FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA

Sva(t)ko ima pravo na sjećanja - Свако има право на сећања - Vsak ima pravico na spomine - Секој има право на сеќавање - Gjith kush ka të drejt për kujtime - Mindenkinek joga van az emlekeihez
 
HomeEventsRegistracijaLogin

Share | 
 

 Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice

Go down 
Idi na stranicu : 1, 2, 3 ... 20 ... 40  Next
AutorPoruka
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   09.02.12 15:04

:arrow:JRM - Razarač Split ili službeni naziv - VPBR - 31 Rolling Eyes No

Razarač Splita su različito zvali i klasificirali: izvorno to je bija sovjetski Projekt 1159, službene oznake "Storoževoi Korabli" (SKR), odnosno stražarski (ophodni) brodovi, sovjetski naziv za male fregate.
NATO oznaka ove klase brodova bila je Koni.
U jugoslavenskoj službi Split je dobija flotnu oznaku  Arrow VPBR-31 (Veliki patrolni brod).
U narodu je osta zapamćen kao "Razarač Split".  No
Spomenijo sam da je to izvorno bija sovjetski brod, i to četvrti brod iz planirane klase pod imenom "Sokol" (oznake 204), porinut 14.7.1976. u škveru Krasney Metalist, u gradu Zelenodolsku na Crnom moru.
Brod je međutim kupila Jugoslavija 10.ožujka 1980.  Rolling Eyes (posada za njega stigla je u Crno more gdje je uvježbavana na prvoj jedinici, Delfinu).
Brod je u sastavu taktičke grupe Kaštela, 15. studenog 1991. sudjelovao u napadu na grad Split čije je ime nosio
(jedini slučaj u povijesti ratnih mornarica svijeta da brod puca i razara grad čije ime nosi).  
Moja malenkost se u tome trenutku nalazila u gradu kod poznatoga "Koteksova nebodera" na udaljenosti od oko 50-ak metara kad je ispaljena granata iz brodskih topova pogodila 2 kat tog nebodera.!!
Da je nišandžija topa bio malo precizniji vaš Vojnik Graničar ne bio bio živ i ovo pisao.

No to nije JRM bilo dovoljno  Evil or Very Mad pa 5.12.1982. kupuje još jedan takav brod (oznake 208) koji je dobio ime Kopar i oznaku VPBR-32 (također je sudjelova u napadu na Split - kodna oznaka "Platan").
Kako je JRM htjela imat  Twisted Evil velike brodove s "raketnim mišićima", :twisted:obadva su po želji prije isporuke  Twisted Evil u sovjetskom škveru preinačeni iz temeljne u inačicu Projekt 1159R (neslužbena NATO oznaka za njih dva bila je Koni III).  
Preinaka je bila jednostavna: JRM je htjela da se brodovi opreme  Arrow protubrodskim P-20 raketama, Styxovima, tako da su im montirani oni glomazni kontejneri (ukupno 4, po dva na svakom boku).
Takav Split dovršen je 1982., Kopar 1984-85.

:arrow:Brod "VPBR 32" je navodno u brodogradilištu izrezan u staro željezo a "VPBR 31" više nije u aktivnoj službi. Very Happy
Tijekom napada na Split, "Razarač Split" je oštećen,  no nije bilo izravnih pogodaka koji bi učinili veću štetu.
Ovako oštečen "Razarač Split" je prvo pobjega  na Vis, a zatim u  Boku kotorsku gdje je preimenovan u Beograd (Kopar je posta Podgorica).


:arrow:Evo nekoliko slika razarača Split ili službeni naziv VPBR-31.!! Rolling Eyes No
:arrow:Ovo je slika VPBR - 34 - PULA.!! Rolling Eyes Noalexandar: komentar modifikovan dana: 15.08.13 18:54; prepravljeno ukupno 8 puta (Reason for editing : moderatorska ispravka)
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Torpedni čamci Jugoslavenske ratne mornarice.   13.02.12 15:03

Arrow Torpedni čamci Jugoslavenske ratne mornarice No
Arrow Torpedni čamac 211. bounce
Arrow Torpedni čamac 216. bounce
Arrow Torpedni čamac 217. bounce
Arrow Torpedni čamac 224. bounce
TORPEDNI ČAMAC TIPA “TČ-211”

Početkom 20 vijeka, zahvaljujući razvoju i ekspanziji motora sa unutrašnjim sagorevanjem pojavili su se mali i brzi brodovi kojima su glavno naoružanje bila torpeda te su iz tog razloga i nazvani Torpedni čamci. Britanci ih nazivaju “Motor Torpedo Boat”.

Što se tiče Jadranskog mora prvo veliko i vrlo uspješno korištenje torpednih čamaca izvedeno je za vrijeme prvog svjetskog rata od strane Italijana, kojom prilikom su potopili austro-ugarski bojni brod SMS Szent Istvan kod Premude.

Takav i slični događaji na moru animirali su i druge mornarice da započnu sa gradnjom torpednih čamaca da bi se između dva rata stvorio standard toga broda dužine 15-30 m sa velikom brzinom od 30-50 čv. Obavezno su bili naoružani, kako koji, sa jednom, dve ili čak četiri torpedne cijevi. Za zaštitu su koristili po nekoliko mitraljeza ili lakih protuavionskih topova.

Za vrijeme Kraljevine SHS u saradnji s britanskim brodograditeljima napravljeno je nekoliko dobrih primjeraka ovog broda iz klase Uskok.
Za vrijeme drugog svjetskog rata izgrađeno je na stotine torpednih čamaca. Odigrali su važnu ulogu u cijelom nizu pomorskih operacija. Osim napada na neprijateljske brodove uspješno su korišteni u izviđanju, spašavanju oborenih pilota na moru i sl.

Završetkom drugog svjetskog rata JRM (Jugoslovenska Ratna Mornarica), pored ostalih brodova u svoj sastav je uvrstila i torpedne čamce tipa “Higgins”. To je bio tip američkog torpednog čamca. U periodu od 1949 do 1955 god izgrađeno je 76 torpednih čamaca u brodogradilištu na Korčuli. Kasnije je pokušano i sa nekim protutipovima, ali se nije odmaklo daleko.

Početkom šezdesetih godina zbog novih odnosa u okruženju zaključilo se da je potrebno pristupiti modernizaciji flotnih snaga. Iz tih razloga ugovorena je kupnja i isporuka torpednih čamaca od SSSR-a, poznatih po oznaci “Projekt 206”. Isti ti brodovi su po NATO standardu označeni kao Klasa “SHERSHEN”.

U JRM dotični brodovi cijelo vrijeme od uvođenja u Flotnu listu pa do brisanja iz iste vođeni su kao “Torpedni Čamci tipa TČ-211”. U daljnem tekstu koristićemo se ovim terminom iz poštovanja prema JRM.

Odmah na početku valja napomenuti da su Sovjeti ovaj tip Torpednog Čamca pored Yugoslavije prodali ili ustupili još i mnogim drugim malim mornaricama u svijetu, Egiptu, Angoli, Bugarskoj, Vijetnamu, Kongu, Sev. Koreji itd.

Prvi Torpedni Čamac TČ-211 dovežen je iz SSSR-a 1966 god. Tokom te godine i sledeće dovežena su još tri, TČ-212, 214 I 215. Ukupno četiri. Ostali deset počevši sa TČ-213 pa zatim TČ-216 do TČ-224 od 1967 do 1971 god, izgrađeni su u “Titovom brodogradilištu” u Kraljevici po originalnoj ruskoj dokumentaciji.

Trup Torpednog Čamca tipa TČ-211 izrađen je od čeličnih limova koji su spojeni varenjem, kao i paluba. Nadgrađe, komandni most kao i jarbol je od aluminijskih limova i profila koji su spojeni uglavnom zakovicama, varenjem , a na dijelu iznad motornih prostora i vijcima radi mogućnosti demontiranja i skidanja po potrebi. To je izvedeno iz razloga da bi se mogli vaditi glavni motori i ostali glomazni pogonski uređaji kod kvara radi zamjene ili remonta. Sastoji se od nekoliko odvojenih i vodonepropusnih odsjeka. Gledajući s pramca prvi je pramčani sudarni prostor (Pramčani kolozioni), pa slede, pramčana praona sa prvim mornarskim prostorom, drugi mornarski prostor, i u sredini broda, dve kabine, K-danta broda i pomoćnika, hodnik i radio kabina. Zatim sledi pramčani motorni prostor, pult za upravljanje i krmeni motorni prostor. Na kraju posle mašinskih prostora su krmene starešinske prostorije, kuhinja, ulazni hodnik i još jedna mala starešinska kabina. I konačno na krmi krmeni sudarni prostor (Krmeni kolozioni).

Od pramca do krme nalazi se pet vodonepropusnih pregrada što u određenim uslovima obezbjeđuje plovnost brodu bez obzira na oštećenja.
U nadgrađu je smješten BOC (Brodski Operativni Centar) u kome se nalazi i “Baklan” te u vertikali ispod jarbola OKM (Komandni Most) kao i vanjski Signalni Most. U sredini nadgrađa su prostorije gde su smješteni računarski i radarski pribori radara “MR-102” te zajedničke higijenske prostorije. U drugom dijelu nadgrađa su Art centrala sa priborima radara “MR-104” i priborima za daljinsko upravljanje sa topovima. Tu je također i glavni ulaz u mašinske prostorije.

Brod je pogonjen sa tri glavna dizel motora oznake M503A, na koje se oslanjaju tri pogonske osovinre i tri properela. Lijevi i desni glavni motor smješteni su u pramčanom mašinskom prostoru dok je treći srednji u krmenom mašinskom prostoru. Brodsko napajanje je sa 220 V jednosmjernog napona, koji se obezbjeđuje sa tri pomoćna motor generatora također smještena u mašinskim prostorijama.

Pramčani tankovi goriva smješteni su ispod kabina komadanta, hodnika i radio kabine, suštinski ispred pramčanog mašinskog prostora. Krmeni tankovi ispod krmenih starešinskih prostorija tj. iza krmenog mašinskog prostora.

Brod je naoružan sa četiri torpeda, tipa M53VA kalibra 533mm, sa pasivno akustičnom glavom za samonavođenje i bojevom glavom sa eksplozivnim punjenjem od 210 kg. Brzina torpeda je do 32 čv , a domet 10 Km. Potrebni podaci za torpedo se obezbjeđuju praćenjem cilja od strane radara “Baklan” dometa 40 Nm.

Za samoodbranu od vazdušnih i površinskih objekata brod raspolaže sa dva dvocijevna automatska topa 30 mm , oznake AK-230, daljinski upravljanim iz Art centrale na osnovu podataka dobijenih praćenjem cilja radarom “MR-104” ili optičkim, nišanskom spravom zvanom CNS. Brzina gađanja po topu je 1050 met/min, a obezbeđen je redenikom od 500 metaka po cijevi. Redenici su smješteni u barbet ispod kupole. Potrebni podaci za topove prilikom gađanja obezbeđuju se osmatračko-nišanskim radarom “MR-104”-RIS.

• Standardni deplasman broda je 145 tona.
• Puni deplasman je 170 tona.
• Dužina je 34,6 m.
• Širina je 6,75 m.
• Gaz je 3,75 m.
• Pogon je 3xM503A dizel motora sa tri propelera.
• Maksimalna brzina preko 47 čv.
• Sa brzinom 30 čv može preći 850 Nm.
• Posada 11 starešina i 12 mornara.
• Naoružanje 2x AK230.
• 4x torpedo 533mm.
• Atonomnost 5 dana.

Poslednji koji je vozio je TČ-214 kroz Bokeljski zaliv 1994 god. Izbrisani su iz Flotne liste 1995. godine.


Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 15.02.12 14:04; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4613
REPUTACIJA : 620
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   14.02.12 21:36

Pa i bilo je vreme Splite da vidimo te brodove......Lepa tema... Very Happy
PS: I podmornice naravno.... Wink


aleksandar obradovic: komentar modifikovan dana: 16.02.12 21:37; prepravljeno ukupno 1 puta (Reason for editing : ......POSTSCRIBO....)
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Raketne topovnjače Jugoslavenske ratne mornarice.   15.02.12 14:00

Arrow RAKETNE TOPOVNJAČE  Arrow JUGOSLAVENSKE RATNE MORNARICE bounce Rolling Eyes
 

 
 
Arrow Raketna topovnjača JRM-a 401. Rolling Eyes
 

 
 
 
Arrow Raketna topovnjača JRM-a 402. Rolling Eyes
 

 
Sada se RToP - 402 zove,  RToP - 21 Šibenik, on je ratni brod u sastavu flote Hrvatske ratne morarice.
Izgrađen je u Brodogradilištu Kraljevica, a porinut je 28. kolovoza 1977.
U sastavu flote Jugoslavenske ratne mornarice ušao je 1978. godine, a nosio je ime Vlado Četković (RTOP - 402).
Zapljenjen je u Šibeniku 1991. godine, dok se nalazila na remontu, odnosno modernizaciji, na navozu Brodogradilišta Velimir Škorpik.
U sastav flote HRM ušao je 28. rujna 1991. godine.

 
 
Arrow Raketna topovnjača JRM-a 402,  sada izgleda ovako i zove se RToP - 21 Šibenik i nalazi se u sastavu HRM-a. Rolling Eyes
 

 
 
 
Arrow Raketna topovnjača JRM-a 404. Rolling Eyes
 
RToP - 404 uplovljava u Ankonu u okviru bilateralne vježbe sa RM Italije.
 

 
 
 
Arrow Raketna topovnjača JRM-a 405. Rolling Eyes
 
RToP - 405 na vezu u luci Bar.
 

 
 
 
Arrow Raketna topovnjača JRM-a 406. Rolling Eyes
 
RToP - 406 na vezu u luci Bar.
 

 
 
Arrow  Arrow Što su raketne topovnjače, njihova namjena i naoružanje.! Rolling Eyes Shocked  Cool  Very Happy
 

Raketna Topovnjača je mali brzi ratni brod, naoružan krilatim protivbrodskim raketama (kao primarnim ofanzivnim oružjem) i artiljerijskim sistemima (kao pomoćnim defanizivno/ofanzivnim oružjem).
Pojavile su se u sastavu ratnih flota 70-tih godina, paralelno sa pojavom protivbrodskih vođenih raketa, kojima je bilo moguće naoružati i brodove relativno malog deplasmana i time im dati veliku vatrenu moć, naspram njihove veličine.
Velika udarna moć, male dimenzije i velika pokretljivost najznačajnije su karakteristike raketnih topovnjača, što ih čini respektivnim snagama za dejstva u malim i uskim morima.

Uvođenje raketnih jedinica u JRM bilo je planirano u sklopu II flotnog programa, još daleke 1958. godine.
Normalizacija odnosa sa SSSR-om omogućila je transfer raketnih čamaca tipa "Osa" u JRM, čime je napravljen radikalan zaokret u ratnoj doktrini i osetno povećana vatrena moć jedinica flote.
Omogućeno je dejstvo po snagama protivnika na udaljenostima koje su značajno prevazilazile domete klasičnih artiljerijskih oruđa, a zahvaljujući velikom broju jedinica, velikoj pokretljivosti i malim dimenzijama, raketni čamci mogli su lako i neprimetno primeniti taktiku disperzije u rejonima očekivanja i tako pokrivati mnogo veću akvatoriju naspram klasičnih artiljerijskih brodova (razarača, eskortnih razarača itd.).
Međutim, ubrzo se pokazalo da raketni čamci imaju i nedostatke.
Njihovo artiljerijsko naoružanje (2 x AK-230 30mm) pokazalo se nedovoljno efikasno u dejstvu protiv savremenih aviona i protivbrodskih raketa, ali i protiv površinskih ciljeva, koji nisu bili dovoljno značajni za dejstvo raketama brod-brod.
Dakle, ratnoj mornarici bio je potreban brod koji će biti u stanju da dejstvuje po neprijateljskim flotnim sastavima preko linije horizonta, poput raketnih čamaca, ali koji će istovremeno moći da obezbeđuje sebi i jedinicama iz pratnje zaštitu u svim fazama angažovanja.
Početkom 70-tih godina, započinje III faza reorganizacije JRM (poznata kao III flotni program) koja je za cilj imala povećanje efikasnosti jedinica flote.
Novi flotni program i dalje je zadržao raketne čamce kao glavne nosioce raketnog udara, ali je njime pridružio i druge jedinice u svojstvu pratnje, neposrednog i posrednog obezbeđenja i komandovanja - raketne topovnjače i malo kasnije, raketne fregate.

Početkom 70-tih godina brodograđevinska industrija u Jugoslaviji još nije imala dovoljno iskustva u gradnji većih savremenih borbenih jedinica, kao što su bile fregate, ali je upotrebom sovjetskih torpednih i raketnih čamaca, imala direktan pristup malim brzim ratnim brodovima.
Upravo na osnovu ovakvih saznanja, definisani su TT zahtevi za projektovanje i gradnju nove generacije raketnih brodova, označenih kao - raketne topovnjače. Polazna razvojna dokumentacija, izrađena u prvoj polovini sedamdesetih godina, potvrdila je ranije analize, da zadatke koji su definisani treba da izvršavaju brodovi deplasmana od 200 - 300t, naoružani snažnim protivbrodskim naoružanjem i najsavremenijim artiljerijskim sistemima univerzalne namene.
Verifikacija projekta raketne topovnjače tipa 401, projektne oznake "Vrbas" izvršena je 1974. godine kada se i pristupilo gradnji prvog broda.

Zahvaljujući specifičnom spoljno-političkom položaju Jugoslavije, prilikom projektovanja broda, ostvarena je saradnja i transfer tehnologija i sa zapadnim i sa istočnim blokom, što je u velikom meri doprinelo sagledavanju različitih aspekata konstrukcije i opremanja broda.
Projekat "Vrbas" otvorio je vrata domaćoj odbrambenoj industriji za saradnju sa švedskim projektantima i proizvođačima NVO, tako da je i konkretno - dosta rešenja u konstrukciji nove raketne topovnjače primenjeno na osnovu švedskih iskustava u gradnji brodova tipa "Spica".
Gradnja prve jedinice otegla se duže od planiranog roka, zbog čestih izmena koncepta opremanja broda u toku izgradnje.
Po originalnom zamisli projektanata, primarno naoružanje trebale su da čine 4 francuske protivbrodske rakete MM-38 Exocet.
Pregovori sa Francuzima koji su tekli paralelno sa izgradnjom broda su se izkomplikovali, tako da je francuska strana podizanjem cene i postavljanjem dopunskih uslova eliminsana, i projektanti su se okrenuli istočnom bloku.
Umesto Exoceta izabrane su protivbrodske rakete P-20/21 - usavršena verzija rakete P-15, kojima su već bili naoružani raketni čamci Tipa 301 (Osa).
Navedena promena uslovila je smanjenje broja raketa sa planiranih 4 na 2 (zbog većih dimenzija rakete i kontejnera kod ruske rakete), kao i izmene u konstrukciji nadgrađa i jarbola, koji su u prvobitno zamišljenoj formi onemogućavali smeštaj i lansiranje ruskih raketa.
Tako se i pored prvobitne zamisli, da konstrukcija nove raketne topovnjače bude proizvod domaće pameti, a da ista bude opremljena pogonima, senzorima i naoružanjem zapadnog porekla, došlo do jedinstvenog koncepta koji je u jednom brodu spojio originalan dizajn, propulziju i artiljerijsko naoružanje zapadnog, primarno raketno naoružanje istočnog porekla, i senzore i elektronsku opremu mešovitog, (istočno i zapadnog) porekla.
Konačno, nakon izvršenih izmena, nova raketna topovnjača je porinuta u Titovom brodogradilištu u Kraljevici, 15. oktobra 1976. godine.

Po porinuću, pristupilo se završnom opremanju i primopredajnim ispitivanjima brodskih sistema i broda u celini.
Ispitivanja su završena uspešno demonstracijom izdržljivosti pred zvaničnicima JRM.
Svečano dizanje vojnopomorske zastave i uvođenje broda u flotnu listu izvršeno je 14. februara 1977. godine u pomorskoj bazi Lora.
Brod je dobio oznaku 401 i ime "Rade Končar".

Odmah nakon uvođenja u flotnu listu, brod je podvrgnut obimnim prototipskim ispitivanjima, koja su trajala sve do aprila 1979.
Za to vreme raketna topovnjača je prevalila preko 16.000NM.
Izvršeno je gađanje protivbrodskom raketom P-20 i vise od 100 artiljerijskih gađanja na ciljeve u vazdušnom prostoru, na moru i kopnu.
Takodje, brod je podvrgnut ispitivanju manevarskih i maritimnih karakteristika, merenju dijagrama zračenja antenskog sistema, ispitivanju svih oružnih sistema, sistema opšte namene, itd.
Tokom tih ispitivanja, potvrđene su deklarisane i proračunske preformanse broda i pripadajućih sistema.
Bio je to prvi ratni brod, u potpunosti projektovan i izgrađen kod nas, na čijem kompletiranju je bilo angažovano preko 1500 kooperanata.

U periodu od 1978. do 1983. godine, u brodogradilištu u Kraljevici, izgrađeno je i uvedeno u flotnu listu 6 raketnih topovnjača Tipa 401:

RTOP-401 „Rade Končar“
RTOP-402 „Vlado Ćetković“
RTOP-403 „Ramiz Sadiku“
RTOP-404 „Hasan Zahirović-Laca"
RTOP-405 „Jordan Nikolov – Orce“
RTOP-406 „Ante Banina“

Osnovni podaci:

Deplasman: 237,5 / 250 t
Dimenzije: 44,99 x 7,86 x 12.8 m
Gaz: na pramcu - 1,84 m ; na krmi - 2,9 m
Pogon: 2 dizel-motora MTU 16 V 538 TB91, snage 2 x 2.648 kW / 3600 KS; 2 gasne turbine Rolls-Royce Marine Proteus 52 M/558, snage 2 x 3.310 kW / 4.500 KS; 4 propelera sa hidraulički zakretanim krilcima.
Brzina: ekonomska - 22 čv; maksimalna - 40 čv
Daljina plovljenja: 780 NM (v = 22 čv)
Autonomija: 7 dana
Broj članova posade: 30
Naoružanje:
- 2 protivbrodske rakete P-20/21
- 2 univerzalna topa 57mm YU SAK/L70 "Bofors" Mk.1
- 4 dvostruka lansera osvetljavajućih raketa 128 mm "Svitac" (2 na 405 i 406).
- 2 raketna bacača mamaca BARICADE (na 405 i 406).

Vatrena moć raketnih topovnjača klase "Rade Končar" temelji se na krilatim protivbrodskim raketama P-20 (sa aktivnim radarskim samonavođenjem) i/ili P-21 (sa IC samonavođenjem).

Raketni sistem obuhvata:

- Sistemi za upravljanje raketnim gađanjem "Kljon" i "Avangard" koji na osnovu podataka dobijenih sa brodskih senzora proračunava elemente gađanja i prenosi ih na rakete, odnosno na sklopove strujnog kola starta.
Podaci koji se prenose na raketu, dobijaju se iz brodskog KIS-a u kojem su obrađeni podaci dobijeni od svih brodskih senzora, ili prikupljeni iz drugih izvora.

- Lanser rakete KT-97, sluzi za čuvanje i lansiranje raketa P-20 i P-21.
Obezbeđuje između ostalog zaštitu rakete od spoljnih uticaja, ima višekratnu upotrebu, odnosno, koristi se kod više lansiranja.

- Uređaj za predstartnu proveru DK-131E, služi za izvršenje periodičnih automatskih provera ispravnosti rakete, a u procesu pripreme i lansiranja, služi za dovođenje sklopova u raketi u stanje kojim se u toku starta i leta rakete obezbeđuje njihov rad, u skladu sa ulaznim parametrima.

- Uređaj za napajanje rakete električnom energijom iz brodskog izvora, pored osnovne namene, ima funkciju prekopčavanja napajanja rakete na ampulnu bateriju, kao i pražnjenje već aktivirane ampulne baterije, u slučaju da start nije izvršen.

- Trenažer - uređaj sastavljen od niza sklopova koji simuliraju pojedine funkcije uređaja u raketi tokom predstartne pripreme i na taj način omogućava kontinuiranu obuku posade, bez lansiranja skupih raketa.

- Protivbrodska raketa P-20/21, deo je raketnog sistema koji ostvaruje konačan efekat raketnog udara na cilju.
Raketa P-20 predstavlja poboljšanu verziju rakete P-15 (SS-N-2 Stix).
Maksimalan domet rakete iznosi 80km, a brzina krstarenja 0,9M.
Neposredno po lansiranju, i odbacivanju startnog motora, raketa prelazi u režim krstarenja, na visini od 300-500m, a vođenje je inercijalno - autopilotom.
Na razdaljini 10-15km, zahvatom cilja, raketa prelazi u režim aktivnog radarskog samonavođenja (P-20) ili IC samonavođenja (P-21) i snižava visinu leta na 50m, do obrušavanja na cilj.
Ukupna masa rakete je 2600kg, od čega 513kg čini bojeva glava.

Sekundarno naoružanje raketne topovnjače Tipa 401 čine 2 univerzalna automatska topa 57mm YU SAK/L70 "Bofors" Mk.1, namenjenih za dejstvo po ciljevima na moru, u vazdušnom prostoru i na kopnu.
Efikasna daljina gađanja ciljeva na kopnu i moru iznosi oko 12km, a u vazdušnom prostoru oko 6500m.
Odlikuje se viskom brzinom paljbe (200 granata u minuti), velikom preciznošću i snažnim efektom na cilju.
Smešten je u kupolu lake izrade, koja štiti osetljive sklopove topa i poslugu od atmosferskih uticaja, a služi i za smeštaj pripemne municije, rezervnog alata i pribora.

Top 57mm YU SAK/L70 "Bofors" Mk.1 na RTOP Tipa 401:

Top se sastoji se od : elevacionog dela (smeštenog na kolevku, koja se preko ramena kolevke oslanja na stranice lafeta) ; lafeta samonosive konstrukcije, postavljenog na okretni osloni prsten, na kome se nalaze mehanizmi pokretanja po pravcu i visini ; sistem hlađenja cevi ; police pripremne municije ; pulta komandira topa za lokalno upravljanje gađanjem ; i optičke nišanska sprave koja omogućava praćenje ciljeva na moru i kopnu.
Magacin topa, koji se sastoji od 4 paralelna uvodnika, kapaciteta po 10 metaka, koje pune ručno dva poslužioca, pri svim uglovima elevacije.
Konstruktivno je rešen izbor levih, desnih ili svih uvodnika tokom gađanja.
Na taj način omogućeno je da se u slučaju iznenadne pojave cilja za dejstvo uvek izabere optimalna vrsta municije.
Dotur municije iz municione komore na top obavlja se pomoću dve municione dizalice.
Topom se upravlja daljinski, iz artiljerijske centrale, što je osnovni režim, ili lokalno - odgovarajućom nišanskom spravom i pultom za upravljanje i nadzor topa. Pokretanje topa je elektrohidrauličko.
Nivoom automatizacije topa ostvarena je mogućnost da se ispali municija u magacinu, bez prisustva posluge, čime je omogućeno efikasno dejstvo i u slučaju iznenadne pojave ciljeva, uz smanjeno naprezanje posade broda.
Masa topa je 6400kg.
Cijev se prisilno hladi vodom.
Odgovarajućim modifikacijama na samomom topu i uređaju za upravljanje vatrom, kao i nabavkom novih vrsta municije sa poboljšanim balističkim karakterisitikama, ostvareno je naknadno povećanje efikasnog dometa do 14.5km, za dejstvo po ciljevima na moru i kopnu.
To je omogućilo uspešno vođenje artiljerijskog boja i sa protivnikom koji raspolaže oruđima znatno većih kalibara.
Borbeni komplet municije komponovan je od nekoliko vrsta granata optimiziranih za povećanje verovatnoće pogađanja izabranog cilja i efekata dejstva.
Procentualna zastupljenost pojedinih vrsta municije određena je u skladu sa procenjenim postotkom dejstva po konkretnim ciljevima.
Konstruktivno rešenje magacina omogućava da se top puni sa više vrsta municije istovremeno, a u konkretnoj situaciji upotrebljava se najpogodnija.

Na prva 4 broda instaliran je sistem za upravljanje vatrom 9LV-202, koji čine osmatrački i nišanski radar i opto-elektoronski sistem.
Na zadnja 2 broda (405 i 406) ugrađena je naprednija verzija SUV-a 9LV-209.
Najzanačajnija prednost novog tipa SUV-a su zaštićeni data linkovi za prijem i predaju podataka za posredno gađanje.
Konkretno, RTOP-405 i 406 imaju mogućnost da preuzimaju podatke o cilju koji detektuje i prati bilo koji smerač cilja (radar s nekog drugog broda, ili kopneni radar, čije su koordinate poznate) i da bez isijavanja vlastitih senzora, pasivno "skida" njegove podatke koje potom obrađuje sistem za AOP tj. računar i proračunava elemente za gađanje u realnom vremenu.
Pored drugačijeg SUV-a, na RTOP-405 i 406, umesto lansera raketa za osvetljavanje "Svitac" na pramčanoj topovskoj kupoli, ugrađeni su bacači protivraketnih mamaca Bofors 57mm.

Brod je opremljen navigacionim radarom Decca RM 1226, IFF uređajom i signalizatorom radarskog ozračenja.
Za održavanje veze namenjeno je više radio-uređaja koji rade u VF, VHF i UHF opsegu.
Pomoćnu opremu čine sistem za kompenzaciju brodskog magnetizma, uređaj za desalinizaciju morske vode, uređaji za klimatizaciju i ABHO zaštitu, protivpožarni sistem i pumpe za drenažu u slučaju prodora vode.

Trup raketne topovnjače izrađen je od čelika debljine 3 do 12 mm, ima poludeplasmansku formu i podeljen je na 11 vodonepropusnih odseka.
Brod zadržava plovnost u slučaju plavljenja bilo koja 2 susedna odseka.
Nadgrađe je izrađeno od aluminijuma debljine 2 do 10 mm.

MODERNIZACIJA

Razvoj savremenih protivbrodskih raketa učinio je odbranu brodova težom i neizvesnijom.
Preformanse novih raketa koje su se pojavile 80-tih godina dokazale su da postojeći sistemi bliske odbrane nisu dovoljno efikasni i pouzdani, što se konkretno dokazalo u Folklandskom ratu.
Mogućnost leta na minimalnoj visini iznad morske površine učinio je protivbrodsku raketu nevidljivom, a vreme od detekcije rakete do njenog udara više se nisu merili minutima, već sekundama.
Shodno tome, krajem 80-tih godina pristupilo se i modernizaciji raketnih topovnjača klase "Rade Končar".
Modernizacija je podrazumevala ugradnju modernog terminala KIS-a 9C3-502, rekonstrukciju krmenog dela nadgrađa, uklanjanje krmenog topa 57mm i ugradnju 6-cevnog topa AK-630M kal. 30mm.

Terminal komandno-informacionog sistema 9C3-502:

Šestocevni top 30mm, AK-630M, jeste brodski univerzalni automatski top sistema "Gattling" namenjen za dejstvo po ciljevima u vazdušnom prostoru, na moru i kopnu, daljine efikasnog dejstva do 4000m.
Top je u potpunosti automatizovan, daljinski upravljan.
Brzina gadjanja iznosi 4000-5000 granata u minuti.
Preformanse ga čine efikasnim u dejstvu po malim, niskoletećim ciljevima, kao sto su protivbrodske rakete.
Dostava municije na top je neprekidan, pomoću redenika iz spremišta municije, smeštenog ispod topa, kapaciteta 500 granata po cevi.
Top se satoji od horizontalno postavljenog automata AO-18, sistema za hlađenje cevi i zadnjaka, barbete, uređaja za pokretanje po pravcu i elevaciji, uređaja za neprekidni dotur municije, kupole topa sa uređajima za ventilaciju kupole i sagorevanje barutnih gasova, servopojačala pokretanja topa i sklopova strujnog kola paljbe. U komplet topa spadaju i centralna nišanska sprava, pult za upravljanje i nadzor rada topa, uređaji za napajanje električnom energijom, punilica i potreban alat i pribor za redovno održavanje i opsluživanje topa.
Upravljanje topom i otvaranje vatre vrši se daljinski, iz artiljerijske centrale ili sa centralne nišanske sprave, koja se nalazi na platformi iza komandnog mosta topovnjacče, i koju opslužuje jedan član posade.
Pokretanje topa po pravcu i elavaciji je elektrohidrauličko. Kao osnovni radni fluid za funkcionisanje automata topa koriste se barutni gasovi, a kao pomocni - komprinovani vazduh visokog pritiska.

Tokom 1990-1991. u remontnom zavodu V.Škorpik u Šibeniku izvršena je rekonstrukcija i modrenizacija 2 raketne topovnjače klase "Rade Končar" - 401 i 402.

Početak građanskog rata u SFRJ zatekao je RTOP-402 u remontu u RMTZ V.Škorpik.
Odugovlačenjem kompletiranja remonta do konačnog opkoljavanja objekata remontnog zavoda doveo je do zarobljavanje RTOP-402 od strane ZNG Hrvatske.
Brod je nakon osposobljavanja za plovidbu, sklonjen u potkope na Dugom Otoku, sve do potpunog povlačenja jedinica JRM iz Hrvatske. RTOP-402 je dobila novu oznaku i ime - RTOP-21 "Šibenik".

Sudbina ostalih brodova klase "Rade Končar":

RTOP-401 „Rade Končar“ – povučena je iz operativne upotrebe MCG 2006, i oglašena je za prodaju, brod trenutno bazira u l. Bar;
RTOP-403 „Ramiz Sadiku“ – povučena iz operativne upotrebe RM VJ, 2007. godine je prodata kao sekundarna sirovina, trup broda se nalazi u MTRZ "Sava Kovačević" u Tivtu;
RTOP-404 „Hasan Zahirović-Laca“ – 2006. godine je povučena iz operativne upotrebe mornarice CG, oglašena je za prodaju, brod trenutno bazira u l. Bar;
RTOP-405 „Jordan Nikolov – Orce“ – u operativnoj upotrebi mornarice CG, brod bazira u Baru;
RTOP-406 „Ante Banina“ – u operativnoj upotrebi mornarice CG, brod bazira u Baru.


Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   15.02.12 14:07

Ovakav trud,disciplina,zalaganje.....pa ti češ skupit nagradnog fun kufer lol!

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice.   15.02.12 18:16

Citat :
Arrow purger GENERAL ARMIJE bounce Rolling Eyes Wink
Arrow Ovakav trud,disciplina,zalaganje.....pa ti češ skupit nagradnog fun kufer. bounce Rolling Eyes Very Happy sunny

________________

klikni i prosvijetli se

Arrow Da, pa imao sam dovoljno vremena da se uhvatim toga posla.
Arrow Ali sam zato zapostavio prvu crtu obrane Jugoslavije tj.
Karaula "Ceršak" V.P. 5457 - Mariborski granični odsjek - 1988 -1989 godina. bounce
Arrow Ne mogu na dva fronta voditi borbu, nas graničare to iscrpi, damo sve od sebe na jednom mjestu a onda odmah bitka na drugom ratištu.!!!
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   15.02.12 18:44

Bitno je da si se ti nama odtrpao,sad polako Very Happy

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice.   16.02.12 12:46

Citat :
Arrow General potpukovnik Aleksandar Obradović.!! bounce Wink

Arrow Pa i bilo je vreme Splite da vidimo te brodove......Lepa tema... bounce

_________________
MANU PROPRIA

Arrow Kažeš za brodove lijepa tema, Twisted Evil Rolling Eyes Wink Very Happy Exclamation a ja se sjetih Rolling Eyes nekih narodnih izreka, ili ti ga poslovica.!!! Rolling Eyes

Wink Pa evo dvije koje sam se sjetio i koje kažu ovo: No

Arrow 1. Tko se mača hvata, od mača i gine.!

Arrow 2. Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka.!!
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: DESATNO JURIŠNI BRODOVI - ČAMCI.   17.02.12 11:15

Arrow DESATNO JURIŠNI BRODOVI - ČAMCI Rolling Eyes Wink Exclamation Very Happy

Arrow Arrow Što su desantno jurišni brodovi - čamci.!??? Rolling Eyes Very Happy No


Arrow DJČ (Desantno-Jurišni Čamac) - kako mu i samo ime kaže, sredstvo za transport i desantiranje mornaričke pešadije na sve tipove uređene i neuređene obale, prema nekoj izvornoj doktrini, namenjeno za jednokratnu upotrebu - da priđe velikom brzinom i iskrca ljudstvo na obalu, pružajući im neposrednu vatrenu podršku do posedanja zaklona na obali, a onda šta bude - ako se izvuče, izvuče se, ako ne, ostavlja se na obali.

Građeni su u periodi između 1975 i 1984. u brodogradilištu "Greben" Vela Luka i ukupno je izgrađeno 32 jedinice.
Razliku se dva osnovna tipa. Prva serija (601-620) imala je jedan motor, i lako se prepoznaje po zakošenom nadgrađu na krmi i jednim topom M.71 20mm.
Drugi tip (621-632) imao je nešto veću nosivost, dva motora i dva topa, kao i prošireno nadgrađe pozadi.

U poređenu sa starijim desantnim jedinicama (DTM, DSM), DJČ su bili radikalan pomak nabolje po pitanju brzine, koristili su hidropropulzore umesto propelera, što im je uz standardno mali gaz omogućivalo i manevrisanje u jako plitkoj vodi.
Izgrađeni su od staklo-plastike, imaju dobru manevrabilnost, veliku brzinu, solidnu nosivost za svoju veličinu (80 vojnika, ili 6t tereta), jedino zbog specifične konstrukcije, karakteristične za desantne jedinice, ne trpi baš teško more, ali pri dobrim vremenskim uslovima, verujem da je pravi užitak držati džojstik u rukama pri brzini od 30čv.
Za podršku pri iskrcavanju pored jednog, odnosno dva topa 20mm, naoružani su i sa automatskim bacačem granata 30mm, izvorno namenjenom razminiranju plaže neporedno pre prilaska i obaranja desantnog mosta.
Brod ima osnovnu radio-komunikacionu i navigacionu opremu (radio stanica, interni telefon, navigacioni radar) i posadu od 8 ljudi.

1995. 4 DJČ-a iz zadnje serije (ovaj veći tip) prebačena su na železničkim vagonima iz Bara do brodogradilišta Brodotehnika u Beogradu, gde su dva do sada remontovana i uvrštena u sastav RRF s novim oznakama 411 i 412 - baziraju na Ušću, u Beogradu.
Hrvatska se domogla tokom 1991. nekoliko primjeraka - sada ih je mislim 3 ili 4 u upotrebi (prvi brod koji je vijo zastavu Hrvatske bio je upravo jedan DJČ).


Vojnik Graničar: komentar modifikovan dana: 17.02.12 17:19; prepravljeno ukupno 1 puta
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4613
REPUTACIJA : 620
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   17.02.12 16:08

Splite....pa mogle bi i podmornice da dodju na red.....pa neka slika sa mora Winkaleksandar obradovic: komentar modifikovan dana: 17.02.12 17:36; prepravljeno ukupno 3 puta (Reason for editing : ...lapsuslingua....)
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice.   17.02.12 17:08

Citat :
Arrow General potpukovnik Aleksandar Obradović.!! Rolling Eyes Wink

Arrow "Mislim da strani izveštači nisu baš preneli lepu sliku o nama, nakon ovog iskustva."

Arrow Arrow Mislim da bi njima bila dobra ona narodna poslovica:
"Hvali more drži se kraja".!!!
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   17.02.12 17:14

Vojnik graničar opomena pred žuti karton Exclamation

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice.   17.02.12 17:33

Citat :
Arrow General armije purger.!! bounce Rolling Eyes Wink Exclamation Very Happy

Vojnik graničar opomena pred žuti karton.

Arrow Arrow Prihvačam žuti karton, Twisted Evil

Arrow Arrow tekst ispravljen, Twisted Evil

Arrow Arrow nisu bile loše namjere.!!! Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Shocked Very Happy Sad sunny
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   17.02.12 17:40

Zahvaljujem obojci na razumjevanju cheers

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4613
REPUTACIJA : 620
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   17.02.12 17:45

Ma ajde signore generale, odgovori, pa da bude 1000


cheersCESTITAM 1000 postova.....ziveo cheers
Na vrh Go down
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   17.02.12 18:31

ha,ha,ha.... Very Happy nisam ni vidio dok mi nisi napomenuo.
A ništa ajmo svi u kantinu daj vagon pive i šleper napolitanki lol!

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice.   18.02.12 6:24

Arrow Purger General Armije.! Rolling Eyes Wink Very Happy

Arrow Dobiti opomenu od generala na 1000 javljanju u Forumu bivših pripadnika nekadašnje JNA i to rijetki mogu dočekati, ha ha.... Very Happy

Arrow A onda sam vidio da tu nešto ne štima No jer 1000 komentar se vodi zaredom na tri mjesta.!!??? No

Arrow Mislim da je F.B.P.N. JNA nije predvidio Rolling Eyes ništa dalje iznad 1000 komentara.!!!

Arrow Blago rečeno Rolling Eyes JNA je u ovom jednostavnom testu pala na ispitu.!!! Twisted Evil sunny
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   18.02.12 15:14

Graničar sav si ka hudič Very Happy
Sad počinjem od nule i ulazim u konspirativu Very Happy
A valjda če na trećem proći,znaš kako kažu treća sreća lol!

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Vojnik Graničar
Kapetan I klase
Kapetan I klase
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Medalja za Vojne Zasluge Medalja za VZ
Jubilarna Medalja "Prva Petol(j)etka Prva Petol(j)etka
Prim(j)eran Vojnik Značka PV
Broj komentara : 4623
REPUTACIJA : 201
Član od : 2011-09-05
Dob : 48
M(j)esto Split

KomentarNaslov komentara: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice.   18.02.12 16:12

Citat :
Arrow Purger General Armije.!! king sunny

Graničar sav si ka hudič
Sad počinjem od nule i ulazim u konspirativu
A valjda če na trećem proći,znaš kako kažu treća sreća

_________________

klikni i prosvijetli se


Arrow Hudič ili ne ali opet ne radi, pale sad je 4 puta 1001 komentar.!! No

Arrow Treba promjeniti staru parolu: scratch jocolor
"Sve nas može iznenaditi.!!"
Na vrh Go down
http://www.liveleak.com/
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   18.02.12 17:54

Ja se više nedam iznenaditi! lol!

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
Kaplar M
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
avatar

Broj komentara : 660
REPUTACIJA : 45
Član od : 2010-11-06
Dob : 52
M(j)esto Belgrade

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   18.02.12 18:10

1987.g
OBAVESTENJE

Vezba teritorijalne odbrane zakazana za nedelju je otkazuje zbog najavljene kise!

Very Happy Very Happy Very Happy
Na vrh Go down
Kaplar M
Stariji Vodnik
Stariji Vodnik
avatar

Broj komentara : 660
REPUTACIJA : 45
Član od : 2010-11-06
Dob : 52
M(j)esto Belgrade

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   18.02.12 18:12

...... zaboravih...
Vezba se zvala "Nista nas ne sme iznenaditi".
Na vrh Go down
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   18.02.12 18:25

Osim kiše lol!

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
purger
GENERAL JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
GENERAL  JNA - Zam(j)enik Načelnika GŠ
avatar

Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Broj komentara : 4527
REPUTACIJA : 557
Član od : 2009-11-15
Dob : 52
M(j)esto ZAGREB

KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   18.02.12 18:30

Morate priznat u ovo doba galopirajućeg kapitalizma,ganjanja love na sve strane,kemijanja,rada u fušu .....dobro bi došlo jedno par dana bauljanja po nekim vježbama normalno sa plačenim dnevnicama Very Happy ,pa odlazak u neko selo po kakvog odojka malo vina ,kakve brlje....čisto onako da vježba uspije Very Happy

_________________
Tko pjeva često zlo i misli
Na vrh Go down
alexandar
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe
GENERAL ARMIJE Načelnik Pravne Službe


Orden za vojne zasluge s velikom zvijezdom (I.red) Orden za VZ
Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima Orden za VZ
Jubilarna Medalja 7 g. Jubilarna Medalja 7 g.
Broj komentara : 4613
REPUTACIJA : 620
Član od : 2011-06-23

KomentarNaslov komentara: Re   18.02.12 19:59

Ma kakvi da priznam....... Wink Ja bih i potpisao, bar vreme pripravnickog staza Wink ....Jos kad bi moglo u ovom cinu... affraid
Al' bi bilo.........svega ko' salate Wink
Na vrh Go down
Sponsored content
KomentarNaslov komentara: Re: Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice   

Na vrh Go down
 
Brodovi i podmornice Jugoslavenske ratne mornarice
Na vrh 
Stranica 1/40Idi na stranicu : 1, 2, 3 ... 20 ... 40  Next
 Similar topics
-
» IMENA BRODOVA JUGOSLOVENSKE RATNE MORNARICE...
» Kardeljevo - Ploče
» Ratne rezerve SFRJ?
» "KOMANDNI MOST" - za sve ljubitelje RM - pitanja, zanimljivosti i ostalo...
» Anegdote, zanimljivi i smešni događaji i doživljaji iz JNA

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
FORUM BIVŠIH PRIPADNIKA NEKADAŠNJE JNA :: VOJNA PLATFORMA :: Ratna mornarica-
Idi na: