FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share
 

 Na današnji dan

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
AutorPoruka
jozl52
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 650
REPUTACIJA : 40
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 67
M(j)esto kočevje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime23.11.18 13:57

malo z zamudo,

lepim sliko hiše iz Loga pod Magrtom slikano po plazu, v delu z rdečo streho je bil rojen moj tast i preživel mladost..., po plazu so hišo podrli, ker je na ogroženem področju...
sem bil po plazu ja na pomlad tam, pa pripovedovanje strica..., ja bilo je res grozljivo...


Na današnji dan - Page 5 Plaz_010
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime27.11.18 14:37

27. studenoga 1701. u Uppsali se rodio švedski fizičar i astronom Anders Celsius.
Potjecao je iz obitelji znanstvenika. Otac mu je bio profesor astronomije, jedan djed matematičar, a drugi astronom. Bio je profesor astronomije na Sveučilištu u Uppsali i ravnatelj prvog švedskog astronomskog opservatorija. Zanimalo ga je ključa li voda na svim zemljopisnim širinama i ledi li se na istoj temperaturi. Da bi to provjerio, razvio je preciznu temperaturnu skalu, koju smo naslijedili do danas. 1742. je predložio da se kao osnovne točke za mjerenje temperature na termometru sa živom odaberu ledište i vrelište vode pri tlaku od 760 mm stupca žive (mmHg), označivši ledište kao 100°, a vrelište kao 0°.
Današnja (obrnuta) oznaka ledišta s 0 °C i vrelišta sa 100 °C (Celzijeva skala) potječe od Carla Linnéa i Mårtena Strömera (1750.). Celsius je promatrao dnevne promjene magnetske deklinacije i utvrdio utjecaj polarnoga svjetla na zemaljski magnetizam. Bavio se i metrologijom (mjeriteljstvom), zagovarao uvođenje Gregorijanskoga kalendara te mjerio meridijanski stupanj. Mnogo je putovao po Njemačkoj, Italiji i Francuskoj. Godine 1736. sudjelovao je u ekspediciji koja je izmjerila luk meridijana i prvi je uočio djelovanje polarne svjetlosti na magnetsku iglu. Jedan krater na Mjesecu je dobio po njemu ime. Pojam 'Celzijev stupanj' odnosno 'stupanj Celzija' službeno je prihvaćen 1948. na Međunarodnoj konverciji o mjerama i težinama. Celzijev stupanj kao mjerna jedinica Celzijeve temperature, izvedena jedinica SI, jednaka je kelvinu (K = °C). Zbog različitih ishodišta temperaturnih ljestvica isto je temperaturno stanje opisano različitim vrijednostima termodinamičke temperature (u kelvinima) i Celzijeve temperature (u Celzijevim stupnjevima.), npr. ledištu vode pridružene su vrijednosti termodinamičke temperature od 273,15 K ili Celzijeve temperature od 0 °C, a normalnom vrelištu vode 373,15 K, tj. 100 °C.
Anders Celsius je umro od tuberkuloze 25. travnja 1744. u rodnom gradu.

Na današnji dan - Page 5 Anders10

Anders Celsius, švedski slikar Olof Arenius (1701-1766)


Na današnji dan - Page 5 Pakkan10

Termometar (toplomjer) s Celzijevim stupnjevima

Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime28.11.18 21:53

KEN RUSSEL

Na današnji dan leta 2011 je v bolnišnici v Londonu umrl režiser Ken Russell, ki je rušil tabuje s filmi Zaljubljene ženske, Demoni in Kurba.

Za Zaljubljene ženske, priredbo romana D. H. Lawrencea, je bil ta kontroverzni britanski filmar leta 1971 nominiran za oskarja. Režiser, ki je bil v sedemdesetih letih na vrhuncu slave, je pravzaprav zaslovel kot BBC-jev filmski biograf znanih skladateljev klasične glasbe.

V tem sklopu velja omeniti biografiji Mahler (1974) in Lisztomania (1975), sicer pa so poleg Zaljubljenih žensk Demoni, zasnovani na knjigi Aldousa Huxleyja iz 50. let preteklega stoletja, njegov najbolj znani film. Leta 1971 se je marsikdo pri Demonih zgražal zaradi preveč eksplicitno prikazanega nasilja.

Glenda Jackson, ki je za vlogo v Zaljubljenih ženskah osvojila oskarja, se danes Russlla spominja kot režiserja, ki je znal ustvariti ozračje, v katerem so lahko igralci opravili svoje delo, v pogovoru z BBC-jem pa se je tudi obregnila ob britansko filmsko industrijo, ki je obrnila hrbet drznemu talentu. "Kot sploh ne bi obstajal. Odnos do tako inovativnega filmarja mednarodne slave se mi zdi skrajno škandalozen," je še dodala.

Snemal je fantastične biografije likovnih umetnikov Divji mesija (1972) in igralcev Valentino (1977), pa tudi filmsko priredbo rockovske opere Tommy skupine The Who, v kateri so poleg zasedbe sodelovali še Eric Clapton, Jack Nicholson in Elton John. Z njim je sodeloval tudi pri snemanju videospota uspešnice Nikita.

Stari znanec Motovuna
Režiserju, ki se je po dolgih letih v javnosti znova pojavil leta 2007 v Big Brotherju slavnih, so leta 2008 na filmskem festivalu v Motovunu podelili prvo nagrado Motovun Maverick Award, namenjeno filmarjem, ki so z nekonvencionalnim pristopom pomembno prispevali k filmski zgodovini.

Od malih nog zaljubljen v film
Ken Russell se je rodil leta 1927 v angleškem mestu Southampton, kjer je zelo zgodaj pokazal zanimanje za sedmo umetnost. Krajši čas je delal kot fotograf, nato pa ga je pritegnila televizija, kjer je prve filmske korake naredil s serijo o vodilnih glasbenih osebnostih. Po besedah vdove Elize je režiser nepričakovano umrl v spanju. Pred kratkim je še privolil v snemanje muzikala Alica v Čudežni deželi, še več, pripravljal je že scenarij in razmišljal o igralcih. Do konca je bil zakopan v delo, je pojasnila žalujoča žena.


Na današnji dan - Page 5 Ken-ru10
                                                                   Režiser Ken Russel

Na današnji dan - Page 5 1975-r10
                                            Ringo Starr in Ken Russel leta 1975

Na današnji dan - Page 5 Articl10
                               Rock opera Tommy leta 1975
Na vrh Go down
MLVODNIK
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 62
REPUTACIJA : 3
ČLAN OD: : 2012-12-28
M(j)esto Ljubljana

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime29.11.18 11:42

Zdravo drugovi,
na današnji dan slavili smo rođendan nove Jugoslavije 29.novembar. Lepe uspomene, dva dana praznika, subota i nedelja - mali godišnji odmor.  Sretno svima.
Na vrh Go down
jozl52
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 650
REPUTACIJA : 40
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 67
M(j)esto kočevje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime29.11.18 16:07

mlvodnik:

ja 28 smo imeli v šoli "kao" neko proslavo, smo malo mahali z zastavicami in so nam govorili o delegacijah in kako so se prebijale mimo sovražnikovih zase v nemogočih pogojih in koliko skojevcev je padlo, da so ti naši delegati prišli v Jajce, na to zasedanje in da so sklenili kar so sklenili..., da bo država demokratična, ne bo več izkoriščanja, ne bo več buržoazije, da bomo vsi enaki..., škoda je, ker so bili eni malo bolj - enaki..., dobro to so bile kasnejše deviacije...

drugi dan pa pri starem fotru pravi praznik, bil  je MJSTROV borec, je res bil pravi praznik ob pravem času, zima ni več muh, svinjokolja.... klobase pečenice, pa kravice, pa ocvirki, pa mast, ja smo se pa tudi malo spomnili AVBNOJ-a, naših staršev in djedova, ko smo končali delo, smo "evocirali uspomene" ob šilcu malo močnejšega - jaćega..., da ni šel praznik kar tako mimo...
Na vrh Go down
MLVODNIK
Gušter
Gušter


BROJ POSTOVA: : 62
REPUTACIJA : 3
ČLAN OD: : 2012-12-28
M(j)esto Ljubljana

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime29.11.18 17:48

Zdravo jozl52 i svi ostali. 

Tako je bilo. Nekada je bilo bar pola metara snega oko kuča - skijanje, sankanje. A to, da je život dalo koje "prasence" - sve za zdravje naroda.
Meni je 29. novembar najbolji praznik. Ne treba da kupuješ poklone, u svakoj kuči si dobrodošao in u svakoj kuči se dobro jede i pije.

A danas - moj ded bi rekel - nismo se za to borili

P.s. glej, glej - tudi moj ded je bil Majstrov borec.
Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime30.11.18 0:02

IZOLANA - HIŠA MORJA

Izola, ki je zrasla na nekdanjem otoku, še danes odseva izjemno povezanost z morjem.
Bogato zgodovino našega obmorskega mesteca, ki so jo spisali ribištvo in valovi, z veseljem predstavljamo v Izolani - hiši morja.

Vabimo vas, da se nam pridružitev na uradni otvoritvi novih muzejskih prostorov, Izolane - hiše morja, v petek 30. novembra 2018 ob 11. uri, na lokaciji izolskega muzeja (Ulica Alme Vivoda 3).

Veselimo se druženja z vami!
Turistično združenje Izola
https://www.visitizola.com/domov/

Zbirka ladijskega modelarstva v Izoli (Muzej Parenzana)


Zbirka ladijskega modelarstva prikazuje pomorske dejavnosti in ladjedelstvo v severozahodni Istri ter ladijsko modelarstvo, prek katerega se v krajih ob morju ohranja tradicija lesenega ladjedelstva. Razstavljenih je 35 ladijskih modelov lesenih jadrnic in tradicionalnih plovil. Izvirno fotografsko gradivo dopolnjuje prikaz sredozemske pomorske kulturne dediščine.
http://www.pomorskimuzej.si/sl/razstavisce-izola
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2211563509058532&id=1581144065433816


Na današnji dan - Page 5 Izola-11

Na današnji dan - Page 5 20181110
                                                                   Muzej Izolana krasijo čudoviti modeli bark

Na današnji dan - Page 5 277-iz10
                                       Na razstavi si je možno ogledati tudi razvoj izdelave in potiskanja ribjih konzerv


Na današnji dan - Page 5 277-iz11
                                     Ogledati si je možno ribiški pribor za šivanje mrez, plovce, luči, baterije, fošine, trnke in sidra


Zoran I: komentar modifikovan dana: 02.12.18 21:58; prepravljeno ukupno 9 puta
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2467
REPUTACIJA : 74
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 55
M(j)esto Petrovaradin

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime30.11.18 22:54

На данашњи дан напустио нас је 1977. године највећи писац наше књижевности двадесетог века. Милош ЦрњанскиNa današnji dan - Page 5 Dtsbju10
Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime18.12.18 19:40

-249°C

Na današnji dan leta 2009 je Nasino vesoljsko plovilo na Luni izmerilo najnižjo temperaturo v našem osončju. Ta znaša kar -249 stopinj Celzija.

Temperaturo so sredi zime v najhladnejšem kraterju na severnem polu izmerili s posebnim merilcem, imenovanim Diviner. David Paige s kalifornijske univerze je pojasnil, da je okolje na Luni najbolj termalno ekstremno v celotnem sončnem sistemu. Medtem ko se lahko temperature na Luninem ekvatorju čez dan dvignejo do 127 stopinj, se ponoči na polih zelo spustijo.
Naprava Diviner je del Nasine sonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ki so jo izstrelili junija letos in neprekinjeno deluje od julijskega vklopa.
Tako kot Zemlja ima tudi Luna svoje letne čase. Ti so povezani z nagibom njene osi. Za večino delov Lune ta (1,45 stopinj) ni pomemben, na polih pa pomeni majhno, tristopinjsko spremembo pri sončnem vzhodu čez vse leto. To dejstvo po besedah Davida Paigea povzroča pomembne razlike med Luno in Zemljo v obsegu senc in temperature.
Deviner je najnižjo poletno temperaturo južnega pola - ta znaša -238 stopinj Celzija - izmeril v najtemnejših kraterjih južnega pola, na severnem polu pa je pred zimskim solsticijem izmeril -249 stopinj Celzija.


Na današnji dan - Page 5 _home_10
                                                  Na Luni so izmerili najnižjo temperaturo -249°C v našem osončju

Na današnji dan - Page 5 O_371010
            Najnižja temperatura, kar so jih kdaj dosegli znanstveniki, je trenutno 100 pikokelvinov ali 0,0000000001 kelvina
Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime19.12.18 14:15

OSVOBODITEV PODGORICE & TITOGRADA

Na današnji dan leta 1944 so osvobodili Titograd izpod nemške okupacije med drugo svetovno vojno.
Za današnjo moderno podobo mesta je namreč krivo bombardiranje med drugo svetovno vojno, v katerem je bilo mesto praktično popolnoma porušeno. Po osvoboditvi je mesto nosilo Titovo ime in se je vse do leta 1992 imenovalo Titograd. V  mestu danes živi skoraj tretjina vseh prebivalcev Črne gore, točneje 186.000 od 620.000 veh prebivalcev države.
http://podgorica.me/

SPOMENIK JOSIPU BROZU TITU

V Podgorici so postavili spomenik Josipu Brozu Titu

Župan je poudaril, da ni izraz jugo nostalgije

Črnogorska prestolnica Podgorica je tik pred božičnimi prazniki včeraj dobila spomenik bivšemu voditelju nekdanje socialistične Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Podgoriški župan Ivan Vuković je ob tem dejal, da nov Titov spomenik ni izraz jugo nostalgije, pač pa dokaz, da je Črna gora ostala zvesta antifašistični usmeritvi.Titov spomenik so postavili v spomin na osvoboditev Podgorice izpod nemške okupacije med drugo svetovno vojno, 19. decembra 1944.

Črnogorsko prestolnico so po koncu druge svetovne vojne julija 1946 poimenovali v Titograd, svoje nekdanje ime Podgorica je ponovno dobila po razpadu SFRJ leta 1992.
https://www.primorski.eu/se/v-podgorici-so-postavili-spomenik-josipu-brozu-titu-BC150982
https://www.blic.rs/vesti/svet/posle-tivta-i-podgorica-dobila-titov-spomenik-video/gfmbtpx
https://www.vecer.com/nekdanji-titograd-dobil-spomenik-josipu-brozu-titu-6631822
https://www.dnevnik.si/1042853783
https://www.instagram.com/p/BrhmZVFgf0E/?utm_source=ig_embed
https://www.youtube.com/watch?v=s8U7yXE2uVk

Na današnji dan - Page 5 Tito_110
                                                                 Odkritje spomenika Josipa Broza Tita

Na današnji dan - Page 5 756c0a10
                                             Josip Broz Tito 1892 - 1980  Zahvalni Građani Titograda i Podgorice
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime21.12.18 15:47

21. prosinca 1937. održana je premijera prvog dugometražnog crtanog filma u povijesti.
Radilo se o filmu snimljenom prema bajci braće Grimm 'Snjeguljica i sedam patuljaka' (Snow White and the Seven Dwarfs), u produkciji kompanije Walta Disneyja. Film je doživio golem uspjeh, tako da je neko vrijeme držao titulu po zaradi najuspješnijeg zvučnog filma.
Procjenjuje se da je za njega ukupno prodano više od 100.000.000 ulaznica, pa i danas kotira među najuspješnijim filmovima u SAD-u po broju prodanih ulaznica (zbog inflacije zarade su se u međuvremenu uvišestručile). 'Snjeguljica i sedam patuljaka' proglašena je i najboljim animiranim filmom u povijesti, a melodije poput 'Heigh Ho' pjevale su se desetljećima.
Premijera je održana u Los Angelesu, u zgradi zvanoj Carthay Circle Theatre. Na 11. dodjeli nagrade Oscar, Disney je dobio počasnog Oscara zbog značajne inovacije koja je šarmirala milijune gledatelja te zbog noviteta koje uveo u crtani film.

Na današnji dan - Page 5 Fe_00810

Na vrh Go down
jozl52
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 650
REPUTACIJA : 40
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 67
M(j)esto kočevje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime21.12.18 16:49

sem bil tri tedne nazaj na Vurberku, znan po 250 kg letalski bombi!!!, je bila cela pizdarija, so mali PALČKI iz vrtca korena zapeli tudi to "hej ho" iz snegulčice, bil je pohod malih palčkov z "rudarskimi" svetilkami, saj so kopali v rudniku zlato, na grad Vurberk, res je bilo lepo, simpatično...
 hej ho, hej ho, na delo zdaj gremo..., Sneguljčica jim je pa kuhala, šivala strgane hlače, pospravila postelje, pa še kaj...
Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime25.12.18 15:10

SVETA NOČ, BLAŽENA NOČ

Na današnji dan pred 200 leti so prvič zapeli svetovno znano pesem Sveta noč, blažena noč, v cerkvi sv. Nikolaja v avstrijskem Oberndorfu severno od Salzburga. Skladba je postala stalnica božičnih praznovanj, pojejo pa jo v 300 jezikih in dialektih, celo Inuiti ter južnoafriško pleme Zulu.

Zasluga, da je pesem, ki poudarja sporočilo miru, prvič zazvenela v Oberndorfu, gre kaplanu Josephu Mohru. Ta je zaprosil učitelja Franza Xaverja Gruberja, ki je v Arnsdorfu nadomeščal organista, da na njegovo pesem spiše primerno melodijo za dva glasova z zborom in, ker so bile orgle pokvarjene, za kitarsko spremljavo.

Čez avstrijske meje je skladba segla po tem, ko so jo v svoj repertoar vključili potujoči pevci, ki so nastopali po Evropi in drugod v inozemstvu, tudi v ZDA. Prav tako naj bi k njeni širitvi pripomogli trgovci, ki so zaslužek iskali na tujem. Prva angleška različica pesmi Sveta noč, blažena noč je bila zabeležena sredi 19. stoletja, odtlej pa so skladbo širili še krščanski misijonarji.

Na predbožični večer vsako leto k cerkvi v Oberndorfu priroma med 3000 in 4000 ljudi. Ob nocojšnji obletnici pa so napovedali prav poseben dogodek, na katerem po napovedih mestne turistične organizacije pričakujejo okoli 6000 obiskovalcev.

Avstrijska zvezna dežela Salzburg je že ob začetku letošnjega leta napovedala, da bo obletnico izkoristila za to, da bi se še bolj mednarodno uveljavila kot dežela, iz katere pesem izvira.
V središču obeleževanja je razstava Sveta noč v devetih krajih, povezanih s pesmijo. Svoje poglede nanjo so s svojimi muzeji prispevali Arnsdorf, Oberndorf, mesto Salzburg, Hallein, Wagrain, Mariapfarr, Hintersee, Hochburg-Ach v Zgornji Avstriji in Fügen na Tirolskem. Na ogled je še do 3. februarja.
Salzburško deželno gledališče pa je k obletnici prispevalo tudi muzikal Moja sveta noč. Glasbo podpisuje skladatelj John Debney, besedilo pa Hannah Friedman.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=oBPfl2nJUfk
http://radio.ognjisce.si/sl/209/utrip/28836/

1816
Joseph Mohr (1792–1848), kaplan v avstrijskem romarskem kraju Mariapfarr v pokrajini Lungau, napiše besedilo pesmi Sveta noč, blažena noč. Nemški izvirnik z naslovom Stille Nacht! Heil’ge Nacht! ima šest kitic.

1817
Joseph Mohr se preseli v Oberndorf. Besedilo pesmi Stille Nacht vzame s seboj.

1818
Joseph Mohr na sam sveti večer Franzu Xaverju Gruberju, učitelju, organistu in cerkovniku v Arnsdorfu, prinese svoje besedilo za pesem s prošnjo, da jo Gruber uglasbi za dva pevska glasova, zbor in spremljavo na kitari. Uglasbena pesem je bila kmalu za tem zapeta, verjetno pri svetonočni pobožnosti pred jaslicami. Mohr je pel tenor in igral na kitaro, Gruber pa je prevzel spodnji glas, bas.

Okoli leta 1825
Pesem v svet verjetno ponese izdelovalec orgel Karl Mauracher iz kraja Fügen v Zillertalu na Tirolskem. Gruberjevo Sveto noč naj bi slišal med izdelovanjem novih orgel v Oberndorfu.

1831
Družina Strasser iz Laimacha
Pevska skupina družine Strasser iz Laimacha na Tirolskem je pesem Sveta noč, blažena noč konec leta 1831 zapela pred številnim občinstvom na sejmu v Leipzigu. Zapeli so jo tudi pruskemu kralju Friedrichu Wilhelmu IV. v Berlinu. To je vplivalo, da se je še hitreje širila med ljudstvom. Takrat so jo že imeli za tirolsko ljudsko pesem neznanega avtorja.

Okoli leta 1833
Nekoliko spremenjena pesem je prvič objavljena v Dresdnu v pesmarici z naslovom Vier Ächte Tyroler Lieder (Štiri pristne tirolske pesmi).

1839
Družina Rainer
Pevska družina Rainer je pesem verjetno že v 20. letih 19. stoletja prepevala na potovanjih po Nemčiji, Rusiji in Angliji. Leta 1839 so jo prvič zapeli v ZDA, na nastopu pred cerkvijo Sv. Trojice na Wall Streetu v New Yorku.

1854
Avtorstvo pesmi se je z leti pozabilo. Pesem je dolgo veljala za tirolsko ljudsko pesem. Na prošnjo Kraljevo-pruske dvorne kapele je Gruber 30. decembra 1854 v Berlin poslal pojasnilo (Authentische Veranlassung), kako je nastala ta pesem, in mu dodal prepis izvirnika.

Na sveti večer leta 1914
V t. i. božičnem premirju nemški, francoski in britanski vojaki na zahodni fronti za kratek čas zapustijo svoje jarke in skupaj vsak v svojem jeziku zapojejo pesem Sveta noč, blažena noč. 1941Na sveti večer leta 1941 pesem skupaj zapojeta ameriški predsednik Franklin D. Roosevelt in angleški predsednik vlade Winston Churchill na balkonu Bele hiše v Washingtonu.
2011: Unesco pesem Stille Nacht, heilige Nacht uvrsti med nesnovno kulturno dediščino Avstrije.
2018: Pesem je prevedena v več kot tristo jezikov in narečij.
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/sveta-noc-uglasbena-ze-200-let


Na današnji dan - Page 5 Sveta_10
                                                  Original notni zapis Jozef Mohr

Na današnji dan - Page 5 Get_im10
                                                          Kapela svete noči
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime05.01.19 1:19

4. siječnja 1972. tvrtka Hewlett–Packard lansirala je prvi džepni znanstveni kalkulator HP–35 veličine dlanovnika sa svim potrebnim funkcijama (trigonometrijskim, logaritamskim i eksponencijskim) za znanstvene proračune, čime je prestala potreba za logaritamskim tablicama, šiberima i sličnim pomagalima. Kalkulator je imao 35 tipki, izvodio je operacije s preciznošću do 10 znamenki i mogao je odrediti decimalni zarez ili potenciju broja deset na nizu od 200 dekadskih jedinica. Bio je prvi HP-ov proizvod koji je sadržavao integrirane sklopove i LE diode.
Kalkulator HP–35 dobio je i naziv 'ubojica šibera'. Iako je bio skup (395 američkih dolara), u tri je godine prodano oko tristo tisuća komada. HP–35 je, barem dvije godine prije svih konkurenata, bio u stanju rješavati i najsloženije izraze bez ispisivanja međurezultata, zahvaljujući tzv. obrnutoj poljskoj notaciji (Reverse Polish notation, RPN) i četirima radnim registrima (radnim memorijama).
HP-35 je bio i prvi znanstveni kalkulator korišten u svemiru.

Na današnji dan - Page 5 Hp-35_10

Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime05.01.19 19:57

JANICA KOSTELIĆ

Se je rodila na današnji dan v Zagrebu leta 1982.
Janica Kostelić je izredno uspešno kariero v svetovnem pokalu začela 23. januarja 1998, ko je bila stara 16 let. Prvo zmago je dosegla v kombinaciji 17. januarja 1999, že čez tri tedne je slavila zmago na slalomski tekmi v francoskem Serre-Chevalierju.
Blestela je predvsem v slalomu, v katerem je bila razred zase, v sezoni 2005 je v Bad Kleinkirchheimu dobila tudi superveleslalom in smuk. Do popolnega izkupička zmag v vseh disciplinah ji je manjkalo le še slavje v veleslalomu, ki ga je dosegla v Areju 18. marca 2006. To je bila tudi njena zadnja zmaga v karieri.
Zaradi izčrpanosti je Kostelićeva najprej izpustila sezono 2006/07, pozneje pa je tudi uradno oznanila dokončen konec kariere, katere vrhunec so bile tri zlate medalje na olimpijskih igrah leta 2002. Noben hrvaški športnik pred njo ni osvojil medalje na zimskih olimpijskih igrah. Z bratom Ivico sta pod taktirko očeta Anteja spisala neverjetno zgodbo o uspehu, ki je temeljila na trdem delu, katerega stranski učinek so bile tudi številne poškodbe.
V svetovnem pokalu ima Kostelićeva 30 zmag (20 slalomskih, 6 v kombinaciji, 2 veleslalomski, po eno v superveleslalomu in smuku), trikrat pa je osvojila veliki kristalni globus (2001, 2003 in 2006).
Na novinarski konferenci 19.aprila 2007 na Sljemenu je Janica Kostelić sporočila, da je končala kariero alpske smučarke.
http://www.janica.hr/index.php?link=&lang=en
https://www.24sata.hr/show/gips-janica-mi-je-otkrila-da-su-je-na-bracu-huligani-cak-i-gurali-607779
https://www.story.hr/vijesti/veliki-intervju-janica-kostelic-ivanovo-rodenje-promijenilo-je-cijelu-obitelj-273141
https://sportsport.ba/zimski-sportovi/na-svojoj-prvoj-olimpijadi-janica-kostelic-je-vozila-u-kombinezonu-bosne-i-hercegovine/302118
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=bIxdiYgkWgA

ZLATE MEDALJE

OLIMPIJSKE IGRE

* Torino - 2006 - kombinacija
* Sant Lake - 2002 - slalom
* Sant Lake - 2002 - veleslalom
* Sant Lake - 2002 - kombinacija

SVETOVNO PRVENSTVO

* St.Moritz - 2003 - slalom
* St.Moritz - 2003 - kombinacija
* Bormio - 2005 - slalom
* Bormio - 2005 - smuk
* Bormio - 2005 - kombinacija

SREBRNE MEDALJE

OLIMPIJSKE IGRE

* Sant Lake - 2002 - superveleslalom
* Torino - 2006 - superveleslalom

OSCAR

Janica Kostelič je v Petrovoj bolnišnici v Zagrebu rodila sina, ki mu je dala ima Oskar...Iskrene čestitke in obilo zdravja v prihajajočem letu 2019!!
https://www.24sata.hr/show/janicu-je-obisla-majka-marica-oskarovo-ime-osvanulo-na-zidu-607730
https://www.delo.si/magazin/svet-so-ljudje/najuspesnejsa-hrvaska-sportnica-janica-kostelic-postala-mamica-134540.html


Na današnji dan - Page 5 Big_1510
                                                              Janica Kostelić na svoji prvi olimpijadi v Naganu leta 1998

Na današnji dan - Page 5 65055710
        Dobitnica 3 zlatih medalj na Olimpijskih igrah 2002 in trikratna dobitnica velikega kristalnega globusa 2001, 2003 in 2006

Na današnji dan - Page 5 Janica10
                                                                             Janica in Ivica Kostelić

Na današnji dan - Page 5 56f46410
                                      Janica Kostelić je za športnico leta dobila prestižno nagrado Laureus
Na vrh Go down
jozl52
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 650
REPUTACIJA : 40
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 67
M(j)esto kočevje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime05.01.19 23:18

max,

imel sem ta jajca od kitajca Twisted Evil Twisted Evil od pakarda, res velika jajca, to je bil zgrešen projekt, ni crknil samo meni, kupil sem ga v trstu, delal je kako leto dve, pred njim je pa bil hp21 Very Happy Very Happy Very Happy , okoli leta 80, ta je bil pa zakon, še veno pa imam hp11c, zanj sem dal leta 85 v muenchenu cca 380 orlov..., še vedno dela... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy , kot nov, ja tudi tehnični..., pa še 210 programskih korakov... in mislim s spominom za 10 programčkov...

se ti opravičujem imel sem hp31..., samo je bil enaka forma kot 35..., 21 je bil barve slonove kosti...

imajo pa pakardi zanimiv sistem, nikjer ni operanda enako  "=", to je bil vedno hec, ko je hotel kdo kaj s pakardom računati, pa dobro, kje je "="... Shocked Shocked Shocked , ga ni in...
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime10.01.19 19:58

Kultna američka televizijska serija Obitelj Soprano (The Sopranos) započela je s prikazivanjem prije 20 godina, 10. siječnja 1999. godine na kabelskoj mreži HBO (Home Box Office), a emitiranje je završilo 10. lipnja 2007. Autor i izvršni producent je bio David Chase.
Ostvarivši veliki komercijalni i kritički uspjeh, Obitelj Soprano je financijski najuspješnija serija kabelske televizije u povijesti televizije. Serija je poznata po visokoj razini kvalitete na svim aspektima produkcije, a iznimno je hvaljena za svoje scenarije i izvedbe glavnih glumaca. Zaradila je priznanja kako je na televizijski medij donijela višu razinu umjetničke kvalitete i otvorila put mnogim drugim dramskim serijama koje su slijedile. Osvojila je i brojne nagrade, uključujući 21 Emmy i pet Zlatnih globusa.
'The New York Times' je Obitelj Soprano nazvao "najvećim djelom američke pop-kulture u posljednjih četvrt stoljeća".
Radnja prati mafijaša Tonyja Soprana (James Gandolfini), depresivnog, agresivnog, ali istovremeno dopadljivog čovjeka, koji balansira između uloge glave obitelji i vođe kriminalne organizacije. Osjećajući da gubi kontrolu nad obitelji i poslom, Tony Soprano dobije niz napadaja anksioznosti koji ga odvedu u ured psihoterapeutkinje dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) kako bi se suočio sa svojim problemima. Serija pruža realističan, crnohumorni, često i bolan pogled na članove mafijaške obitelji iz New Jerseyja.
Obitelj Soprano ukupno je imala 86 epizoda u šest sezona.

Na današnji dan - Page 5 Thesop10

Na vrh Go down
jozl52
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 650
REPUTACIJA : 40
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 67
M(j)esto kočevje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime10.01.19 22:07

schirripa je solo kitaris pri bruce springstid-u, z ruto je njegov pravi rokerski imidž...

Na današnji dan - Page 5 Schirr10
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime10.01.19 22:32

@jozl52 (citat):
schirripa je solo kitaris pri bruce springstid-u, z ruto je njegov pravi rokerski imidž...

Da, ali se taj gitarist i glumac zove Steven Van Zandt (u seriji The Sopranos Silvio Dante), a Steve Schirripa je drugi glumac (u seriji Bobby Baccalieri).

Na vrh Go down
jozl52
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
jozl52

Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 650
REPUTACIJA : 40
ČLAN OD: : 2016-09-07
DOB : 67
M(j)esto kočevje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime11.01.19 10:08

max

hvala za educiranje, veš televizije sploh ne gledam in nimam pojma, mi je pa prijatel pravil o kitaristu od springstida, da je tudi "igralec" v nekem serialu pa sem "zamočil", sta si pa zelo podobna..., se posipam s pepelom, mea culpa, maxima culpa...


sta pa s sprigstidom na koncertih fantastičen par... in cel njegov bend, naredi pravi šou..., poglejte..., na YT
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime12.01.19 15:13

12. siječnja 1976. umrla je britanska spisateljica kriminalističkih romana Agatha Christie (Dame Agatha Mary Clarissa Christie), a pisala je i ljubavne romane pod pseudonimom Mary Westmacott. Rođena je kao Mary Clarissa Miller u Torquayu u engleskoj pokrajini Devon 15. rujna 1890.
Nazivana je i 'kraljica krimića', a udruga Malice Domestics Ltd dodjeluje i Nagradu Agatha, za kriminalistički roman (u pet kategorija). Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku, i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika.
Primjer njenog uspjeha je prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih autora svih vremena u Francuskoj s preko 40 milijuna primjeraka na francuskom, gdje joj je najbliži konkurent s oko 22 milijuna primjerka Émile Zola.
Njena predstava Mišolovka (The Mousetrap) drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952., a ukupno je odigrano više od 20.000 predstava.
Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple. Iako se voljela poigravati s konvencijama žanra – jedno od njenih ranijih djela, Ubojstvo Rogera Ackroyda, sadržava potpuni obrat na kraju – uvijek je u knjige postavljala tragove prema kojima su čitatelji mogli i sami otkriti počinitelja.
Većina njezinih knjiga i kratkih priča adaptirana je u filmove, neke i više puta (Ubojstvo u Orijent Expressu, Smrt na Nilu, U 4.50 s Paddingtona).
Britanska televizija BBC napravila je radijske i televizijske verzije mnogih priča o Poirotu i Miss Marple, a Granada Television je producirala detektivski serijal u kojem Poirota glumi David Suchet, možda najpoznatiji suvremenoj publici.
Japanska televizija NHK (Nippon Housou Kyoukai) koristila je Poirota i Miss Marple u anime seriji Agatha Christie’s Great Detectives Poirot and Marple kao crtane likove.
1970. odlikovana je redom Britanskog Imperija i mogla je nositi titulu Dame (ženski ekvivalent Sira). Unuk Mathew Prichard sada ima autorsko pravo na njena djela.

Na današnji dan - Page 5 Agata_10

Agatha Christie

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
Max Blitz

Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24071
REPUTACIJA : 653
ČLAN OD: : 2012-10-30
DOB : 50
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime17.01.19 15:55

16. siječnja 1605. u Madridu je objavljeno prvo izdanje romana 'Don Quijote' španjolskog autora Miguela de Cervantesa.
Puni je naslov djela glasio 'El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha' ('Bistri vitez Don Quijote od Manche'), a prvo izdanje bilo je posvećeno vojvodi od Béjara, jednom od najbogatijih španjolskih aristokrata tog vremena. Cervantes je u trenutku izlaska tog izdanja bio već nadomak 60. godine života, a kasnije je napisao i nastavak svog djela. Naklada prvog izdanja iznosila je 400 primjeraka, a zanimljivo je da je većina njih otpremljena preko Atlantskog oceana u Ameriku, gdje se nakladnik Francisco de Robles nadao postići veću cijenu. Cervantesov je Don Quijote ubrzo ostvario golemu popularnost, tako da je već iste godine tiskano nekoliko novih izdanja. Sam Miguel de Cervantes nije osobito profitirao od te popularnosti jer je već prije tiskanja prvog izdanja svoja prava prodao izdavaču.
Radnja pokriva putovanja i avanture Don Quijotea i njegovog štitonoše, Sancha Panze. Alonso Quijano ili Quesada je obični Španjolac (hidalgo, najniži red španjolskog plemstva) koji je opsjednut pričama o viteškim lutanjima (libros de caballerias). Njegovi prijatelji i obitelj smatraju ga ludim kada on odluči uzeti ime Don Quixote de la Mancha i osobno postane vitez lutalica (don je bila titula višeg plemstva, dok je quixote na španjolskom jeziku označavao dio oklopa). Onda odluči lutati Španjolskom na svom mršavom konju Rocinantu, ispravljajući nepravde i braneći ugnjetavane.
O Don Quijoteu je kasnije snimljeno nekoliko igranih filmova, kao i animirani film. Inspirirao je mnoge slikare kao što su Pablo Picasso, Salvador Dali, Antonio de la Gandara i Gustave Dore. Opera Don Quijote je premijerno izvedena u Operi Monte Carla 24. veljače 1910., a autor joj je Jules Massenet. Glavna uloga je bio ruski bas Fjodor Šaljapin, za koga je uloga i napisana.

Na današnji dan - Page 5 391px-10

Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
PORUCNIK

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 7970
REPUTACIJA : 120
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 56
M(j)esto Bijelo Polje

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime17.01.19 17:34

Ne znam koliko je poznato da je Servantes robovao u Ulcinju, a Dulcinea je, zapravo njegova žena, dovedena iz Ulcinja, nakon otkupa.

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Zoran I
Stariji vodnik I klase
Stariji vodnik I klase
Zoran I

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 747
REPUTACIJA : 12
ČLAN OD: : 2015-01-02
M(j)esto Izola

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime19.01.19 17:36

JANIS JOPLIN

Janis Lyn Joplin, ameriška pevka popularne glasbe, se je rodila na današnji dan leta 1943 v Port Arthur v Teksasu.
Nad glasbo sta jo navdušila starša Seth in Dorothy Joplin. Že kot mlada se je zavzemala za pravice temnopoltih v ZDA. Folk in blues glasbo je začela peti v lokalni skupini Waller Creek Boys. Njena prava kariera je trajala vsega tri leta, a je v tem času postala glasbeni simbol uporništva za generacijo ob koncu šestdesetih let 20.stoletja. Kot članica skupine Big Brother and the Holding Company je zaslovela leta 1967 z nastopom na pop festivalu v Montereyju, ko je s hripavim glasom, pretresljivo izrazitostjo ter veliko muzikalnostjo prevzela poslušalce. Leta 1968 je posnela album Cheap Thrills z glasbenimi uspešnicami Piece Of My Heart, Summertime in Ball And Chain. Leta 1969 je ustanovila svojo skupino The Kosmic Blues Band in posnela album I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! Naslednje leto je spet ustanovila novo skupino The Fulltilt Boogie, s katero je leta 1970 začela snemati album Pearl, ki je izšel po njeni smrti leta 1971, z uspešnico Me and Bobby McGee. Umrla je 4. oktobra 1970 v Los Angelesu zaradi prevelikega odmerka heroina.

https://www.kinodvor.org/film/janis-joplin-otozno-dekle/
https://www.virginradio.it/gallery/foto/172026/in-memory-of-janis-joplin-guarda-le-sue-foto-piu-belle.html
https://www.letras.com/janis-joplin/20251/
https://www.britannica.com/biography/Janis-Joplin/media/306112/200539
https://www.youtube.com/watch?v=guKoNCQFAFk
https://www.youtube.com/watch?v=WXV_QjenbDw
https://www.youtube.com/watch?v=EkPq3UaCLpg
https://www.youtube.com/watch?v=nLN72sR9w0M
https://www.youtube.com/watch?v=cM0T9fumD5k
https://www.youtube.com/watch?v=E-irXmqIzGA
https://www.youtube.com/watch?v=yIHgZHDJlZY
https://www.youtube.com/watch?v=natCa2asaq4
https://www.youtube.com/watch?v=QIJKza_028M
https://www.youtube.com/watch?v=SesWRweA4fM
https://www.youtube.com/watch?v=YMcyTD1FmnM
https://www.youtube.com/watch?v=ssF65nQAyw4
https://www.youtube.com/watch?v=Qev-i9-VKlY

Na današnji dan - Page 5 60d8cf10
Sit there, hmm, count your fingers / What else, what else is there to do / Oh, and I
know how you feel / I know you feel that you're through / Oh ah-wah-ah sit

Na današnji dan - Page 5 Big-br10
                                            Janis Joplin s člani ansambla Big Brother and the Holding Company

Na današnji dan - Page 5 114410
                                                                   Jimi Hendriks in Janis Joplin leta 1968

Na današnji dan - Page 5 19604210
                                                                               Janis Joplin leta 1969

Na današnji dan - Page 5 Janis_11
                                                                   Tom Jones nastopa z Janis Joplin leta 1969

Na današnji dan - Page 5 Janis_10
                                                       Marsikdo ima še vedno doma LP največjih hitov Janis Joplin

Na današnji dan - Page 5 Janis_11
                                                                       Janis Joplin kraljica psihadeličnega soula

Na današnji dan - Page 5 Janis-10
                       Barviti Porsche 365C Cabriolet od Janis Joplin so prodali za 1,6 mio€


Na današnji dan - Page 5 65046810
Janis Joplin "kraljica psihadeličnega soula" je zaslovela konec 60 let kot pevka zasedbe Big Brother and The Holding Company
Na vrh Go down
Stanko1
GENERAL MAJOR Moderator stažist(a)
GENERAL MAJOR Moderator stažist(a)
Stanko1

JM10 JM
Jubilarna Medalja 7 g. JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 1147
REPUTACIJA : 94
ČLAN OD: : 2013-02-24
DOB : 69
M(j)esto Zagreb

Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime20.01.19 13:38

@PORUCNIK (citat):
Ne znam koliko je poznato da je Servantes robovao u Ulcinju, a Dulcinea je, zapravo njegova žena, dovedena iz Ulcinja, nakon otkupa.
Cervantes je između ostalog bio i vojnik u službi španjolske mornaričke pješadije (Infantería de Marina). Na galiji Marquesa sudjelovao je u pomorskoj bici kod Lepanta 7. listopada/oktobra 1571. Iako je bio bolestan i ležao je u potpalublju inzistirao je da bude uključen u bitku, u kojoj je bio pogođen s tri metka nakon čega mu je lijeva ruka ostala paralizirana. Cervantes se ponosio sudjelovanjem u bici za koju je vjerovao da je uobličila kasniju povijest Europe.
 
Miguel de Cervantes Saavedra:
 
Na današnji dan - Page 5 BNIZ7OO
 
Paolo Veronese, Bitka kod Lepanta:
 
Na današnji dan - Page 5 5JgJB9J
Na vrh Go down
Sponsored content
Na današnji dan - Page 5 Empty
KomentarNaslov komentara: Re: Na današnji dan   Na današnji dan - Page 5 Icon_minitime

Na vrh Go down
 
Na današnji dan
Na vrh 
Stranica 5/9Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: CIVILNA PLATFORMA :: RAZNO-
Idi na: