FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
jedna fotografija DC3 Dakota ovakvo izgleda jadno a nekada je krasila nebo iznad SFRJ Sve što je pripadalo JNA očito treba da se uništi da se niko ne moše prisječati divnih dana koje smo proveli ali jedno ne mogu naša srca koja nas nakon toliko godina vežu na te dane
Eskon Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2010-08-13
Naslov komentara: Pričaćemo deci, a ona, valjda će nam ona verovati. 13.08.10 23:03
Na mostarski aerodrum smo sleteli posle preleta na pulu u leto 1980. Leteli smo u avionu AN26, da beše AN26. Nije leteo na nekoj velikoj visini, vreme je bilo lepo sunčano i pogled je bio nezaboravan.
Tada smo tamo bili 7 dana na vežbi koja se zvala, ako se ne varam, "NNI" ili beše ... ispravite me ako grešim u nazivu te vežbe ( računam da će neko ovo pročitati, neko ko je tada bio tamo ) Pri povratku, zadnji sam ušao u avion i neposredno pre tog sam zamolio jednog vojnika sa tog aerodroma da ubaci razglednicu u poštansko sanduče. Tu razglednicu, mislim da negde imam i sad ( ubacio je u sanduče i došla je mojima jući ).
zagi Gušter
BROJ POSTOVA: : 61 ČLAN OD: : 2011-03-17 DOB : 53 Zagreb i okolica
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 25.07.11 19:00
jedna fotografija DC3 Dakota ovakvo izgleda jadno a nekada je krasila nebo iznad SFRJ Sve što je pripadalo JNA očito treba da se uništi da se niko ne moše prisječati divnih dana koje smo proveli ali jedno ne mogu naša srca koja nas nakon toliko godina vežu na te dane
Takva Dakota je i ispred komande baze na Željavi. Nažalost isto u jadnom stanju.
dragnik Gušter
BROJ POSTOVA: : 50 ČLAN OD: : 2011-07-08 DOB : 59 Svetozarevo
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 01.08.11 17:58
A šta beše sa podzemnom bazom rv kod bihaća? Čitao sam da je to Mladić izminirao, tokom rata u bih?
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 02.08.11 2:51
dragnik malo kasniš ili slabije čitaš
zagi Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 02.08.11 7:39
Aerodrom Željava je nažalost totalno uništen. Sve podatke, fotografije i ostalo što te zanima imaš na [You must be registered and logged in to see this link.]
dragnik Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 02.08.11 17:05
zagi (citat):
Aerodrom Željava je nažalost totalno uništen. Sve podatke, fotografije i ostalo što te zanima imaš na [You must be registered and logged in to see this link.]
------------------
mgalic2: komentar modifikovan dana: 04.08.11 16:08; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : Off-topic)
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2369 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 03.08.11 2:10
Zagi prečesto sam tamo pa mi nisu potrebne a svoj zadnji odlazak za 1. Maj sam opširnije napisao u jednoj temi a ovo tvoja stranica ne znam o čemu govori..
zagi Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 03.08.11 7:05
OK, dragnik je samo pitao šta se dogodilo sa Željavom, a kako sam i ja nekoliko puta godišnje tamo pokušavam ga uputiti gdje bi mogao dobiti nekakva saznanja o istoj. A sad sam vidio da je gore već navedeno gdje se može naći nešto o Željavi.
dragnik Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 03.08.11 17:38
zagi (citat):
OK, dragnik je samo pitao šta se dogodilo sa Željavom, a kako sam i ja nekoliko puta godišnje tamo pokušavam ga uputiti gdje bi mogao dobiti nekakva saznanja o istoj. A sad sam vidio da je gore već navedeno gdje se može naći nešto o Željavi.
ništa ne nađoh, taj sajt, blog, profil, šta li je, ne radi... stani, jesam li video lepo danas na tv beogradu, na kundacima hrvatskih gardista one šahovnice, da li su puške original iz ndh, možda?
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 04.08.11 3:19
dragnik (citat):
zagi (citat):
ništa ne nađoh, taj sajt, blog, profil, šta li je, ne radi... stani, jesam li video lepo danas na tv beogradu, na kundacima hrvatskih gardista one šahovnice, da li su puške original iz ndh, možda?
................... pa ima li itko ovdje normalan--------------------o kojoj godini pričaš sa tim kundacima i šahovnicama???
koju si emisiju gledao ovu iz ovog zadneg rata ili ?????
ako su puške original iz ndh-a vjerovatno je Hrvatska Vojska i narod bila toliko spremna da ih je čuvala 45 godina jer sam vidio i tenkove,avione,Petra Krešimira sa šahovnicom
Mgaliću jeli itko čita ove dragnikove dokumentarne emisije
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 04.08.11 10:10
dragnik (citat):
zagi (citat):
jebi ga desetare nikolicu ne mogu da razumem ovo tvoje pisanje pa bog sto puta je ovde podvuceno da se bavimo temama iz jna, a i upoznavanjem zezanjem evociranjem uspomena,vicevima,pa cak i tuznim pricama, ali ovo nebitni su ni orlovi ni sahovnica kako rece matrix.svrha foruma je jasna. u jednom od prethodnih postova ti nije jasno i "ne znas za kaplare" a postojali su i hrvatski,austrijski, ceski ,nemacki, srpski... ceo svet je imao kaplare, dobro ti to znas.za tebe je to reakcija ovo spominjem jer mi nije jasna poenta pisanja dragnik nema ljutis.....smem da iznesem misljenje PS...puci cu a da ne kazem...moderatori a ja popi LOCK ni za sta od "brzog gonzalesa"
mgalic2 Stariji Vodnik
FS BROJ POSTOVA: : 695 ČLAN OD: : 2009-08-02
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 04.08.11 16:11
Dragnik, ispravio sam gornju poruku, jer nema veze s temom. Okanite se tema koje nemaju uopće veze s forumum. Sljedeće skretanje s teme (bilo gdje na forumu) će biti sankcionirano!
saban Vodnik
BROJ POSTOVA: : 431 ČLAN OD: : 2011-06-15
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 07.09.13 13:13
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 18.10.15 17:37
Evo link na album obilaska potkopa Buna (Ortiješ): https://imgur.com/a/p4Y4O
Matrix Poručnik
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 18.10.15 23:33
vozilo (citat):
Evo link na album obilaska potkopa Buna (Ortiješ): https://imgur.com/a/p4Y4O
Krenulo te,dobar i koristan link za one koji su jako malo na forumu pisali o samom Mostaru,njegovoj vojnoj industriji,potkopima i.t.d.
_________________ RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU.. CHE ...... [You must be registered and logged in to see this image.]
bestrzajac2 Gušter
BROJ POSTOVA: : 58 ČLAN OD: : 2014-05-30 DOB : 54 SLAVONIJA-RH
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 05.03.16 22:13
odličan link, nigdje još nisam vidio ovoliko slika iz unutarnjeg dijela vjerojatno slična gradnja u splitu i prištini... početkom rata se neš pričalo o nedovršenom podzemnom pogonu sa nekoliko spratova???(vjerojatno mit kao i mnogi) i dosta velike površine u okolici mostara? imali kakvih informacija o tome??'
vinko1967 Gušter
BROJ POSTOVA: : 19 ČLAN OD: : 2016-05-08 Pazin
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 09.07.16 23:24
Prilikom služenja vojnog roka 86/87 imao sam priliku jednom pogledati ovaj podzemni objekt. Sijećam se velike količine rezervnih dijelova i oružja. Tu smo negdje oko Bune razvlačili ogradu od bodljikave žice, 15 dana za pamćenje, kiše, blata i spavanja u šatorima.
Boba Fox Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-12-19
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 19.12.16 11:53
Pozdrav svima,
Ja sam na aerodromu "Ortiješ" bio '87/88 avio oružar. Major Munišić mi je bio komamdant kasarne. Potporučnik mi je bio komandant voda ali sam mu prezime zaboravio, proćelav čovek ali setiću se imena. Radio sam oko mesec dana u kafedžinici na stajanci. Kuvao kafu oficirima i pitomcima. Nakon toga jedno vreme radio u magacinu avio opreme kod zastavnika Bošnjaka. Najlepši mi je bio doživljaj kad su pitomci imali vežbe gađanja avionima Galeb II i SuperGaleb na Kalinovik polju. Mi avio oružari smo tada imali zadatak da naoružavamo avione protivavionskim topovima, kačili bombe i rakete. Dođeš na pistu za poletanje, priđeš avionu kome urlaju motori, sagneš se ispod aviona, aktiviraš raketu, skloniš se od aviona na bezbednu daljinu i podigneš ruku pilotu u znak da može da poleti. Taj osećaj i prizor ne zaboravim nikad ! Ko se seća i kafanice "Burence" preko puta aerodroma zna o čemu pišem.
vinko1967 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 19.12.16 12:03
Boba Fox (citat):
Pozdrav svima,
Ja sam na aerodromu "Ortiješ" bio '87/88 avio oružar. Major Munišić mi je bio komamdant kasarne. Potporučnik mi je bio komandant voda ali sam mu prezime zaboravio, proćelav čovek ali setiću se imena. Radio sam oko mesec dana u kafedžinici na stajanci. Kuvao kafu oficirima i pitomcima. Nakon toga jedno vreme radio u magacinu avio opreme kod zastavnika Bošnjaka. Najlepši mi je bio doživljaj kad su pitomci imali vežbe gađanja avionima Galeb II i SuperGaleb na Kalinovik polju. Mi avio oružari smo tada imali zadatak da naoružavamo avione protivavionskim topovima, kačili bombe i rakete. Dođeš na pistu za poletanje, priđeš avionu kome urlaju motori, sagneš se ispod aviona, aktiviraš raketu, skloniš se od aviona na bezbednu daljinu i podigneš ruku pilotu u znak da može da poleti. Taj osećaj i prizor ne zaboravim nikad ! Ko se seća i kafanice "Burence" preko puta aerodroma zna o čemu pišem.
Sad si me podsjetio kako se zvalo polje tj. poligon na cijem sam osiguranju bio iza obuke. Tu su istresali betonske bombe i pucali iz mitraljeza u mete. Tu mi je bilo super jedino do najblize kavane sat hoda trijezan a nazad zavisi koliko si popio. E da, jel mozete vjerovat da bi se i zaspalo na osmatracnici dok su Galebi u brisucem letu povise glave letili.
Boba Fox Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2016-12-19
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 20.12.16 10:32
Setio sam se prezimena mog potporučnika. Prezime mu je Grgurević
Vinko, da li si i ti bio avio-oružar ?
vinko1967 Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 20.12.16 17:00
Boba Fox (citat):
Setio sam se prezimena mog potporučnika. Prezime mu je Grgurević
Vinko, da li si i ti bio avio-oružar ?
Ne, ja sam bio pjesadinac na aerodromu, kasnije na kursu za ABHO.
babaga Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2017-02-26 DOB : 57 nijemci,Hrvatska
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 16.10.20 18:56
DOBRO VEČE JA SAM SLUŽIO VOJNI ROK U MOSTARU NA AERODROMU ORTIJEŠ AVIO MEHANIČAR SVE MI JE POZNTO BIO JE KAPETAN ZAPOVJEDNIK ESKADRILE NO NE MOGU SE SJETITI KAKO SE PREZIVAO,ZASTAVNIK IZ SLAVONSKOG BRODA MI JE BIO PREDPOSTAVLJENI NA STAJANCI,SAD MI JE PALO NA PAMET RIJEĆ "KAPIĆORKA" TKO JE SLUŽIO U MOSTARU ZNA ŠTO JE TO-
babaga Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 16.10.20 19:00
BILO BI MI DRAGO DA SE NETKO JAVI IZ MOJE KLASE
babaga Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 16.10.20 19:05
SJETIO SAM SE PREZIMENA ZASTAVNIKA KRNJAJIĆ SE PREZIVAO IMAO JE BRIČIĆE
babaga Gušter
Naslov komentara: Re: Aerodrom Ortiješ Mostar 16.10.20 19:07