FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Jan 02, 2013 1:00 pm
CICIBAN JE ZASPAO
Ciciban sniva san. Dajte posteljinu - meku mahovinu: Pokrijte ga ovom granom jabukovom. Vjetar s gore dahne jabuku razmahne, savije se grana, skrije Cicibana, liscem njega ospe, cvjetovima pospe.
Oton Župančić
_________________ Živjeti znači boriti se
Boske: komentar modifikovan dana: Fri Jan 04, 2013 3:15 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Thu Jan 03, 2013 9:21 am
DALEKA OD TEBE
Kada u bijelini jutra razlepršaju se sunca i pozlate livade optočene rosom života onako snenu, prekrij me toplinom svojih boja, jer iako daleka, samo sam tvoja. Kad utihnu pjesme mitskih sirena sa pijeskovitih magličastih obala na kojima valovi se pjene od zanosa zapadnog vjetra, nacrtaj mi oči u tužnoj boji zalaska, jer tada sam još dalja, al' opet samo tvoja. Kad uzavre ovaj nemir, valja mi poći. Nevidljiva, tihim koracima ko sjena, krišom tvojim labirintima okupanim kišom obojanog prosinca. Na drugi kraj priče, tijela gladnog tvojih dodira. Tad naslikaj me poput mora koje mira nema al' koje ima ruke bez granica, jer od tebe sam, kao Ono daleko daleka.
Ina Valent W.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Jan 04, 2013 3:29 pm
Godine prolaze
Među pogledima koji su do ruba puni poruge i zime nismo znali sačuvati malu škrinju s našim rukovanjem, nismo se tražili pokraj predmeta što postaju zli, ubojiti i opasni i mrze naše tijelo, zastali smo da beznadne i tako sumorne slike objesimo na zidove što izdaju sudbinu ove bezimene priče, dok vrijeme ljušti naslagu uspomena i gradi maglu, i gradi saonice, kada je snijeg odavno zaboravljen, i kada lavine donose nove brodove, a onih starih ima već previše da bismo na svima mogli ploviti.
Irena Vrkljan
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jan 05, 2013 10:00 am
ŽELJA
Kad bih imao jednu malu, malenu kućicu. Kad bih u noj imao jedan mali tepih I kad bi sve to bilo moje.
Stol, mastilo, polica I na prozorima moje zavjese. I na polici kad bih imao svoje knjige.
Kad bih imao jednu malu, malenu kuću I u njoj ženu koja bi me bez para voljela… I kad bi ta žena bila moja.
Ma gdje i u ma kom mjestu bilo, Kad bih malu, malenu kuću našao, Dovoljan bi bio jedan mali tepih, Dovoljan, pa čak i suvišan.
Ma gdje, u ma kom gradu bilo, Bilo bi dovoljno da imam policu i svoje knjige, Ženu koja me ne voli zbog para, To bi bilo dosta, čak i suviše.
Turska Dževdet Kudret Solak (1907)
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Jan 06, 2013 4:59 pm
ČEZNEM DA TI KAŽEM NAJDUBLJE RIJEČI
Čeznem da ti kažem najdublje riječi koje ti imam reći ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmijati. Zato se smijem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.
Čeznem da upotrebim najdragocjenije riječi sto imam za te; ali se ne usuđujem, strahujući da mi se neće vratiti istom mjerom. Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću. Zadajem ti bol, bojeći se da nećeš nikada saznati šta je bol.
Čeznem da sedim nemo pored tebe, ali bi mi inače srce iskočilo na usta. Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce riječima. Grubo uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.
Čeznem da te ostavim zauvijek, ali se ne usuđujem, strahujući da bi mogla otkriti moj kukavičluk. Zato ponosno dižem glavu i dolazim veseo u tvoje u tvoje društvo. Neprekidne strijele iz tvojih očiju čine da je moj bol vječito svjež.
Rabindranat Tagore
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jan 07, 2013 6:48 pm
ZAPIS O EROSU
Ona na prstima,naga,od kreveta ogledalu prilazi. Tvoj dar,kojom ljepotu ćutiš,nijem je.Ne drhti umorno srce,samo što ruka pod glavu jastuk udobnije smješta.
I soba je prazna.U ogledalu tek miruje njena zabrinuta bora ponad vjeđa,što ljubio si ih maločas,kad soba bijaše puna kao vasiona,kao ogledalo što je puno njenog lica,u praznoj sobi,u kojoj već spavaš.
Abdulah Sidran
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jan 08, 2013 8:38 pm
Ja ratujem sam
Svake noci Brankovice pozivam na pice svuda oko sebe nalazim slabice ko sa decom spava, popisan se budi trazio sam svecom, nigde nema ljudi kadija te tuzi, kadija ti sudi upomoc
Ja ratujem sam, ja ratujem sam
Prevarice, slagace me rodjeni brat prodace me, zabice mi noz u vrat nemam poverenja, niti hocu da ga dam jer ja ratujem sam
Uplaseni prijatelji ni da mrdnu prst sledeci sam koga ce da razapnu na krst savest mi je mirna, necu da se kajem dok me mozak sluzi, ja cu da ga dajem grlo mi je jako, zato glasno lajem upomoc
Ja ratujem sam, ja ratujem sam
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jan 08, 2013 8:41 pm
Trenutak samo
Kada bih svoj život mogao ponovo da proživim pokušao bih u sledećem da napravim više grešaka, ne bih se trudio da budem tako savršen, opustio bih se više.
Bio bih gluplji nego što bejah, zaista vrlo malo stvari bih ozbiljno shvatao. Bio bih manji čistunac.
Više bih se izlagao opasnostima, više putovao, više sutona posmatrao, na više planina popeo, više reka preplivao.
Išao bih na još više mesta na koja nikad nisam otišao, jeo manje boba, a više sladoleda, imao više stvarnih a manje izmišljenih problema.
Ja sam bio od onih što je razumno i plodno proživeo svaki minut svoga života: imao sam, jasno, i časaka radosti.
Ali kad bih mogao nazad da se vratim, težio bih samo dobrim trenucima. Jer, ako ne znate, život je od toga sačinjen, od trenova samo; nemoj propuštati sada.
Ja sam bio od onih što nikada nikuda nisu išli bez toplomera, termofora, kišobrana i padobrana; kad bih opet mogao da živim, lakši bih putovao.
Kada bih ponovo mogao da živim, s proleća bih počeo bosonog da hodam i tako išao do kraja jeseni. Više bih se na vrtešci okretao, više sutona posmatrao i sa više dece igrao, kad bih život ponovo pred sobom imao.
Ali, vidite, imam 85 godina, i znam Da umirem.
Horhe Luis Borhes
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Jan 09, 2013 5:52 pm
NIRVANA
Noćas su me pohodili mrtvi, Nova groblja i vekovi stari, Prilazili k meni kao žrtvi, Kao boji prolaznosti stvari.
Noćas su me pohodila mora,
Sva usahla, bez vala i pene, Mrtav vetar duvao je s gora, Trudio se svemir da pokrene.
Noćas me je pohodila sreća Mrtvih duša, i san mrtve ruže, Noćas bila sva mrtva proleća, I mirisi mrtvi svuda kruže. Noćas ljubav dolazila k meni, Mrtva ljubav iz sviju vremena, Zaljubljeni, smrću zagrljeni Pod poljupcem mrtvih uspomena. I sve što je postajalo ikad, Svoju senku sve što imađaše, Sve što više javiti se nikad, Nikad neće – k meni dohođaše. To su bili umrli oblaci, Mrtvo vreme s istorijom dana, Tu su bili poginuli zraci, Svu selenu pritisnu nirvana. I nirvana imala je tada Pogled koji nema ljudsko oko, Bez oblaka, bez sreće, bez jada, Pogled mrtav i prazan duboko. I taj pogled, k`o kam da je neki, Padao je na mene i snove, Na budućnost, na prostor daleki, Na ideje, i sve misli nove.
Noćas su me pohodili mrtvi, Nova groblja i vekovi stari, Prilazili k meni kao žrtvi, Kao boji prolaznosti stvari.
Vladislav Petković Dis
bojnik Poručnik
PV BROJ POSTOVA: : 2745 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 59 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Jan 09, 2013 6:48 pm
JUTARNJA ULICA
Tin Ujević
Budim se u krevetu na šumu mirnoga sunca. Mislim: što to za mnom, u snu, pčele zuje, ptice pjevaju, zvona zvone, pjesme bruje, vrela huje? Mislim: što je u snu, za mnom, česma zvuka? bogat sadržinom sloj hranjiv ko muka?
Drotari kupe krpe, viču za stare stvari, drvari nude snopiće drva, djeca s torbakom idu u školu. Koljena bogomoljki čekaju da kleknu. Pismonoše hrle sa kožnim pojasom. Dan. Dan. Zemlja će da sine. Na suncu i u sjeni igra boja kipi. Vidim sjenu telegrafske žice na pročelju kuće, a plava sjena ptice leprša nad mojom glavom, ptice iz izvora, ptice iz sna. Ptice su okretnije od riba, i svjetlost se brže od talasa ziba.
Okrećem oči duše zaustavljene u hladu bića i mislim: iz kakvih dolina u kakve druge doline, u kakve skutove svježine (divni krajolici bivaju nestvarni, bez tijela?) česme jecaju. Bašte kliču. Nervi viču.
Mazge i konji gaze nažeti konopcima, zadnje vlage skrivaju se u tamne tunele, bakali pilje iz rupa dućana, hamali zijevaju, pijanci ishitruju solilokvije od nove žeđi, dan će biti naslada napregnute miške; zar ću ja samo ostati u mukama nerva? Neće me okupati kupka svjetlosti i uspretniti gimnastika hoda? Strojevi za šivanje pjevaju u skromnim stanovima, iz jednoga salona viri na vratima djevojka s bijelom keceljom i u žaru očiju brani češljarski nazor o svijetu.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Thu Jan 10, 2013 9:08 pm
NE GLEDAJ TAKO
Ne gledaj tako, u ljutnji ne mršti se Ja sam tvoja ljubljena, ja sam tvoja Niti pastirka, niti kraljica, Čak ni monahinja-bogomoljka U ovoj sivoj sam haljini od tralja U cipelama izlizanih potpetica? Ali, kao i prije, dajem vruć zagrljaj I strah nosim u velikim zjenicama Pismo moje ne paraj, mili Ne plači zbog laži istinske I dobro ga, na samo dno, sakrij Na dno svoje torbe sirotinjske
Ana Ahmatova
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Jan 11, 2013 10:29 am
TAKO VRUĆIM GLASOM
Srebrnim akordima vjetar u valovima buja. Daleko u daljini iz sivila zasvijetlila jezera, Koliko ljepote u gorama tražio si!
Uspavanka krajine-posljednja pjesma slavuja, Dok u polje osamljen koračam vratima večera . . . Tako vrućim glasom sve do ponoći u mom srcu pjevala si.
Branislav František
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Jan 11, 2013 10:34 am
TEBI ŽIVOT
Kada promatram tvoje tijelo ispruženo kao rijeka koja ne prestaje protjecati, kao čvrsto ogledalo gdje pjevaju ptice, gdje je užitak osjetiti dan kako se rađa.
Kada se gledam u tvojim očima, koje su kao duboka smrt ili život što me doziva, kao pjesma iz dubine koju samo naslućujem; kada vidim tvoj oblik, tvoje spokojno čelo, kamen blistavi, na koji kapaju moji poljupci kao ruže što odražavaju sunce koje nikad ne zalazi.
Kada primičem usne toj nesigurnoj muzici, tom mrmoru neugasive mladosti, izgaranju zemlje koja pjeva u zelenilu, kao sretna ljubav što bježi i opet se vraća.
Osjećam kako se svijet valja pod mojim nogama, kako se valja lagan, s vječnom odvažnošću zvijezda, s onom radosnom dobrotom večernjače, koja ne traži niti more u koje bi se spustila.
Sve je iznenađenje. Svijet u iskrama osjeća da je more naglo postalo golo i drhtavo, da je taj čelik užaren i pomaman i da čezne samo za blistanjem svjetlosti.
Svemir svjetluca. Smirena sreća prolazi kao naslada koja se ne može zadovoljiti, kao nagli uzlet ljubavi, gdje se vjetar opasuje oko slijepih čela.
Gledati tvoje tijelo i samo tvoju svjetlost, tu blisku muziku što se rađa među pticama, u vodama, u šumi, u vezanom bilu ovog svijeta apsolutnog što ga osjećam na usnama.
Vicente Aleixandre
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-29
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jan 12, 2013 7:09 pm
THE CURE
LOVE SONG
whenever i'm alone with you you make me feel like i am home again whenever i'm alone with you you make me feel like i am whole again
whenever i'm alone with you you make me feel like i am young again whenever i'm alone with you you make me feel like i am fun again
however far away i will always love you however long i stay i will always love you whatever words i say i will always love you i will always love you
whenever i'm alone with you you make me feel like i am free again whenever i'm alone with you you make me feel like i am clean again
however far away i will always love you however long i stay i will always love you whatever words i say i will always love you i will always love you
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jan 12, 2013 7:14 pm
IRON MAIDEN
THE NUMBER OF THE BEAST
Woe to You Oh Earth and Sea for the Devil sends the beast with wrath because he knows the time is short Let him who hath understanding reckon the number of the beast for it is a human number its number is six hundred and sixty six.
I lived alone my mind was blank I needed time to think to get the memories from my mind
What did I see? Could I believe? That what I saw that night was real and not just fantasy
Just what I saw in my old dreams were they reflections of my warped mind staring back at me?
'Cause in my dreams it's always there the evil face that twists my mind and brings me to despair
Night was black was no use holding back 'Cause I just had to see was someone watching me In the mist dark figures move and twist was all this for real or just some kind of hell 6-6-6 the Number of the Beast Hell and fire was spawned to be released
Torches blazed and sacred chants were phrased as they start to cry hands held to the sky In the night the fires are burning bright the ritual has begun Satan's work is done 6-6-6 the Number of the Beast Sacrifice is going on tonight
This can't go on I must inform the law Can this still be real or just some crazy dream? but I feel drawn towards the chanting hordes seem to mesmerise...can't avoid their eyes 6-6-6 the Number of the Beast 6-6-6 the one for you and me
I'm coming back I will return And I'll possess your body and I'll make you burn I'll have the fire I'll have the force I'll have the power to make my evil take its course
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jan 12, 2013 7:21 pm
RAMMSTEIN
PUSSY
Too big, too small, size does matter after all. Zu gross, zu klein, er könnte etwas grösser sein. Mercedes Benz und Autobahn alleine in das Ausland fahren. Reise, Reise, Fahrvergnügen Ich will nur Spass, mich nicht verlieben.
Just a little bit, just a little bitch. You've got a pussy. I have a dick. So what's the problem? Let's do it quick!
So take me now before it's too late. Life`s too short, so I can't wait Take me now, oh dont you see? I can't get laid in Germany.
Too short, to tall doesnt matter one size fits all. Zu gross, zu klein, der Schlagbaum sollte oben sein.
Schönes Fräulein, Lust auf mehr? Blitzkrieg mit dem Fleischgewehr. Schnapps im Kopf, du holde Braut, steck Bratwurst in dein Sauerkraut!
Just a little bit, be my little bitch. You've got a pussy. I have a dick. So what's the problem? Let's do it quick!
So take me now before it's too late. Life`s too short, so I can't wait. Take me now, oh dont you see? I can't get in Germany!
Germany! Germany!
You've got a pussy. I have a dick. So what's the problem? Let's do it quick!
So take me now before it's too late. Life`s too short, so I cant wait. Take me now, oh dont you see? I cant be laid in Germany!
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Jan 13, 2013 11:55 am
TUŽNA PJESMA
Nemoj otići, tu ostani sa mnom, i daj mi ruku da se moja zagrije, nek' sve se vrati što je bilo prije, pa makar da je davno pokopano.
Makar je mračno, ti ne pali luči, sve vidi tko je proplakao noći, nema želja tko je vječno, u samoći čekao, znajuć' kako usud muči.
Pred nama sad su samo krhotine. U srce moje gledaj: kako malo od svih je riječ med nama ostalo. Kajanje osta, što neće da mine.
Nemoj otići, ne govori ništa, nek' teče dalje slijepih snova rijeka i nek' u čunu nosi dva čovjeka, a svejedno je gdje su pristaništa.
Alojz Gradnik
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jan 14, 2013 1:33 am
Car Vu države Liang (464.-549.), Kina
JUTARNJE SUNCE SIJA
Jutarnje sunce sija
Kroz filigranske prozorske kapke
Vjetar pun svjetlosti
Otvara njenu kao koprena tanku haljinu
Vragolasti osmijeh pojavljuje joj se na usnama
Guste obrve se izvijaju
Nad njenim lijepim ocima
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jan 14, 2013 1:40 am
Li Ta Pe (702.-762.) Kina
MJESEČINA
Od bijela kamena stepenice se uzdižu. Na njima rosa, a u rosi mjesec pun: stepenica svaka jednako se sja. A carica u dugoj odjeći penje se, penje, a rosa biserom rub orosi njene odjeće. Do paviljona ide u kojemu mjesečina prede niti. Zabliještena, zastade na pragu. Ruka njena polagano odgrne zastor od bisera: i padaju mali kristali, žuborom skaču kao vodopad, kroz koji sunce sja. Žuboru tad carica prisluškuje i tužno gleda dugo u mjesec, u mjesec jesenji, što sja kroz biserje. I tužno gleda dugo u mjesec.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jan 14, 2013 1:45 am
Li Tai Pe (702.-762.) Kina
PIJEM SAM NA MJESEČINI
Sred cvijeća pehar, vina pun, pijem sam - nikog da ga podijelimo. Čašu dižem, blistavi mjesec pozivam, s mojom sjenom nas je troje.
Mjesec, premda ne pije i ne razumije, a sjena glupo slijedi moje pete, budimo prijatelji, bar za jedan tren, veseli i bezbrižni, dok proljeće traje.
Ja pjevam, mjesec se klati, ja plešem, sjena se izvrće. Dok sam budan, slavimo zajedno, kad se opijem, mi se razdvajamo.
Vječno vezani, nismo uvijek bliski, do novog susreta, oblacima s druge strane.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jan 14, 2013 1:56 am
Branko Ćopić
JEŽEVA KUĆICA
SLAVNI LOVAC
Po šumi, širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta. Lovom se bavi često ga vide, s trista kopalja na juriš ide. I vuk i medo, pa čak i – ovca, poznaju ježa, slavnoga lovca. Jastreb ga štuje, vuk mu se sklanja, zmija ga šarka po svu noć sanja. Pred njim dan hoda, širi se strava, njegovim tragom putuje slava.
LIJINO PISMO
Jednoga dana, vidjeli nismo, Ježić je, kažu, dobio pismo. Medeno pismo, pričao meca, stiglo u torbi poštara zeca. Adresa kratka, slova k’o jaja: "Za druga Ježa, Na kraju gaja". U pismu piše: "Ježurka, brate, sanjam te često i mislim na te. Evo ti pišem iz kamenjara, guskinim perom, divno li šara! Dođi na ručak u moju logu, požuri samo, ne žali nogu. Sa punim loncem i masnim brkom čekat ću na te, požuri trkom. Nježno te grli medena lica i pozdrav šalje lisica Mica!" Jež se veseli: – Na gozbu, veli, tu šale nema, hajd’ da se sprema. Ježurka Ježić lukavo škilji, pregleda bodlje i svaku šilji. – Ako bi usput došlo do boja, nek bude spremna obrana moja.
KOD LIJINE KUĆE
Sunčani krug se u zenit dig’o kad je Ježurka do lije stig’o. Pred kućom-logom, kamenog zida, Ježurka Ježić svoj šešir skida, klanja se, smješka, kavalir pravi, biranom frazom lisicu zdravi: – Dobar dan, lijo, vrlino čista, klanjam se tebi, sa bodlja trista. Nek perje pijetla krasi tvoj dom, kokoš nek sjedi u loncu tvom! Guskino krilo lepeza tvoja, a jastuk meki patkica koja. Živjela vječno u miru, sreći, nikada lavež ne čula pseći. I još ti ovo na kraju velim: ja sam za ručak trbuhom cijelim! Otpoče ručak čaroban, bajni. I jež i lija od masti sjajni. Jelo za jelom samo se niže, Ježurka često zdravicu diže: U zdravlje lije i njene kuće, za pogibiju lovčeva Žuće. Niže se ručak četverosatni, zategnu trbuh k’o bubanj ratni.
NOĆ
Evo i noći, nad šumom cijelom nadvi se suton sa modrim velom Promakne samo leptirić koji i vjetar noćnik listove broji. Utihnu šuma, nestade graje, mačaka divljih oči se sjaje. Skitnica svitac svjetiljku pali, čarobnim sjajem putanju žali. A sova huknu svoj ratni zov: – Drž’te se, ptice, počinje lov!
RASTANAK
Ježić se diže, njuškicu briše. – Ja moram kući, dosta je više. Dobro je bilo, na stranu šala, lisice draga, e, baš ti hvala. – Moja je kuća čvrsta k’o grad, prenoći u njoj – Kuda ćeš sad? Tako ga lija na konak sladi a jež se brani, šta da se radi: – Zahvaljujem se pozivu tvom, al’ mi je draži moj skromni dom! – Ostani, kume, lija sve guče, moli ga, zove, za ruku vuče. Al’ jež tvrdoglav, osta pri svom: – Draži je meni moj skromni dom! Šušteći šumom jež mjeri put, kroz granje mjesec svijetli mu put. Ide jež, gunđa, dok zvijezde sjaju: – Kućico moja, najljepši raju!
POTJERA
Ostade lija, misli se: – Vraga, što mu je kuća toliko draga? Kad ježi tako žudi za njom, bit’ će to, bogme, bogati dom. Još ima možda od perja pod, pečene ševe krase mu svod. Ta kuća, vjerujem, obiljem sja. Poći ću, kradom, da vidim ja.
VUK
Požuri lija, nečujna sjena, paperje meko noga je njena. Dok juri tako uz grobni muk, pred njom na stazi, stvori se vuk. – Grrr, kuda žuriš, kaži-der lovcu; možda si negdje pronašla ovcu? – Idem da doznam – lija sve duva – zašto jež kuću toliko čuva. – Eh, kuća, trice! – veli vuk zao. – Ta ja bih svoju za jagnje dao! Poći ću s tobom jer volim šalu, hoću da vidim ježa – budalu!
MEDO
Dok jure dalje brzo k’o strijela, srete ih medo, prijatelj pčela. – Sumnjiva žurba – medo ih gleda – možda ste našli jezero meda? – Ne, nego maštu golica moju, zašto jež voli kućicu svoju. – Kućica, glupost! Moje mi njuške, svoju bih dao za gnjile kruške. Za satić meda dat’ ću je svakom! govori medo na jelo lakom. – Poći ću s vama, jer volim šalu, hoću da vidim ježa – budalu!
DIVLJA SVINJA
Sve troje jure k’o divlja rijeka, odjednom – evo – kaljuga neka. Divlja se svinja u njojzi banja, pospano škilji i – jelo sanja. – Hr-nji, junaci, sumnjiva trka, negdje se, valjda bogovski krka?! – Poskoči svinja, uz mnogo graje, a vuk joj na to odgovor daje: – Tražimo razlog, blatnjava zvijezdo, zašto jež voli rođeno gnijezdo! – Rođeno gnijezdo! Tako mi sala, za pola ručka ja bih ga dala! Poći ću s vama jer volim šalu, hoću da vidim ježa-budalu!
PRED JEŽEVOM KUĆICOM
Svi jure složno ka cilju svom, kuda god prođu – prasak i lom! Pristigli ježa, glede: on stade kraj neke stare bukove klade. Pod kladom rupa, tamna i gluha, prostirka u njoj od lišća suha. Tu Ježić uđe, pliva u sreći, šušti i pipa gdje li će leći. Namjesti krevet, od pedlja duži, zijevnu, pa leže i noge pruži. Sav blažen, sretan, niže bez broja: – Kućico draga, slobodo moja! Palato divna, drvenog svoda, kolijevko meka, lisnatog poda, uvijek ću vjeran ostati tebi, nizašto ja te mijenjao ne bi’! U tebi živim bez brige, straha i branit ću te do zadnjega daha!
TRI GALAMDŽIJE
Medvjed i svinja i s njima vuja grmnuše gromko prava oluja: – Budalo ježu, bodljivi soju, zar tako cijeniš straćaru svoju?! Koliba tvoja prava je baba, krov ti je truo, prostirka slaba. Štenara to je, tijesna i gluha, sigurno u njoj imaš i buha! Kućicu takvu, hvališo mali, za ručak dobar svakom bi dali! Rekoše tako, njih troje, ljuti, dok mudra lija po strani šuti.
JEŽEV ODGOVOR
Diže se Ježić, oči mu sjaje, gostima čudnim odgovor daje: – Ma kakav bio moj rodni prag, on mi je ipak mio i drag. Prost je i skroman, ali je moj, tu sam slobodan i gazda svoj. Vrijedan sam, radim, bavim se lovom i mirno živim pod svojim krovom. To samo hulje, nosi ih vrag, za ručak daju svoj rodni prag! Zbog toga samo, lude vas troje, čestite kuće nemate svoje. Živite, čujem, od skitnje, pljačke i svršit ćete – naopačke! To sluša lija, pa sudi zdravo: – Sad vidim i ja, jež ima pravo! To reče, klisnu jednom ćuviku, a ono troje digoše viku: – Jež nema pravo, na stranu šala: a i ti, lijo, baš si – budala!
KRAJ
Šta dalje bješe, kakav je kraj? Pričaću i to, potanko, znaj. Krvnika vuka, jadna mu majka, umlati brzo seljačka hajka. Trapavog medu, oh, kuku, lele, do same smrti izbole pčele I divlja svinja pade k’o kruška, smače je zimus lovačka puška. Po šumi danas, bez staze, puta Ježurka Ježić lovi i luta. Vještak i majstor u poslu svom, radi i čuva rođeni dom.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Jan 19, 2013 9:48 pm
ROMANCA
Vukući po pustom pijesku kao skut crnine svoje svoju sjenu zarobljenu, idem tužan i osamljen tamo amo po obali, sada misleć, sad ne misleć na razloge svoje tuge.
Grad najdraži, najmiliji, izgubih u jednom ratu!
Nikad više vidjet neću dva visoka tornja crkve nit pute neosjenjene rijeka mu i puteljaka.
Grad najdraži, najmiliji izgubih u jednom ratu!
Manuel Altolaguire
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Jan 22, 2013 8:26 pm
BALADA
U tihi jesenski čas drozdak doleti na Kras.
U polju se više nitko ne sreće, tek drozdak nad jalovim pašnjakom lijeće. I samo se lovac za njim okreće.
Prasak u mir. Sitan krvavi mlaz. Drozdak je pao, pao na Kras.
Srećko Kosovel
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Jan 23, 2013 8:09 pm
USAMLJENOST GRADOVA
Ne znajući vlastiti broj ograđen zidinama i granicama; sa robijaškim dvorištem i za gležanj vezanom vječitom sjenkom.
Žive se granice dižu na korak od mojih koraka. Nema sjevera, juga, zapada ni istoka; postoji samo usamljenost umnožena, usamljenost podijeljena brojem ljudi. Trka vremena u krugu ure, svjetleći pupak tramvaja, zidovi koji sriču dvije-tri riječi u boji napravljeni su od usamljeničkog materijala.
Slika usamljenosti: zidar koji pjeva na skeli, nepomičnoj splavi nebeskoj. Slike usamljenosti: putnik zadubljen u novine; konobar koji skriva portret u grudima.
Grad kao da je od minerala. Gradska geometrija je manje lijepa od onoga što smo učili u školi. Trokut, jaje, glava šećera, uputili su nas u svetkovinu oblika. Samo je kasnije došao obim: prva žena i prvi mlad mjesec.
Gdje si bila, samoćo, kako te ne upoznah do dvadesete? U vlakovima, ogledalima i fotografijama, uvijek si pored mene.
Zemljoradnici su manje sami jer sa zemljom čine jedno. Stabla su njihova djeca, promjene vremena osjećaju vlastitim tkivom a ugledaju se na životopise zvijeri.
Tu samoću knjigama hrane, šetnjama, klavirima i komadićima gomile, gradovima i nebesima podčinjenim mašini, naborima pjene koji se pružaju čak do žala. Sve je već izmišljeno, ništa nas više neće samoće osloboditi.
Karte čuvaju tajnu mansardi. Jecaji su za to da se na lulu popuše. Probali su da u gitaru samoću. sahrane. Zna se da hoda sobama nenastanjenim, trguje odjećom samoubojica i mrsi poruke telegrafskih žica.
Jorge Carrera Andrade
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Jan 25, 2013 10:56 pm
ONOJ KOJA OČAJAVA
Ti plačeš, a on je iščezao tko zna s kim i kuda, Sklonio se od tvojih predbacivanja i tvojih suza.
Ti sušiš rubac, rupčić mokri, isplakani, On trati dane, u zaborav lete mu dani.
Ti čekaš list, k'o prosjak što čeka zbog groša. Kući se vašoj uklanja listonoša,
I ruka ta na vrata zakucat neće više. Penelopo!
Samo tu pi bol kojim zacjeljuje rana: I bit ćeš ponosna u žalosti, izravnana.
No možda jednom . . .
No možda jednom . . .(za vrijeme pljuska na ulici) Krov nad glavom netko će u vas zamoliti.
Netko, tko u tami promatra vaš dom. Bit će to on.
I tišina tvoje tuge njega će obaviti. Moleći podići pogled i ti ćeš mu oprostiti.
I ti ćeš mu oprostiti.
Milan Kraus
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Jan 27, 2013 8:18 am
IZGNANSTVO
Ja sam mrtvac što putuje sa svih mjesta već odjavljen nepoznat u carstvu načelnika suvišan u zlatnim gradovima i u zemlji sve zelenijoj.
Odavno već otpisan bez pseta i mačeta.
Jedino sa vjetrom i vremenom i zvukom
Ja koji među Ijudima ne mogu da živim
Ja s njemačkim jezikom tim oblakom što me okružuje koga kao dom svoj čuvam nošena kroz jezike svijeta
O, kako se on sad mrači ti mračni ti kišni zvuci poneki tek kapne
U svjetlije će oblasti tad uznjeti mrtvaca
Ingeborg Bachmann
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Fri Feb 01, 2013 9:32 pm
MAGISTRALE
Neka me nedostojnog vjetar obavije, Žalbo crnih ptica i tužne pohvale, Nekoga svijeta teške sjene pale. Šta je to što se u dnu pjesme krije?
Lijepi moj dane s dušom elegije, Tražim početak, sjaj i sate stale Kad su ti dvije tužne ptice vječnost dale Pred vratima iza kojih prostor gnjije.
Tu izgubljeno sjećanje, pustinju hrani. I kraj vatre kojom ne hrane se dani Zakopani lelek i nenađeno blago stoje. Ljubavi moja mrtva, a ipak živa,
O sve što prođe vječnost jedva biva I nema mene, al ima ljubavi moje.
Branko Miljković
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Feb 03, 2013 11:16 am
MELANKOLIČNI MADRIGAL
Ono što ja u tebi obožavam tvoja ljepota nije. Ljepota je ta što se u nama krije. Ljepota je pojam jedan. I ljepota je tužna. Po sebi ona tužna nije, Već po krhkosti i nesigurnosti koje u sebi krije.
Ono što ja u tebi obožavam,tvoja nadarenost nije. Ni tvoja duhovitost, tako gipka i blistava, Slobodna ptica uvrh planinskog neba treptava. Ni tvoja duhovitost, tako gipka i blistava, Svega što se u srcima ljudi u stvari krije.
Ono što ja u tebi obožavam nije ljupka muzika tvoga glasa, Koja se stalno obnavlja svakog trena, Dražesna i zračna kao misao tvoja. Koja zbunjuje i smiruje osjećanja moja.
Ono što ja u tebi obožavam, Mati, koju sam izgubio nije. Ni sestra, koju sad zemlja krije. Ni mrtav otac nije.
Ono što ja u tebi obožavam nije nagon materinstva duboka, Otvoren kao rana u srcu tvoga boka. Ni tvoja čistoća. Ni tvoja nečistoća. Ono što ja u tebi obožavam-neka mi bol i utjehu nosi! Ono što ja u tebi obožavam život je koji prosi.
Manuel Bandeira
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Feb 04, 2013 5:58 pm
MRTVA LJUBAV
Gdje ću tebe, o ljubavi moja, sad zakopat,kad si izdahnula? U mom srcu nije ti pokoja, jer si pokoj sav mu razmetnula.
Da te legnem u zemljicu crnu, u zemljici ti ne bi sagnjila, zemska vila dragocjenost tvoju u kamenje predrago bi zbila.
Pak bi došli ljudi blagohlepni, iz zemlje bi tebe iskopali, iz mora bi tebe izvadili i po svijetu svuda rasprodali.
A ti idi, nek te uzdisaji k nebu dignu, tamo zvijezdom budi, tamo meni žalosnome sjaji, tamo neće dostignut te ljudi!
Petar Preradović
Leopard Gušter
BROJ POSTOVA: : 40 ČLAN OD: : 2013-01-12
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 09, 2013 5:30 pm
Ti Me Ne Volis i Ne Zelis
Ti me ne volis i ne zelis , zar lep nisam ni malo , mala ? Ne gledajuci , od strasti uz zar na rame mi tvoja ruka pala.
Sa kezenjem , mlada , osecajnim s tobom nisam ni nezan , ni zao. Koliko si ich milovala sjajnih ? Ko ti je sve dosad ruke , usne dao ?
Znam , oni su prosli kao senke , mila , ne dodirnuvsi tvoj oganj u snima. Na kolenima mnogim si bila , a sada , evo , sedis na mojima.
Neka ti oci trepavica rubi , neka ti u misli dode drugi neko. Ta i ja te bas jako ne ljubim tonuc u nesto drago i daleko.
Ovu vatru sudbinom ocajno ne zovi , veza lakoumna , to je. Kao sto smo se susreli slucajno rastacemo se uz smesak nas dvoje.
Svojim putem otici ces u smiraj da prokockas dane i plac novi. Neljubljene samo ti ne diraj , negorene nikako ne zovi.
U corsokaku s drugim ces se naci o ljubavi brbljajuci bez svesti. Tad cu mozda u setnju izaci i sa tobom ponova se sresti.
Blize pleca okrenuvsi drugom I malo se pognuv ne misleci. “Dobro vece” , reci ces mi s tugom. “Dobro vece , mis “ I ja cu reci.
I nista nece dusu da zanjise. Nit u drhtanje moze da je svali. Ko je ljubio , taj ne ljubi vise. Izgorelog niko ne zapali.
Sergej Jesenjin, 4. decembar 1925 , Moskva
Leopard Gušter
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 09, 2013 6:03 pm
Pismo Majci
Starice moja , zivis , jos ko i ja. Pozdrav ti saljem u seljacki dom. Nek koliba tvoja od srece zasija i sjaj nebeski nek vlada nad njom.
Pisi mi da brines i da skrivas pomno svu tugu za mnom iz dana u dan. I da isetas na prasnjav drum skromno , obmotana u stari kaftan.
I u plav sumrak zamisljas da noz me U tuci kafanskoj posred srca bode. I ta te slika stravom teskom prozme , ali na kraju , ishlapi i ode.
Ne brini mati. Utesi se pozno. To je kosmar , tuga gde rec nema snage. Nisam se ja propio bas grozno da pred smrti ne vidim tvoje oci blage.
Izmenio se nisam , nezan sam i dobar , i sva mi je ceznja kroz dane i sne da me mine ocaj crn , nasrtljiv , modar i da do tvog doma stignem ziv sto pre.
Povraticu se kad olista redom I basta nasa , sve sto pruza nit. Nemoj da me budis ti pred zorom bledom , ko pre osam leta u onaj osvit.
Zanemari ocaj , prosanjani su snovi. I ne budi ih. Nisu se ni zbili. Svi su se gubici , zlobe i okovi Jos u pocetku u moj zivot slili.
I bez molitve nek ostane , shvati. Povratak proslosti nemoguc je. Jedina moja radost , ti si mati , i svetlost vanzemaljska i sve zvucje.
Unisti brigu koju skrivas pomno i tugu za mnom , iz dana u dan. I ne izlazi na prasnjav drum , skromno obmotana u stari kaftan.
Sergej Jesenjin
Leopard Gušter
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 09, 2013 8:01 pm
Godine Mlade
Godine mlade , nisam od slave znao da sam vas otrovom gorkim otrovao.
Ne znam ni kraj moj da l je vec il nije. U ocima plavim bledilo se krije.
Gde su radosti ? Tama… Razbojista. U polju ? U krcmi ? Ne vidi se nista.
Ruke ispruzene…Pipam , osluskujem. Konji…konji…sneg…Kroz sumu putujem.
Hej , kocijasu , juri ! Nisi valjda raga. Iscedi dusu preko tih rupcaga.
A kocijas rece : pocuj , opasno je ako se konji kroz mecavu znoje.
Kukavico jedna , to ne ide , shvati ! Otmem bic , pa konje po ledima mlatim.
Bijem. Konji jure. Nemoguce snezi. Odjednom udarac. Ja u smetu lezim.
Ustanem , al trojke nigde , niti snezi. Sav u zavojima u bolnici lezim.
I u mestu konja po putu sto vije tvrd krevet mokrim zavojima bijem.
Na licu sata kazaljke ko brkovi neme. Nagnule se nadamnom bolnicarke snene.
Nagnule se , hropcu : Ej , ti , zlatoglavi , sta od sebe gorkim otrovom napravi.
Mi ne znamo kraj tvoj da l` je vec , il nije. Iz ociju plavih vlaga krcme bije.
S. Jesenjin
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Mar 02, 2013 4:14 am
JEU MU HUA XI-XII stoljeće, Kina
More
More je neizmjerno. Mornari i ribari proizvode život na moru. Jedni se gube, utopljeni, njihovi leševi se sahranjuju u špiljama ogromnih kornjača i riba. A drugi love morske životinje i odlaze, možda u zemlje, gde su ljudi goli, ili u krajeve, gde ljudi imaju crne zube.
Događa se, da se poneki vrati, ali mnoge vraćaju jedino vjetrovi u zavičaj. Njih zadržavaju stvari, ili ljudi dotad neviđeni, a znaju kako bi strašno dug bio put natrag.
Udiše se miris mora, hrani se ribom, živi sred morskih bića, u magli. U moru se nailazi na dragocjene i nepoznate predmete. Ima ogromnih otoka, morskih čudovišta, koja su do pasa ljudi, bisera i svakovrsnih riba. Otoci ti se visoko izdižu iz valovite pučine.
Tu se vide stijene, u kojima stanuju duhovi; na koje slijeću ptice da izležu jaja, odnjeguju svoje ptiće i odlete među nebesa i vode. Kada se Sunce ili zvijezde rađaju, nebesa su jasna, a Mjesec vedar. Duhovi lutaju vječno i njihovo je biće čisto. U svijetu ima toliko čudnovatog i neobičnog.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Mar 25, 2013 4:36 am
Kineska poezija o prijateljstvu, 1.st.n.e
Kad bi se ti vozila u kočiji, a ja nosio slamnati šešir
Kad bi se ti vozila u kočiji, a ja nosio slamnati šešir, i mi se jednog dana sreli na cesti, ti bi sišla i naklonila se. Kad bi ti hodala u dronjcima, a ja jahao na konju, i mi se jednog dana sreli na cesti, ja bih sišao i naklonio ti se. Želim ti biti prijatelj zauvijek, bez prekida i raspada... Kad se brda sravne i rijeke presuše, Kad munje i gromovi zavladaju zimom, Kad sunce i snijeg opustoše ljeto, kad se stopi nebo i zemlja, tek tada ću se rastati od tebe, a ni tada.
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Tue Apr 09, 2013 8:16 am
YU Grupa - More
Sunce dok se radja u osvit bele zore ja stojim na obali i posmatram more pijanstvo neko ludo obuze mene gledajuci sunce i dugacke sene
Galebovi lete iznad mora plava ja gledam sav srecan pucinu gde spava volim ga ja ludo i idem mu sada more je duboko i mrak mi vec pada
A vetar nad morem tad poce da duva zeleci da mladi taj zivot sacuva no uzalud bese, more ga vec uze postavsi crveno kao majske ruze
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
"Ni med cvetjem ni pravice", rekel to je fijolice smardlivi terputec, jalnuš, tvardogutec.
"Lepe ti je, lepe ti je fijolice dišeče, kad se pava po stezice prek gartlica šeče." "Teške je nam, teške je nam na kokošjoj paši, s prepunčecom, z grintom, s ternom, žalosnimi pajdaši. Sunčanice, rožmarin, leha puna georgin. Mačuhica, franciškan dišiju kak marcipan."
"Glavobolka, bogi cvet, glava zna od nje bolet. Kopriva grize, a lopuh kak kačje mleko ima duh.
Žabnjak, osjak i peršin soldački, se te plante nečeju ni mački. Kak mozul imaju vonjhu, kak smardlivi spuriš, od njih nigdo nigdar je ne imel niš."
"Dok v božje plahtice kakti vu zipčice, Isusek mali spi, v cinduli i šašu, v puhlivem jandrašu, v kopitnjaku, v trubentice niščega ni."
Zajček, gumbek, bažulek i slak čuli su terpuca kak punta se bedak. Pak rekel je gumbek: "Ti si bedak, to je tak vola božja, pak ima biti tak"!
"Ni ja nis roža ni fergismajniht ni dijacint, ni holer, ni admiralov cvet! Ja priklonit sem gumbek, a nis dišeča teja, pak srečen sem kak gumbek, kad nis Galateja!"
A rekel je terputec: "Slatki vi gosponček, naj daju mi jen preponizni pardonček, kajti ja ne klimam sakom kakti zvonček!"
"Vi v gartlicu dišite, kakti mačuhice, a nas pak zoblu vrapci i tice krilatice. Po nama smrade krave i cigan se posce, na kačino mleko, na zimolezine. Vu plahticam vašim božje dete spi, na piriku, terpuca ni vrag ne gledi."
"Ak pak če bi tak, da na svetu biti ima tak da na jenog krava i cigan se sce, a drugi pak v gartlicu kak admiral diše, če ima biti tak, naj onda bu tak, a ja, kak jalnuš, gladnuš i bedak, del si bum za škrilak goreči čerleni mak pak nek dojde veter, sivi severnjak!"
"Severec, kozoderec, skunkačov strah i kač, raznesel bu vre farbe s pisanih vaših gač, a nami bu sejeno, mi tak sme polski drač, bespuci, terpuci i kravji kolač!"
Tihomir P. Gušter
BROJ POSTOVA: : 12 ČLAN OD: : 2013-05-10
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sun Jun 16, 2013 8:04 pm
Tebe
Tebe, tebe ja ne zaboravljam U srcu si mome zeno nevjerna
Kad bi zora bila struna jedna zena svirala bi pjesme tuzne pjesme zanosne
Hajde, hajde dodji zeno dodji srce nevoljeno Dodji da se volimo
Budi dio moje srece srce drugu nikad nece samo tebe samo tebe nesreco
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Jun 17, 2013 1:09 pm
Tihomir
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
lacoš Kapetan
PV BROJ POSTOVA: : 3968 ČLAN OD: : 2012-12-07
Naslov komentara: poezija Mon Aug 26, 2013 6:06 am
IMA JEDNA ZEMLJA
Ima negdje, Zemlja jedna, Plemenita, topla, čedna. Ima jedna Zemlja snena, Lijepa, nježna, kao žena!
Tamo gdje se zvijezde roje, Gdje bulbuli svu noć poje, Preko mora, okeana, Ima jedna Zemlja znana.
Gdje snen mjesec nebom brodi, Jedna Zemlja tu se rodi. Čestita i čistog lica, Čuje se u pjesmi ptica.
Biserna je rosa mije, Iz nje sjajno sunce grije. Žubori joj ime rijeka, To je naša kolijevka!
Ima jedna Zemlja, Mati, Srce će ti svoje dati, Da ti kuca da te prati, U nju ćeš se zaklinjati!
Ima jedna rajska bašta, U kojoj se voli, prašta. U toj bašti ruža rosna, Ima jedna Zemlja Bosna!
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Mon Oct 21, 2013 4:43 pm
Majke - lutak iskrivljenog lica
izvan razuma leži moja sjena ti si kao i ja posve izgubljena učini me stvarnim nestao sam u bezumlju u spokojstvu nekom nekom snu učini me stvarnim nemam ništa da'ću ti sve samo da budem kraj tebe dodirni me učini me stvarnim poslije svega osta slika smrtonosna navika izvan razuma leži moja sjena ali vjera nije izgubljena ja sam osmijeh, ja sam ptica ja sam lutak iskrivljenog lica dodirni me učini me stvarnim dodirni me učini me stvarnim izvan razuma leži moja sjena ti si kao i ja posve izgubljena učini me stvarnim nestao sam u bezumlju u spokojstvu nekom nekom snu učini me stvarnim izvan razuma leži moja sjena ali vjera nije izgubljena ja sam osmijeh, ja sam ptica ja sam lutak iskrivljenog lica dodirni me učini me stvarnim dodirni me izvan razuma leži moja sjena ali vjera nije izgubljena ja sam osmijeh, ja sam ptica ja sam lutak iskrivljenog lica dodirni me
Pero™ Poručnik
Orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2042 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Thu Nov 07, 2013 10:16 pm
Azra/Štulič - ako znaš bilo što
Ne znam sto da radim sa sobom na sto misli da bacim eto polako stvaram pjesmu o tebi gledam tvoje tijelo ludujem za njim i ponavljam u sebi samo jedno poljubi me pa mi prste u kosu uvuci i zagrli me poljubi me pa se privi tik uz mene i zapjevaj ako znas bilo sto zelim da se stisnem uz tebe da te milujem da ti sapucem na uho bisere da pricam o slobodi da se glupiram da ti kazem oh ti ludo jedina poljubi me pa mi prste u kosu uvuci i zagrli me poljubi me pa se privi tik uz mene i zapjevaj
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Nov 13, 2013 2:39 am
BEI DAO, rođen 1949. u Pekingu, jedan je od najzanimljivijih kineskih pjesnika srednje generacije. Dugo je radio kao običan radnik, a od 1970. počinje objavljivati poeziju.
ZRELE SU NARANČE
Zrele su naranče Pune svjetlosti Sunca u sebi zrele naranče
Dopusti mi da uđem u tvoje srce Noseći pregršt ljubavi
Zrele su naranče Na korama orošene kapima vode
Dopusti mi da uđem u tvoje srce Sa dvije oporo slane suze
Zrele su naranče Žilice im obavile svaku krišku ploda
Dopusti mi da uđem u tvoje srce Da se vratim u svoj rastureni san
Zrele su naranče Pune svjetlosti Sunca u sebi zrele naranče
ZALUTAO
Sljedeći ćurlikanje golubova Tražim te Visoke šume su prekrile nebeski svod Puteljkom Zalutali maslačak Odveo me je do pepeljasto-plavog jezera U ljuljuškanju lika koji se odslikava u vodi Pronašao sam te Neizmjerno duboko oko
MIR
Na mjestu gdje je umro car Ona stara puška proklijala, olistala I postala invalidski štap
DOMOVINA
Odlivena u brončani štit Naslonjena na zacrnjeni pregradni zid muzeja
LJUBAV
Tišina. Divlja guska preletjela Pustu Djevičansku zemlju Staro drvo se izvrnulo, krc Promiče slano-gorka kiša
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 01, 2014 4:51 pm
Tajna noćna ljubav
Usnuo je noćas Vranjak i dok mirno spava, povjetarac sa Trebave tiho progovara;
Tihim glasom šapuće rijeku Bosnu budi, kroz vrbake bešumno da nećuju ljudi;
Samo jednu želju imam da ti ljubim nježno lice, sa Trebave spuštam ti se rijeko Bosno, ljepotice;
Ljubiće se cijele noći milovaće sve do jutra, dok se Vranjak iz sna budi rastaše se, al' do sutra!
Valjda se pisac neće ljutiti što je stavih na forum
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4612 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 01, 2014 7:32 pm
- ma gdje iskopa gligora da mi je znati?
Sa ovim postom zaradi ja cin kapetana
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
lacoš Kapetan
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 01, 2014 8:27 pm
milutins (citat):
- ma gdje iskopa gligora da mi je znati?
Sa ovim postom zaradi ja cin kapetana
Kad se kopa na nepoznatom terenu,čovjek svašta iskopa
milutins Kapetan I klase
FS Jubilarna Medalja 7 g. PV BROJ POSTOVA: : 4612 ČLAN OD: : 2009-08-19 DOB : 63
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 01, 2014 8:31 pm
Dobar si,imas + posle ponoci
_________________ ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Sat Feb 01, 2014 9:06 pm
Našao sam jednu pjesmu, te je posvećujem svima vama u tuđini (mada mislite da vam je to domaja), nemojte se ljutiti, već je proćitajte
TUŽNA SJETA
Ljudi moji što smo doživjeli iz rodnih sela svi se iselili pa sad tamo više nikoga nema nema prela kome da se sprema svud po svijetu sad smo razasuti nema gdje da se vratimo svojoj kući kući svojoj na ognjište svoje nema ništa kao da i nije bilo selo moje tamo u selima sad živi par stariji ljudi to je sve što se tamo sada jutrom budi gdje sad žive ljudi sa svojih ognjišta kao da tamo u rodnim selima nemaše ništa svuda nas sad po svijetu ima ali u selima iz dimnjaka nigdje nema dima da je u našim selima danas živjeti lako vjerujem vratio bi se danas tamo svatko nema posla a nema ni škole nema mladih da se tamo vole nema djece a nema ni ljudi sad se tome danas nitko i ne čudi pa sad poručujem našim ljudima svima iz naših rodnih sela bogatim ljudima nije važno iz kog ste sela bili i u koji ste dio svijeta raselili da ulože nešto malo novca dole da poprave kuće i obnove škole da bi svatko mogao živjeti kao prije kao da ništa nikad bilo nije na lotu kad bi ja ikada dobio gdje sam rođen sve bi ja uložio popravio kuće i obnovio škole da se vrate svi koji rodno selo vole koji vole svoje rodno mjesto koji ga još uvijek obilaze često koji se bore da se sela ne zaborave i rado bi vidjeli da se tamo kuće prave
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
stari FAZAN Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 556 ČLAN OD: : 2013-12-11 JUZNA AUSTRALIA, ADELAIDE
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Wed Feb 19, 2014 7:58 am
U gnijezda nasa Vratiti se Ptici nece ! jer GALIJU strasnu treba neko da pokrece, / A OSTATAK moje PJESME ... ja sam sada zbriso, hrvat, stari KRLEZE bolju je napiso: More...... SINJE, moreeeeeeeeee...
more6 Vodnik
PV BROJ POSTOVA: : 450 ČLAN OD: : 2013-11-16
Naslov komentara: Re: Poetski kutak Thu Mar 06, 2014 1:39 am
Kažu da su nogometaši robovi.Molim da me se osudi na doživotnog roba!