Dugo već nitko nije od forumaša bio u ovoj temi, pa se osjećam kao " uljez ".
Moja žena je prije 4 godine oboljela od maligne bolesti, pa je nakon završetka medicinske propisane terapije, ( kemoterapije i zračenja ), odlučila na nagovor osoba kije su imale slične bolesti, promjeniti način prehrane.
Stoga je nabavila knjigu " Sveta Hildegarda i hrana kao lijek - namirnice i recepti ".
O čemu se radi. Pokušat ću ukratko objasniti.
Sveta hildegarda je bila redovnica iz Bingena u Njemačkoj, poznata je i prepoznata kao jedan od najvećih umova svog doba, a u svojim spisima među ostalim, pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice,a njezina su otkrića i danas, 800 g. kasnije vrlo aktualna.
Npr. Wighard Strehlow, dokktor kemije, i jedan od najvećih poznavatelja Hildegardine medicine koji već 25 god. primjenjuje njene recepte, pa i savjete u medicini i prehrani, u navedenoj knjizi je prikupio sve njezine recepte i savjete.
1. dio knjige se bavi posebnom ljekovitom snagom hrane, te opisuje korisna ali i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica koje mi kao ljudi svakodnevno unosimo u organizam: voća, povrća, žitarica, mesa, ribe, začina, napitaka i sl. a tu se i nalaze još i mnogobrojni svajeti o bilju, njihovoj primjeni i uzgoju.
Autor prenosi i stav sv. Hildegarde prema sirovoj hrani, zelenom i nedozrelom voću i povrću, te nabraja i opisuje namirnice koje Hildegarda ubraja u " kuhinjske otrove".
U 2. dijelu knige nalazi se više od 300 recepata koji se temelje na med. i kulinarskim savjetima sv. Hildegarde, a koje imenovani dr. Strehlow iz njezinih sačuvanih spisa sabrao i na praktičan i prikladan način uobličio suvremenom čovjeku nazvavši ih jednostavno . " Hildegardina kuhinja ".
Dakle, moja supruga je prihvatila sve savjete iz navedene knjige, promijenila u cijelosti svoj način prehrane, strogo se drži uputstava iz navedene knjige, i za sada, hvala Bogu, nema povratka bolesti.
U nas U RH knjiga sa dostavom na kućnu adresu stoji oko 18,50 EUR-a