FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
FORUM БИВШИХ PRIPADNIKA НЕКАДАШЊЕ JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez - Everyone has the right to memories
BROJ POSTOVA: : 29 ČLAN OD: : 2012-02-03 DOB : 62 Slovenj Gradec
Naslov komentara: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Fri Feb 03, 2012 9:42 pm
Pozdrav svima. Tražim drugove septembarce 80, koji su u to vreme služili JNA u 2. LAB PVO na Panteleju. Komandir nam je bio poručnik Kosić. A komandant kasarne mislim da je bio pukovnik Miodrag Trajković. Zna li ko u kakvom je stanju sada ta kasarna? Dosta se toga promenilo, dali je to još kasarna ili je napuštena od vojske? Puno pozdrava. Janez
jakagrabec: komentar modifikovan dana: Sat Feb 11, 2012 6:52 am; prepravljeno ukupno 1 puta
alexandar Kapetan I klase
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4561 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: Re Fri Feb 03, 2012 10:06 pm
Dobrodosao jakagrabec.. Svi smo bili gusteri, a za svaku pomoc se obrati putem komentara ili PP .....osecaj se ugodno
Nik Razvodnik
BROJ POSTOVA: : 225 ČLAN OD: : 2012-01-12
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Sat Feb 04, 2012 3:54 am
jakagrabec (citat):
Zna li ko u kakvom je stanju sada ta kasarna? Dosta se toga promenilo, dali je to još kasarna ili je napuštena od vojske? Puno pozdrava. Janez
Kasarna Pantelej u Nisu izgleda isto kako je izgledala kad si ti bio u njoj. Nista se nije promenilo-osim sto nema vojske kao ranije( tu i tamo jos po neko se mota ).
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Sat Feb 04, 2012 7:33 am
Nik (citat):
jakagrabec (citat):
Zna li ko u kakvom je stanju sada ta kasarna? Dosta se toga promenilo, dali je to još kasarna ili je napuštena od vojske? Puno pozdrava. Janez
Kasarna Pantelej u Nisu izgleda isto kako je izgledala kad si ti bio u njoj. Nista se nije promenilo-osim sto nema vojske kao ranije( tu i tamo jos po neko se mota ).
Ej, hvala ti na odgovoru i fotografiji. Stvarno izgleda ko u moje vreme. :-D
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Sat Feb 11, 2012 6:59 am
U "akciji" na vežbi ... kao ... Uzbunaaa!!! ... Neprijateljski avion pravac 12!!! ... Vidiiiim!!! ... Kurs182, brzina 650, poniranje 30 ... Praaatim!!! .... Paaalii!!!
Max Blitz: komentar modifikovan dana: Sat Jun 01, 2013 2:53 am; prepravljeno ukupno 7 puta (Reason for editing : ...Aleksandar Obradovic...RESIZE..)
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Sat Feb 11, 2012 7:46 pm
Jaka ako nije prblem smanji slike na 800*600 bit će puno preglednije.
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
Naslov komentara: Re Sat Feb 11, 2012 9:58 pm
Lepe slike JAKA....setim se odmah da sam i ja 82.izgledao ovako od prilike.Isto je vojska mahom duzila "papovke".....
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Mon Feb 13, 2012 6:04 am
Smanjio sam slike i stavio još dvije. Aleksandar, sečam se da sam na prvoj slici bio dosta nesretan, jer sam dužio "papovku" tek sledečeg dana... došao fotograf, a ja bez puške... jaooooo...
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Mon Feb 13, 2012 5:35 pm
Zato si ti ovako spustio pogled na prvoj slici-vojnik bez puske
Mislim da ti je tu bilo mnogo bolje nego na poligonu Ploče Pamtices dok si ziv
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Mon Feb 13, 2012 10:41 pm
Nik (citat):
Zato si ti ovako spustio pogled na prvoj slici-vojnik bez puske
Mislim da ti je tu bilo mnogo bolje nego na poligonu Ploče Pamtices dok si ziv
Pa da... ja sanjao o kalašnjikovu, kad ono... ništa! ... :-D A na Pločama sunce samo prvog dana, kad smo došli... posle u glavnom kiša... ... iskopamo u zemlju oko pola metra, napravimo šatore od šatorskih krila, ubacimo slamu... spavamo ko sardine četvorica u jednom šatoru... a kiša pada, voda curi u šator.... kad sam se "probudio" (mada mislim, da nisam ni oka sklopio), moja papovka bila je ispod mene ukopana u blato i slamu... jedva sam je izvukao... :-D
Naslov komentara: Re Mon Feb 13, 2012 10:55 pm
Citat :
jakagrabec .......... došao fotograf, a ja bez puške... jaooooo... ...
