FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed May 18, 2016 1:33 am
milutins (citat):
PORUCNIK (citat):
ZAVICAJNA
U Gubavcu novo jutro svice I magla se leluja dolinom Cvrkutom me pozdravljaju ptice Snen se smjesim obuzet milinom
Pa se sjetim djetinstva i srece Prasne dzade i cvjetnih livada Ranih tresnji, dok pjeva proljece Pokraj puta pletenih ograda
Iz djetinjstva najdraze slicice Sa sankanja, kad je bila zima Ljeti – plaze kraj “suze” Bistrice I vrbaci, dolje, pored Lima
Moj Lim tece niz Drinu i Savu Pa niz Dunav i po Crnom moru Svud prostire, divnu, boju plavu I proslavlja svoju Crnu Goru
Neka ide gdje ko mora Ili misli da je bolje Najljepsa je Crna Gora Najdraze mi Bijelo Polje
I kad odem, ja se rado vratim Ostavm ga, pa mu, opet, dodjem Neminovno, naravno, prihvatim I nek umrem tamo gdje sam rodjen
Gubavac, 15.5.2016.god
Ness
Fina sroceno, nadahnuto lokal patriotizmom, nista lose u tome- mada sam pristalica " vasionske ideje". Lokalni patriotizam najcesce vodi u nesto drugo- na zalost cesto negativno. Bitno je da se pjeva- rekao bih.
Drago mi je sto si bas ti reagovao na ove stihove, jer znam da nisi pogresno shvatio... Uistinu, ovo je ono sto osjecam prema svom selu i nema veze sa podjelama, jer je nastajala (neki stihovi) i u vrijeme kad smo bili zajedno u jedinstvenoj drzavi.
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4611 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed May 18, 2016 1:47 am
Ma nikako pogresno shvatio, rodni kraj je samo jedan i nemoze ga nista zamijeniti.
Tri reda brda Potoka bez broja Mreskasta k'o more Rodna gruda moja
Puna pjesme, puna priche Oj Trebavo, grudo moja Od Ozrena do Modrice Od Gradacca do Doboja
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4611 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed May 18, 2016 2:09 am
Ness vjeruj mi da je lakse napisati pjesmu u zavicaju nego u iseljenistvu..Tamo svega ima sto je potrebno za stih, sve je u videokrugu.brijeg, rijeka, drvo, kamen......, tu je sve postalo i nastalo.Tu su i tvoja Bistrica i moja Bosna i djevojke koje su se kupale u njima.Zato volim te zavicajne pjesme, pjesnici u njima vide samo ono sto je tu- bolje receno ne priznaju nista sto nije u videokrugu, sve ostalo niti se gleda niti priznaje.Zato te pjesme imaju moc da donesu radost i kada smo tuzni.
Lazo30/2 Desetar
BROJ POSTOVA: : 284 ČLAN OD: : 2016-01-18
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue May 24, 2016 8:31 pm
Pogled iz ogledala
I boli taj pogled pun gorčine, što me iz ogledala sa prezirom gleda, kao krivca te sudbine svoje, drugom telu želi da me preda.
Da mi sude teške suze ove, što razdiru svaku nit života, da ispiju osmeh sa mog lica u kome je sva moja lepota.
Gledaju me oči pune besa, gde se morski talasi sad bore, sa plamenom ove ljute vatre, mržnjom dušu hoće da sagore.
Oči ljute gde munjama seku, svaku moju misao tišine, dok gromovi što kroz njih sad tutnje, ostavljaju tragove praznine. V.S.
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Thu Jun 09, 2016 9:27 pm
Ljutnja Imam jednu ljutnju malu, iznenadnu i neočekivanu… Ta mala ljutnja jedne ka meni, došla je baš iznenadno… Mimo očekivanja… Zašto se uvek neko ljuti, breca i štreca a od toga ništa nema ? Pitam sebe a i neke od Vas..! Tako stoje stvari u ovom svetu virtuele gde je za većinu samo jedna zabava ali za “jednu ka meni” postala i zbilja… Ljutnu se jedna… Razočara i osta iznenađena
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6767 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jun 18, 2016 9:46 pm
Junska noć
Noć je polako prekrila krovove kuća... Jedna usamljena duša hoda...
Blagi vetar mrsi joj kosu i golica lice...
Taj topao junski vetar te noći plesao je po kosi... Mrsio i... Lice golicao...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jun 21, 2016 11:31 pm
Odlazak U Goste-Nekada
Obukli smo najbolja odela Onako kako dolikuje:
Teglu pekmeza od sljiva i domace kolace. Pekmez za domachicu, kolace za decu;
Flasu domacinske ljute, Da osmeh ne nestane izmedju zidova.
Potekla bi prica o setvi A ne ove danasnje sapunice,
Topla rec, Koja nema drugo lice
Poneli smo sto se imalo u kuchi, A obukli se onako kako se moglo
I nismo hteli da izgledamo bolje U istom smo bili svetu
Sada i nije vazno ko je domacin a ko gost Hajde, makar i na kratko
Vratimo " unazad" planetu.
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Jun 22, 2016 3:16 am
PORUCNIK (citat):
ZAVICAJNA
U Gubavcu novo jutro svice I magla se leluja dolinom Cvrkutom me pozdravljaju ptice Snen se smjesim obuzet milinom
Pa se sjetim djetinstva i srece Prasne dzade i cvjetnih livada Ranih tresnji, dok pjeva proljece Pokraj puta pletenih ograda
Iz djetinjstva najdraze slicice Sa sankanja, kad je bila zima Ljeti – plaze kraj “suze” Bistrice I vrbaci, dolje, pored Lima
Moj Lim tece niz Drinu i Savu Pa niz Dunav i po Crnom moru Svud prostire, divnu, boju plavu I proslavlja svoju Crnu Goru
Neka ide gdje ko mora Ili misli da je bolje Najljepsa je Crna Gora Najdraze mi Bijelo Polje
I kad odem, ja se rado vratim Ostavm ga, pa mu, opet, dodjem Neminovno, naravno, prihvatim I nek umrem tamo gdje sam rodjen
Gubavac, 15.5.2016.god
Ness
Ness drugi put citiram ovu tvoju zavicajnu pjesmu, kapa dole, zaista je lijepo napisano- prava zavicajna, ne zamjeri da joj dodam malo svojih " vickastih "stihova.
Pesma kada je iz dushe Gde se sanjaju zavicajne ochi Treba da se prenosi Od uva do uva
Tamo u Gubavcu Nessovaca se tochi I Porucnik Svoju Bistricu chuva
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jun 25, 2016 11:37 pm
Crnka
Temperament nije mogao obuzdati, trudio se... Devojka, crne kose toplih očiju razbuktavala je strast...
Svojim pitomim pogledom savršeno miran, divio se čarima devojke nemirnog duha...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Jul 01, 2016 12:08 am
Jedna od prvih pjesama ( nazovimo je tako )koju sam napisao u emigraciji, par mjeseci po dolasku.Za inspiraciju mi je posluzio Lajos Zilahi i njegov roman" Kad Dusa Zamire".Interesantna mi je kao nekakvo predskazanje- nisam mnogo omanuo. Posvetio sam je Zilahiju.
Ko god da je otkrio ovo kopno Uzalud je jahao vodu i lutao Trazeci Indijsku zoru
Ovdje umjesto sunca Zalazi zrak I malih strahova nema U omedjenom prostoru
U Americi se i jede radi reda Kuca kupuje u 360 rata Svaka rata golema k'o vrata
Ovde se dusha gubi nepovratno Glasovi zavicaja nestaju u senci Ili zauvek zamiru
Ovde i dan danas Apachi placaju danak u krvi Dok mi njihove diademe u Bruklinu Nude kineski preprodavci Ovdje vremena nema ni za san, niti za nesanicu.
Sloba1 Podpukovnik
Letnja noć Stajala je tamo... Svetlosti noći obasjavali su lice a vetrić blagi igrao se njenom kosom iz više boja... Opčinjen... Njenom pojavom, stajao i posmatrao je... Nemoć, da nešto učini, prevladala je... Bilo je to, jedne tople letnje noći... Onako, slučajno, tiho, polako ali ostalo urezano u srcu njegovom...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Jul 10, 2016 6:22 pm
Puštala je kosu... Tako je htela i istrajavala ali boju nije dirala... Poneke sede vlasi, pretvoriše se u ženu crnku... Očiju bademastih, duha nemirnog ali punog topline... Ta nekad gusta i čvrsta kosa postala je meka kao svila kao nikad do tada... A, On... Divio se toj lakoći kose, toj mekoći i prstima koji su bez napora plesali, mrsili... Igrali se...
Sloba1 Podpukovnik
Te moćne oči… Unosile se prijatni ali i blagi nemir duše... Lepotu očiju... lepotu nemira duše, posmatrao je te vrele julske... Noći...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jul 16, 2016 4:50 pm
Ko to umara... Naše majke, bake, žene, devojke i sestre...? Ko ih umara svaki dan sve više i više... Sva ta, lica naših majki, baka, žena devojaka i sestara, dovoljno govore, čim se u njih pogleda... Ima li odmora za njih ? Ima li pomoći u kući ? Ima li... Ima li... Hiljadu tih Ima li, reči... Lepo je videti... Male dečje ruke... Te male ruke pomoći, a opet velike kao... Kuća..
Sloba1 Podpukovnik
Bravo Slobo, svidja mi se tvoja poezija- ja rijesio da prestanem pisati pjesme o " jadikovkama i zalopojkama".Kako smo na vojnom forumu moracu. u skladu stim vise ubacivati antifasisticke poezije, inspiracija mi apsolutno ne nedostaje, jedan pogled na antifasisticki zid u sobi i to je to- poezija sama izlazi
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jul 26, 2016 4:10 am
Setih se east westa, njegovih ravnih sokaka, becaraca, 4 konja debela.Kontam ko voli becarce mora da voli i Miku Antica
Nit' zora se slucajno ne radja Nad Vojvodjanskom ravnicom
Zatalasana zlatna polja Su praznik za ochi U jednoj glavi Garavoj i cistoj Ispod cuperka Iznad zaljubljenog oka Klasa Mikino more Talasom jezdi ptica Hrana nedri iz crnice Uz nestalu boru sa lica
Cetir konja debela
Nit' zora se slucajno ne radja Nad Vojvodjanskom ravnicom
Drug pukovnik da si mi ziv, zdrav i naravno uzbrdo brz:D
Sloba1 Podpukovnik
Evo nesto vojnicko nastalo u Skopskoj Marsalci zadnje vece pred odlazak u prekomandu na granicu tj u Stari Dojran.U blizini marsalke je bilo " veselo" Skopsko naselje Shutka.Skopje najvise pamtim po crvenom horizontu, nocu, celo nebo se crvenilo od zeljezare.
Skopju Za Rastanak
Sutra me nece biti Vishe pored Shutke I Rimskoga mosta Gledacu osvit granicarske zore I sve ce biti san O crvenom horizontu Nad Skopjem
Sutra ce biti topao dan Nikada ne gresim U prognozi o srcu Sanjacu novi san O Solunu i Kajmakcalanu Senkama Dojrana Na juznom Suncu
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Aug 15, 2016 5:29 pm
Da je sreće... U svetu ovome bilo bi puno duša romantičnih...
Da je sreće... Duše romantike ove naše, ne bi bile same...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Aug 31, 2016 9:33 pm
Rađanje ljubavi
Na drvenim klupicama, sa mračkom noći, rađale se ljubavi, velike i male… Ima ih još, “drže” se, iako zub vremena čini svoje ali nema tu moć, da izbriše urezana sećanja, misli i uspomene na lepotu trenutaka, jedne mladosti i ljubavi…
Boje noći sa svojim čarobnim mirisima, prosto svetlucaju nad tim klupicama i mladima, dok se rađaju ljubavi… Velike i male… Čvrsto ušuškani zagrljajem, stopljeni jedno u drugo, osećaju kako srca kucaju i plešu po duši. Pod tim prijatnim okriljem mraka, pravila nikakva ne važe, niti ih sputavaju, da se vole, maze i paze. Rađaju se ljubavi uz prijatnu toplinu duša, uz neizbežan poljubac… Do mnoštva lepih, slatkih dodira usana. To su trenuci kada se uz šapat reči, voli, zaljubljuje i gde “ćutanje” nije smetnja, već govori više od svake izgovorene reči ili rečenica. Tu prijatnu ćutnju, zamenjuju njihove misli, postupci, poljupci, dodiri tela… Prsti u kosi.
***** … Sledi, kratak rastanak od tih drvenih klupica, odlazak iz svetlucavih noći, ka svojim kućama, onako zagrljeni u jedno telo, u jednu dušu… Pa do narednog viđenja.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Sep 07, 2016 8:29 am
Trajali smo kratko i ona i ja Brzo smo bili gotovi i ona i ja Sve je svrseno glatko i ona i ja Sruseni svi su mostovi i ona i ja
Nikada vise necemo doci ni ona ni ja Nikakvo glupo obecanje ni ona ni ja Sada tu vise ne moze pomoci ni ona ni ja Ni okrnjeno secanje ni ona ni ja
Obale deli kilometar i ona i ja Gubimo se bez traga i glasa i ona i ja Palimo poslednji pisuzvetar i ona i ja Ljubavi nema spasa i ona i ja
Nismo znali sta je prava stvar ona ni ja Nije nam na pamet palo ona ni ja Poklanjam sada sebi na dar ona ni ja Sve sto je preostalo ona ni ja ona-ni-ja onanija ja i ja
Beograd, 2o.12.1982. godine
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Mladjo Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 246 ČLAN OD: : 2012-03-31 DOB : 54 Kicevo Makedonija
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Sep 28, 2016 5:24 am
Ja cu postirati jednu pjesmu o vojnicima na engleskom a svakako posle i na drugom jeziku ...
THE SOLDIERS
We lie in the bush while you lie on your beds... We sleep beside our guns while u sleep beside your wives ... U sleep in your house while we sleep in tent... U wear nice caps while we wear heavy helmets... U wear designers vests while we wear iron vest ... In the morning u are awoken by sweet alarm tones while we were woken up by terrible sounds of bombs and grenade... U move around town in nice cars , but we move in tanks.. WE stand side by side with death itself so that the future of your generation can be assured... We sacrifice our today for your tomorrow... We are strong at heart ,great in action,committed to our course ,and loyal to our nation... We are soldiers!!!...with great zeal and gallantry... We fight relentless to win yet we continue to fight to conquer insurgency and terrorism... Just pray for us over here... to conquer in victory so that we can return to our family ,friends and loved ones,,, To the fallen heroes...we pray they continue to live on are heart ...while we fight to the end in victory ... If its need we give are life... In the name of GOD
"GOD BLESS ALL SOLDIERS"
Mladjo Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 246 ČLAN OD: : 2012-03-31 DOB : 54 Kicevo Makedonija
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Sep 28, 2016 5:36 am
Prevod nikada nece biti original ...ali pokusacu da ga napravim
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Oct 02, 2016 7:56 am
Јесењи плес
Пријатни ветрић јесењи играо се косом њеном, лице јој голицао и плесао по души…
Она је све то мирно посматрала, упијала и руком усмеравала… Тај плес прстију, та игра покрета ти додири… Срце су јој испунили…
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Oct 03, 2016 2:35 am
padala je kisa po cesti... moje cipele su je pile...
i kozna jakna je pila svaku kap a ja sam ih psovao...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Oct 03, 2016 5:01 am
Sloba1 (citat):
Јесењи плес
Пријатни ветрић јесењи играо се косом њеном, лице јој голицао и плесао по души…
Она је све то мирно посматрала, упијала и руком усмеравала… Тај плес прстију, та игра покрета ти додири… Срце су јој испунили…
Da dodamo malo forme, rime i mashte, nekakav " vremenski vremeplov"- gde li je danas ta lepojka iz ove fine pesme?
Jutros je spazih u parku dok sedi Oko nje " chopor"unuchadi- detinja vriska Kraj nje sedi dedica sedi Od secanja u oku suza zaiskra
Eh slobo- te nase nekadasnje lepojke i pjesnicka inspiracija sada su " babe polovnjace"
PS: redovno citam sto napisesh od poezije, al' dodaj malo rime i kljucne rechi.Kritika je dobronamerna.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Oct 10, 2016 8:28 am
Hod
Ноћ октобарска, хладна... Ситна киша сипи и праши, док ходамо, док топимо метре... Пред нама...
Тај ход, по киши... Која више праши него сипи није сметња у остварењу циља...
Тај циљ, те октобарске ноћи и других ноћи достижан је и... Стваран...
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Oct 14, 2016 7:51 pm
Večernji susret
Isuse, dođoh Ti reći kako me u grlu guši od isplakanih suza kako me boli u duši.
Dođoh Ti šaptati kako mi križ izrani rame i kako ga teško nosim. jer je pretežak za me.
Dođoh Ti se tužit u suton ovoga dana, jer me zbuni tvoje raspelo.
Kleknuh da Ti se jadam, ali me zbuni tvoje raspelo.
Žižak Ti osvijetli lice, raspeto, presveto tijelo.
U suzama, izmučen, izboden, raspet i sam, o, Bože, što da se tužim, pa mene je pred Tobom sram.
Gle, Ti nijemo šutiš, nikome se potužio nisi, a Tvoje presveto tijelo stravično na križu visi.
Probodene noge i ruke, probodeno je srce Tvoje.
Kako je tuga tvoja teška I sitne boli moje.
Isuse, dođoh, Ti se jadat u suton ovoga dana, al motreć Tebe, išćeznu moja rana.
Zlatko Sudac
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Oct 14, 2016 7:52 pm
Molitva na putu
Bože koji si me do ovoga časa doveo nevidljiv vodi me i dalje koncu mojih želja.
Ne ostavi me umorna i sama nasred puta
Obrazi su moji blijedi i moje misli nemoćno ko moje ruke vise.
Bože daj da novo plavo jutro iz umora digne moje misli da kroz blijede ruke prođe mlaz crvene svježe krvi.
Budi nad mojom glavom moja pratilica zvijezda.
Antun Branko Šimić
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 6:03 am
Košmar
Čuo je pesmu petlova i lavež pasa... Budilo se novo jutro novi dan...
Nemir pod kožom koji je imao... Blago je nestajao...
Očiju snenih, lica znojava dočekao je javu... Košmar glave, košmar tela... Košmar sna...
Novo jutro... Nova java Novi dan... Nova vera i nova nada Novi mir u duši...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 6:05 am
Milutins, izvini što nisam ti odgovorio, ne znam iz koga razloga, ali u tom periodu sam radio non stop, pa nisam bio studiozno na forumu. Mogu ti reći da si u pravu, to su sada osobe u zreloj dobi sa unucima. Bilo nekad lepo vreme
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 6:09 am
Poručnik, lepo si napisao, kratko i jasno, odnosi se na stihove od oktobra meseca, isto izvini, nisam dugo bio na poetskom kutku
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 6:14 am
Boja jeseni
Novembarska, kasna jesen... Hladna i maglovita jutra... Sunca još nema, teško se pomalja...
Lišće se bori da opstane da ne padne... Ali, nema mu spasa... Opada sve više i više... Tepisi njegovi svuda su...
Šušte dok hodamo... Puštaju zvuke, mirise, obuzimajući naše duše... Ulice, parkovi trgovi, puni su tih tepiha jesenjeg lišća...
Boje i čari jeseni... Lepota sunca, lepota i mirisi opalog lišća... Lepota zaljubljenih duša... Danas sada... Ovoga minuta i trena...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 1:06 pm
JE LI TO LIPO Jedan se moj pradjed vraća kući iz mletačke vojske. Vraća se preko otoka. Utihe. Otoci se zrcale u moru. Staro doba. Vraća se pomalo i polako: danima, tjednima. Mjesecima. S oto- ka na otok, a otoka kao na nebu zvijezda. Na otocima gradići, sela. Smokve i vinogradi. Mazge i magarad. Koze i ptice. Ljudi. Prevoze ga težaci i ribari. Plaća su im njegove priče i ruke. U ruku mu dadu veslo, on vesla, priča i pjeva. U ruku mu da mo- tiku, on s njima povazdan kopa, priča i pjeva. Piju bevandu, jedu sušenu ribu i tvrd ječmeni kruh. Uveče ga uvode u svoje kuće. Sjednu uz ognjište, ispod odri- ne i dugo mole rozarije. Zelje obilno preliju uljem. Postelju mu namjeste pokraj magareta, u travi. Ujutro mu dadu komad tvrda ječmena kruha i još tvrđeg ko- zjega sira, koji se topi u ustima i biva ono što je već bio, kozje ma- slo. Preporuče ga drugim težacima i ribarima, koji će ga prevesti na drugi otok, bliži njegovoj dalekoj kući. Njegova kuća iza planina, iza zvijezda. Sagrađena pri poli, su- hozida, pokrivena raženom slamom. Vlašići iznad nje svake noći potjeraju svoje stado zvjezdanih koza. On preko otoka, s otoka na otok putuje svojoj kući. Za vedrih noći na moru kad izlaze Vlašići, kad na daleke pla- ninske vrhove papcima stanu njihove koze i otisnu se nad morski bezdan, on rukom i veslom pokazuje ribarima: – Ono su Vlašići, i ja sam Vlašić, tamo je moja kuća. Jedna mlada udovica, na jednom od mnogih njegovih otoka, nije ga htjela pustiti pet dana. Vodala ga po otoku, pokazivala mu svoje maslinike i vinograde. Vodila ga po svojoj kući, pokazivala mu bačve vina i kamenice ulja. Pokazivala mu sise. Nagovarala da zauvijek ostane na otoku, s njom. U njezinoj tvrdoj kući, među njezinim tvrdim sisama, u njezinoj mekoj postelji, što je mirisala lavandom i rogačima. Obećavala mu blaženstvo. A on jednako čeznuo za svojom slamnatom suhozidinom iza planina i iza zvijezda. Jedva se oteo iz zagrljaja njezinih loza i maslina i dugih i grabljivih njezinih ruku. Odahnuo kad se našao na otvorenom moru. Rujan ga zatekao na jednom šibenskom otoku: Murteru, Zla- rinu, Žirju. Prespavao pod maslinom, zaputio se kroz otok, tražiti brod. S obje strane puta, vinogradi se žutili i modrili grožđem. On prekoracio zid, ubrao grozd. Žena koja ga je gledala ispred svoje kuće, poviče na nj: – Ej ti što bereš nisi sadio, je li to lipo? – Lipo je lipo. Gladnu je svako lipo- odgovori moj pradjed i ostade upamćen. Da ne bi te igre rječima, te dvomislice, dvojakog, etičkog i nutrističkog značenja lip i lipo, što se tog rujansko jutra, te tko zna koje godine, na jednom, tko zna kojem od šibenskih otoka, odigrala između žene što je čuvala svoj vinograd i otpu -štenog vojnika koji je, vraćajući se kući preko otoka, ubrao nje- zin grozd, uspomena bi se na toga moga pradjeda davno izgubila u zraku, i u zemlji. Kao što su mu se izgubile oči i kosti. Kao što mu se izgubilo ime. Ime mu nije znao ni moj ćaća kad mi je pripovjedao tu jezič- nu igru, pradjedovsku otočku zgodu. Vjerovatno ga nije znao ni ćaćin djed, od kojega je moj ćaća čuo, ni djedova djeda djed. Od pradjeda, mletačkog vojnika koji se kući vraćao preko otoka, Ostade samo jezična iskra, što mu je, kao munja, osvijetlila lice. Od ostalih, mojih mnogih, ni iskrice: zauvijek ostadoše u tami.
P.Gudelj
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 1:11 pm
Milo me pogledala zemlja
Ožiljak između kažiprsta i srednjaka na mojoj lijevoj šaci. No- sim ga od svoje osme. Trag jednog kućnog noža s nakovnja Ma- tana Nogala s Velima.
Kovački nož s drvenom ručicom, oštar i težak, davno se izlizao, istanjio, pozobala ga rđa, a njegov se ujed između članaka na mo- joj lijevoj šaci još bijeli. I bijelit će se dok se, kao i nož, ne prospe u zemlju. Dok rana ne nađe svoj nož. Nož svoju ranu.
Bilo rano proljeće, kasno popodne: u našim Dračama proli- stali i procvjetali kljeni. Ti sam u kući. U tebi tvoj vuk. Gladan Mesa.
U konobi o gredi visio pršut. Bio pršut, sad kost. Pri kosti, pri obišenjaku, ostao dlan čekinjave kože i žila. Ostao neodoljivi mi- ris pršuta.
Zgrabio kost i nož i kao pas, kao vuk, pobjegao u Drače, me- đu kljene, kveljati i glodati kost. Udisati miris.
Po glatkoj svinjskoj butnoj kosti poleti oštar kovački nož i svrši među člancima moje lijeve šake. Pljusnu krv.
Ja zajaučem iz svega glasa. Kao što je jaukalo prase kad su ga klali.
Dotrčala Mila Asanovića, djevojka najmilijeg pogleda u mom životu. Puljizova: to popodne bila u svoje sestre, u Dragovića.
Udala se te godine na Sebišinu. Za Agarića. Stara Agara, baba ili prababa njezina muža, imala sto godina.
Umrla pri prvom porođaju. Rodila i ostavila sina. U zemlju odnijela najmiliji ženski pogled moga života.
Milo me pogledala zemlja.
P.Gudelj
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 1:14 pm
LEŽAO NA LEDINI Ležao na ledini, u Dvogrljači, licem okrenut k nebu. Gledao u oblake, slušao jarebice i vjetar. Zaspao. Na lijevi mi rukav ušla na desni rukav izašla. Moja ljubavnica zmija. Izgubila se u kupinama. U godinama i travi.
P.Gudelj
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Nov 12, 2016 1:15 pm
TEBI SEDAMNAEST, OSAMNAEST Tebi sedamnaest, osamnaest. Prepelica uzletjela iznad Dila. Zaustavila se nad Milom Stipinom, piva. Livoda rastopljena. Lipanj. Livoda je rastopljen lipanj. U livodi, u lipnju, Mila Stipina čita knjigu i čuva kravu. Sjedi u travi. Prepelica izletjela između njenih nogu. Među njenim no- gama prepeličije gnijezdo. Kad se isprevrće po nebu, kad ispjeva pjesmu, prepelica će sletje- ti u livodu, u svoje gnijezdo. Među Mile Stipine noge, u travu. P.Gudelj
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Nov 13, 2016 10:55 am
[You must be registered and logged in to see this link.] sve sam pročitao i meni se lično dopada. Na zanimljiv način si to opisao i u stihove pretvorio...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Nov 13, 2016 12:48 pm
Sloba1 (citat):
[You must be registered and logged in to see this link.] sve sam pročitao i meni se lično dopada. Na zanimljiv način si to opisao i u stihove pretvorio...
Hvala ,hvala ali nije to moje [You must be registered and logged in to see this link.]
Pročitaj ,otkrit ćeš zanimljivog i po mnogo čeme posebnog pjesnika
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Nov 13, 2016 1:50 pm
Aha, sad sam video
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Dec 04, 2016 5:51 pm
Grbavica
Igra, trka... Lopta i poljana. Ali ne kakva poljana, već naše mesto naš kutak odrastanja... Poljana beše, naša mala "grbavica" iz milošte je tako zvasmo. Sećanja sada davna ipak ne blede i otimaju se zaboravu...
Na Grbavici, na dva kamena kao golovi, sve je odisalo lepotom igre... Bilo je to tada, tih vremena i nikada više...
"Visoka"... Nije go... A onda slatka dečja prepiranja, te merenja koliko je lopta u vis otišla i tako uz veselu našu graju do opet neke nove "Visoke"...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Dec 11, 2016 3:35 pm
Priznanje ženama
Žene, majke... Ta divna bića okružuju muški rod, oplemenjuju ga svojom pojavom. Ta lepota ženske duše, ti naši dragulji... Ti biseri postojanja...
Žene, majke... Duše plemenite naše, naši borci... Naše lavice života... Priznanja zaslužuju na svemu onome što čine za nas, za muški rod...
Žene, majke... Te vredne duše, ta ljupka stvorenja... Ta nesebična bića, tu su uvek, blizu i oko nas. Mnogo truda, mnogo rada, mnogo odricanja utkano je, sa ljubavlju prema muškom rodu... Prema nama muškarcima...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Dec 11, 2016 3:37 pm
Glavobolja
Noć zimska, hladna Decembarska... Bol u glavi širi se sve jače... Ne prestaje.
Stisak prsta na slepoočnicu, jednu pa drugu pa istovremeno u nadi da će bol popustiti i iščeznuti...
Noć zimska... Hladna Bol boli i ne prestaje... Zašto Bol... Boli ? Zašto,ne prestaje. Često se pitam u toj neravnopravnoj borbi...
Tableta ili kafa... Rešenje problema te hladne decembarske noći, obojene zimskim ruhom.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Dec 13, 2016 10:11 pm
Tuđe... Iako je udata, to ga nije sprečilo da je obaspe morem poljubaca... Topila se... Njenu belu kožu, svetao ten ljubio je takvim žarom kao da će mu "pobeći"... I da neće biti sledećeg puta...
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Jan 01, 2017 6:53 pm
Tajno
Doći ću krišom... Diskretno, pod okriljem hladnog decembarskog mraka poželeću ti srećnu i bolju godinu novu.
Čekaj me... Na starom mestu, klupici drvenoj dođi na tren da te vidim... Samo Ja i Ti i nebo iznad nas.
Sloba1 Podpukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jan 23, 2017 10:24 pm
Tužno oko
Video sam tugu u njenom oku crnom... Tugu koja se bori da nestane da iščeze...
Svako ima neku svoju tugu... Neko svoje oko crno... Koje pati bori se i nada se...
Oko moje crno... Nisi samo, to dobro znaj, uvek... Sada ovoga dana, sata... I trena...
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jan 24, 2017 1:38 am
Veteranska
Ja sam ovde josh uvek sa vama Na samom kraju velikog sveta Zajedno smo vec godinama Trenutak baniranja mi ne smeta Ni krila srebrne ptice iznad neba Ni price o ratu i banskom gradu Dici cu novi od nasushnog hleba Da novi zivot pretvorim u nadu
milutins Kapetan I klase
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jan 24, 2017 2:08 am
Sloba1 (citat):
Tajno
Doći ću krišom... Diskretno, pod okriljem hladnog decembarskog mraka poželeću ti srećnu i bolju godinu novu.
Čekaj me... Na starom mestu, klupici drvenoj dođi na tren da te vidim... Samo Ja i Ti i nebo iznad nas.
Ja bih joj ovako napisao
Tobom odishu Vetar i rosa Na kraju godine Mozda se sanja
Strah od oluje Tvoja kosa U odsjaju neba Pre novogodisnjog svitanja
Ako si daleko Ehom se javi Ostavljena pesmo U godini nade
Pronadji san u mojoj glavi Gde se lepota Od dana krade
Onda necemo biti daleko Zaboravimo na setu Duboko u zenici Probudimo dan
Zatvorimo ochi Da u nashem sveti Pomirimo neznoshcu Javu i san