FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share | 
 

 Karaula Janković

Go down 
Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AutorPoruka
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1145
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   23.08.13 20:30

o karauli Jankovic sam nasao vrlo malo podataka.

jedina oznaka gde bi mogla biti je na Wikimapiji:

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=41.298606&lon=22.752600&z=14&m=h&permpoly=26695973


na toj lokaciji, medjutim, postoji fotografija karaule, ali pod nazivom Belasica

http://www.panoramio.com/photo/36203280
ostaje da granicari koji su tamo sluzili potvrde ili demantuju lokaciju...
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   23.08.13 21:07

@milutins (citat):
Nas granicni odsek je bio veliki,mozda najveci u Ex Yu.Osim grcke,obezbedjivali smo kao sto ti napomenuo  i bugarsku granicu na Belasici.Koliko je bilo karaula ne secam se tacno,barem 20-ak.Moja je bila najjuznija,znaci rejon moje karaule je bio najjuznija tacka bivse SFRJ.
Mene je zbunilo ono o napustenoj karauli,posto je bila jedna na kraju mog rejona.
Definitivno si bio sa druge strane jezera-prva bi bila karaula Nikolic,zatim tvoja Jankovic i td.
Da li se secash imena komandira susjednih karaula,ikoga u Strumici ili u Strumickom Novom Selu-pretpostavljam da si  pre odlaska na karaulu isao na dodatnu obuku u S N Selo.
Moj komandir karaule u vreme kada sam bio dole 1981 je bio SVIK Salevic Milan.
Pozdrav u Slo.
PS-Ikod nas je bilo dosta divljih svinja koje smo ubijali.Osim toga gajili domace smo svinje na karauli.
Jedne prilike seljak iz okoline nam zaklao i  uredio.Prvi put sam tada video da svinjama gule kozu.Kod nas u Bosni nije bio takav slucaj,barem u mom kraju Smile Smile 
Odlicna mapa,pre godinu- dve  gledao sam ovu mapu.
Bash onako kako sam naveo,juzno od granicnog prelaza odnosno karaule Dojransko Jezero, na platou Vladaj-Vladajsko Polje je bila moja karaula Stari Dojran,dalje na sjeverozapad je karaula Dub(Dab),Aleksa 961je sluzio na njoj,rejoni su nam se dodirivali .Sjeverno od nas sa druge strane jezera je Nikolic,iznad nje Jankovic I dalje sjeveroistocno uz Belasicu prvo bismo stigli na na grcko-bugarsko-jugoslovensku tromedju,krenemo li dalje sjeverno Staro Konjarevo,zatim Novo Konjarevo,tu je negdje i Strumicko Novo Selo.
ps na mapi je navedena lokacija Jankovic na kojoj nisam bio,ova slika mi je nepoznata,izgleda novija gradnja

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
GRANIČAR DOJRAN
Gušter
Gušter


Broj komentara : 17
REPUTACIJA : 3
Član od : 2013-08-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   23.08.13 22:16

TO JE TO!!!! Ovo što je drug KEMO NAŠAO, pa to je fantastično. Molim, da si dobro pogledate slike na tom linku:http://www.panoramio.com/photo/36203280, jer se vidi karaula Janković, sa svih strana, one male stepnice ( desno ), bile su baš od KK ( NJEGOV ULAZ), pogledajte i ostale slike, one sa grcima, gore na njihovoj utvrdbi-zidanoj osmatračnici, kod graničnog kamena 20/1 / to je taj veliki-visoki kamen/ ( što sam već pričao), gde je njihova zastava, e sve tu smo se mi slikali, zato sutra sigurno šaljem slike !!!

Na vrh Go down
GRANIČAR DOJRAN
Gušter
Gušter


Broj komentara : 17
REPUTACIJA : 3
Član od : 2013-08-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   23.08.13 22:27

Evo na tom linku sam našao i onu staru karaulu ( ono što sam pričao, da su nas strahovali stariji vojnici ), kod GK 21/10
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2089
REPUTACIJA : 101
Član od : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 0:52

@Matrix (citat):
Karaula je dobila ime po narodnom heroju koji se najviše istaknuo u Španjolskoj a poginuo je početkom '42 godine.Masovnih ubojstava graničara nije nikad bilo već samo kasnije slučajevi koji su se dešavali po cijeloj bivšoj Jugi.Da bolje definiram samoubojstva i slučajna ubojstva su se dešavala najviše početkom događaja koji će prethoditi onom ružnom scenariju.Ipak kao što je navedeno istina je za samoubojstvo koje opisiva Graničar Dojran ali kao što rekoh bilo je svega iz političkih,slučajnih i eto na žalost ljubavnih problema.Bio sam po kazni 15 dana na Jankovića karauli kako su je oficiri od milja zvali.Bilo bi dobro da sami usmjerite poredak karaula kad se krene iz Starog Dojrana..
I nas, što sam bio severnije ali na Bugarskoj granici, su plašili, da su na našem rejonu poklali vojnike iz jedne stare karaule. Sada mislim da je to samo bajka za plašenje, ali kad si tamo nije ti baš sve jedno. Navikneš se na strah, pa je sve dalje rutina, iako se pojavi neka ozbiljna situacija. A na terenu sam našao i ostatke zapravo temelje jedne stare karaule. I okolo puno streljačkih zaklona okrenutih prema Bugarskoj i čaura od ispucane municije. Po zarđalsti i kalibru bi rekao, da je posle drugog svetskog rata. Na samoj granici se ne izvode vojne vežbe sa bojevom municijom.

Nešto sam pre nekog vremena tražio po internetu o žrtvama na bgarskoj granici. Po najmanjim podatcima je bilo sto i nešto mrtvih za vreme sukoba sa inform birojem, pa do kao nezvaničnih podataka do hiljadu. Šta je istina neznam, nisam istoričar, ali ginulo se na granicama. Sada su svi to zaboravili i niko se ne seča više toga.

Ovo sam ukaro iz mycity foruma. Nadam se da mi autor neče zameriti. Ali morao sam na čast svih onih što su tada branili našu još zajedničku zemlju:

Citat :
U krivu si.Posle Rezolucije IB-a ( 1948) Slovenska granica je postala mirna jer je FNRJ postala (prakticki) NATO drzava.Sa druge strane Bugarska granica/Rumunska granica su postale ekstremno zivahne , i okrsaji na granici su bili svakodnevni.I to se nastavilo sa manjim intenzitetom, do osamdesetih.1982 godine je bio jedan od granicnih okrsaja zbog nekog bugarskog obavestajca, koji je pokupio neka dokumenta iz komande druge armije (vezano za kosovsku krizu), pa je bilo naredjeno da se predje na bugarski teritorij i vrati ga se natrag
Ako me secanje ne vara, a Sirijus neka me ispravi, u periodu 1948-1953, na Bugarskoj granici je stradalo oko 1000 pripadnika JNA ( KNOJ, sluzba bezbednosti, granicari...itd)
Koliko su podatci tačni neznam.
Na vrh Go down
Pero™
Poručnik
Poručnik
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 2089
REPUTACIJA : 101
Član od : 2012-10-29
M(j)esto LJ, nekad SFRJ

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 1:32

@lacoš (citat):
Što je ovo drugovi graničari.Pa ovo nije službovanje,po ovome što piše graničar sretni smo što nas Grci nisu okupirali Laughing Laughing .Hvala bogu što je to miroljubiv narod i što su imali svoje brige.E  još sad da vidimo slike pa da steknem mišljenje o graničarima,ili je to samo bilo na granici sa Grčkom.
100 karaula 100 priča, 100 generacija 10.000 priča/sudbina/doživljaja.

Pročitaj koliko ilegalaca je član foruma vojnik graničar uhvatio. Ja jih ni nisam mogao jer jih nije bilo.

Ako je Grčka granica bila laka što se incidenta tiče, super za njih, pitaj Zagorca ili mene kako izgleda noču na granici. Dok sam bio gušter 99% sam bio na granici, zavisilo je od đombe. Kad sam bio đomba, odšetali smo barm na neko mesto granice da kao čuvamo, a tamo nikog, kao da bi čekali Godota. A i ne vidiš sa jednogo drugog kraja granice, i da vidiš, ne možeš da trčiš za ilegalcem ako ima 10 km prednosti i 100m do šume. Računaj koliko treba da staviš po jednog vojnika na 50-100m, pa da se menjaju nekoliko puta na dan, pa za celu granicu Juge.

Puno puta ni nebi imalo smisla, pa smo opet išli, po magli, snegu, itd... vidljivost 10-20m.

A da su Bugari hteli,  pregazili bi nas ili prošli pored nas. Teoretski nam je bila prednost da nebi ni probali da se zezaju sa nama ili da prolaze pored nas. Bilo je absolutno neprehodno za tenkove i tešku mehanizaciju. Šume, strma brda, loši putevi... Tako da mi bi mogli da jih zadržimo neko vreme, imali smo dobru opremu Wink 

A što se tiče mog komentara o tome šta je Dojran napisao, slično je bilo i kod nas, ali mi smo ipak odlazili na teren.

Bilo je službovanje, kad svaki dan sve zajednospavaš 4 sata, pa kad svaki dan prešetaš20-40 km, pa kad si mokar ako pada kiša, pa kad spavaš pored municije, pa kad ne vidiš civilizaciju....Nije bilo lako. Da naravno bilo je i dobrih vremena. Sve to što smo mi graničari na svako na svoj način preživeli je sasvim drugo nego što je proživela gradska vojska.

Bilo je službovanje, recimi da si se ti 4 meseca svaku noč budio za stražu ili patrolu? Koliko izlazaka u grad si imao u zadnjih 8 meseci služenja? 0 ili više? Iako neki napišu da je kao bilo lako, nije bilo svakome GRANIČARU.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 2:33

http://wikimapia.org/#lang=en&lat=41.158172&lon=22.729855&z=14&m=h&tag=46353
U slucaju agresije mi bismo prvi primili udar,znaci bili bi zrtvovani.Moja karaula(pogledaj link,lokacija uz samu granicu nekih 50-ak metara.Isti slucaj i kod Grka,karaula im je takodje uz samu granicnu liniju udaljena od nase oko 1 km.Susreti uz granicu sa grckim vojnicima bili su cesti i veoma srdacni
Naravno da je bilo i nekih nepredvidjenih situacija,kao npr ova gdje nam se zaledila krv u zilama.
Pred sam kraj vojnog roka(nisam imao obaveze odlaska na rejon), malo radi pozdrava  sa granicom,malo zbog tradicije ostavljanja  ogledala i ceslja u supljini jednog velikog javora zajedno sa najboljim drugarima vozacem Pinca Marjanom,zemljakom iz Teslica,sada na radu u Njemackoj(ima kucu negdje oko ZG,mislim Dugo Selo)i Krieziju Hisenom,klasicem iz Orahovice-Kosovo krenuli smo u patrolu.Dnevna zapovijest 12:00-4:00 nocu.Patrolirati do "Dva Javora"poslije toga preuzeti ulogu zasede tik uz granicnu liniju gdje smo predhodnih dana hvatali neke Arape,svercere.Postavili smo zasjedu na mjestu gdje je par dana ranije vojska iz Strumice prilikom ciscenja granicne linije odlozila velike kolicine drva,granja i zbunova,gomila dugacka 30-ak metara siroka barem 5 metara.Dok smo mi tako pomalo dremuckali osjetili smo lomljenje grancica sa druge strane i korake.Marjan se uhvati za pusku,pokazem im da budu mirni-cekamo.Posle par minuta dvojica grckih granicara su ustali i produzili dalje.Velika sreca za obje patrole,sa obe strane su bili iskusni granicari,mladi bi vec povukli obarace i eto belaja .Siguran sam da su i oni znali za nas sa druge strane.  http://www.panoramio.com/photo/15216715  ovaj granicni kamen je najuzniji deo bivse nam zajednicke domovine,nalazi se u mom rejonu

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 11:36

Koja prekrasna priroda,koji pogled.Sad se još više čudim graničaru koji nije htio na teren.Ova priroda je uživancija za šetnju.Pogledaj ove vrganje na slici,milina,pa izvori vode.Prekrasan kraj,a vidim i ljudi veseljaci,nebi mi bilo teško tu službovati king king
Na vrh Go down
GRANIČAR DOJRAN
Gušter
Gušter


Broj komentara : 17
REPUTACIJA : 3
Član od : 2013-08-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 12:57

@lacoš (citat):
Koja prekrasna priroda,koji pogled.Sad se još više čudim graničaru koji nije htio na teren.Ova priroda je uživancija za šetnju.Pogledaj ove vrganje na slici,milina,pa izvori vode.Prekrasan kraj,a vidim i ljudi veseljaci,nebi mi bilo teško tu službovati king king
Druže Lacoš, kao što kažeš lepa priroda, puno divljih životinja, čak i zmija ( poskoka- zato smo imali i serum-protiv otro ), ali zato sam i rekao, da sam više puta išao u šetnju, jer je puno lakše otići fino u šetnju, nego pod pritiskom, kad te neko prisili u nešto, zar ne?
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 14:42

Da,slažem se što se prisile tiće.Pišeš da ste ulovili vepra,mi koji smo ljubitelji lova javljali bi se dobrovoljno na šihtu kako bi stalno bili u lovu.Što se zmija tiće ima ih i u raju pig elephant
Na vrh Go down
humka83
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik


Broj komentara : 373
REPUTACIJA : 9
Član od : 2013-01-09

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 16:01

DOJRAN ma o kakvoj prisili ti govoriš i stalno ponavljaš kao teško ti bilo a svi vidimo kao si "nadrapo", budi sretan da si bio zdrav pa da odeš na odsluženje vojnog roka i kad se sve izgleda raspadalo, 2. to nam je bila dužnost čuvati svaki komad zemlje, kao i danas svatko svoju državu, 3. nisi ti vidio pravu karaulu da bi uopće mogao nešto konkretno reći i prićati, nažalost to je bila valda jedna od iznimaka di nije bilo pravih komandira niti ništa kaj je lićilo na vojsku i sve uz nju što je sljedilo, i 4. tako je bilo ili je moralo biti na toj karauli a vjerojatno i na većini, kad se znalo ili predpostavljalo kaj slijedi i predstoji u vremenima koje smo i sami svjedoci. Volio bih te vidjeti da si bil desetak godina prije pa bi se ti itekao šetao i šetao a ne misleći jel to prisila ili nije, to je bila DUŽNOST SVAKOG VOJNIKA a i dali si uopće bio na Krivolaku, tamo nije bilo prisile..
Na vrh Go down
GRANIČAR DOJRAN
Gušter
Gušter


Broj komentara : 17
REPUTACIJA : 3
Član od : 2013-08-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 16:19

@humka83 (citat):
DOJRAN ma o kakvoj prisili ti govoriš i stalno ponavljaš kao teško ti bilo a svi vidimo kao si "nadrapo", budi sretan da si bio zdrav pa da odeš na odsluženje vojnog roka i kad se sve izgleda raspadalo, 2. to nam je bila dužnost čuvati svaki komad zemlje, kao i danas svatko svoju državu, 3. nisi ti vidio pravu karaulu da bi uopće mogao nešto konkretno reći i prićati, nažalost to je bila valda jedna od iznimaka di nije bilo pravih komandira niti ništa kaj je lićilo na vojsku i sve uz nju što je sljedilo, i 4. tako je bilo ili je moralo biti na toj karauli a vjerojatno i na većini, kad se znalo ili predpostavljalo kaj slijedi i predstoji u vremenima koje smo i sami svjedoci. Volio bih te vidjeti da si bil desetak godina prije pa bi se ti itekao šetao i šetao a ne misleći jel to prisila ili nije, to je bila DUŽNOST SVAKOG VOJNIKA a i dali si uopće bio na Krivolaku, tamo nije bilo prisile..
Joj molim te nemoj mi govoriti Krivolaku i nekoj prisili, svi smo krvavi pod kožom, pa kad već hoćeš, evo ispritčat ću ti; Kao 1. Jesam bio sam na Krivolaku i to pucao sa BST topom, ako nisi služio u Strumici onda nemaš pojma šta znači biti na krivolaku, tamo su vojnici-jadnici pregazili pa mislim, da otprilike 900 km, sve ukupno, pošto su mi pričali!! Kao 2. ja sam ti bio najveći gušter 8. meseci, a neki u kasarni samo 4 ili 6., znači kao gušter radio sam živo i ljudski i neljudski. Kao 3. moj rejon se rasprostiro na 15.km, što znači, da je bilo jako teško braniti taj rejon ( oko 18 graničara), A pod 4. moj komandir karaule je bio jako podkuplj.., bar tako se je pričalo, znači dnevnu zapovest je znao na pamet, i kad je patrola i straža i slično. Samo jedan primjer:trojica mojih drugova kreću u patrolu a visoko u brdu kod GK 22/10 STOJI ILEGALNI PRELAZNIK sa detetom i daleko dolje maše i pozdravlja moje kolege a istim mahom prelazi granicu. Znači vidiš i da smo išli redovno u patrolu ne bi dosta koristilo. Što se tiče redarstva koji sam radio, baš sam dobro "nadrljo", od bacanja snega, masti po parkrtu, hodniku, glancanja sa dekom i kasetom i da ti ne nabrajam. Ovo što sam preživeo poslednja 4. meseca kao čovek sad kao nije uredu. Ne volim, kad neko optužuje a ne zna kako je bilo. Normalno, da se svi sećamo onih najlepših trenutaka a slabe želimo zaboraviti. Pozdrav i nadam se da neće biti sličnih komentara.
Na vrh Go down
humka83
Mladji Vodnik
Mladji Vodnik


Broj komentara : 373
REPUTACIJA : 9
Član od : 2013-01-09

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   24.08.13 17:01

ok nebih komentirao više  a niti optužujem koga, nisam bio u Strumici nego u Skopju i na Krivolaku 4 x, o karauli bi mogao pisti dosta toga i sve u superlativu, pozzdrav
Na vrh Go down
Kemo Specijalac
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
GENERAL POTPUKOVNIK u rezervnom sastavu
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 1145
REPUTACIJA : 530
Član od : 2012-03-03
M(j)esto Beograd

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 8:24

ako je to ta karaula, evo jos nekoliko uglova, i malo unutrasnjosti:


Na vrh Go down
GRANIČAR DOJRAN
Gušter
Gušter


Broj komentara : 17
REPUTACIJA : 3
Član od : 2013-08-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 10:41

@Kemo Specijalac (citat):
ako je to ta karaula, evo jos nekoliko uglova, i malo unutrasnjosti:


------------------
Jeste druže Kemo, samo što je bila ta unutranjost karaule mnogo novija i sređenija, da mi je to neko pokazao, ne bih je mogao prepoznati. Ova slika na hodniku, ona prva vrata na levo bila je moja spavaona, a i kreveti bili su mnogo uređeniji, pod je bio iz parketa. Ono skroz na kraju dole, bila je desno kancelarija od KK , a levo je bila trapezarija i vrata pored njih kuhinja. Dole u podrumi ( to je bio polu podrum ) bilo je kupatilo sa tuševima i wc, malo naprijed na desnoj strani magacin sa hranom a skroz na kraju magacin sa municijom i naoružanjem. Ispred karaule pored PP pojasa bio je jedan mali magacin kde je bio BST top, bombe, ručni raketni minobacači i slično. Sve to je bilo zapečateno. Hvala na tim slikam, ja se još uvek trudim da napravim sken slika i stavim jih na forum. Pozdrav
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 14:37

 

Drugovi graničari jel karaula Dorjan južno od jezera po žutoj liniji koja označava granicu,uz parcele vinograda?
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 14:49

 

Ova bijela crta što vodi u gornji desni ugao,prema zgradama koje se vide u produžetku,jeli to karaula Nikolić?
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 15:19

Jeste lacos-karaula Dojran,ustvari stari Dojran je pravi naziv u vreme kada sam ja sluzio je juzno iznad jezera,uz samu granicu,ne vise od 50 metara udaljena od granicne linije,malo desno (istocno)od vinograda.Ako pogledas mapu na mom linku,par komentara iznad, crvenom bojom su oznacene karaule S Dojran,Dojransko Jezero,Nikolic i Jankovic.
Karaula Nikolic je takodje (kao iJankovic)vrlo blizu 50-100 metara udaljena od granicne linije u produzetku bijele crte-puta

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju


milutins: komentar modifikovan dana: 25.08.13 15:32; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 15:31

 

Onda bi to trebale biti ove zgrade.
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 15:37

Mislis na Nikolic?

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 15:51

Ne na Dorjan,slika je uvečani dio moje prve slike.Uvečani dio je južno od mjesta Mrdaja uz samu granicu.  Ovo bi trebao biti Nikolić
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 15:59

Mrdaja je nekada bila veliko vojno odmaraliste(8 000 kreveta)sada je odmaraliste makedonske policije.One zgrade na koje si poentirao predstavljaju barake,domacinske zgrade nekadasnjeg makedonskog giganta "Vinojug"iz Gevgelije u proizvodnji grozdja i drugog voca-prvenstveno(barem tu oko karaule u Vladajskom Polju)kruske viljamovke.
Ko je sada vlasnik tih parcela?Jednog dana ce nam neki lokalni vjerovatno odgovoriti.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 16:08

Milutine sad si ma zbunio.Veliš da su to zgrade poljoprivrednog kombinata.Sad sam išao pogledat na tvoju kartu,i te su zgrade označene kao karaula Dorjan.scratch scratch
Na vrh Go down
milutins
Kapetan
Kapetan


Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Prim(j)eran Vojnik Znacka PV
Broj komentara : 3426
REPUTACIJA : 90
Član od : 2009-08-19
Dob : 56

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 16:17

Da malo osvezimo i resimo nedoumice.
Pocecemo od Mrdaje.
U moje vreme Mrdaja je bila tik uz jezero.Kasnije Grci zbog navodnjavanja otvaraju branu,(medjunarodni incident-ogroman problem)ispustaju ogromne kolicine vode,jezero se smajuje,postaje plitko "udaljava" se od Mrdaje-posmatrano na mapi Mrdaja je sada nekih par stotina metara od jezera.
Zapadno od moje karaule Stari Dojran"na mapi je oznacena kao Dojran nalazile su se domacinske zgrade Vinojug-a

ps-karaula S Dojran je bila samo jedna zgrada-kuca a ne kompleks zgrada.Izgleda da su nesto gradili oko karaule-moguce je da je to sada privatizovano.
Mozda kolega Donchev Jovan zna vise o danasnjoj situaciji dole na krajnjem jugu,znam da je od nekadasnje karaule Dojransko Jezero napravljen moderan granicni prelaz,sta li je gore juzno iznad jezera za mene je nepoznanica.

_________________
ko istinu gudi,gudalom ga po prstima biju
Na vrh Go down
lacoš
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Prim(j)eran Vojnik znacka PV
Broj komentara : 4111
REPUTACIJA : 16
Član od : 2012-12-07

KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   25.08.13 16:31

Možda ti Milutine gledaš sliku za koju ja mislim da je Nikolić.Ovo bi trebao biti Dorjan.Nisam baš spretno postavio slike pa možda buni.  
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Karaula Janković   

Na vrh Go down
 
Karaula Janković
Na vrh 
Stranica 2/6Idi na stranicu : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
 Similar topics
-
» Karaula Janković
» Karaula BITUŠE 73/74 (četvrti dio teme)
» Ohrid VP 7059/9, pa Gevgelija VP 8628, karaula Golubac
» Karaula Boro Vukmirovic C3 granicni kamen Djakovica
» Karaula "Božidar Crnatović - Besko" 1986/1987 - 28. granični odsjek Prizren

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: SLUŽBA PO BIVŠIM REPUBLIKAMA I POKRAJINAMA :: MAKEDONIJA-
Idi na: