FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
 
HomeEventsRegistracijaLogin

 

 Jastrebarsko VP 2465

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
AutorPoruka
Janez.A.
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 4
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2021-07-18

Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Jaska septembar 1986/august1987   Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Icon_minitime18.07.21 16:55

Pozdrav svima generacije septembaraca 86/87.
Slovenec iz Ljubljane, pešadinac u transporteru.
Srećka)
Komandir kapetan Srečko Mihajlović, k.čete LEGENDA vodnik Luić Vukašin (ne znam dali je tačan zapis).
Na počitku moj vod u novoj zgradi prizemlje levo, kasnije ista zgrada, desno posljedni sprat.
Kasnije otišo sa izbranima "mangupima" u Split na ljekarske preglede i onda u Novi Sad na obuku za ronioce. 
Vratio se dan pred skidanjem (i još poslednji put iznervirao kapetana Srećka)
Kad pogledam sve sa ove vremenske distance, otvaraju se sječanja i anekdote za debelu knjigu.
Slabo mi idu imena ali bi jako vole bilo koji kontakt od moje generacije.
Kad iz glave uspijem izvuči barem neka imena javim se opet.
Na vrh Go down
Janez.A.
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 4
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2021-07-18

Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Jastrebarsko VP 2465   Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Icon_minitime18.07.21 17:32

@Đak (citat):
Pozdravljam sve pripadnike JNA koji su služili Vojsku u Jastrebarskom, posebno, gentuse, septembar 1986 - septembar 1987. godina.
Bio sam u  intedantskoj četi kojom je komandovao kapetan Marko Danilovski, sjećam se i zastavnika Toma Buzoskog, vodnika Ljupčeta Atanasovskog, kapetana prve klase Kovačevića, majora Sojanoskog, a komandant kasarne "Franjo Ogulinac Seljo" bio je potpukovnik Milivoj Popov.  Pričam, sjećam se... ti dani su mi ostali u najljepšem  s j e ć a nj u.
Bilo bi mi drago, ako gentus pročita ove redke i javi se.
Moji drugari  bili su : Duško Radević, Željko Stamatović, Jankov Radovan, Nenad Šabanović. Oliver Petrač, Nebojša Kuveljić, Mirsad Fazlić, Enes Jakupović, Orhan Čaušević. Miodrag Petrašković, Ljubiša Bunkhart, Darko Poprocki... Đak iz Nikšića, pozdrav!
I ja sam generacija sept. 86/87. 
Pešadinac u transporteru kot Srečka Mihajlovića. Slovenac iz Ljubljane, posle otišo u Novi Sad na obuku za ronioca in vratio se zadnji dan skidanja u Jasku.
Jer nisam bio baš primeran vojnik po merilima kapetana Srečka  (askivirao sam Slunj), sam bio za neko razdoblje, posle obuke, do odlaska u Novi Sad na specialnu obuku za ronioca,  razpoređen na zlatno radno mesto: ĐUBOX, pa sam siguran, da smo se neko kratko vreme sreli.
Anekdota 1:
Nije mi bilo jasno zašto se kruh uvjek slaže u ormare za 3 dana, da ostari i otvrdi, pa ste mi objasnili, da se lakše sečena mašini i da ga vojska manje pojede.🤣😆🤣
Anekdota 2.
Nisam znao kako, da se rešim ĐUBOXA, pa sam namerno puštao vruču vodu po rukama, da sam dobio crvene tačke na njih i odmah u stacionar, da sam alergičan na kemikalike za lranje posuđa. I odmah dva dana poštede. I tako deset puta za redom. 
Onda su me naputili u Zagreb kod specialista dermatologa. 
Ne može bolje, malo po  Zagrebu, pa na pizzu u Kamenita vrata....
U vojnoj bolnici, kod specialista, ja na wc, vruča voda pp rukama, crvene tačke, a on doktor specialista dermatolog, pogleda me i iz prva: "Slovenac?....MARŠ VAN, ovakve bi u ratu prve streljali."
Ja na tamvaj, jos na jedno piče, na avtobus i polako nazad do hotela Jaska, na jos  na kaficu kratke svobode i nazad u kasarno.

pera84, PORUCNIK and goran9030 vole ovaj upis

Na vrh Go down
Janez.A.
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 4
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2021-07-18

Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Jastrebarsko VP 2465   Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Icon_minitimeYesterday at 3:37

3 dio.
Bio sam sportista u YU, plivač, reprezentativac.
Puno sportskih prijatelja je služilo JNA prije mene, tako, da sam otišao u JNA visoko vaspitivan sa svim mogučim znanjem, kako preživeti tu Vojsku.
Anekdota 3 - Dali priporočenja - lekcije vaspotanja mojih kolega stvarno rade u JNA i u praksi?
TEST prve lekcije - prištedi bol u jajima zbog strojevog koraka
Od Ljubljane do Jastrebarskog nije puno kilometra, sat vremena avtom, doveli me domači. Ulazim u kasarnu, razporede me u četu, ja samo debelo gledam, sve je bilo istina, što su mi izpričali moji plivači.
OK, ima jos kojeg Slovenaca. I evo Lenart. Posle svih ceramonija svi gušteri odemo, da zadužimo vojničko odelo i opremu. Ja odmah proveravam prvu lekciju u koju uvučem i kolega Sloveca Lenarta.
Čekaj, mi čemo zadnji po opremu, koje sigurno nestane za nas dvoje i tako čemo prištedit bolove u jajima. On me samo debelo gleda i kaze OK.
I sve po planu; "ste svi zadužili opremu?" zaurla zapiti stari vodnik treče klase, magazioner.
Normalno, da ne, ostaje trojica bez: ja, Lenart in jos jedan gušter.
Nestalo. Kao uvjek točno brojno stanje svega u JNA je bilo samo u teoriji.
I tako jos skoro dvije sedmice po kasarni u civilki.
Ali u civilki i bez čizama ne mozeš, da vežbaš strojevi korak, koji je bio početni pozdrav u JNA za sve guštere. Stvarno radi.!!!
TEST - Lekcija broj dva:
Uvjek se prvi javi za prostovoljca za sve što se pita. A onda se pravi nesposobnu budalo za bilo šta si preizeo prostovoljni rad. Nikad ne kaži neču, uvjek samo ne mogu.
I ta lekcija provereno radi. Posle prvog meseca i sedmog zadataka kao prostovoljec, do kraja obuke nisam dobio ni jednog zadatka vise, a iako sam se jos uvjek javljajo za sva prostovoljstva nikad više niko nije odabrao.
TEST Lekcija broj tri - najvažnejše je prvo redarstvo
I evo moje prvo redarstvo je bilo čiščenje terase u našem hodniku, u novoj zgradi, 2 sprat desno. Na terasi smo pušili cigare, citali pisma i jednom videli u živo kako se bosnac baca iz nje kao za samoubistvo, pa preživi (o tome drugi put).
Redarstvo terase, mislim, da je bilo 5 puta dnevno. Na toj terasi i kante za smeče, koje bi morao prazniti svaki put. Ali nije mi bill zašto, da je nosim 5 puta dnevno dva sprata dole i gore, kad nikad nije bila puna ni 15%. Ja bih to samo kad se napuni do vrha.
Svi su imali redarstvo tjedan dana, samo ja sam bio redar terase više od mesec dana. U to vreme sam dobio toliko "ostav-a", da bi trebao sluziti vojsku barem 4 godine, to znacii još u Hrvatskoj vojski, ne samo u JNA😆🤣.
A jednom je došao kraj i odlučili, da nije dobro, da sam još redar terase i, da ako ostala vojska vidi, kako to ide, biče razpad sistema.
Tako nisam nikada više dobio ni jedno redarstvo bilo gdje, nikada nisam bio požarni in posle završetka služenja izašao sam iz JNA bez ni jednog jedinog dana straže...samo nemoj Slovenca...je bilo uvjek posle tog legendarnog redarstva terase.
I lekcija broj 3 je funcionirala.
Nastaviču, ima jos toga za knjigu....
Na vrh Go down
Janez.A.
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 4
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2021-07-18

Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Jastrebarsko VP 2465   Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Icon_minitimeYesterday at 4:11

4 dio,
Slovenci, Božič, Revija Mladina, Titova štafeta, politička nastava, revija Nasa OBRAMBA, Marx.
Septembarac 1986, slovenacka revija Mladina pisala provokativno o praznovanju krščaskom Božiču, JNA i ukidanju Titove štafete za 25 maj.
U JNA, naročito u kasarni Jastrebarsko je bilo to jako ozbiljno. Komandant kasarne POPOV zakazao je postrojenje sve vojske u kasarni na pistu, pa so nam neki oficiri držali nastavo kako to nije neormalno , da se trebajo narocito svi vojnici Slovenci stidit takome.nešto i tako, kako...TITO i sve to...
Ajme a ja sam imao naručenu reviju MLADINA u vojsku, u kasarnu na moje ime - primanje po pošti, svaki broj...več sam sebe video kao redovni gost kot bezbednjaka.
Ali na svu sreču, svim slovenackim vojnicima u JNA, ako su želeli besplatno so redovito dobivali i slovenački vojni magazin NASA OBRAMBA, i ja sam je primao.
Mislim, da bezbednjacima nije bilo ništa jasno: kako taj Slovenec prima MLADINU i NARODNO ODBRANU zajedno. I nikada me nisu matretirali zbog toga.
Dolazi mesec mart ili april 1987 i vlada SFRJ odluci, da nema više TITOVE štafete za 25 maj. Opet postrojavanje svih vojnika na pisti, i taj isti oficir, ko je besneo nad zapisom u reviji MLADINA krajem 1986, posle samo nekoliko meseci pojasnjava svima nama, da kako je to normalno i kako treba, da se prestane sa Titovom Stafetom...luda kuča taj JNA😂

Politička nastava - za mene vreme za spavanje, koje je svake toliko prekinulo urlanje vod ika: Slovenac na pranje očiju, nemoj, da spavaš. I tako više puta u istom satu....svaki put.
Nikako nisam imao mira, uvjek me je pronašao.
Kad sam dobio reviju Mladina, čitao bi je kad je trajala politička, i uvjek mi je bila oduzeta. Revije Narodna Odbrana nikad mi nije uzeo ali mi je zbranio citanje za čas političke.
Ali nasao sam rešenje, nabavio sam knjigu Marxov Kapital po Bschrandu - mala izdaja, zavio sam je u prve stranice revije Mladina, pravio se da čitam ali sam spavao sa glavom među rukama.
Razpukao se, viče na mene, pranje očuju, donesi šta opet citaš...videčeš naferaču ti pjenu na usta na Slunju ,,( tada nis znao šta je Slunj).
Ja mu odnesem knjigu, kad on vidi, da je Marxov Kapital, prebledo, se vratio mi je knjigu, i od tad sam mirno spavao na satovima političke nastave , sa Marxom izpred sebe i glavom između rukama.
Na vrh Go down
Vuk Đ.
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 4
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2021-07-24

Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Jastrebarsko VP 2465   Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Icon_minitimeToday at 2:33

Pozdrav svima
Htedoh da vidim da li ću ovde možda naći više informacija o svom dedi, potpukovniku Jordanu Rodiću (tenkista 4. Oklopne Brigade, predpostavljam 1. OKB pošto je bio na M84)
Ako se ne varam u kasarni Jastrebarsko je bio od kraja 80-ih (čini mi se 1988. ,proveriću sa porodicom) pa sve do premeštanja u Bosnu.

goran9030 voli ovaj upis

Na vrh Go down
Sponsored content
Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Jastrebarsko VP 2465   Jastrebarsko VP 2465 - Page 8 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Jastrebarsko VP 2465
Na vrh 
Stranica 8/8Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: SLUŽBA PO BIVŠIM REPUBLIKAMA I POKRAJINAMA :: SR HRVATSKA-
Idi na: