FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991 Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez |
| | GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj | |
| |
Autor | Poruka |
---|
Engels Gušter

BROJ POSTOVA: : 23 REPUTACIJA : 7 ČLAN OD: : 2016-08-10 DOB : 81
Beograd
 | |  | | Engels Gušter

BROJ POSTOVA: : 23 REPUTACIJA : 7 ČLAN OD: : 2016-08-10 DOB : 81
Beograd
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 08.06.18 23:19 | |
| - @stari FAZAN (citat):
- Puricu...vidim
bavis se s a Lisicarkama, Vrganjima i Blagvama... !!! /sve sam to brao... ali ovdje im samo vrganja- ako si vidio one na mom sotolu... to su Australski vrganji- (*koje niko ziv ne zna ovdje) i ja sam im usao u trag pa sada Jun July ... berem sa drugarem !!!
pozdrav Ova treća po redu gljiva je iz porodice Amatitae a latinski naziv Amanita cezarea, odnosno carska gljiva. Kruže priče među gljivarima da je u starom Rimu samo cezar /car/ smeo da ih jede a za druge je važila zabrana. To je u svijetu gljiva jedna od najboljih i najukusnijih ali u principu i nešto ređa populacija. U Hrvatskoj je Zakonom o zaštiti gljiva, zabranjeno sakupljanje ove gljive. Koristim pravilan naziv "sakupljanje" gljiva a ne "branje". Bere se bilje, boranija, cveće i sl. Bar tako je to riješeno u gljivarskim enciklopedijama i literaturi ozbiljnijih autora. |
|  | | Max Blitz KONTRA ADMIRAL

NA
VZ
VZ
VZ
JM
JM
PV BROJ POSTOVA: : 24335 REPUTACIJA : 657 ČLAN OD: : 2012-10-30
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 16.03.19 14:02 | |
| Za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda (gljive i dr.) za osobne potrebe, potrebno je imati dozvolu koja se izdaje bez naknade. Na dozvoli je navedeno čega se i koliko može sakupiti dnevno, a ova je s fb, tako postavljena, pa se ne vidi sve navedeno baš u cijelosti, ali mislim da se otprilike može imati uvid. https://www.index.hr/vijesti/clanak/za-sakupljanje-sumskih-plodova-potrebna-dozvola-hrvatskih-suma/1027935.aspx |
|  | | PORUCNIK GENERAL POTPUKOVNIK

VZ
VZ
JM
PV BROJ POSTOVA: : 8259 REPUTACIJA : 126 ČLAN OD: : 2014-08-01 DOB : 57
Bijelo Polje
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 16.03.19 15:27 | |
| - @Max Blitz (citat):
- Za sakupljanje nedrvnih šumskih proizvoda (gljive i dr.) za osobne potrebe, potrebno je imati dozvolu koja se izdaje bez naknade.
Na dozvoli je navedeno čega se i koliko može sakupiti dnevno, a ova je s fb, tako postavljena, pa se ne vidi sve navedeno baš u cijelosti, ali mislim da se otprilike može imati uvid.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/za-sakupljanje-sumskih-plodova-potrebna-dozvola-hrvatskih-suma/1027935.aspx
Čuo sam da u HR se plaća sve šta se ubere u šumi. Kao, 7 lipa po prutiću neke biljke. _________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
|
|  | | Max Blitz KONTRA ADMIRAL

NA
VZ
VZ
VZ
JM
JM
PV BROJ POSTOVA: : 24335 REPUTACIJA : 657 ČLAN OD: : 2012-10-30
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 16.03.19 17:32 | |
| - @PORUCNIK (citat):
- Čuo sam da u HR se plaća sve šta se ubere u šumi. Kao, 7 lipa po prutiću neke biljke.
Prije 2018. trebala se plaćati naknada; jedan dan skupljanja biljaka 10 kuna, za vikend 20 kuna, tjedan skupljanja 70, a za mjesec 150 kuna. Za prikupljanje u komercijalne svrhe, plaća se naknada npr. za stručak od 40 šparoga, odnosno stručak od 40 listova medvjeđeg luka tri kune plus PDV. Stručak šparoga na tržnici je od 20 do 40 kuna, 50 čak. Nije to baš tako stogo niti se može sve kontrolirati, ali je dobro da postoje pravilnici. Brojni građani i izletnici su inače štetočine jer ne znaju kako se ispravno bere pa trgaju s korijenjem, neselektivno čupaju odnosno uništavaju kako god stignu. |
|  | | VBČ GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator

SP
JM BROJ POSTOVA: : 7484 REPUTACIJA : 173 ČLAN OD: : 2009-05-01
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 16.03.19 18:21 | |
| - @Max Blitz (citat):
Brojni građani i izletnici su inače štetočine jer ne znaju kako se ispravno bere pa trgaju s korijenjem, neselektivno čupaju odnosno uništavaju kako god stignu.
 _________________ ________________________________________________________________
Tko je ta što dolazi iz pustinje, naslonjena na dragoga svoga? (Pjesma nad pjesmama 8,5)
|

VZ
VZ
JM
Bijelo Polje
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 19.11.19 3:49 | |
| _________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
|
|  | | Stanko1 GENERAL POTPUKOVNIK

JM
JM
PV BROJ POSTOVA: : 1302 REPUTACIJA : 108 ČLAN OD: : 2013-02-24 DOB : 70
Zagreb
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 22.11.19 12:22 | |
| Ja volim jesti gljive. Moja pokojna mama je nekada znala nakupovati vrganje na Trešnjevačkom placu i spremati ih kao gulaš. Te gljive na tržnici redovito su kontrolirali nadležni inspektori i nije bilo bojazni za zdravlje, iako su jednom kod neke babe među vrganjima našli ludare ( Boletus satanas). Pa su i babu i njezine gljive udaljili sa tržnice. Sve su gljive jestive, ali neke samo jedanput. Kako se ne razumijem dobro u gljive ne pada mi na pamet da ih berem sâm, bez iskusnog gljivara u društvu. Više puta sam bio u berbi s vjenčanim kumom Dubravkom, dobrim poznavateljem gljiva, koji mi je pokazivao koje da berem. Posebno pamtim jednu berbu u Hrvatskom Zagorju krajem kolovoza/augusta 1991. Lokaciju, naravno, neću odati.  Nabrali smo vrganja za dvije košare, a išli smo paralelno po dva šumska puteljka. Kad bih nešto primijetio pozvao bih Dubravka da dijagnosticira potencijalni plijen. U jednom trenutku primijetio sam uz rub šume masu nečega što liči na jaja na oko. Nisam imao pojma što je to pa sam pozvao Dubravka. A njemu sline na usta pa vikne: - Stanko, to su blagve! - Nisam imao pojma da su oni ''žutanjci'' zapravo klobuci blagvi. Odmah smo ih pobrali i strpali u košare. Meni je blagva najukusnija gljiva, a kada nas Dubravkova supruga ponudi palačinkama s blagvama to je bolje od carske trpeze. Putem smo sretali i druge gljivare. Zanimljivo je da lokalni stanovnici nisu brali ništa osim vrganja. Jedan od njih nas je pitao: - Dečki, zakaj ste to ubrali? - A zakaj bi, da jedemo. - Pa to vam nisu vrganji, to su gljive! Meni najukusnija gljiva - blagva:  |

VZ
VZ
JM
Bijelo Polje
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj 23.11.19 0:42 | |
| _________________ Bili smo veca 'gospoda' dok smo bili 'drugovi', nego sto smo drugovi, sad, kad smo gospoda. porucnik ness
|
|  | | Sponsored content
 | Naslov komentara: Re: GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj  | |
| |
|  | | | GLJIVE - PEČURKE, skupljanje i uzgoj | |
|
| Permissions in this forum: | Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
| |
| |
| |
|