FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share
 

 Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime23.07.19 14:55

Nastavak sa prethodne stranice

Dne 22. listopada Kennedy je formalno ustrojio Izvršni komitet Vijeća za nacionalnu sigurnost (Executive Committee of the National Security Council - EXCOMM). Uz predsjednika članovi ovog tijela su bili potpredsjednik Lyndon Johnson, ministar vanjskih poslova (Secretary of State) Dean Rusk, ministar obrane (Secretary of Defense) Robert McNamara, predsjednik Združenog generalštaba (Chairman of the Joint Chiefs of Staff) general Maxwell Taylor, savjetnik za nacionalnu sigurnost (Special Assistant to the President for National Security Affairs) McGeorge Bundy, ministar financija (Secretary of the Treasury) Douglas Dillon, šef obavještajne službe (Director of Central Intelligence) John McCone, javni tužitelj (Attorney General) Robert Kennedy, ambasador (Ambassador-at-Large) Llewellyn Thompson i specijalni savjetnik (Special Counsel) Theodore Sorensen.
Istog dana u 19 sati Kennedy se obratio naciji govorom na televiziji, u kojem je objavio Kubansku raketnu krizu i nedvosmisleno upozorio: - Ova nacija će voditi politiku prema kojoj će lansiranje bilo kojeg nuklearnog projektila protiv bilo koje nacije Zapadne hemisfere biti smatrano napadom Sovjetskog Saveza na Sjedinjene Države, na što će se odgovoriti punom odmazdom prema Sovjetskom Savezu (It shall be the policy of this nation to regard any nuclear missile launched from Cuba against any nation in the Western Hemisphere as an attack by the Soviet Union on the United States, requiring a full retaliatory response upon the Soviet Union).

John Kennedy:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 HUOvpD0

The New York Times od 23. listopada:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GhJhb9L

Vrhunac napetosti

Na zahtjev USA Kubanska raketna kriza je prezentirana Vijeću sigurnosti UN na hitnoj sjednici 25. listopada. Američki ambasador Adlai Stevenson je predočio fotografije lansirnih položaja balističkih projektila i drugih sovjetskih vojnih instalacija na Kubi i izravno upitao sovjetskog ambasadora Valerijana Zorina potvrđuje li ili niječe prisutnost ofenzivnog oružja na otoku. Zorin je u početku šutio, da bi na kraju odgovorio Stevensonu kako ne namjerava razgovarati u takvom tonu jer ''nije pred američkim sudom''.

Ambasador Adlai Stevenson pokazuje fotografije pred Vijećem sigurnosti:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Fo7mnRF

Fotografija položaja sovjetskih balističkih projektila na Kubi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 SoI4PHp

Idućeg dana, 26. listopada, Kennedy je podigao razinu pripravnosti oružanih snaga USA i proglasio DEFCON 2. Bombarderi B-52 su dežurali u zraku 24 sata, a najmanje 23 od njih su uvijek bila na udarnoj udaljenosti od ciljeva u SSSR-u. Bombarderi B-47 su bili spremni za polijetanje u roku od 15 minuta.
(DEFCON je kratica od DEFense readiness CONdition, odnosno stanja pripreme za obranu. Najniži stupanj je DEFCON 5 i označava normalne aktivnosti. DEFCON 4 znači jačanje izviđačkih i obavještajnih aktivnosti te povećanje mjera sigurnosti. DEFCON 3 znači podizanje stupnja pripravnosti oružanih snaga i pripravnost zračnih snaga za djelovanje u roku od 15 minuta. DEFCON 2 znači korak do nuklearnog rata i spremnost oružanih snaga za raspoređivanje i borbeno djelovanje za manje od 6 sati. DEFCON 1 je stanje kada je nuklearni rat neizbježan. DEFCON 2 je proglašen samo dva puta - u vrijeme Kubanske raketne krize i u početnoj fazi Zaljevskog rata.)

Bombarder B-52 u vrijeme Kubanske raketne krize - DEFCON 2:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 EfHtM5w

U međuvremenu su vršeni i pokušaji da se kriza riješi diplomatskim putem. Sovjeti su putem posrednika dali do znanja da će povući oružje i trupe sa Kube uz uvjet da se Amerikanci javno obavežu da će ukinuti blokadu i da neće napasti Kubu, te da uklone svoje balističke nuklearne projektile iz Turske i Italije. Amerikanci su bili voljni učiniti ove ustupke, ali im je problem bio kako će na uklanjanje projektila reagirati njihovi eurpski saveznici.
Dok su tekli diplomatski razgovori dogodio se oružani incident koji je mogao drastično pogoršati tok zbivanja - projektil zemlja-zrak SA-2 lansiran sa Kube srušio je ujutro 27. listopada američki špijunski avion U-2, pri čemu je pilot major Rudolf Anderson poginuo. Vojni establishment USA je bio bijesan i tražio je radikalan odgovor, što Kennedy nije dopustio. Tako je Anderson ostao jedina žrtva ove krize.

Motor srušenog U-2 u Museo de la Revolución u Havani:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XCXVynI

Na kraju je krizu riješila neformalna diplomacija. Posrednici u ime USA i SSSR sastali su se u jednom kineskom restoranu u Washingtonu i suglasili se oko kompromisnog rješenja - SSSR će povući trupe i oružje sa Kube, a USA će izjaviti da neće napasti Kubu i ukloniti će nuklearne balističke projektile iz Turske i Italije. Kennedy je unatoč protivljenju dijela savjetnika pristao na taj prijedlog čime je otklonjena opasnost od izbijanja Trećeg svjetskog rata. Kennedy je tražio da se projektili iz Turske i Italije povuku u tajnosti iz obzira prema europskim saveznicima u NATO paktu.

Epilog

Kubanska raketna kriza je okončana povlačenjem sovjetskih snaga sa Kube i povlačenjem američkih nuklearnih balističkih projektila sa Teritorija Turske i Italije, kao i jamstvom USA da neće izvršiti napad na Kubu.
Odluka sovjetskog vođe Nikite Hruščova o povlačenju raketa sa Kube pobudila je nezadovoljstvo tamošnjih ''jastrebova'', koji su taj postupak smatrali kukavičkim i kapitulantskim. To mu je zasigurno uzeto kao otegotna okolnost kada je 14. listopada 1964. smijenjen i naslijedila ga je trojka Leonid Brežnjev, Aleksej Kosigin i Nikolaj Podgorni.
Nije bio zadovoljan ni Castro. Dapače, bio je ljut na Sovjete jer nije bio ni obavještavan ni pitan za mišljenje tokom pregovora i donošenja odluka.
Radi osiguravanja neposredne komunikacije između lidera dviju supersila i izbjegavanja rizika nuklearnog rata uspostavljena je 1963. godine izravna telekomunikacijska veza između Washingtona i Moskve, nazvana Vruća linija (Hot Line, Горячая линия). U početku je veza bila teleprinterska, od 1986. se održavala putem faksimil uređaja, a od 2008. godine zaštićenim e-mailom.

Teleprinter Siemens T63-SU12 Vruće linije izložen u National Cryptologic Museum, Fort George G. Meade, Maryland:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 PWIeAIs

Vruća linija je prvih godina aktivirana samo za probu i razmjenu novogodišnjih čestitki, a prvi put je namjenski upotrebljena 5. lipnja 1967. na dan izbijanja Trećeg izraelsko-arapskog rata. Tada se javio sovjetski premijer Kosigin i zatražio od predsjednika Lyndona Johnsona zajedničko djelovanje u zaustavljanju rata. Kasnije je u više navrata korištena u rješavanju svjetskih kriza.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime24.07.19 12:08

Japanske lake krstarice u Drugom svjetskom ratu

Japan je u Drugi svjetski rat ušao s 20 lakih krstarica + 3 školske koje su uglavnom dobivale ulogu zapovjednih brodova različitih flotnih sastava. Uz njih su Japanci u početnom razdoblju rata koristili i zastarjele oklopne krstaše, primjerice Izumo koji je sudjelovao još u bici kod Tsushime 1905., da bi ratnu karijeru okončao u invaziji na Filipine 1942. godine (kasnije je preklasificiran u školski brod pomorskog sektora Kure i preživio je rat).
Za razliku od lakih krstarica zapadnih zemalja japanske su bile manje tonaže i slabije naoružane jer im je i uloga bila drugačija - da budu zapovjedni brodovi flotila razarača i podmornica. Glavno naoružanje većine klasa je bio top 14 cm/50 kalibra 140 mm. Isti top je korišten kao naoružanje podmornica, pomoćno naoružanje bojnih brodova i obalnoj artiljeriji.

Top 14 cm/50 kalibra 140 mm sa bojnog broda Mutsu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GaeyrDf

Klasa Tenryū

Krstarice klase Tenryū bile su prve lake krstarice ratne mornarice Japana. Imale su istisninu od 3.900 tona i brzinu 33 čvora. Glavno naoružanje činila su 4 topa kalibra 140 mm, a pomoćno 1 top 76 mm, 2 PZO mitraljeza 13 mm i 6 torpednih cijevi 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 63 mm, oklopa palube 25 mm i zapovjednog tornja 51 mm.

Krstarica klase Tenryū, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 6OTshj4

U klasi su bila dva broda, a imena su dobili po rijekama.
TENRYU je u flotu uvrštena 20. studenog 1919. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju otoka Wake, operacijama oko Nove Gvineje i pomorskim bitkama kod otoka Savo (gdje je torpedima potopila krstaricu USS Quincy) i kod Guadalcanala. Potopljena je 19. prosinca 1942. kod Nove Gvineje od podmornice USS Albacore.

Tenryū:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 QvCRkJs

TATSUTA je u flotu uvrštena 31. svibnja 1919. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju otoka Wake, te operacijama oko Nove Gvineje i Solomonovog otočja. Potopljena je 13. ožujka 1944. kod otoka Hachijō-jima od podmornice USS Sand Lance.

Klasa Kuma

Japanski pomorski stratezi primijetili su da se krstarice klase Tenryū ne mogu po naoružanju mjeriti s američkom klasom Omaha, pa su od planiranih 8 izgrađene samo 2. Naslijedile su ih krstarice klase Kuma koje su imale veću istisninu i jače topovsko naoružanje, a neke i nova dalekometna torpeda tipa 93 kalibra 610 mm. Standardna istisnina je iznosila 5.500 tona i brzina 36 čvorova. Glavno naoružanje činilo je 7 topova kalibra 140 mm, a pomoćno 2 topa 76 mm i 8 torpednih cijevi 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 60 mm i oklopa palube 30 mm.

Krstarice klase Kuma, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 97dEDIE

U klasi je bilo pet brodova, a imena su dobili po rijekama.
KUMA je u flotu uvrštena 31. kolovoza 1920. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina, a zatim je premještena u Singapur. Potopljena je 10. ožujka 1944. uz obalu Malaje od podmornice HMS Tally-Ho.
TAMA je u flotu uvrštena 29. siječnja 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u kampanji za Aleute, u bici kod Komandorskih otoka i u bici kod Leyte. Potopljena je 26. listopada 1944. kod Filipina od podmornice USS Jallao.
KITAKAMI je u flotu uvrštena 15. travnja 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u u bici kod Midwaya i operacijama oko Nove Gvineje. Dne 27. siječnja 1944. oštećena je torpedom podmornice HMS Templar i pretvorena u nosač ''živih'' torpeda Kaiten. Preživjela je rat i razrezana 1947. godine.

Kitakami:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 C19DGV6

OI je u flotu uvrštena 10. listopada 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u bici za Aleute i u operacijama oko Nove Gvineje. Kasnije je pratila konvoje u zapadnom Pacifiku. Potopljena je 19. srpnja 1944. u Južnom kineskom moru od podmornice USS Flasher.
KISO je u flotu uvrštena 4. svibnja 1921. godine. U II. S.R. je sudjelovala u bici za Aleute, u operacijama oko Solomonovog otočja i bici za Leyte. Potopljena je 13. studenog 1944. kod Filipina od američkih aviona sa nosača iz Task Force 38.

Klasa Nagara

Klasu Kuma naslijedila je vrlo slična klasa Nagara. Brodovi istisnine 5.600 tona i brzine 36 čvorova bili su naoružani sa 7 topova kalibra 140 mm, 2 topa 76 mm i 8 torpednih cijevi 533 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 60 mm i oklopa palube 30 mm.

Krstarice klase Nagara, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IXkYHWo

U klasi je bilo šest brodova, a imena su dobili po rijekama.
NAGARA je u flotu uvrštena 21. travnja 1922. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama kod Midwaya, kod Istočnih Solomonovih otoka, kod otoka Santa Cruz i kod Guadalcanala. Potopljena je 7. kolovoza 1944. između Kagoshime i Saseba od podmornice USS Croaker.
ISUZU je u flotu uvrštena 15. kolovoza 1923. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Hong Konga i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama kod otoka Santa Cruz, kod Guadalcanala i kod Leyte. Potopljena je 7. travnja 1945. u Javanskom moru od američke podmornice USS Charr.
YURA je u flotu uvrštena 20. ožujka 1923. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, u prodoru japanske flote u Indijski ocean, te u pomorskim bitkama kod Midwaya i kod Istočnih Solomonovih otoka. Potopljena je 25. listopada 1942. kod Guadalcanala od američkih aviona sa aerodroma Henderson Field.

Yura:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 BNFoK5F

NATORI je u flotu uvrštena 15. rujna 1922. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina i Nizozemske Istočne Indije. Potopljena je 19. kolovoza 1944. kod Filipina od podmornice USS Hardhead.
KINU je u flotu uvrštena 10. studenog 1922. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim operacijama u području Solomonovih otoka. Potopljena je 26. listopada 1944. kod Filipina od aviona sa nosača USS Manila Bay.
ABUKUMA je u flotu uvrštena 26. svibnja 1925. godine. U II. S.R. je sudjelovala u napadu na Pearl Harbor i u operacijama oko Aleuta. Potopljena je 26. listopada 1944. u bici u prolazu Surigao od američkih bombardera B-24 Liberator.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime24.07.19 12:13

Klasa Sendai

Krstarice klase Sendai bile su djelomično poboljšanje prethodne klase Nagara. Brodovi istisnine 5.200 tona i brzine 35 čvorova bili su naoružani sa 7 topova kalibra 140 mm, 2 topa 76 mm i 8 torpednih cijevi 510 mm. Debljina oklopnog pojasa iznosila je 65 mm i oklopa palube 30 mm

Krstarice klase Sendai, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 AzTqDdT

U klasi su bila tri broda, a imena su dobili po rijekama.
SENDAI je u flotu uvrštena 29. travnja 1924. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Malaje i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama kod Midwaya i kod Guadalcanala. Potopljena je 2. studenog 1943. u bici u Zaljevu carice Auguste od krstarica USS Cleveland, USS Columbia, USS Montpelier i USS Denver.
JINTSU je u flotu uvrštena 31. srpnja 1925. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina i Nizozemske Istočne Indije, te u pomorskim bitkama u Javanskom moru i kod Istočnih Solomonovih otoka. Potopljena je 13. srpnja 1943. u bici kod Kolombangare od krstarica USS Honolulu, USS St. Louis i HMNZS Leander.

Jintsu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XvTkLZi

NAKA je u flotu uvrštena 30. studenog 1925. godine. U II. S.R. je sudjelovala u osvajanju Filipina i Nizozemske Istočne Indije, a kasnije je pratila konvoje s trupama za otočja Marshall i Nauru. Potopljena je 18. veljače 1944. kod Truka od aviona sa nosača USS Bunker Hill i USS Cowpens.

Klasa Agano

Poslije Washingtonskog sporazuma o ograničavanju pomorskog naoružanja Japan je planirao izgradnju nove klase lakih krstarica kao zamjenu za zastarjele klase Tenryū, Kuma i Nagara. Brodovi su trebali dobiti i nove glavne topove 15 cm/50 kalibra 152 mm. Zbog prezauzetosti brodogradilišta gradnja krstarica klase Agano je započela tek 1940. godine.
Brodovi standardne istisnine 6.500 tona i brzine 35 čvorova bili su naoružani s 6 topova kalibra 152 mm u 3 dvocijevne kule, 4 topa dvostruke namjene kalibra 76 mm, 32 PZO topa 25 mm i 8 torpednih cijevi 610 mm. Debljina oklopnog pojasa je iznosila 60 mm i oklopa palube 20 mm.

Krstarice klase Agano, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DfLNULR

U klasi su bila četiri broda od planiranih 13, a imena su dobili po rijekama.
AGANO je u flotu uvrštena 31. listopada 1942. godine. Sudjelovala je u evakuaciji japanskih trupa sa Guadalcanala i borbama za Solomonovo otočje. Potopljena je 15. veljače 1944. sjeverno od Truka od podmornice USS Skate.
NOSHIRO je u flotu uvrštena 30. lipnja 1943. godine. Sudjelovala je u borbama za Solomonovo otočje, u bici u Filipinskom moru i bici kod Leyte. Potopljena je 26. listopada 1944. nedaleko Filipina od aviona sa nosača USS Wasp, USS Hornet i USS Cowpens.
YAHAGI je u flotu uvrštena 29. prosinca 1943. godine. Sudjelovala je u bici u Filipinskom moru i bici kod Leyte. Potopljena je zajedno s bojnim brodom Yamato u bici za Okinawu od aviona sa američkih nosača 7. travnja 1945.

Yahagi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 KEmzs9i

SAKAWA je u flotu uvrštena 30. studenog 1944. godine. Nikada nije sudjelovala u borbenoj akciji zbog nedostatka goriva. Neposredno poslije rata prevozila je japanske vojnike sa Nove Gvineje i drugih područja u Japan. Potopljena je u pokusu nuklearne bombe kod atola Bikini 1946. godine.

Klasa Ōyodo

Krajem tridesetih godina japanska ratna mornarica je definirala zahtjeve za izgradnju nove serije lakih krstarica koje će pružati potporu daljinskim operacijama podmornica. Brodovi klase Ōyodo su bili povećana i poboljšana verzija klase Agano. Zbog zauzetosti kapaciteta brodogradilišta izgrađen je samo jedan brod ove klase.

Krstarice klase Ōyodo, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 1eNI1BZ

OYODO je u flotu uvrštena 28. veljače 1943. godine. U ratu je djelovala u području Solomonovog otočja i uglavnom opskrbljivala japanske garnizone u Rabaulu i Kaviengu, a zatim i na Saipanu. Kasnije je sudjelovala u bici kod Leyte, a 30. travnja 1945. je postala zapovjedni brod Kombinirane flote (Rengō Kantai). Potopljena je 28. srpnja 1945. u napadu američkih aviona na pomorsku bazu Kure.

Školske krstarice klase Katori

U razdoblju 1938.-1941. Japan je izgradio seriju školskih krstarica klase Katori. Iako im je prvobitna namjena bila trenaža brodskih posada i oficira, u Drugom svjetskom ratu su prvenstveno korištene kao zapovjedni brodovi pomorskih sastava. S obzirom na prvobitnu namjenu brodovi su bili puno sporiji i slabije naoružani u odnosu na lake krstarice drugih serija.
Krstarice standardne istisnine 5.900 tona i brzine 18 čvorova bile su naoružane s 4 topa kalibra 140 mm u 2 dvocijevne kule, 2 topa 127 mm, 4 PZO topa 25 mm (kasnije je broj povećan na 30), 8 PZO mitraljeza 13 mm i 4 torpedne cijevi 533 mm.

Krstarice klase Katori, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 R3ge6DT

U klasi su bila tri broda, a imena su dobili po hramovima šinto religije.
KATORI je u flotu uvrštena 20. travnja 1940. godine. U II. S.R. je bila zapovjedni brod 6. flote (podmornička flota) u Kwajaleinu i kasnije u Truku. Potopljena je 18. veljače 1944. nedaleko Truka od bojnog broda USS Iowa.
KASHIMA je u flotu uvrštena 31. svibnja 1940. godine. U II. S.R. bila je zapovjedni brod 4. flote u Truku i sudjelovala je u operacijama osvajanja Rabaula, Tulagija, Kavienga i sjeverne Nove Gvineje. Zatim je korištena kao transportni i protupodmornički brod. Preživjela je rat i razrezana je 1947. godine.

Kashima:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CMQ9lhA

KASHII je u flotu uvrštena 15. srpnja 1941. U II. S.R. je sudjelovala u invaziji na Nizozemsku Istočnu Indiju i Burmu. Nakon toga je prevozila trupe i opskrbu u različitim dijelovima pacifičkog ratišta. Potopljena je 18. siječnja 1945. avionima sa nosača Task Force 38 kod zaljeva Qui Nonh u Indokini.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime02.09.19 15:13

Fijasko de Gaullea i Britanaca kod Dakra 1940. - Operation Menace

Dne 22. lipnja/juna 1940. Francuska je kapitulirala pred njemačkom oružanom silom. Jedan general nije priznavao kapitulaciju, a to je bio Charles de Gaulle koji je 17. lipnja sa skupinom oficira odletio iz Bordeauxa u London gdje je utemeljio pokret Slobodnih Francuza (Forces françaises libres).

Charles de Gaulle:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DJ5wWkv

De Gaulle je uspio pridobiti Francuze u nekim kolonijama poput Kameruna i Francuske Ekvatorijalne Afrike, dok su kolonije u zapadnoj i sjevernoj Africi, Siriji i Indokini ostale pod utjecajem kolaboracionističke vlade u Vichyju. Antibritansko raspoloženje naročito je poraslo nakon napada na francusku flotu u Mers el Kebiru 3. srpnja/jula 1940.
De Gaulle je odlučio da pokuša privući na svoju stranu i francusku koloniju Senegal. Glavni grad kolonije Dakar bio je ujedno i značajna vojna i pomorska baza u koju se sklonio i novi nedovršeni bojni brod Richelieu.
Iako je glavnina francuske flote bila u Sredozemnom moru, u Dakru su bile bazirane dosta jake pomorske snage - uz Richelieu lake krstarice Georges Leygues i Montcalm, 4 razarača, 6 patrolnih brodova, 5 pomoćnih krstarica i 3 podmornice. Svim kopnenim, pomorskim i zračnim snagama u Senegalu zapovijedao je guverner Francuske Zapadne Afrike general Pierre François Boisson.

Krstarica Georges Leygues:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Udq4XDK

Britanci su prihvatili plan de Gaullea i osigurali potrebne pomorske snage. Eskadru pod zapovjedništvom admirala Johna Cunninghama činili su nosač aviona HMS Ark Royal, bojni brodovi HMS Resolution i HMS Barham, teške krstarice HMS Cumberland, HMS Devonshire i HMAS Australia, lake krstarice HMS Dragon i HMS Delhi, 11 razarača i 6 eskortnih brodova (od kojih 4 francuska). Trupe su prevožene na 6 putničkih brodova, među njima nizozemski Westerland i Pennland i poljski Sobieski, a eskadri su pridružena i četiri francuska i jedan britanski teretni brod.
Jačina kopnenih trupa predviđenih za iskrcavanje iznosila je oko 8.000 vojnika, većinom Slobodnih Francuza uz nešto pripadnika britanske 101. marinske brigade (101. Royal Marine Brigade).
Operacija je dobila kodni naziv Operation Menace (= prijetnja).

De Gaulle i britanski general Edward Spears na brodu Westerland za vrijeme pohoda na Dakar:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LjzKEtM

Eskadra je stigla pred Dakar 23. rujna/sdeptembra 1940. De Gaulle se nadao da će uspjeti pridobiti snage u Senegalu mirnim putem, pa su avioni sa nosača Ark Royal iznad Dakra bacili letke s pozivom Francuzima da prijeđu na stranu Slobodne Francuske. U međuvremenu je flota zauzela položaje ispred luke kako bi se spriječio eventualni bijeg francuskih brodova.

Nosač aviona HMS Ark Royal:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 OMOgUNN

Sa nosača Ark Royal su također uzletjeli i francuski avioni koji su se spustili na dakarski aerodrom, a piloti su smjesta pritvoreni. Tada je de Gaulle učinio posljednji pokušaj da situacije riješi mirnim putem - uputio je u Dakar motorne čamce s pregovaračima, međutim oni su otjerani paljbom.
Nije preostalo drugo već da se Dakar zauzme silom, stoga je odlučeno da se trupe iskrcaju kod mjesta Rufisque jugoistočno od Dakra. Desant nije uspio zbog magle i vrlo jake paljbe sa obale. Tada je de Gaulle odlučio da se desant prekine jer nije želio krvoproliće među Francuzima.
Operacija ipak nije bila okončana jer je britanska eskadra iduća dva dana nastavila borbu s francuskom flotom i obalnim baterijama. Bojni brod Richelieu pucao je iz topova koji su bili sposobni za paljbu ali nije postigao ni jedan pogodak, dok je sâm pogođen s dvije granate 381 mm sa bojnog broda Barham. U dvodnevnoj pomorskoj akciji Britanci su potopili podmornice Persée i Ajax, te teško oštetili razarač L'Audacieux koji je morao biti nasukan na obalu.

Razarač L'Audacieux:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 B0id2cF

Nisu samo Francuzi trpjeli gubitke. Obalne baterije, kojima su rukovali i artiljerci sa bojnog broda Richelieu, dvaput su pogodile bojni brod Barham. Također su pogođeni i neki drugi brodovi. Podmornica Bévéziers napala je bojni brod Resolution i pogodila ga jednim torpedom.

Dakar 24. rujna 1940., požar na teretnom brodu Tacoma:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CtJodCD

Oštećeni bojni brod Resolution morao je biti otegljen u Cape Town, dok su se ostali brodovi povukli iz akcije. U vrijeme događanja oko Dakra zrakoplovne snage Višijske Francuske (Armée de l'Air de Vichy) bombardirale su iz osvete Gibraltar i to u dva navrata - 24. i 25. rujna. Napadi nisu pričinili značajniju štetu.

Bitka za Dakar, grafički prikaz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 KgjghWZ

Neuspjeh operacije Menace teško je narušio ugled de Gaullea i njegovih Slobodnih Francuza, za koje su Britanci zaključili da nemaju spomena vrijednog utjecaja u francuskim kolonijama. Nešto od ugleda vraćeno je uspješnom bitkom za Gabon u studenom 1940., a Forces françaises libres postale su realnom vojnom snagom tek nakon iskrcavanja Saveznika u Africi 1942. godine.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime22.09.19 14:53

Bilješka o borbenoj upotrebi podmornica poslije Drugog svjetskog rata

U vrijeme Hladnog rata morima i oceanima su krstarile podmornice dviju supersila, kao i podmornice drugih zemalja s nuklearnim oružjem (Velika Britanija, Francuska, Kina). Srećom nuklearne strateške podmornice nikada nisu angažirane u ulozi koja im je namijenjena - nuklearnom napadu na kopnene ciljeve, dok su nuklearne napadne podmornice imale samo jednu borbenu akciju.
Osim što su plašile svijet svojom razornom snagom nuklearne podmornice pobuđivale su pozornost javnosti svojim katastrofama. Tako su Amerikanci izgubili dvije podmornice, obje u Atlantiku - SSN-593 Tresher 10. travnja 1963. i SSN-589 Scorpion 22. svibnja 1968. Izginuli siu svi članovi posada, ukupno 228 mornara i oficira. SSSR i Rusija su imali još manje sreće. Zbog kvarova na nuklearnim reaktorima, požara ili eksplozija naoružanja izgubljene su podmornice K-27 24. svibnja 1968., K-8 11. travnja 1970., K-219 3. listopada 1986., K-278 7. travnja 1989., Kursk 12. kolovoza 2000. i K-159 28. kolovoza 2003. U tim udesima poginulo je ukupno 236 mornara i oficira.
Od nesreća nisu imune ni konvencionalne podmornice, a poznata su nasukavanja sjevernokorejskih podmornica koje su pokušavale prevesti diverzante u područje Južne Koreje.
Konvencionalne podmornice su imale više prilike sudjelovati u ratnim zbivanjima. Tako je u Trećem izraelsko-arapskom ratu 1967. godine izraelska podmornica Tanin iskrcala diverzante ispred luke Aleksandrija i pokušala torpedirati jedan pomoćni brod egipatske ratne mornarice, ali je otkrivena i oštećena dubinskim bombama pa se morala povući.

Podmornica Tanin:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 H54BmH7

Prvi brod koji je bio potopljen podmornicom nakon II. SR bila je indijska fregata Khukri klase Blackwood. Fregatu je u vrijeme III. indo-pakistanskog rata  9. prosinca 1971. torpedima potopila u Indijskom oceanu pakistanska podmornica Hangor klase Daphné.

Podmornica Hangor:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Qbo9EZA

Fregata Khukri:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XRfxBEb

Drugo potapanje površinskog broda podmornicom usljedilo je 2. svibnja 1982. u Falklandskom ratu, kada je nuklearna napadna podmornica HMS Conqueror torpedima potopila u južnom Atlantiku argentinsku krstaricu General Belgrano. To je ujedno bila i prva borbena upotreba podmornice na nuklearni pogon.

Potonuće krstarice General Belgrano, snimka preživjelog člana posade:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 XwYmyq3

Podmornica Conqueror po povratku u bazu s piratskom zastavom Jolly Roger - znakom potapanja neprijateljskog broda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 QEr9N3m

U Falklandskom ratu djelovale su i dvije argentinske podmornice, ali bez uspjeha. Podmornicu Santa Fe oštetili su, zaplijenili i zatim potopili Britanci 28. travnja 1982. kod otoka New Georgia, dok je nakon torpediranja krstarice Belgrano i povlačenja argentinske flote u luke kao jedina aktivna jedinica ratne mornarice Argentine u području Falklanda ostala podmornica San Luis. U nekoliko navrata pokušala je napasti britanske brodove, ali bez uspjeha - dijelom i zbog vrlo loše uvježbanosti posade koja je imala teškoća s lansiranjem torpeda. Britanci su progonili podmornicu, ali je nisu uspjeli locirati i uništiti.

Podmornica Santa Fe:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 C5CJTYg
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime22.09.19 15:20

Zapis o podmornici HMS Conqueror

Vjerojatno najpoznatije, a po mnogima i najzloglasnije, plovilo iz britanske flote koja je sudjelovala u Falklandskom ratu 1982. godine bila je nuklearna podmornica HMS Conqueror. Riječ je o podmornici klase Churchill od koje su izgrađene tri jedinice - HMS Churchill, HMS Conqueror i HMS Superb (kasnije preimenovana u HMS Courageous), a u flotu su uvrštene početkom sedamdesetih godina. Riječ je o takozvanim napadajnim podmornicama koje, za razliku od strateških podmornica s nuklearnim projektilima, služe za napade na druge podmornice i površinska plovila (hunter-killer) te su naoružane torpedima i protubrodskim projektilima.
Podmornica Conqueror uvrštena je u flotu 9. studenog 1971. Podvodna istisnina iznosila je 4.900 tona, a nuklearni reaktor Rolls-Royce PWR omogućavao je podvodnu brzinu od 28 čvorova. Posada je brojala 103 člana, a iz 6 torpednih cijevi kalibra 533 mm mogla su se lansirati torpeda Mark 8 i Tigerfish te protubrodski projektili Sub Harpoon.
Britanske podmorničke posade držale su se pomalo nadmeno pred posadama površinskih brodova i koristile su uzrečicu ''postoje dva tipa mornaričkih plovila - podmornice i ciljevi'' (there are two types of naval vessel - submarines and targets).

HMS Conqueror:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 RMSOf7G

Nuklearna podmornica klase Churchill, uzdužni presjek:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Ng7YAU8

Podmornica Conqueror se istakla u dvije opasne misije 1982. godine - u ratu za Falklandsko otočje i u operaciji Barmaid u Barentsovom moru

Falklandski rat i ARA General Belgrano

Nakon argentinske okupacije Falklandskog otočja 2. travnja 1982. Conqueror je bila prvo plovilo britanske mornarice upućeno u buduću ratnu zonu. Iz baze Faslane u Škotskoj isplovila je već 3. travnja i nakon 21 dana plovidbe pod morem stigla u blizinu Falklanda. Primarna zadaća joj je bila praćenje kretanja argentinske flote, naročito nosača aviona ARA Veinticinco de Mayo. Dne 30. travnja pratila je krstaricu ARA General Belgrano, a nakon što je admiral Woodward upozorio da ona predstavlja prijetnju britanskoj floti iz Londona je stigla zapovjed da se krstarica potopi.
Zapovjednik Conquerora kapetan fregate (commander) Chris Wreford-Brown imao je na raspolaganju suvremena torpeda Tigerfish, no s obzirom na njihovu nepouzdanost odlučio je koristiti torpeda Mark 8 dizajnirana još u Drugom svjetskom ratu. Podmornica je lansirala tri torpeda, od kojih su dva pogodila cilj i krstarica je potonula uz gubitak 323 člana posade.
Potapanje krstarice General Belgrano ostalo je kontroverznim do danas, jer se brod nalazio izvan takozvane zone isključenja od 200 morskih milja od Falklanda i uz to se kretao prema zapadu - suprotno od položaja britanske flote. Vojni stručnjaci opravdavaju potapanje činjenicom da je krstarica mogla u bilo kojem trenutku okrenuti natrag i obnoviti prijetnju.
U svakom slučaju potapanje krstarice General Belgrano demoraliziralo je argentinsku ratnu mornaricu i natjeralo je da do kraja rata ostane u lukama. Conqueror je nastavila svoju patrolu i pružala je, između ostalog, dragocjene informacije o kretanjima argentinskih aviona u smjeru Falklanda.

Kapetan Chris Wreford-Brown:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 TJim2Te

Povratak podmornice Conqueror u bazu nakon Falklandskog rata:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 YtZzcmP

Krađa sovjetskog sonara u Barentsovom moru

Nije prošlo ni dva mjeseca od završetka rata za Falklandsko otočje kada je Conqueror upućena u puno opasniju misiju. Riječ je o krađi najnovijeg sovjetskog sonara, uređaja za otkrivanje podmornica i podvodnu navigaciju, a operacija je dobila ime Barmaid. U vrijeme Hladnog rata podmornice jedne i druge strane su se međusobno slijedile i špijunirale, a također su pratile pomorske vježbe i zalazile pred mornaričke baze.
U kolovozu 1982. Conqueror je uplovila u Barentsovo more i približilia se rubu teritorijalnog mora SSSR-a (navodno ga je po nekim izvorima i prešla). Jedan brod pod poljskom zastavom vukao je za sobom kabel dug dvije milje na kojem su bili smješteni sonari. Riječ je bila o najnovijem proizvodu sovjetske protupodmorničke tehnologije, za koji su bili zainteresirani i Britanci i Amerikanci, a podmornica je imala zadaću ukrasti ga. Conqueror je na pramcu imala pričvršćen specijalni uređaj američke proizvodnje, opremljen sjekačem i upravljan daljinski. Sjekač je zahvatio kabel debljine 76 mm i prerezao ga, a sonar je spremljen u unutarnjost podmornice. Conqueror se s plijenom vratila u veliku Britaniju, a tajna operacije Barmaid objavljena je tek nakon trideset godina.

Barentsovo more:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CQ2Z8W8

Podmornica Conqueror povučena je iz flote 1990. godine. Njeni periskopi, kapetanova kabina i glavni kontrolni panel izloženi su u Royal Navy Submarine Museumu u Gosportu, u grofoviji Hampshire.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime03.10.19 16:57

Arktički konvoji 1941.-1945.

Nakon njemačkog napada 22. lipnja 1941. SSSR se pridružio Velikoj Britaniji u ratu protiv sila Osovine. Sovjeti su odmah počeli inzistirati na otvaranju takozvane ''druge fronte'' na zapadu, ali su u početku mogli računati samo na skromnu materijalnu pomoć. Tokom rata, a naročito nakon ulaska USA u rat i aktiviranja pomoći SSSR-u po Zakonu o zajmu i najmu (lend-lease), pomoć je bivala sve obimnija. Saveznička pomoć je bila svakako dobrodošla, iako ne i presudna jer je iznosila samo oko 12% ratne proizvodnje SSSR. Naročito su Sovjetima dobro došla motorna vozila, avioni, laki PZO topovi i neki obojeni metali, kao i izdašne pošiljke u hrani i različitoj opremi.
Za dopremu pomoći korišteno je nekoliko ruta. Najviše tereta dopremljeno je takozvanom pacifičkom rutom - 8.244.000 tona ili 50% od ukupne pomoći, dok je perzijskom rutom dopremljeno 4.160.000 tona ili 27%. Treća i najkraća ruta je bila arktička, kojom je dopremljeno 3.964.000 tona ili 23%. Ali je ova ruta bila i najteža zbog vremenskih prilika u sjevernom Atlantiku i Barentsovom moru, te najopasnija zbog blizine njemačkih pomorskih i zračnih baza u Norveškoj i Finskoj. Zbog toga su brodovi plovili većinom u konvojima i uz jako osiguranje britanske Domovinske flote (Home Fleet), a u pratnji su sudjelovali i ratni brodovi USA, Kanade i u završnoj etapi plovidbe SSSR-a.
Arktička ruta imala je dvije varijante - ljetnu i zimsku. Ljeti su konvoji plovili iz Hvalfjorda (Hvalfjörður) na Islandu, a zimi iz luke Loch Ewe u Škotskoj. Odredišta su bila Arhangelsk, Murmansk i zaljev Kola.

Ljetna i zimska ruta arktičkih konvoja:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Q4uEC7G

Brod tipa Liberty u Barentsovom moru:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 VntYiF5

Prvi konvoj za SSSR imenom Dervish od 6 trgovačkih brodova isplovio je iz Hvalfjorda  21. kolovoza 1941. i deset dana kasnije stigao u Arhangelsk bez gubitaka jer ga Nijemci nisu otkrili. Do kraja 1941. godine otpremljeno je još 8 konvoja - PQ 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7a i 7b.

Neopjevani podvig

Plovidba arktičkih konvoja bila je iznimno tegobna zbog loših vremenskih uvjeta i teškog mora, čak i u ljetnim mjesecima. U godišnje doba s dugačkom dnevnom svjetlošću konvoji su plovili što dalje prema sjeveru, sve do granice leda, kako bi se što više odmakli od Norveške i njemačkih zračnih baza. Velike teškoće posadama stvarale su i ledene naslage na brodovima, koje je trebalo neprekidno čistiti kako se ne bi izgubio stabilitet.

Zaleđeni zapovjedni most krstarice HMS Sheffield:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 5b9ZV0Y

Naslage leda na bojnom brodu HMS King George V:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 EVbzsot

Trgovački brodovi u arktičkim uvjetima:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 YBQNGIZ

Osim vrlo loših vremenskih uvjeta posade trgovačkih i ratnih brodova bile su izložene i opasnosti napada sa mora - naročito podmornica - i iz zraka. Među brodovima koji su stradali bila je krstarica HMS Edinburgh, koja je u pratnji povratnog konvoja QP 11 torpedirana od podmornice U-456 i potopljena 2. svibnja 1942. Sa krstaricom je na dno otišlo i 4.570 kg zlatnih poluga, koje je SSSR uputio u Britaniju na ime otplate dijela dugovanja.

Krstarica HMS Edinburgh:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 IgIo1TF

Osim gubitaka u borbi događale su se i pomorske nesreće, uglavnom zbog vremenskih prilika i loše vidljivosti. Tako je 1. svibnja 1942. u pratnji konvoja PQ 15 razarač HMS Punjabi, u magli i u namjeri da izbjegne minu, naglo skrenuo i postavio se točno pred bojni brod HMS King George V koji ga je pramcem presjekao na pola. Na potopljenom razaraču je poginulo 49 članova posade dok je King George V morao na popravak oštećenog pramca u brodogradilište.

Bojni brod HMS King George V nakon sudara s razaračem Punjabi:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 4zCdPPu
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime03.10.19 17:02

U 1942. godini otpremljeno je 13 konvoja - PQ 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 i 18, te konvoji JW 51A i JW 51B. U tromjesečnom razdoblju od rujna do sredine prosinca nije bilo konvoja, već su brodovi plovili pojedinačno (Operation FB).

Convoy is to disperse - katastrofa PQ 17

Dne 27. lipnja 1942. iz Hvalfjorda na Islandu isplovio je konvoj PQ 17 sa 35 trgovačkih brodova koji su prevozili 180.000 tona tereta za Arhangelsk u SSSR-u.

Isplovljavanje konvoja PQ 17 iz Hvalfjorda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LrgmeMI

Pratnja konvoja je bila vrlo jaka i sastojala se od tri skupine brodova:
- snage neposrednog osiguranja pod zapovjedništvom kapetana fregate Johna Broomea s 6 razarača i 11 korveta i minolovaca
- snage bliskog osiguranja pod zapovjedništvom kontraadmirala Louisa Hamiltona s krstaricama HMS London, HMS Norfolk, USS Wichita i USS Tuscaloosa te 4 razarača
- snage općeg osiguranja pod zapovjedništvom admirala sir Johna Toveya s bojnim brodovima HMS Duke of York i USS Washington, nosačem aviona HMS Victorious, krstaricama HMS Cumberland i HMS Nigeria te 9 razarača

Admiral sir John Tovey:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Vnj7Zzg

Konvoj je otkriven praktično odmah po isplovljavanju, kao i snage zaštite. Nijemci su bili odlučni uništiti ga, a vremenske prilike su im išle na ruku. Između ostalog namjeravali su napasti i površinskim ratnim brodovima (Operation Rösselsprung), a eskadru pod zapovjedništvom admirala Otta Schniewinda su činili bojni brod Tirpitz, teške krstarice Lützow, Admiral Scheer i Admiral Hipper te 12 razarača.
Na vijest o isplovljavanju Tirpitza prvi pomorski lord admiral sir Dudley Pound poslao je iz Londona zapovjed da se pratnja povuče i konvoj rasprši ''zbog prijetnje površinskih brodova'' (Owing to threat from surface ships, convoy is to disperse and proceed to Russian ports). Admiral Tovey, agresivan pomorac koji je potopio Bismarcka, prosvjedovao je protiv odluke koja je bila potpuno suprotna britanskoj pomorskoj tradiciji, ali je zapovjed morao poslušati.
Pratnja je povučena, a Nijemci su odustali od napada površinskom flotom jer su raspršeni trgovački brodovi bili po vedrom danu lagana meta za njemačke podmornice i avione Luftwaffe - bombardere Junkers Ju-88 i torpedne hidroavione Heinkel He-115.

Heinkel He-115:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 R5zvzs8

Rezultat je bio katastrofalan po Saveznike - potopljena su 24 trgovačka broda uz 153 poginula člana posada. U luke SSSR-a je stiglo samo 11 trgovačkih brodova i 64.000 tona tereta.
Nakon propasti PQ 17 Britanci su obustavili slanje konvoja u kolovozu, a novi PQ 18 je upućen u rujnu. I ovaj konvoj je snažno napadnut od njemačkih podmornica i zrakoplovstva, ali je imao i jaku pratnju koja je pružila žestok otpor. Izgubljeno je 13 od 41 trgovačkog broda dok su Nijemci izgubili 3 podmornice i 40 aviona.

Njemački zračni napad na PQ 18 13. rujna 1942.:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Un0Huuy

Razmirice među saveznicima

Relativni uspjeh konvoja PQ 18 ohrabrio je Britance da nastave s arktičkim konvojima. U 1943. godini upućeno je 6 konvoja, u 1944. 10 i u 1945. 4 konvoja. Svi konvoji u smjeru SSSR-a imali su oznaku JW, a povratni konvoji RA. Nakon katastrofe konvoja PQ 17 tokom ljetnih mjeseci 1943. i 1944. konvoji nisu upućivani zbog prevelike opasnosti od njemačkih napada.
U golemom pothvatu opskrbe SSSR-a morskim putem preko Atlantika i Barentsovog mora Sovjeti nisu bili baš zahvalni primatelji i gostoljubivi domaćini. Osim što su gunđali na svako odlaganje konvoja pravili su teškoće britanskom osoblju u svojim lukama na svakom koraku. Britanski premijer Winston Churchill uputio je 1. listopada 1943. opširno pismo Staljinu, u kojem mu je izložio plan odašiljanja konvoja u idućih nekoliko mjeseci i ujedno iznio primjedbe na odnos vlasti SSSR-a prema Britancima. Glavne primjedbe su bile:
- odbijanje izdavanja ulaznih viza novom osoblju koje treba zamijeniti ili dopuniti postojeće; Sovjeti proizvoljno procjenjuju da je Britanaca ''dovoljno''
- zabrana iskrcavanja na kopno članova posada ratnih i trgovačkih brodova osim uz sovjetsko odobrenje i sovjetskim čamcem
- zabrana prijelaza sa britanskog ratnog broda na britanski trgovački brod bez sovjetskog odobrenja; ovo pravilo vrijedi čak i za admirale(!)
- zabrana britanskom osoblju da prijeđe sa broda na kopno, ili na kopnu iz jednog mjesta u drugo, bez specijalne sovjetske propusnice; izdavanje takve propusnice traje dugo vremena
- zahtjev da se prtljaga, pošta i drugi britanski materijal iskrcava samo u prisustvu sovjetskog službenika
- cenzuriranje privatne pošte Britanaca od sovjetske strane
Churchill je upozorio da takve pojave i postupci ostavljaju negativan dojam na britansko osoblje, te je na kraju pisma apelirao da se ''ove teškoće otklone na prijateljski način''.
Staljin je odgovorio tek 13. listopada, a odgovor je bio osoran i grub. Osim inzistiranja na većem opsegu pomoći posebno se osvrnuo na Churchillove primjedbe pa je, između ostalog, ustvrdio da ''britanskog osoblja u SSSR već ima previše'' i da ''ništa ne rade nego ljenčare''. Posebno je naglasio da Britanci ''vrbuju sovjetske građane za Intelligence Service''. Sigurnosne mjere prema britanskom osoblju obrazložio je činjenicom da ''u SSSR-u vlada ratno stanje''.
Churchill je takav odgovor smatrao uvredljivim i čak je pomišljao na otkazivanje konvoja arktičkom rutom, da bi 15. listopada poslao uputu ministru vanjskih poslova Anthony Edenu (koji se upravo nalazio u Moskvi) neka prenese Staljinu diplomatski uvijenu prijetnju: ''Vlada Njegovog veličanstva bi rado pristala da povuče šačicu svojih ljudi iz sjeverne Rusije, što će i učiniti čim bude uvjerena da sovjetska vlada ne želi primiti konvoje pod skromnim i razumnim uvjetima koje britanska vlada smatra nužnim''.
Na kraju se sve nekako izgladilo diplomatskim putevima i novi konvoj je krenuo na put u prosincu 1943.

Trgovački brodovi u sovjetskoj luci:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Fvvan8C

Na kraju

Posljednji konvoj JW 67 isplovio je iz Firth of Clyde 12. svibnja 1945. i prispio u zaljev Kola 20. svibnja, a povratni konvoj RA 67 isplovio je 23. svibnja i prispio u Britaniju 30. svibnja.
Arktičkom rutom je u razdoblju od kolovoza 1941. do svibnja 1945. u SSSR upućeno oko 1.400 trgovačkih brodova u 78 većih i manjih konvoja ili pojedinačno, od čega je 85 brodova ili 7% putem izgubljeno u napadima njemačkih podmornica, aviona i površinskih brodova. U borbama oko konvoja Britanci su izgubili 2 krstarice, 6 razarača i 8 manjih eskortnih brodova, a Nijemci 1 bojni brod, 3 razarača, najmanje 30 podmornica i veći broj aviona.
Najveći učinak u napadima na arktičke konvoje imale su njemačke podmornice, a zatim i ratno zrakoplovstvo. Nijemci su povremeno djelovali i površinskim ratnim brodovima, što je dovodilo do povremenih sukoba. Najznačajnija pomorska bitka zbila se 26. prosinca 1943. kod Sjevernog rta, gdje je HMS Duke of York potopio njemački bojni brod Scharnhorst.
Unatoč svim opasnostima konvoji i pojedinačni brodovi stizali su u SSSR arktičkim putem kroz čitavo razdoblje rata. Osiguranje tih konvoja predstavljalo je veliki teret za britansku ratnu mornaricu, koja je ionako bila razvučena na sve strane i opterećena drugim zadacima - bitkom za Atlantik, te operacijama u Sredozemlju i na Dalekom Istoku protiv Japana. Stoga je dobro došla pomoć ratnih mornarica USA i Kanade, dok slabašna sovjetska Sjeverna flota nije imala značajniju ulogu.

Spomenik pomorcima koji su štitili arktičke konvoje u Scapa Flowu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3AvOoqA

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 78ObBK9
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime04.10.19 14:25

Operacija Praying Mantis - najveći pomorski sukob US Navy poslije Drugog svjetskog rata

US Navy, najmoćnija pomorska sila suvremenog svijeta, poslije Drugog svjetskog rata nije imala puno prilika pokazati svoju snagu u pomorskim bitkama odnosno djelovati protiv drugih ratnih mornarica. Borbenih aktivnosti nije manjkalo, ali su se one uglavnom ograničavale na napade na zemaljske ciljeve - avionima sa nosača, brodskom artiljerijom i u novije vrijeme krstarećim raketama AGM-109 Tomahawk.
Okršaja koji bi se mogli nazvati kakvom-takvom pomorskom bitkom bilo je samo pet - bitka kod Chumochin Chana u Korejskom ratu, Tonkinški incident (za koji se pokazalo da je izmišljen) i bitka za Dong Hoi u Vijetnamskom ratu, akcija u zaljevu Sidra prilikom ''discipliniranja'' Libije i operacija Praying Mantis protiv Irana u vrijeme tzv. tankerskog rata.
U okviru operacije Praying Mantis zbio se najveći pomorski sukob US Navy nakon II. S.R., a ujedno i prvi u kojem su i Amerikanci i druga strana koristili projektile brod-brod.

Iračko-iranski rat i operacija Earnest Will

U razdoblju od 1982. do 1988. godine vođen je iračko-iranski rat u kojem su obje strane pretrpjele velike ljudske i materijalne gubitke, a završio je neodlučenim rezultatom - status quo ante bellum. U drugoj polovici osamdesetih godina i Irak i Iran bili su previše iscrpljeni za nastavak većih kopnenih operacija, te su se ograničili na tzv. rat gradova (gađanje balističkim projektilima) i zračne operacije protiv nalazišta nafte i postrojenja za preradu nafte. Operacije su vođene i na moru, u čemu je inicijativu imao Iran.
Time je započela nova faza sukoba - tankerski rat (Tanker War). Za napade na tankere i druge pojedinačne brodove, kao i za miniranje pomorskih puteva, Iranci su masovno koristili lake i brze čamce s odgovarajućim naoružanjem. U tim napadima stradali su i brodovi trećih zemalja.

Napad iranskih naoružanih čamaca u tankerskom ratu:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ABKNIWN

Odluka Iranaca (i u manjoj mjeri Iračana) da ometaju i ugrožavaju tankerski promet kroz Perzijski zaljev nije se dopala ostatku svijeta, a naročito Amerikancima koji su odlučili štititi protok nafte pomorskom i zračnom silom. U prosincu 1986. godine Kuwait je uputio službenu zamolbu predsjedniku USA Ronaldu Reaganu da zaštiti njihove tankere od iranskih napada.
Reagan je zapovijedio da se u Perzijski zaljev upute ratni brodovi US Navy i da tamo patroliraju. To je dovelo i do prvog incidenta - 17. svibnja 1987. jedan irački Mirage F-1 zabunom je lansirao dva projektila Exocet na fregatu USS Stark, na kojoj je poginulo 37 članova posade dok je ozljeđen 21.
Radi veće sigurnosti tankeri su organizirani u konvoje koje su neposredno pratile krstarice, razarači i fregate US Navy, dok je na pučini ispred tjesnaca Hormuz bila raspoređena borbena skupina nosača aviona. Operacija je dobila ime Earnest Will (ozbiljna volja/namjera)
Prvi brodovi US Navy koji su 24. srpnja 1987. počeli pratiti tankere iz Kuwaita bili su krstarica USS Fox, razarač USS Kidd i fregata USS Crommelin. U idućih 14 mjeseci u operaciji Earnest Will sudjelovali su između ostalih brodova nosači aviona USS Midway, USS Forrestal, USS Ranger i USS Constellation, bojni brod USS Missouri i krstarice USS England, USS William H. Stadley, USS Ticonderoga, USS Bunker Hill, USS Long Beach, USS Gridley i USS Richomnd K. Turner, uz brojne razarače i fregate.

Konvojska ruta za vrijeme operacije Earnest Will:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 WdHbnit

Tanker u pratnji fregate US Navy:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 SHROcv4

U tom neobjavljenom ratu Amerikanci su koristili novo oružje - lake helikoptere US Army OH-58D Kiowa Warrior koji su nosili različite vrste i kombinacije oružja: vođene rakete AGM-114 Hellfire, nevođene rakete Hydra-70, teške mitraljeze Browning 12,7 mm i PZO rakete Stinger. Helikopteri su polijetali s fregata US Navy i tražili i uništavali iranske čamce, kao i obalske lansere raketa kopno-more tipa Silkworm (Shang You, kineska varijanta sovjetske P-15 Termit). Po nekim izvorima takvi sukobi se broje u stotinama.

Helikopter OH-58D Kiowa Warrior s raketom Hellfire i 7-cijevnim lanserom raketa Hydra:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 FrJN1a7

Sporadični okršaji i incidenti zbivali su se i dalje, a najozbiljniji se dogodio 14. travnja 1988. istočno od Bahreina kada je fregata USS Samuel B. Roberts naišla na minu koju su postavili Iranci. Od eksplozije je nastala velika rupa u trupu, a 10 mornara je ranjeno.

Fregata USS Samuel B. Roberts za vrijeme popravka:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 EjuJatX

Ovaj incident potakao je Amerikance da Irancima očitaju lekciju, pa su pripremili napad na iranske vojne položaje i nalazišta nafte. Operacija je dobila ime Praying Mantis (bogomoljka).

Američki napadi i intervencija mornarice Irana

Operacija je započela koordiniranom akcijom dviju borbenih grupa - Bravo i Charlie. Grupa Bravo sastojala se od razarača USS Merrill i USS Lynde McCormick, te desantnog broda USS Trenton. Njihov cilj je bila iranska naoružana naftna platforma Sassan, a zadaća da unište topove i drugo oružje koje se tamo nalazilo. Platforma i oružje su razoreni brodskim topovima i helikopterima Bell AH-1 Cobra. Preživjeli iranski vojnici napustili su platformu, a iskrcani marinci našli su samo jednog ranjenog Iranca koji je zbrinut u Bahreinu. Nakon toga je grupa Bravo razorila i naoružanu platformu Rakhish.

Napad US Navy na platformu Sassan:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 K6MlcKD
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime04.10.19 14:30

Grupa Charlie s krstaricom USS Wainwright, fregatama USS Bagley i USS Simpson te ukrcanim timom specijalnih snaga SEAL napala je naoružanu platformu Sirri. Nakon što je uništena brodskim topovima pokazalo se da nema potrebe za iskrcavanjem SEAL-tima.

Krstarica USS Wainwright:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 BRt4Xsi

Iranci su brzo odgovorili na američki napad i to brzim borbenim čamcima klase Boghammar. Napad je zaustavljen avionima Grumman A-6 Intruder koji su napali iranske čamce kazetnim bombama Rockeye, jednog potopili i ostale natjerali na povlačenje.
Zatim je usljedio napad iranske raketne topovnjače Joshan klase Combattante II na krstaricu Wainwright. Na poziv posadi da zaustavi strojeve i napusti brod jer će biti potopljen Joshan je odgovorila lansiranjem protubrodskog projektila AGM-84 Harpoon. bez rezultata. Na to su fregata Simpson i krstarica Wainwright lansirali ukupno 5 projektila RIM-66/67 Standard i potpuno razorili nadgrađe Joshana, a plutajući trup je potopljen topovima.

Grumman A-6 Intruder:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 OJP0SuT

Fregata USS Simpson:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3zTtIdo

Iranci su aktivirali i zračne snage. Dva aviona F-4 Phantom primijećeni su kako kruže na oko 40 km od krstarice Wainwright, koja je lansirala PZO projektile Standard. Jedan F-4 je oštećen, na što su se oba aviona vratila u bazu.
Sukob je nastavljen isplovljavanjem iranske fregate Sahand iz baze Bandar Abbas u namjeri da napadne američke brodove. Fregata je primijećena i avioni A-6 Intruder napali su je s 2 projektila Harpoon i 4 laserski navođene bombe AGM-123 Skipper. Također je razarač USS Joseph Strauss lansirao projektil Harpoon. Procjenjuje se da su svi projektili i bombe pogodili cilj, a kada je požar dosegao spremnike za municiju Sahand je eksplodirala i potonula.
Irancima očito nije bilo dosta pa je kasnije tokom dana isplovila i fregata Sabaian, koja je lansirala PZO projektile na američke avione A-6 Intruder. Avioni su odgovorili laserski navođenim bombama Mk 82 i oštetili fregatu, koja se nakon toga povukla u bazu.

Lansiranje AGM-84 Harpoon sa ratnog broda:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 3M4ua6h

Fregata Sahand nakon napada:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Zy7shlh

Fregata Sabaian:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 8R1cknu

Bitka je završena iranskim lansiranjem projektila obala-more tipa Silkworm na američke brodove, no ni jedan nije pogodio cilj zahvaljujući manevrima izbjegavanja i izbacivanju mamaca.
Iran je kasnije pred Međunarodnim sudom pravde (International Court of Justice) zatražio odštetu od USA zbog ''povrede sporazuma iz 1955. godine''. Sud je 2003. presudio da Iran nema pravo na odštetu jer je sâm ugrožavao međunarodno pravo slobodne plovidbe, iako nije opravdao ni američku akciju.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime12.10.19 15:37

Zapis o bojnim krstašima

Bojni krstaš (engleski Battlecruiser, njemački Schlachtkreuzer, francuski Croiseur de bataille, talijanski Incrociatore da battaglia, ruski Линейный крейсер) je vrsta ratnog broda izvedena iz oklopnog krstaša i bojnog broda. Bojni krstaš je imao dimenzije i naoružanje bojnog broda, uz slabiju oklopnu zaštitu, jače strojeve i dulji trup radi postizanja veće brzine. Po veličini i naoružanju je odgovarao bojnom brodu, a po oklopnoj zaštiti i brzini krstarici. Ovaj svojevrsni hibrid bio je plod uma prvog lorda britanskog Admiraliteta Johna Fishera, a pojavio se usporedno s novim tipom bojnih brodova - dreadnoughta.

John Fisher:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 S7WeJJM

Namjena nove vrste broda bila je višestruka i precizno definirana:
- Teško izviđanje (Heavy reconnaissance) - bojni krstaši bi koristeći teško naoružanje razbili protivničke krstarice u prethodnici, a pred bojnim brodovima bi se povukli zahvaljujući velikoj brzini
- Neposredna podrška bojnoj floti (Close support for the battle fleet) - bojni krstaši bi sprečavali protivničke krstarice u napadu na bojne brodove dok su angažirani u borbi s bojnim brodovima, a također bi bili korišteni za obilazni manevar (obuhvat)
- Progon protivničkih brodova (Pursuit. If an enemy fleet ran) - u slučaju povlačenja protivnika bojni krstaši bi vršili progon koristeći brzinu i tešku artiljeriju
- Zaštita trgovačkog prometa (Commerce protection) - bojni krstaši bi tražili i napadali protivničke rejdere koji ugrožavaju trgovački promet
Prvi britanski bojni krstaši pripadali su klasi Invincible (3 broda). Do kraja Prvog svjetskog rata u flotu su uvrštena još 3 bojna krstaša klase Indefatigable, 2 klase Lion, 1 klase Queen Mary, 1 klase Tiger, 2 klase Renown I 3 klase Courageous. Od planirana 4 broda klase Admiral izgrađen je samo HMS Hood dok je gradnja ostalih otkazana. Poslije rata odobrena je izgradnja 4 bojna krstaša klase G3 standardne istisnine 48.000 tona naoružanih s 9 topova kalibra 406 mm, ali je otkazana nakon Washingtonskog ugovora o ograničavanju pomorskog naoružanja.

HMS Invincible:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LbDjfgc

Britanskog koncepta dokopale su se i druge pomorske sile, pa je Njemačka već 1910. godine uvrstila u flotu svoj prvi bojni krstaš Von der Tann. Uslijedila su 2 bojna krstaša klase Moltke, 1 klase Seydlitz, 3 klase Derfflinger, 7 klase Mackensen (od kojih nije dovršen ni jedan) i 3 klase Ersatz Yorck (također nije dovršen ni jedan). Japan je u flotu uvrstio 4 bojna krstaša klase Kongō, od kojih je prvi izgrađen u Velikoj Britaniji a ostala 3 u Japanu. Tridesetih godina su brodovi rekonstruirani i prekategorizirani u brze bojne brodove. Rusija je u flotu uvrstila 4 bojna krstaša klase Borodino, a svi su otpisani i razrezani početkom dvadesetih godina.
USA u Prvom svjetskom ratu nisu imale bojne krstaše, a početkom dvadesetih godina kao odgovor na japansku klasu Kongō planirale su izgradnju 6 bojnih krstaša klase Lexington. Brodovi bi imali standardnu istisninu od 44.000 tona i 8 topova kalibra 406 mm. Nakon Washingtonskog sporazuma gradnja 4 broda je otkazana dok su USS Lexington i USS Saratoga dovršeni kao nosači aviona.
Od drugih zemalja bojni krstaš je imala jedino Australija - HMAS Australia dovršen 1913. i otpisan 1923. godine. Izgradnju bojnih krstaša planirale su još Francuska i Nizozemska, ali je kod Francuza sve ostalo samo na planovima dok je gradnju nizozemskog broda prekinula njemačka okupacija 1940. godine.

HMS Queen Mary:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Hv5CVHT

Seydlitz:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 B1MmXhi

Kongō nakon rekonstrukcije:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 DKQhXQm

USS Lexington kao bojni krstaš:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Sf66qwz


Stanko1: komentar modifikovan dana: 12.10.19 15:46; prepravljeno ukupno 4 puta
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1280
REPUTACIJA : 105
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime12.10.19 15:41

Britanski bojni krstaši pokazali su svoju vrijednost u pomorskim bitkama u Helgolandskom zaljevu i kod Falklandskih otoka 1914. godine, ali je bitka kod Jutlanda 1916. pokazala i njihovu slabost - nedovoljnu oklopnu zaštitu i ranjivost prema brodskoj artiljeriji velikog kalibra, uslijed čega su eksplodirala 3 broda - HMS Indefatigable, HMS Queen Mary i HMS Invincible. Ovo iskustvo dovelo je do redizajna i jačanja bočnog oklopa na klasi Admiral sa 203 na 305 mm.
U Drugi svjetski rat ušla su samo 3 izvorna bojna krstaša i sva tri britanska - HMS Renown, HMS Repulse i HMS Hood. Ponekad su zbog brzine kao bojni krstaši klasificirani i japanski brodovi klase Kongō, francuski brodovi klase Dunkerque i njemački brodovi klase Scharnhorst, ali je u stvarnosti riječ o brzim bojnim brodovima. Razlika između bojnih brodova i bojnih krstaša definitivno je nestala izgradnjom bojnih brodova s jakim oklopom i naoružanjem te brzinom od 30-33 čvora.
Od klasičnih bojnih krstaša Drugi svjetski rat preživio je samo Renown.

Bojni krstaši klase Alaska

U vrijeme kada se činilo da je era bojnih krstaša postala prošlost USA su pristupile gradnji brodova koji su po svemu odgovarali klasifikaciji kao spomenuta vrsta ratnog broda. Planirano je ukupno 8 jedinica ove klase, od kojih su u flotu uvrštene samo 2 - USS Alaska i USS Guam. Treća jedinica, USS Hawaii, nikada nije dovršena dok su USS Philippines, USS Puerto Rico i USS Samoa naručeni ali je narudžba obustavljena prije polaganja kobilice.
Koncept bojnih krstaša klase Alaska potječe iz ranih tridesetih godina XX. stoljeća, kao odgovor na njemačku klasu Deutschland i japanske teške krstarice ''washingtonskog'' tipa. Brodovi su zamišljeni kao ''ubojice krstarica'' (cruiser killers). U US Navy su klasificirani kao velike krstarice (large cruisers), iako se općenito u svijetu kategoriziraju kao bojni krstaši kojima po veličini i osobinama i odgovaraju.
Bojni krstaši klase Alaska su dobili imena po teritorijima pod upravom USA (Unincorporated territories of the United States).
Brodovi su imali standardni istisninu od 30.000 tona i vršnu brzinu 33 čvora. Glavno naoružanje je činilo 9 topova 12"/50 caliber gun Mark 8 kalibra 305 mm u 3 trocijevne kule. Projektiranje topova je započelo 1939., a prva ispitivanja 1942. godine. Granatu težine 520 kg mogli su ispaliti do daljine od 35.300 m. Bojni krstaši klase Alaska su bili jedini brodovi US Navy s takvim oružjem.
Pomoćno naoružanje je činilo 12 topova dvostruke namjene Mark 12 5"/38 kalibra 127 mm, 56 PZO topova Bofors kalibra 40 mm i 34 PZO topa Oerlikon kalibra 20 mm. Debljina glavnog oklopnog pojasa iznosila je do 229 mm, oklopa palube 102 mm, topovskih kula 330 mm i zapovjednog tornja 270 mm.

Bojni krstaši klase Alaska, opći izgled:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 LvX2XbE

USS ALASKA je u flotu uvršten 17. lipnja 1944. godine. U Drugom svjetskom ratu je imao kratku karijeru - sudjelovao je u osvajanju Iwo Jime i Okinawe, a zatim u progonu japanskih teretnih brodova uz istočnu obalu Kine. U rezervnu flotu je preveden 17. veljače 1947., a otpisan je 1. lipnja 1960. godine i zatim razrezan.

USS Alaska:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 CT78cUz

USS GUAM je u flotu uvršten 17. rujna 1944. godine. U Drugom svjetskom ratu je također imao kratku karijeru - sudjelovao je u osvajanju Okinawe i zatim u progonu japanskih teretnih brodova uz istočnu obalu Kine. U rezervnu flotu je preveden 17. veljače 1947., a otpisan je 1. lipnja 1960. godine i zatim razrezan.
USS HAWAII je završetak rata zatekao u gradnji. Porinut je u more 3. studenog 1945. ali nikada nije dovršen. Neko vrijeme se razmišljalo o preoružanju raketnim oružjem ili o konverziji u zapovjedni brod, ali se toga odustalo. Nedovršeni brod je razrezan 1959. godine.

O planovima za rekonstrukciju bojnog krstaša HMS Hood

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 GNyv0UL

Na ovom forumu već je opisana pomorska bitka u Danskom prolazu 24. svibnja 1941. godine u kojoj je granatom sa njemačkog bojnog broda Bismarck potopljen ponos britanske ratne mornarice, bojni krstaš HMS Hood.
Hood je bio projektiran kao bojni krstaš klase Admiral i bio je prvi i jedini brod ove klase. Kobilica je položena 1. rujna 1916. godine, brod je porinut u more 22. kolovoza 1918., a u flotu je primljen 15. svibnja 1920. Prvobitno planirana debljina pojasnog oklopa od 203 mm pojačana je nakon iskustava bitke kod Jutlanda na 305 mm. Brod standardne istisnine 42.100 tona i brzine 31 čvor bio je naoružan s 8 topova kalibra 381 mm u 4 dvocijevne kule. Sve do stupanja u službu njemačkog Bismarcka bio je najveći ratni brod u svijetu i zvali su ga The Mighty Hood (moćni Hood).

Hood u takozvanom ''atlantskom'' bojanju 1921. godine:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ZgmkhHE

Hood je tokom cijele svoje međuratne službe bio zapovjedni brod Eskadre bojnih krstaša (Battlecruiser Squadron) i služio je u Domovinskoj floti (Home Fleet). Pred izbijanje Drugog svjetskog rata brod je već pokazivao znakove zastarjelosti i dotrajalosti materijala. Već sredinom tridesetih godina bio je zreo za temeljiti remont ali je držan u službi zbog međunarodnih kriza. U Drugom svjetskom ratu Hood je djelovao na Sredozemlju i Atlantskom oceanu. Velika modernizacija bila je planirana za 1941.godinu i vjerojatno bi bila izvedena da ga nije stigla sudbina u Danskom prolazu.
Detaljni planovi za rekonstrukciju Hooda nisu nikada izrađeni i znaju se samo osnovni podaci o predviđenim zahvatima. Sigurno je da bi dobio nove pogonske strojeve i dimnjake, novu pomoćnu artiljeriju kalibra 133 mm kao bojni brodovi klase King George V ili 114 mm kao klasa Queen Elizabeth i bojni krstaš HMS Renown, te jaku PZO artiljeriju  od 48 topova kalibra 40 mm (6x8). Također bi bio značajno pojačan palubni oklop kao zaštita od granata koje dolaze pod velikim upadnim kutem, a pojačana bi bila i protutorpedna zaštita. Brod bi dobio novi zapovjedni toranj, najnoviji tip radara i napredni ciljnički sustav.
Navodno su razmatrane dvije varijante rekonstrukcije, jedna po uzoru na klasu King George V i druga po uzoru na bojni krstaš Renown.

Hood po uzoru na klasu King George V:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 8AHhSfm

Hood po uzoru na HMS Renown:

Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 ZVHyraq

Rekonstrukcija je stalno odgađana zbog prijetnji njemačkih površinskih rejdera. U proljeće 1941. Hood je bio usidren s glavninom Domovinske flote u pomorskoj bazi Scapa Flow radi prijetnje isplovljavanja Bismarcka. Nakon što je Bismarck otkriven u norveškom fjordu Hood je zajedno s bojnim brodom HMS Prince of Wales iza ponoći 22. svibnja isplovio na svoje posljednje putovanje, u smjeru Danskog prolaza jer je Admiralitet procjenio da će Nijemci pokušati prodor u Atlantik upravo na tom mjestu. Do susreta je došlo u zoru 24. svibnja i Hood je u kratkotrajnoj bici pogođen iz velike udaljenosti na mjesto s najslabijim palubnim oklopom. Eksplozija je zahvatila spremište municije i brod se prelomio i potonuo uz gubitak cjelokupne posade osim trojice preživjelih.
Što bi bilo da je Hood preživio rat? To pitanje si postavljaju članovi udruge The HMS Hood Association, koja čuva uspomenu na legendarni brod i njegovu posadu. Pretpostavka je da bi bio pretvoren u brod muzej poput krstarice HMS Belfast jer The Mighty Hood to zaslužuje svojom reputacijom koja je trajala dvadeset i jednu godinu. No ima i drugačijih mišljenja - da je Hood previše razvikan zbog svoje konačne sudbine, a da ima bojnih brodova koji su se puno više iskazali u Drugom svjetskom ratu i dosegli veliku ratnu slavu poput HMS Warspite.
Pitanje je ionako akademske naravi jer su Britanci sve svoje bojne jedinice poslije rata razrezali. Takvu sudbinu bi doživio i Hood da je preživio rat, bio moderniziran ili ne. Za jednu pomorsku zemlju i veliku silu poput Ujedinjenog Kraljevstva brod je bio i ostao potrošni materijal.
Na vrh Go down
Sponsored content
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi   Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zapisi o ratnim brodovima i ratovanju na vodi
Na vrh 
Stranica 5/5Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: