FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories

HomeEventsRegistracijaLogin

Aerodrom Dubrave Tuzla

Go down 
+10
saban
Thommy
Max Blitz
SveJug
missar
Edie
vladimir
harijet
oljeg
muza
14 posters
AutorPoruka
muza
Gušter
Gušter
muza

BROJ POSTOVA: : 78
ČLAN OD: : 2009-08-16
DOB : 60
M(j)esto prestolnica bosanskih kraljeva Kr Sutjeska

Aerodrom Dubrave Tuzla Empty
KomentarNaslov komentara: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime13.09.09 23:16

[You must be registered and logged in to see this image.]
Na vrh Go down
http://www.rvsfrj. co.cc
oljeg
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 1
ČLAN OD: : 2010-01-16

KomentarNaslov komentara: Beše lepo...   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime16.01.10 1:28

Bio sam tamo sve dok je bila i bivša JNA... Veoma lep aerodrom, video sam ga celog. Znate li da je bio prava vazdušna banja i da su oficiri oduševljeno dolazili na službu tamo?
Ne znam ima li još nekoga ovde da je u to vreme bio na aerodromu?
Inače, sudeći po GoogleEarth-u, aerodrom je prilično preuređen. Pista sređena (bila je minirana) a čujem i da je postao međunarodni aerodrom.
Bez obzira na tadašnje okolnosti, vezuje me dosta sećanja za Aerodrom Dubrave.
Na vrh Go down
harijet
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 17
ČLAN OD: : 2013-02-03
DOB : 58
M(j)esto dubrave-tuzla

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime03.02.13 20:04

e ja tu živim pored aerodroma ......dubrave malo se izmenio ali je ostao isti sa nešto manje šume okolo
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8063
ČLAN OD: : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.02.13 17:03

harijet
dobrodosao na forum. dali si poznavao maj. Nebojsu Pavkovica? njegova zena je bila uciteljica u osnovnoj skoli.penzionisan je 1989 i otada zivi u BGD. BIO je na aerodromu dubrave zaduzen za radare i kontrolu vazdusnog prostora.
Na vrh Go down
harijet
Gušter
Gušter

M(j)esto dubrave-tuzla

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.02.13 19:33

pozdrav .......nepoznajem Nebojšu ja sam mještanin dubrava tu živim tu sam rođen ,tako da znam sva dešavanja vezana za aerodrom čim ujutro pogledam on mije pred oćima toliko je udaljen od mene.a imao sam dosta prijatelja koji su bili tu na služenju vojnog roka..

harijet: komentar modifikovan dana: 04.02.13 23:08; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.02.13 19:40

dali je taj aerodrom kasnije koriscen od NATO snaga? po prici Pavkovica to je veliki aerodrom,kad bi isli u obilazak straze isli bi vozilom 17KM?
Na vrh Go down
harijet
Gušter
Gušter

M(j)esto dubrave-tuzla

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.02.13 19:57

Jeste veliki je to aerodrom i bio je dosta sakriven dok nisu došli ameri i očistili okolne šume tako dasu podigli oko čitave površine aerodroma žičanu pletenu mrežu visine 3-3.5 met.sa video nadzorima i posle njihovog odlaska to je preuzela armijaBIH ,to je jedan dio te vojske koji trenutno tu boravi ,a inače veći dio aerodroma propada
Na vrh Go down
Edie
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 9
ČLAN OD: : 2013-02-16
DOB : 65
M(j)esto Koper

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime16.02.13 11:45

Zdravo!
I ja sam tu bio od avgusta 1978 do avgusta 1979. Vozio sam osobna kola komandanta aerodroma puk. Nedeljka Dabovića. To je bila Zastava 1300 sa mjenjačem na volanu. Spavao sam i u Domu JNA u Tuzli. Imao dosta prijatelja, ali mi se s godinama izgubila imena. Moj dobar drug je bio iz Kaštela kod Splita.
Edi
Na vrh Go down
missar
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
missar

BROJ POSTOVA: : 735
ČLAN OD: : 2012-05-21
DOB : 71

KomentarNaslov komentara: Re: aerodrom dubrave tuzla    Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime16.02.13 16:04

Edie (citat):
Zdravo!
I ja sam tu bio od avgusta 1978 do avgusta 1979. Vozio sam osobna kola komandanta aerodroma puk. Nedeljka Dabovića. To je bila Zastava 1300 sa mjenjačem na volanu. Spavao sam i u Domu JNA u Tuzli. Imao dosta prijatelja, ali mi se s godinama izgubila imena. Moj dobar drug je bio iz Kaštela kod Splita.
Edi

Edie zdrav bio i dobrodošao na forum.Pročitao sam da si služio u Kovinu.Pretpostavljam obuka za vozače. Gde se nalazila kasarna u Kovinu?
Bezbroj puta sam prolazio kroz Kovin ,ali kasarnu nisam registrovao.  Laughing
cheers

Na vrh Go down
Edie
Gušter
Gušter

M(j)esto Koper

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime18.02.13 14:18

Da, u Kovinu sam bio na obuci za vozača (plavci). Neka dva meseca onda otišao u prekomandu. Gde se nalazila tačno kasarna se ne sječam baš tačno. Znam samo da je pored puta, a s druge strane polja kukuruza i pšenice. A u gradu gostiona Tiha noć. Sad ima 35 godina otkad sam otišao, tako da malo i memorija pušta! Smile
Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime18.02.13 15:23

Neutral
Na vrh Go down
vladimir
Pukovnik
Pukovnik

Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime19.02.13 14:04

KOVIN obuka vazaca za plavce,Bela Crkva za smb vozace po cemu se razlikuje obuka za vozace smb od plavaca? razliciti tipovi kamiona ili nesto drugo?
Na vrh Go down
Edie
Gušter
Gušter

M(j)esto Koper

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime19.02.13 14:05

Smile Druga boja odijela?
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24246
ČLAN OD: : 2012-10-30

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.06.13 0:43

Na vrh Go down
Edie
Gušter
Gušter

M(j)esto Koper

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.06.13 8:03

Kad sam prvi put došao u Dubrave (1978) pitao sam se šta tu rade ovi njemački avioni sa njemačkim oznakama iz 2. svjetskog rata (inače mislim da su bili američki). Posle su mi rekli, da su to avioni s kojima su snimili film, koliko se sječam, Sutjeska.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime05.06.13 1:58

Aerodromska pista Dubrave

Hangar za Mig-21
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime05.06.13 2:05

U blizini vojnog aerodroma je civilna pista za poljoprivredne avione
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime05.06.13 2:15

Skica aerodroma iz 60-tih...

Max Blitz: komentar modifikovan dana: 12.02.14 1:31; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Thommy
Gušter
Gušter
Thommy

BROJ POSTOVA: : 18
ČLAN OD: : 2013-09-12
DOB : 64
M(j)esto VA/RS

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime17.09.13 21:48

Ja sam odrastao u Živinicama i pamtim da su se kapije aerodroma redovno otvarale za građanstvo na Dan RV i PVO.

Tada bi se organizovala izložba tehnike i avijacije kojom je Armija raspolagala, kao i mali aero-miting.
Ljudi bi masovno dolazili, kako lokalno stanovništvo, tako i iz svih krajeva zemlje, uglavnom roditelji vojnika koji su tu služili vojni rok.

Mene su kao malog jednom prilikom stavili u MIG 21 i odvukli u hangar. Laughing 
Ti događaji mi spadaju u najlepše uspomene u životu, a naročito vojnički pasulj koji bi se tada servirao u jednom od velikih hangara iz onih velikih pokretnih kazana.

Takav pasulj više nigde nisam jeo, čak ni kasnije kad sam služio vojsku. Valjda su ga pripremali na poseban način, da oduševe narod. Very Happy
Na vrh Go down
Thommy
Gušter
Gušter
Thommy

M(j)esto VA/RS

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime17.09.13 21:51

Edie (citat):
Kad sam prvi put došao u Dubrave (1978) pitao sam se šta tu rade ovi njemački avioni sa njemačkim oznakama iz 2. svjetskog rata (inače mislim da su bili američki). Posle su mi rekli, da su to avioni s kojima su snimili film, koliko se sječam, Sutjeska.

Nije "Sutjeska", nego "Partizanska eskadrila". Wink
Na vrh Go down
Edie
Gušter
Gušter

M(j)esto Koper

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime18.09.13 9:10

Max Blitz (citat):

U blizini vojnog aerodroma je civilna pista za poljoprivredne avione
Dok sam ja bio u Dubravama (1979) ta civilna pista je bila rezervna/pomočna pista vojnog aerodroma. Jer poljoprivredni avioni tad su trebali ne više od 50 metara piste i ne 3 kilometra da polete/slete. I poljoprivredni avioni su poleteli sa aerodroma i to pored rulne staze sa trave, nikad sa asfalta. Najzanimljiviji je bio pilot, koji je očito dosta pio :)i za sletanje je trebao možda manje od 20 metara. Taj avion je vrlo sporo leteo. A na glavnoj stazi aerodroma sam ja možda jedan od rijetkih koji je vozio 160 km na sat (osobnim automobilom komandanta aerodroma)! I jedan od rijetkih koji je automobilom terao zečeve sa jedne strane piste, odnosno zemlje/trave između piste i rulne staze, prema kapetanu Bosančiću, koji ih je gađao lovskom puškom, i to noču, kad je bio dežurni oficir. Ludo!

Na vrh Go down
Edie
Gušter
Gušter

M(j)esto Koper

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime18.09.13 9:11

Thommy (citat):
Edie (citat):

Nije "Sutjeska", nego "Partizanska eskadrila". Wink

Hvala na popravci! Smile

Na vrh Go down
Thommy
Gušter
Gušter
Thommy

M(j)esto VA/RS

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime18.09.13 18:31

Edie (citat):
... ta civilna pista je bila rezervna/pomočna pista vojnog aerodroma ...
Tačno, onaj zaokruženi deo na donjoj slici @Max Blitz-a je u stvari proširenje normalnog puta prema Kalesiji i dalje prema Zvorniku. Služilo je kao rezervna pista, a i nama (tada) mladima za iživljavanje. Cool 

Edie (citat):
... koji je vozio 160 km na sat (osobnim automobilom komandanta aerodroma)! ...
A zamisli tek adrenalin na 110 km/h u "Fići" (ukradenom od oca) na onoj pomoćnoj pisti (imala je blagu nizbrdicu, pa se moglo ...). What a Face 

Edie (citat):
... koji je automobilom terao zečeve sa jedne strane piste, odnosno zemlje/trave između piste i rulne staze, prema kapetanu Bosančiću, koji ih je gađao lovskom puškom, i to noču, kad je bio dežurni oficir. Ludo!
Pa se onda pitamo što nam se raspade sistem ... pale

Na vrh Go down
saban
Vodnik
Vodnik
saban

BROJ POSTOVA: : 431
ČLAN OD: : 2011-06-15

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime12.10.13 12:23

Na vrh Go down
saban
Vodnik
Vodnik
saban

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime12.10.13 12:23

Na vrh Go down
saban
Vodnik
Vodnik
saban

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime12.10.13 12:24

Na vrh Go down
zokika
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 607
ČLAN OD: : 2013-10-10
DOB : 67
M(j)esto SG - SLO

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime02.11.13 21:38

missar (citat):
Edie zdrav bio i dobrodošao na forum.Pročitao sam da si služio u Kovinu.Pretpostavljam obuka za vozače. Gde se nalazila kasarna u Kovinu?
Bezbroj puta sam prolazio kroz Kovin ,ali kasarnu nisam registrovao.  Laughing
cheers

Zdravo.
Bio sam u Kovinu od 11/76 do 02/78. Kasarna se nalazi na samom ulazu u Kovin uz put Pančevo - Bavanište - Kovin. Posle dugih godina sam posetio Kovin u septebru ove godine.
Pronašao i posetio sam i jednog oficira, koji mi je bio komandir odeljenja. Bilo mu je drago, da se ga neko setio posle toliko godina.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime21.11.13 0:54

Dubrave, Tuzla iz Fronta 1987.

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.01.14 3:47

Na vrh Go down
alexandar
Kapetan I klase
Kapetan I klase

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
BROJ POSTOVA: : 4561
ČLAN OD: : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.01.14 23:16

Jos od polovine 2008. godine , aerodrom Dubrave , je u stvari Medjunarodni aerodrom Tuzla D.O.O Zivinice , koji je pogotovo od ovog leta predstavio veliki potencijal za putnicki i teretni saobracaj. Javno preduzeca sa velikim potencijalom zaista !!!
Madjarska avio kompanija "Wizz air"  je uspostavila linije za niskotarifne letove , i cene su sledece.
24.99 EUR za Malme, 29.99 EUR za Geteborg i 9.99 EUR za Bazel.!!!
Bio sam juce izgleda sasvim OK  Very Happy 

Evo slike sa net-a

Na vrh Go down
SveJug
Kapetan I klase
Kapetan I klase
SveJug

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 4341
ČLAN OD: : 2012-12-16
M(j)esto Svedska

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime04.01.14 23:51

alexandar (citat):
Jos od polovine 2008. godine , aerodrom Dubrave , je u stvari Medjunarodni aerodrom Tuzla D.O.O Zivinice , koji je pogotovo od ovog leta predstavio veliki potencijal za putnicki i teretni saobracaj. Javno preduzeca sa velikim potencijalom zaista !!!
Madjarska avio kompanija "Wizz air"  je uspostavila linije za niskotarifne letove , i cene su sledece.
24.99 EUR za Malme, 29.99 EUR za Geteborg i 9.99 EUR za Bazel.!!!
Bio sam juce izgleda sasvim OK  Very Happy 

Evo slike sa net-a

To u stvarnosti nikad nebud tako.  Evil or Very Mad ekstra za kofer, ekstra za kartu ako neznas da cekiras preko interneta. Suma sumum kao i sve ostalo, samo da te namame.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL

JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime22.01.14 17:05

Okolni objekti aerodroma Tuzla

Pomoćna pista Vukovije

Stara pista

Okolni objekti aerodroma Tuzla

Travnata pista Aero klub Tuzla

Aerodrom Dubrave - depoi goriva

Objekt JNA Par Selo Tuzla
Na vrh Go down
Andrej Troha
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2015-01-27

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime27.01.15 20:09

Dozvolite, da se obratim... generacija 1988-1989... ima li netko živ... Smile
Na vrh Go down
nabosica
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 4
ČLAN OD: : 2015-01-30

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime30.01.15 22:46

Bio na služenju vojnog roka 88/89 odmah porad aerodroma Dubrave u Tuzli u kasarni Husino VP 7954/5 zapovjednik čete satnik Strahinić Dragutin zamjenici poručnik Tegeltija i Mile Lulić jedinica za suzbijanje vanrednih stanja za Tuzlanski korpus.Sjećam se majora Skenderije sigurnjak informativac.Moj satnik me predložio da ostanem u Tuzli odnosno da ne idem u prekomandu,nego da ostanem u zapovjedništvu Tuzlanskog korpusa kod gen. Milutina Kukanjca.No međutim tijekom razgovora sa bezbednjakom majorom Skenderijom sam otpao budući nisam bio član saveza niti sam prihvatio ponudu da postanem član saveza.Samo je rekao ništa dovedite mi drugog.

rever ne voli ovaj upis

Na vrh Go down
Andrej Troha
Gušter
Gušter

BROJ POSTOVA: : 2
ČLAN OD: : 2015-01-27

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime31.01.15 21:49

nabosica: Ha ha dobra! Ja sam služio kao pešadinac i VOA na areodromu.
Na vrh Go down
Sponsored content

KomentarNaslov komentara: Re: Aerodrom Dubrave Tuzla   Aerodrom Dubrave Tuzla Icon_minitime

Na vrh Go down

Aerodrom Dubrave Tuzla
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» TUZLA - Živinice - Dubrave (plavci - PVO 1984/1985)
» Tuzla 90/91 izviđači
» Tuzla, vezisti VP 4949 90/91
» Aerodrom Željava (Klek) 117 LaPuk
» Aerodrom Glamoč