skopskog aerodroma “Petrovec”, u noći tragedije. Srušio se na dvadesetak kilometara od Jerevana. Očevici ove nesreće posvedočili su da su na mestu gde se “andonov” srušio, zatekli “strašne slike nesreće”. Izveštači su preneli porodicama, jugoslovenskoj državi i Ratnom vazduhoplovstvu zahvalnost i izraze najdubljeg saučešća od najviših zvaničnika ondašnjeg Sovjetskog Saveza.
Vojna komisija iz Beograda, koja je istraživala ovu nesreću, zaključila je da su “okolnosti bile takve da se nesreća nije mogla izbeći”
Posmrtni ostaci sedmočlane posade sa moskovskog aerodroma “Šeremetjevo” ispraćeni su uz najviše vojne počasti. Tako ih je dočekao i Beograd. Uz prisustvo velikog broja građana, vojnih i državnih zvaničnika stradali su sahranjeni na Bežanijskom groblju.

maxim.69: komentar modifikovan dana: 11.04.16 16:49; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime11.04.16 3:00

Mozda je neka greska do kompjutera ali, ovo ja vidim na slici:

Koliko ja znam ovo je poznati transeksualac "Alexis" (rodjena kao Robert) Arquette.

pera84: komentar modifikovan dana: 11.04.16 3:13; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
maxim.69
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime11.04.16 3:09

Na kraju smo pored Ećmiadzina obišli i spomenik podignut jugoslovenskim pilotima koji su poginuli dopremajući humanitarnu pomoć jermenskom narodu posle razornog zemljotresa 1988g.  Svih sest članova posade je poginulo, a jermenski vajar je za spomenik koristio  i delove srušenog aviona.  Upalili smo sveće, očistili spomenik... bilo je dirljivo.

[You must be registered and logged in to see this link.]

jedino u ovome textu pise sest pilota, verovatno clanovi te ekipe nisu znali da ih je sedam poginulo..

znaci vise nego siguran...

maxim.69: komentar modifikovan dana: 11.04.16 16:37; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
pera84
Podpukovnik
Podpukovnik
pera84

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 6178
ČLAN OD: : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime11.04.16 3:20

Maxime, poslao sam ti PP da ne razvodnjavamo temu.
Na vrh Go down
maxim.69
Gušter
Gušter

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime11.04.16 16:38

video sam, pogledaj sada...ubaco sam ponovo, ali kod mene je i prvi put bilo kako treba...
samo da dodam da ovde ima cela tema posvecena tome:

[You must be registered and logged in to see this link.]
Na vrh Go down
exliberal
Gušter
Gušter

ČLAN OD: : 2017-01-22

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime23.01.17 20:51

Nekad davno....poslije zemljotresa u skoplju moj pokojni stic je bio tehnicki komadant aerodroma, kasnije je poslat po hitnoj naredbi u penziju zajedno sa cijelom komadom , navodno je doslo do nekog incidenta izmedju njega i nekih politickih komesara. Nije nikad do kraja objasnio sta je bilo ali nisu poslati na vojni sud nego su ih samo penzionisali ( penzionisan kako pukovnik)
znam da mi je pricao da je buduci general Tus kod njega polagao za majora ako se nevaram
Na vrh Go down
Boris1971
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2020-11-07

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime07.11.20 22:01

Pozdrav svima, ja sam bio zadnja generacija septembarac prije raspada YU i JNA jako lepe uspomene me vezuju za Skoplje i Petrovac, bio sam BUV baterija za upravu vatrom, to je bio KUB M raketni vod, onda je bilo cupavo ali godinama samo lepe uspomene ostaju, kapetan nam je bio Masic Hamdija, ako ima nekog iz nase generacice bas bi mi bilo drago da se cujemo
Na vrh Go down
zokika
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 607
ČLAN OD: : 2013-10-10
DOB : 67
M(j)esto SG - SLO

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime07.11.20 22:13

Boris1971 (citat):
Pozdrav svima, ja sam bio zadnja generacija septembarac prije raspada YU i JNA jako lepe uspomene me vezuju za Skoplje i Petrovac, bio sam BUV baterija za upravu vatrom, to je bio KUB M raketni vod, onda je bilo cupavo ali godinama samo lepe uspomene ostaju, kapetan nam je bio Masic Hamdija, ako ima nekog iz nase generacice bas bi mi bilo drago da se cujemo
U aprilu 77 smo dovezli 25 FAP 13/14 iz Priboja u Skopski Petrovac - aerodrom. Tada se formirala raketna edinica na tom aerodromu i za te potrebe smo dovezli kamione.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Petrovec Skopje   Aerodrom Petrovec Skopje Icon_minitime

Na vrh Go down

Aerodrom Petrovec Skopje
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Skopje, farma Petrovec, 1984/1985, VP 8410
» Skopje, VP 4466/11b 09.88. - 06.89
» Kasarna Gjorče Petrov Skopje
» Skoplje kasarna Maršal Tito
» Skopje 1982/1983, vezista