FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share
 

 LEGIJA STRANACA - Légion étrangère

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AutorPoruka
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 16:48

LEGIJA STRANACA - LEGION ETRANGERE

Igrom slučaja u Splitu sam sreo 2 Francuska uniformirana i naoružana žandara i to obojica govore Hrvatski.  Shocked
A pošto se na ovome forumu većinom piše o vojsci (JNA) sjetio sam se Francuskih vojnika u Legiji Stranaca.
Pa tko veli neka izvoli.  Very Happy  

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Legion_Etrangere_tko_voli_neka_izvoli

Iako postoje brojne, često pogrešne, predrasude o ovoj elitnoj jedinici, Legija stranca (Legion Etrangere) je sastavni dio Francuske vojske i predstavlja najobičniju profesionalnu borbenu jedinicu koja koristi istu opremu i naoružanje, te sudjeluje u istim misijama kao i ostale jedinice Francuske vojske.
Jedina razlika u odnosu na ostale formacije je ta da su njeni pripadnici stranci, ili točnije rečeno, dobrovoljci svih nacionalnosti, rasa i vjerskih uvjerenja, ali ipak odani cilju služenja interesa Francuske, bilo gde u Svijetu.

Povijest i tradicija

Francusku legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj Filip, 10. Ožujka 1831. godine sastavljenu od dobrovoljaca starih od 18 do 40 godina (tako je i sada), koja je odmah poslana u misiju osvajanja Alžira.
Ova misija, kao i sama jedinica je trajala sve do 1835. godine, kada je Aližir pao u ruke Španjolaca. Nakon toga, jedinica u ovom obliku je ponovo formirana, te stjecala brojna borbena iskustva; Alžir (1855.), Italija (1859.) i Meksiko (1863.) gdje se odigrala jedna od najimpozantnijih bitaka koje je vodila Legija stranaca.
Naime, 30. Travnja 1863. na hacijendi "Camerone" pokraj grada Puebla , 3 časnika i 62 legionara pružila su otpor daleko nadmoćnijim meksikancima (oko 2000 vojnika).
Nakon cijelog jednog dana žestokih okršaja poslljednjih 5 preživjelih legionara postavilo je bajonete na svoje puške i krenulo u juriš.
Od tada, naziv ove bitke ponosno nosi svaka legionarska zastava, simbolizujući borbu "do poslednjeg čovjeka".
Od tih prvih dana, pa sve do danas, jedinica je prošla brojna ratišta i bitke čuvajući interese Francuske republike. U nastavku dajemo vam kronološki pregled nekih od najbitnijih borbenih aktivnosti:
1914. I. sv. rat, legija borbeno angažirana u Francuskoj
1939.-1945. II sv. rat, borbeno angažiranje u Norveškoj, Libiji, Tunisu, Italiji i Njemačkoj
1945. početak rata u Indokini (bitke kod Phu Tong Hoa i Dien Bien Phu-a)
1954. povratak u Alžir, kao sigurnosne snage stalno prisutne sve do 1962.
1962.-danas.: nakon napuštanja Alžira, regimente su razmeštene u Džibuti, Madagaskar, Tahiti i Francusku Gvajanu
1969.-1970. dve regimente angažovane u operacijama u Čadu
1978. oslobađanje nekoliko stotina Europljana od sigurne smrti u Zairu
Danas - angažiranje u mirovnim misijama širom Svijeta
Od svojih početaka pa sve do danas, svi pripadnici Legije (od Generala do vojnika) odani su samo jednoj - da služe Francuskoj profesionalno i dobro.
Tradicija ove jedinice izražava se kroz više aspekata: posebne uniforme, posebne pjesme i koračnice, izdvojene nastupe na paradama i posebne ceremonije svojstvene samo Legiji.
Svečana uniforma je bijela sa svečanom bijelom „Kepi“ kapom.
Boje legije su crvena i zelena, a preuzete su od Švicarske garde koja je bila u službi francuskog Kralja.

Život u legiji stranaca


Uvjeti za prijem u jedinicu su vrlo jednostavni i jasni, morate imati između 17 i 40 godina života, morate imati neki od važećih identifikacijskih dokumenata, te morate biti fizički u dobroj kondiciji kako bi mogli da izdržite buduće napore.
Francuski jezik, koji je službeni jezik Legije, se uči tokom faze privikavanja, a gotovo svi pripadnici jedinice nakon prve godine potpuno ovladaju jezikom.
Prijem potencijalnih novaka vrši se u 16 centara za novačenje koje se nalaze širom francuske.
U ovim centrima za novačenje vrše se prve provjere i testiranja, prvenstveno medicinske prirode.
Nakon ovih pregleda, novaci se šalju u centar Aubagne (15 km istočno od Marseja), gde se nalazi glavni stožer i zapovijedništvo Legije stranca.
U ovom centru novaci se podvrgavaju raznoraznim testovima, ispitivanjima i intervjuima, koji traju oko tri tjedna. Ukoliko zadovolje sve postavljene uvjete, potpisivanjem petogodišnjeg ugovora novaci postaju i zvanično legionari.
Mnogo više o samom procesu prijema i uopće o životu i radu u Legiji stranaca možete pronaći na adresi http://www.foreignlegionlife.com, i to iz prve ruke, a kuriozitet predstavlja i primjer pravog ugovora koji potpisuju legionari (sa prijevodom na engleski jezik).
Nakon potpisivanja ugovora, iz centra Aubagne, legionari se šalju na osnovnu obuku u glavni trening centar Castelnaudary, 50km od Toulousa.
Ovdje se vrši osnovna obuka koje se sastoji: u stjecanju snage i izdržljivosti, ovladavanju rukovanjem raznim vrstama oružja, preživljavanju u terenskim uvjetima, učenju posebne koračnice i sl.
Non-stop tokom ove faze obuke vrše se i testiranja fizičke snage, a neka od njih su: 8 km marširanja sa ruksakom težine 12 kg koje mora da se završi za 1 sat, trčanje 12 minuta (sve iznad pretrčanih 2800m je dobar rezultat), penjanje uz uže bez korištenja nogu, trčanje sa vrećom pijeska teškim 40 kg u roku od 20 sekundi i sl.
Kod ovih testova nema palih, odnosno bez obzira da li novaci mogu da zadovolje postavljene kriterije ili ne, nakon osnovne obuke nastavit će treninge u svojim borbenim regimentama.
Nakon završene osnovne obuke legionari se raspoređuju u neku od 11 jedinica Legije stranaca.

Obuka

Svaki legoinar bez obzira u koju regimentu je raspoređen prolazi kroz razne vrste borbene obuke.
U dvije padobranske regimente, osnovnu specijalističku obuku predstavlja padobranski tečaj koji traje 3 - 5 tjedana.
Za tih par tjedana, obavezno se obavi najmanje 6 skokova, nakon kojih legionari dobijaju svoja "krila" (padobransku značku).
Svaki od legionara tokom svoje karijere mora proći najmanje jedan specijalistički "commando" tečaj (trajanje 3 tjedna) koji se održava u nekoliko centara širom Francuske.
Ovu obuku sačinjavaju slijedeće vještine: obuka u penjanju, postavljanje zamki i eksploziva, ručne tehnike borbe, metode borbi u gradskim područjima, veslanje, plivanje u moru bez prsluka sa borbenim rancem i puškom...

Naoružanje

FAMAS
Osnovno legionarsko naoružanje predstavlja automatska puška FAMAS kalibra 5.56 mm (Fusil Automatique Manufacture d'Armes de St Etienne), dizajnirana početkom 80-tih, te načinjena od plastike i fiberglasa.
Vrlo je slična engleskoj automatskoj pušci, s tim što je dosta lakša i prepoznatljiva je po dugačkom rukohvatu za lakše nošenje. Puška je sposobna za pojedinačnu paljbu, kratki rafal od 3 metka, te kontinuirani rafal, a izbacivanje čahura može se podesiti i na lijevu i na desnu stranu.
Također, može ispaljivati ručne granate i anti-tenkovske projektile od 500 grama.
Slično pušci M-16, vrlo je osetljiva na prašinu, pijesak i druge nečistoće, pa zahteva odgovarajući tretman.

Snajperska puška FR F-2
Sastavljena od modernih kompozitnih materijala, zamijenila je staru FRF pušku.
Ovo je snajperska puška kalibra 7.5 mm, osnovnog dometa 600 metara, koji se dodavanjem bipod oslonca može dodatno uvećati. Oružje je opremljeno teleskopskim ciljnikom za dnevnu svijetlost, a može se dodati i noćni ciljnik za upotrebu u mraku.

89mm LRAC
Ručni raketni bacač LRAC 89 težak 8kg djeluje na daljinama od 100 do 600 metara, a poslužuju ga dva borca.
Projektil koji lansira ovaj bacač sposoban je da probije 40mm čelični oklop na daljini od 300 metara.
U Legiji se također koristi i verzija kalibra 120 mm koja može da probije bilo koji oklop, na manjim udaljenostima.

Zanimljivosti

Svaki legionar ima pravo na godišnji odmor u trajanju od 15 dana (u prvoj godini ugovora), dok je taj odmor čitavih 45 dana u petoj godini ugovornog perioda.
Tokom odmora legionari ne smiju napuštati teritoriju Francuske i moraju da se javljaju svojoj jedinici.
Plaće u legiji su strogo definirane i nisu nikakva tajna.
Svaki legionar uvijek znak koliko je zaradio i koliko može da očekuje.
Plaća se isplaćuje jednom mjesečno i to u gotovini, dok je zabranjeno otvaranje bilo kakvog tekućeg ili sličnog bankovnog računa. Ukoliko to želi, pripadnik ove jedinice može da dobije bankovni račun o kome se brine sama jedinica.
Mjesečna primanja se kreću od 975 eura za običnog legionara, i idu do 1372 eura za legionara u činu caporala.
Visina plaće ovisi i od jedinice, odnosno regimente u kojoj legionar služi, kao i od borbenog djelovanja.
U slučaju da je njegova regimenta angažirana u nekom borbenom okruženju, plaća mu se može i udvostručiti.
Jedan od najvećih problema, sa kojim se inače suočavaju i druge vojne jedinice u svijetu, je problem dezertiranja.
Ovaj problem je posebno izražen u Legiji stranaca u kojoj godišnje dezertira oko stotinu vojnika.
Nakon najmanje tri godine odanog služenja Francuskoj, svaki legionar može da zatraži dobijanje francuskog državljanstva.

Legionarska očekivanja

Prije svega, svaki legionar je dobrovoljac, koji se svojevoljno priključuje ovoj vojnoj jedinici, prihvaćajući sve obaveze i rizike. Najčešće u legiju pristižu ljudi koji na neki način bježe od svoje prošlosti.
Generalno, novaci se priključuju jedinici najčešće zbog osobnih ili obiteljskih kriza, ili zbog neprilagođavanja socijalnim ili političkim promijenama u njihovim rodnim državama.
Upravo u prilog ove konstatacije idu masovna kandidiranja dobrovoljaca iz Španjolske (nakon građanskog rata 1939.), zatim novaka iz istočne Europe nakon 1945. godine, te sa prostora bivše Jugoslavije - početkom rata 90-tih godina prošlog stoljeća.
Iz drugih područja Svijeta, u Legiju stranaca uglavnom dolaze ljudi iz srednje klase koji su nezadovoljni svojim životima i koji u Legiji traže avanturizam.
U budućnosti Legija stranaca će biti sve manje angažirana u borbenim misijama, prije svega zbog smanjenja kolonijalnih aspiracija Francuske (koje vjerovatno nikada neće biti ugašene), a sve više u mirovnim operacijama širom planete.

Tekst pronašao ovdje:
http://blog.dnevnik.hr/legionetrangere/2006/03/1620766602/legija-stranaca-ukratko.html
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
arcibald01

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 1601
REPUTACIJA : 63
ČLAN OD: : 2013-12-19

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 18:08

Ko že omenjamo tujsko legijo, še moj prispevek na to temo. Gre pa zato, da sem pred časom srečal zelo zanimivega fanta, po nacionalnosti Hrvata, ki je bil pripadnik te, brez dvoma elitne francoske enote. Moj znanec je bil pripadnik 4. in 5. regimenta Tujske legije. Kot mi je takrat pripovedoval, bom sedaj napisal nekaj stavkov o teh dveh regimentih.

Najprej 4. regiment Tujske legije:
Sedanji četrti tuji polk nadaljuje tradicijo četrtega tujega pehotnega polka (4e Régiment étranger d'infanterie, 4e REI), ki je bil ustanovljen leta 1920 v Maroku. Regiment je bil razpuščen v Alžiriji leta 1964.
Sedanji četrti regiment (4e Régiment Étranger, 4e RE) je enota za usposabljanje francoske tujske legije. Zagotavlja štirimesečno osnovno usposabljanje za prijavljene prostovoljce.
Enota za usposabljanje Tujske legije je nastanjena v kraju Castelnaudaryju na jugu Francije, kamor se je leta 1976 preselila s Korzike.
Na sliki je zelo dobro ohranjena kokarda za beretko, ki je zelene barve. Kokarda je oštevilčena in jo je, oštevilčeno, zelo težko dobiti na tržišču. Poklonil  pa mi jo je znanec o katerem pišem. 

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère DSC05196_605x600
LEGIJA STRANACA - Légion étrangère DSC05197_800x558
Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
arcibald01

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 1601
REPUTACIJA : 63
ČLAN OD: : 2013-12-19

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 18:18

In sedaj še nekaj o 5. regimentu tujske legije, katerega pripadnik je bil moj znanec, vse do njegove razpustitve.

5. zunanji regiment (5e Régiment Etranger, 5e RE) je bil edini polk francoske tujske legije, ustanovljen v Aziji (v francoski Indokini). V takratni francoski koloniji je Tonkin (vzdevek 5. regimenta, ki se je nanašal na ime za severni Vietnam, mesto ustanovitve regimenta) ohranjal red in francosko oblast med letoma 1930 in 1945. V Indokini se je boril proti japonskim vojskam (1940 in 1945), vojakom Tajske (1941) in Viet Minhu (1946 in 1949-54). Dejansko pa je bila francoska tujska legija prisotna v Francoski Indokini vse od leta 1883.
Leta 1956 je regiment zapustil Indokino in odšel v severno Afriko, kjer je sodeloval v Alžirski vojni (1956-62).  Leta 1963 je bil regiment, dopolnjen z inženirsko enoto in preimenovan v 5e RMP. Regiment so leta 1963 namestili v  Francosko Polinezijo. Njegova glavna naloga je bila zgraditi in varovati novo francosko jedrsko preizkuševalno mesto na otoku Mururoi. Regiment je bil ponovno preoblikovan leta 1984, dokončno pa je bil razpuščen  junija 2000.
Na spodnji sliki je oznaka regimenta (5e RMP), ki jo je oblikoval Lt Col Nougues leta 1964. Oznaka se je uporabljala do leta 1984 in je četrta po vrsti. Zelo redka oznaka. Poklonil pa mi jo je znanec o katerem pišem.

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère DSC05192_592x600
LEGIJA STRANACA - Légion étrangère DSC05194_751x600
Nekje imam še kapo za svečano uniformo, značilno za Tujsko legijo. Ko jo najdem jo bom poslikal.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 18:44

@Vojnik Graničar (citat):
Tokom odmora legionari ne smiju napuštati teritoriju Francuske i moraju da se javljaju svojoj jedinici.

Ne znam puno o Legiji stranaca, no vremenom se dosta stvari mijenjalo.
Što se tiče boldanog redovito sam zadnjih godina viđao jednog lika iz Trogira koji je u Legiji, u Trogiru tijekom ljeta, a dolazio je s dva frenda također legionara, i to Havajca, onako domorodačkog izgleda.
Cool ekipa, veseli za popit i zabavit se bez izazivanja bilo kakvih problema. Tom Trogiraninu znam dobro sestru, njega nešto manje jer je mlađi.

Profi jedinica u sastavu francuske vojske, nema tu više puno misterioznosti, a ne primaju ni bilo koga, "bez imena i prošlosti", kao možda ranije, provjerava se.
Kad se u nekoj afričkoj zemlji domaći žešće pokolju između sebe, (prije je bilo češće), izvještaji bi obično rekli da je 200-300 francuskih vojnika uvelo red, a to bi bila Legija.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 21:09

@Vojnik Graničar (citat):
Tokom odmora legionari ne smiju napuštati teritoriju Francuske i moraju da se javljaju svojoj jedinici.
@Max Blitz (citat):

Ne znam puno o Legiji stranaca, no vremenom se dosta stvari mijenjalo.
Što se tiče boldanog redovito sam zadnjih godina viđao jednog lika iz Trogira koji je u Legiji, u Trogiru tijekom ljeta, a dolazio je s dva frenda također legionara, i to Havajca, onako domorodačkog izgleda.
Cool ekipa, veseli za popit i zabavit se bez izazivanja bilo kakvih problema.
Tom Trogiraninu znam dobro sestru, njega nešto manje jer je mlađi.

Profi jedinica u sastavu francuske vojske, nema tu više puno misterioznosti, a ne primaju ni bilo koga, "bez imena i prošlosti", kao možda ranije, provjerava se.
Kad se u nekoj afričkoj zemlji domaći žešće pokolju između sebe, (prije je bilo češće), izvještaji bi obično rekli da je 200-300 francuskih vojnika uvelo red, a to bi bila Legija.
Ni JNA nije dozvoljavala da se napušta Jugoslavija za vrijeme služenja vojske. Very Happy
A kada sam išao kući na redovno odsustvo morao sam se javiti u jedan vojni objekt (sad sam zaboravio kako se zvao) da si stigao na odredište.  Suspect
Ne bi se čudio da je takvo pravilo u kod legionara.
A druga je stvar može li se to kontrolirati i je li se Legionari toga pridržavaju.

NADOPUNA:
Evo preko interneta sam doznao da se taj JNA objekat zvao "Komanda garnizona".
Ne znam kako se prije ta ulica zvala a sada se zove Sukoišanska broj 6.
Ulaz u tu zgradu je bio ovdje:
https://www.google.hr/maps/@43.5156303,16.4420817,3a,26.9y,78.07h,91.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQ1Yq5SeZDaqPBSJgtERkXw!2e0!7i13312!8i6656?hl=hr
Kao što se vidi preko "Google Street View" sada je tu Trgovački sud u Splitu.


Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 28.07.18 13:26; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
PORUCNIK

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8321
REPUTACIJA : 127
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 57
M(j)esto Bijelo Polje

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 23:07


_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
PORUCNIK

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 8321
REPUTACIJA : 127
ČLAN OD: : 2014-08-01
DOB : 57
M(j)esto Bijelo Polje

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime27.07.18 23:08


_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Sloba1
Poručnik
Poručnik
Sloba1

Medalja za Vojne Zasluge VZ
Jubilarna Medalja 10 godina JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2650
REPUTACIJA : 88
ČLAN OD: : 2014-12-21
DOB : 56
M(j)esto Petrovaradin

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 6:16

Ne znam da li danas postoji ta vojna formacija. Znam da imaju mirovne misije ali pod okriljem UN-a. Za Legiju stranaca sam čuo još iz onih davnih perioda kada je bila aktuelna. Mirovne misije kao mirovne koje nemaju veze sa Legijom, na to sam mislio, već ovako što države šalju svoje trupe u neki od region sveta gde je problematično.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 13:08

@Sloba1 (citat):
Ne znam da li danas postoji ta vojna formacija. Znam da imaju mirovne misije ali pod okriljem UN-a. Za Legiju stranaca sam čuo još iz onih davnih perioda kada je bila aktuelna. Mirovne misije kao mirovne koje nemaju veze sa Legijom, na to sam mislio, već ovako što države šalju svoje trupe u neki od region sveta gde je problematično.

Postoji Legija stranaca, promatraj je kao dio francuske vojske i ne puno dalje od toga, a objektivno je bilo puno efikasnije poslati u neku afričku zemlju, bivšu francusku koloniju u svrhu smirivanja stanja, ali i izazivanja sukoba ako se time može nazvati npr. svrgavanje diktatora Bokasse u Srednjoafričkoj Republici (btw, bivši legionar, dobitnik ordena Legije časti) kad je može se reći sišao s uma.
Snage UN-a su trome i neefikasane a zapravo uopće ni ne djeluju borbeno već fizički razdvajaju zaraćene strane dok se mir ne postigne za stolom što je često samo teoretski bolja opcija. I za svaki potez treba ispunit gomilu papira i obrazaca, problem je i komunikacije, treba puno prevoditelja jer su snage multinacionalne, itd. Vojnici iz siromašnih zemalja su podložni korupciji, slabo obučeni.....i sl.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 21:18

Gdje je Francuska rasporedila svoje legije stranaca.
Nisam znao da imaju prste dolje na jugu Afrike na otoku Mayotte.
Zar je i tu Evropska Unija.!? Suspect

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Postrojbe_legije_stranaca_850
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 21:43

Ovo je prvi korak za ulazak u Legiju Stranaca.
Sam sa velikom voljom i željom da se priključiš toj postrojbi.

Našao sam tekst pored ove slike gdje piše:
"""Još jedan momak sa naših prostora koji je odlučio da zakuca na vrata legije.
Sretno drugar.......!"""

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Dolazak_na_prijavnicu_momka_iz_na_ih_krajeva

"""Bio sam sedam godina u Legiji stranaca.
Nisam ponosan,ali se i ne stidim.
Sjecam se tog Maja mjeseca1988 godine kad sam dosao u Francusku.Stigoh do Pariza.
Ono para sto sam imao,ode, brzo.
Sjedim na klupi zeljeznicke stranice.
Umoran,gladan.
Neznam nikoga.
Ne govorim Francuski.
Osjecam se izgubljen.
Dignem glavu,i vidim veliku plakatu.
Vojnik sa bijelom kapom a ispod pise"Legion Etrangere.Engaze vous".
Covjeka koji je sjedio pored mene,pitam ,da li govori engleski.
Kaze mi,malko.
Zamolih ga da mi prevede ono sto pise na plakati.
Objasni mi da to Legija Stranaca pravi reklamu i da poziva ljude da se angazuju.
Gledam onu moju tetovazu na lijevoj ruci.
Peace end lowe.
Rekoh sam sebi, ne moze to zajedno,moja licna filozofija zivota i Legija.
Ja u ono vrijeme isfoliro JNA,ostao samo 4 mjeseca u vojsci.
Sta da trazim u Legiji.
Medzutim dva tri dana poslije,nemadoh vise para.
I nadjem se ispred vrata TE kasarne.
Sjedijo sam skoro tri sata na jednoj klupi u parku koji je bio deset metara od te kasarne.
Razmisljao,sjeco se svega onoga sto sam cuo o Legiji Stranaca.
Sjecam se bilo me je strah.
Poslije tri sata smogao sam malko hrabrosti pa pridjem vratima i pritisnem zvono.
Vrata se otvore.
Otvori mi vrata neki mali div.
Najmanje dva metra u visini i metar i sirini.
Vidim nosi kosulju kratkih rukava.
Istetviran,ozbiljan,mrgudan.
Prica mi na Francuskom.Kazem mu na engleskom da ne govorim francuski,i pitam ga dali govori engleski.
Mali ironicni osmijeh pa mi rece da je on englez.
U isto vrijeme me pita sta ja hocu.
Polahko skoro stidljivo rekoh mu da hocu da se angazujem u Legiju.
Pa hajde udji, rece mi.
Prelazim preko vrata.
Imam osjecaj da se bojim.
Strah me je.
Pitam se u kojem sranju cu se naci.
Znam.
Nije prvi put."""


Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 30.07.18 0:27; prepravljeno ukupno 5 puta
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 21:44

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Razne_faze_kandidata
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 22:23

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Program_po_etne_obuke_legije_stranaca
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime28.07.18 22:37

@Vojnik Graničar (citat):
Tokom odmora legionari ne smiju napuštati teritoriju Francuske i moraju da se javljaju svojoj jedinici.
@Max Blitz (citat):

Ne znam puno o Legiji stranaca, no vremenom se dosta stvari mijenjalo.
Što se tiče boldanog redovito sam zadnjih godina viđao jednog lika iz Trogira koji je u Legiji, u Trogiru tijekom ljeta, a dolazio je s dva frenda također legionara, i to Havajca, onako domorodačkog izgleda.

Evo što sam pronašao na internetu.
Odgovor o odlasku legionara na godišnji u inozemstvo.

"""Na godišnji odmor, mogu li da idem u inostranstvo?

Da, pod pojedinim uslovima.
Odobrenje za inostranstvo ili svoju zemlju ,legionar mora de poseduje svoju licnu kartu , sluziti sa svojim identitetom i regulisati svoju vojnu administrativnu dokumentaciju (videti odgovor na pitanje br 2).

Imati odobrenje od svoga nadležnih komandanata.
Za pojedine nestabilne države može doći do privremene zabrane dok se situacija ne stabilizuje u toj državi."""
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Brkakougar
Vodnik
Vodnik


Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 488
REPUTACIJA : 49
ČLAN OD: : 2015-01-15

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 10:30

Francuzi su to sa legijom stranaca odlicno osmislili, imaju odlicno obucene vojnike koje salju kada za njih ima neka drzava za potrbu, ko pogine nikom nista izbrisu ga sa spiska kao da nije postojao, ko pobegne i dezertira isto ga izbrisu kao da nije ni postojao, jer u stvarnosti velika vecina i nisu oni koji su se tako predstavili uglavnom su se prijavljivali pod drugim imenima, tako da su bitni dok su tu i potrebni.
Na vrh Go down
arcibald01
Podporučnik
Podporučnik
arcibald01

Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
BROJ POSTOVA: : 1601
REPUTACIJA : 63
ČLAN OD: : 2013-12-19

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 11:10

@Brkakougar (citat):
 ko pobegne i dezertira isto ga izbrisu kao da nije ni postojao, jer u stvarnosti velika vecina i nisu oni koji su se tako predstavili uglavnom su se prijavljivali pod drugim imenima, tako da su bitni dok su tu i potrebni.
Mogoče je danes res tako, kdo ve. Škoda da nisem vprašal odsluženega legionarja. Nekoč pa ni bilo. Zagotovo (govorim o koncu 50 tih, začetku 60 let) nihče ni dezertiral, da za to ne bi plačal. Baje je tujska legija imela posebno enoto, ki je dezerterja iskala in ga  skoraj vedno tudi našla.

Pa tudi ni čisto res, da je novi legionar povedal neko ime in to je bilo vse. Kot sem slišal, je novinec zares lahko povedal neko izmišljeno ime, vendar so v legiji ugotavljali kdo sploh je regrut. In iz katere države prihaja. Res pa je tudi, da tujsko legijo morebitna kriminalna preteklost novinca, ni motila. Tujska legija je potrebovala vojaka. Zgoraj sem prebral, da je neki novinec podpisal pogodbo za 4 leta. To verjetno sedaj drži, nekoč pa so se pogodbe podpisovale za 5 let. Po preteku pogodbe pa je že bivši legionar dejansko dobil novo ime, francosko državljanstvo in francoski potni list. Kljub vsemu pa so v francoskih evidencah še vedno vedeli, kdo se za tem novim imenom skriva.  

O sami legiji se je nekoč malo vedelo. Legionarji so se morali zavezati, da bodo do smrti molčali o podrobnostih svojega služenja. Smeli so povedati tiste splošne znane stvari, podrobnosti pa ne. Zato, če boste nekje srečali človeka, ki trdi, da je bil v legiji, potem pa začne podrobno "opisovati" svoje doživljaje, bodite previdni. Verjetno sanja, na poslušalce pa hoče narediti vtis, posebno še na kakšna dekleta, če so v bližini.
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 13:13

@arcibald01 (citat):

Mogoče je danes res tako, kdo ve. Škoda da nisem vprašal odsluženega legionarja. Nekoč pa ni bilo. Zagotovo (govorim o koncu 50 tih, začetku 60 let) nihče ni dezertiral, da za to ne bi plačal. Baje je tujska legija imela posebno enoto, ki je dezerterja iskala in ga  skoraj vedno tudi našla.

Pa tudi ni čisto res, da je novi legionar povedal neko ime in to je bilo vse. Kot sem slišal, je novinec zares lahko povedal neko izmišljeno ime, vendar so v legiji ugotavljali kdo sploh je regrut. In iz katere države prihaja. Res pa je tudi, da tujsko legijo morebitna kriminalna preteklost novinca, ni motila. Tujska legija je potrebovala vojaka. Zgoraj sem prebral, da je neki novinec podpisal pogodbo za 4 leta. To verjetno sedaj drži, nekoč pa so se pogodbe podpisovale za 5 let. Po preteku pogodbe pa je že bivši legionar dejansko dobil novo ime, francosko državljanstvo in francoski potni list. Kljub vsemu pa so v francoskih evidencah še vedno vedeli, kdo se za tem novim imenom skriva.  

O sami legiji se je nekoč malo vedelo. Legionarji so se morali zavezati, da bodo do smrti molčali o podrobnostih svojega služenja. Smeli so povedati tiste splošne znane stvari, podrobnosti pa ne. Zato, če boste nekje srečali človeka, ki trdi, da je bil v legiji, potem pa začne podrobno "opisovati" svoje doživljaje, bodite previdni. Verjetno sanja, na poslušalce pa hoče narediti vtis, posebno še na kakšna dekleta, če so v bližini.

Ne znam koje je pravilo bilo u Legiji stranaca ali je istina da bi nekima da li na traženje budućeg legionara ili po Legionarskom pravilu dobijali imena i prezimena koja nikada nisi imali.
Evo primjera.
Ovaj Legionar je porijeklom iz Hrvatske.
Kad je došao u Legiju stranaca 1977 godine odmah u startu je dobio ovo ime i prezime.
A evo i objašnjenja kojeg sam našao uz sliku.

"""FOTO: Prva službena fotografija Ivana Rose pri potpisu ugovora od pet godina, 1977. godine.
Običaj u Legiji bio je da pri promjeni identiteta inicijali legionaru ostaju isti (IR), ali se katkada nadređeni časnik, poznavatelj prilika u Jugoslaviji, na zanimljiv način poigrao s identitetima novih legionara.
U slučaju Rose, on je sljedećih pet godina bio zaveden kao Igor Raković iz Beograda"""

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Ivan_Roso
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 13:24

Za razliku od JNA u legiji stranaca odjeća se sprema ovako.

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Legionarska_kaseta
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 13:30

Sve po zaslugama. Suspect

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Ja_iz_JNA_gonio_grani_arsku_zna_ku
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 14:40

Hm, ovaj iz Trogira što ga znam je od početka, negdje od 1990. u Legiji pod pravim imenom, poznat mu je identitet. Pojavljivao se u Trogiru kao rekoh. Je u ranijoj mladosti bio malo "divlji", ali ne znam za išta kriminalno.
Sve što je pričao uz pivu ima nekog smisla, uglavnom (crna) Afrika, a nije zvučalo ni kao bajke, lovački ni Rambo scenariji.
Zadnje što znam je da je radio u Marseilleu u njihovom uredu jer je sad ipak stariji, pa nije u borbenom sektoru, a vjerojatno mu se bliži i mirovina. Čim mu vidim sestru, a tu je u Zagrebu, pitat ću što je novo, osnovne informacije će mi reći.
Ništa senzacionalno ja tu nisam zaključio, tko želi biti pravi profesionalni vojnik, Legija je dobra stvar, bez puno palamuđenja i komplikacija.
Ne bih Legiju stranaca nazvao ni plaćeničkom vojskom jer primanja realno nisu velika ni ogromna, a nikad nisam čuo da se vezuje uz namirivanja ratnim pljienom i pljačkom. Gledam je kao na zanimanje za muškarce s malo većim mudima, jbg, treba ih imati i u policiji, vatrogascima, GSS-u...

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 22:01

@Brkakougar (citat):
Francuzi su to sa legijom stranaca odlicno osmislili,... ko pogine nikom nista izbrisu ga sa spiska kao da nije postojao...

Točno, nije zanemarivo da ne plaču francuske majke (možda i više njih odjednom ako se dogodi nešto osobito nepredviđeno), nema napisa po novinama zašto ovo i ono, nema kasnijih narodnih heroja koji traže lovorike, priznanja i povlašten status u društvu... puno toga je u tiho i elegantno riješeno u samom startu.

Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Medalja za Vojne Zasluge VZ
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 2332
REPUTACIJA : 142
ČLAN OD: : 2011-01-25

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime29.07.18 23:38

legija stranacapo UN  nije legalna vojna formacija i na nju se neprimenjuju odredbe zenevske konvencije. isto sto i blackwoter ili slicne vojne formacije u svetu.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime30.07.18 0:13

@vladimir (citat):
legija stranacapo UN  nije legalna vojna formacija i na nju se neprimenjuju odredbe zenevske konvencije. isto sto i blackwoter ili slicne vojne formacije u svetu.

Legija stranaca od Zaljevskoga rata 1991. sudjeluje u međunarodnim mirovnim misijama pod okriljem UN-a, pa je tako krajem 1992. stigla i u Sarajevo, a tada su dijelovi ostalih francuskih jedinica u BiH bili podređeni zapovjedništvu Legije.

Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Major
Major
Vojnik Graničar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 5835
REPUTACIJA : 257
ČLAN OD: : 2011-09-05
DOB : 50
M(j)esto Split

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime30.07.18 0:18

@vladimir (citat):
Legija stranaca po UN  nije legalna vojna formacija i na nju se neprimenjuju odredbe zenevske konvencije.
Isto sto i blackwoter ili slicne vojne formacije u svetu.

Ovo prvi put čujem i jako interesantno.! Shocked
Vladimire imaš od mene čistu 5 iz znanja o Legiji Stranaca.
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL


Orden Narodne Armije sa srebrnom zvijezdom (III.) NA
Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima VZ
Medalja za Vojne Zasluge VZ
JM10 JM
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka JM
Prim(j)eran Vojnik PV
BROJ POSTOVA: : 24335
REPUTACIJA : 657
ČLAN OD: : 2012-10-30

LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime30.07.18 0:21Na vrh Go down
Sponsored content
LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Empty
KomentarNaslov komentara: Re: LEGIJA STRANACA - Légion étrangère   LEGIJA STRANACA - Légion étrangère Icon_minitime

Na vrh Go down
 
LEGIJA STRANACA - Légion étrangère
Na vrh 
Stranica 1/8Idi na stranicu : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 :: VOJNA PLATFORMA :: KANTINA-
Idi na: