FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share
 

 Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5
AutorPoruka
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime17.05.19 15:19

Carlo Buscaglia, zračno-torpedni as u Drugom svjetskom ratu

Talijani se u Drugom svjetskom ratu nisu baš proslavili, ali su imali i nešto od kvalitetnog oružja. Jedno od njih je bio bombarder Savoia-Marchetti SM.79, koji se posebno istakao u ulozi torpednog aviona u ratu na Sredozemlju. Najuspješniji pilot talijanskog torpednog zrakoplovstva je bio major (maggiore) Carlo Emanuele Buscaglia (1915.-1944.).

Carlo Emanuele Buscaglia:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 H3OlDWR

Savoia-Marchetti SM.79:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 5oxjnG9

Buscaglia je 1934. završio zrakoplovnu vojnu akademiju (Accademia Aeronautica) i kvalificirao se za pilota bombardera. U vrijeme ulaska Italije u Drugi svjetski rat 10. lipnja 1940. nalazio se u 5. bombarderskoj diviziji, no već 26. srpnja prijavio se kao dobrovoljac u specijalni odred torpednih bombardera (Reparto Speciale Aerosiluranti) s bazom u Libiji.
Buscaglia se odmah istakao kao vrhunski torpedno-bombarderski pilot. Svoj prvi uspjeh postigao je noću 17. na 18. rujna 1940. kada je u visini Bardije pogodio torpedom britansku krstaricu HMS Kent u krmu. Krstarica je teško oštećena i jedva se dovukla do Aleksandrije.
Novi uspjeh postigao je 3. prosinca 1940. kada je na sidrištu zaljeva Soudha na Kreti pogodio s dva torpeda krstaricu HMS Glasgow. Unatoč teškim oštećenjima krstarica je uspjela otploviti u Aleksandriju.

Krstarica HMS Kent:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 IEE6BCH

Krstarica HMS Glasgow:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Zim2zeN

U nastavku rata na Sredozemlju Buscaglia je sudjelovao u brojnim napadima na britanske konvoje za Maltu i potopio nekoliko trgovačkih brodova. Posredno je sudjelovao i u poznatoj pomorskoj bici kod Matapana 28. ožujka 1941. gdje je - čistim slučajem - mogao odigrati vrlo važnu ulogu. Zapravo je on i obavio svoj dio zadaće, no važniji od njega nisu.
Poslije borbe kod otoka Gaudosa, kada su Britanci započeli progon talijanske eskadre, Buscaglia je u 12h 15min s nekoliko aviona SM.79 izveo torpedni napad na nosač aviona HMS Formidable i bojni brod HMS Barham koji su nešto zaostali iza glavnine Sredozemne flote (jer je nosač morao okrenuti protiv vjetra radi uzlijetanja aviona). Nije postignut ni jedan pogodak, ali je Buscaglia odmah izvijestio o napadu. Smjer plovidbe i brzinu britanskih brodova je doduše dojavio pogrešno, ali je precizno označio poziciju - 70 nm jugoistočno od talijanske flote. Unatoč tome admiral Iachino je i dalje vjerovao da su Britanci udaljeni 170 nm - 100 milja dalje - što je doprinijelo katastrofi talijanskih brodova tokom noći 28. na 29. ožujka.
Dne 12. studenog 1942., za vrijeme napada na savezničke brodove tokom operacije Torch u Sjevernoj Africi, njegov avion je srušen od britanskog lovca Spitfire. Buscaglia je službeno proglašen mrtvim, međutim je preživio pad aviona i dospio je u zarobljeništvo. Prebačen je u logor za ratne zarobljenike u Fort Meade u USA, gdje je dočekao kapitulaciju Italije.
Poslije talijanske kapitulacije Buscaglia je prihvatio poziv da se pridruži novoformiranim zračnim snagama koje su djelovale na strani Saveznika (Aviazione Cobelligerante Italiana). Dne 15. srpnja 1944. postavljen je za zapovjednika 28. bombarderske grupe (28º Gruppo), smještene u zračnoj bazi Campo Vesuvio kod Napulja i opremljene bombarderima Martin Baltimore.

Martin Baltimore:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 M4b8FlT

Dne 23. kolovoza 1944., za vrijeme obuke na novim avionima, Buscaglia je krenuo na trenažni let bez instruktora. Avion se pri pokušaju polijetanja razbio, a Buscaglia je umro od zadobivenih ozljeda idućeg dana u bolnici u Napulju.
Godine 1984. 3. zrakoplovna regimenta (3º Stormo) talijanskog ratnog zrakoplovstva, smještena u zračnoj bazi Villafranca di Verona, dobila je ime Carlo Emanuele Buscaglia. Regimenta je bila opremljena izviđačkim avionima RF-104 Starfighter i jurišnim avionima AMX, te je između ostalog sudjelovala u zračnim operacijama iznad područja bivše Jugoslavije devedesetih godina.
Na vrh Go down
ljubasav
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 11
REPUTACIJA : 0
ČLAN OD: : 2016-12-27
DOB : 63
M(j)esto Niš

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime17.05.19 16:31

Nekoliko reči o još jednoj vazdušnoj borbi u kojoj je učestvovao pakistanski F-104A

Dana 21. septembra 1965.godine, Squadron Leader Jamal A Khan, presreo je “Canberu” indijskog vazduhoplovstvo na oko 10.000 m i oborio je sa raketom Sidewinder AIM-9B u blizini grada Fazile, na teritoriji Pakistana. Pilot bombardera, Flight Lieutenant Manmohan Lowe, katapultirao se i sleteo na teritoriju Pakistana, gde je i zarobljen. Međutim, njegov navigator, Flying Officer A K Kapor, nije se mogao izvući iz aviona i poginuo je u toj akciji. Britanci koji su napravili Canberru, za razliku od američkih kolega koji su je proizvodili kao Martin B-57, nisu ugrađivali katapultirajuće sedište za navigatora. Ovo je ujedno bilo prvo obaranje koje je ostvario F-104A u noćnim uslovima, a nakon niza promašaja koje su pratile borbenu upotrebu ovog aviona.


Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Canber10


Da prikažemo i rezultat te vazdušne pobede, kojom je prisiljen indijski lovac Gnat da se prinudno spusti na teritoriju Pakistana


Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Captur10

Malo podsećanje na tu raketu AIM-9B

Sidewinder AIM-9B je nosio fragmentisanu BG sa 4,5Kg brizantnog eksploziva. Upaljač je bio kontaktni i blizinski, a osiguravano je ubitačno polje dejstva po neprijateljevoj letilici do 9 m. Raketa je mogla da podnese opterećenje od 12“g“. Polje vida GSN 4 stepena, a praćenje ciljeva do ugaone brzine od 11 m/s. Raketni motor na čvrsto gorivo Thikol I MK.17 za oko 2 sekunde obezbeđivao je brzinu raketi od 1,7Mach iznad lansirne brzine. Veoma je osetljiva na sekundarne izvore IC zračenja, kao i na sunce i druge parazitne izvore. Mogla je da se lansira samo iz zadnje polusfere.

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Aim-9_10

Inače Pakistan, koji je postao važan saveznik Sjedinjenih Država tokom hladnog rata, bila je prva zemlja koja nije članica NATO-a i opremila je svoje vazduhoplovstvo sa F-104 Starfighter. Verzije F-104 A i B koje su dostavljene Pakistanskim vazduhoplovnim snagama (PAF) u okviru Programa za uzajamnu pomoć (US Mutual Defence Assistance Programme) SAD-a ušli su u službu 1961. godine i nastavili leteti do 1972. godine, kada je smanjena logistička podrška uticala na njihovo ubrzano (rano) penzionisanje.


Kao veliki zaljubljenik u ovaj aviona (ne tvrdeći istovremeno da je bio najbolji u svojoj klasi), baš sam se potrudio da ga izučim u "sitna crevca". O njemu sam pisao na više mesta, a ovde samo da istaknem neke njegove vrednosti, koje se retko spominju, a sadržane su u jednom od tih članaka:


"Ipak smo dužni istaći i neke pojedinosti koje su vezane za sam avion, a koje u velikoj meri podgrevaju ovu aferu.
 
Keli Džonson je u projektovanju ovog aviona, kao nikad do tada konsultovao pre svega pilote veterane Koreskog rata, te je iz njihovih zahteva nastao avion kojeg smo predstavili u ovoj reportaži. "Pomračenje slave" ovaj avion je zapravo stekao u SAD, kada je zbog nepouzdanosti rada motora J79-GE-7 – nastalo četrdeset ozbiljnih nezgoda u toku petogodišnjeg perioda, sa uništenih 24 aviona i pogibijom 9 pilota.

Proizvodnja u Lockheed i proizvodnja kod saveznika dala je u konačnom cifru od 1.554 izrađenih aviona “Super Starfajtera” u raznim verzijama.
Kako je afera najviše pogodila Nemačku da se kroz faktografiju osvrnemo na nabavku za njene potrebe:
 
Vazdušne snage Nemačke su imale 700 aviona F-104 “Super Starfighter”, od toga:
- 210 iz sopstvene proizvodnje,
- 255 iz Holandije,
- 89 iz Belgije,
- 50 iz Italije, i
- 96 iz Amerike
Ukupno 700 aviona
Dakle Nemci su izgubili u udesima 270 Super Starfighter. To je oko 30 procenata od ukupnog broja. Svakako da je pogibija 110 pilota najstrašnija brojka u ovim incidentima. Međutim, stopa gubitaka kod Nemaca nije veća u odnosu na druga vazduhoplovstva, uključujući i United States Air Force. Recimo, Kanada je imala gubitak od 50 posto aparata od 200 svojih jednosedih CF-104. Ali je to javnosti vešto prikrivanao.
To i dalje znači da je ovaj avion nesiguran. Ako se prisetimo da je Luftwaffe imala gubitke od 36 procenata u korišćenju Republic F-84F Thunderstreak, koga je Starfighter nasledio u zadacima, nešto u toj matematici ne štima.
 
Druga strana medalje:
Royal Norwegian Air Force je tokom perioda korišćenja svojih F-104G imao svega šest incidenata na 56.000 letačkih časova, a Spanish Air Force nije izgubio niti jednu letilicu u letačkim aktivnostima.
 
Pa da li je to bio loš avion sa stanovišta prezentovanih gubitaka u Nemačkoj?"
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 104a10

Љуба
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime21.05.19 14:06

Najveći zračni asovi u povijest: Gerhard Barkhorn

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 WSL9hRc

Najveći zračni as u povijesti zrakoplovstva je pilot Luftwaffe Erich Hartmann s 352 priznate zračne pobjede. Drugi do njega, ujedno i jedini uz Hartmanna s preko 300 zračnih pobjeda, je Gerhard Barkhorn (1919.-1983.) s 301 zračnom pobjedom.
Nakon završenog školovanja u gimnaziji Barkhorn se 1937. godine pridružio Luftwaffe i upisao se u pilotsku školu kao kadet (fahnenjunker). Po izbijanju Drugog svjetskog rata upućen je na obuku za pilota-lovca. Zanimljivo je da mu je instruktor letenja bio Franz Stiegler, također budući zračni as koji se pročuo po nevjerojatnom primjeru viteškog ponašanja u zračnom ratu.
Karijera pilota-lovca nije mu započela uspješno. U zračnom ratu iznad Belgije, Francuske i Velike Britanije nije srušio ni jedan avion, dok su njega jednom srušili lovci RAF-a. Svoju prvu žrtvu, sovjetski bombarder DB-3, srušio je 2. srpnja 1941. Do studenog je ostvario 10 zračnih pobjeda, a niz je nastavio 1942. godine. Na dan 19. srpnja 1942. srušio je 6 aviona i tako postao ''as u jednom danu'' (ace-in-a-day). U studenom 1943. postigao je 200. zračnu pobjedu, a u veljači 1944. 250. Dne 31. svibnja 1944. bio je srušen od sovjetskog lovca P-39 Aircobra i uspio je prisilno sletjeti iza njemačkih linija, ali je zbog teških ozljeda proveo 4 mjeseca u bolnici. Nakon fizičkog oporavka bio je neko vrijeme pod stresom i strahom, ali se povratio i nastavio s borbenim letovima. Svoju 301. i posljednju žrtvu srušio je 5. siječnja 1945.
Barkhorn je početkom 1945. na kratko zapovijedao 6. lovačkom regimentom (Jagdgeschwader 6), a zatim se pridružio 44. lovačkoj grupi (Jagdverband 44) opremljenoj mlaznim lovcima Messerschmitt Me-262. Do kraja rata nije postigao ni jednu zračnu pobjedu, a u posljednjoj misiji 21. travnja 1945. njegov avion srušili su pri spuštanju lovci P-51 Mustang. Kraj rata je dočekao u bolnici.
Gerhard Barkhorn je postigao 301 zračnu pobjedu u 1.104 borbene misije. Među njegovim žrtvama bio je i Lev Šestakov, najveći sovjetski zračni as Španjolskog građanskog rata koji je do pogibije 1944. ostvario ukupno 65 zračnih pobjeda. Sâm Barkhorn je bio srušen 9 puta, od čega je 8 puta prisilno sletio i jednom je morao iskočiti. Dne 2. ožujka 1944. odlikovan je Viteškim križem reda željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub und Schwertern).

Barkhornov avion Messerschmitt Bf-109G:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 G17bMtQ

Viteški križ reda željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 CKo3Txr

Poslije rata Barkhorn se zaposlio u automobilskoj industriji. Nakon osnivanja nove zapadnonjemačke Luftwaffe pridružio se 1956. godine zračnim snagama i od 1957. do 1962. godine zapovijedao 31. taktičkom zrakoplovnom regimentom (Taktisches Luftwaffengeschwader 31) opremljenom lovcima-bombarderima Republic F-84F Thunderstreak. Kao general-major obavljao je dužnost načelnika štaba 2. taktičke zračne armije NATO (Second Allied Tactical Air Force). Iz aktivne vojne službe povukao se u rujnu 1975. Poginuo je 1983. u prometnoj nesreći kod Kölna.

Gerhard Barkhorn kao pukovnik zapadnonjemačke Luftwaffe:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Dib4DsI

Republic F-84F Thunderstreak:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 QlqREs5
Na vrh Go down
mirko bratuš
Poručnik
Poručnik


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2735
REPUTACIJA : 179
ČLAN OD: : 2012-04-15
DOB : 71

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime04.06.19 14:27

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 45-4-2-b
Raketiranje Idrije aprila 45.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime29.06.19 12:26

Zračne snage na Guadalcanalu 1942. - Cactus Air Force (CAF)

Nakon zaustavljanja japanske ekspanzije na Pacifiku, pobjedom u bici kod Midwaya u lipnju 1942., američki vojni vrh planirao je protufenzivu i to na području južnog Pacifika. Konačlni cilj je bio Rabaul na otoku New Britain, a operacija je dobila ime Watchtower.
U planiranoj američkoj kampanji otok Guadalcanal uopće nije uzet u razmatranje - ciljevi prve amfibijske operacije bili bi otočje Santa Cruz i otok Tulagi. Međutim, u srpnju je jedan izviđački avion B-17 primijetio i snimio radove na uzletno-sletnoj stazi kod rta Lunga. Kada bude dovršen ovaj aerodrom će biti izravna prijetnja komunikaciji između USA i Australije, stoga je Guadalcanal dobio apsolutni prioritet.
Japanci su namjeravali koristiti zračne snage na Guadalcanalu za zaštitu prilaza Rabaulu i srednjim Solomonovim otocima, ali i kao uporište za planirane napade na otočja Fiji i Samoa te za napade na pomorsku rutu USA - Australija. Predviđeno je da na aerodromu bude bazirano 45 lovaca i 60 bombardera.

Japanski aerodrom u izgradnji, srpanj 1942.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 T6hUMrd

Počeci CAF-a

Američki desant na Guadalcanal izveden je 7. kolovoza 1942. Već idućeg dana zauzet je aerodrom koji je bio gotovo dovršen. Japanska posada od oko 3.000 ljudi, većinom korejskih radnika i 200 japanskih vojnika, povukla se niz obalu iza rijeke Matanikau ostavljajući zalihe i inženjerijsku opremu.
Jedna od prvih zadaća američkih marinaca bila je završetak radova na aerodromu. S obzirom da su se desantni i transportni brodovi povukli nakon poraza američko-australske flote u bici kod otoka Savo i sa sobom odnijeli neiskrcanu inžinjerijsku opremu, za radove su korišteni zaplijenjeni japanski strojevi.

Japanski valjak zaplijenjen na Guadalcanalu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 VzErSfM

Radovi na aerodromu su okončani 18. kolovoza, a 20. kolovoza eskortni nosač aviona USS Long Island je dopremio prve avione iz sastava USMC - United States Marine Corps, 19 lovaca Grumman F-4-F Wildcat i 12 bombardera za obrušavanje Douglas SBD Dauntless. Aerodromu su dali ime Henderson Field po Loftonu Hendersonu, marinskom avijatičaru koji je poginuo u napadu na japanske brodove u bici kod Midwaya.
Zračne snage na Henderson Fieldu su dobile ime Cactus Air Force (CAF) po kodnom nazivu otoka Guadalcanal (Cactus). Do kraja kolovoza broj aviona povećao se na 64, a zapovjedništvo CAF-a preuzeo je 3. rujna brigadni general USMC Roy Geiger. Zapovjedno mjesto CAF-a nalazilo se na brežuljku iznad Henderson Fielda u građevini zvanoj Pagoda.

Douglas SBD Dauntless:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 ZhXnB8h

General Roy Geiger:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 907HTYZ

Amerikanci su odlučili proširiti kapacitet Henderson Fielda pa je mornarički inženjerijski bataljon (6th Naval Construction Battalion) 9. rujna otvorio novu uzletno-sletnu stazu duljine 1.400 m. Tako su lovci imali na raspolaganju jednu, a bombarderi drugu pistu. Obje uzletno-sletne staze su s vremenom jačane i učvršćivane kako bi omogućile svakodnevne zračne operacije.
Također su stalno popunjavane i jačane zračne snage CAF-a. USAAF je poslalo nekoliko lovaca Bell P-400 Aircobra, koji su zbog taktičko-tehničkih osobina uglavnom korišteni za napade na ciljeve na zemlji.

Lovci F4F na aerodromu Henderson Field 1942.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 JL0Pv4E

Mizerni uvjeti

Uvjeti življenja na Guadalcanalu letačkog i zemaljskog osoblja CAF-a nisu se puno razlikovali od onih kojima su bili izloženi marinci-pješaci. Dapače, u mnogočemu su bili još gori jer su bili glavna meta gotovo svakodnevnih napada japanskih zračnih snaga i brodske artiljerije. Naročito neugodan je bio noćni Tokyo Express - nakon što bi iskrcali trupe japanski razarači i povremeno krstarice bi usput bombardirali aerodrom Henderson Field.
Jedan od najtežih trenutaka za Cactus Air Force zbio se u ranim satima 14. listopada 1942. kada su japanski bojni brodovi Kongo i Haruna gotovo sat i pol bombardirali Henderson Field. Ispaljene su ukupno 973 granate kalibra 356 mm, svaka težine preko 650 kg. Bombardiranje je teško oštetilo obje uzletno-sletne staze, uništilo 48 od 90 aviona i zapalilo gotovo čitavu zalihu avionskog goriva. Poginuo je 41 Amerikanac, među njima i 6 pilota CAF-a.
Unatoč golemoj šteti osoblje Henderson Fielda dovelo je obje piste u operativno stanje u roku od nekoliko sati. Iz Espiritu Santa je odmah prebačeno na Guadalcanal 20 lovaca Wildcat i 17 Bombardera SBD Dauntless, a također je transportnim avionima dopremljena nova količina goriva.
Uz japanska bombardiranja veliki problem su bili i tropski vremenski uvjeti. Iz poslijeratnih zapisa vidljivo je kako su se piloti borili s upravo nezamislivim teškoćama pri uzlijetanju i slijetanju - piste su bile neravne i dok je na jednom kraju bilo blato na drugom je bila gusta prašina.
Osim toga piloti CAF-a su imali kao protivnike iskusne i vrsne japanske pilote iz zračnih baza u Rabaulu i na okolnim otocima.

Japanski zračni asovi - zrakoplovna grupa Tainan (Tainan Kaigun Kōkūtai). U srednjem redu drugi slijeva Saburo Sakai, u trećem redu prvi slijeva Hiroshi Nishizawa:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 D8ByaQM

Odlučujući doprinos pobjedi

Svoju prvu borbenu akciju CAF je imao već 21. kolovoza 1942. - jedan dan nakon dolaska prvih aviona na Henderson Field - u bici na rijeci Tenaru gdje je pomogao uništenju grupe Ichiki. Idućih tjedana i mjeseci avioni CAF-a napadali su i uništavali japanske pomorske transporte i ratne brodove, te napadali japanske položaje, trupe i opskrbu na Guadalcanalu. Između ostalog istakli su se u potapanju bojnog broda Hiei 13. studenog, te u uništenju konvoja s 38. divizijom 14. studenog. U odlučujućoj pomorskoj bici kod Guadalcanala 12.-15. studenog 1942. aerodrom Henderson Field također je poslužio za operacije mornaričkog zrakoplovstva s nosača aviona USS Enterprise, kojem je prednji lift bio u kvaru.
Aerodrom Henderson Field i njegove zračne snage bili su ključ američke pobjede u bici za Guadalcanal. Lokalna premoć Amerikanaca u zraku u širem području južnih Solomonovih otoka natjerala je Japance da se odreknu ofenzivnih namjera i napuste Guadalcanal u veljači 1943. godine
Čak 6 pilota CAF-a dobilo je najviše američko odlikovanje - Medalju časti. Jedan od njih je bio Joe Foss, zračni as koji je srušio 26 japanskih aviona po čemu je prvi među pilotima USMC - United States Marine Corps.

Joe Foss:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Msaueye

Zračne snage na aerodromu Henderson Field neprekidno su pojačavane tako da je krajem prosinca 1942. bio baziran već 161 avion različitih tipova. Dne 1. siječnja 1943. Cactus Air Force je promijenila ime u u Commander, Aircraft, Solomons (AirSols) i nastavila djelovanje u području Solomonovih otoka.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime17.07.19 10:59

Operacija Drvena noga - izraelski zračni napad na sjedište PLO u Tunisu

Za Izrael je poznato da ne prašta terorističke akcije protiv svojih državljana i da s teroristima ne pregovara nego im se osvećuje. Jednu od najspektakularnijih akcija izvelo je izraelsko ratno zrakoplovstvo 1. listopada/oktobra 1985. godine napadom na sjedište Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Tunisu, udaljenom od Izraela 2.000 km.

Povod

Dne 25. rujna 1985. trojica naoružanih muškaraca upala su kod Larnace na Cipru na jahtu pod izraelskom zastavom i ubila troje ljudi. Prema saznanjima izraelske obavještajne službe Mossad napadači su bili pripadnici palestinskog Odreda 17.
Odred 17 (Force 17, Al-amn ar-riasa) je bio specijalna jedinica vojnog krila PLO, a formirao ga je početkom sedamdesetih godina Ali Hassan Salameh u svrhu provođenja specijalnih zadataka. Salameh je ubijen u Beirutu 1979. godine od strane agenata Mossada kao jedan od vođa terorističkog pokreta Crni rujan (Black september, Munaẓẓamat Aylūl al-aswad) i jedan od organizatora masakra izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu. Odred 17 je kasnije uključen u jedinicu osobnog osiguranja predsjednika PLO Yassera Arafata.

Ali Hassan Salameh, osnivač Odreda 17:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Es802TX

Izraelska vlada je odmah odlučila kazniti taj čin i zatražila je na zračni napad na sjedište PLO, koje se od završetka Libanonskog rata 1982. nalazilo u Tunisu. Operacija je dobila naziv Drvena noga (Mivtza Regel Etz).
Palestinci i ostali arapski svijet znali su da slijedi izraelska osveta zbog ubojstva troje ljudi na jahti. Bilo je predviđanja da bi moglo biti napadnuto i sjedište PLO u Tunisu, pa je tuniska vlada neposredno pred izraelsku akciju izrazila bojazan Sjedinjenim Američkim Državama radi moguće povrede svog teritorija.

Napad

U 7.00 sati 1.listopada iz zračne baze Tel Nof uzletjelo je u napad 8 aviona McDonnell Douglas F-15 Eagle natovarenih bombama s preciznim navođenjem. Operacija je bila dobro pripremljena - s obzirom da je do cilja trebalo preletjeti 2.060 km i isto toliko u povratku iznad Sredozemnog mora je kružio leteći tanker Boeing KC-135, a duž rute su bili raspoređeni brodovi s helikopterima radi eventualnog spašavanja srušenih pilota.

Izraelski avion McDonnell Douglas F-15 Eagle:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Bx6rJje

Popuna aviona F-15 gorivom iz tankera KC-135:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Vw4AO5R

Izraelski avioni su letjeli nisko iznad Sredozemnog mora kako bi izbjegli radarsku detekciju, u letu popunili gorivo, stigli nad cilj i odbacili bombe na izabrane objekte. Nije bilo nikakvih uzbuna i nikakve intervencije zračnih snaga i PZO. Svi avioni su se neoštećeni i bez incidenata vratili u bazu.

Snimka pogotka bombe na jedan od ciljeva:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 UsUsCMm

Epilog

Sjedište PLO je potpuno razoreno. Poginulo je 56 Palestinaca, među kojima i neki od istaknuti vođa PLO. Sâm Yasser Arafat je u trenutku napada bio na drugoj lokaciji. Smrtno je stradalo i 15 Tunižana, a stotinjak ljudi je ranjeno. Napad je izazvao bijes kod Tunižana, a iskalili su ga na tamošnjoj maloj židovskoj zajednici. Židovi su tjednima bili izloženi javnom vrijeđanju, gađali su ih kamenjem, a jedan policajac - koji je izgubio brata u zračnom napadu - upao je u sinagogu za vrijeme bogoslužja i ubio troje ljudi.
Vijeće sigurnosti UN je rezolucijom broj 573 osudilo izraelski napad i konstatiralo da Tunis ima pravo na odštetu. Predstavnik USA je bio suzdržan pri glasanju.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime26.07.19 17:51

Zračni asovi: Stanley ''Swede'' Vejtasa

U jednoj zračnoj borbi za vrijeme bitke u Koraljnom moru srušio je bombarderom SBD Dauntless 3 lovca Zero, a u bici kod otoka Santa Cruz srušio je u jednom danu 7 japanskih aviona

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 58xgqEs

Stanley Vejtasa (1914.-2013.) poznat po nadimku Swede (Šveđanin) pridružio se US Navy 1937. godine, a 1939. se kvalificirao za mornaričkog pilota. Raspoređen je u eskadrilu Scouting Squadron 5 na nosaču aviona USS Yorktown opremljenu bombarderima za obrušavanje Douglas SBD Dauntless.
Priliku za isticanje letačkih sposobnosti dobio je u bici u Koraljnom moru 7. svibnja 1942., gdje je bio jedan od pilota koji su pogodili bombom i potopili japanski nosač aviona Shoho. No pravu dramu je doživio idućeg dana. Zbog malog broja raspoloživih lovaca zapovjednik Yorktowna uputio je 4 bombardera Dauntless da spriječe napad japanskih torpednih aviona. Iako Dauntlessi nisu bili predviđeni za zračnu borbu bili su naoružani s 2 teška mitraljeza 12,7 mm i mogli su poslužiti za rušenje sporih torpednih bombardera. Međutim, umjesto torpednih aviona pojavili su se lovci Mitsubishi A6M Zero. Vejtasa je shvatio da je jedini izlaz prihvatiti borbu i signalizirao je ostalim pilotima zaokret ulijevo. Oni ga ili nisu razumjeli ili su ignorirali i sva tri Dauntlessa su odmah srušena.
Vejtasa je oštrim zaokretom ulijevo izbjegao japanski napad, ali je njegova drama tek počela. Primijetio je da ga slijedi jedan japanski Zero. Japanac je bio puni brži, okretniji i puno bolje naoružan i Vejtasa je shvatio da mu je jedina šansa borba u susretu. Da ne dopusti Japancu ulazak u stražnju polusferu izvodio je oštre zaokrete s opterećenjem 9 g, što je njegov čvrsti avion mogao izdržati. Zero je izveo nekoliko napada u prolazu, ali bez uspjeha. No Vejtasin položaj se još više pogoršao kada se pojavio drugi, a zatim i treći Zero. Vejtasa je oštrim manevrima izbjegavao japanske rafale, ali je bio već toliko tjelesno iscrpljen da je znao kako neće moći još dugo izdržati manevre pod takvim opterećenjima. Uvrebao je trenutke neopreza japanskih pilota i srušio dva Zeroa. Tada mu se treći pilot, vjerojatno iznerviran neuspjelim napadima, zaletio ususret s očitom namjerom da se zabije u Dauntless u stilu kamikaze. Vejtasa je u zadnjem trenutku okrenuo avion na bok i zakačio krilo Japanca vrhom svog krila. Dauntless je izdržao udarac dok se Zero raspao u zraku.

Douglas SBD Dauntless:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 RAxVl0J

Mitsubishi A6M Zero:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 URwrxu8

S obzirom na pokazanu vještinu u zračnoj borbi Vejtasa je premješten u lovačku eskadrilu (Fighting Squadron 10) na nosaču aviona USS Enterprise, opremljenu lovcima Grumman F4F Wildcat. U bici kod otoka Santa Cruz srušio je 26. listopada 1942. 7 japanskih aviona - 2 bombardera za obrušavanje Aichi D3A Val i 5 torpednih bombardera Nakajima B5N Kate. Time je broj svojih zračnih pobjeda zaokružio na 10, a konačni skor od 10,25 pobjeda ostvario je sudjelovanjem u rušenju četveromotornog hidroaviona Kawanishi H6K Mavis. U svibnju 1943. premješten je u USA i postavljen za instruktora letenja u Naval Air Station Atlantic City, gdje je dočekao završetak Drugog svjetskog rata.

Vejtasa u lovcu Grumman F4F Wildcat:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 CSOFEW3

U mornaričkom zrakoplovstvu ostao je i poslije rata. U Korejskom ratu služio je kao zrakoplovni oficir na nosaču aviona USS Essex, a zatim je zapovijedao brodom za prijevoz municije USS Firedrake i nosačem aviona USS Constellation. Vojničku karijeru je okončao 1970. godine u činu kapetana bojnog broda.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime26.07.19 17:55

Zračni asovi: Junichi Sasai, ''Richthofen of Rabaul''

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 EkciSvC

Junichi Sasai (1918. - 1942.) završio je 1939. godine obuku u mornaričkoj oficirskoj školi (Kaigun Heigakkō) na otoku Eta Jima kod Hiroshime i promoviran je u čin zastavnika, a zatim je upućen u pilotsku školu i u studenom 1941. kvalificirao se za pilota lovca. Dne 10. prosinca 1941. pridružio se mornaričkoj lovačkoj grupi Tainan (Tainan Kaigun Kōkūtai) koja je dala neke od najvećih japanskih zračnih asova Drugog svjetskog rata kao što su Hiroyoshi Nishizawa, Saburō Sakai, Watari Handa, Masaaki Shimakawa i Toshio Ōta. Grupa je početkom rata bila opremljena s 46 lovaca Mitsubishi A6M Zero i Mitsubishi A5M. Sâm Sasai postigao je u ratu 27 zračnih pobjeda (po nekim izvorima 54).

Sasai uz srušeni avion Curtiss P-40 Warhawk:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 VPe5FUE

Svoju prvu zračnu pobjedu Sasai je postigao 2. veljače 1942. iznad Jave rušenjem nizozemskog lovca Brewster Buffalo, a 16 dana kasnije srušio je Curtiss P-40 Warhawk.  Tainan Kōkūtai je u ožujku 1942.premještena u Lae na Novoj Gvineji, a Sasai je postavljen za zapovjednika eskadrile eskadrile (Chutai). Jedan od njegovih potčinjenih bio je i Saburō Sakai, iskusni pilot lovac koji je letio još u Japansko-kineskom ratu 1938. i 1939. godine. Od njega je Sasai puno naučio o zračnoj borbi i vještinama pilota.
Status zračnog asa Sasai je stekao 4.svibnja 1942. kada je u samo 20 sekundi srušio tri aviona Bell P-39 Aircobra. Tri tjedna kasnije srušio je i bombarder North American B-25 Mitchell, no susret s letećim tvrđavama Boeing B-17 iznad Port Morsebyja nije završio dobro po Japance. Sasai je s 12 lovaca Zero napao skupinu od 6 B-17 ali nisu srušili ni jednog, dok je jedan Zero stradao od obrambene paljbe bombardera. Sasai je 2. kolovoza 1942.uspio srušiti jednog B-17 napadom sa čela, gdje je obrambena paljba bila slabija.
Od 3. kolovoza 1942. Tainan Kōkūtai se nalazio na aerodromu Lakunai kod Rabaula. Četiri dana kasnije američki marinci su se iskrcali na Guadalcanal i Tulagi, na što su Japanci odmah reagirali upućivanjem u napad 27 bombardera Mitsubishi G4M Betty u pratnji 17 lovaca Zero. U zračnoj borbi s lovcima Grumman F4F Wildcat sa nosača aviona USS Saratoga, USS Enterprise i USS Wasp Sasai je srušio 5 Wildcata i stekao nadimak ''Richthofen of Rabaul''
Svoj posljednji let Sasai je imao 26. kolovoza 1942. u svojoj 76. borbenoj misiji s grupom Tainan Kōkūtai. Predvodio je grupu od 8 Zeroa u pratnji bombardera G4M Betty koji su letjeli u napad na aerodrom Henderson Field na Gudalacanalu.

Aerodrom Henderson Field:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 PZJtVLJ

Japansku formaciju presreli su marinski lovci Wildcat i Sasai je iznad aerodroma napao jednog Wildcata. Amerikanac je u niskom letu nadletio aerodrom da bi dobio zaštitu PZO artiljerije, a zatim se vratio u zračnu borbu. Sasai je pokušao napasti odozgora, no Wildcat je skrenuo u okomiti let i ispalio rafal iz svih 6 mitraljeza 12,7 mm. Pogođeni Zero se zapalio i eksplodirao, a dijelovi aviona rasuli su se po plaži pred očima nekoliko stotina marinaca. Srušio ga je kapetan USMC Marion Carl, marinski as s 18,5 zračnih pobjeda.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime16.08.19 15:56

''Molotovljeve košare za kruh''

Prvog dana Sovjetsko-finskog rata, 30. studenog/novembra 1939., sovjetsko ratno zrakoplovstvo je bombardiralo Helsinki, Viipuri i druge finske gradove. Helsinki je tokom ovog rata bombardiran osam puta pri čemu je na sâm grad palo oko 350 bombi. Poginulo je 97 i ranjeno 260 stanovnika, a srušeno je 55 zgrada.

Bombardiranje Helsinkija 30. studenog 1939.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 VnuiI0r

Na kritiku međunarodne javnosti sovjetski predsjednik vlade Vjaćeslav Molotov odgovorio je da sovjetsko zrakoplovstvo ''ne bombardira finske gradove nego baca košare s kruhom izgladnjelom finskom stanovništvu''. Finci su bombe iz sovjetskih aviona podrugljivo nazvali ''Molotovljeve košare za kruh'' (Molotovin leipäkori). Tako je Molotov, osim zapaljivoj flaši kao protutenkovskom oružju, svoje ime posudio i zrakoplovnoj bombi.
Cinični Molotov je morao priznati da sovjetski bombarderi ne izbacuju samo ''košare za kruh'' nego istresu i nešto eksploziva, ali po njegovoj tvrdnji ''samo na aerodrome''. Na zahtjev predsjednika USA Franklina Roosevelta da smjesta prestane bombardiranje finskih gradova Molotov je odgovorio da ''on ne može vidjeti što se događa sa udaljenosti od 8.000 kilometara''.

Vjaćeslav Molotov:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 OPHq5Mq

''Molotovljeva košara za kruh'' u stvarnosti je bila aviobomba RRAB (ротативно-рассеивающая авиационная бомба) koja je rađena u tri verzije - RRAB-1, RRAB-2 i RRAB-3, težine 250, 500 i 1.000 kg. Riječ je o rasprskavajućoj (disperzionoj) bombi koja je izbacivala manje bombice s eksplozivnim, zapaljivim ili kemijskim punjenjem.

Bomba RRAB-3:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Zatnqkh
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime19.08.19 15:05

Žilava zmajeva čeljust

Most Thanh Hóa preko rijeke Sông Mã u Vijetnamu izdržao je u sedam godina nekoliko stotina zračnih napada

U sjevernom dijelu Vijetnama nalazi se most Thanh Hóa preko rijeke Sông Mã. Vijetnamci ga zovu Hàm Rồng (zmajeva čeljust).

Most Thanh Hóa:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 S0hcsvm

Lokacija mosta označena crvenim krugom:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 TaN2nya

Strateško značenje i napadi USAF i US Navy

U Vijetnamskom ratu 1965.-1972. most je imao izniman strateški značaj jer su preko njega prevožene trupe i opskrba za bojište u Južnom Vijetnamu. Stoga je bio na popisu prioritetnih ciljeva zračnih napada USAF i zrakoplovstva US Navy. Za vrijeme zračne ofenzive protiv Sjevernog Vijetnama pod nazivom Rolling Thunder (1965.-1968.) Amerikanci su izveli preko 800 borbenih letova s ciljem uništenja mosta - bez rezultata.

Most Thanh Hóa je bio snažno branjen PZ artiljerijom:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 TPArP3b

Već na početku operacije Rolling Thunder Amerikanci su namjeravali razoriti sjevernovijetnamsku željezničku mrežu, uključivo most Thanh Hóa. Prvi i ujedno najmasovniji napad pod nazivom 9-Alpha izveden je 3. travnja 1965. U formaciji je bilo čak 79 aviona, od kojih 46 F-105 Thunderchief kao glavna napadačka grupa. Lovačku zaštitu su pružali F-100 Super Sabre i F-8 Crusader sa nosača aviona USS Hancock. Napad je predvodio veteran rata u Koreji pukovnik Robinson Risner.

Republic F-105 Thunderchief:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Pye7xCU

Svi avioni F-105 Thunderchief su izbacili bombe na cilj, ali na mostu nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja.
Ova akcija je ostala značajna po tome što je u njoj došlo do prve zračne borbe u Vijetnamskom ratu. Sjevernovijetnamsko ratno zrakoplovstvo je iz zračne baze Phúc Yên podiglo 8 lovaca MiG-17 i pilot Phạm Ngọc Lan je postao prvi Sjevernovijetnamac koji je u zračnoj borbi srušio američki avion, ujedno i prvi pilot koji je srušio protivnički avion u Vijetnamskom ratu. U početku se mislilo da je riječ o lovcu F-8 Crusader, međutim je taj avion bio samo oštećen i uspio se vratiti na nosač, tako da je prva žrtva vjerojatno bio A-4 Skyhawk.
Već idućeg dana Amerikanci su ponovili napad na most Thanh Hóa, pri čemu je sjevernovijetnamski pilot Trần Hanh na MiG-17 srušio tehnološki puno naprednijeg lovca-bombardera F-105 Thunderchief.

Grupa sjevernovijetnamskih pilota i lovac MiG-17:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 3DleTft

Sjevernovijetnamci su tvrdili da su 3. i 4. travnja 1965. srušili iz zraka i sa zemlje 47 američkih aviona, što je izrazito pretjerana brojka. U svakom slučaju stoji da su Amerikanci izbacili golemu količinu bombi na most Thanh Hóa, ali je on ostao i dalje upotrebljiv. A iskustva iz prvih zračnih borbi Amerikanaca sa sjevernovijetnamskim MiG-17 pokazala su da se i zastarjeli avion može efikasno koristiti na pravi način i u pravom trenutku.

Zračna snimka jednog od napada na most Thanh Hóa:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Px3cOvf

Rušenje mosta 3. listopada 1972.

Operacija Rolling Thunder okončana je 2. studenog 1968. godine. U napadima na most Thanh Hóa Amerikanci su, po vlastitoj evidenciji, u 1965. godini izgubili 11 aviona.
Uslijedile su četiri godine predaha od bombardiranja Sjevernog Vijetnama, da bi ga Amerikanci obnovili u proljeće 1972. godine u operaciji Linebacker. Jedan od glavnih ciljeva je ponovo bio most Thanh Hóa. Dne 27. travnja 1972. most je napalo je 12 aviona F-4 Phantom koristeći laserski navođene bombe. Poslije napada je primijećeno da je konstrukcija izbačena iz ležišta i da je most neupotrebljiv.
Završni udarac zadala su 3. listopada 1972. četiri jurišna aviona LTV A-7 Corsair koristeći TV-navođene bombe AGM-62 Walleye težine 907 kg. Poslije ovog napada dio konstrukcije se srušio u rijeku.

AGM-62 Walleye:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 8uxDEbo

Most Thanh Hóa poslije zračnog napada 3. listopada 1972.:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 MQ64XLV

Most je obnovljen 1973. godine te i danas služi za promet.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime21.08.19 7:26

Ratni zločini u zračnom ratu 1939.-1945.

Jest da tema nije ugodna za čitanje, ali se nadovezuje na epizodu o linčovanju i zaokružuje priču o opasnostima s kojima su se suočavali avijatičari ratnog zrakoplovstva u Drugom svjetskom ratu - kako na nebu tako i na zemlji.

Pucanje na avijatičare koji se spuštaju padobranom

Slučajevi pucanja iz vatrenog oružja, iz aviona ili sa zemlje, na avijatičara koji visi o padobranu zabilježeni su ne samo u Drugom svjetskom ratu nego i u gotovo svim lokalnim ratovima kasnijih godina. Takvi slučajevi zbivali su se i u nedavnim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Između ostalog snimljeno je pucanje iz kalašnjikova na pilota koji se padobranom spušta na zemlju negdje u BiH i ta snimka je prikazana u središnjem dnevniku HTV-a. Posljednja zabilježena žrtva paljbe sa zemlje je bio ruski pilot Oleg Pješkov 2015. godine u Siriji.
Avijatičar koji visi o padobranu je borac izvan bitke. Pucanje u njega je po Ženevskoj konvenciji zabranjeno, osim ako on sâm ne djeluje borbeno. Što je u njegovoj situaciji teško zamislivo. Dopuštena je jedino paljba na padobranski desant dok je pucanje u bespomoćnog čovjeka koji je padobranom napustio srušeni avion definirano kao ratni zločin.
Slučajevi pucanja na avijatičara pod padobranom u II. S.R. zabilježeni su već u njemačkom napadu na Poljsku 1939. godine, gdje su neki njemački piloti-lovci gađali srušene Poljake u zraku. Jednom lovcu Bf-110 je takav ''lov'' prisjeo, jer dok je pokušavao naciljati pilota Aleksandera Gabszewicza ispod padobrana zašao mu je u rep Jan Malinowski na zastarjelom lovcu Pz-7 i srušio ga. Nijemci su gađali oborene pilote o padobranu i u Aprilskom/Travanjskom ratu 1941., te naročito iznad Istočne fronte. S druge strane, takvi slučajevi na zapadnom ratištu bili su više iznimke nego pravilo - i njemački i britanski piloti-lovci su smatrali sebe ''vitezovima neba'' koji ratuju po striktnim pravilima i uz poštivanje protivnika.
I na britanskoj i na njemačkoj strani bilo je razmišljanja da se pucanje na pilote koji se spuštaju padobranom uvede u praksu. Tako je u jeku Bitke za Britaniju 1940. godine zrakoplovni maršal Hugh Dowding predložio premijeru Churchillu da se dopusti gađanje njemačkih pilota koji se spuštaju na teritorij pod njemačkim nadzorom, jer je riječ o ''ljudima koji će se vratiti u borbu''. Churchilla je zgrozila takva sugestija i kategorički je odbio rekavši: - Pucanje u oborenog pilota je isto što i utapanje mornara koji je u vodi.
Sličnih rasprava je bilo i na njemačkoj strani. Zapovjednik Luftwaffre Hermann Göring je jednom prilikom upitao zračnog asa Adolfa Gallanda što misli o pucanju na oborene pilote i dobio je kategoričan odgovor: - Za mene je to ubojstvo i učiniti ću sve što je u mojoj moći da se takva zapovjed ne poštuje.

Adolf Galland:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 FylXci0

Ipak je bilo slučajeva pucanja u oborene avijatičare ispod padobrana tokom rata na obje strane. U Bici za Britaniju to su naročito činili Poljaci i Česi u sastavu RAF-a, koji su posebno mrzili Nijemce zbog okupacije i njemačkih zlodjela u njihovoj domovini. Prema povjesničaru Adamu Zamoyskom Poljaci nisu pucali u Nijemce nego bi proletjeli tik iznad padobrana i zračna struja bi ga smotala, pa bi čovjek pao na zemlju poput kamena.
Pucanja na padobrance - i to na obje strane - bilo je i u bombarderskoj ofenzivi USAAF na Njemačku, naročito u ljeto i jesen 1944. Navodno su neki zapovjednici lovačkih eskadrila USAAF izdavali usmene naredbe da se puca na oborene njemačke pilote-lovce kako bi se smanjili gubici bombardera. Neki su piloti to i činili ili pokušavali, dok je većina odbijala izvršiti te zapovjedi.
Osim toga je pucanje u padobranca bilo rizično i za samog pilota-lovca, jer dok bi nastojao naciljati svoju žrtvu izložio bi se napadu protivničkog lovca. Jedan takav slučaj je opisao pilot P-51 Richard Peterson. Primijetio je da njemački pilot na Bf-109 puca na posadu srušenog B-17 koja se spuštala padobranima, srušio je Nijemca i zatim ga izrešetao dok je sâm visio o padobranu.
Dok su se piloti-lovci zaraćenih strana u zapadnoj Europi većinom suzdržavali od ubojstava bespomoćnih ljudi, Japanci nisu imali nikakvih skrupula - njihovi su piloti redovito gađali srušenog protivnika o padobranu, na zemlji ili u moru. Jedan takav slučaj je posebno zanimljiv, a zbio se 31. ožujka 1943. u Burmi. Posadu srušenog bombardera B-24 dok se spuštala padobranima gađali su japanski lovci, pri čemu su dvojica ubijena. Pilot Owen Baggett je bio ranjen i nakon doskoka se ispružio po zemlji čekajući da lovci odu. Jedan Japanac je nastavio kružiti oko njega, vjerojatno kako bi se uvjerio da je mrtav, na što je Baggett izvadio pištolj Browning M1911 i pucao u avion. Na njegovo iznenađenje avion se srušio i kasnije se pokazalo da je dobio samo jedan pogodak - pilotu u glavu. To je jedini poznati slučaj da je avion srušen hicem iz pištolja.

Ubojstva u koncentracionim i zarobljeničkim logorima

Već je spomenuto da su Nijemci u postupku prema zarobljenim angloameričkim avijatičarima uglavnom poštivali Ženevsku konvenciju, iako su uvjeti u zarobljeničkim logorima bili raznoliki - od relativno dobrih do jedva podnošljivih.
Mnogi saveznički avijatičari bili su, umjesto u zarobljenički logor, prebačeni u koncentracione logore gdje su podvrgavani različitim oblicima maltretiranja pa i umorstava. Početkom 1944. godine Hitler je izdao takozvanu ''Direktivu metak'' (Kugel Erlass) po kojoj su ratni zarobljenici ranga oficira, koji su pokušali bijeg i bili uhvaćeni, morali biti upućeni u konclogor i tamo podvrgnuti postupku Stufe III - ubijanju ili maltretiranju do smrti. Zarobljeni avijatičari su zabilježeni u Buchenwaldu, Mauthausenu i Sachsenhausenu. Kugel Erlass je prvi put primijenjena u proljeće 1944. nad 80 britanskih, francuskih, grčkih, norveških, poljskih, belgijskih i čeških avijatičara koji su pobjegli iz zarobljeničkog logora Sagan u Šleziji i kasnije pohvatani.

Koncentracioni logor Buchenwald:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 MUSpCyY

Jedan od najdrastičnijih slučajeva masovnog umorstva zarobljenih avijatičara zbio se u rujnu 1944. u Mauthausenu, kada je 47 savezničkih zrakoplovnih oficira natjerano na nošenje kamenih blokova težine 25-30 kg uz veliku strminu, pri čemu su ih stražari SS neprekidno tukli. Polovica ih je pomrla za vrijeme uspona, a druga polovica idućeg dana od posljedica napora i maltretiranja.

Nošenje kamenih blokova u koncentracionom logoru Mauthausen:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 JZxonm8

U kolovozu 1944. je skupina od 168 savezničkih avijatičara odvezena u koncentracioni logor Buchenwald, gdje su proveli dva mjeseca. Dvojica su umrla od posljedica zlostavljanja, dok su ostali preživjeli zahvaljujući squadron leaderu (majoru) Philu Lamasonu, pilotu novozelandskog ratnog zrakoplovstva (RNZAF). Kao najstariji po činu održavao je disciplinu među zarobljenim avijatičarima i poticao ih da izdrže, dok je u više navrata intervenirao kod zapovjednika logora SS oberführera Hermanna Pistera tražeći da budu premješteni u logor za ratne zarobljenike i tretirani po Ženevskoj konvenciji. Pister nije htio ni čuti i zaprijetio je avijatičarima strijeljanjem ako i dalje budu odbijali ići na prinudni rad.

Phil Lamason:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 4IGHHzC

Hermann Pister u zatvoru nakon rata:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 V73ZlIf

U listopadu 1944. Lamasonu je uspjelo preko logorske žice stupiti u kontakt i razgovarati s generalom Johannesom Trauloftom, koji je kao inspektor dnevnih lovaca (Inspekteur der Tagjäger) došao izvidjeti štetu nakon savezničkog bombardiranja. Trauloft se odmah obratio Göringu i upozorio ga da se u Buchenwaldu nalaze zarobljeni saveznički avijatičari, na što je šef Luftwaffe zapovijedio da se smjesta premjeste u logor za ratne zarobljenike. U posljednji čas, jer su 26. listopada trebali biti postrijeljani.

Johannes Trauloft:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 QLrBtBY

Zarobljeni saveznički avijatičari su bili najsigurniji u logorima za ratne zarobljenike, iako je i tamo bilo slučajeva loših uvjeta za život, maltretiranja pa i ubijanja. Ipak, od 94.000 Amerikanaca svih rodova vojske koji su dospjeli u njemačko zarobljeništvo pomrlo ih je samo 1%, od čega većina od rana zadobijenih u borbi. 
Najgori odnos prema ratnim zarobljenicima, uključivo avijatičare, imali su Japanci. Sâm Japan nije bio potpisnik Ženevske konvencije, a u njiegovoj ratničkoj tradiciji čin predaje smatran je nedostojnim i sramotnim. Uhvaćene posade bombardera nisu smatrali ratnim zarobljenicima nego ''teroristima'' i ''ratnim zločincima'' pa su mnogi smaknuti - neki i sabljama. Tako je od 570 savezničkih avijatičara koji su uhvaćeni u Japanu otprilike polovica ubijena ili pomrla od bolesti i maltretiranja, pri čemu je manji dio stradao i od takozvane ''prijateljske paljbe'' u zračnim napadima.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime06.09.19 14:51

Marion Carl, prvi zračni as USMC - United States Marine Corps

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 PG2DVN7

U zrakoplovstvu Marinskog korpusa u Drugom svjetskom ratu status zračnog asa s 5 ili više zračnih pobjeda steklo je ukupno 120 pilota lovaca. Prvi pilot koji je stekao status asa bio je Marion Carl (1915.-1998.), sedmi na listi asova USMC s 18,5 zračnih pobjeda.
Carl se pridružio zrakoplovstvu USMC u prosincu 1939. godine. U početku je bio raspoređen u lovački skvadron VMF-1 u bazi Quantico, Virginia, a na dan izbijanja rata s Japanom bio je u skvadronu VMF-221 u San Diegu, California. Skvadron je bio ukrcan na nosač aviona USS Saratoga kako bi pojačao obranu otoka Wake, no njegovim padom u ruke Japanaca preusmjeren je na Midway. Skvadron je 4. lipnja 1942. uzletio u presretanje formacije aviona sa japanskih nosača koji su letjeli na Midway i u zračnoj bici pretrpio katastrofu - od 25 lovaca srušeno ih je 15. To je bio najteži poraz američkog zrakoplovstva u čitavom ratu. Među desetoricom pilota koji su se vratili iz zračne bitke bio je i Carl, koji je u svojem prvom borbenom letu srušio prvu žrtvu - lovca Mitsubishi A6M Zero.
Nakon kraćeg odmora Carl je dodijeljen skvadronu VMF-223 kojim je zapovijedao major John Smith, prvoj lovačkoj jedinici koja se spustila na tek dovršeni aerodrom Henderson Field na Guadalcanalu 20. kolovoza 1942. U pomorsko-zračnoj bici kod Istočnih Solomonovih otoka 24. kolovoza Carl je srušio dva torpedna aviona i jednog lovca. Svoju petu pobjedu kojom je stekao status zračnog asa - prvog među pilotima USMC - postigao je 26. kolovoza kada je iznad aerodroma Henderson Field srušio lovca Zero. Žrtva je bio čuveni japanski zračni as Junichi Sasai.

Aerodrom Henderson Field na Guadalcanalu:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 OugEAkj

Grumman F-4F Wildcat:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 U6g2SUD

U zračnoj bici 9. rujna Carl je bio primoran iskočiti iz oštećenog aviona i pao je u more, a izvadili su ga prijateljski nastrojeni domoroci među kojima je proveo pet dana. Kada se vratio na aerodrom zapovjednik zračnih snaga na Guadalcanalu general Roy Geiger obavijesto ga je da je njegov rival major Smith upravo postigao 16. zračnu pobjedu (Carl je do tada imao 12) upitao ga je: ''Što da učinimo u vezi toga (What are we going to do about that)?''. Carl je odgovorio: ''Dovraga generale, prizemljite ga na pet dana (Goddammit, general, ground him for five days)!''.
Dne 1. listopada admiral Chester Nimitz dodijelio je Carlu, Smithu i Robertu Galleru Mornarički križ (Navy Cross), drugo po rangu odlikovanje nakon Medalje časti.
Tokom rata Carl je postigao ukupno 18,5 zračnih pobjeda (jednu je podijelio s drugim pilotom). Od srušenih aviona 9 su bili lovci Mitsubishi A6M Zero, 6,5 bombarderi Mitsubishi G4M Betty, 2 bombarderi Nakajima B5N Kate i 1 lovac Kawasaki Ki-61 Tony. Od toga je 16.5 pobjeda postigao na lovcu Grumman F-4F Wildcat i 2 na lovcu Vought F-4U Corsair.
Poslije rata Carl je bio probni pilot i između ostalog prvi pilot USMC koji je letio na mlaznom avionu Lockheed F-80 Shooting Star. Sudjelovao je u ratu u Vijetnamu kao pilot helikoptera i mlaznih aviona. Službu u zrakoplovstvu USMC okončao je u činu general-majora. 

Carl ispred mlaznog aviona Douglas D-558-I Skystreak:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 KcxcPKO

Ironično, život ratnog heroja koji je prošao kroz tolika iskušenja nasilno je prekinula neka propalica, provalnik koji ga je ubio u njegovoj kući u Roseburgu, Oregon.
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1248
REPUTACIJA : 103
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 70
M(j)esto Zagreb

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitimeYesterday at 17:25

Zračni asovi: Francis Gabreski

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 VZHS9g0

Francis Stanley "Gabby" Gabreski (1919.-2002.), sin poljskih imigranata i pravim imenom Franciszek Gabryszewski, bio je jedan od najslavnijih američkih pilota-lovaca i jedan od samo sedmorice američkih avijatičara koji su postali zračni asovi u dva rata.
U Drugom svjetskom ratu Gabreski je bio četvrti američki as po broju zračnih pobjeda (28), a prvi na europskom ratištu (ETO - European Theatre of Operations). Proslavio se i u Korejskom ratu, gdje je ostvario 6 individualnih zračnih pobjeda i jednu podijeljenu.
Iako je najviše poznat kao zračni as koji je srušio 34 protivnička lovca, Gabreski je također bio jedan od najcjenjenijih zapovjednika-lidera u USAF. U borbenim operacijama dvaput je vodio lovačku eskadrilu, te šest puta grupu i wing (zrakoplovnu regimentu).
Njegov otac Stanley Gabreski, pravim imenom Stanislaw Gabryszewski, emigrirao je iz Poljske prvih godina XX. stoljeća te se nastanio u Oil City, Pennsylvania, gdje je otvorio skromnu trgovinu. Roditelji su maštali o boljem životu za svog sina, te su ga 1938. upisali u poznato sveučilište Notre Dame University. Već iste godine Francis je pokazao interes za zrakoplovstvo i upisao se u pilotsku školu Taylor Cub, gdje je nakupio šest sati letenja. Zanimljivo je da mu je instruktor Homer Stockert rekao kako on "nema onaj osjećaj koji je potreban za pilota".
Na drugoj godini studija kampus je posjetio oficir US Army Air Corps, sa zadaćom da regrutira nove pilote. Francis Gabreski se prijavio i u srpnju 1940. pridružio se oružanim snagama USA. Nakon završene letačke obuke postao je kvalificirani pilot-lovac s činom potporučnika. Raspoređen je na Havaje, u 45. lovačku eskadrilu (45th pursuit squadron) u zračnoj bazi Wheeler Field.
Gabreski je pozorno pratio Bitku za Britaniju. Primijetio je uspjehe koje je postizala 303. Poljska lovačka eskadrila RAF-a i to mu je dalo ideju: budući da se Poljska eskadrila dokazala sposobnom u zračnim operacijama, a sâm je bio poljskog podrijetla i govorio je poljski, ponudio se da služi kao oficir za vezu u 303. eskadrili i da njena iskustava prenese na američke pilote. Njegova ideja je prihvaćena i u rujnu 1942. otputovao je sa Havaja u Washington DC, gdje je promaknut u čin kapetana.
U Britaniju je stigao u listopadu 1942. Želja da se pridruži 303. eskadrili nije mu se ispunila, ali je bio uvršten u 315. eskadrilu RAF-a, također popunjenu poljskim pilotima. Ukupno je Gabreski s Poljacima letio na lovcu Spitfire Mark IX u 20 misija, pri čemu je samo jednom sudjelovao u zračnoj borbi (bez rezultata).
U veljači 1943. Gabreski se pridružio 56. lovačkoj grupi (56th Fighter Group) USAAF, opremljenoj lovcima Republic P-47 Thunderbolt. Promaknut u čin majora, u lipnju je postao zapovjednik 61. lovačke eskadrile (61th Fighter Squadron).

Republic P-47D Thunderbolt:

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 HTYi3D9

Svoju prvu zračnu pobjedu Gabreski je postigao je 24. kolovoza 1943., oborivši Focke Wulf FW-190 iznad Dreuxa u Francuskoj. Dana 5. srpnja 1944. srušio je 28. i posljednju žrtvu u Drugom svjetskom ratu, Messerschmidt Me-109, iznad Évreuxa također u Francuskoj.

Gabreski u svom P-47, na trupu je 28 ''svastika'':

Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 2444wMB

Dana 20. srpnja 1944. Gabreski je dosegao limit za pilote-lovce od 300 sati borbenih letova i čekao je avion koji će ga prevesti natrag u USA, na odmor i novi raspored. Svojoj zaručnici Kay Cochran već je poručio da pripremi vjenčanje, a njegov rodni Oil City namjenio je svotu od 2.000 USD kao poklon mladom paru.
Međutim, Gabreski je saznao da je za isto jutro planirana lovačka pratnja bombardera koji će napasti Russelheim u Njemačkoj. Umjesto da se ukrca u transportni avion za USA, zatražio je da ''leti još samo jednom''. Na povratku iz ove misije primijetio je na aerodromu Bassenheim parkirani bombarder Heinkel He-111. U napadu na ovaj avion bio je pogođen protuzračnom paljbom sa zemlje i morao je prisilno sletjeti. Nakon pet dana skrivanja u šumi uhvaćen je i odveden u zarobljeništvo. Oslobodili su ga sovjetski vojnici u travnju 1945.
Poslije rata Gabreski je nastavio vojnu karijeru. U svibnju 1950. promaknut je u čin pukovnika. Iste godine, 25. lipnja, izbio je rat u Koreji. Dana 8. srpnja 1951., u svojoj petoj borbenoj misiji na lovcu North American F-86 Sabre, oborio je jedan MiG-15, a iduće žrtve uslijedile su 2. rujna i 2. listopada. Do kraja rata imao je 6 individualnih zračnih pobjeda i jednu zajedničku (podijeljenu između dva pilota).
Francis Gabreski napustio je vojnu službu 1. studenog 1967. Prema njegovoj službenoj biografiji (USAF) imao je više od 5.000 sati letenja, od čega 4.000 u mlaznim avionima. Nekadašnja Suffolk Air Force Base u Westhampton Beach, New York, dobila je 1991. ime Francis S. Gabreski Airport, a 1978. ovaj znameniti letač uvršten je u National Aviation Hall of Fame.
Na vrh Go down
Sponsored content
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku   Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Zapisi o vojnim letjelicama i ratovanju u zraku
Na vrh 
Stranica 5/5Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: Vojna Historija / Vojna Povijest / Vojna Istorija-
Idi na: