FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 28.01.17 7:04
Lepo si napisao, duže je i sadržajnije od moje kratke pesmice
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.02.17 21:46
Pjesma starom profesoru
Sjećam se, trajao je uvijek dugo kratki ti povratak do stana tvoga. Jer si, a i šta bi, šta bi drugo, polako išo od izloga do izloga.
Čini mi se i sad se još skitam. I prati me tvoj pogled i srdžba stara. -Gle ti njega, ne zna ni kako se vadi logaritam, a po svu noć kojekud se vucara.
-Gle drskosti, pa on još i puši. Tog drskog derana tužit ću školskom vijeću. Čekaj samo, sutra ću da ti izvućem uši. I otjerat ću te u klupu magareću.
O dobri učitelju, koliko puta si od tada izišao i opet ušao u svoj stan. Dok su se izlozi, ulice i kuće grada mijenjale brzo, iz dana u dan.
Najzad si, od zadocnjelosti i bijede, izgubio put koji te vodi kući. Jedan je tvoj đak morao da te odvede. Mislio sam, bol će te utući.
U sluhu tvome kao da još riječi šume. I gledaš u onaj izlog tupo, kad si prvi put spazio crnca od gume, gdje ti se klanja: Molim, ovdje nije skupo. ______________________ Nikola Šop
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 25.03.17 19:45
NAŠA KUČKA ZMIJARA I danas, nakon pedeset godina, još laju poskoci nad našom kućom u Podosoju. To su poskoci unuci i praunuci naše kučke Zmijare. Naše kučke Zmijare, koja se parila s poskocima. Parila se dvaput godišnje: kad se pare psi i kad se pare poskoci. Parila se s psima i s poskocima. U vrijeme njezina parenja, oko naše kuće posvunoć se naganjali psi i poskoci. Ujutro sve mirisalo pasijm i poskočkim sjemenom. Štenila se u Kozjoj ljuti, u kršu. Iz krša dovodila pse i poskoke. Prvi put dovela četiri kučeta i pet poskoka. Poskoci bili obrasli psećom dlakom, psi imali rašljast jezik i zmijski rep. ( Viđali poskoke s pasjom glavom i pse obrasle poskocima.) Dojila ih na našem kućnom pragu. Za sise se otimali poskočići i kučići. Psikali i režali. Ujedali se. Kad bi poodrasli, poskoci dojili ovce i koze. Lokali vareniku iz kotluša. Sjedili i dojili mlade majke, kad bi umorne zaspale u vinogra- du. Krili se između njihovih sisa. Iz jedne sise bi dojio poskok, iz druge sin. Takve poslije nazivali poskokovićima i vilenjacima. U Vranjači i Drvogljači, gdje su druge napadali, nama su se umiljavali, oko naših nogu ovijali poskoci. Branili nas od drugih zmija. Bili su to poskoci što su se odgojili u našoj kući, koje je oštenila naša kučka Zmijara. Naš rod. Naša se kuća sorila. Gora sašla iz gore, pregazila vrtle i vino- grade, ušla u našu kuću. Gdje smo sjedili mi za večerom i moli- li se Bogu, sad sjede i mole se grab i dub, i jasen i kljen. Na ploči kraj komina, gdje smo se rodili ja i moj otac, djed i pradjed, sad se rađaju poskoci. Unuci i praunuci naše kučke Zmijare. Čuvaju našu kuću.
P.Gudelj
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 23.05.17 20:37
Život je moj mnogima sličan U istoriji neću biti večan Jer želim odživet' život prosečan I želim biti sasvim običan.
U vreme romanskih junaka Filmskih zvezda i sportskih aseva Buntovnika i zanesenjaka To mi ne uspeva.
Kako izbeći da budem dvoličan: Svi su na nebu, ja šetam ispod oblaka U svom ritmu pored paradnog koraka? Neobično je biti običan.
Sarajevo 1984.god.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.06.17 7:35
U noći odvaljenoj Prepunoj muzike i smeha Kolača i nekog pića za prijatelje Ti si srećna, beskrajno srećna Dok ti se šminka razliva niz lice
Smešne vizije ovoga sveta Iz čudne perspektive
Miliju reči Džonija Štulića sa ploče na gramofonu "Ljubav spaja Laku noć! Ne budi tužna Ljubav spaja Laku noć! Dolaze drugi"
Kardeljevo (Ploče), 09.12.1986.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 10.06.17 13:08
O, MLADOSTI
Poklanjala si, al' si krala, I nevjerna si bila ti. Ne, suviše mi nisi dala -
O, mladosti, o, mladosti. O, mladosti moja, aa ! To škrto sunce što je palo, Ta ljubav jadna, kratki sni, Za uspomene to je malo - O, mladosti, mladosti
Daj stani na čas i daj mi snage Da oprostim se bar od nje, I da mi društvo pjesmu svrši, I da se čaša ispije.
Još prepun nade, šta da radim ? Na pola puta tek smo mi, A jutros već su drugi mladi - O, mladosti, o, mladosti. O, mladosti moja, aa ! Pa zbogom, budi bolja s drugim I daj mu više nježnosti, Jer to je ništa što ja gubim - O, mladosti, mladosti
Daj stani na čas i daj mi snage Da oprostim se bar od nje, I da mi društvo pjesmu svrši, I da se čaša ispije. Da, da, da
Arsen Dedić
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 26.06.17 5:07
PJESMA BEZ VEZE
Kad pogledaš - nema veze Drugovi smo dogovorno Svaka riječ - odgovorno Sve ostalo nema veze.
Popričamo, nema veze Proćaskamo telefonski Prazne priče, sve lakonski I onako nema veze.
Jake fraze, sve bez veze Krupne rječi, šekspirovske Samo neka nisu psovke Što, takođe, nema veze.
Osjećanja zakopana, što bez veze Neke glupe emocije Izašlo bio to docnije Da je bilo sve bez veze.
Što god kažem je bez veze. Bolje da sam rođen nijem. Sve šta želim to ne smijem A šta smijem je bez veze.
Pijanska je rječ bez veze Ne slušaj je ti trijezna Nećeš shvatit jer si žena Pa to zato nema veze.
Mislim -jesam; to bez veze Da l' postojim ili ne. Jednom jasno biće sve Da sam bio ja bez veze.
Gubavač, 03.5.1997.god.
Doktor Živago voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.07.17 20:07
Srpska narodna uspavanka
Majka Jovu u ruži rodila, Ružica ga na list dočekala, Bela vila u svilu povila, A pčelica medom zadojila, Lastavica krilom pokrivala;
Nek' je rumen ko ruža rumena ! Nek' je beo kao bela vila ! Nek' je vredan k'o pčela malena ! Nek' je hitar kao lastavica !
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 17.12.17 22:44
Krist djetetu u crkvi
- Kud si zalutalo, dijete? Što će na mramornoj ploči Pamučno tvoje koljence? Čemu da anđeli slijeću Klecat po hasuram amo, žive da uzdižu oči Mrtvom po oltarskom cvijeću? Pođi, o pođi odovud! Ne smetaj likove stare; Ozbiljni, kameni sveci u te sa posmijehom gvire, Majčici blijedoj pod križem lica se s dragosti žare, Hihoće sav Dies irae! Vani, gle, ptičica s grane na tebe očicam miže, Janješce blekeće bijelo, leptiri sunčaju krila; Pred tobom mekim i malim priroda u čast se diže, Rad ti je pričat ko vila. Ovij se o grlo njojzi; umjesto tamjanske zduhe Ljubit će uvojke tvoje kaduljin talas sa gora, Pjevat će ševa i lišće, zlaćane zrikat će muhe Sumorna umjesto kora. Kada na nebnoj kadifi kao na vezenoj grani Proplanu biserne zvijezde, srebrni lune obručak, U tu će kutiju divnu Otac te sklopiti sami - Alem na svilni jastučak. Zajedno sklopit će se s tobom leptire stobojnih krila, Ptice i zlaćane bube, bijelo, rudasto janje; Svu noć će slušati anđ'o, kako je šuškala svila, Gdje su vam igrale sanje. Pođi, o pođi odovud! Ne smetaj likove stare; Ozbiljni, kameni sveci u te s posmijehom gvire, Majčici blijedoj pod križem lica se s dragosti žare, Hihoće sav Dies irae! - - Onda, ah, jednoga dana, rednju kad ispiješ kupu, Tvoje kad ostari srce, život se ohladi vrući, Hitro kad nekada krilo mrtvo se spusti po trupu - Već ćeš mi klecavo ući! Stati ćeš negdje u kutu, gledat ćeš pred sobom tamo Suho mi, patničko lice, kako je klonulo s krsta; Umjesto molitve svoje čut ćeš, gdje pucaju samo Članci u sklopljenih prsta! Gledat ćeš krvava mene - mrtva na drvu i platnu - Kako mi ugasle oči prepasno nad sebe vire, Gdje me sa bogata stropa gleda na osnovu zlatnu - Demon sa Dies irae! I onda, patniče ljudski, ako ti utroba drhtne, - Onda si shvatio moje velike ljubavi boli, Gorki i čemerni grč će učiti usnice smrtne, Kako se ljubi i moli. Podigni krst svoj i pođi; prije neg slaba ti mine Noga kraj školjke za vodu, nagni se nad nju i s oka Suzicu u nju izažmi - vjeruj mi, čovječji sine, Ne će joj oslabit soka!
Život, 1900. Kranjčević
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 12.02.18 12:24
USPAVANKA ZA DINA MERLINA
Puno smo svirali Po malo igrali Još bi da pjevamo, Al već z'jevamo Jedva stojimo Hajde da brojimo! Jedan, dva, tri, Broj sad i ti Četir', pet, Ja opet. Šest, sedam, Dodaj još jedan, Evo - osam Već si pospan Onda - devet Ideš u krevet Najzad - deset Padaš u nesv'jest... Umorna glava Mirno spava I tone u nove Slatke snove.
05.02.2018.g
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.10.18 23:35
Samoća čini svoje... Plete mrežu tiho i polako... Nekad nedostaje snaga, da se odupre... Da se bori...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 06.11.18 23:47
Rodila se ljubav
Novembarska noć... Hladna, vedra.. Parkić i njih dvoje u zagrljaju punom topline.
Lazo30/2 Desetar
BROJ POSTOVA: : 284 ČLAN OD: : 2016-01-18
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.18 22:14
Spoticem se o snove, zelje i cutanja, spoticem se mislima o sva ta neprestana lutanja, spoticem se o zvezde, bajke i mastanja, o oblake i nepotrebna prastanja. Spoticem se o sve te stihove i rime, proleca, leta, jeseni i zime. Ja sva svoja spoticanja dugujem saMMo tebi, al spoticem se i dalje, jer uzrok spoticanja jos uvek cuvam duboko u sebi.
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 15.01.19 23:04
MUKA PO RIBARU
Bordižam kaićem od punte do škoja, Al' ribe ni za lik, o majko moja. Šuljam veslom, madir škripi. Pomozi mi Bože lipi Da izdržin malo jošte Do rIbarske druge pošte. Veslaj, šijaj. mrižu diži. Kraj poponi sve je bliži. U njoj ništa, zero, niente! Kakav brudet od palente, A bez ribe moreš skuvat? U rog isti s vragom puvat. Vesla se stog opet primam Samom sebi sve beštimam. Neću doma ja još pojti I bez ribe ženi dojti, Pa da slušam cilog dana Do naveče' od zarana: "Da san ovo prije znala, Ne bi za te se udala".
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.01.19 7:32
NISAM NALOŽIO (haiku)
Nove postove čitam Po tastaturi tipkam U prste duvam
Gubavač, 16.01,2019. godine
Lazo30/2 Desetar
BROJ POSTOVA: : 284 ČLAN OD: : 2016-01-18
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.01.19 23:53
Kada ti koraci postanu teski i bol u grlu ko knedla stane, razvuci osmeh pomisli na sutra, na bolja jutra i lepse dane.
Kada ti nada skroz izbledi i snovi od tebe nekud odlete, shvati oblaci ne traju vecno, nek te na zrake Sunca sete.
Kada te napuste sve zelje tvoje i ni jedne ne bude vise, rasiri misli opusti telo, nek srce snazno zivot udise.
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 27.01.19 21:52
Na stanici, gde vazduh čelikom odiše, sretoh tvoje oči pune tuge čemera i jada. Imali smo draga nekad mnogo više, ostala je samo od ljubavi nada.
Krupne suze tvoje, kao kapi kiše, nateraše mene da zaplačem tada Imali smo draga nekad mnogo više, ostala je samo od ljubavi nada.
I dok trava veselo po brdima se njiše, izgubiše se dva jagnjeta iz velikog stada. Imali smo draga nekad mnogo više, ostala je samo od ljubavi nada.
Hoćemo li dozvoliti da vreme izbriše, te prelepe dane u krajoliku javorovog hlada. Imali smo draga nekad mnogo više, ostala je samo od ljubavi nada.
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 19.04.19 15:16
Sećanje na dečjeg pesnika[You must be registered and logged in to see this image.]
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.05.19 9:04
Misli
Tuge i radosti Sreće i nesreće Tame noći i dani su tu oko nas... Ima nešto okom nevidljivo a prisutno upravo tu oko i pored nas.
"Nevidljive" oči nas pomno posmatraju, gledaju svaki naš pokret, gest a osećaj čini nespokoj naših duša... Sve naše tuge i radosti, sreće i nesreće... Tame noći i dani, čine nadahnuća sećanja u prevazilaženju stanja duša naših. Te naše duše, ti osećaji lebde tu oko i pored nas čineći treptaje nemira tela u borbi za mir i spokoj življenja...
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.07.19 1:04
Jedna na forskom (hvarskom):
"Je te kad glovà bolí? Je digôd. Od čega to? Reć ću ti jo;
Od versih ne zapísonih Od ričih prigriženih ...ča se čekodu na kôrtu rastočìt glôvu mi sposìt. Od suz neisplákonih Tercih ne otkantonih Pêsti ne butônih!
Od beštîmjih prigucônih, od ugarcih nepofrigonih. Kad nikog ní, a podili bi smih. Od zagrljajih nezagárljenih. Od intimelih sumprešônih.
Ča će ti sumprešôna postèja ako neće bit izbúrtona, potna i tepla Ča će ti továja i cvit na stôl ako ti niko neće doć pok izmárvit po klehu naciknit žmúl, pomázot teću.
Boli glova od Ne imat vrimena Puno boli od; "púst-púst", "muč-muč", "hod-hod"
Ma ne'š već;
Imon za sve vrime. Zó nj' zó se za nós za ugarcè, za bičerîne, Sômo ne za kafetîne
I nà! Dokli son ovo pisála bolit je fermála"
Vana Kovačić
goran9030 voli ovaj upis
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 22.11.19 22:39
Tuga Stare Planine... Tuga... male, čiste, pitome rečice uvučene u cevi. Lišena je sloboda žamora vode, lišeni smo pogleda čiste prirode... Pogleda na lepotu koja sve više i više iščezava. Lepotu vode, lepotu netaknute prirode, takli su zli ljudi, ljudi, bez trunke obzira, a zarad ličnog profita. Posrnuće jednog društva upravo se dešava i to punog kapaciteta. Dokle više, zli ljudi, dokle...
Doktor Živago Pukovnik
VZ VZ PV BROJ POSTOVA: : 13028 ČLAN OD: : 2020-07-15 DOB : 57 Vinkovci
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 28.08.20 12:29
ŠOKAČKA BALADA Pisao bi pjesmu al prazna je duša... Nema više nikog tamburu da sluša... Nema više pijetla zorom da me budi.. Ne čuje se pozdrav.. Dobro jutro dobri ljudi!! Niz sokak tišina moj korak sad prati... Nema više nikog na rakiju da svrati... Otišla nam mladost u neke tuđe zemlje Ostale su šume i krovovi zarasli... Ostale su njive gdje su vranci pasli.. Ostala i žita okupana suncem... Ja opsujem naglas... i kandžijom pucnem.. Godine se nižu.. a ja sve luđi... mi smo htjeli svoje a sad smo svi tuđi... Kroz šorove prazne ni zvona ne zvone... Ne škripi ni đeram kad napajam konje... Ne kitim ih cvijećem kad ih potjeram kroz selo... Samo stari šešir nabijem na čelo... I sakrivam suzu kad niz lice krene... To što boli Slavoniju... zaboli i mene...
SUZANA ŠIMUNOVIĆ
P.S. Ova pjesma opisuje stanje našeg sela ali i naših gradova diljem Hrvatske, a mislim da je ista situacija i u regiji. Ljudi odlaze,a ono što je prije bilo, 70.tih i kasnije godina prošlog stoljeća, da je išla samo glava obitelji, sad odlaze cijele obitelji, a malo tko ili nitko se ne vraća. Pretužno
pera84 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 11.02.21 11:19
MOJA BAKA
Ako sretneš moju baku, negdje samu na sokaku, ti joj priđi srca laka, kao da je tvoja baka.
Pomozi joj, mali druže jer je noge slabo služe, a i oči teško vide, pa mi baka slabo ide.
Prepoznat ćeš moju baku, i po hodu i koraku, i po bijelo sijedoj kosi, i po štapu što ga nosi.
Kroz roj kola i auta, prevedi je preko puta, da u vrevi bučnog grada moja baka ne nastrada.
A kad baka dođe kući, sretno će joj srce tući, o tebi će, sva u sreći, mnogo lijepa meni reći.
pera84 and goran9030 vole ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 13:17
" Ja plačem kad i drugi strada, kad tuđa sreća ko cvet vene, za mene nema tuđih jada: Što boli drugog, boli mene".
Milan Rakić
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 14:26
Doktor Živago (citat):
ŠOKAČKA BALADA Pisao bi pjesmu al prazna je duša... Nema više nikog tamburu da sluša... Nema više pijetla zorom da me budi.. Ne čuje se pozdrav.. Dobro jutro dobri ljudi!! Niz sokak tišina moj korak sad prati... Nema više nikog na rakiju da svrati... Otišla nam mladost u neke tuđe zemlje Ostale su šume i krovovi zarasli... Ostale su njive gdje su vranci pasli.. Ostala i žita okupana suncem... Ja opsujem naglas... i kandžijom pucnem.. Godine se nižu.. a ja sve luđi... mi smo htjeli svoje a sad smo svi tuđi... Kroz šorove prazne ni zvona ne zvone... Ne škripi ni đeram kad napajam konje... Ne kitim ih cvijećem kad ih potjeram kroz selo... Samo stari šešir nabijem na čelo... I sakrivam suzu kad niz lice krene... To što boli Slavoniju... zaboli i mene...
SUZANA ŠIMUNOVIĆ
P.S. Ova pjesma opisuje stanje našeg sela ali i naših gradova diljem Hrvatske, a mislim da je ista situacija i u regiji. Ljudi odlaze,a ono što je prije bilo, 70.tih i kasnije godina prošlog stoljeća, da je išla samo glava obitelji, sad odlaze cijele obitelji, a malo tko ili nitko se ne vraća. Pretužno
Doktore, drago mi je da ti se pjesma svidjela. Suzana bi ti se svidjela još i više Znam je osobno.
_________________ In medias (t)res...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 14:34
Miruj, Sjeno Goranova. Oprosti, dragi Ivane, Ako su koje riječi, u lišću, krivo čitane. Riječi je splelo crno lišće, lišće krvavo: Zaplakan, u sumrak ih je, sâm, odgonetav'o
Tvoj prijatelj
Nisam potpisao autora: Dragutin Tadijanović
goran9030: komentar modifikovan dana: 03.05.21 16:16; prepravljeno ukupno 1 puta
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 14:39
U planini mrkoj nek mi bude hum, Nad njim urlik vuka, crnih grana šum,
Visoko nek stoji, ko oblak i tron, Da ne dopre do njeg niskog tornja zvon,
Da ne dopre do njeg pokajnički glas, Strah obraćenika, molitve za spas.
Neka šikne travom, uz trnovit grm, Besput da je do njeg, neprobojan, strm.
Nitko da ne dodje, do prijatelj drag, – I kada se vrati, nek poravna trag.
Dopunjavam i ovu objavu: Autor: Ivan Goran Kovačić
- i moja napomena - je li mu na kratko došla misao na ovu (proročansku) pjesmu u zadnjim trenucima života?
goran9030: komentar modifikovan dana: 03.05.21 16:19; prepravljeno ukupno 1 puta
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 14:44
Dugo u noć, u zimsku gluhu noć Moja mati bijelo platno tka.
Njen pognuti lik i prosijede njene kose Odavna je već zališe suzama.
Trak lampe s prozora pružen je čitavim dvorištem Po snijegu što vani pada U tišini bez kraja, u tišini bez kraja: Anđeli s neba, nježnim rukama, Spuštaju smrzle zvjezdice na zemlju Pazeć da ne bi zlato moje probudili.
Dugo u noć, u zimsku bijelu noć Moja mati bijelo platno tka.
O majko žalosna! kaži, što to sja U tvojim očima
Dugo u noć, u zimsku bijelu noć
Dopuna i ovdje - autor: Dragutin Tadijanović vidjet će se kasnije, jedan od mojih najdražih pjesnika...
goran9030: komentar modifikovan dana: 03.05.21 16:20; prepravljeno ukupno 1 puta
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 14:45
goran9030 (citat):
Doktor Živago (citat):
SUZANA ŠIMUNOVIĆ
Doktore, drago mi je da ti se pjesma svidjela. Suzana bi ti se svidjela još i više Znam je osobno.
Ccccc, Gorane, nitko ti ne brani da me upoznas sa Suzanom!!!
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 16:13
Dapače... bit će mi zadovoljstvo
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 16:23
Lisje žuti veće po drveću, Lisje žuti dole veće pada, Zelenoga više ja nikada Videt' neću!
Glava klonu, lice potavnilo, Bolovanje oko mi popilo, Ruka lomna, telo izmoždeno, A kleca mi slabačko koleno! Dođe doba da idem u groba.
Zbogom žitku, moj prelepi sanče! Zbogom zoro, zbogom, beli danče! Zbogom, svete, nekadanji raju. — Ja sad moram drugom ići kraju! O, da te tako ja ne ljubljah žarko, Još bih gledo tvoje sunce jarko, — Slušo groma, slušao oluju, Čudio se tvojemu slavuju, tvojoj reci i tvojem izvoru, — Mog života vir je na uviru!
O, pesme moje, jadna siročadi, Deco mila mojih leta mladi'! Htedoh dugu da sa neba svučem, Dugom šarnom da sve vas obučem, Da nakitim sjajnijem zvezdama, Da obasjam sunčanim lučama ...
Duga bila, pa se izgubila, zvezde sjale, pa su i presjale, A sunašce ono ogrijalo I ono je sa neba mi palo! Sve nestade što vam dati spravlja' — U traljama otac vas ostavlja.
Branko Radičević - "Kad mlidijah umreti"
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 16:30
Drago mi je da sam naišao na ovu temu. Baš me je razveselila. Evo jedne pjesmice koju sam učio u prvom razredu OŠ. I na kraju ću dodati "svoj" završetak
Vjetar je opet uzeo svoju staru gitaru, staru, staru, jako staru. I pjesmu jeseni uz nju zapjevao, pjevao, pjevao, pjevao... A list po list u zraku plesati stao
list po list list po list
pao pao pao pao (po Grigoru Vitezu)
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 16:38
Mlačna noć; u selu lavež; kasan Ćuk il netopir; Ljubav cvijeća miris jak i strasan Slavi tajni pir.
Sitni cvrčak sjetno cvrči, jasan Kao srebren vir; Teške oči sklapaju se na san, S neba rosi mir.
S mrkog tornja bat Broji pospan sat, Blaga svjetlost sipi sa visina;
Kroz samoću, muk, Sve je tiši huk: Željeznicu guta već daljina.
A.G, Matoš, Notturno
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 16:50
Gledo sam te sinoć. U snu. Tužnu. Mrtvu. U dvorani kobnoj, u idili cvijeća, Na visokom odru, u agoniji svijeća, Gotov da ti predam život kao žrtvu.
Nisam plako. Nisam. Zapanjen sam stao U dvorani kobnoj, punoj smrti krasne, Sumnjajući da su tamne oči jasne Odakle mi nekad bolji život sjao.
Sve baš, sve je mrtvo: oči, dah i ruke, Sve što očajanjem htjedoh da oživim U slijepoj stravi i u strasti muke,
U dvorani kobnoj, mislima u sivim. Samo kosa tvoja još je bila živa, Pa mi reče: Miruj! U smrti se sniva.
A.G. Matoš: "Utjeha kose"
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.05.21 19:01
goran9030 (citat):
Drago mi je da sam naišao na ovu temu. Baš me je razveselila. Evo jedne pjesmice koju sam učio u prvom razredu OŠ. I na kraju ću dodati "svoj" završetak
Vjetar je opet uzeo svoju staru gitaru, staru, staru, jako staru. I pjesmu jeseni uz nju zapjevao, pjevao, pjevao, pjevao... A list po list u zraku plesati stao
list po list list po list
pao pao pao pao (po Grigoru Vitezu)
Ova tema je fenomenalna..za nas..stare romantičare
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 12:54
PUSTOŠ
Nigdje nikog nema: Ni čovjeka, ni ptice.
