FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
ako je neko bio neka samo nastavi i ako ima neku fotografiju neka postavi
Eskon Gušter
BROJ POSTOVA: : 16 ČLAN OD: : 2010-08-13
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 13.08.10 22:17
muza (citat):
kažnjenički aredrom jna ko je došao tu nije bilo lako dobiti prekomandu, ako je neko bio neka samo nastavi i ako ima neku fotografiju neka postavi
Bio sam, bio davno na ovom aerodromu i dan danas me duša zaboli kada se setim tih divnih dana. Dužio sam u prvom stepenu održavanja avion 24158, a oni koji su tamo bili tih godina znaju o čemu govorim. Nije istina da je to bio kažnjenički aerodrom. Možda se neko tako osećao, neko ko je rođen u Crnoj Gori ili Makedoniji ili drukčije rečeno ko je bio rodom iz daljine, ali meni lično, rekao bih i mojim tadašnjim kolegama bilo je lepo. Sećam se da nam je pred kraj vojnog roka vreme strahovito brzo prolazilo, da nismo želeli da spavamo do kasno u noć da bi što više mogli biti zajedno svesni činjenice da se više nikada nećemo videti. Sećam se divnih ljudi, kapetana Torovića, recimo, kada dolazi na let, a ja pored aviona raportiram, bio sam još "dečak". Kapetan prilazi, iz džepa vadi čokoladu i daje mi, nikada to neću zaboraviti.
Želeo bih pozdraviti drugare Džafića, Kroitorovića, Jovanoviće, Alibabića i da ne nabrajam, setiće se ako neko ovo pročita pa ćemo nastaviti priču.
sisko Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2011-02-06
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 10.02.11 22:58
muza (citat):
kažnjenički aredrom jna ko je došao tu nije bilo lako dobiti prekomandu, ako je nebbko bio neka samo nastavi i ako ima neku fotografiju neka postavi
nebih rekao da je cerklje ab krki bio kaznjenicki aerodrom ja sam bio davne 70 godine i ka sto vidite nisam zaboravio to divno vreme.Koristim priliku da pozdravim sve bivse staresine i vojnike aerodroma CERKLJE ab KRKI i na kraju jos malo o sebi: bi sam vojnik cete veze kroz pet ili kako su nas zvali VINSKA CETA kod KAPETANA RAJS BRANKA koga smo iz milosti zvali TATA RAJS.Navescu jos par imena mozda ce mi neko pomoci da ipak posle cetrdeset godina nekoga sretnem ili nesto vise saznam.Secam se TINTOR BRANKA iz OSTOJICEVO u BANATU ili DRAZIC MILANA iz istog mesta iliSTORMAN ANDREA iz ZDRALEC ko CELJA ili pak SKELEDZIC IVO iz SLAVONIJE ili VODNIK ZORAN iz NISA ili pak KRSTEVSKI MILAN-MIKI koji je bio kod raketasa a ziveo je u JABUKE kod PANCEVA!Mozda,mozda je sreca na mojoj strani da se ipak neko javi.Pozdrav svim forumasima!!! SISKO-Mujkovic-E Mail adrese: [You must be registered and logged in to see this link.]
Marduk Mladji Vodnik
Spomenica Prvoborca FS BROJ POSTOVA: : 311 ČLAN OD: : 2009-05-01 Njemacka
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 23.07.11 1:15
Sisko, dobrodosao!
ajezovnik Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2012-05-14
Naslov komentara: cerklje danas - 2012 14.05.12 15:33
ovako izgledaju Cerklje ob Krki danas, ovo je iz google maps.
"kaže da za sedam dana ne mogu slati linkova..."
missar Stariji vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 735 ČLAN OD: : 2012-05-21 DOB : 71
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 12.02.13 6:04
Aerodrom Cerklje. Piše na fotografiji, treba mi potvrda autentičnosti..
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 22.02.13 1:00
Aerodrom Cerklje bio je jedan od najvećih u nekadašnjoj SFRJ. Na njemu je bila stacionirana 82. zrakoplovna brigada, koju su činile tri lovačko-bombarderske eskadrile, i to 237. lovačko-bombarderska sa zrakoplovima J-21 tipa 'Jastreb', 238. lovačko-bombarderska eskadrila sa zrakoplovima J-22 tipa 'Orao' i 351. izvidnička eskadrila s istim tipovima zrakoplova.
- ukupna površina 375 ha - sletna površine 235 ha - asfaltirana sletna staza VPS – 1 - 2420x45 m - travnata sletna staza VPS – 2 - 2000x50 m - nadmorska visina 153.31 m Danas je pri kraju izgradnja međunarodne zračne luke vojno-civilne namjene s velikim poslovnim i gospodarskim zonama, civilnim terminalom, potpuno obnovljenom i produženom pistom, novim kontrolnim tornjem, navigacijskim sustavom. Cerklje neće biti stalna baza NATO-ovih zrakoplova.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 22.02.13 1:01
Ako ne odgovara ova fotografija uz Cerklje, preselit ćemo!
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re 24.02.13 19:14
Citat :
Max Ako ne odgovara ova fotografija uz Cerklje, preselit ćemo!
Ne odgovara jedino sto nije fotografija sa aer.Cerklje ........sve ostalo je vrlo dobro! Bitna i lepa fotografija, vise istorijska, sa aerodroma Canne u Italiji , a pred poletanje na prvi borbeni zadatak iznad YU 18.08.1944. godine. Na tvojoj fotografiji Max su avioni 1.lovacke eskadrile novj tipa "spitfajer Vc " Prva LE NOVJ- bila je u sastavu "N 281 wing, Balkan Air Force, RAF" britanskog vazduhoplovnog korpusa
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 19.01.14 12:09
Molim ako ima netko iz generacije 1979 da se javi,bilo je davno ali se pamti
Stazio Major
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5085 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 57 HN
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 19.01.14 13:05
Dobro došao cigla.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 10.11.14 2:10
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 10.11.14 2:26
Max Blitz (citat):
Aerodrom Cerklje bio je jedan od najvećih u nekadašnjoj SFRJ. Na njemu je bila stacionirana 82. zrakoplovna brigada, koju su činile tri lovačko-bombarderske eskadrile, i to 237. lovačko-bombarderska sa zrakoplovima J-21 tipa 'Jastreb', 238. lovačko-bombarderska eskadrila sa zrakoplovima J-22 tipa 'Orao' i 351. izvidnička eskadrila s istim tipovima zrakoplova.
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 22.11.15 12:52
Volio bih ako neko zna generaciju koja je služila 73/74 na aerodromu Cerklje kod poručnika Smrzliča. Najviše bih volio nači adresu Nenada Marinkovića iz Beograda. Bili smo pozadina a moj mail je [You must be registered and logged in to see this link.]. Mitja iz Ljubljane
keva Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-12-17 DOB : 57 Kozarac / Prijedor / BiH
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 18.12.15 0:11
Aerodrom Cerklje ob Krki Plavac martovska 87/88 lijepo provedeni dani , volio bi se sjetiti drustva iz iste klase da se jave ovde...sanitet / ambulanta / vozac vozila hitne pomoci. Pozdrav za sve posjetioce foruma
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Aerodrom Cerklje 16.10.17 15:56