FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 6 ČLAN OD: : 2012-10-24 DOB : 66 GREECE
Naslov komentara: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 24.10.12 14:04
...Postovani clanovi foruma,
..Ko je bio (a bilo je nezaboravno - i danas kontaktiram s nekolicinom "starih ratnih drugova" ) u Zaluzanima ,neka mi se slobodno javi,objavi slike itd . Bio (ili bili)sam-smo vozaci tenkova T55 -instruktori...( Ja vise muzicar-ili poznatije.po voj. zargonu"krivinas")...Dakle,javljaj se klaso,ma iz koga dela da si ...(ja zivim vec od 1986 ,pa do danas u inostranstvu)...POZDRAV SVIMA !!!
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 24.10.12 19:35
Pozdrav Giovannis, dobrodosao na forum...
ja nisam sluzio u BL, ali sam takodje bio vojni muzicar, 90% vojnog roka
giovannis Gušter
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 25.10.12 9:47
Pozdrav i tebi kolega !
Gringo Kapetan
BROJ POSTOVA: : 3705 ČLAN OD: : 2011-09-29
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 25.10.12 10:27
_________________ Čovjek je gospodar svih onih riječi koje nikada nije izgovorio, kao i rob svega onoga što mu je izmaklo!
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 879 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 60 Austrija
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 10:47
Stigao u prekomandu iz ŠRO krajem septembra (ili početkom oktobra) 1984. OM četa (kapetan Stojanović) ako se dobro sjećam, 1. vod kod potporučnika (poručnika?) kojemu se ne sjećam imena, samo znam da je bio iz Bosne i Musliman. Možda mi netko pomogne i osvježi sjećanje
_________________ Živjeti znači boriti se
Boske: komentar modifikovan dana: 28.10.12 13:03; prepravljeno ukupno 1 puta
giovannis Gušter
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 11:39
..Iako sam bio pre tebe,znao sam sve potporucnike i porucnike u iz prve tri cete...Seticu se svih (po imenu i prezimenu),pa javljam..Trenutno mi prolaze samo njihovi "vojnicki nadimci"-kojima su nazivali vojnici...Pozz
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 12:12
Bio sam na drugoj temi i prepoznao poručnika na fotki. Doduše to je fotka iz ŠRO ali vjerojatno je otuda došao u prekomandu u Zalužane. Zvao se Emir Redžić (mada je tamo izvjesni tosee napisao Amir). Je li ti imena kapetan Čagalj i kapetan Bajrić kažu nešto? Bio ih je glas najstrožih oficira u Zalužanima. Bio sam im pomoćnik kad su bili dežurni oficiri a imam iskustva s njima i kao komandir straže. Otprdnuti neki tipovi. Za Čagalja se pričalo da je nehotice ubio majku iz pištolja, naravno sve neprovjerene glasine.
giovannis Gušter
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 16:18
..Bravo ..tacno,,setio si se !! ..Emira sam znao samo "iz vidjenja",dok JE OKO CUGALJ ALEKSE (to mu je ime) ,mislum da mu nije Cagalj (nebitno),,i stvarno se znalo za tu pricu oko nehoticnog ubistva (dali je to tacno ,,ne znam)..Dalje : Aleksa (tada je bio porucnik) Cugalj,se stvarno drao i urlao zivcano na vojsku i sve od reda,,,,I ja sam imao misljenje da je "otkacen",,,MEDJUTIM ,negde pred kraj,(mesec-dva pred skidanje-On mi nije bio predpostavljeni),slucajno sam upao u njegovu kancelariju (oko izlazne dozvole) i posle dranja na neke "gustere" rekao mi je da sednem i sacekam unutra....Posle nekoliko ramenjenih razgovora ili reci...on se odjednom "otvorio" i pricao mi o svemu i svacemu TIHIM TONOM ...NISAM VEROVAO da je to isti covek...POsle razgovora (o svemu i svacemu iz "civilstva") ukapirao sam da je to ustvari DUSA OD COVEKA !!!!! (PRICAO SAM BLIZIM PRIJATELJIMA O TOME- "otvorenih usta" su me slusali,a ja sa do kraja IMAO ISTO OSECAJE PREMA TOME COVEKU ! (super dobar covek).. Rezon za strogocu je bio najverovatnije,da se distancira od vojnika.....eto,,tako o Aleksi...Voleo bih da se vidim i sa njim,kad bi bilo moguce...Tu pored njega je bio i kapetan "KEPS" -PRAVILO SLUZBE (strog,a ujedno i sampion),Kapetan KOSJERIC (svoevrsna ludacina i zajebant-Miljevic Milinko (zastavnik -TADA)..i ostali...tadasnji major ,VUNJAK (mislim),vodnici (80/81 klase)..BOT SANDOR -SAMARDZIC -ZASTAVNIK KEMA (po nadimku)...SVE ODLICNI LJUDI...Cim se setim ostalih,kacim komentar ! Pozz
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 16:29
Aleksa se zvao naravno...i moguće da je Čugalj a ne Čagalj.Kapetan Kosjerić je bio i u moje vrijeme.Jedan zastavnik je otišao u penziju kada sam se ja skinuo (isti dan). Uvijek me zvao "gene" jer je znao da zajedno odlazimo. Bio je veliko spadalo i iako se imena više ne sjećam, mislim da je to bio ovaj tvoj Miljević. Ovaj Kemo mi nekako poznato zvuči iako mu ne mogu facu pridružiti. Vunjak??? Da to nije bio onaj ćelavi bezbjednjak?
giovannis Gušter
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 17:50
...E pa prisetili smo se tih dana (lepo prijatelju,lep osecaj)...Kema je bio zastavnik sa brcicima i malo vecim stomakom..retko je zajebavao vojsku,duzio je magacine..A sto se tice Vunjaka,stalno je nosio sapku,uvek,i desnu ruku sa dva prsta nabodenu u dzep....Neki su ga uporedjivali sa "Patt Garettom"-glumcem iz Hollywood-a...A rekao si celavi bezbednjak ?..Da nije mozda (tadasnji) major Jovanovic ? (ozbiljan,kako prema vojci ,tako i staresinama).... Pozz
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 18:10
E sad imam i Kemin lik Baš je bio neki dobrodušan i komotan tip. Bezbjednjaku se sjećam odlično lika i kao što si rekao bio je dosta korektan. Na žalost ne sjećam mu se imena. Ja sam bio stažista, primao sam uvijek novu vojsku za cjelokupnu 3. četu (transporteri) i po prirodi posla sam često boravio u komandi kasarne ali sam većinu imena zaboravio. Jednostavno u ovih proteklih 27 godina nisam imao s kime o tome pričati jer su ti kontakti poslije odsluženja vojnog roka vrlo brzo prekinuti. Naletio sam na ovaj forum pa sam se pomalo počeo prisjećati. Inače se divim ljudima koji se nakon tolikih godina prisjećaju svakog detalja, imena, datuma...Doduše, koliko sam shvatio ti si bio instruktor i cijeli vojni rok proveo u Zalužanima za razliku od mene koji sam tamo proveo nekih 8-9 mjeseci.
giovannis Gušter
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 18:46
..Upravo tako i slazem se s tobom ..Ravno 13 meseci 1 dan sam bio u Zaluzanima...Naravno,postao"dobar" instruktor,da bi se "uvalio" u Voj.klub gde sam svirao bubnjeve...(raspricao sam se...zaustavljaj !--xaxaxax,pa tacno ti 27 god. ,a ja malo vise!)..Posto sam bio ,a i sada sam bubnjar profesionalac...Zvali su me u jos 2 vojnicka sastava ( U Kasarnu "Kozara" i Mladen Stojanovic -kod pitomaca),,Sve u svemu 3 orkestra...(Zamisli onda,kako je to "tesko" bilo>)..Posle 3-4 meseca upadam i u dom JNA u Banja Luci,pa je "ukompletirana slika...Secam se svega (kino sale,gde sam radio sa ozvucenjem),pustanja dokumentarnih i ratnih fimova,te velikih krivina (spavanja uunutar tenkova-eksponata-traze te svuda,umalo uzbuna,a onda se neko seti da si u nekom tenku..xaxaxaxa)..Poznati izlasci ( u zavisnosti od "lika ili osobe") su bili Zanatski centar -kafici Marjan Benes - i moj omiljen Rock "Cane"..-nabacivao nam curice...Lud i otkacen tip....Dobijao sam pozive na 6-8 proslava (oko kasarne i hora "banjalucanke"),nakon vojske da dodjem,ali nisam mogao,jer sam tada paralelno svirao sa dve grupe (NIskom Kavez-Galija i mama rockom),sa prvima sam snimao tada plocu u studiu "tetrapak" u Splitu,pa mi nije uspelo da odeem do BL po pozivima...Druze,taj grad mi je ostao uvek u secanju (dobrom)..1984/85 sam se ozenio Grkinjom,te i dan danas zivim ovde u turistickom mestu Paralia kod Katerini (grada)..U kontaktu sam bio sve do 84 sa dosta ljudi i prijatelja,a onda razume se,malo redje...obaveze-posao-porodca...Bas me interesuje "klaso" odakle si ti ...Pricaj...slobodno,lepo je setiti se nekadasnjihvremena (mislim sigurno boljih,nego danasnjih....
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 28.10.12 21:05
Muzičari su, po meni, imali najljepši život u vojsci. Na žalost ja nisam baš nadaren iako sam za vrijeme obuke u "dr. Mladen Stojanović" pjevao u mješovitom zboru sa mladim banjalučankama Na nagovor prijatelja koji su bili dobri pjevači i zahvaljujući mome basu koji je bio tražen. Posjećivao sam rado i klub u Zalužanima koji je vodio stažista Antić kojeg sam s obuke poznavao i koji je bio član jednog, tada već poznate beogradske rok-grupe. Da me ubiješ ne mogu se sjetiti kako se zvala ta grupa. Antić je svirao gitaru i kod njega sam uspio smjestiti dvojicu zemljaka koji su mi zbog toga bili beskrajno zahvalni Ja sam inače iz BiH, Busovača ako si kada čuo za to mjesto. Nedugo nakon vojske (1988.) sam odselio u Austriju gdje i danas živim i tako sam izbjegao rat. A što se vremena tiče...možda nam se ona čine boljima jer smo tada bili mladi i bezbrižni i nismo imali nikakvih obaveza.
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUZANI VP6565/3 (KLASA 80/81) 29.10.12 1:15
Boske (citat):
Muzičari su, po meni, imali najljepši život u vojsci. Na žalost ja nisam baš nadaren iako sam za vrijeme obuke u "dr. Mladen Stojanović" pjevao u mješovitom zboru sa mladim banjalučankama Na nagovor prijatelja koji su bili dobri pjevači i zahvaljujući mome basu koji je bio tražen. Posjećivao sam rado i klub u Zalužanima koji je vodio stažista Antić kojeg sam s obuke poznavao i koji je bio član jednog, tada već poznate beogradske rok-grupe. Da me ubiješ ne mogu se sjetiti kako se zvala ta grupa. Antić je svirao gitaru i kod njega sam uspio smjestiti dvojicu zemljaka koji su mi zbog toga bili beskrajno zahvalni Ja sam inače iz BiH, Busovača ako si kada čuo za to mjesto. Nedugo nakon vojske (1988.) sam odselio u Austriju gdje i danas živim i tako sam izbjegao rat. A što se vremena tiče...možda nam se ona čine boljima jer smo tada bili mladi i bezbrižni i nismo imali nikakvih obaveza.
Boske , pošto si iz Busovače , pomozi mi da pronađem svog druga. Poslaću ti detalje na PP. pozdrav
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 01.11.12 17:48
Premješteno na stranicu br. 3
Boske: komentar modifikovan dana: 30.12.12 21:10; prepravljeno ukupno 1 puta
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.11.12 16:51
Aero-klub u krugu kasarne "Zalužani". Postojao i u vrijeme kad sam ja bio na služenju vojnog roka.
Autodrom u krugu kasarne Zalužani na kojem sam imao obuku na vojnom kamionu "Daitz" Odmah pored autodroma je bila tenkovska pista na kojoj sam obučavao vozače OT M-60! Zgrade u kasarni se ne vide jer se nalaze malo dalje pozadi ali pitoma brda oko Zalužana sam odmah prepoznao Iznenadio me broj novosagrađenih kuća oko kasarne
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.11.12 17:03
Evo nešto i za bajkere Naravno, ponovo iz kruga moje bivše kasarne
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.11.12 17:07
19.10.2009 20:00 | Svjetlana Tadić
Kasarna "Zalužani" se nalazi na listi neperspektivnih vojnih lokacija i ona će biti predata Vladi Republike Srpske, odnosno gradu Banja Luci čim se za to stvore uslovi. S obzirom na to da ne postoji konačna odluka o terminu, očekuje se da će to biti do kraja 2009. godine.
Ovo je za "Glas Srpske" potvrdila šef Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović.
Iz Administrativne službe grada Banja Luka kažu da još tačno ne znaju u koje svrhe će biti iskorišćen cjelokupni prostor kasarne u Zalužanima.
- U toku je izrada regulacionog plana za taj prostor, koji se radi zajedno sa opštinom Laktaši, jer se ta kasarna nalazi dijelom na teritoriji grada, a dijelom na području Laktaša. Planirano je da se tu zadrži auto-staza, sportski aerodrom, padobranski centar... Planira se i da postojeći vojni objekti budu stavljeni u civilne svrhe - rekao je portparol Administrativne službe garda Milenko Šajić.
Iz Administrativne službe grada kažu da je 2008. godine postojala ideja o gradnji sajamskog grada na lokaciji kasarne, ali da će se tačna namjena ovog lokaliteta znati uskoro, odnosno kada se kasarna i zvanično preda na korišćenje gradu Banja Luka.
Tokom radionice "Neperspektivna vojna imovina", koja je održana u Banjoj Luci, gradonačelnik Dragoljub Davidović izjavio je da je Banja Luka u bivšoj Jugoslaviji bila vojni centar.
- Bilo je mnogo vojske, vojnih institucija i vojne imovine. Dosta toga je urađeno na poboljšanju kvaliteta života zahvaljujući pretvaranju te imovine u civilne svrhe. Od nekadašnjeg vojnog Školskog centra "Rajko Balać" napravljen je univerzitetski kampus, a od dijela vojnog kompleksa na Manjači "Centar za edukaciju i razvoj stočarstva i voćarstva" - istakao je Davidović.
Osim toga, podsjetio je on, obezbijeđeno je da zemljište na Banjolučkom polju, koje je takođe bilo u sastavu kasarne "Vrbas", bude predato gradu. Na tom zemljištu u budućnosti će biti napravljen sportski centar.
- Riješeno je i pitanje stanice Hitne pomoći, koja je dobila zgradu nekadašnjeg Vojno-medicinskog centra. Sve se to pokazalo kao pun pogodak i doprinos kvalitetu života u Banjoj Luci u korist svih građana - naglasio je Davidović i dodao da uskoro treba da bude riješeno i pitanje skladišta municije na Krčmaricama, s obzirom na to da je to sada naseljen prostor.
Premještanje Za vrijeme vojne vježbe "Združeni napor", koja se krajem septembra održavala u kasarni "Zalužani", načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Miladin Milojčić rekao je da će dio jedinica sa komandom Oružanih snaga biti preseljen u kasarnu "Kozara", helikopterski sastav na aerodrom "Mahovljani", dok će jedna jedinica biti premještena u kasarnu na Manjači.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.11.12 18:08
Ne znam je li ovo zgrada moje čete ili neka susjedna. Ako se dobro sjećam bile su 4 ovakve zgrade, jedna pored druge.
U ovoj crvenoj zgradi bila je smještena komanda bataljona i jedna od tenkovskih četa. Tu sam davao dežurstvo u bataljonu. Ova svjetlo-plava zgrada je bila zgrada gdje su bili smješteni kuhari i intendati, ako se ne varam. Ako sam se točno orjentirao onda bi, na suprotnoj strani od ovih zgrada morala biti pista i kantina. Nisam baš 100% siguran da sam se dobro orjentirao ali zgrada od crvenih cigli može biti samo komanda bataljona!
Boske: komentar modifikovan dana: 30.12.12 21:03; prepravljeno ukupno 2 puta
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 30.11.12 18:30
Boske.....kako se secam bio si u JNA 84.-85.....! Bio si i u Zaluzanima, pa ako imas volje ili ako se secas, reci mi da li je u to vreme u B. Luci bio oficir D.Regodic....???!!! On je tada trebao biti....mozda u cinu porucnika ......od prilike, nisam siguran.....! Unapred HVALA!
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.11.12 18:46
Kasarna u Zalužanima je bila prilično velika, sa velikim brojem vojnika i oficira. Imali smo, ako se ne varam, 2 OMJ bataljona.... prateće jedinice...Mislim da nas je bilo oko 1500. Ime tog poručnika (koji je vjerojatno po funkciji bio "samo" komandir voda), mi ništa ne govori iako ga vjerojatno poznajem ako je tada bio kod nas jer ja sam često bio pomoćnik dežurnog oficira ili komandir straže. Teško mi se imena sjetiti. Iz prethodnih postova se vidi da sam i ime komandira mog voda bio zaboravio
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 04.12.12 20:51
Snimka kasarne Zalužani iz zraka: S desna na lijevo; rijeka Vrbas, naselje Trn, lokalni put Laktaši-Banja Luka pa onda dionica auto-ceste, naselje Zalužani s kasarnom. U pozadini se vidi jezero koje sam već spomenuo. Ova dulja, bijela staza je tenkovska pista. U sredini piste se razaznaju oznake sportskog aerodroma a između tenkovske piste, jezera i auto-ceste se nalazi autodrom na kojemu se održavaju auto i moto-utrke. U stržnjem dijelu (gdje tenkovska pista tvori špic) su hangari pored kojih su bili i transporteri mog voda parkirani. Odmah iza hangara je bila benzinska crpka i akumulatorska stanica. Zgrade gdje je vojska bila smještena su lijevo od piste. Iza poljane od ulaza, odn.lijevo od aerodroma se vide 4 identične zgrade. Ja sam bio smješten u trećoj, ako se ne varam Iza ovih zgrada jasno se razaznaje pista za postrojavanje a ova zgrada lijevo uz pistu je bila kuhinja i trpezarija a mislim da su i kuhari i intendanti tu bili smješteni.Zgrade kasarne se nastavljaju još dalje (otprilike do visine špica koji tvori tenkovska pista). Bilo mi je zadovoljstvo izigravati turističkog vodiča i malo vam moju kasarnu predstaviti
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 04.12.12 22:03
Tu je nešto preglednija situacija, znači druga zgrada od piste (prva sa crvenim krovom) je zgrada moje čete. Preko puta nje nekakvi magacini pa kino-dvorana a ova koso postavljena zgrada prekoputa piste je kantina
BROJ POSTOVA: : 547 ČLAN OD: : 2012-12-29 DOB : 55 Ljubljana
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 8:22
ja sam služio 4 mjesece koliko sam imao obuku u zalužanima,godine 1988,ako slučajno neko ima možda koju fotku bi molio ako može da mi je pošalje.rado se prisječam tisti dana,lp janez
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 13:44
Koja četa i na kojim si vozilima bio? Sjećaš li se imena starješina? Ja sam postavio slike kasarne iz zraka pa ako možeš lociraj u kojoj si zgradi bio. Ako si bio na transporterima onda si , ako se gleda s kapije, bio kao i ja u trećoj zgradi s lijeva. Znači predzadnja zgrada, od četiri iste, prije piste. Drugi post iznad tvoga imaš linkove, klikni na prvi link!
janeztrdi Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 17:59
bio sam i ja u založanima 4 mjesece,godine1989 lp
bvp Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2012-11-18 DOB : 55 brcko
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 18:45
ja sam sluzio u Zaluzanima 88 kod kapetana Ilica ako se ne varam tako mu je prezime
bvp Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2012-11-18 DOB : 55 brcko
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 18:58
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 20:44
Bvp pa i ti si morao biti u četi u kojoj sam i ja bio (3. mehanizovana). U moje vrijeme je komandir čete bio kapetan Stojanović ukoliko me sjećanje ne vara Pogledaj i ti prvi link u jednom od mojih gornjih postova i reci jesi li bio u trećoj zgradi (na lijevoj strani) od kapije!
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 30.12.12 21:08
Zalužani- 1. vod 3. OM četa:
Boske: komentar modifikovan dana: 06.02.13 2:31; prepravljeno ukupno 1 puta
janeztrdi Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 13.01.13 20:01
Ja sam bio u Zalužanima 4 mjesece za vozača BVP-ja,instruktor mi je bio slovenac Bajec Borut-a vozio sam ovo!!
..Bravo ..tacno,,setio si se !! ..Emira sam znao samo "iz vidjenja",dok JE OKO CUGALJ ALEKSE (to mu je ime) ,mislum da mu nije Cagalj (nebitno),,i stvarno se znalo za tu pricu oko nehoticnog ubistva (dali je to tacno ,,ne znam)..Dalje : Aleksa (tada je bio porucnik) Cugalj,se stvarno drao i urlao zivcano na vojsku i sve od reda,,,,I ja sam imao misljenje da je "otkacen",,,MEDJUTIM ,negde pred kraj,(mesec-dva pred skidanje-On mi nije bio predpostavljeni),slucajno sam upao u njegovu kancelariju (oko izlazne dozvole) i posle dranja na neke "gustere" rekao mi je da sednem i sacekam unutra....Posle nekoliko ramenjenih razgovora ili reci...on se odjednom "otvorio" i pricao mi o svemu i svacemu TIHIM TONOM ...NISAM VEROVAO da je to isti covek...POsle razgovora (o svemu i svacemu iz "civilstva") ukapirao sam da je to ustvari DUSA OD COVEKA !!!!! (PRICAO SAM BLIZIM PRIJATELJIMA O TOME- "otvorenih usta" su me slusali,a ja sa do kraja IMAO ISTO OSECAJE PREMA TOME COVEKU ! (super dobar covek).. Rezon za strogocu je bio najverovatnije,da se distancira od vojnika.....eto,,tako o Aleksi...Voleo bih da se vidim i sa njim,kad bi bilo moguce...Tu pored njega je bio i kapetan "KEPS" -PRAVILO SLUZBE (strog,a ujedno i sampion),Kapetan KOSJERIC (svoevrsna ludacina i zajebant-Miljevic Milinko (zastavnik -TADA)..i ostali...tadasnji major ,VUNJAK (mislim),vodnici (80/81 klase)..BOT SANDOR -SAMARDZIC -ZASTAVNIK KEMA (po nadimku)...SVE ODLICNI LJUDI...Cim se setim ostalih,kacim komentar ! Pozz
Aleksa Čugalj zivi danas u Banja luci otisao je u penziju kao pot.pukovnik Jna. Mozete ga lako pronaci u telefonskom imeniku i doci do njegovog broja. Pored njega Caric Milan zivi u Rusiji, jedni od zapamcenijih ljudi u kasarni zaluzani.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 25.01.13 23:50
Beretka:
Citat :
Aleksa Čugalj zivi danas u Banja luci otisao je u penziju kao pot.pukovnik Jna. Mozete ga lako pronaci u telefonskom imeniku i doci do njegovog broja. Pored njega Caric Milan zivi u Rusiji, jedni od zapamcenijih ljudi u kasarni zaluzani.
Iako Čugalj baš i nije bio oficir kojeg sam obožavao drago mi je čuti da je živ. Tko je Carić Milan i na kakvoj dužnosti je bio u kasarni Zalužani 1984./85.? Nepoznato mi je to ime i što znači "pored njega je Caric Milan"? Jesi li možda htio fotografiju postaviti? Ako ne znaš kako ide imaš uputstvo na temi "Pravila službe na forumu"!
gera Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-02-01 DOB : 63 Nis
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 01.02.13 21:56
pozdrav saborcima davne osamdesete. ja sam avgustovska 6565/9 vozac tenka t55,2/2 ili ti druga ceta drugi bataljon.Secam se skoro svih staresina moje cete a i instruktora od dolaska u kasarnu 18 avgusta 1980 pa do kraja vojnog roka.Prvi moji instruktori bili su Cergar Stjepan mislim da je bio iz Zagreba, Kelemen Vladimir isto iz Hrvatske kao razvodnici dok je desetar bio Ilic dragan. Komandir voda bio je Furundjic Ljubisa komandir treceg voda bio je Crnkovic Zvonko koji je bio zaduzen i za tenkove. Neznam dali se Vi secate Milutka kapetana, znam da mi se nije islo u grad kad je on dezurni oficir. Komandir moje cete bio je Ilic Dragoljub a posle njega Rojnic Vlado on mi je cetvrti potpisnik na pecatu cetvrtom. Secate li se Sivca Gorana on je bio iz prve cete, strasno dobar lik. Secate li se kapetana Antica imao je zuckastu kosu ali mu je uniforma stajala bas onako. Ja sam imao srecu da mi staresina bude Aleksa Cugalj i mogu da kazem da smo bas imali frku od njega a imao je nekakav specifican glas kao da mu stoji nesto u grlo. Moj kolega instruktor bio je Basic Zeljko iz Bajmoka, cetni cata bio je Bidjic Sreten eh kad bi mogao nekako da stupim u konktat sa njima? Moja zgrada je bila drga od prijavnice tu je bio teren za odbojku. Pominjate Milana Vunjaka ja mislim da je on tada bio komandir drugog bataljona. Toliko za moje prvo javljanje pozdrav svima i da ste mi zivi i zdravi. Petrovic Ljubisa Petre Nis
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 01.02.13 22:12
Dobro došao Gera! Prelistaj i ostale stranice teme, imaš i snimke kasarne iz zraka. Pretpostavljam da si poslije obuke bio instruktor i da si dobro upoznao kasarnu i oficire. Ja se od ovih koje si naveo sjećam samo Čugalja i Antića. Ja sam bio u sljedećoj zgradi, treća četa-transporteri. Mislim da smo i mi bili 2. bataljon. Sigurno se sjećaš zgrade od crvene cigle iza piste (imam je na slici negdje na prethodnim stranicama). Znaš li precizno tko je bio u njoj smješten? I još nešto! Ti bi morao poznavati druga Giovannisa koji je i otvorio ovu temu. Bili ste ista klasa a i on je bio instruktor na T-55 (mada je više svirao nego vozio). Pročitaj prvu stranicu ove teme pa ćeš shvatiti o čemu govorim!
gera Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-02-01 DOB : 63 Nis
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 02.02.13 0:20
Pozdrav i tebi. Znas kako, nemogu bas sigurno da se setim sta bese u onoj zgradi ali znam da je tamo bio prvi bataljon,komanda kasarne tamo iza bejase veseraj,kupatilo onda magacini intedanske jedinice znas ono oprema. pa secas se tu su nas sisali prvih dana. ali priznaces da je sve to bilo jako lepo znas bilo je nekakodrgacije odjednom nekako delujes ozbiljnije da ne kazem starije. Secam se izjutra cim bi prosli aero klub sldi komanda razvodnika Horvat Marijana, VOD STOJ STROJEVIM KORAKOM NAPRED MARS i sve tako do hangara gde su bili tenkovi. uz neizbezne ostave. Neznam dali jos postoje Benesov iRubeljov kafic tu smo provodili vreme nesecam se dali je bilo dva ili jedan izlazak mesecno. kako bese, Strogo se zabranjuje izlazak u kafanu TRI DLAKE. zAMISLI IDES NA RUCAK A ONO zadnja ceta zadnji vod zadnje odeljenje a i ti zadnji, gladan kao vuk napolju 34 stepeni pista vrela,cizme na noge uprtaci kapa na glavu a jos si i deyurna jedinica da pospremi restoran. A ono euro krem i sokic za marendu. NEMOGU DA ZABORAVIM IMALI SMO PO OKO MESEC DANA I SAD UJUTRU POSLE DORUCKA POSTROJAVANJE CITA SE NAREDBA O SKRACENJU VOJNOG ROKA 25plus5 dana za tada najstariju klasu. Ja sam tada mislio da to mene nikada nece snaci gledajuci one momke kako se raduju to je nesto neznam kako da ga nazovem. Poydrav!
draka Gušter
BROJ POSTOVA: : 5 ČLAN OD: : 2013-02-26
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 26.02.13 21:03
Ja sam bio na obuci za vozaca t55 u Zaluzanima 88 godine septembarska klasa. Od staresina se secam samo kapetana Ostojica.
janeztrdi Vodnik I klase
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 03.04.13 20:02
ova razglednica bila je poslana iz Banja Luke-Zalužani,godine 1988
Naslov komentara: Banja Luka, Zalužani vp 6565/3 generacija 78/79 18.05.13 10:02
Pozdrav svima. A pogotovo ako ima živih sudionika događanja iz spomenute klase 78/79 g. S boravkom u Zalužanima sam počeo 6.6.78. pod zapovjedništvom kapetana Nikole Jurkovića i bio sam drugi vod instruktora za tenk M-47 Patton. Tenkovi su bili smješteni skroz u dnu kasarne, pod vrbama, zapadno od "tenkodroma". Zapovjednik mi je bio stariji vodnik Božo Đukić. Od oficira još sam imao posla s vodnikom Stankovićem (dobričina), poručnikom Nikićem koji je mijenjao Jurkovića kad je ovaj završio na bolovanju. E taj je bio specijalac. U mozak. Navodno je prije, dok je bio u transporterima (peglicama) imao čin kapetana pa mu je skinut. E, s tim sam se čovjekom naratovao. I Božo Đukić je bio strah i trepet, ali ja sam s njim bio u odličnim odnosima. Od likova kojih se još sjećam, netko je bio spomenuo Milutka - mislim da mu je ime Milovan Milutinović. Isto fanatik kao i Nikić. Poslije je bio neka faca u vojsci RS.
Ima li dakle nekog tko je sudionik tih događaja iz ovog mog razdoblja? Ipak je to bilo prije 35 godina...
dpuric Kapetan
NA VZ JM Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 3438 ČLAN OD: : 2012-10-22 DOB : 58 Kraljevo
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 18.05.13 12:00
cabarabdic, dobrodosao na forum!
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 18.05.13 17:19
cabarabdic (citat):
S boravkom u Zalužanima sam počeo 6.6.78. pod zapovjedništvom kapetana Nikole Jurkovića i bio sam drugi vod instruktora za tenk M-47 Patton.
Zalužani, septembarska klasa 1990. godine, vozači T-55, slikano negdje prije zakletve, ako se ne varam komandant bataljona major a zatim potpukovnik Jovanović, komandant kasarne pukovnik Trivo Vujić.
Ne mogu se sjetiti ostalih starješina. Sjećam se instruktora-razvodnika: Dejan iz Bora, Ibro Čavdžić iz Sarajeva, Anakijev iz Srbije, zatim jedan skroz OK tip - Omer Hasikić "Haske" iz Tuzle kojeg sam kasnije slučajno vidio na jednoj BiH TV kao vodiča službenog policijskog psa u MUP-u Tuzla, pa drugi totalno Ok tip kojem se ne sjećam ni imena ni prezimena ali je ostao upamćen po tome što nas je sve zvao "tuljane" zbog onih zimskih potkapa, desetar Stojkov Đoko...
Sa slike se sjećam ponekog imena i/ili prezimena, odnosno mjesta odakle dolazi: Alf iz Crkvine kod Bosanskog Broda, Luka iz okolice Gradačca, Šole iz Kruševca, Tadić iz Vršca, Strojan Stojan iz Slovenije, Dejan Patković iz Vukovara, Dražen Fajfer iz Donjeg Miholjca, Dinko Kulić iz Zagreba, Miljenko Kovačić iz Vinkovaca, Zvezdan (odbojkaški sudac)...
Možda se netko prepozna i javi, bilo bi mi drago.
Max Blitz: komentar modifikovan dana: 21.04.14 3:17; prepravljeno ukupno 2 puta (Reason for editing : .........RESIZE!!!!!!!!!!)
Puseljic Perica Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-10-29
Naslov komentara: ZALUZANI DECEMBAR 90 - NOVEMBAR 91 31.10.13 16:58
Pozdrav svima ja sam bio Instruktor (Transporter) U ZALUZANIMA KLASA DECEMBAR 90 DO NOVEMBRA 91 VP 9855/17 pa ako neko ima neke informacije ili slike iz te klase bice mi drago da se javi bila su to dobra vremena puno sam Radio sa vojskom kabinet voznja i sve ostalo neko je spomenuo Kapetana Bajrica on mi je poznat puno smo dezurali zajedno bio je uistinu strog ,moj Kapetan prve klase FERENCEVIC ZLATKO,Porucnik NASTIC TIMOTEJ prava ljudina,Komadant kasarne TRIVO VUJIC,na zalost od aprila 91 pocela su teska vremena za sve nas zbog rata puno vojske je otislo na plitvice ,kupres itd.srecom ja sam ostao kao Instruktor do kraja vojnog roka 22 Novembar 91 .Ako neko ima bilo kakve informacije o porucniku Nastic Timotej neka se javi. POZDRAV OD RAZVODNIKA PUSELJIC IZ MODRICE
Puseljic Perica: komentar modifikovan dana: 31.10.13 17:05; prepravljeno ukupno 1 puta
Puseljic Perica Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2013-10-29
Naslov komentara: ZALUZANI DECEMBAR 90 - NOVEMBAR91 31.10.13 17:01
GTRGGGR
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 31.10.13 17:36
Puseljic Perica (citat):
GTRGGGR
Dobro došao na forum Perice!
Zezaš se, pogriješio si...?
Što je to?
pukovnik Poručnik
orden za VZ PV BROJ POSTOVA: : 2090 ČLAN OD: : 2012-02-29
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81) 31.10.13 19:34
Puseljic Perica (citat):
Pozdrav svima ja sam bio Instruktor (Transporter) U ZALUZANIMA KLASA DECEMBAR 90 DO NOVEMBRA 91 VP 9855/17 pa ako neko ima neke informacije ili slike iz te klase bice mi drago da se javi bila su to dobra vremena puno sam Radio sa vojskom kabinet voznja i sve ostalo neko je spomenuo Kapetana Bajrica on mi je poznat puno smo dezurali zajedno bio je uistinu strog ,moj Kapetan prve klase FERENCEVIC ZLATKO,Porucnik NASTIC TIMOTEJ prava ljudina,Komadant kasarne TRIVO VUJIC,na zalost od aprila 91 pocela su teska vremena za sve nas zbog rata puno vojske je otislo na plitvice ,kupres itd.srecom ja sam ostao kao Instruktor do kraja vojnog roka 22 Novembar 91 .Ako neko ima bilo kakve informacije o porucniku Nastic Timotej neka se javi. POZDRAV OD RAZVODNIKA PUSELJIC IZ MODRICE
Tvoj kapetan je napustio JNA i stavio se na raspolaganje OS RH 1991.godine. Bio Načelnik stožera, zamjenik zapovjednika pa zapovjednik 105.brHV, potom je radio u Zbornom području a trenutno je u činu brigadira zapovjednik 12-tog kontigenta OS RH u Avganistanu. Supruga mu je liječnica u bjelovarskoj bolnici.
_________________ Semper Fidelis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: BANJA LUKA ZALUŽANI VP 6565/3 (KLASA 80/81)