FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 14.11.16 19:08
Bio sam u kasarni V. Gortan od Jan. do Oktobra 91 godine, inzinjerija,VP 3540. Novembarska klasa 1990,obuka za vozaca u Capljini i onda u Inzinjeriju u Gortanu. Komandir cete je bio kap. Tihomir Veselinovic-Tiks,zamjenik potpor. Buljic mislim,onda bio je tu i zast.Jeftic-Jefto. Vise se imena nesjecam. U Gortanu je bilo i mornara(ABHO,OSOJ,itd) i vise Vojnih posta. Pozdrav za sve a posebno za momke sto su bili sa mnom,mi smo bili ti koji su zadnji napustili tu kasarnu i otisli u CG
radashin Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-12-12 DOB : 54 Beograd
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 14.11.16 19:18
ABHO nisu mornari Pozdrav, ja sam izašao 28.09.1990.
bihac20 Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2015-05-03
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 14.11.16 19:30
Moguce da sam nesto zamijenio,ali u svakom slucaju je bilo mornara u Gortanu.
Brulc Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2017-01-03
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 03.01.17 22:24
šole (citat):
VP 9229...ili nešto tako...
V Pulo prišel decembra 89, onda otkomanda v Barbarigo, julija pa prekomanda v vojno odmaralište 13.maj v Fažano...
Slik nimam...vojna knjižica ne znam, kje je...oficir Kapetan Lalič...
Skidao se krajem avgusta 90...
Desetar Severin Ivica...mlađi vodnik bio neki Trkulja...bio neki Smetiško iz Varaždina...Brulc Andrej iz Ljubljane...
Zaboravio imena ostalih...pamtim samo face...
Pozdrav
Ja sam Andrej Brulc iz Ljubljane . U našom avto vodu in avto četi je bi glavni kapetan I klase Lalić Predrag i sreo sam ga u Puli, radi kao agent za osiguranje. Vodnik je bio u avto četi Mladenović sa brkovima u avto vodu pa meni se čini Smajlović ili nekako tako. Ja sam vozio smeđaru. Ja mislim, da si ti izokoline cELJA i si iz Gortana otišao za vozača vatrogasca u Fažanu. Desetar je bio Severin Ivica in zagorac Stanić koji je bio najstariji. puno pozdrava Andrej Brulc
šole Gušter
BROJ POSTOVA: : 22 ČLAN OD: : 2014-08-15 DOB : 54 Sevnica
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 09.01.17 17:49
Zdravo, Andrej.
Ja, srečala sva se v Ljubljani v mostah par let nazaj, kjer imaš parkirane avte...bil sem s tovornjakom...
LP Ivan
Raketaš 9K-11 Gušter
BROJ POSTOVA: : 8 ČLAN OD: : 2017-04-29 Beograd
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 29.04.17 20:11
Davor Masnic (citat):
Slučajno naletim na ovo, I baš mi je drago iako forum nije baš mnogo aktivan.
Dakle, ja se zovem Davor Masnic. Sad živim u Australiji u gradu Melbourne. Rođen sam u Sarajevu odakle sam I otišao u JNA u Aprliu 1984.
Poslali me u Klanu, drugi dan u Rijeku, a odmah treći dan su me uputili u Vladimir Gortan kasarnu, VP 2581, gdje sam ostao do kraja vojnog roka, polovicom Maja 1985.
Bio sam raspoređen najprije u Komandnu bateriju kod Nedeljka Baraća, kapetana I klase. Tu je bio I zastavnik Milenković zvani Milence I stariji vodnik Prvulović.
Poslije mjesec dana prebačen sam u Raketnu bateriju kod kapetana Ljubiše Uroševića. Tu je bio I Zastavnik I klase Vlado Šprem.
U našoj zgradi je bila na 1. katu Raketna Baterija, kao I Samohodna baterija pod komandom KApetana Vlahovića. Na 2. katu je bila komandna Baterija pod komandom spomenutog KApetana I klase N. Baraća, a do nje je bila Haubička baterija, ime komandanta sam zaboravio iako se sjećam lika.
Bo je tu I Zastavnik Zorić ali se ne sjećam u kojoj je bateriji bio.
U drgoj zgradi je bila smještena Inženjerija kojoj je komandant bio Kapetan I klase Jozo Nenadić, ujedno I zamjenik komandanta kasarne.
Mislim da je u Haubičkoj bio Poručnik Travljanin Midhat, Bosanac iz Bihaća, važio je za jednog od zajebanijih oficira. Poslije rata u BiH sreo sam ga na sarajevskom aerodromu I tad je bio Major Armije BiH I rekao mi je da je moj bivši komandant Kapetan Urošević poginuo a pod kojim okolnostima, ne znam. Glavni bezbjednjak je bio Makedonac Ilija Dimovski ili Dimoski.
Komandant kasarne je bio Major Momčilo Ćirović, Crnogorac. Bio je pred mirovinom, dobar čovjek.
JA sam bio desetar I više puta komandir kasarnske straže. Sjećam se I brda izvan kasarne gdje je bila tvrđava sa skladištem oružja I municije. Tu smo imali izdvojenu stražu. Zaboravio sam ime tog brda da li Fortica ili drukčije ne sjećam se više pouzdano.
Sjećam se priličnog broja mojih kolega Aprilaca 1984. ALi I nekih iz starije generacije kao I mlađe generacije. Moj dobar drug je bio Boroš Robert, Mađar iz Subotice, a bio je tu I još jedan Mađar, Mesaroš Čaba. ZAtim Krsto Pupić iz Delnica, Milan Koprivec, Blažič Zorko, Lovrečić Denis, sva trojica Slovenci, sa Koprivecom sam se nedavno komunicirao preko Facebook-a. Bila su još dav Slovenca u komandnoj bateriji, Matjaž na žalost zaboravio sam mu prezime I Zvonko, čini mi se Šabeder ili tako nešto. Sve pravi momci I dobri drugovi.
Sjećam se MAkedonaca, Toni Babulov, zatim Aleksandar zaboravio sam mu prezime, Branko Busev.
Lupi Darko iz Rijeke, Crnogorci Maslan Ljubomir I Vavić Jovan. Zatim moj dobar drug Ibrahimović Nedžad, ali nisam mogao svariti što je bio fanatični Zvezdaš iako je iz Bosne iz Zvornika.
PA onda Varaždinac Medić Miroslav inače sporataš atletičar, bacač kugle, posjetio me u Sarajevu pred sami rat. Pa Nenadović Zoran iz Beograda, također I Ristanović zaboravio sam mu ime, on je bio mlađa generacija. Iz Srbije se sjećam, tu su još bili Antanasković Saša, Spasić Miroslav iz Kruševca, Stojanović Desimir, desetar Tomić, ime sam zaboravio. Iz Bosne I Hercegovine Bajić Saša, Topić Slavko, Kuvač Dušan iz Visokog kod Sarajeva, Huso prezime zaboravio, desetar Kovačević iz Zrenjanina, iz MAkedonije jedan Albanac Ismaili ime zaboravio, iz Hrvatske se sjećam Ranogajec mislim da se zvao Goran ali nisam siguran, od starije generacije tu je bio desetar MArković iz Delnica, pa desetar Habrka Boris, Talevski inače Makedonac, Sava Petrić iz Šapca, Koletić Toni također iz Šapca.
U lijepom sjećanju mi je ostao desetar Aleksandar Renovčević, inače Tuzlak, živi u Beogradu sada,
Od mlađe generacije ih ima dosta a u sjećanju mi je ostao Kučiš Igor iz Zagreba a I Matić Veroljub iz Kragujevca.
Neka mi oproste oni kojih se nisam sjetio trenutno. Inače vojnički dani mi nisu bili teški a ekipa koja je služila sa mnom je bila ekipa uglavnom odličnih momaka, sjećam ih se sa poštovanjem.
Pozdrav svima,hvala na prijemu i drago mi je da postoji ovaj forum.Dakle,ukratko:bio decembarska klasa 1985a,raketna baterija VP2581/36,komandir major Ljubiša Urošević (za koga čuh iz citiranog posta Davora Masnića da je možda nastradao?)iz Paraćina.Komandant kasarne tada major Momčilo Ćirović,bio je tu i matori Vlado Šprem itd....Moja generacija je gađala na poligonu Brgudac i imao sam sreću da sam jedan od njih.Vidim iz nekih postavljenih slika da je od kasarne malo ostalo.Pominju se i mornari,kojih do duše u moje vreme nije bilo u VG.Imao bih mnogo toga još ali hajde za prvi post ovoliko.
Raketaš 9K-11 Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 29.04.17 20:16
Pozdrav svima,hvala na prijemu i drago mi je da postoji ovaj forum.Dakle,ukratko:bio decembarska klasa 1985a,raketna baterija VP2581/36,komandir major Ljubiša Urošević (za koga čuh iz citiranog posta Davora Masnića da je možda nastradao?)iz Paraćina.Komandant kasarne tada major Momčilo Ćirović,bio je tu i matori Vlado Šprem itd....Moja generacija je gađala na poligonu Brgudac i imao sam sreću da sam jedan od njih.Vidim iz nekih postavljenih slika da je od kasarne malo ostalo.Pominju se i mornari,kojih do duše u moje vreme nije bilo u VG.Imao bih mnogo toga još ali hajde za prvi post ovoliko.......(za admina:obrišite prethodni moj post...hvala)
Raketaš 9K-11 Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 29.04.17 20:27
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 18.05.17 15:39
Davor Masnic (citat):
Dakle, ja se zovem Davor Masnic. Sad živim u Australiji u gradu Melbourne. Rođen sam u Sarajevu odakle sam I otišao u JNA u Aprliu 1984.
Poslali me u Klanu, drugi dan u Rijeku, a odmah treći dan su me uputili u Vladimir Gortan kasarnu, VP 2581, gdje sam ostao do kraja vojnog roka, polovicom Maja 1985.
Bio sam raspoređen najprije u Komandnu bateriju kod Nedeljka Baraća, kapetana I klase. Tu je bio I zastavnik Milenković zvani Milence I stariji vodnik Prvulović.
Poslije mjesec dana prebačen sam u Raketnu bateriju kod kapetana Ljubiše Uroševića. Tu je bio I Zastavnik I klase Vlado Šprem.
U našoj zgradi je bila na 1. katu Raketna Baterija, kao I Samohodna baterija pod komandom KApetana Vlahovića. Na 2. katu je bila komandna Baterija pod komandom spomenutog KApetana I klase N. Baraća, a do nje je bila Haubička baterija, ime komandanta sam zaboravio iako se sjećam lika.
U drgoj zgradi je bila smještena Inženjerija kojoj je komandant bio Kapetan I klase Jozo Nenadić, ujedno I zamjenik komandanta kasarne.
Mislim da je u Haubičkoj bio Poručnik Travljanin Midhat, Bosanac iz Bihaća, važio je za jednog od zajebanijih oficira. Poslije rata u BiH sreo sam ga na sarajevskom aerodromu I tad je bio Major Armije BiH I rekao mi je da je moj bivši komandant Kapetan Urošević poginuo a pod kojim okolnostima, ne znam. Glavni bezbjednjak je bio Makedonac Ilija Dimovski ili Dimoski.
Komandant kasarne je bio Major Momčilo Ćirović, Crnogorac. Bio je pred mirovinom, dobar čovjek.
JA sam bio desetar I više puta komandir kasarnske straže. Sjećam se I brda izvan kasarne gdje je bila tvrđava sa skladištem oružja I municije. Tu smo imali izdvojenu stražu. Zaboravio sam ime tog brda da li Fortica ili drukčije ne sjećam se više pouzdano.
Sjećam se priličnog broja mojih kolega Aprilaca 1984. ALi I nekih iz starije generacije kao I mlađe generacije. Moj dobar drug je bio Boroš Robert, Mađar iz Subotice, a bio je tu I još jedan Mađar, Mesaroš Čaba. ZAtim Krsto Pupić iz Delnica, Milan Koprivec, Blažič Zorko, Lovrečić Denis, sva trojica Slovenci, sa Koprivecom sam se nedavno komunicirao preko Facebook-a. Bila su još dav Slovenca u komandnoj bateriji, Matjaž na žalost zaboravio sam mu prezime I Zvonko, čini mi se Šabeder ili tako nešto. Sve pravi momci I dobri drugovi.
Sjećam se MAkedonaca, Toni Babulov, zatim Aleksandar zaboravio sam mu prezime, Branko Busev.
Lupi Darko iz Rijeke, Crnogorci Maslan Ljubomir I Vavić Jovan. Zatim moj dobar drug Ibrahimović Nedžad, ali nisam mogao svariti što je bio fanatični Zvezdaš iako je iz Bosne iz Zvornika.
PA onda Varaždinac Medić Miroslav inače sporataš atletičar, bacač kugle, posjetio me u Sarajevu pred sami rat. Pa Nenadović Zoran iz Beograda, također I Ristanović zaboravio sam mu ime, on je bio mlađa generacija. Iz Srbije se sjećam, tu su još bili Antanasković Saša, Spasić Miroslav iz Kruševca, Stojanović Desimir, desetar Tomić, ime sam zaboravio. Iz Bosne I Hercegovine Bajić Saša, Topić Slavko, Kuvač Dušan iz Visokog kod Sarajeva, Huso prezime zaboravio, desetar Kovačević iz Zrenjanina, iz MAkedonije jedan Albanac Ismaili ime zaboravio, iz Hrvatske se sjećam Ranogajec mislim da se zvao Goran ali nisam siguran, od starije generacije tu je bio desetar MArković iz Delnica, pa desetar Habrka Boris, Talevski inače Makedonac, Sava Petrić iz Šapca, Koletić Toni također iz Šapca.
U lijepom sjećanju mi je ostao desetar Aleksandar Renovčević, inače Tuzlak, živi u Beogradu sada,
Od mlađe generacije ih ima dosta a u sjećanju mi je ostao Kučiš Igor iz Zagreba a I Matić Veroljub iz Kragujevca.
Neka mi oproste oni kojih se nisam sjetio trenutno. Inače vojnički dani mi nisu bili teški a ekipa koja je služila sa mnom je bila ekipa uglavnom odličnih momaka, sjećam ih se sa poštovanjem.
Masniću, ja se tebe ne sjećam, mada bi trebao. U to vrijeme kada si došao u komandnu bateriju ja sam bio u njoj i sjećam se nekih osoba koje si nabrojio. Nedjeljko Barać inače Ličanin, Prvulović kojega je bolio klinac za sve i "gonič robova" Milence. E... sad ne znam koji je bio Vlahović, a koji Urošević. Jedan je bio stalno mrkog pogleda. Travljanin iz haubičke zajeban do ludila. Iako nije bio iz naše baterije, zafrkavao me gdje god je stigao. Jednom smo nas dvojica trčali jedan kraj drugoga subotu ujutro na jutarnjoj gimnastici u maniru američkih filmova.... niti jedan nije htio popustiti i odustati. Vojska se već obukla, a nas dva smo još uvijek trčali. Inače bio sam vozač Momčilu Ćiroviću, sjećam se samo da je više znao o meni kad mi je sjeo u kampanjolu nego ja sam o sebi! Inače, odlazeći iz Pule napravio sam kardinalnu grešku što nisam kao u Požegi upisao imena ljudi s kojima sam služio... ovako sam ih skoro sve zaboravio. možda se ti još nekog sjetiš. Habrka Boris iz Ivanca Marković Željko iz Ogulina, ne iz Delnica Puzović Mirko - boksač Lulzim Bala (Balja) - niski Albanac s nekom kožnom bolesti, otpadala mu je u flekama kosa s glave Kečkeš Igor iz Kikinde Makedonac Aleksandar je bio Talevski Safet Ibragić - vozač iz sarajeva Koković, također vozač - morao je doći kad i ti. Žilić Dražen - ćato, nažalost poginuo u ratu
Evo, tek toliko da se javim
laki 22 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-07-23
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 23.07.17 23:05
Od marta1988 do sep iste godine pvo... laki pvo topovi... komandant kasarne Milan Tarbuk pukovnik tada... komandant diviziona neki madjar Suljok Zoltan...kapetancic... bezanje u grd na zadnu kapiju gde je bio vozni park...nije to ni bilo bezanje nego lepo prosetas ...ako nemas dozvolu pozadi a ako imas na prednju kapiju... Vojska je bila svuda dobrodosla...desavalo se da u restoranima u Puli nisu hteli da nam naplate rucak samo zato sto smo bili vojnici mnogo lepo vreme bilo...klopa fenomenalna...bila je neka izdvojena straza pocetkom sep na godisnjicu Keljmendijevog pokolja...negde u brdima izvan pule ne secam se da je bilo mornara u kasarni... mozda i jeste... drugari kojih se secam nedovic milovan-crna gora Draganovic dzafer- bosna saraci ibus- siptar i drugi . . ako se neko seca nek se javi... bez obzira na nacionalnost svi su dobrodosli...svi su bili cool i svaka cast.. poz laki
idrija Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2014-08-16
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 24.07.17 20:54
jesen (citat):
idrija (citat):
Služil sem v kasarni Vladimirja Gortana v letih 1970/71. Inženjerija - Hidrotehnični vod. Naš vodnik je bil Mome Pavnovski. Bil sem pisar - čato. Bilo je za tiste čase "ludo". Lepi spomini. Škoda da je kasarna v takem stanju. Izgleda da je sedaj v "avtoparku" avtobusna postaja.
Čeprav nisva bila skupaj, mogoče sva se videla tako na poti v trpezarijo, na postrojavanje. Sam sem prišel maja 1970, bil v MPTAD - mešoviti proti tenkovski divizion v komandno vodu. BILO JE SUPER !
malaga Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-08-04
Naslov komentara: Pula kasarna Vladimir Gortan 04.08.17 14:20
Služio sam vojni rok u Puli, kasarna Vladimir Gortan od 19.decembra 1985. godine do 07.novembra 1986. godine. LAD PVO-VP 2581/49 Pula. Bili smo smešteni u drugoj zgradi do auto-parka, na prvom spratu: moja prva baterija 20/3 komandir kap.Tonevski Gaco, st.vod. I klase Jablan Rodoljub; zatim II baterija Prage 30/2, komandir kap.Ante Maretić, zas. Spasić (bio je velika ulizica), i na kraju III baterija 20/3, komandir kap.Vitomir Elezović, zast. Mile Pralica. Komandni vod je bio na sledećem spratu (zast Božović). Komandant divizona LAD PVO je bio major Kraguljac, sada je u Novom Sadu po kazivanju drugara iz klase, koji su bili na vojnoj vežbi u Novom sadu. Na II i III spratu je bio MAD-raketna baterija kom.kap.Ljubiša Urošević (žao mi je ako je poginuo); samohodna haubička kap.Vlahović; haubičke baterije: kap.Mithad Travljanin, kap.Petrovski i kap.Ljuba, crn čovek sa brkovima, uvek je bio u prvom redu marševskog voda iza zastave kada su bile svečanosti za Dan armije i zakletvu. Ne sećam se ko je komandovao komandnim vodom,ali je u njemu bio zastavnik Milenković, koga smo zvali ludi Milence. Kada on komanduje na pisti ili na obuci čuje ga cela kasarna, naravno i nadređene starešine.
U drugoj zgradi je bila inženjerija, kom.major Jozo Nenadić i četa tehničkog održavanja. Komandant kasarne je bio major Momčilo Ćirović, autoritativan i strog oficir, ali prema nama običnoj vojsci vrlo korektan. Tu je bio i major Barać, zatim kap.Krivčević (pričale su starešine da mu je kći tada izgledala kao seks bomba) i zastavnik Zdravković (omiljena svaka druga reč: je.... verovatno od jebo te). Komandant brigade je bio pot.pukovnik Ratomir Borojević, komanda je bila u kasarni Širola. Bojevo gađanje iz pešadijskog naoružanja je bilo na Banjolama a PVO gađanje je u oktobru 1986. za celu V armijsku oblast bilo na Rtu Kamenjak. U to vreme mornarica nije bila u kasarni, mada su nam starešine pričale da je pedesetih godina u kasarni bila stacionirana mornarica.
Obuka je bila na obližnjem brdu Senjak, utvrda Monte Ghiro, tu smo provodili najveći deo vremena, bio je baš lep pogled na grad i na more prema luci i Dugoj uvali. Tu je pokraj žice bio i mali bife, kažu da ga je držao rođak Mate Parlova, pa je za vreme dežurstava LAD PVO na Senjaku, grupica po grupica, na smenu, odlazila na ladno pivo u ovaj bife. LAD je stražu davao na objektu Valmarin. Sa Valmarina se noću videla cela Pula. Vojnički kerovi na Valmarinu su burno reagovali na prelet vojnih aviona prema pulskom aerodromu.
Koliko vidim sa sadašnjih slika i googl mapa, objekti kasarne su okrečeni spolja, ali unutra izgleda nema nikoga, sve je nekako devastirano i propada. U bivšoj komandi se odvija neka civilna aktivnost. Na mestu auto-parka je depo za autobuse, a na mestu košarkaškog i rukometnog igrališta je autobuska stanica. Takođe i Senjak je napušten, utvrda naravno stoji. Valmarin je pod upravom Min.odbrane Rh, ali ni tamo izgleda nema više ničega. Kasarna Širola je sada koliko imam informaciju starački dom.
To vreme pamtim po lepom, građani Pule su bili vrlo prijateljski nastrojeni prema nama vojnicima, često smo u kopnu Istre kopali kanale za snabdevanje naselja, narod je bio vrlo prijatan, iznosio vojsci crno vino i kolače. Omiljena kafana je bila kavana "PULA" u Prvomajskoj ulici,a ledeno buzetsko pivo "FAVORIT", klizilo je kroz grlo kao mleko, bez desetak tura piva se nije išlo natrag u kasarnu. Sve u svemu sećanja za ceo život. S obzirom da mi je otac služio mornaricu u Puli i na Brionima 1952, 1953 i 1954 u vreme najveće frke sa Italijanima, a burazer od strica služio mornaričku pešadiju na Katarini i meni je ovaj grad ostao pri srcu. Bio sam par puta u Puli i posle vojske, što turistički, što službeno, do 1990.
Iz II baterije LAD PVO pozdravljam sve drugare iz klase decembar 1985: Velju Radmana, blizance Lisicu Gorana i Zorana, Gorjup Hinka, Korošec Uroša, Anić Zdravka, Zorić Svetozara, Barjaktarević Radomira, Siljanovskog Aleksandra, Đelju Hasanaja, Izeta Hašanija, Ljutfija, Radulović Živka, Topić Peju, Mileta Savića- Kaporita; Stančić Sašu, Dragana Stepanovića, Vidmar Marjana i Glišić Jovana (otišli u ČTO), Stojanovskog Drageta, Koču Funovskog (vodič pasa); Krunić Rodoljuba i Mihail Piruzeva, koje sam nasledio posle obuke na mestu evidentičara; Čavića, Živkovića, Kadirić Gorana, Jakić matu, Čodo Nevenka, Dilber Josipa, Božu Alešoveca, iz prethodne klase i Neseta, Zeca, Brajkovića, Kovača, Jelića-Nerka iz najstarije klase koju smo zatekli i sve ostale, iz tog vremena i želim im sve najbolje. Neka mi ne zamere, ako sam nekog slučajno preskočio. Imam neke slike sa Rta kamenjak-oktobar 1986, sa obale pa ću ih okačiti za sledeće javljanje.
Pozdrav svim forumašima. Poseban i veliki pozdrav obitelji Kešmer u Fažani. Dragan Ilić-Malaga
Davor Masnic Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2016-03-18
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 02.02.18 16:01
Trampy2003 (citat):
Masniću, ja se tebe ne sjećam, mada bi trebao. U to vrijeme kada si došao u komandnu bateriju ja sam bio u njoj i sjećam se nekih osoba koje si nabrojio. Nedjeljko Barać inače Ličanin, Prvulović kojega je bolio klinac za sve i "gonič robova" Milence. E... sad ne znam koji je bio Vlahović, a koji Urošević. Jedan je bio stalno mrkog pogleda. Travljanin iz haubičke zajeban do ludila. Iako nije bio iz naše baterije, zafrkavao me gdje god je stigao. Jednom smo nas dvojica trčali jedan kraj drugoga subotu ujutro na jutarnjoj gimnastici u maniru američkih filmova.... niti jedan nije htio popustiti i odustati. Vojska se već obukla, a nas dva smo još uvijek trčali. Inače bio sam vozač Momčilu Ćiroviću, sjećam se samo da je više znao o meni kad mi je sjeo u kampanjolu nego ja sam o sebi! Inače, odlazeći iz Pule napravio sam kardinalnu grešku što nisam kao u Požegi upisao imena ljudi s kojima sam služio... ovako sam ih skoro sve zaboravio. možda se ti još nekog sjetiš. Habrka Boris iz Ivanca Marković Željko iz Ogulina, ne iz Delnica Puzović Mirko - boksač Lulzim Bala (Balja) - niski Albanac s nekom kožnom bolesti, otpadala mu je u flekama kosa s glave Kečkeš Igor iz Kikinde Makedonac Aleksandar je bio Talevski Safet Ibragić - vozač iz sarajeva Koković, također vozač - morao je doći kad i ti. Žilić Dražen - ćato, nažalost poginuo u ratu
Dugo nisam bio na forumu. Sad sam ovo vidio
Trebao si reći ime i prezime. I odakle si.
I koja si klasa. Ja sam u komandnoj bio mjesec dana. DA sjećam se Mirka Puzovića, Kečkeš Igora (bio je Kučiš Igor u Raketnoj, ne treba miješati tu dvojicu radi sličnosti imena), Talevskog i svih koje si naveo ovdje. I Lulyim Balje i Safeta Ibragića koji je bio vozač i živi zajebant. Sjećam se Žilića, ali Kokovića na žalost ne. To su sve vojnici iz Komandne Baterije ali ja sam mnogo više vremena proveo u Raketnoj i bolje se sjeám ekipe iy Raketne.. Kapetan Vlahović iz Samohodne Baterije je bio taj mrkog pogleda.
Ako imaš nekih fotografija objavi ih ovdje. Ja ú pokušati naći par slika i objaviti ih ovdje. Pozdrav. Valjda ćeš pročitati ovo.
RenatoR Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2018-02-11
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 11.02.18 19:26
Davor Masnic (citat):
Pozdrav Davore, Ja sam služio malo poslije tebe od decembra 1996. godine. I ja sam bio kod Ljubiše Uroševića. Koliko sam uspio čuti čini mi se da se on ubio. Imao je nekih porodičnih problema i valjda je čovjeku prekipilo, a i volio je popiti bog da mu dušu prosti. Komandant kasarne Ćirović je otišao u penziju 1997. godine, a na njegovo mjesto je došao Nedeljko Barać, koji je kad sam ja došao na služenje bio major po činu. Eto nikad mi ne bi palo na pamet da potražim Travljanina, jer bio baš lik za iživljavanje na vojsci pa mi nimalo nije bio drag. Recimo Ćirović je bio strog, ali pravedan i pomalo zabavan komandant kasarne, dok je "Trava" bio lik koji je samo gledao kako da te zezne. Ko zna možda sam se i sreo u ratu s njim, ali nisam obraćao pažnju Uz put i on je napredovao i u mom periodu je bio kapetan. Inače brdo na kojem se čuvala straža je Senjak. Gore je otac Mate Parlova imao kafanu u kojoj je s vremena na vrijeme znala zapjevati i jedna "pjevaljka". S nekim prijateljima iz vojske i danas sam u kontaktu preko FB. Volio bi ako ima neko iz moje generacije da se javi.
RenatoR Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 11.02.18 19:37
Trampy2003 (citat):
Davor Masnic (citat):
Skroz desno na slici Hamza Ajanović (čini mi se da je onda bio vodnik ili stariji vodnik po činu). Koga interesuje preživio je rat i u Konjicu je. Nisam ga odavno vidio.
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 11.02.18 19:48
Dobro došao na forum, RenatoR!
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
RenatoR Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 11.02.18 20:20
PORUCNIK (citat):
Dobro došao na forum, RenatoR!
Hvala, još bolje vas našao :-)
oktagon Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2017-05-18
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 11.02.18 20:34
Pitanje za kolegu RenatoR.Gore u poruci govoriš da si služio u V.Gortan decembar 1996.Pa i o 1997.kada je komandant Ćirović otišao u penziju. Nisu li te godine malo prekasno za postojanje kasarne Vladimir Gortan ?
RenatoR Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 12.02.18 11:42
oktagon (citat):
Pitanje za kolegu RenatoR.Gore u poruci govoriš da si služio u V.Gortan decembar 1996.Pa i o 1997.kada je komandant Ćirović otišao u penziju. Nisu li te godine malo prekasno za postojanje kasarne Vladimir Gortan ?
Sorry u pravu si htio sam napisati 86/87. Mahinalno odoh na devedesete :-) Izlapilo se malo
Raketaš 9K-11 Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 23.02.18 17:30
malaga (citat):
Služio sam vojni rok u Puli, kasarna Vladimir Gortan od 19.decembra 1985. godine do 07.novembra 1986. godine. LAD PVO-VP 2581/49 Pula. Bili smo smešteni u drugoj zgradi do auto-parka, na prvom spratu: moja prva baterija 20/3 komandir kap.Tonevski Gaco, st.vod. I klase Jablan Rodoljub; zatim II baterija Prage 30/2, komandir kap.Ante Maretić, zas. Spasić (bio je velika ulizica), i na kraju III baterija 20/3, komandir kap.Vitomir Elezović, zast. Mile Pralica. Komandni vod je bio na sledećem spratu (zast Božović). Komandant divizona LAD PVO je bio major Kraguljac, sada je u Novom Sadu po kazivanju drugara iz klase, koji su bili na vojnoj vežbi u Novom sadu. Na II i III spratu je bio MAD-raketna baterija kom.kap.Ljubiša Urošević (žao mi je ako je poginuo); samohodna haubička kap.Vlahović; haubičke baterije: kap.Mithad Travljanin, kap.Petrovski i kap.Ljuba, crn čovek sa brkovima, uvek je bio u prvom redu marševskog voda iza zastave kada su bile svečanosti za Dan armije i zakletvu. Ne sećam se ko je komandovao komandnim vodom,ali je u njemu bio zastavnik Milenković, koga smo zvali ludi Milence. Kada on komanduje na pisti ili na obuci čuje ga cela kasarna, naravno i nadređene starešine.
U drugoj zgradi je bila inženjerija, kom.major Jozo Nenadić i četa tehničkog održavanja. Komandant kasarne je bio major Momčilo Ćirović, autoritativan i strog oficir, ali prema nama običnoj vojsci vrlo korektan. Tu je bio i major Barać, zatim kap.Krivčević (pričale su starešine da mu je kći tada izgledala kao seks bomba) i zastavnik Zdravković (omiljena svaka druga reč: je.... verovatno od jebo te). Komandant brigade je bio pot.pukovnik Ratomir Borojević, komanda je bila u kasarni Širola. Bojevo gađanje iz pešadijskog naoružanja je bilo na Banjolama a PVO gađanje je u oktobru 1986. za celu V armijsku oblast bilo na Rtu Kamenjak. U to vreme mornarica nije bila u kasarni, mada su nam starešine pričale da je pedesetih godina u kasarni bila stacionirana mornarica.
Obuka je bila na obližnjem brdu Senjak, utvrda Monte Ghiro, tu smo provodili najveći deo vremena, bio je baš lep pogled na grad i na more prema luci i Dugoj uvali. Tu je pokraj žice bio i mali bife, kažu da ga je držao rođak Mate Parlova, pa je za vreme dežurstava LAD PVO na Senjaku, grupica po grupica, na smenu, odlazila na ladno pivo u ovaj bife. LAD je stražu davao na objektu Valmarin. Sa Valmarina se noću videla cela Pula. Vojnički kerovi na Valmarinu su burno reagovali na prelet vojnih aviona prema pulskom aerodromu.
Koliko vidim sa sadašnjih slika i googl mapa, objekti kasarne su okrečeni spolja, ali unutra izgleda nema nikoga, sve je nekako devastirano i propada. U bivšoj komandi se odvija neka civilna aktivnost. Na mestu auto-parka je depo za autobuse, a na mestu košarkaškog i rukometnog igrališta je autobuska stanica. Takođe i Senjak je napušten, utvrda naravno stoji. Valmarin je pod upravom Min.odbrane Rh, ali ni tamo izgleda nema više ničega. Kasarna Širola je sada koliko imam informaciju starački dom.
To vreme pamtim po lepom, građani Pule su bili vrlo prijateljski nastrojeni prema nama vojnicima, često smo u kopnu Istre kopali kanale za snabdevanje naselja, narod je bio vrlo prijatan, iznosio vojsci crno vino i kolače. Omiljena kafana je bila kavana "PULA" u Prvomajskoj ulici,a ledeno buzetsko pivo "FAVORIT", klizilo je kroz grlo kao mleko, bez desetak tura piva se nije išlo natrag u kasarnu. Sve u svemu sećanja za ceo život. S obzirom da mi je otac služio mornaricu u Puli i na Brionima 1952, 1953 i 1954 u vreme najveće frke sa Italijanima, a burazer od strica služio mornaričku pešadiju na Katarini i meni je ovaj grad ostao pri srcu. Bio sam par puta u Puli i posle vojske, što turistički, što službeno, do 1990.
Iz II baterije LAD PVO pozdravljam sve drugare iz klase decembar 1985: Velju Radmana, blizance Lisicu Gorana i Zorana, Gorjup Hinka, Korošec Uroša, Anić Zdravka, Zorić Svetozara, Barjaktarević Radomira, Siljanovskog Aleksandra, Đelju Hasanaja, Izeta Hašanija, Ljutfija, Radulović Živka, Topić Peju, Mileta Savića- Kaporita; Stančić Sašu, Dragana Stepanovića, Vidmar Marjana i Glišić Jovana (otišli u ČTO), Stojanovskog Drageta, Koču Funovskog (vodič pasa); Krunić Rodoljuba i Mihail Piruzeva, koje sam nasledio posle obuke na mestu evidentičara; Čavića, Živkovića, Kadirić Gorana, Jakić matu, Čodo Nevenka, Dilber Josipa, Božu Alešoveca, iz prethodne klase i Neseta, Zeca, Brajkovića, Kovača, Jelića-Nerka iz najstarije klase koju smo zatekli i sve ostale, iz tog vremena i želim im sve najbolje. Neka mi ne zamere, ako sam nekog slučajno preskočio. Imam neke slike sa Rta kamenjak-oktobar 1986, sa obale pa ću ih okačiti za sledeće javljanje.
Pozdrav svim forumašima. Poseban i veliki pozdrav obitelji Kešmer u Fažani. Dragan Ilić-Malaga
[You must be registered and logged in to see this link.] izgleda da smo ti i ja zajedno na pisti polagali svečanu obavezu.....Fascinantno je kako si sve te ljude zapamtio a ako si nekad bio u klubu kod raketaša onda smo se i sreli.U svakom slučaju drago mi je da ima nekog sa kim mogu razmeniti koju reč o 85/86oj u Gortanu.Na slici jeste Hamza.Bio mi je komandir voda.Jako me je ražalostila vest sa foruma da mi je moj Urke,kako smo ga zvali,što reče neko pre mene brka mrkog pogleda ali ljudina,nastradao.Pozdrav.
Davor Masnic Gušter
BROJ POSTOVA: : 4 ČLAN OD: : 2016-03-18
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 04.03.18 13:25
Kasarna Vladimir Gortan, kraj septembra ili početak Oktobra 1984. Trojica drugova su se oprostila od JNA toga dana, Mitrović, Erac i Koletić, sva trojica u civilu. Mitrović i Erac stoje, Koletič čuči pored Kapetana Ljubiše Uroševića. Tu je i Zastavnik 1. Klase Vlado Šprem.
Ja stojim treći po redu gledano sa desna na lijevo.
Vojnik koji stoji krajnje lijevo se ne vidi dobro i ne sjećam se ko je. Pored tog vojnika stoje Mitrović, Ilić, Tomić, Sava Petrić, Topić, Stojanović - malo mu se glava vidi, ispred njega Zastavnik 1. klase Vlado Šprem, zatim Davor Masnić odnosno JA, Erac, Antanasković. Čuče Kovačević, Kapetan Ljubiša Urošević, Žile Stevanović, Toni Koletić, imena vojnika pored njega se ne sjećam, i na kraju Zorko Blažič.
Vojnici koji su se skidali taj dan su bili iz Oktobarske klease 1983. Ostalo je mješavina Oktobaraca 83 i Aprilaca 84.
Ja sam bio Aprilaska klasa 84.Svih drugova se sjećam sa poštovanjem i uvažavanjem, kao i starješina. Žao mi je zbog sudbine KApetana Uroševića.
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 05.03.18 19:21
@Davore hvala za sliku,vojnike ne poznajem.Znam da je Urke voleo u svojoj bateriji sportiste.Sa slike znam samo zastavnika Šprema i kapetana Uroševića.Posle bojevog gađanja moje klase na Brgudcu, unapređenog u majora.
Raketaš 9K-11 Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 10.03.18 19:50
Evo par slika sa svečane obaveze,januara 86e.Naravno pista gde smo se postrojavali i bavili sportom.Iza vojnika se vidi osnovna škola koja je mnogo puta promenila ime.Ovaj bunker mislim da smo zvali Sv.Jure ili Senjak...zaboravio sam.Tu smo davali stražu.Ulazna kapija kasarne sada ovako izgleda.
Raketaš 9K-11 Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 10.03.18 19:52
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 13.03.18 11:27
Hvala na slikama.
Brdo sa tim bunkerom se zvalo SENJAK ako se dobro sjećam. Tu sam odradio mnoge straže a kasnije razvodio i stražom rukovodio kao komandir straže. Bio sam u Raketnoj Bateriji kod Uroševića, to sam veće prije napisao na ovoj temi.
Osnovne škole u pozadini se sjećam, sa tom djecom smo davali zajedničke priredbe, ja sam jednom igrao ulogu Nikoletine Bursaća u priredbi i nisam to volio ali mi Major Ćirović naredio da moram. Jeer sam visok i korpulentan i bio sam im odličan za tu ulogu. Nastupali smo u mnogim mjestima po Istri.
Lijepa sjećanja.
Raketaš 9K-11 Gušter
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 14.03.18 19:27
Imali smo taj klub u Raketnoj i provodili slobodno vreme slušajući muziku i tu se osamimo malo da napišemo po koje pismo kući.Za klub je bio zadužen neki Martić ili Martać,zaboravio sam,iz okoline Zrenjanina.On je bio zadužen kod Urketa i za nas operatore da nas "maltretira" svaki dan u nekom ZIL-u,kamion sa trenažerom itd....eto malo proćaskasmo džomba kad se ovi moji klasići ne javljaju.Pozdrav.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24246 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 21.03.18 1:53
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 25.07.18 18:57
Zovem se Dragos Dimovic.U kas.V.Gortan bio sam od okt.83. DO sept.84.Haub.bat.Kap.Ljubisavljevic i tada por.Midhat Travljanin.U bat.sam se zadrzao do feb.84.kada posle gadjanja na Poceku prelazim u kas.ambulantu sa Dr Banetom Jeremicem .Tu sam ostao do skidanja sep.84.Od drugara pamtim iz moje klase osim mojih zemljaka Hazjijevskog.Stojanovica.Dragojevica.Malju Nusteta iz Peci.Fazliju Isu.Nedjic Dragana.Pesic Dragana.Marim Mirka.desetara Miscevica.Podbicanin Besima.Taev Janeta.Iz kom.bat.Puzu.Milenkovica Ibragica Ljuljzim Balju a iz raketne Renovcevica i Savu Petrica.Poz.i za sve ostale kojih se tren.ne mogu setiti.Divna vremena .
PORUCNIK Pukovnik
NA VZ VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 10461 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 62 Bijelo Polje
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 26.07.18 16:10
Dragos (citat):
Zovem se Dragos Dimovic.U kas.V.Gortan bio sam od okt.83. DO sept.84.Haub.bat.Kap.Ljubisavljevic i tada por.Midhat Travljanin.U bat.sam se zadrzao do feb.84.kada posle gadjanja na Poceku prelazim u kas.ambulantu sa Dr Banetom Jeremicem .Tu sam ostao do skidanja sep.84.Od drugara pamtim iz moje klase osim mojih zemljaka Hazjijevskog.Stojanovica.Dragojevica.Malju Nusteta iz Peci.Fazliju Isu.Nedjic Dragana.Pesic Dragana.Marim Mirka.desetara Miscevica.Podbicanin Besima.Taev Janeta.Iz kom.bat.Puzu.Milenkovica Ibragica Ljuljzim Balju a iz raketne Renovcevica i Savu Petrica.Poz.i za sve ostale kojih se tren.ne mogu setiti.Divna vremena .
Dobro došao na forum!
_________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
Sloba1 Podpukovnik
PM VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 6762 ČLAN OD: : 2014-12-21 DOB : 61 Petrovaradin
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 26.07.18 19:51
Nije mi baš jasno. Jel ta kasarna bila toliko velika, da je bilo više rodova. Pošto se pominje artiljerija, raketaši, inžinjerci i mislim da je neko i mornaricu pomenuo. Sve to da je bilo na jednom mestu u toj kasarni... Nemam predstavu da li je to moguće, pa zato pitam.
oktagon Gušter
BROJ POSTOVA: : 15 ČLAN OD: : 2017-05-18
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 31.07.18 9:39
Poštovani Sloba1. Da ti pokušam odgovoriti na pitanje o veličini kasarne Vladimir Gortan.Moj bratić je služio u Gortanu a i ja sam bio u isto vrijeme u Puli samo na drugom mjestu.Kasarna je bila velika ali on se točno ne sjeća brojnog stanja ali kaže da bi između 1500 - 2000 vojnika svakako moglo biti.Svi ti rodovi su postojali koje ti spominješ ali mornarice u naše vrijeme nije bilo a govorim o vremenu 1984/85 godinu kad sam ja bio u Puli.Kasnije sam saznao da je već pred sam odlazak JNA iz Pule u kasarnu bila smještena jedna mornarička četa jer su morali iseliti iz kasarne u kojoj su bili pa su im našli smještaj u kasarni Vladimir Gortan.Znači po mojim saznanjima 1989/90 je to moglo biti.Prije toga mornarice tamo nikad nije bilo.Možda se netko javi sa preciznijim podacima o brojnom stanju a i sam bih ga volio znati.Nadam se da sam ti donekle bar malo pojasnio ono što te zanimalo.Pozdrav.
samohodac Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2017-04-02 Novo mesto
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 23.08.18 13:21
Pozdrav svima,
još moja sjećanja na vojni rok iz Pule.Služio sam u samohodnoj bateriji VP 2581/35 kod poručnika Vlahovića, došao sam oktobra 1981. Bili smo u 2. spratu pored raketaša od kapetana Uroševića. U mojoj generaciji bili su još Dragiša Nikolić (Klokočevac, Srbija), Stjepan Cepanec (Varaždin), Emir Dedić (Ljubljana), Mate Kljajić (Dubrovnik), Nijaz Selimović (Sarajevo), Radenko Đumić (Banja luka), Vlado Petkoski (Skopje), Vlado Manik (Skopje), Kemajl Ademaj (Uroševac), Viden Pjanović i ja iz Slovenjie. Neko vrijeme bila je i starija generacija a onda su došli u prekomando i vozači. Starija generacija (za sve neznam odakle su): Vlasi, Kovačević (Užice), Drljača, Nenad Paunović (Donji Milanovac), Nihad Hasanagić (Sarajevo), Alija Hođić (Sarajevo), Dodevski (Kumanovo), Ivo Zrilić (stažo, Rijeka), Tevanović (stažo, Kragujevac), Redžep Nailović (Novi Pazar), Jene Sikora (Subotica) i možda još koji Vozači: Mate Ivić (Tuzla), Vane Vučkov (Štip), Radmilo Gavrilović Bili su još jedan Radenko pa i Omer Čelebić, Mustafa Mustafi, Milić a možda još neki. Sjećam se mrkog a ne baš slabog Vlahovića i vrlo dobrog Milana Zorića, obuke na samohodkama i straže na Senjaku, gađanja na Kamenjaku i Slunju. Do sada srijeo sam samo Đumića neki dan u Puli a za ostalima nema ni traga. U ostalom nije bila loša ova godina u Puli, uskoro nikada nija bilo kiše, popili smo koje pivo u kantini i brojili dane.
pozdrav
jesen Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2012-04-05 DOB : 72 Muta
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 26.06.19 8:08
Od generacije maj 1970 do oktober 1971 u komandnom vodu MPTAD (mešoviti artilerijski divizion) još uvek nema nikog da se javi. Još malo pa če biti 50 godina kad sam bio u vojski.
Andrej.balan Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2018-04-30
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 26.07.19 16:16
Zdravo svima zovem se Andrej Balan (Amerikanac)classa Nov 84/85 iz pozadine (Auto mehanicar) me znam da li je Neko na forumu ko je sluzio zajedno Javi the se Moji email je [You must be registered and logged in to see this link.] puno pozdrava Vladimir Gortan -Pula
jesen Gušter
BROJ POSTOVA: : 18 ČLAN OD: : 2012-04-05 DOB : 72 Muta
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 27.02.20 14:43
jesen (citat):
Od generacije maj 1970 do oktober 1971 u komandnom vodu MPTAD (mešoviti artilerijski divizion) još uvek nema nikog da se javi. Još malo pa če biti 50 godina kad sam bio u vojski.
Još se nije našao onaj, ko je bio u kasarni Vladimir Gortan od maja 1970 bilo u prvoj ili drugoj lansirni, samohodni ili petoj četi (pešadija) ili u komandnom vodu poručnika Vlada Dobraša. Daleko je to bilo, daleko ali bili smo mladi i verovali smo u zemlju u koji smo živeli.
Milje Novi Sad Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2021-07-25
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 25.07.21 20:11
06.10.1981-13.09.1982. VP 2581/47, 1 lab pvo 20/3.Komandir kap.Svetislav Stoiljkovic zvani "Kriger" Komandir prvog voda zastavnik Mile Pralica. Komandir drugog voda ml.vodnik Blazo DJordjievski Secam se samo nekih od nas50 tak koji smo sacinjavali bateriju.bili smo dezurna baterija na brdu "Senjak".Od date uzbune ,za 7 minuta smo morali biti spremni za dejstvo.mnogo uzbuna i mnogo "ostava"zbog prekoracenog vremena.Pa Gortanove sportske igre u "Siroli" leta 82, pa utakmice sa KK "Puljanka" gde smo ih uredno "razbijali.Sve u svemu,lepa godina iz ove perspektive. Secam se reci st. vodnika Popovica pri samom dolasku u kasarnu "shvaticete da vam je ovo vreme provedeno ovde.jedno od bezbriznijih u zivotu".Bio je u pravu. Neki od mojih drugara kojih se secam: -Hasib Obic, Dizdarevic Zaim, Bilal Susko, Edin Mahmutovic, Safet Halajbegovic, Zeljko Pantalon, Damir Bitunjac, Ante Milosevic, Djordje Radovanovic, Vladimir Dimovski, Darko Zeravljev, Nikolic Milorad, Dragan Pesic, Franja Agatic Bajazit Ponjevic, Slavoljub Zivovic, Predrag Martac, Blagojevic Ranko, Nemanja Colic, Zoran Belic, Damir Vdovic, Mensur Bajrovic, Ibus Seljmani, Hikmet Camili. Kao i desetari:Rajko Krneta, Bogdan Jovovic, Ratko Cvijetkovic, Zoran Jovanovic, Nuredin Ahmedi, Miljojko Radosavljevic, Zorislav Susic, Dragan Miokovic. Bili smo na prvom spratu zgrade do auto parka . U okviru diviziona,kojim je komandovao kapetan I klase Dragomir Milosavljevic, bla je i II baterija na celu sa kap.I kl.Stjepanom Belavicem i st Vodnikom Popovicem,zatim ,komandni vod sa porucnikom Vitomirom Elezovicem i zas. Spasicem i na kraju "Prage" gde je sefovao st. vodnik Jablan. Komandant kasarne Momcilo Cirovic. Komandant brigade je bio tada potpukovnik ,posle general, Jovan Pavlov,inace veliko ....... od coveka. Secam se dana,kada je jednog naseg druga poslao u pritvor 60 dana.Momak se skidao,razduzio kompletnu opremu.Nije mu stigla "civilka",pa je pozajmio,da ima sta da obuce.Ovaj ga je zatekao u kantini za vreme zanimanja,poslao ga u zatvor i produzio mu vojni rok za 60 dana, Bilo je tu mnogo lepih dozivljaja,pevanja u horu,pozorisne predstave pod upravom Marija Ivezica. Gadjanje na rtu Kamenjak kojim je komandovao potpukovnik Momir Rnjak,nacelnik pvo-a u 13 korpusu,kojem smo pripadali
Srdacan pozdrav svima
šole voli ovaj upis
Goran Čakmazović Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2021-08-05
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 05.08.21 21:48
Davor Masnic (citat):
Kapetan Urosevic poginuo? Znate li koje godine otprilike? Ljubisa Urosevic je radio u kasarni V. Gortan sa mojim ocem. Ljubisu sam poslednji puta video 2005. godine u Beogradu, na sahrani moga oca Stjepana.
hazmat Gušter
BROJ POSTOVA: : 7 ČLAN OD: : 2021-07-22
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 23.09.21 10:40
Pozz! Bio sam kratko u kasarni Vladimir Gortan i to od januara do februara 1990. godine. Došao iz Malog Lošinja i posle prekomanda na Vis. U Puli smo imali obuku za protivpožarnu službu. Bili smo u zgradi lijevo (preko puta restorana) na prvom spratu. Od oficira se sjećam jedino zastavnika Babića.
Nastavu su nam davala dva civilna lica koja su bila iz vatrogasaca u Uljaniku. Završna vježba je bila gašenje požara u bazenu sa gorivom na vojnom aerodromu u Puli.
U prekomandu na Vis samnom su otišla dva brata Smiječanin, Halil i Mujo iz Sarajeva (Alipašino). Oni su u Gortan stigli sa obuke iz Knina. Ako neko zna gdje su i šta su neka napiše.
šole, goran9030, Berač šparuga na utvrdama and Doktor Živago vole ovaj upis
l00pht Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2022-06-08
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 08.06.22 16:36
Ovo je moja generacija koliko vidim. Je li ovo Mencl Željko do Hamze?
l00pht: komentar modifikovan dana: 08.06.22 16:47; prepravljeno ukupno 2 puta
l00pht Gušter
BROJ POSTOVA: : 2 ČLAN OD: : 2022-06-08
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 08.06.22 16:43
Raketaš 9K-11 (citat):
@Davore hvala za sliku,vojnike ne poznajem.Znam da je Urke voleo u svojoj bateriji sportiste.Sa slike znam samo zastavnika Šprema i kapetana Uroševića.Posle bojevog gađanja moje klase na Brgudcu, unapređenog u majora.
Drug ja sam decembarska 86. Ljubiša je još bio kapetan kad sam ja bio kod njega. Komandant kasarne je unaprijeđen u pukovnika, ali je pred kraj mog služenja otišao u penziju i naslijedio ga je major Barać.
goran9030 and Doktor Živago vole ovaj upis
Dragan62 Gušter
BROJ POSTOVA: : 1 ČLAN OD: : 2023-02-17
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 19.02.23 10:24
Pozdrav za sve drugare koji su služili u kasarni Vladimir Gortan, ja se zovem Dragan Kruškonja, april 84-maj 85,Samohodna baterija, kom.kap.Dragutin Vlahović, zast.Milan Zorić.Imena drugara iz moje baterije kao i drugih objaviću drugi put,poz. svima a posebno Davoru Masniću, koji se prvi javio.
šole and Doktor Živago vole ovaj upis
goran9030 Podpukovnik
NA VZ PV BROJ POSTOVA: : 7506 ČLAN OD: : 2015-03-20 DOB : 58 Đakovo
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan 19.02.23 11:01
Pozdrav i tebi Dragane, i dobro nam došao na forum. Bit će nam drago ako objaviš poneku anegdotu ili sliku iz vremena kad si služio vojni rok. Naravno, možeš pisati i objavljivati slike na ovoj temi ako si u nekoj kasnijoj prilici obišao bivšu kasarnu i napravio par fotki. Možda se netko prepozna u tvojim objavama. Osim toga, tvoje objave će pročitati i drugi članovi koji nisu bili u Puli. Naravno, i ti se možeš uključiti i na drugim temama već prema tvojim interesima. Za svaku eventualnu nejasnoću slobodno se javi.
_________________ In medias (t)res...
šole and Doktor Živago vole ovaj upis
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Pula kasarna Vladimir Gortan