FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Kada maštaš da ti se ispuni neka želja budi oprezan,mogla bi ti se i ispuniti! Ima istina u koje nije dobro vjerovati!
Zasada dosta od mene.
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1310 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 55 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 13.07.14 1:07
France Prešeren - DOMINUS VOBISCUM
Oče Janez ječmen seje, tam na polju pr' Ljubljan', mim' se vandrovček prismeje, sam presveti Kozmijan.
Prav prijazno ga pozdravi: ''Kaj pa delaš Janez tu?!'' Janez pa je slabe volje: ''Kurc te gleda!'' reče mu.
''Kaj svetnika kurc bi gledal!'' reče sveti Kozmijan. ''Bom naredil coprnijo, da bo svet v pokoro djan!''
Komaj misli te izreče, z njive kurci poženo. Janez brž po Katro teče: ''Katra, Katra kaj bo to?''
Katra ven iz kajže teče, vid' na njiv' soldate stat, od veselja si jo mane: ''Moj ga 'ma t'ko sam za scat!''
Katra prvega natakne gori doli vzdihujoč. Niti enkrat ji ne zmakne, z njim jo drajsa celo noč.
Drugo jutro polna njiva samih strumnih je devic, vse počepa in poriva, saj na svet je dost' prasic.
Izmed vseh ljubljanske frajle najbolj vnetih so pizda, zaslužile bi kolajne, znajo fukat kar za dva.
Sem prišle so na kurbanje, tud' Ljubljančanke gospe, najdeb'lejši so le zanje, da se v pizdah ne zgube.
Jel' to morje Adrijansko, ki tak strašno valovi. Ne, to pizdovje je ljubljansko, ki na kurcih se besni.
Sred največje kurbarije pride mimo coprn'ca, pa si zmisli coprnijo, da bi stvar še lažje šla.
''Stojte pizde nenasitne! Kaj nek fukate čepe? Zmatrajo se žile ritne, lepš' porivat je leže.
Kurce ven iz zemlje spul'te in zavijte jih v papir. Z njim doma si pizde gul'te, da bo rit imela mir.
Reci:''Dominus vobiscum!'' dominus ti v pizdo skoč', pa boš imela svoj pritiskum, k' te bo drajsal celo noč.
Kadar pride ti zastoči: ''Etkum spiritus tuo!'' Dominus ti iz ritke skoči požegnavši te z vodo.
Ženske so tako storile, kurc pod pajsko pa domov, kar naprej so se gonile, furt na furt jih je bezov.
Pele dominus so rano, pele dominus zvečer. Vse po poslah je poscano, dominus je huda zver.
Tudi Katra s svojim leže in nastavi si ga v rit. Dominus ji koj postreže, tri dni se je nič ne vid.
Še četrti in še peti Katra v luštih izdrži. A deveti in deseti pizda več je ne srbi.
Že sta tedna dva minila, Katra je že čisto preč, je besede pozabila, da b' je kurc ne fukal več.
Dominus pa kar poriva, ne minute ni pr' mir'. Katra je napol še živa, pizda kot zmečkan krompir.
Kje si pizdica nekdanja, ki si kurce stiskala? Razcefrana kakor cunja blagor mu k' spomin ima.
''O nesrečni fuk gol'fivi,'' še enkrat spregovori. Med neštetimi porivi bogu dušo izpusti.
Dajo gor jo na te pare, ni je več ko par kosti. Dominus naprej jih tare, moč ustaviti ga ni.
Še ko trugo so zabili, spaka je po njej bezov. Kmal' bi trugo iz rok spustili, t'ko je butal ob pokrov.
S štriki so jo povezali in spustili jo v zemljo. Pol so patra poklicali, pričak'vali, kaj da bo.
Pater grobu se približa sliš' v jami ropotat, od strahu se brž prekriža, mal' ga tudi prime srat.
Pater dominus zapoje, hoče Katro poškropit, -kurc naj gleda žegne tvoje- dominus mu skoči v rit.
K sreči mežnar se požuri: ''Etkum spiritus tuo!'' Dominus jo z rit odkuri, več nazaj ga ni bilo.
Katra v grobu mir uživa, moli zanjo če s' kristjan. ''Vsega zla je pizda kriva!'' pravi sveti Kozmijan.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 13.07.14 1:20
Soldaška abeceda; Slavko Osterc (1885-1941)
Angeli so zgolj duhovi, ajda na jesen zori, afna se po drevju goni, abrank od kocin visi.
Beduin živi v puščavi, bolho ti prežene "Flit", bik najraj čepi na kravi, buzerant obrajta rit.
Cankar pisal je romane, culukafer žre ljudi, cipa si jo rada mane, cura svet pokonc drži.
Čargo zna umetno risat, čuk ima iz perja rep, časopis za rit je brisat, češplja za preprost je jeb.
Drava je globoka reka, dekla celi dan gara, danka je skladišče dreka, debel kurc - ponos moža.
Eva v raju je živela, Etna bruha spred in zad, ekstavurš še ni marela, embrio še ni soldat.
Faraon je jedel z žlico, fantiči hodi k ljubci v vas, far poriva kuharico, fuk je Kranjcem v kratek čas.
Glista nima domotožja, Ghandi shaja tud brez gat, gonokok je šiba božja, glej da hodiš redno srat.
Hrček je podoben zajcu, Hindenburg je star soldat, Harry Pie ima v levem jajcu, heksenšus - kar za zbezljat.
Izidor ovčice pase, Ivan Grozni godrnja, Ita Rina vleče nase, idiot urin grgra.
Jazbec je žival učena, Jurčič bil je literat, jebaj, če si mož al žena, jebaj tud če si kastrat.
Kiša pada, trava rase, kože črne je zamurc, kurba fuka se - kot prase, klincu pravjo tudi kurc.
Lačnemu se srat upira, lev ima v džungli svoj kvartir, lintver z muko onanira, lapis peče kot hudir.
Mia May ni več devica, mrko gleda policist, Mussolini je presica, mačko-fuk je vsak fašist.
Nobel človek pije whisky, netopir ni tič ne miš, Neron umrl je na driski, nago babo kar nabriš.
Opij pospešuje spanje, orden zdaj že vsak ima, ozka rit ovira sranje, oslu manjka dar duha.
Pizda črnega je ksihta, pop ti grehe odpusti, pizdec je pokrita rihta, prdec rad spregovori.
Rana ura - zlata ura, roparja se je za bat, ritni fuk je fina kura, Rintintin ima kuzle rad.
Sonce greje vso naravo, samski stan - najlepši stan, sekt je za ta boljš zabavo, siflo fenta salvarsan.
Šimel spada med konjiče, ščurke išči po pečeh, španska muha dviga tiče, šlatanje je smrtni greh.
Tank se ne boji kamele, tempelj je molitve hram, troti fukajo čebele, Tarzan si ga goni sam.
Ura čas nam kaže točno, Urška se konča na a, uš je bitje krvoločno, Urha kliče - kdor kozla.
Vrat na štriku, to ni šala, vamp rumen ima vsak Kitajc, Venera je rit kazala, vol je bik, ki nima jajc.
Zora puca, bit će dana, zlodju pravijo hudič, zadnjica je včasih usrana, zmeren fuk ne škodi nič.
Žulj preživlja revne sloje, žrebca jaha kanonir, žalostno je srce moje, žaltav je od pizde sir.
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 14.07.14 20:22
Jaj, pij in kavsaj, za drugo se ne ravsaj. France Prešeren
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 21.08.14 22:27
Oton Župančič
Da li grem ovod prav v Vinico? -Neg kảko neg da grete. Pa zakaj me tako gledate? -Vi niste Kranjec. Nisem. -Videl sem ja valje, da ste naš človek. Pa odkod ste? Iz Vinice. Pa zakaj? -A da li poznate Francino, starega Maliča? Kaj ga vi poznate? -He, koliko hrastov sem me zvozil v Reko, pred tridesetimi leti. No vidite, a ja sem me vnuk.
-Poznal sem vas ja po rode!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.08.14 11:22
Azra - Flash
...
Gledao sam opet film o beznadu Ili je to možda bila kronika Nepoznatog jer tako se zvao čovjek ni živ ni mrtav ni pomorac Ako ikad ispunim želju I ti mi daš za pravo misleći To je jedini način da ga zadržim Ako ikad dospijem tamo gdje prestaje strah Bit ću spreman da zaboravim ...
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.08.14 19:42
dpuric (citat):
Iz Zbirke antiratne poezije * Tragom slutnje* (u pripremi)
1. NA MESECINI SIJAU SENKE DEMONA SPREMAJU KRVAV PIR VRATOLOMA KRVI, KRVI ZEDNI SMO KRVI TO IM JE PAROLA
5. PLOTUN PALI PIJANI KAPETAN IZ ROVA VICE TAMO GDE GRANATE SADA PADAJU NI TRAVA ZELENA NECE DA NICE
UDRI, RASPALI PRIHVATAJU OSTALI
LJUDI, PA TO SU CIVILI GLAS RAZUMA ODNEKUD GOVORI
JEBI IM MATER U IZVESTAJU CE IONAKO PISATI DA SU TUCENI- ROVOVI
22. SA NEBA SEVERNJACA KAZUJE PUT DOK LUTAS BESPUCIMA U LICU VOSTANO-ZUT NA SVE I SVAKOG BESAN I LJUT
DOK LUTAS NEDODJIJAMA OCEKUJUC POMAGACA SEDI, VODE NAPI SE CEKA TE SEVERNJACA
Tvoje? Mozes mi u PP poslati cijelu? Respect
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 30.08.14 20:03
dpuric (citat):
NE VOLIM
NE VOLIM SVEČANOSTI I PARADE NE VOLIM ODLIKOVANJA I NAGRADE NE VOLIM ZADRIGLE OFICIRE SA TUROM SPUŠTENIM NIZ ČAKŠIRE
NE VOLIM POLTRONE I ULIZICE ŠTO IM SAMO NOGE VIRE IZ GUZICE ŠEFOVA SVOJIH
NI PRETERANU PAŽNJU ONIH KOJI ĆE ČOVEKA NA CEDILU DA OSTAVE NA PRVOJ KRIVINI DA IZLETE I NASTAVE PONOVO DA LETE JUREĆI EPOLETE
Hvala na posveti
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 31.08.14 0:31
Dosta je bilo, prijatelju, borbi s vetrenjacama. Pancir i koplje moraju u trnje. Kocka je bacena.
Dosta je bilo sanjarenja. Pogazi iluzije! S osmehom se osvrni preko ramena, pa kreni dalje!
Kapiju na srcu zamandali, postavi cenzora pored nje! Na znojenje spremi, rukave zavrni! Vise nista nije k'o pre.
Barikada realnosti se preci na trnovitom putu mudrosti. Opljuni sake i stegni desni! Moras se probiti.
U kostac se uhvati sa sudbom, jer samo to je preostalo! Iza tebe sigurnosti nema - vreme te izdalo.
Beograd, 15.4.1983. godine
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 31.08.14 1:36
(Haiku)
Vrabac na prag sletio. Maca nije spavala. Ostalo perje.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 31.08.14 1:39
Ovdje ne bih kopirao i lijepio djela velikana domace i svjetske lirike, ali bih se ukljucio sa nekim svojim, skromnim pokusajima. Hvala, ko procita, a takodje, i ko preskoci!
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 01.09.14 19:20
Živim u malome gradu, Ljudi rade, a neki i kradu. Pošteni uvijek pošteno najebu, Lopovi su stalno u sedmome nebu. Uloga obrazovanja, kod nas nije baš zastupljena, Ako netko ima diplomu, ona je nerijetko kupljena. Mladi ovdje prebacuju skelu, Mnogi piju, puše i kartaju belu. Ljetom čak i turizam procvjeta, Također se poveća i materijalna šteta. Današnja djeca, prvo unište pa razmisle, Oni sa iskustvom, neki dobar alibi izmisle. O da, Vrag na nama profitira, Svatko je dobar, ne mora niti da bira. Normalni često polude iz čista mira, Sve što je ovdje lijepo brzo izumira. Ali opet, zamislite, kamo sreće, Svako malo, ljudi dolaze k NAMA da se liječe. Pravu istinu o nama, nitko im reći neće, Jer ipak je najvažnije da se novac okreće. Nove zgrade se u ovom trenu grade, Kako bi udomile nove obitelji pune nade. Ali prekasno je kad shvate, što ih čeka iza fasade, Htjeli ili ne, uskoro i oni postanu dio ove balade.
