FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
Zaista neznam koju ideju sam ti mogao dati-ako ti je ideja da me posaljes na 7 days outdoor activity-nema frke imam pribor za pecanje
Nova tema pod RAZNO. Koji stil prakticiraš u pecanju?
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
milutins Kapetan
Jubilarna Medalja 7 g. Znacka PV BROJ POSTOVA: : 3253 REPUTACIJA : 90 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 59
Naslov komentara: Re: Pecanje 13.03.13 22:35
Negdje napisah -jednokrevetni stil-pecanje nije to za mene,nema tu dovoljno adrenalina a niti fer igre-svaki sport mora da bude istovremena i sportska utakmica izmedju (u ovom slucaju ribolovca i ribe)-zasnovana na principu fair play-a
dojran Zastavnik I klase
BROJ POSTOVA: : 996 REPUTACIJA : 24 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 57 Zagreb
Naslov komentara: Re: Pecanje 23.03.13 10:54
Pitanje za SVE! Kako uhvatiti cipla sa ribolovnim priborom.....štapom? Izluđuju me!!!!!!
Minolovac Desetar
Značka PV BROJ POSTOVA: : 290 REPUTACIJA : 45 ČLAN OD: : 2013-03-09 DOB : 60 Zagreb
Naslov komentara: Re: Pecanje 23.03.13 11:49
Moj stari je cipla zvao riba s fakultetom. Osim podlih načina (rampinavanje) vidio sam da ciple dižu na kuglice kruha, bez olova. Normalno i bez štapa, samo na najlon. Ponavljam VIDIO jer nikad nisam bio uspješan ribolovac. I imate pravo, to nije fer sport. Homo sapiens, najsavršeniji mozak u prirodi biva nadmudren od jedne male bezobrazne Ihtije vulgaris
purger GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4446 REPUTACIJA : 557 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 55 ZAGREB
Pitanje za SVE! Kako uhvatiti cipla sa ribolovnim priborom.....štapom? Izluđuju me!!!!!!
U pravilu se može ali vrlo teško U svakom slučaju najbolji način je pahulja kruha i vaser kugla.
Stazio GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5098 REPUTACIJA : 567 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 53 HN
Naslov komentara: Re: Pecanje 23.03.13 11:57
Za cipole/ciple "jež" (više udica umotanih u njesku) ili trokraka udica i "njeska" od tijesta ili hleba, bez olova a kažu da je bolji osjećaj bez štapa. Nisam ni ja neki ribar, ali se družim sa njima.
Stazio: komentar modifikovan dana: 23.03.13 21:45; prepravljeno ukupno 1 puta
dpuric GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3444 REPUTACIJA : 564 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 54 Kraljevo
Naslov komentara: Re: Pecanje 23.03.13 12:49
Slazem se sa Milutins-om . Za mene je pecanje monotona stvar. Ribarenje (sa mrezama ) i nekako...
dojran Zastavnik I klase
BROJ POSTOVA: : 996 REPUTACIJA : 24 ČLAN OD: : 2013-01-08 DOB : 57 Zagreb
Naslov komentara: Re: Pecanje 28.03.13 8:14
Paaaa....zna se tko ide u ribolov
lacoš Kapetan I klase
znacka PV BROJ POSTOVA: : 4005 REPUTACIJA : 16 ČLAN OD: : 2012-12-07
Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4446 REPUTACIJA : 557 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 55 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Pecanje 19.05.13 22:30
Evo možeš tu stavit
alexandar GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4587 REPUTACIJA : 619 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 19.05.13 22:49
Vala ce biti i za ovde .......samo polako
Naslov komentara: Re: Pecanje 19.05.13 22:55
Zemunac Vodnik
Znacka PV BROJ POSTOVA: : 410 REPUTACIJA : 15 ČLAN OD: : 2013-07-19 Zemun
Naslov komentara: Re: Pecanje 04.09.13 8:23
....Dragoljub Kovačević izvukao je juče iz Save soma dugog 2,2 metra i teškog više od 100 kilograma. Ovaj iskusni ribolovac je na reci nedaleko od Beogradskog sajma samo u poslednja dva meseca upecao još tri riblja čudovišta: dva soma od po sto i jednog od 57 kilograma.....
Da ..... svetlije je boje. Inace je bas grdosija , moze da ide samo u SAPUN
Zar se to ne jede?
Naslov komentara: Re: Pecanje 07.09.13 20:23
Ja sam čuo kod ovako velikih samo rep. Svaki šaran iznad dvije kile je masan a kakav li je tek ovaj som mislim da Aco dobro kaže.
Stazio GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5098 REPUTACIJA : 567 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 53 HN
Naslov komentara: Re: Pecanje 08.09.13 0:04
Kod morske ribe veličina obično nije problem, kod mnogih se vrsta veličina čak više cijeni. Kako bi dobro prošla ovolika tuna, sabljarka ili gof.
Naslov komentara: Re: Pecanje 08.09.13 15:14
Uf,uf,uf..... Da ti odmah i odgovorim novčanom kaznom da se smrzneš (mislim na RH)
Naslov komentara: Re: Pecanje 10.09.13 23:39
Da , verovatno je kod morske ribe drugacije nego kod recne! Ja nisam imao prilike da probam meso ovolikih somova, ali iz iskustva drugih sam saznao da nisu "naj". Zato i mislim da je za "sapun" Inace meso soma nije masno! A ovaj od 120kg. bi trebao da ima oko 45-50godina!(po nekim proracunima, jer se smatra , potvrdjeno je , da u nekim srednjim uslovima som od 80kg. treba da ima 35godina) Najlepsi su oni koji se i najcesce love, a to su primerci oko 8 , 9 , ...do 10 kg.
Inace prica se da je najveci som ulovljen u bivsoj YU , bio tezak 208. kg , i ulovljen je u Apatinu 1958.godine.
A ovo je "ovekovecena" fotografija iz mesta Starcevo kod Panceva. 1964 godine je ulovljen som od 120kg. Kaze prica da su morali da ga nose u Beograd na vagu, posto u mestu nije postojala vaga koja meri vise od 100 kil'a Ulovili su ga otac i sin , Mavro i Franjo Blazenic , stari dunavski alasi iz tradicionalne alaske familije!
SveJug Poručnik
Medalja za VZ Znacka PV BROJ POSTOVA: : 2977 REPUTACIJA : 38 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
A ovo je "ovekovecena" fotografija iz mesta Starcevo kod Panceva. 1964 godine je ulovljen som od 120kg. Kaze prica da su morali da ga nose u Beograd na vagu, posto u mestu nije postojala vaga koja meri vise od 100 kil'a Ulovili su ga otac i sin , Mavro i Franjo Blazenic , stari dunavski alasi iz tradicionalne alaske familije!
alexandar, ovo je bilo interesantno procitati!!!
Cuo sam kao dete za taj veliki ulov. Starcevo je malo podaleko od Dunava i nisam znao da je bilo alasa u to selo. To kazem jer sam jedan kraci period stanovao tamo.
Alasi su bili u Ivanovo (malo juznije od Starceva) koji se nalazi do samog Dunava (tu sam naucio da plivam ) i pretezno kada se kupovala riba, islo se u Ivanovo. Inace je u Ivanovo bila poznata kafana "Kotlic". I kako i ime kaze, poznata po ribljim specijalitetima. Nazalost posle smrti vlasnika njegov sin nije uspeo da nastavi sa isto tako uspesnim radom pa se pre par godina zatvorila.
Ako hoces posalji mi izvor informacije o gore napisanom ulovu. Inace sam jako ukusnu somovinu jeo u restoran "Ponton", za koje predpostavljam daznas gde se nalazi.
Pozdrav
Pozdrav
Naslov komentara: Re: Pecanje 11.09.13 10:50
Citat :
Ja nisam imao prilike da probam meso ovolikih somova, ali iz iskustva drugih sam saznao da nisu "naj". Zato i mislim da je za "sapun"
I ja sam uglavno čuo takve priče a iskustva sa večim somom od 4kg nemam. E sad što je istina trebali bi čut zaista iz prve ruke.
lacoš Kapetan I klase
Ja sam čuo kod ovako velikih samo rep. Svaki šaran iznad dvije kile je masan a kakav li je tek ovaj som mislim da Aco dobro kaže.
Neznam Purger gdje si lovio šarane,probaj na Dunavu,pa da vidiš da i onaj od 10 kg nema masti.Nema mu u Dunavu odmaranja pa da se osali i odeblja.Meso mu je crveno ko kod lososa.
Naslov komentara: Re: Pecanje 11.09.13 11:30
U pravilu već dugo ne lovim na jezerskim i riječnim vodama a kada sam i lovio bilo je to uglavnom na sportsko komercijalnim vodama a u večini slučajeva konzumiram one ulovljene u konzumu,metrou,kauflandu....i ostalim lovnim područjima
lacoš Kapetan I klase
U pravilu već dugo ne lovim na jezerskim i riječnim vodama a kada sam i lovio bilo je to uglavnom na sportsko komercijalnim vodama a u večini slučajeva konzumiram one ulovljene u konzumu,metrou,kauflandu....i ostalim lovnim područjima
Čudno, a u najboljim si ribolovnim godinama
Zemunac Vodnik
Znacka PV BROJ POSTOVA: : 410 REPUTACIJA : 15 ČLAN OD: : 2013-07-19 Zemun
Najbolji način da sve masno iskapa,dobar pac barem 24h i san snova od okusa!
Igrao sam jedne godine u Biogradu na peškariji tombolu,ono zubatac od 15 kg visi i svi kupuju tombolu za 10 kuna pa koga izvuku dobije ribu.Poslija ja pitam domačine što bi stom ribetinom,kako bi je spremili da je dobijem.Veli meni domačin idi ti kupi još koju tombolu pa ako je dobiješ nečemo je sigurno bacit,jer ima sto načina kako se da pojest.Nažalost nije bilo sreće
Naslov komentara: Re: Pecanje 11.09.13 12:19
Važno je sudjelovat....
lacoš Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pecanje 11.09.13 12:25
Važno je sudjelovat.... a i nešto pojesti
Cuo sam kao dete za taj veliki ulov. Starcevo je malo podaleko od Dunava i nisam znao da je bilo alasa u to selo. To kazem jer sam jedan kraci period stanovao tamo.
Alasi su bili u Ivanovo (malo juznije od Starceva) koji se nalazi do samog Dunava (tu sam naucio da plivam ) i pretezno kada se kupovala riba, islo se u Ivanovo. Inace je u Ivanovo bila poznata kafana "Kotlic". I kako i ime kaze, poznata po ribljim specijalitetima. Nazalost posle smrti vlasnika njegov sin nije uspeo da nastavi sa isto tako uspesnim radom pa se pre par godina zatvorila.
Ako hoces posalji mi izvor informacije o gore napisanom ulovu. Inace sam jako ukusnu somovinu jeo u restoran "Ponton", za koje predpostavljam daznas gde se nalazi.
Pozdrav
Da ne spominjem izvore, pojedinacno, mislim da ce ti biti dovoljno da ukucas u pretragu .........najveci som iz Starceva ili samo som iz Starceva . Videces bar 5 mogucih portala u kojima imas tu pricu (ili bar slicnu....) A moze ti pomoci i opcija pretraga prema slici
Verujem da su to sve lepe uspomene koje spominjes I ja ih imam dosta , od kada znam za sebe i od kada uopste pamtim dogadjaje iz svog zivota , secam se ribolova . Kao ona prica "prvi put sa ocem na jutrenje", ja bih mogao reci "....na pecanje" i uvek se rado setim tih dana
pera84 GENERAL PUKOVNIK Moderator
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 4535 REPUTACIJA : 682 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Pecanje 12.09.13 3:57
Aco, volio bih da podijelim misljenje s tobom, al' ne mogu. Moj otac je imao svoju teoriju po kojoj ribe cuju, vide, mirisu i osjecaju ribara na puskomet. Vodio je prilazio ko "navy seal", a sacuvaj boze da se zapali vatra, glasno govori.....dise. Prvi put me je poveo kad sam imao sest godina. Bambusov stap, plutani plovak i skakavac na udici. Ih, moje srece. Na zalost, sreca ne traje zauvijek. Posle nekoliko bezuspjesnih "kontri", zakacio sam nekakvu crvenperku i poceo da vicem: tata, tata, tata, riba, riba, riba..... Otac je bez rijeci prisao i razvalio mi takvu samarcinu da sam ispustio i stap i ulov. Naravno, to nije pomoglo da se prestanem dernjati, naprotiv. Tako se neslavno zavrsio moj "prvi put s ocem...". Pokupio je stvari i vratili smo se kuci.
Isli smo jos mnogo puta zajedno, vracali se nekad s ulovom, nekad bez. Al' kad se sjetim onog prvog puta, cini mi se da jos osjecam kako mi usi zvone.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24335 REPUTACIJA : 657 ČLAN OD: : 2012-10-30
Otac je bez rijeci prisao i razvalio mi takvu samarcinu da sam ispustio i stap i ulov. Naravno, to nije pomoglo da se prestanem dernjati, naprotiv. Tako se neslavno zavrsio moj "prvi put s ocem...". Pokupio je stvari i vratili smo se kuci.
Isli smo jos mnogo puta zajedno, vracali se nekad s ulovom, nekad bez. Al' kad se sjetim onog prvog puta, cini mi se da jos osjecam kako mi usi zvone.
Mislim da ti je otac dao dobru lekciju kako se NE odgaja dijete. Nažalost (ili na sreću) mogao bih i kod svog starog naći nekih sličnih stvari, pa sad (uspješno) primjenjujem suprotno od onog kako je on znao reagirati. Osobito kod tako nevažnih stvari kao što je ribolov. Valjda treba biti razonoda i druženje u prirodi, a ako se nešto ulovi, dobro se ulovi, a ako ne, opet dobro. Jedino ako vam je tadašnja situacija bila takva da je bilo jako važno uloviti ribu za prehranu. Inače ne opravdavam nimalo, a i ne razumijem se u riječni ribolov, pa ne znam treba li se baš tako hodati po jajima dok se lovi riba. Na moru najčešće ne. Teba bit tiho i ne lupati kad se lovi noću riba ostima u plitkom 'pod sviću'.
lacoš Kapetan I klase
Aco, volio bih da podijelim misljenje s tobom, al' ne mogu. Moj otac je imao svoju teoriju po kojoj ribe cuju, vide, mirisu i osjecaju ribara na puskomet. Vodio je prilazio ko "navy seal", a sacuvaj boze da se zapali vatra, glasno govori.....dise. Prvi put me je poveo kad sam imao sest godina. Bambusov stap, plutani plovak i skakavac na udici. Ih, moje srece. Na zalost, sreca ne traje zauvijek. Posle nekoliko bezuspjesnih "kontri", zakacio sam nekakvu crvenperku i poceo da vicem: tata, tata, tata, riba, riba, riba..... Otac je bez rijeci prisao i razvalio mi takvu samarcinu da sam ispustio i stap i ulov. Naravno, to nije pomoglo da se prestanem dernjati, naprotiv. Tako se neslavno zavrsio moj "prvi put s ocem...". Pokupio je stvari i vratili smo se kuci.
Neznam gdje ste to pecali i zbog čega si morao biti toliko miran.Iz mog iskustava riba nije baš toliko plašljiva,i obićno ima teritorij na kojem se zadržava(som,smuđ,šaran,klen),a ova druga bijela riba i nije važna kao ta crvenperka koju si ulovio.Ona je samo u prolazu,ode a dođe druga pa joj buka ne smeta.Jedino ako je buka kontinuirana tad sigurno nema ribolova.Slažem se s Maxom za postupak tvog oca,nije baš neki postupak.Ja nagovaram svog sina i mamim ga neznam sa čim da krenemo na pecanje,ali neide.Nekad nije bilo kompjutera i drugih elektronićkih ludorija pa je pecanje bilo jedno od malobrojnih mogučnosti uživanja.
Naslov komentara: Re: Pecanje 12.09.13 12:32
O odgojno vaspitnim mjerama neću ali nadovezat ću se jednim čistim primjerom da li ribe čuju tj da li su osjetljive na buku ili slične podražaje. Jedna vrsta ribolova je i takozvani podvodni ribolov (ipak najčešći na moru). Svaki podvodni ribolovac nikad neće susrest ribu kao jedan običan ronilac koji nema pušku! Tijelo podvodnog ribolovca odašilje sasvim drukčije zvukove počevši od odkucaja srca zbog određene doze adrenalina tj. uzbuđenja! Riba jednostavno osjeti! Puno puta sam to čuo u razgovoru sa podvodnim ribolovcima i definitivno sam uvjerenja da u tome nešto ima!
lacoš Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pecanje 12.09.13 12:43
Slažem se Purger sa tobom,podvodni ribolov je daleko nešto drugo od pecanja,ma kako popit gemišt do si pod vodom
Slažem se Purger sa tobom,podvodni ribolov je daleko nešto drugo od pecanja,ma kako popit gemišt do si pod vodom
Vrlo jednostavno!U boce od kisika staviš gemišt!
Dok u bocama ima gemišta ribama niko nemože ništa
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24335 REPUTACIJA : 657 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Pecanje 12.09.13 21:47
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 08.03.14 4:43; prepravljeno ukupno 1 puta
avgust85 Gušter
BROJ POSTOVA: : 22 REPUTACIJA : 0 ČLAN OD: : 2012-10-20 DOB : 54 Makedonija
Naslov komentara: Re: Pecanje 08.11.13 15:56
Leto 1986-te,bio sam k-dir straze u kasarni u Obrenovcu.Na strazi,u patroli dva gustera junske klase,netom posle date zakletve.Popodne dovode sa puskama na gotovs civila,uhapsili ga na Savi,covek pecao.A nije bio civil,bio je kapetan,na sluzbi u kasarni,usao covek normalno na kapiju,otisao da peca...ali ga gusteri nisu poznavali,badava im objasnjavao ko je,momci postupili po onome kako su bili pripremljeni za strazu!
East&West Poručnik
Prva Petol(j)etka Prim(j)eran Vojnik BROJ POSTOVA: : 2575 REPUTACIJA : 191 ČLAN OD: : 2012-11-06 DOB : 65 BG-RU
Naslov komentara: Re: Pecanje 13.11.13 20:12
Za naše pecaroše:
_________________ Bata Nidža, zvani Đole, u slobodno vreme iskusni politički radnik
lacoš Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Pecanje 14.11.13 7:23
Da se meni ovako posreći, pa nek boli glava koga oće
dinosaurus Kapetan I klase
BROJ POSTOVA: : 4083 REPUTACIJA : 297 ČLAN OD: : 2013-10-10 Beograd
Naslov komentara: Re: Pecanje 14.11.13 11:36
Izgleda kao obuka riba u preživljavanju
Naslov komentara: re 14.11.13 14:33
Gde nadje ovolike stuke...?! Vidim ima jos po nesto! To je sistem garantovano. Dok ona jadna ocisti ribu on ode u svaleraj