Prolazim kroz tišinu.
Pusto mi je srce
I žalosno lice.
Dragutin Tadijanović
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 12:57
SUSRET
Kad ugledam, gdje mi U susret koračaš, Vidim plahu košutu Kraj šumskog izvora.
Moju dušu obuzme Sila radost života: Izvadivši ludo srce Na dlanu bih ga pružio
Tebi...
Isti autor kao gore
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 13:19
LUTANJE
Samotan lutam večernjim ulicama. Na svakom uglu, visoko, svjetiljka sja: Stotinu uglova, stotinu svjetiljaka. Al nigdje nema tebe...Tebe nema.
D. Tadijanović
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 13:21
Uspomene
Jesenas sam ostavio Sedam zrelih jabuka Da uvenu na granama, Neuzbrane. A kad bi večer Raširila crna krila, Grlio sam, pod jabukom, Djevojku, i šaputao O uštapu koji viri Iza bijelih oblaka.
Dragutin Tadijanović
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:11
Nad livadama šume ljetni vjetrovi I pokošenog sijena nose miris, topao. Potok teče bistar; lagano, U žuborenju.
Vrba spušta mekane grane Na ledinu. U sjenci vrbe stoji dječak, I pjeva.
Dragutin Tadijanović; "Dječak u sjeni vrbe" Ovako se zvala i čitanka iz (ako se dobro sjećam) šestog razreda OŠ
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:15
Izmeđ dasaka dvorišne ograde Gledam vojsku kako ide u korak:
Puceta, sjajna, žuta, u suncu blistaju; Sviraju trublje, žute, sjajne, svinute; Udara bubanj i žuti poklopci: Prolazi banda... Na bijelcu oficir.
Ej, da se smijem popet na ogradu! Lako ti je gospodični učiteljici: Ona dođe ranije nego obično, Visoko stane na školske stube... i vidi sve.
Rano dođe da nama ne da vojsku gledati. A ja da sam učiteljica... pustio bih djecu pred školu: Gledajte, djeco! A poslije ćete sjesti uokrug I svaki će pričati šta je vidio.
A naša učiteljica, da! samo rekne odozgo: U razred!... Koji prvi čuje, glasno zavikne: U razred! U razred!... I svi odmah trčimo Kao da nas čeka med, a ne računica.
Svima bi nam bolje bilo... Da sam ja učiteljica!
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:16
Kad ispišemo punu pločicu računa, Onda čitamo iz čitanke. Zatim Gospodična pita. Tko ne zna ponoviti, Ona ga uzme za kosu iznad uha i vuče, Jer tamo najviše boli... Nakon tog opere ruke, I izmolimo naglas Očenaš. U redovima idemo za njom, Kraj općine, u dvorište njeno: Kog više voli, taj se popinje Na orah i trese, i poslije kupi; A drugi čupaju travu izmeđ cigle, Pred kućom, ili koprive kraj zida, U dvorištu... Oh, što bih ja Volio da me gospodična uvede, Samo jedanput, u svoje sobe. Kradomice, kroz prozor vidjeh: Na zidu slike, puno slika... A sat u staklu ne tuče neg pjeva... A pod je šaren, pod zelenkast. To je valjda na podu sag. Izuo bih opanke, brzo, I oprao noge, brzo, Samo da sag ne uprljam. Ali znam ja: ... Gospodična Nikad neće mene uvesti U lijepu sobu gdje je sag.
pera84 and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:22
Često sam se znao zapitati, kako je izgledala ta Gospodična, učiteljica u Podvinju? Pitam se, da li bi bila bolja da je znala kako će ući u pjesme koje će se čitati stotinjak godina kasnije? Eh, da sam ja učiteljica...
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:27
....I lije na uglu petrolejska lampa Svjetlost crvenkastožutu Na debelo blato kraj staroga plota I dvije, tri cigle na putu.
I uvijek ista sirotinja uđe U njezinu svjetlost iz mraka, I s licem na kojem su obično brige Pređe je u par koraka.
A jedne večeri nekoga nema, A moro bi proć; I lampa gori, I gori u magli, I već je noć.
I nema ga sutra, ni preksutra ne, I vele da bolestan leži, I nema ga mjesec, I nema ga dva, I zima je već, I sniježi...
A prolaze kao i dosada ljudi I maj već miriše - A njega nema, i nema, i nema, I nema ga više...
I lije na uglu petrolejska lampa Svjetlost crvenkastožutu Na debelo blato kraj staroga plota I dvije, tri cigle na putu.
Dobriša Cesarić; Balada iz predgrađa uglazbljena je i rado je poslušam dok pišem postove ili mailove
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:28
Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap?
Gle, jedna duga u vodi se stvara, I sja i dršće u hiljadu šara.
Taj san u slapu da bi mogo sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati.
Dobriša Cesarić, Slap
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:44
Ti koja imaš ruke nevinije od mojih i koja si mudra kao bezbrižnost. Ti koja umiješ s njegova čela čitati bolje od mene njegovu samoću, i koja otklanjaš spore sjenke kolebanja s njegova lica kao što proljetni vjetar otklanja sjene oblaka koje plove nad brijegom.
Ako tvoj zagrljaj hrabri srce i tvoja bedra zaustavljaju bol, ako je tvoje ime počinak njegovim mislima, i tvoje grlo hladovina njegovu ležaju, i noć tvojega glasa voćnjak još nedodirnut olujama.
Onda ostani pokraj njega i budi pobožnija od sviju koje su ga ljubile prije tebe. Boj se jeka što se približuju nedužnim posteljama ljubavi. I blaga budi njegovu snu, pod nevidljivom planinom na rubu mora koje huči.
Šeći njegovim žalom. Neka te susreću ožalošćene pliskavice. Tumaraj njegovom šumom. Prijazni gušteri neće ti učiniti zla. I žedne zmije koje ja ukrotih pred tobom biti će ponizne.
Neka ti pjevaju ptice koje ja ogrijah u noćima oštrih mrazova. Neka te miluje dječak kojega zaštitih od uhoda na pustom drumu. Neka ti miriše cvijeće koje ja zalivah svojim suzama.
Ja ne dočekah naljepše doba njegove muškosti. Njegovu plodnost ne primih u svoja njedra koja su pustošili pogledi goniča stoke na sajmovima i pohlepnih razbojnika.
Ja neću nikad voditi za ruku njegovu djecu. I priče koje za njih davno pripremih možda ću ispričati plačući malim ubogim medvjedima ostavljenoj crnoj šumi.
Ti koja imaš ruke nevinije od mojih, budi blaga njegovu snu koji je ostao bezazlen. Ali mi dopusti da vidim njegovo lice dok na njega budu silazile nepoznate godine.
I reci mi katkad nešto o njemu, da ne moram pitati strance koji mi se čude, i susjede koji žale moju strpljivost.
Ti koja imaš ruke nevinije od mojih, ostani kraj njegova uzglavlja i budi blaga njegovu snu!
Vesna Parun
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 17:59
goran9030 (citat):
Nad livadama šume ljetni vjetrovi I pokošenog sijena nose miris, topao. Potok teče bistar; lagano, U žuborenju.
Vrba spušta mekane grane Na ledinu. U sjenci vrbe stoji dječak, I pjeva.
Dragutin Tadijanović; "Dječak u sjeni vrbe" Ovako se zvala i čitanka iz (ako se dobro sjećam) šestog razreda OŠ
Kad se braća Slavonci uhvate poezije...ih...nema kraja!
goran9030 voli ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 04.05.21 18:19
Upravo tako, svaki dan čitamo, od kako se probudimo. A kad sve pročitamo, onda odemo kod kuma. On ima štampariju...
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 06.05.21 11:50
TI I MOJE SRCE
Te tvoje modre oči, u polju lanovo cvijeće, Teške i crne kose, oblaci kišni u tmini, Zanesoše moje srce, nenadano u visinu: Ono sad kuca puno miline i novih naslada.
Pomišljao sam, zabrinut: Umorno je moje bijedno srce I tko će da mu daruje snagu Novu?
Dragutin Tadijanović
goran9030 voli ovaj upis
Doktor Živago Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 06.05.21 11:52
OGLEDALA SREĆE
Mladić i djevojka nose U srcu mladost vedrine. Jutrom, kad prolaze cestom, Drže se za ruke, nježno.
Ruka je djevojke topla: Mladić se njom poigrava. Djevojka veselo gleda, Smiješi se, žurno korača.