A vidis Jaka ja sam 82.sluzio i izricito je bilo zabranjeno slikanje sa naoruzanjem ili slikati naoruzanje ili kasarnu...... Tako je bilo pravilo neko i nismo ga smeli krsiti...
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue Feb 14, 2012 6:03 am
aleksandar obradovic (citat):
Citat :
jakagrabec .......... došao fotograf, a ja bez puške... jaooooo... ...
A vidis Jaka ja sam 82.sluzio i izricito je bilo zabranjeno slikanje sa naoruzanjem ili slikati naoruzanje ili kasarnu...... Tako je bilo pravilo neko i nismo ga smeli krsiti...
Da, i kod nas... bilo je zabranjeno slikanje... jedino kod ovih mojih slika, koje je napravio "zvanicni" fotograf, vojnik iz vojnickog kluba i te slike dobili smo svi u bateriji.
purger Kapetan I klase
FS Orden NA Orden za VZ JM BROJ POSTOVA: : 4400 ČLAN OD: : 2009-11-15 DOB : 59 ZAGREB
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue Feb 14, 2012 9:29 am
Da je u ono vrijeme bilo digitalaca svi bi završili u zatvoru
_________________ Tko pjeva često zlo i misli
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue Feb 14, 2012 10:03 am
purger (citat):
Da je u ono vrijeme bilo digitalaca svi bi završili u zatvoru
... al imali bi divne slike na fejsbuku...
Vojnik Graničar Pukovnik
VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 8112 ČLAN OD: : 2011-09-05 DOB : 54 Split
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Feb 15, 2012 1:31 pm
Citat :
jakagrabec.!
... uzeo fotoaparat, otišao tamo i napravio sliku...
pozdrav svima.
Nema frke Nik ... :-) ne treba da brines i zuris ... u proljece ja cu jos jednom do karaule, da napravim jos vise slika i sa razlicitih uglova... da se prisetis jos cega.
;-)
Pozzz
Jakagrabec , hajde kad ponovno dođeš do NIK-ove karaule u proljeće, ako ti nije problem i ako te nije strah slovenske policije sa fotoaparatom snimi naj bliži granični kamen sa visine od oko 1 metar i sa iste udaljenosti.! Da se na njemu vide sve oznake sa gornje strane te sada sa slovenske strane i jedan snimak sa austrijske strane.!!! Ja ovim mojima nikako da dočaram kako taj granični kamen izgleda i što i kako na njemu piše.!!!
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Feb 15, 2012 2:12 pm
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
jakagrabec.!
... uzeo fotoaparat, otišao tamo i napravio sliku...
pozdrav svima.
Nema frke Nik ... :-) ne treba da brines i zuris ... u proljece ja cu jos jednom do karaule, da napravim jos vise slika i sa razlicitih uglova... da se prisetis jos cega.
;-)
Pozzz
Jakagrabec , hajde kad ponovno dođeš do NIK-ove karaule u proljeće, ako ti nije problem i ako te nije strah slovenske policije sa fotoaparatom snimi naj bliži granični kamen sa visine od oko 1 metar i sa iste udaljenosti.! Da se na njemu vide sve oznake sa gornje strane te sada sa slovenske strane i jedan snimak sa austrijske strane.!!! Ja ovim mojima nikako da dočaram kako taj granični kamen izgleda i što i kako na njemu piše.!!!
OK. Moram, da se raspitam ... nije mi poznato gdje stoje ti kameni... ako ima koji tamo u blizini, napravit ču slike. Mislim, da policija nebi trebala praviti probleme ako se snima granični kamen... pogotovo ako granica kao više ne postoji...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej Wed Feb 15, 2012 5:02 pm
Citat :
Jakagrabec..!!!
OK. Moram, da se raspitam ... nije mi poznato gdje stoje ti kameni... ako ima koji tamo u blizini, napravit ču slike. Mislim, da policija nebi trebala praviti probleme ako se snima granični kamen... pogotovo ako granica kao više ne postoji...
Ne znam kakvo je sada stanje oko granice, ali znam da bi 1988 - 1989 godine mogao (što se kaže u narodu) izgubiti guzicu prilikom takvoga pokušaja.!!! A kad bi te JNA graničari predali policiji onda bi te oni (što se kaže u narodu) derali.!!! A ako je tako kako ti kažeš, samo naprijed, ništa nas ne smije iznenaditi ......
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Feb 15, 2012 7:14 pm
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Thu Feb 16, 2012 12:00 pm
Citat :
Graničar NIK.!!
Da ne idemo vise van teme-ubice nas Jakagrabec.
Ma što nam može Jakagrabec, on je u evropskoj uniji a mi smo još na balkanu, uvest će mo mu vize, zabraniti ulazak na ove prostore i šta nam može.! Nije on bio u JNA u evropi već kod nas.!! Jakagrabec budi dobar dok ti nismo uveli sankcije, bit će ti gore nego Iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmedinedžadu.!!!
kamandar Gušter
BROJ POSTOVA: : 10 ČLAN OD: : 2012-01-31 DOB : 55 Tolmin
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Thu Feb 16, 2012 2:13 pm
Neznam kako je na Austriskoj strani,ali na Taljanskoj možeš da slikaš koliko god hočeš.Nema ni vojske ni policije.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Mon Feb 27, 2012 10:01 am
Jakagrabec.!!!
Jakagrabec, znaš što me zanima na ovoj tvojoj slici iz JNA.!!
(U "akciji" na vežbi ... kao ... Uzbunaaa!!! ... Neprijateljski avion pravac 12!!! ... Vidiiiim!!! ... Kurs182, brzina 650, poniranje 30 ... Praaatim!!! .... Paaalii!!!)
Zanima me kako se ovaj protuavijonski top okretao, je li imao neki elektro motor ili na neki drugi način "na principu bicikle".! Drugo, ovih 5 vojnika oko toga topa, koji je njihov zadatak, jer mislim prilikom okretanja topa da oni smetaju topu da se okreće u krug.! Ili je to riješeno da se svi moraju okretati skupa sa topom. Zatim me zanimaju ove naredbe ili obavijesti , "Neprijateljski avion pravac 12" da li se oznaka 12 uzima u trenutku kada se avion pojavi i smjeru tj. položaja cijevi protuavijonskog topa ili ste to definirali već prije dolaska aviona.! Zatim: "Kurs 182" ovo ne znam što uopće znaći.! Zatim: "brzina 650" , ovo je vjerojatno brzina aviona, na koji se način utvrđuje brzina aviona ili se to tek tako kaže samo da se kaže.! Zatim: "poniranje 30" mislim da se radi o poniranju aviona, hajde to može proći vjerojatno se radi o spuštanju aviona pod određenim kutom. Ostali se podrazumjeva osim toga što ne znamo je si li ti negdje na njoj.!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: Wed Mar 14, 2012 8:22 am; prepravljeno ukupno 1 puta
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Mon Feb 27, 2012 7:56 pm
Vojnik Graničar (citat):
Jakagrabec.!!!
Jakagrabec, znaš što me zanima na ovoj tvojoj slici iz JNA.!!
(U "akciji" na vežbi ... kao ... Uzbunaaa!!! ... Neprijateljski avion pravac 12!!! ... Vidiiiim!!! ... Kurs182, brzina 650, poniranje 30 ... Praaatim!!! .... Paaalii!!!)
Zanima me kako se ovaj protuavijonski top okretao, je li imao neki elektro motor ili na neki drugi način "na principu bicikle".! Drugo, ovih 5 vojnika oko toga topa, koji je njihov zadatak, jer mislim prilikom okretanja topa da oni smetaju topu da se okreće u krug.! Ili je to riješeno da se svi moraju okretati skupa sa topom. Zatim me zanimaju ove naredbe ili obavijesti , "Neprijateljski avion pravac 12" da li se oznaka 12 uzima u trenutku kada se avion pojavi i smjeru tj. položaja cijevi protuavijonskog topa ili ste to definirali već prije dolaska aviona.! Zatim: "Kurs 182" ovo ne znam što uopće znaći.! Zatim: "brzina 650" , ovo je vjerojatno brzina aviona, na koji se način utvrđuje brzina aviona ili se to tek tako kaže samo da se kaže.! Zatim: "poniranje 30" mislim da se radi o poniranju aviona, hajde to može proći vjerojatno se radi o spuštanju aviona pod određenim kutom. Ostali se podrazumjeva osim toga što ne znamo je si li ti negdje na njoj.!!
Ovako otprilike koliko se sjecam (prosle su mnoge godine... ) - Top se okretao ili ručno, ili pomoču benzinskog wankelovog motora. U slučaju na slici, bilo je u režimu ručnog upravljanja... desnom rukom na upravljaču za pravac, a lijevom za elevaciju. - Vojnici na topu i oko njega su: nišanđija, (sjedi na topu), iza stoji komandir, koji i unosi elemente o kursu, brzini, uglu leta aviona u nišansku spravu, kako bi pomoču tih podataka došlo do odgovarajučeg preticanja... preostala četvorica su prvi i drugi dodavač i prvi i drugi punilac, koji su dodavali i punili top dobošima sa municijom. Priolikom okretanja topa, pratili su top i okretali se sa topom. - Pravac 12, bio je osnovni pravac topa, koji se definisao kod postavljanja topa na položaj. Od tog pravca sedefinisao pravac od kojeg su se približavali avioni po pravcima kao na satu... (primjer ako bi nalet aviona bio sa leđa, to bi bio pravac 6... ) - kurs brzinu i ugao poniranja, morao je komandir topa da unese u nišansku spravu, a te elemente dobio bi preko veze od radarista ili vjerovatno u ratnoj situaciji radilo bi se o umječu komandirove procjene... možda sam to oko kursa pogrešno zapisao... u to nisam sasvim siguran... ... a inače kurs 182 značio bi od prilike nalet aviona iz pravca juga... radi se o stupnjevima od 0 do 360... 0 ili 360= sjever, 90=istok, 180=jug, 270=zapad ... ali stvarno možda sam tu pogrešio... ne mogu da se sjetim, dali se radilo o kursu u odnosu na sjever ili o pravcu koji se odnosi na pravac postavljenog topa... - da kod poniranja radi se o spuštanju pod određenim uglom... - Ja sam na slici kao nišanđija na topu, pa sam sakriven iza nišanske sprave...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej Mon Feb 27, 2012 8:34 pm
Citat :
Jakagrabec.!!!
Ja sam na slici kao nišanđija na topu, pa sam sakriven iza nišanske sprave...
Bez obzira bio skriven iza nišanske sprave ili ne za odgovore imaš sa moje strene +.!!!!
I naj zadnje Ja i NIK ukidamo za tebe vize i dozvoljavamo ti ulazak na naše prostore.!!!
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Feb 29, 2012 7:47 am
Vojnik Graničar (citat):
Citat :
Jakagrabec.!!!
Ja sam na slici kao nišanđija na topu, pa sam sakriven iza nišanske sprave...
Bez obzira bio skriven iza nišanske sprave ili ne za odgovore imaš sa moje strene +.!!!!
I naj zadnje Ja i NIK ukidamo za tebe vize i dozvoljavamo ti ulazak na naše prostore.!!!
Hvala drugovi vojnici!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Feb 29, 2012 9:19 am
Citat :
Vojnik Jakagrabec.!!!
Ovako otprilike koliko se sjecam (prosle su mnoge godine...)
- kurs brzinu i ugao poniranja, morao je komandir topa da unese u nišansku spravu, a te elemente dobio bi preko veze od radarista ili vjerovatno u ratnoj situaciji radilo bi se o umječu komandirove procjene... možda sam to oko kursa pogrešno zapisao... u to nisam sasvim siguran... ... a inače kurs 182 značio bi od prilike nalet aviona iz pravca juga... radi se o stupnjevima od 0 do 360... 0 ili 360= sjever, 90=istok, 180=jug, 270=zapad ... ali stvarno možda sam tu pogrešio... ne mogu da se sjetim, dali se radilo o kursu u odnosu na sjever ili o pravcu koji se odnosi na pravac postavljenog topa...
Hvala drugovi vojnici!
Jakagrabec, ne razbijaj glavu, ratovi su prošli, JNA je pokopana, JNA više ne poziva na obuku rezeriste, a nakon 32 godine budi sretan ti i svi ostali što smo išta zapamtiti od toga kratkoga perioda provedenoga u JNA.!!! Ima ih na ovome forumu pa ne napišu ni vojnu poštu u kojoj su bili, a kamoli nešto drugo važnije.!!!
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Fri Mar 02, 2012 1:15 am
Vojnik Graničar (citat):
Sto se mene tice ja sam pozvao Jaku Grabeca da bude moj gost,nadam se da ce se to i dogoditi! (resicemo problem za vizu) Moja vrata su mu uvek otvorena!
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Mar 14, 2012 8:28 am
Znaš što me ovdje još zanima.!!! Nigdje nisi naveo koji je kalibar ovaj protuavijonski top i možda koji domet metka.!? Koliko u njegov "doboš" može stati metaka.!? Jesi li imao priliku sa njim gađati i kako se izvodi gađanje sa tim topom, tj. u što gađate znam da niste u prave avijone.!? Još jedno pitanje kako se puni taj "doboš" od topa, je li ručno metak po metak ili ima neka naprava za punjenje.!?
jakagrabec Gušter
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Thu Mar 15, 2012 8:38 am
Znaš što me ovdje još zanima.!!! Nigdje nisi naveo koji je kalibar ovaj protuavijonski top i možda koji domet metka.!? Koliko u njegov "doboš" može stati metaka.!? Jesi li imao priliku sa njim gađati i kako se izvodi gađanje sa tim topom, tj. u što gađate znam da niste u prave avijone.!? Još jedno pitanje kako se puni taj "doboš" od topa, je li ručno metak po metak ili ima neka naprava za punjenje.!?
- Kalibar mu je 20 milimetara, mislim, da su to bili Bofors topovi, proizvedeni kod nas po licenciji... tako nekako... Domet oko 2000 metara. Na toj tački došlo je do samouništavanja (eksplozije) granate, da nebi prilikom padanja na zemlju dolazilo do opasnosti. Inače granate bile su eksplozivne i aktivirale su se prilikom udara u cilj. - Zaboravio sam kapacitetu doboša... jedno 30 sigurno u jedan doboš. Učili su nas, da mu je kadencija 11 ispaljenih granata u sekundi... znači 33 granate u sekundi ispalio je jedan top... meni se to činilo, da ipak nije tolika brzina, ali u svakom slučaju kod paljbe nije se čulo posamičnih pucnjeva, sve je više ličilo kao da si dao gas na motoru... ;-) rrrrrrrrrrrrrrr... :-D -Da, gađali smo na mete nazemlji pojedinačnom paljbom, a i na mete u vazduhu, punom rafalnom... te su mete vukli avioni na oko 1000 metara dugoj saili. Meta je imala i montirane mikrofone, koji su beležili pogodak, a izgledala je slično kao što izgleda ona vreča za pokazivanje smera vetra na aerodromima... - Doboše se punilo ručno, a vjerovarno postoji i neka sprava za punjenje, ali mi to nismo imali...
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Thu Mar 15, 2012 9:51 am
Citat :
J A K A G R A B E C.!!!
Da, gađali smo na mete nazemlji pojedinačnom paljbom, a i na mete u vazduhu, punom rafalnom... te su mete vukli avioni na oko 1000 metara dugoj saili. Meta je imala i montirane mikrofone, koji su beležili pogodak, a izgledala je slično kao što izgleda ona vreča za pokazivanje smera vetra na aerodromima...
Uh....!!?? Ne znam kakav su u tom trenutku imali osječaj piloti JNA avojona koju su vukli tu sajlu sa maketom-metom aviona kad su znali da vi sa zemlje gađate sa pravim mecima i da postoji mogučnost da promašite i da njih pogodite.!!! Kad sam to već spomenio, prilikom gađanja je li vas netko nadzirao od oficira JNA da li nišanite i gađate u metu ili u pravi avion.!!! Ili su u vas imali povjerenja.!!!
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Thu Mar 15, 2012 11:52 am
Pa znaš, da se dosta radilo na bezbednosti... Dužina sajle na kojoj je bila meta, bila je mislim između 1000 i 2000 metara (zavisi od režima naleta aviona). U praksi je to značilo, da nas je avion več preleteo, kad smo tek dobili uzbunu, skočili na topove i gađali metu, koje sa približavala, samo dok nije bila iznad nas. Nikad se nije pucalo za metom, koja se oddaljavala. Nije bilo nikakve mogučnosti, da se nišani na avion. Da nadzirali su nas od komandira baterije, komandira voda, komandira topa... Unatoč tome mislim, da su piloti možda ipak bili malo zabrinuti, da koja budala ne opali rafal prema njima. A mislim, da sama mogučnost pogodka aviona sa takvim topovima kod te brzine dosta je mala. Mislim, da treba u isto vreme da dejstvuje više topova, da stvori baražu granata u koju uleti avion... svi ostali pogodki mislim, da su puka slučajnost. Dosta precizniji su sigurno moderniji topovi, koji su navođeni radarom ili nekim drugim modernijim nišanskim spravama. To što smo mi imali, po mome mišljenju imalo je više manje psihološki efekat na pilote, a sam pogodak bio je više manje igra slučaja... Jer ipak su se svi elementi još ručno unosili u nišansku spravu, a i da su bili tačno uneseni, avion je za vreme manevrisanja brzo mijenjao ugao, brzinu, rastojanje... Pa kad smo opalili video se trag putanja granata (imale su ugrađene trasere), nišanđije je korigovao nišanjenje procenivši putanje granata i let aviona (slično kao da prskaš vodom po cviječu... )
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Fri Mar 16, 2012 8:53 am
Citat :
J A K A G R A B E C .!!!
Pa znaš, da se dosta radilo na bezbednosti... Dužina sajle na kojoj je bila meta, bila je mislim između 1000 i 2000 metara (zavisi od režima naleta aviona). U praksi je to značilo, da nas je avion več preleteo, kad smo tek dobili uzbunu, skočili na topove i gađali metu, koje sa približavala, samo dok nije bila iznad nas. Nikad se nije pucalo za metom, koja se oddaljavala. Nije bilo nikakve mogučnosti, da se nišani na avion. Da nadzirali su nas od komandira baterije, komandira voda, komandira topa... Unatoč tome mislim, da su piloti možda ipak bili malo zabrinuti, da koja budala ne opali rafal prema njima. A mislim, da sama mogučnost pogodka aviona sa takvim topovima kod te brzine dosta je mala. Mislim, da treba u isto vreme da dejstvuje više topova, da stvori baražu granata u koju uleti avion... svi ostali pogodki mislim, da su puka slučajnost. Dosta precizniji su sigurno moderniji topovi, koji su navođeni radarom ili nekim drugim modernijim nišanskim spravama. To što smo mi imali, po mome mišljenju imalo je više manje psihološki efekat na pilote, a sam pogodak bio je više manje igra slučaja... Jer ipak su se svi elementi još ručno unosili u nišansku spravu, a i da su bili tačno uneseni, avion je za vreme manevrisanja brzo mijenjao ugao, brzinu, rastojanje... Pa kad smo opalili video se trag putanja granata (imale su ugrađene trasere), nišanđije je korigovao nišanjenje procenivši putanje granata i let aviona (slično kao da prskaš vodom po cviječu... )
Pa, JAKAGRABEC.!!! Izuzetna mi je čast da ti u ime Foruma bivših pripadnika nekadašnje JNA (F.B.P.N. JNA) dodjelim ORDEN NARODNOG HEROJA.!!!
Ovaj ORDEN NARODNOG HEROJA si zaslužio jer si jedini od pripadnika JNA koji bar priznaje da nešto u toj JNA ne valja, da dosta toga što su radili nije dobro, bajno i divo, počevši od organizacije, oružja, taktike i pitaj boga čega sve ne.!!! Uglavnom ovaj ORDEN NARODNOG HEROJA nosi na svojim prsima kroz Sloveniju i Slovenj Gradec i danju i noću i opet i svaki put i tako da ne duljim evo ti ga.!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: Sat Mar 17, 2012 6:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Kemo Specijalac GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 1139 ČLAN OD: : 2012-03-03 Beograd
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Fri Mar 16, 2012 1:29 pm
Citat :
ja sam pozvao Jaku Grabeca da bude moj gost,nadam se da ce se to i dogoditi! (resicemo problem za vizu)
verovatno znate, i nisam rekao nista novo...Slovencima ne treba ni viza, ni pasos, za dolazak u Nis... 6 mojih rodjaka (2 odrasla, 4 dece) su nas posecivala ovih godina samo sa licnim kartama (tamo i deca imaju LK, zbog skole i sl)
Nik Razvodnik
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Sun Mar 25, 2012 12:45 pm
Kemo Specijalac (citat):
Citat :
ja sam pozvao Jaku Grabeca da bude moj gost,nadam se da ce se to i dogoditi! (resicemo problem za vizu)
verovatno znate, i nisam rekao nista novo...Slovencima ne treba ni viza, ni pasos, za dolazak u Nis... 6 mojih rodjaka (2 odrasla, 4 dece) su nas posecivala ovih godina samo sa licnim kartama (tamo i deca imaju LK, zbog skole i sl)
Naravno........ to je samo bila "mala sala" bas zbog toga sto Jaki nije potrebna viza
lovac Gušter
BROJ POSTOVA: : 37 ČLAN OD: : 2012-04-17
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Wed Apr 25, 2012 11:10 am
Pozdravljam sve pantelejce i evo od mene koja slika:
Krug kasarne isti je kao u moje vreme... samo je drveče dosta poraslo... :-)
Evo i nekoliko mojih slika kasarne u kojoj smo služili. Baš taj dio, gdje smo se najviše zadržavali... Poslao mi jih je moj prijatelj Nik, a ja do sada nisam uzeo sebi dovoljno vremena, da jih stavim ovdje. Hvala ti Nik!
Vlasnika ove burekdžinice smo mi zvali Pero Trovač. Bio je aktualan kada bismo se polupijani nedjeljom vraćali iz grada. Čovjek je to koristio i prodavao burek bez mesa, sirnicu bez sira itd. Radnim danom bi sa korpom bureka kružio oko žice na Konjskom groblju i nudio vruće pite.
VOJNIK BEZ ČINA.!!! Vršitelj dužnosti Vrhovnog komandanta. Nisam upoznat da dodjeljujemo ordenje, ali hajde de!
Pa Vojniče Bez Čina.!!! Niste uzeli u obzir krizu u državi i svijetu.!!! Recesija na svakom koraku. Nezaposlenost također. Štednja u oružanim snagama također. A pošto smo imali u skladištu 10-ak sanduka takvih ordenja bilo je šteta to baciti. Pa smo odlučili da i to podjelimo bez obzira na zasluge i naziv ordena.!!! Štaje tuje.. Znaš da smo se mislili između ovog ordena ili komada slanine pa je prevagnuo orden j.....!!!!
jakagrabec Gušter
Nedjeljno prijepodne ispred vojničkog kluba (šef u moje vrijeme bijaše zastavnik Kitanovski)
Ahahaha... hvala, što si me prisjetio... mislim, da je taj zastavnik Kitanovski bio i za vreme mog služenja u vojničkom klubu. Mislim, da je njemu od tih starešina bilo najbolje...
lovac Gušter
BROJ POSTOVA: : 37 ČLAN OD: : 2012-04-17
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Fri May 04, 2012 9:04 am
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: SRBIJA - Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue May 22, 2012 10:12 am
Ovako otprilike koliko se sjecam (prosle su mnoge godine... ) Top se okretao ili ručno, ili pomoču benzinskog wankelovog motora. U slučaju na slici, bilo je u režimu ručnog upravljanja... desnom rukom na upravljaču za pravac, a lijevom za elevaciju. Vojnici na topu i oko njega su: nišanđija, (sjedi na topu), iza stoji komandir, koji i unosi elemente o kursu, brzini, uglu leta aviona u nišansku spravu, kako bi pomoču tih podataka došlo do odgovarajučeg preticanja... preostala četvorica su prvi i drugi dodavač i prvi i drugi punilac, koji su dodavali i punili top dobošima sa municijom. Priolikom okretanja topa, pratili su top i okretali se sa topom. Pravac 12, bio je osnovni pravac topa, koji se definisao kod postavljanja topa na položaj. Od tog pravca sedefinisao pravac od kojeg su se približavali avioni po pravcima kao na satu... (primjer ako bi nalet aviona bio sa leđa, to bi bio pravac 6... ) Kurs brzinu i ugao poniranja, morao je komandir topa da unese u nišansku spravu, a te elemente dobio bi preko veze od radarista ili vjerovatno u ratnoj situaciji radilo bi se o umječu komandirove procjene... možda sam to oko kursa pogrešno zapisao... u to nisam sasvim siguran... ... a inače kurs 182 značio bi od prilike nalet aviona iz pravca juga... radi se o stupnjevima od 0 do 360... 0 ili 360= sjever, 90=istok, 180=jug, 270=zapad ... ali stvarno možda sam tu pogrešio... ne mogu da se sjetim, dali se radilo o kursu u odnosu na sjever ili o pravcu koji se odnosi na pravac postavljenog topa... Da kod poniranja radi se o spuštanju pod određenim uglom... Ja sam na slici kao nišanđija na topu, pa sam sakriven iza nišanske sprave...
Jakagrabec, znaš što me još zanima na ovoj tvojoj slici iz JNA.!!
Ovo sam te želio i prije pitati ali sve ono danas ću, sutra ću, prekosutra ću pa nikako, ali evo napokon prilike.!!! Jakagrabec, kažeš ovo: "Priolikom okretanja topa, pratili su top i okretali se sa topom." ...!!!??? Kada bolje promislim, kada vidim ove vojnike na slici, ima ih bez nišanđije 5.!!! Kada pogledan ovaj (hajdemo ga nazvati rov u kojeg ste ukopali protuavijonski top), tu se ispred topa u rovu sa lijeve strane vidi nekakav drveni sanduk i kad dobro pogledaš tu situaciju padne ti na pamet ova situacija.!!! Avion leti u niskom letu, ovaj tvoj protuavijonski top se treba brzo okretati, ovih 5 vojnika oko topa bi trebali se okretati skupa sa tim topom. Postavlja se pitanje da ti vojnici oko toga topa ne znaju u kojem ćeš ti trenutku i kojom brzinom i u kome smjeru okretati taj protuavijonski top. Ja kada sebe zamislim u takvoj situaciji tj. da sam ja tu jedan od tih vojnika, ja se ne bih uspio pomaknuti tako brzo koliko bi ti brzo okretao taj top. Nastala bi gužva, nastalo bi sudaranje, padali bi jedan preko drugoga , mislim da u pravoj ratnoj situaciji to jednostavno nije izvedivo.!!! Moje mišljenje ja da bi bilo naj bolje da njih oko toga topa nema ili da oni zalegnu oko toga topa dok ti top okrećeš uokolo brzinom koja tebi odgovara u tom trenutku...!!!
Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: Tue May 22, 2012 5:27 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue May 22, 2012 2:05 pm
Valjda su nekog vraga i uvježbali??? Nisu valjda žmirili i čekali da im nišandžija "telefonira"na koju će stranu okrenuti top???
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: SRBIJA - Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue May 22, 2012 5:41 pm
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!
Valjda su nekog vraga i uvježbali??? Nisu valjda žmirili i čekali da im nišandžija "telefonira"na koju će stranu okrenuti top???
Zagorac, ma mogu onu to uvježbavati godinu dana, non-stop, ali stavi sebe u tu situaciju, da misliš u kome ći ja smjeru okretati top i kojom brzinom. Pogledaj Zagorac ovu snimku aviona u niskom letu...!!! Pa onda stavi sebe u tu situaciju, to je brzina, grupa ljudi ne može tako brzo reagirati ako se top tako brzo može okretati.!!! JNA je imala neka svoja pravila za rukovanje nekim oružjem ali u životu nije sve tako kako pišu knjige i kako bi oni željeli...
ZAGORAC Kapetan
VZ JM PV BROJ POSTOVA: : 3592 ČLAN OD: : 2012-02-13 DOB : 60
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue May 22, 2012 6:19 pm
Ako su išta vrijedili,onda su mogli pratiti maksimalnu brzinu okretanja topa. Što se pak smjera tiće,valjda su imali oći i uši, zakljućiti odkud dolazi i kamo ide,te učiniti što je moguće.
Vojnik Graničar Pukovnik
Naslov komentara: SRBIJA - Niš, V.P. 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81 Tue May 22, 2012 6:38 pm
Citat :
ZAGORAC - KARAULA "DRENAK"...!!!
Ako su išta vrijedili,onda su mogli pratiti maksimalnu brzinu okretanja topa. Što se pak smjera tiće,valjda su imali oći i uši, zakljućiti odkud dolazi i kamo ide,te učiniti što je moguće.
Baš me zanima što će kazati "JAKAGRABEC", da vidim kako je on to doživio iz prve ruke. Da li je brzina okretanja topa i brzina okretanja vojnika za tim topom mogla da bude u skladu ili je bilo gužve, guranja, padanja ili odustajanja, ili je JNA to lijepo napisala u pravilniku a to nije bilo moguće provesti u praksi...!!! Jer on kao nišanđija topa imao je priliku to vidjeti i doživiti...
Sponsored content
Naslov komentara: Re: Niš, VP 3038/4, Kasarna Pantelej, 1980/81