FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA 22.12.1941 - 18.07.1991
Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
VZ VZ JM JM BROJ POSTOVA: : 4573 REPUTACIJA : 619 ČLAN OD: : 2011-06-23
Naslov komentara: BALKAN 08.12.12 22:26
Geografska karta Balkanskog poluostrva....
Balkan.....region na jugoistoku Evrope,cije se ime polako napusta i ustupa mesto nazivu regija Jugoistocna Evropa.Od davnih dana je bio raskrsnica Rimskih puteva, mesto gde su se ukrstale religije, civilizacije i carstva, gde su se ukrstale i paralelno zivele i zive religije i mnogi narodi,region gde su se na zalost od vajkada vodili krvavi ratovi, deo kontinenta koji izlazi na vise mora i direktno se granici sa Maloazijskim kontinentom.......Jednom recju, prica za sebe u svetu, specificna i osobena, pa je stoga i krajem 18.veka osnovana nauka BALKANOLOGIJA sa ciljem da izucava kulturne ,istorijske i sve druge osobenosti Regije... Vecina nas na Forumu potice sa ovih prostora, zivi i radi, pa mi je ideja bila da iznesemo svoja vidjenja, odnosno da se osvrnemo na stereotipe o Balkanu kojih je mnogo. U svim sferama drustva. Naravno iznesimo i pozitivne i negativne stereotipe, obrazlozimo stavove i vidjenja, ali se ne povodimo njima i ne budimo iskljucivi, da ne bi doveli temu u nezeljene vode....
Koje stvari , objekti, ulice ili nacini zivota su nosili ime ili prefiks BALKAN , o tome tek treba da pricamo.... Verujem da cemo razviti diskusiju i razmeniti komentare na zadovoljstvo posetilaca i clanova Foruma.....
Za pocetak kao jedan od uvoda , zanimljivost. Bugarski motocikl je nosio naziv BALKAN .Licenca Cehoslovacke JAVE poceo da se radi cini mi se 1958.god.
Stazio GENERAL JNA NAČELNIK GŠ Administrator
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5098 REPUTACIJA : 567 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 52 HN
Naslov komentara: Re: BALKAN 09.12.12 1:44
Prva asocijacija na ovu temu mi je ova sjajna Bajagina pjesma
OVO JE BALKAN
Ovo je ovde Balkan zemlja iz sna između moćnih sila dobra i zla
Tu svako može biti dušman i brat svakih pedeset leta izbija rat
Ovu su zemlju pravili i ratnici i pesnici i različiti bogovi
Ovo je ovde Balkan mirisni cvet totalno nerazumljiv za ceo svet
I svako može biti dušman i brat svakih pedeset leta izbija rat
Boske Zastavnik
BROJ POSTOVA: : 881 REPUTACIJA : 18 ČLAN OD: : 2012-10-28 DOB : 55 Austrija
Naslov komentara: Re: BALKAN 09.12.12 9:09
Balkan je rastezljiv i nejasno definiran geografski pojam koji se često pominje u podrugljivom i omalovažavajućem kontekstu. To je dosta nepravedno jer Balkan je jedna živopisna regija sa priličnim kulturološkim dostignućima, zanimljivim folklorom i kuhinjom i nadasve sa prorodnim ljepotama kojima se malo koja regija u Europi može pohvaliti. Lošem imidžu Balkana i balkanskih država umnogome su doprinijeli česti ratovi kao i nejasna definiranost Balkana kako na geografskom, tako i na kulturološkom planu. Da pojasnim i zašto: Regija je dobila ime po planini Balkan (Bugari i Srbi je zovu Stara Planina), koja ide kroz centralnu Bugarsku i prelazi u istočnu Srbiju, dok samo ime "Balkan" dolazi od turske riječi za planinu. Nekad se ta planina zvala Haemus Mons, što vjerovatno dolazi od tračke riječi Saimon, koja znači "lanac".
Balkan (planina), planina u Bugarskoj
Veliki Balkan, planina u Turkmenistanu
Provincija Balkan u Turkmenistanu
Balkanski poluotok
Balkanski poluotok (kontroverze) (kontroverze o pojmu u Europi)
Pojam Balkan obojen je negativnim značenjima: nasilje, vjerska i etnička nesnošljivost, sveopća nazadnost i podjeljenost. U engleskom jeziku riječ balkanisation (balkanizacija) označava neizlječivu rascjepkanost i netrpeljivost između frakcija unutar neke grupe. Zato se ta riječ na rubnim područjima izbjegava i ponekad smatra pogrdnom. U nekim zemljama bivše Jugoslavije koristi se i pojam balkanska krčma, koji se proslavio zbog Krležine rečenice: "Kad se u balkanskoj krčmi pogase svjetla, onda sijevaju noževi." Sve ovo je dovelo do toga da se umjesto pojma Balkan sve više koristi pojam Jugoistočna Europa.
_________________ Živjeti znači boriti se
Medalja za VZ BROJ POSTOVA: : 5098 REPUTACIJA : 567 ČLAN OD: : 2012-11-24 DOB : 52 HN
Naslov komentara: Re: BALKAN 11.12.12 13:59
ĆEVAP
Možda su ih donijeli Turci, možda su Grci naučili Turke, možda smo mi (kao i uvijek) naučili i Arape i Turke i Grke. Kako god, sad su i naši, Balkanski. Ko bi ih se odrekao.
bojnik Poručnik
Znacka PV BROJ POSTOVA: : 2653 REPUTACIJA : 234 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 54 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: BALKAN 12.12.12 7:56
Nije bitno tko je dofurao čevape na naše područje, bitno je da ih ima, mmmmmmmmmmm Čevapi u somunu, za prste polizat. Kolega Stazio slika je nanadj...........
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Naslov komentara: Re: BALKAN 13.12.12 22:09
Jedan Balkanski "brand" koji mangup u bijelom odijelu uspješno prodaje u svijetu:
bojnik Poručnik
Znacka PV BROJ POSTOVA: : 2653 REPUTACIJA : 234 ČLAN OD: : 2012-11-13 DOB : 54 Slavonija - Slanina & kulen + čvarci & kobasice
Naslov komentara: Re: BALKAN 13.12.12 22:34
Bolje hrpa čevapčića nego bend Gorana Bregovića
U somunu i sa puno luka pa makar mi bila muka
_________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur. – Šta god se kaže na latinskom, zvuči mudro.
Naslov komentara: Re: BALKAN 13.12.12 22:57
Još uvijek sam pod dojmom onakve lijepe slike čevapa, ma skoro da mogu i mirise osjetiti. Sutra imam za zadaću ispeći čevape, ujutro u trgovinu ranom, ubrzanim korakom, da prestignem penziće, ima da kupim sve somune. Luka imam, mljevenoga mesa imam, ali neću da se patim, imam kolegu mesara koji pravi dobru smjesu za čevape, moje je samo da ih ispečem, i naravno pojedem do posljednjeg. Šta bi dala Amerika za porciju čevapa, hebo ih McDonalds.
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BALKAN 13.12.12 23:37
Mi u Bosni si umišljamo da imamo najbolje ćevape na svijetu pa evo da postavim nekoliko fotki:
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: BALKAN 14.12.12 22:34
Prijatelju Boske, kao i što sam najavio, danas sam ispekao čevape, ujutro rano otišao u trgovinu nabavio sarajevski somun, kolega mesar napravio dobru smjesu i oblikovao čevape, žena narezala luk (bolje da ona plaće nego ja), dodali domaći sir i kajmak sa tržnice, i tko je htio domačeg ajvara. Užitak neopisiv, ma ko to more platit, a sa ovim slikama koje si postavio, smatrat ću ih fucking good provokacijom (naravno u pozitivnome smislu).
Boske Zastavnik
Naslov komentara: Re: BALKAN 14.12.12 23:04
E svaka ti čast Bojniče, bio si vrijedan. Ja odavno nisam potpalio roštilj ali ću vjerojatno uskoro jer za blagdane imam 2 tjedna odmora!
bojnik Poručnik
Naslov komentara: Re: BALKAN 14.12.12 23:12
prijatelju, što se tiće roštilja imam dvije opcije, ljetnu/proljetnu pravi roštilj drva i domaći drveni ugljen koji rade u jednome selu blizu mene, i zimsko/jesenja varijanta električni roštilj, no ovaj prvi mi je najdraži, i prosto uživam u tome. Neznam dali si ikada probao peći meso na vinovoj lozi, e to ti je poseban ukus, u kući imam jedno 20 vrsta začina, uvijek si dam vremena da pripremim dobar pac za meso (ovisno što će se roštiljati), u gepeku auta uvijek mi je spreman pričuvni b/k duga vilica, špatula i hvataljke + pregača, neka se nađe. Mislim d se mi na Balkanu možemo snaći u svim prigodama.
janeztrdi Vodnik I klase
BROJ POSTOVA: : 546 REPUTACIJA : 11 ČLAN OD: : 2012-12-29 DOB : 50 Ljubljana
Prijatelju Boske, kao i što sam najavio, danas sam ispekao čevape, ujutro rano otišao u trgovinu nabavio sarajevski somun, kolega mesar napravio dobru smjesu i oblikovao čevape, žena narezala luk (bolje da ona plaće nego ja), dodali domaći sir i kajmak sa tržnice, i tko je htio domačeg ajvara. Užitak neopisiv, ma ko to more platit, a sa ovim slikama koje si postavio, smatrat ću ih fucking good provokacijom (naravno u pozitivnome smislu).
jao,kako sam ogladneo kad gledam ove fotke,,lijepo,jako lijepo.... pozdrav od Janeza
SveJug Poručnik
Medalja za VZ Znacka PV BROJ POSTOVA: : 2977 REPUTACIJA : 38 ČLAN OD: : 2012-12-16 Svedska
Naslov komentara: Re: BALKAN 08.05.13 14:22
Caliber:40mm Type: automatic grenade launcher Overalllength: n/a Weight: 32 kg unloaded on tripod + 14 kg loaded boxwith 20 rounds Effective range: up to 2500 m Rate of fire: 400 rounds per minute
http://world.guns.ru/grenade/rus/balkan-e.html
Matrix Poručnik
Orden za VZ BROJ POSTOVA: : 2393 REPUTACIJA : 147 ČLAN OD: : 2011-04-23 Dalmacija i šire - PROM-3
Jedan moj kolega ima običaj reći: Jebeš roštilj ako ti poslije njega nije zlo.
Nekako ovako
Pero™ Poručnik
Orden za VZ Značka PV BROJ POSTOVA: : 2062 REPUTACIJA : 101 ČLAN OD: : 2012-10-29 LJ, nekad SFRJ
Naslov komentara: Re: BALKAN 09.05.13 0:25
Mi balkanci smo glavni na svetu, i u dobrom i u lošem, naročito balkanci iz ex Juge.
Balkanska gostoprimivost, muzika, hrana, krajevi, volja, kultura, sport .... O lošim stvarima radije nebi, svi jih znamo
I još jedna prava balkanska i u dobrom i lošem:
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1320 REPUTACIJA : 64 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 50 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: BALKAN 15.08.14 12:01
Pre deset godina bio sam prvi put na Balkanu t.j. u Srbiju. Poveo me prijatelj i moj tadašnji poslovni partner, kako je imao nekih poslovnih obaveza, pa smo tako udružili prijatno i koristno. Kako je bio tad i festival u Dragačevom išli smo i tamo, a moj prijatelj je posjetio i svog prijatelja Jerka iz Guče, koje nas je ugostio.
I ako je bila velika razlika u godinama, ipak sa Jerkom odmah smo postali veliki prijatelji, kako su se osjetile pozitvne vibracije. Često se setim na Jerka i njegovo plemenitost, pogotovo kad sam se divio svim drvcima, koje mi je poklonio Jerko. Na žalost sve osim Ginke, veliko nevreme mi je za dve godine uništilo. Ostala je samo ginka. Ovih dana na žalost i Ginka otišla je u nepovrat, kako moj pas izgleda, da je nije mogao podnjeti, pa je svu stablo ogrizao. Nikako se nismo mogli dogovoriti, da je ne dira i nikakva zaštita nije pomogla. No, posle mog prvog posjeta u Srbiji, Jerka nisam več video. Tom mu prilikom zahvaljujem na svemu. I ove dve fotke nastale su tada.
A ovu sam napravio, kako sam bio fasciniran osmjehom i zlatim zubima. Toga ne vidiš svaki dan. Osjeti se čar balkana.
_________________ Audaces fortuna iuvat
Četni evidentičar Podporučnik
BROJ POSTOVA: : 1320 REPUTACIJA : 64 ČLAN OD: : 2014-01-18 DOB : 50 Tu i Tamo
Naslov komentara: Re: BALKAN 03.11.14 13:08
Pitam se, što to na Balkanu utjiče na to, da smo ljudi loši ili dobri.
Slično je pitanje zastavio, u Pogledima sa strane, i Dejan Stojiljkovič te pokušao odgovoriti na njega.