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.09.14 4:30
Oznojena tijela Izguzvani carsafi Oboje srecni
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.09.14 4:31
Bubnjevi mi u glavi U zelucu tegoba Bila burna noc
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.09.14 4:33
Kraj sporeta se grijem Crnu kaficu pijem Napolju snijeg
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.09.14 4:40
Mene nema - moja sjena seta Nekada jetra, a sada - pasteta Nekada salo, a sada - cvarak Nekada vatra, a sada - ugarak
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.09.14 16:26
Pjesma „Kad mlidijah umreti“ nastala je 1845. a objavljena 1851. godine. U ovoj pjesmi Branko govori o smrti koja mu se bliži; on se pozdravlja sa životom koji je mnogo volio i koji je bio tako lijep; on se obraća svojim pjesmama žaleći što nije uspio da ih dovrši onako kako je zamislio. Bila je dio naše školske letire!!!
Branko Radičević Kad mlidijah umreti Lisje žuti veće po drveću, Lisje žuti dole veće pada, Zelenoga više ja nikada Videt' neću!
Glava klonu, lice potavnilo, Bolovanje oko mi popilo, Ruka lomna, telo izmoždeno, A kleca mi slabačko koleno! Dođe doba da idem u groba.
Zbogom žitku, moj prelepi sanče! Zbogom zoro, zbogom, beli danče! Zbogom, svete, nekadanji raju. — Ja sad moram drugom ići kraju! O, da te tako ja ne ljubljah žarko, Još bih gledo tvoje sunce jarko, — Slušo groma, slušao oluju, Čudio se tvojemu slavuju, tvojoj reci i tvojem izvoru, — Mog života vir je na uviru!
O, pesme moje, jadna siročadi, Deco mila mojih leta mladi'! Htedoh dugu da sa neba svučem, Dugom šarnom da sve vas obučem, Da nakitim sjajnijem zvezdama, Da obasjam sunčanim lučama ...
Duga bila, pa se izgubila, zvezde sjale, pa su i presjale, A sunašce ono ogrijalo I ono je sa neba mi palo! Sve nestade što vam dati spravlja' — U traljama otac vas ostavlja.
~ KRAJ ~
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 03.09.14 9:55
U DISKOTECI
Ovdje je bucno, ovdje je guzva Neciji lakat prebira mi rebra I ja sam u rulji mokar k'o spuzva I pitam se - sto mi sve to treba
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 05.09.14 14:48
ajde da i ja začinim sa jednom haiku:
Pitao kukuriče Komušina guvnom leti krv ti irudovu je ladno dolazi zima
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.09.14 13:39
PITOMACKA MUKA
Stojim na stanici, osjecam se jadno Napolju topli, a u dusi hladno Cekam bus s Kalemegdana A mene knjiga od trista strana Ni da je procitam vremena nemam A moraam za sutra ispit da spremam
Beograd, 09.3. 1983. godine
pera84 Podpukovnik
NA JM JM JM BROJ POSTOVA: : 6178 ČLAN OD: : 2011-03-17 USA
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 09.09.14 15:46
JESEN
kisa pada, meni noge zebu, ajde mala da pravimo bebu!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.10.14 5:13
Zasto li trepere daleke zvezde Gle, jedna, kao da pada Bezvezne misli u glavi se gnezde Dok, besciljno, tumaram ulicama grada
Bura se, opet, svadja sa morem U zestini bije o okolne zgrade A ja se pitam - zasto li sam stvoren Kad, samo tako, dane Bogu kradem.
Split, 27.01.1987. godine
013gonzo Podporučnik
VZ PV BROJ POSTOVA: : 1958 ČLAN OD: : 2014-08-16 DOB : 73 Beograd
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.10.14 10:02
Splitska anegdota o Tinu.
Priteralo Tina prilikom šetnje po Marjanu, i tom prilikom padne mu poetska misao na pamet. On, da bi ju zapisao, viknu:
"Karte, Karte mi dajte !!!"
a običan šetać sa staze mu dobaci:
"Vazmi bovan ka' i mi ostali !!!"
ps. Za one koji ne znaju "po splisku" karte - papira, bovan - kamen
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 12.11.14 17:50
Tin Ujević Svakidašnja jadikovka
Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad!
I biti slab, i nemoćan, i sam bez igdje ikoga, i nemiran, i očajan.
I gaziti po cestama, i biti gažen u blatu, bez sjaja zvijezde na nebu.
Bez sjaja zvijezde udesa što sijaše nad kolijevkom sa dugama i varkama.
–O Bože, Bože, sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao.
O Bože, Bože, sjeti se i ljubavi, i pobjede i lovora i darova.
I znaj da Sin tvoj putuje dolinom svijeta turobnom po trnju i po kamenju,
Od nemila do nedraga, i noge su mu krvave, i srce mu je ranjeno.
I kosti su mu umorne, i duša mu je žalosna, i on je sam i zapušten.
I nema sestre ni brata, i nema oca ni majke, i nema drage ni druga.
I nema nigdje nikoga do igle drača u srcu i plamena na rukama.
I sam i samcat putuje pod zatvorenom plaveti, pred zamračenom pučinom,
i komu da se potuži? Ta njega nitko ne sluša, ni braća koja lutaju.
O Bože, žeže tvoja riječ i tijesno joj je u grlu, i željna je da zavapi.
Ta besjeda je lomača i dužan sam je viknuti, ili ću glavnjom planuti.
Pa nek sam krijes na brdima, pa nek sam dah u plamenu, kad nisam krik sa krovova!
O Bože, tek da dovrši pečalno ovo lutanje pod svodom koji ne čuje.
Jer meni treba moćna riječ, jer meni treba odgovor, i ljubav, ili sveta smrt.
Gorak je vijenac pelina, mračan je kalež otrova, ja vapim žarki ilinštak.
Jer mi je mučno biti slab, jer mi je mučno biti sam (kada bih mogao biti jak,
kada bih mogao biti drag), no mučno je, najmučnije biti već star, a tako mlad!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.11.14 19:47
Povremena jadikovka
Melanholijo!
Umorne duše vracaju se Zeleni pašnjaci venu pred očima
Ni Sunce nema obavezu Samo da gori, a da ne sagori
A oči peku, peku od sunca I usne pucaju, neoblizane
Žedan sam, žedan rujnoga vina Ono je melem dok cekam spas Odmor očima, počinak telu Iluziju dusi.
Nada i strah
Tone dan. I tone grad Tonem i ja
Sve se zatvara na kraju dana Umor, na kraju, ipak, sve savlada
Umoran sam. Jako umoran
Umoran sam od početaka Umoran od stepenica i lavirinata Umoran od zamki i iskušenja Umoran od želja i odricanja Umoran od pobeda i bojeva Umoran od poraza i rovova Umoran od letova i padova Umoran od ljubavi i kockanja Umoran od disanja i razmišljanja I borbi s vetrenjačama
A oči peku, peku od sunca I peku rane na usnama Dok cedim vino i krv isisavam I čekam spas I čekam mrak I čekam kraj
Kardeljevo (Ploče), 12. 4. 1988. godine
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 02.12.14 21:47
GRINGOO (citat):
Citat :
Povremena jadikovka
Svaka cast.
Hvala ti puno, druze GRINGOO! I dobro dosao u ekipu
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 07.01.15 21:15
Ovu pesmicu je spevala meni moja draga ženica dok sam bio zaposlen u Privrednom sudu u bgd
Dragi Sponza, jel' znaš ti onog gonza, sto međ' mapetima hara i svoje ribe vara taj gonzo je prava faca, čak i kad po blatu gaca e pa ti prijatelju dragi obrati pažnju na to šta on radi, jer počinješ na njega da ličiš, samo nemoj mnogo da se dičiš, jer takve stvari kratko traju, i na kraju ispadne loše po baju, Ovaj život uređen je tako da se prave stvari ne dobijaju lako. I zato prijatelju razbistri glavu, prestani da juriš brzu slavu, stoga poboljšaj svoju strategiju labilnu, izgradi svom delovanju osnovu stabilnu preispitaj iskreno vrednosti svoje propali su oni koji toga se boje.
_________________ Ceterum censeo Carthaginem esse delendam Što se ostaloga tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.01.15 0:38
Petar Kralj govori pesmu Brane Petrovića:
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.01.15 20:27
Za druga Lacoša. Strašno, strašno...
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.01.15 20:39
Četni evidentičar (citat):
Za druga Lacoša. Strašno, strašno...
Hvala Četni.Nemoj mi više tako strašne priće,imaču nočne more
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
Mister Havana Vodnik
BROJ POSTOVA: : 446 ČLAN OD: : 2014-07-11
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.01.15 22:40
Još jednom Petar. Kralj.
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 16.01.15 23:57
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 17.01.15 1:01
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 27.01.15 14:28
"Kroz Zaječar Timok teče, požarni sam svako veče. Jedna četka, jedna kofa, ja sam za njih profa. Čistim pistu, čistim krug, ašovčić mi vjerni drug.
Zbogom, pisto, zbogom, kamioni, nema više "lezi, avioni", vozi, Ćiro, armija te plaća, stara Džomba iz vojske se vraća."
_________________ "Teško nama,Mardonije, kad nas vodiš u borbu protiv takvih ljudi koji se ne bore za novac, nego za slavu." -Tritantehma
lacoš: komentar modifikovan dana: 27.01.15 14:35; prepravljeno ukupno 1 puta
013gonzo Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 27.01.15 14:31
greška u poslednjem stihu
ja ga pamtim kao:
stara Džomba IZ vojske se vraća.
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 27.01.15 14:35
013gonzo (citat):
greška u poslednjem stihu
ja ga pamtim kao:
stara Džomba IZ vojske se vraća.
pa tako i piše
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 25.02.15 12:13
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 20:55
To sto jesi ti Ne mogu biti ja Ne pozeli biti ja I ne pokusavaj! Jbg, gdje je tu sloboda?
B.Polje, 08.4.2015.
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 22:06
AVLIJANER
Francuski ne znam (Jos jedan hendikep) Al' slisam ZAZ Uz titlove I pozelim jedno Da mjenjam svjet (Mozda zvuci bjedno) Uz stihove. Tu ne znace barikade Jer raketne kanonade Raznih svjetskih, mocnih, bandi Rasturaju tebe, Gandi Ipak "cu da lajem Makar i promuklo Ipak cu da lajem Kud piklo da puklo Ja cu da lajem!"
B.Polje, 08.4.2015.
gerard ford Podporučnik
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 1636 ČLAN OD: : 2014-03-12 Jaska
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:05
Isus čita novine Znam, dobri moj Isuse, kad jedne kiše duge donesem ti za večeru hljeb skriven pod skut, ulazeći u sobu, vijdet ću pun tuge tvoj sveti lik nad novine nagnut. I nezapažen kraj tebe ću sjesti, gledajući mračenje na tvome licu čistom. Dok pogledom prelijećeš od vijesti do vijesti. Dok uzbuđeno prevrćeš list za listom. Čime ću moći da te tješim u tom času, stojeći pred tobom, sav stidom obuzet? I da li bih imao dosta snage u svom glasu, kada bih pred tobom branio ovaj svijet? Na teška slova pao bih svojim stasom malim. Radost čovjeka bi u oku mom zasjala. O pusti, rekao bih ti jedva glasom uzdrhtalim, nek se i dalje vrti naša zemlja mala. Onda bih sasvim tiho izišo pred vrata. I pustio da ostaneš sam u svome bolu. Moleći pred pragom da tvoj gnjev umiri mirisni, blagi kruh na stolu.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:08
Poziv dragom Isusu O Isuse kako bih volio, kada bi se udostojo da uđeš u moj stan. Gdje sasvim obične o zidu stvari vise. Gdje se u oknima rano ugasi dan. Pričao bih ti, kako svjetiljku mutnu palim, da kratki ovaj dan produžim. Kako živim životom sasvim malim. I pun jeda, sa braćom svojom služim. Pričao bih ti o ljudskoj kući. O oknima, koja su pokatkad plava. O vratima, kroz koja pognut moraš uči. O bravi, koja se čvrsto zaključava. Pričao bih ti uz dim obične cigare, O svakom čovjeku i kako se koji zove. I kako jedni uvijek nose haljine stare O kako drugi uvijek nose haljine nove. I kako ima sedam brižnih dana. O Isuse, i svaki je ko što je bilo juče. I o tom, kako se, kad zaboli rana, šešir na čelo duboko, duboko natuče. Pričao bih ti dugo, sve dok ne začujemo, kako se rosa niz prozor sliva. Onda bih ti rekao sasvim nijemo: Isuse, umoran si, tebi se sniva. O lezi, zaspi na postelji ovoj, koju čovjek svaki dan otkupi. Tužno ti čelo ovit ću u utjehe povoj. Spavaj samo, a ja ću na klupi.
N.Šop
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:12
bojnik (citat):
Oprosti original glasi..
vitar buca lepušku po Mućunovu guvnu, Pivac stoji na jednoj nozi,
krvi ti i...... je studeno!
PORUCNIK Pukovnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:18
gerard ford (citat):
bojnik (citat):
Oprosti original glasi..
Mozda nije ista pjesma...
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:22
PORUCNIK (citat):
gerard ford (citat):
bojnik (citat):
Oprosti original glasi..
Mozda nije ista pjesma...
,Autor ovog haikua je samo jedan,no postoje razne verzije,moja je original.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:24
Pjesma starom profesoru Sjećam se, trajao je uvijek dugo kratki ti povratak do stana tvoga. Jer si, a i šta bi, šta bi drugo, polako išo od izloga do izloga. Čini mi se i sad se još skitam. I prati me tvoj pogled i srdžba stara. -Gle ti njega, ne zna ni kako se vadi logaritam, a po svu noć kojekud se vucara. -Gle drskosti, pa on još i puši. Tog drskog derana tužit ću školskom vijeću. Čekaj samo, sutra ću da ti izvućem uši. I otjerat ću te u klupu magareću. O dobri učitelju, koliko puta si od tada izišao i opet ušao u svoj stan. Dok su se izlozi, ulice i kuće grada mijenjale brzo, iz dana u dan. Najzad si, od zadocnjelosti i bijede, izgubio put koji te vodi kući. Jedan je tvoj đak morao da te odvede. Mislio sam, bol će te utući. U sluhu tvome kao da još riječi šume. I gledaš u onaj izlog tupo, kad si prvi put spazio crnca od gume, gdje ti se klanja: Molim, ovdje nije skupo.
N.Šop
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:26
Nikola Šop: Molitva da svi imaju posla
O Bože, teško li je u doba časa snenog prisloniti na ruku svoj umorni sluh, i slušati u njoj zvuk posla izgubljenog, koji nam je svet, ko neki dragi duh.
Ah, na nebu tvome vlada divan red. Anđeli, sveci tvoji svaki posla ima. I pčela mrtva gore opet skuplja med po tvome nebeskom cvijeću i poljima.
Obilje posla daj i svakome čovjeku, neka mu radošću urodi svaki sat. I neka tebi samo, kad dani mu proteku, blistav od rada preda svoj alat.
gerard ford Podporučnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak 08.04.15 23:30
Korijen s krilima
Dugo sam letio u prazno. Treba na zemlju stati. Uspravno iz nje rasti, uspravno umirati.
Ptice su šumi krila, a šuma pticama korijen. List ne leti od sebe, on biva olujom gonjen.
Pod zemljom i u zraku u isti mah drveće živi. Drvo je most što diše izmedju mrtvih i živih.
I kada ogole grane, cvrkut ih zazeleni. Ja ništa rekao nisam: to jasen šumi u meni. Enes Kišević