FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
Ajde da krenemo po abecedi (barem za autombile), i ne toliko šta su stvarno pravili, nego ono što se dobilo za dinare. Dali sam šta zaboravio?
Ako su ti dinari kriterij, zaboravio si istočnjake: lade, škode, moskviče, pezejce, wartburge... Nije li to sve išlo za dinare?
Pero™ Poručnik
Orden za VZ Značka PV BROJ POSTOVA: : 2062 REPUTACIJA : 101 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: Automobili i motori u ex YU 22.09.13 1:46
Mislio sam u smislu, postojale su fabrike što su u Jugi nešto pravila, ali i prodavale još neke model Koje nisu ni pravili ni sestavljali (dodatni program). Recimo samo za usporedbu, ako krenemo od gore, CX je bio kasnije toliko skup zbog poreza, da si morao da budeš sumljivo bogat. Iako bili su, znao sam barem onako ''iz ulice'' 2 što su jih imali.
Inače za dinare su se prodavali i
Trabant Wartburg
Dacia
Škoda Tatra
FSO (Polski fiat)
Moskvič Volga Zaporožec Lada
Poneki put u vrlo ograničenim količinama.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24335 REPUTACIJA : 657 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Automobili i motori u ex YU 22.09.13 2:33
Vidi, ono ti je bat zajla. Motor ima 500 kubika iako je malecki ko da ima 50. Nečete vi Japanci nikad napraviti bolji motor.
Ha, na slici je kineski predsjednik Hua Guofeng, naslijedio je ni manje ni više nego Mao Ce Tunga 1976. i vladao do 1978. Nije ostavio nekog značajnijeg traga, pa je uglavnom zaboravljen. E, kineski motori se sigurno ne mogu mjerit s našim Tomosom.
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
NA VZ VZ VZ JM JM PV BROJ POSTOVA: : 24335 REPUTACIJA : 657 ČLAN OD: : 2012-10-30
Naslov komentara: Re: Automobili i motori u ex YU 22.09.13 2:54
Sjećam se (prema pričanju), da mi je stari 1973. kupio novog stojadina za keš. Zapravo je htio Ladu, ali je za nju trebalo čekati par mjeseci, pa mu se nije dalo, trebao je odmah auto, ne znam sve detalje. Majka je bila razočarana jer je ona hjela Ladu, ali navikla se i na stojadina.
Bugari i Rumunji su navodno Ladu čekali 10 i više godina , a moglo je i brže preko veze, ali za puno veću lovu.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1672 REPUTACIJA : 57 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Automobili i motori u ex YU 22.09.13 6:33
Bugari i Rumunji su navodno Ladu čekali 10 i više godina , a moglo je i brže preko veze, ali za puno veću lovu.
Imam ja poznanike iz Bugarske. Da se cekalo dosta, sigurno jeste mada mislim da nije 10 godina. Sa druge strane moj je poznanik cekao dve godine za tepih Koliko sam razumeo kod njih nisi mogao da kupis auto ako nisi resio stambeno pitanje.
BEOGRAD Podporučnik
PV Pravna Služba BROJ POSTOVA: : 1672 REPUTACIJA : 57 ČLAN OD: : 2013-03-15 Scottsdale
Naslov komentara: Re: Automobili i motori u ex YU 22.09.13 6:38
Mislio sam u smislu, postojale su fabrike što su u Jugi nešto pravila, ali i prodavale još neke model Koje nisu ni pravili ni sestavljali (dodatni program). Recimo samo za usporedbu, ako krenemo od gore, CX je bio kasnije toliko skup zbog poreza, da si morao da budeš sumljivo bogat. Iako bili su, znao sam barem onako ''iz ulice'' 2 što su jih imali.
Inače za dinare su se prodavali i
Trabant Wartburg
Dacia
Škoda Tatra
FSO (Polski fiat)
Moskvič Volga Zaporožec Lada
Poneki put u vrlo ograničenim količinama.
prodavali su se jedno vreme za dinare i Opeli. Opel Senator je bio prvi auto koji je kostao preko "milijardu starih".
Max Blitz KONTRA ADMIRAL
Naslov komentara: Re: Automobili i motori u ex YU 22.09.13 7:40
Imam ja poznanike iz Bugarske. Da se cekalo dosta, sigurno jeste mada mislim da nije 10 godina. Sa druge strane moj je poznanik cekao dve godine za tepih
Ne znam ovo točno. Možda se odnosilo na Rumunje u nekom periodu. Sjećam se da sam to pročitao u novinama onda i da se radilo baš o Ladi i dvocifrenom broju godina čekanja na nju 'redovnim putem'. Čak nije bila stvar u novcu, nego nije bilo auta. Tako su polovni bili skuplji nego novi. Bila je priča da su ljudi uplaćivali neke rate za nove automobile ne za sebe, nego za djecu kad odrastu.