FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share | 
 

 VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1 ... 19 ... 35, 36, 37  Next
AutorPoruka
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 1218
REPUTACIJA : 50
Član od : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   19.03.18 12:38

O vladarima ovoga svijeta i njihovom gazdi.VIĐENJE POZNATE MISTIČARKE


[size=34]Isusova kušnja u pustinji prema viđenju Marije ValtorteIsus nam je pokazao što činiti, kako se postaviti kad nas đavao kuša: post, molitva, šutnja, Božja riječ naša su istinska snaga! Od njih đavao bježi glavom bez obzira...[/size]Vidim kamenitu pustinju koju sam već vidjela sebi slijeva u viđenju o krštenju Isusovu na Jordanu. Ipak mora da se nalazim duboko u njoj, jer doista ne vidim lijepe, spore i plave rijeke, niti zelenog pojasa uz njezine dvije obale koji se hrani od ove vodene arterije. Ovdje je samo pustinja, kamenje, zemlja toliko spržena da je svedena na žućkastu prašinu, koju vjetar uzdiže s malim vijavicama, koje naliče dahu upaljenih usta, toliko su suhe i vruće. I zadaju muku zbog prašine koja s njima prodire u nosnice i u ždrijelo. Tu i tamo, ali vrlo rijetko, nalazi se pokoji bodljikavi grm, a ne znaš kako može uopće opstojati u ovoj pustoši. Nalik je čupercima preostale kose na glavi ćelavca. Iznad, nebo nesmiljeno plavo; ispod, suho tlo; unaokolo, litice i šutnja. Evo što vidim s obzirom na prirodu.

Naslonjen na golemu stijenu, koja izgleda više manje ovako kako se naprežem opisati ju: sačinjava začetak špilje, i na jednom kamenu dovučenom u dubinu, sjedi Isus. Zaštićuje se tako od sunca koje prži. I nutarnji opominjač me upozorava da je ovaj kamen, na kojemu sada sjedi, također i njegovo klecalo i njegov jastuk, kad si priušti kratke časove odmora. Tu se, na svjetlu zvijezda i na hladnom noćnom zraku, uvijen u svoj ogrtač, odmara. Tu je zaista kod njega i vreća, ona koju sam vidjela da ju je uzeo prije polaska iz Nazareta. Sav njegov imutak. I kako se labavo uvija, shvaćam da je prazna od ono malo hrane koju mu je unutra bila stavila Marija.
Isus je vrlo mršav i blijed. Sjedi laktovima naslonjen na koljena i podlaktica ispruženih naprijed, s rukama sjedinjenim i isprepletenim prstima. Razmišlja. Svako malo uzdiže pogled i kruži njime unaokolo i gleda sunce visoko, skoro okomito, na plavetnom nebu. Često, a naročito nakon što je kružio pogledom unaokolo i uzdizao ga prema sunčanoj svjetlosti, zatvara oči i naslanja se na liticu koja mu je zaklonom, kao zahvaćen od vrtoglavice.

POKAZUJE SE SOTONA


Vidim kako se pokazuje Sotona… mrka pogleda. Ne prikazuje se na način kako ga mi obično rišemo, s rogovima, repom itd., itd. Naliči beduinu, uvijenom u svoju haljinu i u svoj plašt sličan domino-ogrtaču za maskiranje. Na glavi mu turban čije bijele trake silaze da zaštite ramena i oba obraza. Tako da se zbog toga vidi kratki trokut (lica) veoma smeđ, od tananih i vijugavih usana, od vrlo crnih i udubljenih očiju punih magnetskih bljeskova. Dvije zjenice koje te čitaju u dubini srca, ali u kojima ne čitaš ništa ili samo jednu riječ: misterij. Suprotno od oka Isusova koje je također toliko magnetsko i očaravajuće, koje ti čita u srcu, ali u kojem čitaš također da mu je u srcu ljubav i dobrota prema tebi. Oko Isusovo… to je milina za dušu. Ovo pak je kao dvostruki bodež koji te probada i pali.
Približi se Isusu: „Sam si?“
Isus ga gleda i ne odgovara.
„Kako si dospio ovamo? Jesi li se izgubio?“
Isus ga ponovno pogleda i šuti.
„Da imam vode u čuturici, dao bih ti. Ali i ja sam ostao bez nje. Uginuo mi je konj i zaputih se… evo… pješice prema plićaku. Ondje ću se napiti i naći već nekoga koji će mi dati kruha. Znadem put. Dođi sa mnom… Vodit ću te.“
Isus ne podiže više ni očiju.
„Ne odgovaraš? Znaš li da ćeš umrijeti ako ovdje ostaneš?… Već se diže vjetar… Oluja je blizu… Dođi.“
Isus stisne ruke i šuteći moli.
„Ah! Pa to si upravo Ti, dakle? E, toliko te tražim! Koliko te već dugo motrim. Od časa kad si bio kršten. Zoveš Vječnoga?… Daleko je… Sad si na zemlji i među ljudima. A nad ljudima vladam ja. Ipak mi pobuđuješ samilost i želim ti pomoći jer si dobar i došao si da se žrtvuješ ni za što. Ljudi će te mrziti zbog tvoje dobrote. Ne shvaćaju drugo doli zlato, hranu, sjetila… Žrtva, bol, poslušnost – to su za njih mrtve riječi; daleko više od ove mrtve zemlje koja je ovdje unaokolo… Suši su daleko više od ove prašine, u kojoj se može samo zmija sakriti očekujući da ugrize i šakal da razdere. Hajdemo odavde! Ne zaslužuju trpjeti za njih. Poznajem ih bolje od Tebe.“
Sotona je sjeo sučelice Isusu i ispituje ga svojim strašnim pogledom i smijulji se svojim zmijskim ustima. Isus stalno šuti i u sebi moli.
„Ne pouzdaješ se u me. Zlo činiš. Ja sam mudrost zemlje. Mogu ti biti učiteljem, da te poučim kako ćeš trijumfirati. Vidi: važno je trijumfirati. Zatim, kad si se već nametnuo i zadivio svijet, tada ga vodiš kamo sam hoćeš. Ali najprije moraš biti kako se njima sviđa… kao oni… Zavesti ih čineći tako da oni uzvjeruju da im se divimo i da ih slijedimo u njihovu mišljenju.
Mlad si i lijep. Počni od žene. Uvijek od nje treba početi!… Ja sam pogriješio navevši ženu na neposlušnost. Trebao sam ju savjetovati na drugi način. Bio bih ju tako učinio boljim sredstvom i bio bih pobijedio Boga. Žurio sam se. Ali Ti!… Ja te poučavam, jer sam te jednog dana gledao s anđeoskim ushitom… i ostatak one ljubavi je ostao…, ali Ti me poslušaj i okoristi se mojim iskustvom… Nađi si družicu. Gdje ne budeš uspio Ti, uspjet će ona. Novi si Adam: moraš imati svoju Evu.
A zatim, kako možeš razumjeti i liječiti bolesti osjetila, a ne znaš što su?… Zar ne znaš da se tu nalazi jezgra iz koje se rađa stablo požude i prevlasti?… Zašto čovjek hoće vladati? Zašto hoće biti bogat, moćan?… Da bi posjedovao ženu. Ova je kao ševa. Njoj je potrebno svjetlucanje da bi bila privučena. Zlato i moć dva su lica ogledala koji privlače žene i uzrok su zla svijeta. Gledaj: iza tisuću različitih zločina, barem ih je devetsto koji vuku korijen iz gladi za posjedovanjem žene… ili iz volje jedne žene, koja gori od žudnje koju čovjek još ne zadovoljava ili joj više ne može pružiti zadovoljenje… Idi k ženi ako hoćeš znati što je život… I samo nakon toga znat ćeš ozdravljati i liječiti bolesti čovječanstva.
A lijepa je, znaš, žena! Nema ništa ljepšega na svijetu. Čovjek posjeduje misao i snagu… Ali žena! Njezina misao je parfem, njezin dodir milovanje je cvijeća, njezina dražest kao vino što klizi, njezina slabost kao namotaj svile ili kao uvojak kose djeteta u rukama čovjeka, njezino milovanje je snaga koja se izlijeva na našu snagu i užiže ju. Nestaje boli, truda, muke, kad si pored žene, i ona je na našim rukama kao buket cvijeća.“

„…RECI DA OVO KAMENJE POSTANE KRUHOM“ (MT 4,3)


„Ali kako sam lud!… Ti si gladan, a ja ti govorim o ženi! Tvoja snaga je iscrpljena. Zbog toga taj ugodni miris zemlje, taj cvijet stvorenoga, taj plod koji daje i uzbuđuje ljubav, tebi izgleda bez vrijednosti… Ali gledaj ovo kamenje!… Kako je oblo i glatko, pozlaćeno od sunca koje zalazi.
Ne naliči ti na kruh?… Ti, Sin Božji, dovoljno je da rekneš: ‘Hoću’, da ono postane mirisavim kruhom, poput onoga koji sada domaćice vade iz peći za večeru svojim ukućanima. I ove akacije tako ogoljene, zar se ne mogu, samo ako Ti hoćeš, ispuniti jabukama, medenim datulama?… Zadovolji se, o Sine Božji… Ti si Gospodar zemlje… Ona se prigiba da stavi pred tvoje noge samu sebe i da zatomi tvoju glad.
Vidiš li kako blijediš i teturaš samo što si čuo imenovati kruh? Siromašni Isuse! Toliko si već oslabio da ne možeš više ni zapovijedati čudo? Hoćeš li da to učinim ja za Tebe? Nisam ti ravan. Ali nešto ipak mogu. Lišit ću se za jednu godinu svoje snage, sabrat ću je svu, ali ti hoću služiti jer si dobar, a ja se uvijek spominjem da si moj Bog, makar sada ne zaslužujem da te kao takvog nazivam. Pomozi mi svojom molitvom da bih mogao…“
„Umukni. Ne živi čovjek od samog kruha, već od svake riječi koja dolazi od Boga.“

„BACI SE DOLJE!“ (MT 4,6)


Đavao se lecnuo od bijesa. Zaškripi zubima i stisne šake… Ali se suzdržao i okrenuo kešenje u smiješak.
„Shvaćam. Ti si iznad potreba zemlje i groza te hvata pri pomisli da bih ti ja služio. To sam i zaslužio. Ali dođi i vidi što sve ima u Kući Božjoj… Vidi kako također i svećenici ne odbijaju nagodbe između duha i tijela. Jer su na kraju ljudi, a ne anđeli… Učini jedno duhovno čudo.
Ponijet ću te na vrh Hrama, a Ti se preobrazi tamo gore u ljepotu i zatim pozovi čete anđela i reci nek’ od svojih ukrštenih krila načine podnožje tvojim nogama i neka te tako spuste u glavno dvorište. Neka te vide i neka se sjete da ima Boga… Češće je nužno očitovati se, jer čovjek ima tako slabo pamćenje, naročito u duhovnim stvarima. Znaš kako će anđeli biti blaženi da budu zaštita tvojoj nozi i stuba Tebi koji silaziš!“
„Rečeno je: ‘Nemoj iskušavati Gospodina Boga svojega’.“

„SVE ĆU TI TO DATI AKO MI SE NIČICE POKLONIŠ“ (MT 4,9)


„Shvaćaš da ni tvoje ukazivanje ne bi promijenilo stanja i Hram bi nastavio biti tržnicom i nemoralom. Tvoja božanska mudrost zna da su srca hramskih službenika zmijska legla, da se međusobno razdiru i da druge mrcvare samo radi prevlasti. Jedino ih ljudska sila može ukrotiti.
E, onda dođi! Pokloni mi se! Ja ću ti dati zemlju. Aleksandar, Cir, Cezar, svi najveći prošli i sadašnji vladari bit će slični gazdama kukavnih karavana u odnosu na Tebe koji ćeš imati sva kraljevstva zemlje pod svojim žezlom. I s kraljevstvima sva bogatstva, sve ljepote zemlje, i žene, i konje, i vojske i hramove. Moći ćeš svugdje uzdignuti svoj Znak kad budeš Kralj kraljeva i Gospodar svijeta. Tada će te slušati i poštivati i narod i svećenstvo. Svi će te staleži častiti i tebi služiti, jer ćeš biti Moćan, Jedini, Gospodar!
Pokloni mi se samo jedan trenutak! Oduzmi mi ovu žeđ koju imam: da mi se iskaže poklonstvo! Ta me je žeđ upropastila, ali ostala je u meni i pali me. Plamenovi pakla su svježi jutarnji zrak u odnosu na ovaj žar koji mi pali nutrinu… Ova žeđ – to je moj pakao! Jedan trenutak, samo jedan trenutak, o Kriste, Ti koji si tako dobar!… Samo jedan trenutak radosti za onoga koji je u vječnoj muci!… Daj mi da osjetim što to hoće reći ‘biti bog’ i bit ću ti odan, poslušan kao rob kroz čitav život, za sve tvoje pothvate. Jedan trenutak! Samo jedan trenutak i neću te više mučiti!“
I Sotona se baci na koljena, moleći…
Isus, međutim, ustane… Postao je mršaviji kroz ove dane posta, izgleda još višim. Njegovo lice je strašno od strogosti i moći… Njegove su oči dva safira što pale. Njegov glas je grom koji se odbija od udubine masiva i razliježe se kamenjarom i pustom ravnicom kad reče:

„ODLAZI, SOTONO. PISANO JE: ‘GOSPODINU BOGU SVOME KLANJAT ĆEŠ SE I NJEMU ĆEŠ JEDINOME SLUŽITI’.“


Sotona, s urlikom muke osuđenika i neopisivom mržnjom, skoči na noge, strašan kad ga gledaš u njegovom bijesnom i kipućem obličju. I zatim iščeznu s novim urlikom proklinjanja.
Isus sjede umoran, naslonivši otraga glavu na masiv. Izgleda iscrpljen. Znoji se. Ali anđeoska bića dođoše i zamahnu krilima u omari špilje pročišćujući i osvježujući je. Isus otvori oči i smiješi se. Ne vidim ga da jede. Rekla bih da se On hrani mirodijom Raja i da ga to krijepi.
Sunce iščeznu na zapadu. On uzme praznu torbu i u pratnji anđela koji ispuštaju blago svjetlo lebdeći nad njegovom glavom, dok se noć brzo spušta, zaputi se prema istoku, bolje prema sjeveroistoku. Poprimio je svoje obično držanje, siguran korak. Samo, kao uspomena na dugi post, osta nešto asketskiji izgled na mršavom i blijedom licu i u očima iz kojih zrači radost… ali, ne od ove zemlje.
Biblijske reference: Mt 4,1-11; Mk 1,12-13; Lk 4,1-13, Pnz 6,13.16; 8,3
Maria Valtorta[size=16]Evanđelje kako mi je bilo objavljeno, don Božidar Medvid, Jelsa (o. Hvar)
[/size]
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   29.03.18 22:39

Tradicionalna forma postaja križnog puta u posljednjim satima Isusovog života na Zemlji:http://www.zlatnadjeca.com/2011/03/krizni-put-plakat-strip-i-bojanka.html

Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 6994
REPUTACIJA : 98
Član od : 2014-08-01
Dob : 56
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   30.03.18 8:05

A kvašenje sirćetom, molitva Ocu da im oprosti, probadanje kopljem?

Dobro, probadanje je moguće bilo nakon uzdignuća...

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 6631
REPUTACIJA : 167
Član od : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   30.03.18 19:38

VI postaja: nikakva Veronika nije postojala, to je plod maste.

_________________
_________________________________________________________________________

Tko je ta što dolazi iz pustinje, naslonjena na dragoga svoga? (Pjesma nad pjesmama 8,5)
Na vrh Go down
http://jna-sfrj.forumbo.net
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   30.03.18 23:00

Tradicionalnom večerom Židovi cijelog svijeta večeras će početi obilježavati povijesno najvažniji židovski bladgan Pesah (Pasha).
To je spomen na izlazak koji je izbavio Hebreje iz egipatskog ropstva. Na taj dan Židovi su zapravo postali narod, a Pesah je prvi blagdan kojeg su slavili. Nakon što su postali sjedioci, u Kanaanu su ujedinili pashalnu večeru sa sedmodnevnim svetkovanjem blagdana.
Pesah je praznik koji se najduže u kontinuitetu obilježava u svijetu, već više od 2.500 godina.

Više:
http://www.bet-israel.com/wp/wp-content/uploads/2013/03/Pesah1.pdf


Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   01.04.18 10:33

Uskrsne čestitke protestantskih biskupa u RH (iz arhive):

Biskup Jasmin Milić, Protestantska kršćanska crkva u RH:
Biskup Branko Berić, Evangelička crkva u RH:
Biskup Janos Kopacsi Kettos, Reformirana kršćanska crkva Mađara u RH:Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 1218
REPUTACIJA : 50
Član od : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   02.04.18 13:21

[size=33]Riječ oštrija od dvosjeklog mača[/size]


U komunističkoj Rusiji, likvidirani su milijuni ljudi, mnogi od njih zbog svoje vjere. Usmenom predajom, kršćani u Moskvi sačuvali su od zaborava ovu istinitu pripovijest:
U Staljinovo vrijeme u moskovskom gradskom kazalištu trebala se održati premijera protuvjerske predstave: “Krist u fraku”. Škole, omladinske organizacije i mladi radnici taj su kazališni komad trebali preuzeti u svoj kulturni program i o njemu raspravljati. Isusa, kao glavnu ulogu, igrao je poznati ruski glumac i istaknuti komunista Aleksandar Rastovčev. Predstava je bila rasprodana.

Na pozornici je stajao “oltar”, a na njemu više boca rakije i piva. Tijekom predstave pijani i glasni “svećenici, redovnice i redovnici” obilazili su teturajući taj oltar-šank.
Na početku drugog čina na pozornicu je stupio glavni glumac. U rukama je imao Bibliju. Vicevima i zabavljanjem izazivao je buru smijeha. Pošto je pročitao prva dva blaženstva iz propovijedi na Gori, glumac je viknuo:
“Pružite mi frak i cilindar!”
Sva ona svita kvazi svećenika i redovnika uzvrvila se oko njega, kreveljeći se i glumeći pijanstvo. U publici se čuo cerek i kikotanje.


Rastovčev je počeo opet ispočetka čitati: “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!” Čitao je s glumačkim žarom i dramatski duboko i ozbiljno. Na ovu rečenicu o siromasima duhom “svećenici” su izobličili lica cereći se i glumeći luđake.
“Blago ožalošćenima: oni će se utješiti!”, nastavio je Rastovčev, a “svećenici” nato počeše cmizdriti i tobož brisati suze. “Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi!”, čitao je glumac dalje, ali publika se više nije smijala. Primjećivala se kao neka promjena i ozbiljnost na Rastovčevom licu i glasu. Prestao je čitati i gledao je u publiku, a “svećenici” su zbunjeno gledali u glavnog glumca. Potpuna tišina nastala je u dvorani.
Nakon što je još neko vrijeme zamišljen šutao, nastavio je čitati, ali sad s manje drame i nekako blažim tonom u glasu. Bila je mrtva tišina, a svi drugi glumci su stajali ukipljeni i začuđeni na pozornici. Zatim je Rastovčev prišao rubu pozornice s Biblijom u rukama. S nekim iznenađenjem na licu gledao je u knjigu i čitao dalje Matejevo evanđelje. Nitko ga nije prekidao.

Nakon što je došao sve do šestog poglavlja i pročitao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen otac vaš nebeski!”, zaklopio je Bibliju, ali nekako pozorno i nježno kao da tim činom čini nešto važno i odlučujuće. Zatim se pred svima prekrižio i rekao:
“Gospodine, sjeti me se kad dođeš u svoje Kraljevstvo!”
Nitko nije vikao ili zviždao. Svi su u šutnji napustili dvoranu.

Taj se kazališni komad nije više nikada izvodio. Aleksandar Rastovčev je ‘nestao’ i više se za njega nije čulo.
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   07.04.18 13:05

Protestantska kapelica u Baranji postala "romska crkva"...

Intervju s Alenom Rankovićem, studentom teologije na Protestantskom teološkom učilištu "Mihael Starin" u Osijeku i propovjednikom-laikom pri Protestantskoj Reformiranoj Kršćanskoj Crkvi u Kapelni, naselju u općini Viljevo u Osječko-baranjskoj županiji:

Bog me poslao da služim romskom narodu

Ova župa dobila je svoju protestantsku kapelicu u kojoj se traži mjesto više. Većina župljana pripadaju romskom narodu, iako to u početku nije tako zamišljeno.
Naš prvobitni plan, između biskupa Jasmina Milića i mene, nije bio osnovati "romsku crkvu", međutim s vremenom su Romi počeli dolaziti na naša bogoslužja. Osjetio sam da Bog ima plan za mene i romski narod. Počeo sam obilaziti Rome u našem mjestu a i šire, govorio sam im o Isusu a svake nedjelje ih je bilo sve više na bogoslužju. Bog ih zove k sebi, a ja samo želim biti poslušni sluga Božji.

https://ipaprkc.org/2016/02/20/bog-me-je-poslao-da-sluzim-romskom-narodu/

Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   10.04.18 17:10

Članak o (specifičnim) baptistima iz Gruzije:
Upoznajte baptiste iz Gruzije! Iznenadit ćete se

Baptisti su najstarija Crkva reformacijske baštine. Nastali su u Engleskoj u 17. stoljeću. Inače su poznati po veoma jednostavnom bogoslužju, bez liturgije i liturgijske odjeće. Crkve su im jednostavne, bez oltara, slika i sl. Baptisti su također poznati i kao kongregacionalna crkva (da je svaka lokalna crkva neovisna)...
Međutim, gruzijski baptisti su episkopalna crkva. Na čelu crkve se nalaze biskupi i nadbiskup.
Biskupi i pastori nose reverende (mantije) kao i liturgijsku odjeću, koja je zapravo nalik istočnoj tradiciji ali su vidljivi i zapadni elementi (poput štole i biskupske mitre).
Biskupi i pastori mogu biti i muškarci i žene.
Crkve im, za razliku od drugih Baptističkih crkava u svijetu, imaju izgled sakralnog prostora. Osim propovjedaonice, u crkvama se nalazi i oltar, a na zidovima kao i u prostoru crkve se nalaze ikone i freske, u duhu istočne tradicije.
Poput ostalih baptista krste samo odrasle, odnosno one koji mogu ispovjediti vlastitu vjeru.
Baptisti su u Gruziji prisutni od 1867. godine.  Danas ih, po o izjavi bivšega nadbiskupa Malkhaza Songulashvilia, ima oko 17.000.
Evanđeoska baptistička crkva u Gruziji (službeni naziv ove denominacije) članica je Svjetskog saveza baptista kao i Konferencije europskih crkava (KEK-a).

https://ipaprkc.org/2018/04/10/upoznaje-baptiste-gruzije-iznenadit-cete-se/
https://byzbets.wordpress.com/2013/06/20/new-to-me-evangelical-baptist-church-of-georgia/


Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   13.04.18 12:40

@Max Blitz (citat):
Upoznajte baptiste iz Gruzije...
Još o manje poznatim protestantima na Istoku:

Kod tzv. protestantizma istočnog obreda riječ je o protestantskim crkvama koje su kroz bogoslužja, obrede, liturgijsku odjeću i ikonografiju vezane za istočnu ili orijentalnu kršćansku tradiciju. Najpoznatije protestantske crke istočnog obreda su:  
- Ukrajinska luteranska crkva,
- Ukrajinska reformatorska pravoslavna crkva,
- Malankarska Mar Toma sirijska crkva,  
- Evangelička crkva Svetog Tome u Indiji,
- Evanđeoska baptistička crkva Gruzije,
- Evangelička pravoslavna crkva i dr.

Ove crkve se ponekad nazivaju i "reformirano pravoslavne" i djeluju na različitim kontinentima (Europa, Azija, Amerika…). Posebnu pažnju privlači Ukrajinska luteranska crkva, zbog specifičnog spoja protestantizma i istočno-kršćanske (pravoslavne) tradicije...

Više:
https://ipaprkc.org/2018/04/13/upoznajte-ukrajinske-luterane-istocnoga-obreda/


Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 6994
REPUTACIJA : 98
Član od : 2014-08-01
Dob : 56
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   30.04.18 1:31

NAKON KOVERTI HODŽAMA POSLE DŽENAZE, SADA SE UKIDA I PRAVLJENJE HRANE NAKON DŽENAZE, OSIM U JEDNOJ SITUACIJI…

http://ljepota-islama.net/nakon-koverti-hodzama-posle-dzenaze-sada-se-ukida-i-pravljenje-hrane-nakon-dzenaze-osim-u-jednoj-situaciji/

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
pera84
GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a
GENERAL POTPUKOVNIK Načelnik OPOD-a
avatar

Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Broj komentara : 3906
REPUTACIJA : 657
Član od : 2011-03-17
M(j)esto USA

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   30.04.18 3:12

Kad na Balkanu nestane koverti, nestace i sve tri vjere. Laughing
Na vrh Go down
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 6994
REPUTACIJA : 98
Član od : 2014-08-01
Dob : 56
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   30.04.18 4:48

@pera84 (citat):
Kad na Balkanu nestane koverti, nestace i sve tri vjere. Laughing
Bome ni partije neće biti sigurne lol!

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   01.05.18 3:29

1. svibnja RKC obilježava blagdan sv. Josipa Radnika.

1955. u crkvenu godinu blagdan sv. Josipa Radnika uveo je papa Pio XII. Odredio je da se taj blagdan slavi 1. svibnja, na dan "koji je svijet rada izabrao kao svoj praznik". Godine 1889. Druga internacionala odlučila je da će 1. svibnja slaviti kao svjetski praznik radništva. Iste godine papa Leon XIII. izdaje svoju encikliku o svetom Josipu (po zanimanju tesaru) 'Quamquam pluries' te u njoj "radnike i sve ljude skromnih životnih prilika 'upućuje na sv. Josipa' kao uzor i primjer za nasljedovanje".

Molitva sv. Josipu Radniku:
"Slavni Sveti Josipe, uzore svih radnika, izmoli mi milost obavljati svoje poslove u duhu pokore, te tako zadovoljiti za svoje mnogobrojne grijehe; da ih obavljam savjesno, ne obazirući se na svoje sklonosti, već jedino na dužnost; da ih izvršim sa zahvalnošću i radošću smatrajući velikom čašću što mogu naravne darove, koje mi je Bog dao, uporabiti i usavršiti u poslu; da ih obavljam uredno i mirno, umjereno i strpljivo i nikada ne uzmaknem pored umornošću i poteškoćama; da ih obavljam osobito u čistoj nakani odričući se sama sebe; sve to u sjećanju na smrt i na račun koji ću morati polagati o svakom izgubljenom času, o neiskorištenim darovima, o propuštenim dobrim djelima i o taštoj samodopadnosti kod uspjeha, što tako nagrđuje djela učinjena Bogu za ljubav.
Sve Isusu i Mariji za ljubav i po tvom uzoru sveti Josipe! To neka mi bude misao vodilja u životu i na samrti.
Amen"


Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   07.05.18 3:54

U naselju Bogovolja u sastavu Općine Cetingrad, Karlovačka županija, otvorena je četvrta džamija u Hrvatskoj.

Danas je u džematu Bogovolja u Karlovačkoj županiji svečano otvorena džamija, nakon Zagreba, Rijeke i Gunje, četvrta u Hrvatskoj, a čast da za njezino otvorenje dobije ključeve imao je vjernik iz Bogovolje Smajlo Hasanović.
Na svečanosti su bili mnogi visoki uzvanici Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora u Zagrebu i iz BiH, Turske, Irana i Indonezije, te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Na svečanosti otvaranja u islamskom hramu je govorila i načelnica Općine Cetingrad Marina Kalić.
"Ona nije muslimanka, a ta se prilika da govori u hramu rijetko pruža i muslimankama, to je nemoguće, a ovdje je to moguće jer je takav ambijent, takvo ozračje, takva suradnja, u kojoj se dijeli i dobro i zlo", istaknuo je muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj...

http://www.index.hr/vijesti/clanak/otvorena-cetvrta-dzamija-u-hrvatskoj/1043114.aspx


Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   07.05.18 22:10

U nedjelju, 6. svibnja 2018. u Slovačkoj evangeličkoj župi u Iloku konfirmirano je šestoro mladih članova ove župe. Bogoslužje je predvodio župnik iločke Evangeličke župe Dušan Sajak, zajedno sa svojom suprugom, svećenicom Boženkom Sajak. Župnik Sajak je predvodio i obred konfirmacije.
Konfirmacija je obavljena u prepunoj župnoj crkvi koja je trenutno u fazi obnove.
Iločka evangelička župa nacionalna je župa koju čine pripadnici slovačke nacionalne manjine. Bogoslužja se održavaju na slovačkom jeziku, sukladno tradiciji slovačkog luteranizma.

https://ipaprkc.org/2018/05/07/konfirmacija-u-slovackoj-evangelickoj-zupi-u-iloku/


Na vrh Go down
Max Blitz
KONTRA ADMIRAL
KONTRA ADMIRAL
avatar

Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 22740
REPUTACIJA : 619
Član od : 2012-10-30
Dob : 50
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   26.05.18 14:25

@Max Blitz (citat):
Protestantska kapelica u Baranji postala "romska crkva"...
Intervju s Alenom Rankovićem, studentom teologije na Protestantskom teološkom učilištu "Mihael Starin" u Osijeku i propovjednikom-laikom pri Protestantskoj Reformiranoj Kršćanskoj Crkvi u Kapelni, naselju u općini Viljevo u Osječko-baranjskoj županiji:
Bog me poslao da služim romskom narodu
Ova župa dobila je svoju protestantsku kapelicu u kojoj se traži mjesto više. Većina župljana pripadaju romskom narodu, iako to u početku nije tako zamišljeno...

U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini Kapelna koju čine  pripadnici romske narodnosti,  održano je bogoslužje konfirmacije.

Euharistijsko bogoslužje i obred na kojem su konfirmirani dvoje mladih, predvodio je biskup Jasmin Milić, zajedno s misionarskim djelatnikom u Mađarskoj, Bobom Hitchingom.
Kapelna je jedina romska župa Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH.
Kristovo evanđelje koje je dar svakomu čovjeku, bez obzira na porijeklo, boju kože, rasu, narodnost, došlo je i do Roma. Posebno raduje da su djeca i mladi ove župe otvoreni za evanđelje i da su aktivni u svojoj crkvenoj zajednici.


https://ipaprkc.org/2018/05/26/konfirmacija-u-romskoj-zupi-u-kapelni/


Na vrh Go down
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 6631
REPUTACIJA : 167
Član od : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   26.05.18 18:17

-_________________
_________________________________________________________________________

Tko je ta što dolazi iz pustinje, naslonjena na dragoga svoga? (Pjesma nad pjesmama 8,5)
Na vrh Go down
http://jna-sfrj.forumbo.net
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 6631
REPUTACIJA : 167
Član od : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   28.05.18 20:08
_________________
_________________________________________________________________________

Tko je ta što dolazi iz pustinje, naslonjena na dragoga svoga? (Pjesma nad pjesmama 8,5)
Na vrh Go down
http://jna-sfrj.forumbo.net
PORUCNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
GENERAL POTPUKOVNIK
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 6994
REPUTACIJA : 98
Član od : 2014-08-01
Dob : 56
M(j)esto Bijelo Polje

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   29.05.18 2:06

@VBČ (citat):


Sviđa mi se ono što reče: "Sve je molitva". U suštini - život je molitva, pa kako se molimo - takvu nagradu možemo očekivati.

_________________
Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda.
porucnik ness
Na vrh Go down
Zayron
Gušter
Gušter
avatar

Broj komentara : 68
REPUTACIJA : 1
Član od : 2016-09-20
Dob : 54
M(j)esto Czech Republic

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   29.05.18 14:55

Pozdrav svim forumašima poslije duže pauze (prezaposlenost) i čestitke uz blagdan Duhova, Presvetog Trojstva i uskoro Tjelova! 
Sve vas srdačno pozivam na duhovnu gozbu ljubavi - "agape" u Facebook grupu o kršćanskoj/hrišćanskoj liturgiji na slavenskim/slovenskim jezicima gdje imamo veliko mnoštvo najzanimljivijih članaka, videa, slika itd. Tko želi može se slobodno učlaniti, svi ste dobrodošli:  Smile  

Adresu grupe imate i u mom potpisu.

https://www.facebook.com/groups/slavlit/
Internacional FB Group about ancient and contemporary Christian East and West Liturgy 
in Slavic Languages and church music, byzantinecatholic, catholic, orthodox, reformed and others.
Mezinárodní FB skupina o křesťanské liturgie ve slovanských jazycích. 
Međunarodna FB grupa o kršćanskoj liturgiji na slavenskim jezicima. 
Међународна ФБ група о хришћанској литургији на словенским језицима. 
Międzynarodowa FB grupa o liturgii chrześcijańskiej w językach słowiańskich. 
Internacional FB Group about ancient and contemporary Christian East and West Liturgy 
in Slavic Languages and church music, byzantinecatholic, catholic, orthodox, reformed and others. 
All people are Welcomed.
https://www.facebook.com/groups/slavlit/

_________________
https://www.facebook.com/groups/slavlit/
Na vrh Go down
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 1218
REPUTACIJA : 50
Član od : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   01.06.18 13:37

Na vrh Go down
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 6631
REPUTACIJA : 167
Član od : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   01.06.18 14:00

Fino je to, samo je zamka u tome što se ne može služiti dva gospodara. Tko drži išta od starog Zakona
mora držat sav Zakon.

_________________
_________________________________________________________________________

Tko je ta što dolazi iz pustinje, naslonjena na dragoga svoga? (Pjesma nad pjesmama 8,5)
Na vrh Go down
http://jna-sfrj.forumbo.net
gerard ford
Podporučnik
Podporučnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 1218
REPUTACIJA : 50
Član od : 2014-03-12
M(j)esto Jaska

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   02.06.18 14:06

@VBČ (citat):
Fino je to, samo je zamka u tome što se ne može služiti dva gospodara. Tko drži išta od starog Zakona
mora držat sav Zakon.
Dakle hoćeš nam reći da vrijedi ona SZ ,,oko za oko zub za zub,,?
Na vrh Go down
VBČ
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Član foruma od prvog dana Spomenica Prvoborca
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 6631
REPUTACIJA : 167
Član od : 2009-05-01

KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   02.06.18 16:06

@gerard ford (citat):
@VBČ (citat):
Fino je to, samo je zamka u tome što se ne može služiti dva gospodara. Tko drži išta od starog Zakona
mora držat sav Zakon.
Dakle hoćeš nam reći da vrijedi ona SZ ,,oko za oko zub za zub,,?

To ne hoću reći!

_________________
_________________________________________________________________________

Tko je ta što dolazi iz pustinje, naslonjena na dragoga svoga? (Pjesma nad pjesmama 8,5)
Na vrh Go down
http://jna-sfrj.forumbo.net
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: VJERA I VJERSKE LITURGIJE   

Na vrh Go down
 
VJERA I VJERSKE LITURGIJE
Na vrh 
Stranica 36/37Idi na stranicu : Previous  1 ... 19 ... 35, 36, 37  Next
 Similar topics
-
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE
» VJERA I VJERSKE LITURGIJE

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: CIVILNA PLATFORMA :: DUHOVNA NADGRADNJA-
Idi na: