FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share | 
 

 Brodski pogoni

Go down 
AutorPoruka
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Brodski pogoni   01.12.13 10:31

Već me malo sram, obećao sam da ću napisati nešto o pogonu minolovca 161 Gradac, ex Snažni, ali kako sam lijen za pisanje, konačno sam se prihvatio posla.
Pedesetih godina prošlog stoljeća francuzi su proizveli pogon generatorima plina sa plinskim turbinama. Prvi protozip je izrađen krajem II SR, ali trebalo je još desetak godina da se počne primjenjivati u praksi. Sistem je u biti jednostavan. Generator plina je u biti diesel motor bez radilice s motornim i dva kompresorska cilindra. U njemu su smješteni protuhodni klipovi koji kretanjem unutra stvaraju tlak kao fod klasićnog motora, ubrizgavanjem goriva u unutrašnjoj mrtvoj točki dolazi do ekspanzije do trenutka kad zračni jastuci budu dovoljno sabijeni da izvrše vraćanje klipova prema unutra i ciklus se ponavlja. U biti je to dvotaktni diesel motor. Stvaranjem ispušnih plinova određenog tlaka (u praksi je to bilo do otprilike 3 atmosfere) plinovi se odvode u klasičnu turbinu koja je po konstrukciji sličnija parnoj. Turbina je imala 5 aksijalno radijalnih kola za vožnju naprijed i jedno čisto aksijalno za hod krmom koje je imalo oko 20% snage turbine. Prekret se vršio puštanjem plina u određenu turbinu preko manevarskog ventila, kad je plin puštan u obje turbine one su zbog djelovanja sila stajale i to je bio manevar STOJ.
Generatori plina su bili firme SIGMA (Societe generale mecanique amplique) tip GS 34, nominalne snage 1300 KS pri punom opterećenju. Turbine tipa ALSTHOM-BELFORT snage 1200 KS kod 20 000 o/min, reducirano zupčastim reduktorom na maksimalno 420 okretaja propelera. U praksi, poslije generalnog remonta 1980. godine na probnoj vožnj postigli smo 416 i 410 okretaja i brzinu od 18,2 čvora, što čak ni francuski minolovci nisu postizali. Ostalio "francuzi" sa dizelima SEMT Pielstick 2x850 KS su išli do 15 čvorova.
Prednost pogona je bila veća specifična snaga, samim time i brzina, mogućnost vožnje malim brojem okretaja, (mogli smo voziti sa samo 50 o/min što je za minolovce dobro jer mora voziti malim brzinama kod ispuštanja minolovki. Loša je bila kompliciranost pogona, nepouzdanost, veća potrošnja, ovisnost o električbnoj energiji (pošto strojevi nisu imali rotacionih dijelova pumpe slatke, morske vode, goriva i ulja su bile električne, zato su stalno morala raditi 2-3 pomoćna motora (elektroagregata) jer se nestankom struje automatski gasio pogon.Problem je bio i u obučenosti ljudstva, naime mi smo išli na ispomoć na brodove koji su imali dizele jer se podrazumijevalo da svi znamo rukovati njima, a nama nikad nije nitko dolazio na ispomoć jer "nisu znali"
Ta vrsta pogona je u Francuskoj korištena u električnim centralama, lokomotivama, trgovačkoj i ratnoj mornarici, ali nije se više širila. U cijeloj bivšoj Jugoslaviji je jedini pogon ostao na M161 i imao sam tu (ne)sreću da sam ga dobro upoznao.

Na ovim slikama se vidi princip rada, sa turbinom i izgled generatora plina. Da biste stekli dojam o veličini, svaki generator plina je fugačak oko 4 metra i ima 8 tona.
Ako bude zanimanja mogu dodati još i podatke i prikaz strojarnice.

Na vrh Go down
Stazio
GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
GENERAL JNA   NAČELNIK GŠ   Administrator
avatar

Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Broj komentara : 5158
REPUTACIJA : 567
Član od : 2012-11-24
Dob : 51
M(j)esto HN

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   01.12.13 12:38

Naravno da očekujemo nastavak,  Minolovac, ti si nam ovdje br.1 za MTS.

podmornica
Na vrh Go down
frkani
Gušter
Gušter


Broj komentara : 16
REPUTACIJA : 0
Član od : 2014-02-03

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   08.02.14 21:59

Neko stručniji će reći podatke za motore na Galebu. Samo da kažem kako sam ih doživio. Doveo me je neki vojnik i vidio sam tri motora od kojih je jedan radio. Svaki je bio dug oko 4 metra. Pogledam ih a onaj što me dovede se smije. Kaže nisu to motori za pokretanje . Ti samo prave struju. A gdje su glavni pitam a on pokaže na neki zid. To su kaže. Ja nevidim ništa. On objasni. Stoimo kraj bloka motora. Ispod je karter a gore uz stepenice su glave. Do tad a ni poslije nisam vidio veće motore.  Pokretanje je izvođeno komprimiranim zrakom. 
 Kad smo plovili nas dvojica smo bili  zaduženi za hlađenje glavnih motora. Na smjenu. Inače smo bili zaduženi za vodu. Sve što se tiče vode.  To za hlađenje je išlo ovako. Ima jedan ventil na cjevi od nekih 1 col odprilike. Malo sam zaboravio dimenziju ali bitno je kad temperatura raste odvrći  -  pada zavrći. Dok mjenjaju  broj okretaja (kod manevrisanja) ima malo posla a poslije  važno je da si tu.
Jdnom su u lencu (brodogradilište  Viktor Lenac) vadili jedan klip. Jedan tip je ušao u cilindar i lupom pregledao ima li oštećenja. Stvarno su to veliki motori.

Na vrh Go down
Jozo Trklja
Vodnik I klase
Vodnik I klase


Broj komentara : 512
REPUTACIJA : 17
Član od : 2013-02-27
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   08.02.14 22:08

Ne znam za Galeba ali ML 151 je imo dva Pielsticka i u posebnom dijelu generator za proizvodnju el- energije motori su bili relativno brzohodni četverotaktni što kod Galeba nije bio slučaj jer mislim da je imo sporohodni dizel dvotaktni a možda se i varam. Bio sam nekoliko puta na ML 161 ali zanimljivo nikad nisam bio u strojarnici.
Na vrh Go down
frkani
Gušter
Gušter


Broj komentara : 16
REPUTACIJA : 0
Član od : 2014-02-03

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   08.02.14 22:41

Za struju su bila dva fiata i jedan dajc. Mislim da su svi bili četverotaktni.  Gledao sam ih u radu ali nisam nikad zagledao.  Iza njih su prolazile neke cijevi pa sam se zavlačio ali očito nikad detaljno zagledao ili je slika izblijedila. 
Glavna dva, isto fiat, a oni su bili dvotaktni. Javiće se neko ko zna.
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 8:51

Pomoćni motori su na francuzima bili smješteni u prostoru zvanom centrala, bio je ispred strojarnice i veličinom isti. Tamo je bio agregat za napajanje pulsirajuće minolovke Burmeister&Wein tip Schneider, dvotaktni diesel, snage 375 KW (550 KS). Proizvodio je struju napona 110 V i 2000 A za napajanje minolovke. Osim njega su bila još tri motora Famos 2F608 A za pogon elektroagregata za brodske potrebe. Na 161 su motori bili 120 KS, agregati 80 KW, a ostali francuzi su imali slabije jer im pogon nije bio ovisam o struji. U remontu 1979 su Famosi zamijenili motore Grey Marine iste snage. Brodska mreža je bila 110 V istosmjerna , a pomoćna 24 volta istosmjerna. U centrali ispod prostorije sa maticom žiroskopa su bili čelični akumulatori kao izvor struje za nuždu. Punili su se preko rotacionog pretvaraća (transformatori ne mogu raditi na istosmjernoj struji) Toliko jaki generatori su bili potrebni jer je recimo samo motor krmenog vitla bio snage 6o KW i oko metar u promjeru.


Minolovac: komentar modifikovan dana: 09.02.14 21:03; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
Matrix
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 2436
REPUTACIJA : 147
Član od : 2011-04-23
M(j)esto Dalmacija i šire - PROM-3

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 17:39

Samo nastavite,tema je interesantna.
Za cilindre nikakvo čudo jer su se i bez remonta znali očistiti ulaskom u njih..
Dvotaktni dieseli su i danas jako popularni pa se ugrađuju u brodice od 12-ak pa na više metara.

_________________
RIJEČI KOJE NISU POPRAČENE DJELIMA,BEZNAČAJNE SU..
CHE ......    Cool
Na vrh Go down
frkani
Gušter
Gušter


Broj komentara : 16
REPUTACIJA : 0
Član od : 2014-02-03

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 19:36

Direktno iz motora je izlazila osovina a na drugoj strani propeler. Ta osovina ja bila prečnika oko 50 cm. Na kraju osovine kod propelera je bilo kućište ležaja a u njemu drveni ležaj. Neznam kakvo je to drvo bilo ali u dodiru sa morskom vodom stvara neku sluz kao da je puž prošao. Ispod njega je manji spremnik zvan kaljuža u kojem se skuplja ono malo vode što prođe i kasnije se ispumpa. Jako malo je propuštalo.
 Prilikom promjene smjera vožnje (napred -nazad) potrebno je isključiti motore i ponovo pokrenuti u odgovarajućem smjeru. Pošto je to izvođeno komprimiranim zrakom  u bocama je bilo za 3-4 pokretanja pa iako su kompresori odmah startovali ako je bilo više manevara morali su pričekati da naduvaju.
 Bilo je interesantno kako dodaju gas. Oficir stoji između oba motora (upravljačko mjesto). Gas dodaje okretanjem mesinganog točka oko 15 cm u prečniku. Kad dodaje gas za oba motora okreće ih oba u istom trenutku i istom brzinom i pritom poskakuje. Vjerovatno drži ritam. Poslije samo malo koriguje ako je neki malo brži. Često smo plovili samo sa jednim uključenim motorom. Kad su u pogonu oba išli samo samo do dvije trećine snage.

Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2249
REPUTACIJA : 123
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 20:59

svi veci motori se pokrecu kompresovanim vazduhom. od brodova,aviona I tenkova. postoji prica da su t-34  imali veliku prednost zbog ovakvog nacina pokretanja motora   u odnosu na nemacke tenkove jer teoreski starter I akumulator im je trebao samo za prvo paljenje.
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 21:20

Frkani, ti si na Galebu davao stražu na glavama. Iz svake glave posebno je izlazila bakrena cijev s ventilom koji je imao zadaću prigušiti protok morske vode, ustvari ručni termostat. Svaka glava je imala i svoj termometar. Prespavao sam jednu pasju gvardiju (od 24 - 4 ) na glavama. Ono drvo se i danas upotrebljava za ležajeve osovina (neznam kako se pravo zove, kod nas je bilo misno drvo) jer je otporno na morsku vodu i samomazivo. Ali ti nisi mogao vidjeti to nego odrivni ležaj, on je uz motor odmah iza zamašnjaka, preko njega prelazi "mostić" od lima, ali njegove klizne površine su od bijelog metala. Misno drvo je na propelerskim osovinama, a ono gdje je kapala voda su šupernice osovinskih vodova (po potrebi se dotežu, a kao brtveni medij se upotrebljavaju lojane pletenice) Tako je na starijim brodovima, danas su u upotrebi moderniji materijali.
Tko je na fejsu, ima član Galeb brod mira, cijelo brdo slika Galeba nekad i sad, ima i slika strojarnice, motora i osovinskih vodova

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/998068_421614404626858_1782682804_n.jpg

Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2249
REPUTACIJA : 123
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 21:26

brtveni medij se upotrebljavaju lojane pletenice.  brtva bi trebalo biti  zaptivac ili dihtung ? ove pletenice imaju stariji motori  I na vozilima kao Mercedes 123. zanima me od kakvog su materijala dihtunzi za glave motora kada su otporni  na slanu vodu?
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   09.02.14 21:39

Te pletenice su samo za statvene cijevi i osovinske vodove. dihtungi na glavama motora su obično bakreni prstenovi. Večina starijih dizel motora je imala hlađenje morskom vodom. recimo originalni Perkins sa traktora IMT je originalno brodski motor i može se hladiti morskom vodom. Pletenice na motorima koje si spomenuo su grafitne i obično služe umjesto semeringa oko radilice.
Na vrh Go down
Jozo Trklja
Vodnik I klase
Vodnik I klase


Broj komentara : 512
REPUTACIJA : 17
Član od : 2013-02-27
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   10.02.14 11:50

Je li Galeb imo na motorima turbo puhala
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   10.02.14 12:30

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/1466248_467100173411614_1228518987_n.jpg
Nije. Very Happy
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   10.02.14 13:53

Evo još malo Galebove strojarnice, pogled s galerije na glave glavnih motora:

https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t1/488216_248808905240743_2134652271_n.jpg


https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/1233426_422929294495369_709180335_n.jpg

filteri, vjerojatno morske vode


https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/t1/1236113_422919544496344_1176753964_n.jpg

ovo je opisao frkani, "gas" glavnoh motora


https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1/1229932_422655571189408_1223244613_n.jpg

ulaz u tunel propelerskih osovina, vrata kao na Titanicu


https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1/1239457_422561981198767_462546105_n.jpg

košuljice cilindara


https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1234105_422443934543905_1113220642_n.jpg

portele glavnih motora


https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1005670_421775494610749_399311570_n.jpg

jedan pomoćni motor


https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/534277_421210428000589_66193427_n.jpg

glave motora

Ima toga još puno, koga zanima na fejsu "Galeb brod mira" album "Naslovne fotografije"
Linkao sam slike jer je Image shack preko kojeg sam gosad postavljao slike počeo naplaćivati, dok nađem drugi besplatni, mala pauza.

Na vrh Go down
vladimir
Poručnik
Poručnik


Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2249
REPUTACIJA : 123
Član od : 2011-01-25

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   10.02.14 22:49

Minolovac dali je moguce da se pri startu motora zatrese ceo brod? kaze mi jedan momak koji je mornar  JRB  na samohotki I plovi stalno na relaciji Beograd - Odesa  da je to normalna pojava.
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   11.02.14 6:29

Ako misliš na paljenje glavnih motora, ne. Samo se pojave vibracije. Međutim kad se ubace kopće, tj počnu okretati propeleri, cijela struktura broda se zatrese. Normalno, ako su motori prekretni, nema kopči pa se to osjeti samim paljenjem motora. Moderni brodovi sa azipodima (električnim pogonom) su lišeni tog zadovoljstva. Normalno i turbinski brodovi koji ne kreću naglo nego postupno dodaju broj okretaja. Ostalo mi je u sjećanju kad sam kao klinac putovao sa pjesnicima, kod isplovljenja zaveze krmom, pa pogasi motore i mirno klizi. Onda upali motore za naprijed i cijeli brod počne drhtati i tresti se dok se zaustavlja i kreće prema naprijed. A onda mirna buka, vibracije i šum valova oko oplate.
Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   19.02.14 19:18

Zadnju godinu u JRM sam proveo na minolovcima tip 141, englezima iz offshore programa, mi smo ih skraćeno zvali ofšorci. Kao glavni pogon su imali dva motora Paxman po 550 KS, a treći takav, samo bez turbopuhala je služio za pogon generatora za razminiranje. Brodovi spori, ali pouzdani, kao sve englesko.. Jedino su auspuhi išli sa strane i šarafi na ventil-deklima su kod nas bili ofarbani crveno. I da, ona cica nije bila kod nas.
141 je bio zvanično najbrži u drugom odredu, ofšorcima. Komandant Mucić je bio strašno ponosan na to. Kod isplovljenja su šorci imali jako nagli start, jer su na leru radili sa 600 o/min, a na punoj snazi 1200 o/min i čim si ukopčao motore, vozili su sa više od pola maksimalne brzine i jako trznuli u startu. Mucić je pitao motoristu Obradovića da li mogu startati sa 1000 okretaja, da bi bilo atraktivnije. Ovaj kaže, nema problema. Na slijedećem isplovljavanju vodnik rukne obadvije ručke skroz naprijed i normalno, oba motora krepaju. Sramota. Greška je u tome što nije prićekao da se ubace kopče kojima ipak treba malo vremena, a motori su odmah prihvatili gas i otišli u "iberture" i automatski se pogasili... Čovjek se uči dok je živ.
Ovaj filmić sam našao na netu, zamislite prostoriju 6x6 metara sa dva ovakva motora, to vam je otprilike strojarnica ofšorca. (Bez onog komada)https://www.youtube.com/watch?v=XNPi9NhfsLY

Na vrh Go down
Minolovac
Desetar
Desetar
avatar

Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 286
REPUTACIJA : 44
Član od : 2013-03-09
Dob : 57
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   24.05.15 7:28
Na internetu se svašta nađe, francuski filmić o minolovcu tipa Siriius, kakav je bio i moj 161

Na vrh Go down
Jozo Trklja
Vodnik I klase
Vodnik I klase


Broj komentara : 512
REPUTACIJA : 17
Član od : 2013-02-27
M(j)esto Zagreb

KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   08.06.15 22:25

Stare kante ali luksuzne za boravit na njima spavanje po noći a more ti bućka kod uha dobro 30 godina manje
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Brodski pogoni   

Na vrh Go down
 
Brodski pogoni
Na vrh 
Stranica 1/1
 Similar topics
-
» Brodski pogoni

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Ratna mornarica-
Idi na: